2020-10-06 513 瀏覽
係呢頭搵地方開餐,唔想咁破費可以黎呢個大商場嘅美食廣場,多款各國食物選擇,今晚幫襯韓式! 呢客純豆腐辣湯,有湯有飯又有前菜,仲包飲品,只係幾十蚊,一定食得你飽和 配料都幾豐富,包括海鮮 (有魷魚/蜆肉/蝦)同豬肉,豬肉只係小碎塊,唔好期望太高! 睇慣韓式煮食節目,蔬菜方面最常見嘅泡菜,翠玉瓜及白蘿蔔片,加埋蛋花及粉絲,成個湯渣多個"湯"....哈哈...豆腐超嫩滑,都幾有豆味! 話係辣湯但只算係少辣,反而偏重大醬味道,用黎送飯好岩呀,學韓國人咁食,先飲啖湯然後先食啖飯 雖然係美食廣場出品,但都有兩盒前菜配食,泡菜酸味多過辣味,夾住白飯食又OK喎; 反而個大豆芽就偏咸左D啦 套餐包埋飲品/湯,

套餐包埋飲品/湯,
2020-09-05 371 瀏覽
岩岩叫左個2款飯食,一款部隊鍋不作評論,另一款韓式炒飯,個店員係我面前拎碗飯去叮,有冇搞錯呀連基本呃個客都唔識係我面前叮?劣食,垃圾公司比錢你黎食叮飯,我唔好去買波仔7仔叮飯食,要你幫我叮呀?

放假同朋友係希慎行街行到食飯時間行到又攰又肚餓,但又糧尾了😭所以就直上food court 諗住平平地就可以解決一餐🍜行咗一圈之後感覺梨花園快餐嘅賣相幾好就試下喱間啦!🔺泡菜豬肉炒粉絲🌶佢係個套餐嚟有3款前菜加湯or野飲,我自己好中意喱啲套餐感覺好完整咩都有咁👍🏻一食個粉絲係好辣!🔥其實佢個味道係調教得好好,好香麻油味都幾惹味!但最衰自己唔太食得辣🥺佢啲泡菜對我嚟講係勁辣🔥但醃得好夠味👍🏻最後我比哂啲泡菜朋友仔😂但我都有清哂啲粉絲🙆🏻‍♀️同埋啲豬肉片味道普通但個份量都幾多,對於師奶仔嘅我覺得好抵!

🔺泡菜豬肉炒粉絲🌶

2019-08-16
自己一個銅鑼灣又想食韓國嘅,諗起希慎Food court 有間韓國野,就去試下先!自問食野唔算嘴刁,但呢間我都覺有d伏,大家真係要好好考慮避免去食🔻韓式辣醬豚肉炒粉絲評分:4/10價錢:約$70個韓式辣醬同我認知中嘅完全唔同,都唔係個回事,真心大大扣分🥺雖然係咁,其實未去到好難食嘅,如果你肚餓又想食韓國野,都應該會食得落,不過絕對唔可以抱有任何期望去食..📌梨花園快餐 (*伏🤢)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1102號舖

🔻韓式辣醬豚肉炒粉絲
評分:4/10
價錢:約$70

📌梨花園快餐 (*伏🤢)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1102號舖
2020-01-05 571 瀏覽
想不到吃什麼的時候,總愛到希慎廣場的Food court逛逛,貪這裡的食物款式夠多也夠集中,今次就試試韓式快餐。我們點了泡菜豬肉飯套餐,套餐賣相相當豐富,有前菜、湯和一碟份量也蠻多的主菜。泡菜豬肉味道咸辣惹味,辣度適中,用來配白飯吃非常開胃。旁邊的海帶湯比想像中要足料,加入了大量海帶,味道清清地可以中和泡菜的辣味。三款前菜當中,以腌過的蓮藕最為好吃,蓮藕爽脆得來非常入味,而泡菜和芽菜則味道一般,沒有特別出色。

Lunch hour 嘅呢間Korean food 都算多人排隊,呢個係店主話recommend 嘅泡菜牛肉飯 $74,跟牛肉湯或coke 唔好睇佢個碟好大,份量好似好多咁,一個女仔食都岩岩好飽:)因為佢d 牛肉同泡菜其實只係薄薄一片鋪係面架咋。我覺得牛肉都算入味,唔太un又唔多肥膏,份量就麻麻啦 x__x 但牛肉味道ok。泡菜都不過不失。**不過成個飯真係太多汁,d 泡菜冇收到水,太多汁喇,搞到食食下好似食緊泡飯咁。。。。。。湯撈飯,搞到食碟野都好咸好咸。。。。。可以改善 orz呢個價錢咁既肉既份量又唔算抵食,overall 都係不過不失咁啦。。。。。

唔好睇佢個碟好大,份量好似好多咁,
一個女仔食都岩岩好飽:)
因為佢d 牛肉同泡菜其實只係薄薄一片鋪係面架咋。

我覺得牛肉都算入味,唔太un又唔多肥膏,
份量就麻麻啦 x__x 但牛肉味道ok。
泡菜都不過不失。

**不過成個飯真係太多汁,
d 泡菜冇收到水,太多汁喇,
搞到食食下好似食緊泡飯咁。。。。。。
湯撈飯,搞到食碟野都好咸好咸。。。。。
可以改善 orz

呢個價錢咁既肉既份量又唔算抵食,
overall 都係不過不失咁啦。。。。。
2019-10-11
10 分鐘 (堂食)
裝潢左既food court,有好多唔多國家菜式既餐廳進駐。見到有韓國菜,價錢亦親民。不過,晚市food court好多人,搵位會難d。叫左特色雙拼($64),自己揀2個餸菜,奉送飲品。泡菜餃子湯麵,湯底辣,而餃子既內餡包住辣肉碎及菜,圓碌碌既,食落唔錯。仲有d紅蘿蔔絲,瓜做 配菜,所以算多料。另一個餸菜揀左炸雞飯,炸雞唔算脆身,但外皮冇"林",仲有肉汁,而且都有大約6件,幾抵食。配上甜甜地既醬,送飯一流。亦都配有菜,所以感覺健康。整體,係銅鑼灣要搵間平平地既餐廳,唔算易。係尼到可以簡單食個飯,回味下韓國菜。又唔貴。
特色雙拼(泡菜餃子湯麵&炸雞飯)

叫左特色雙拼($64),自己揀2個餸菜,奉送飲品。

另一個餸菜揀左炸雞炸雞唔算脆身,但外皮冇"林",仲有肉汁,而且都有大約6件,幾抵食。配上甜甜地既醬,送飯一流。亦都配有,所以感覺健康。

2019-08-23
2019-07-26 486 瀏覽
作為一個香港人,呢期真心攰,就算有動力,都無咩心機...晚晚都問食咩,因為無左以前突然間想食一樣野而去search餐廳食,而係無心情,是旦啦!呢晚就揀左去hysan既food court, 又係個句,由於我再有湯既物體,個海鮮豆腐鍋係我既,好肉肉既五花腩係男人既我個湯好辣椒粉加水既味,唔夠辣醬同其他調味,不過還好,唔係好差... 不過自己煮應該會好少少咁... 佢都叫有兩隻蝦,有兩三隻青口同幾隻蜆. 豆腐有幾舊碎左既,料既量係無投訴既,但個湯就真係... 個五花腩呢,我有食一啖仔,我真係受唔到個層油,但佢都算香既,男人都無用紫菜包飯而個三個前菜,不過不失啦,係個黑豆比較特別咁
作為一個香港人,呢期真心攰,就算有動力,都無咩心機...

而個三個前菜,不過不失啦,係個黑豆比較特別咁
2019-07-19
10 分鐘 (堂食)