2019-03-15 4189 瀏覽
食lunch時間周圍都要排隊,唔想等咁耐就去去買野返公司食~ 便當嘅選擇大概有5 6款,唔算特別多。咁啱見到當日係鯖魚便當做特選午餐就買黎試下🐟便當本身係暖嘅,但拎到返公司已經開始凍,特別係堆前菜😫入面除左半條鯖魚同珍珠米飯,仲有前菜同醬汁。前菜有蛋,車厘茄,餃子,茄子同漬物,味道都ok~鯖魚無乜腥味,最大條嘅骨都起左,得返一啲細骨,食嘅時候自己小心啲就可以👌🏻配埋個酸酸地嘅汁幾好食,飯嘅份量對我黎講足夠。下次可以再試下其他款式嘅便當😋

2018-12-03 4447 瀏覽
Authentic Japanese Saba Bento. Worth a try.日式鯖魚便當,素材新鮮美味,性價比: 很高。75/100在金鐘這美食沙漠找頓飯吃從來不容易, 所以見到這便當店便貿然一試。雖然蕃薯,西蘭花,紅蘿蔔都比較小這樣形式在日式便當中出現, 但其他則很正宗。 鯖魚特別值得一讚, 燒得剛剛好, 魚油豐盈, 肉質嫩滑又帶點嚼勁。 配上正宗的日式酸汁和檸檬又增加了味覺層次。讚。我會很希望店方能提供味噌湯或豚汁 (深夜食堂老闆每集都弄那個), 那就更加完滿了。$45 有這質素的飯盒, 絕對物超所值。
Worth a try.

日式鯖魚便當,
素材新鮮美味,
性價比: 很高。

75/100

$45 有這質素的飯盒, 絕對物超所值。

2018-07-25
外賣自取
九宮格味彩御膳 ($78)評分:6/10.便當真心比較貴 😐 穀物亦都唔夠所以感覺料唔多,其實可以減少淨蔬菜嘅份量 🤔 例如粟米胡蘿蔔個格實在有啲罕,牛肉飯糰亦比較乾身冇乜味 😅😅 其實佢哋有其他望落無咁 gimmicky 嘅便當,似乎更加值得試 😀 例如大大塊蒲燒三文魚 😚 感覺更加實在貼地,呢個便當嘅賣點純粹就係走雜錦路線,俾你乜都試下 😙 但設計上面感覺麻麻。最好食嘅系三文魚、鰻魚飯、龍蝦沙律同埋洋蔥茄子,相對嚟講冇咁淡口味
九宮格味彩御膳 ($78)
評分:6/10.
味彩御膳

味彩御膳
2018-11-11 1669 瀏覽
Came for their grilled eel lunch box!The portion was actually quite small, but as I wasn’t very hungry, it was alright for me.The eel was cold when I had it but it was still delicious for being fatty enough and chewy! There were some small bones in it though, acceptable for me but some people just hate it.Price-wise — wasn’t cheap at all, was like $100-ish. But I think it was the only place in Admiralty with eel don. (Now there’s a new restaurant offering eel don. Will report it once I try it!)

2018-08-17 3007 瀏覽
海富中心食晏道道都好多人,人山人海。買個m記都要排長籠,番到office食又好大陣味小尷尬。依間便當🍱係豐澤轉入第一間,雖然價錢比其他附近既take-away貴;但一到咁上下時間就會賣哂。便當放入保溫櫃,但無影響佢既新鮮;魚煎白,皮仲脆脆,配埋煙un珍珠米買左拎番office食,坐係忙碌office優閒地食日式便當,有d小確幸既感覺
海富中心食晏道道都好多人,人山人海。
買個m記都要排長籠,番到office食又好大陣味
小尷尬。

2018-05-10 3954 瀏覽
話說樓下有間日本外賣店,每一次去到都售罄,望一望錶都只係1點05分,心唸太誇張啦,係唔係呀?所以為左試一次,我今日1230就落左去買外賣,今次終於買到啦燒汁豚肉便當 4x賣相幾好,食物都分開一格格,方便食用,再講講個價錢算是係金鐘比較便宜!份量正常,7成飽啦。有個紫薯甜甜地幾開胃。飯上有芝麻食落更有口感。豚肉都叫有豬味,加上洋蔥燒汁 幾好食。唯一缺點就係無野飲,要分開去其他地方買,如果有埋就真係完美啦!

燒汁豚肉便當 4x

2018-04-10
2018-03-29 3077 瀏覽
我好中意去添馬公園野餐,因為方便。呢個日式飯盒好適合野餐食呀!包裝精美、食物好味、地理位置又方便。可惜我今日遲去1點幾先到,只有3個飯盒選擇,但原來可以電話預訂傢!下次一定要試兩層飯盒!曾經試過係附近西餐廳訂野餐籃,得個樣,的野凍既又貴要~$500,所以真係推介呢間便當🍱

2018-02-10 3456 瀏覽
係金鐘返工食黎食去都係果d今次搵到呢間食便當既研究左好耐食邊個好同個店員講, 佢會俾你睇下真正便當個樣因為有d便當比較貴, 我又馬馬地食魚生有每日推介既便當, 星期一至五係重複既, 賣得平d架我第一次試左 炸蝦麵係我既至愛呀, 味道十分好,賣相精緻, 南瓜好林, 可惜我食左一次之後就停左冇再出,份量好細, 女仔食都未必夠飽第二次食左素懷石料理d配菜同第一次有d似 冇咁有驚喜, 但配料都係十分有日本特色, 感覺健康同食落好飽肚第三次食左壽司拼麵, 因為冇再出炸蝦麵所以叫個類似既頂下癲, 可惜再次印證我不太好魚生, 因為果隻魚生材料唔差, 但變左便當放左咁耐, 我咬唔開舊魚食左3次就冇再食lu 希望會出返炸蝦麵便當喇
係金鐘返工食黎食去都係果d
今次搵到呢間食便當既

研究左好耐食邊個好

同個店員講, 佢會俾你睇下真正便當個樣

因為有d便當比較貴, 我又馬馬地食魚生

有每日推介既便當, 星期一至五係重複既, 賣得平d架

我第一次試左 炸蝦麵

第二次食左素懷石料理

第三次食左壽司拼麵

食左3次就冇再食lu
希望會出返炸蝦麵便當喇

2017-09-20
5 分鐘 (堂食)
2017-12-28 3086 瀏覽
今天工作特別忙, 和同事沒時間出外lunch, 一直聽過嘅個朋友介紹森川便當不錯, 終於忍不住也要一試,打算和一位日本同事買回公司吃。我們兩人選了賣相非常精美的秋冬の御膳•紅葉和秋冬の御膳•疊雲。我選了紅葉便當,上層有和風肉丸,紫薯,豆腐雞肉卷,雜菜,冬瓜蝦漬,玉子蟹肉燒,下層有醋飯,漬物。和風肉丸口感不錯,肉吃落夠滑又多汁,下層有蟹柳,八爪魚和鰻魚配醋飯, 非常豐富,份量剛好, 一份便當可以一次過食晒咁多日式美食,對食一向有要求的我絕對非常滿足。日本同事選了疊雲便當,上層有鰻魚,鮑魚, 秋刀魚,帆立貝,中層有伊達卷,還有鮮甜開胃的奇異果, 士多啤梨和火龍果,下層就有壽司飯。日本同事一看就大讚便當包裝和配料十足日本傳統風味,鰻魚和秋刀魚非常新鮮,鮑魚和帆立貝份量十足,調味夠香口。下層的壽司飯有蛋絲夠健康,飯吃落口感一流,不會太硬而且更有飯香,是真正的日本珍珠米。總括來說我們兩人非常滿意,果然朋友無介紹錯,雖然午餐時間要留在公司過, 但吃了一餐非常豐富的便當,下次一定繼續幫襯,在香港真難得有間用心製作的日本便當食店!

2017-12-28
  • 紅葉和秋冬の御膳•疊雲
2017-12-06 1727 瀏覽
Came after hearing all the good reviews and was glad to see quite many bento options still available as I went kind of late around half one. The lady was very welcoming and i took the chicken skewer bento that she recommended. It's not bad overall but i like 健康拉麵 in central much better.
2017-07-20 3079 瀏覽
在金鐘上班午餐對我來說可是一道大大大難題呀🤦🏻‍♀️金鐘的午餐選擇實在太少了平民貼地$100以內的選擇更是少之又少😭今日又在苦惱選甚麼午餐好便四處遊蕩🤷‍♀️竟然發現一家小小的店在賣便當🌟當然立刻看看😯最後選了一份豚肉生薑燒便當$56便當賣相相當吸引!!!🤤配菜有雞軟骨漢堡跟甜蛋漢堡very good👍👍甜蛋只屬一般至於主菜豚肉生薑燒豚肉味道不錯略嫌汁太多了而且如果多一點菜會更好便當的飯心思很足喔!都是黑芝麻而且十分香口👍
在金鐘上班

至於主菜豚肉生薑燒
豚肉味道不錯
略嫌汁太多了
而且如果多一點菜會更好

便當的飯心思很足喔!
都是黑芝麻而且十分香口👍
2K
2016-10-07 6326 瀏覽
在金鐘找朋友吃午飯,想不到附近有什麼餐廳,於是便一人買一個便當到草地吃! 朋友選了手羽先串燒便當($68) 這個是店員推介的,入面有2個飯團、4串串燒(燒雞翼、冬菇、獅子狗、雞軟骨卷)、玉子和南瓜串燒味道非常好,尤其是獅子狗,用上燒汁煮過,又香又好味,冬菇又燒得好入味! 飯團味道不會太濃,2大個份量也頗足夠! 另外我點了特上中華冷麵壽司盒($68) 入面有六件壽司(2件灸燒三文魚、芝士蟹子、貝柱熟吞拿魚、芥辣八爪魚、龍蝦)、冷麵、蟹柳和甜品 冷麵配上冷麵汁,酸酸甜甜很開胃 壽司味道麵不錯,芝士蟹子最為好吃,芝味香濃! 蟹柳很鮮味甜品是日本草餅,非常軟熟,不會太甜! 還有胡麻沙律蟹送呢! 店內款式選擇挺多,建議大家要預早購買,否則款式沒有太多選擇。
朋友選了手羽先串燒便當($68)

飯團味道不會太濃,2大個份量也頗足夠!

另外我點了特上中華冷麵壽司盒($68)

冷麵配上冷麵汁,酸酸甜甜很開胃

壽司味道麵不錯,芝士蟹子最為好吃,芝味香濃!

蟹柳很鮮味

甜品是日本草餅,非常軟熟,不會太甜!

還有胡麻沙律蟹送呢!

2016-10-05
2016-10-03 2237 瀏覽
我唔係食過好多日式便當,都唔係好認識日本飲食文化,不過今日呢個lunch box set令我覺得好有日本家庭嘅感覺。外賣黎,叫夏之菊便當,貪佢一盒入面有晒好多種唔同嘅野,唔單調。我唔客氣啦!九宮格咁,食右下先!係肥牛卷金菇!好耐無食過啦~個醬少少咸,成個卷好重牛肉味!佢左面堆飯團用左紅蝦米仔,食到呢度有種熟識又窩心嘅感覺。連皮南瓜,應該係蒸熟嘅,好甜,天然嘅甜黎,有幾粒芝麻喺上面。(第二行右至左)wasabi千島醬蝦in腐皮壽司腐皮係我最鐘意嘅壽司!完全無wasabi嘅攻鼻,d醬只係少少wasabi香!燒魚好有魚味好新鮮,d燒汁係勁正宗!!!好似喺日本食咁樣!平時少食日本野係因為怕食到d無heart無靈魂嘅野,呢個外賣絕對一級棒(第一行右至左)炸豆腐,表面有生洋葱同葱,個炸皮食落又完全唔肥!原來仲加左木魚碎屑喺炸皮出面唔怪之咁"日本"准山蓉整到成個波咁,仲有漬蘿蔔,balance返成個午飯~飯團加左好多配料,有紫菜芝麻同埋...講唔出tim,不過好好味!食正宗日本野嘅回憶返晒黎!呢餐無食錯啦!九格仲包埋甜品紫色嘅係類似麻薯卷住紅豆蓉~好似去日本一定會買嘅大福啊!!食完令我對日本野食嘅回
(第二行右至左)wasabi千島醬蝦in腐皮壽司
燒魚好有魚味

唔怪之咁"日本"
准山蓉整到成個波咁,仲有漬蘿蔔,balance返成個午飯~
食正宗日本野嘅回憶返晒黎!呢餐無食錯啦!

九格仲包埋甜品
紫色嘅係類似麻薯卷住紅豆蓉~好似去日本一定會買嘅大福啊!!
食完令我對日本野食嘅回憶湧上心頭
2016-09-27 3750 瀏覽
聽朋友介紹有一間叫「森川弁当」的日式飯盒都好精美,而且搭配款式都很多,不過都要需提前2個工作天預訂,終於來到今天取飯盒的日子,是日放假中午都較閒暇, 不過就不想在炎熱的天氣下逛,正好位於金鐘的「森川弁当」又是鄰近金鐘地鐵站,取完飯盒可以慢慢在家人中享用。店鋪位於海富中心二樓,預前我選擇了此日式飯盒夏之御膳~錦($228)。附送一碗椰菜沙律,內有粟米粒、甘筍絲、椰菜絲及日式芝麻汁,椰菜絲都爽脆,加上栗米粒粒,讓整個沙律前菜的味道都好清新,配上日式芝麻汁,微酸中散發芝麻香,令人吃得更開胃。飯盒一共分成兩層,上層有疊成玫瑰花形的煙三文魚、賣相真是好精緻。還有小食的芥辣八爪魚及芝麻小元貝粒,開餐前先吃此兩款小食會令人口胃大增。旁邊有四大片煙鴨胸,咬下軟嫩有肉汁,而蝦肉都有三粒,好爽口彈牙,不失蝦的鮮味,另外有已經塗上甜甜汁醬的秋刀魚、濃郁醬汁令魚肉都好入味。玉子雞蛋切成角形,食落清甜又香軟。仲有海苔、生菜沙律配搭,也是時候食點蔬菜,食得更健康,讓身體的營養得到均衡。最後有精選甜品,甜品是和菓子,粉紅色的外層質感都是好軟腍黏口,它的包著綿滑的紅豆茸,香甜美味。下層整個是鋪滿珍珠白飯的飯盒,飯盒的
椰菜沙律
飯盒一共分成兩層,上層有疊成玫瑰花形的煙三文魚、賣相真是好精緻。還有小食的芥辣八爪魚芝麻小元貝粒,開餐前先吃此兩款小食會令人口胃大增。旁邊有四大片煙鴨胸,咬下軟嫩有肉汁,而蝦肉都有三粒,好爽口彈牙,不失蝦的鮮味,另外有已經塗上甜甜汁醬的秋刀魚、濃郁醬汁令魚肉都好入味。玉子雞蛋切成角形,食落清甜又香軟。仲有海苔、生菜沙律配搭,也是時候食點蔬菜,食得更健康,讓身體的營養得到均衡。最後有精選甜品甜品和菓子,粉紅色的外層質感都是好軟腍黏口,它的包著綿滑的紅豆茸,香甜美味。
夏之御膳.錦
夏之御膳.錦 (上層)
玉子
煙鴨胸
秋刀魚
和菓子
下層整個是鋪滿珍珠白飯的飯盒,飯盒的中間有兩粒鮑魚仔,同時令整個飯盒都變得更矜貴,飯上面鋪滿了蛋絲、飛魚子、有蘿蔔漬物及蓮藕片,飯中還加入了飯素及紫菜碎,整體飯盒都是少鹹少油,此日式飯盒中的食材都是好新鮮,豐富的不同食物配料以不同的顏色、不同的配搭放入日式飯盒中,一打開個飯盒已經大有驚喜,讓人目不暇給,雖然只是一個飯盒,已經教人感到好滿足而幸福的感覺,吃飯時當然不少得一杯飲品,另加$8已經飲到來自日本的罐裝橙汁,意外地飲落又不覺甜膩,內有10%是果汁,都富有香甜的橙香。
夏之御膳.錦(下層)
鮑魚
日本飯
日本橙汁(購買飯盒另加$8)
2016-09-27
5 分鐘 (外賣自取)
椰菜沙律
夏之御膳.錦
夏之御膳.錦 (上層)
夏之御膳.錦(下層)
秋刀魚
煙鴨胸
玉子
和菓子
日本橙汁(購買飯盒另加$8)
鮑魚
日本飯
2016-08-19 3586 瀏覽
友人傳來四張照片。午餐有著落了。附近的長沙灣廣場也有森川分店,而且相比金鐘店不起眼的門面,內有貨架、兩個雪櫃和數個用餐位置的長沙灣店看似更吸引。不過,千里送鵝毛,物輕情意重,更何況是個美味的飯盒。收到了。沒有探究友人選了哪款,急不及待把蓋子打開,再拉出做成抽屜的下層。色彩繽紛,十分漂亮。酸酸的水雲先開胃,接著是甜甜的炸魚仔作小食。還有不甜的玉子、又腍又多汁的蘿蔔、爽彈的日式魚蛋,還有圓碌碌,貌似潮州魚蛋,原來是小芋。肉類有燒鯖魚和釀雞翼,口感當然不及即做即吃的好吃,但味道不俗。角落的炸紫薯餅,有淡淡的紫薯清甜,表面尚脆,中間的薯蓉夾隔少量粒粒口感。還有膠葉子包著的和菓子作最後的甜品。軟腍帶黏韌的糯米皮,包著少甜的紅豆蓉。有鹹有甜,使便當更完整。下層是較飽肚的飯。普通白飯不夠香,幸有少量乾脆的黑芝麻增加口感。最喜歡紫色的飯,散發著清清的紫蘇香,比白飯濕潤,似乎是陣輕輕的油香,比白飯惹味得多。充滿少女情懷的粉紅色飯更叫人心動。帶醋味酸酸的,十分開胃,相當清新。炒菇又爽又多汁,濕潤而不油膩,香口還帶點黑椒味。相比便當,附隨的椰菜沙律不太吸引。椰菜絲都幾爽,但沒甚特別。便當的份量頗大。收到漂亮
友人傳來四張照片。

便當的份量頗大。收到漂亮又美味的便當,吃得飽飽的,窩心、滿足。
2016-08-19