2023-07-14 235 瀏覽
今晚我和朋友路過粉嶺祥華邨附近的一個屋邨商場,看到有一家森美奧餐廳,我想吃雞煲,而我的朋友想吃燒魚。結果我們點了一個燒魚鍋,使用鉗魚做成,並要求微辣,但結果並不覺得辣。湯底非常濃郁,魚肉浸泡其中,每口肉都沒有太多骨頭。我們兩個還意猶未盡,又點了一盤豬頸肉和一盤安格斯肥牛,豬頸肉厚實而爽滑,肥牛則有牛肉的味道和口感。我們還點了兩瓶啤酒,加上冰塊後,非常清涼,非常適合用來配火鍋。餐廳的員工都非常友善,最後餐廳還為每個人送上一個自助冰淇淋筒,當然有些人就比較貪心了!😅

2023-06-18 150 瀏覽
第一次叫佢外賣係落左單之後先黎打風,所以成幾個鐘先到,戶戶送又唔比取消,打電話上戶戶送度催先有人接單,咁打風所以遲都無計。所以第二次正常天氣日子,再試下叫多次,寫就寫40-50分鐘送到,但又係遲到,成日都「更新送達時間」,真係好差,如果係送皇后山呢邊唔方便既話,就唔好開放接單,都唔知係整得慢定係外送員問題,但如果做唔到準時就唔好搞咁多地方接單,有啲聯和墟既店都唔會接皇后山既單啦,一唔係就講明呢邊既送達時間係要個幾鐘,總之以後唔會再叫呢間外送。

2023-06-18
外賣送餐
2023-05-31 133 瀏覽
今日(2023年5月31日)中午黎左呢間餐廳試下佢既lunch之前都係試過叫一次佢既外賣同一次下午茶感覺不太差,所以諗住lunch應該唔太差掛食左個中式牛柳飯,味道其實都ok既但食完哂之後想移走個盤一摸盤底竟然有一堆沙律醬都算數,只係盤底者,又唔係係個飯上面飲左杯茶走, 飲到一半見到一舊野細看之下先見到係檸檬核🤮好明顯就無洗乾淨就用黎沖野飲比我老實講,盤底都由佢,杯入面都唔洗乾淨就拎出黎比人用,絕對不能接受呢間餐廳永遠blacklist
之前都係試過叫一次佢既外賣同一次下午茶
感覺不太差,所以諗住lunch應該唔太差掛

食左個中式牛柳飯,味道其實都ok既

但食完哂之後想移走個盤
一摸盤底竟然有一堆沙律醬
都算數,只係盤底者,又唔係係個飯上面

飲左杯茶走, 飲到一半見到一舊野
細看之下先見到係檸檬核🤮
好明顯就無洗乾淨就用黎沖野飲比我

呢間餐廳永遠blacklist

2023-05-31
2023-03-22 246 瀏覽
百物騰貴下有很多食肆幾個月就加價了數次想吃得好一點午飯50蚊是基本的感覺而下午茶可以便宜一點,但份量就是有點小直到最近經過這家店門看到它價錢算是合理就想去試一下坦白說已不是第一次經過這家店這家店給我一種美式餐廳風感覺亦是為什麼我經過多次而不入原因總覺得高級很貴的感覺但實際上內裡是街坊式茶記風格很有以前小時候老闆跟店員打成一片有說有笑的這種氣氛對比起現在那種嚴肅及機械式食肆舒服多最近因為身體問題需要吃魚由於沒看到它下午茶飯套餐就點了個單叫此時店員親切的為我介紹這樣點比較貴如果點下午茶餐比較便宜最後點了個燴魚柳飯配了個蒜蓉汁光是賣相真的不錯看以一個42蚊的餐來說可以說是喜出望外現在很多食肆下午茶餐將價就貨、真是菜都無條魚柳炸得很脆不油可是有點硬而醬汁明顯是那種茶記會用到的芡汁整體來說作為同區街坊式茶記來說品食物質素上是比較高但如果作為美式餐廳來說就完全不是那回事了當然以這個價錢,寬敞的格局及那種久違了會以客為先的街坊服務態度真在是沒什麼挑剔的了如果要說不好應該是餐具及杯有點洗得不夠乾淨而熱飲杯沒杯耳要等放涼才能拿起來今次有個小插曲是我忘了傘在餐廳內回頭時老闆娘以為我想回來坐一下問我「是不是
百物騰貴下
有很多食肆幾個月就加價了數次
想吃得好一點午飯50蚊是基本的感覺
而下午茶可以便宜一點,但份量就是有點小
直到最近經過這家店門

最後點了個燴魚柳飯配了個蒜蓉汁
光是賣相真的不錯看

以一個42蚊的餐來說
可以說是喜出望外
現在很多食肆下午茶餐將價就貨、真是菜都無條

魚柳炸得很脆不油可是有點硬
而醬汁明顯是那種茶記會用到的芡汁

整體來說
作為同區街坊式茶記來說品食物質素上是比較高
但如果作為美式餐廳來說就完全不是那回事了

當然以這個價錢,寬敞的格局
及那種久違了會以客為先的街坊服務態度
真在是沒什麼挑剔的了

如果要說不好應該是餐具及杯有點洗得不夠乾淨
而熱飲杯沒杯耳要等放涼才能拿起來

今次有個小插曲是我忘了傘在餐廳內
回頭時老闆娘以為我想回來坐一下
問我「是不是還沒到時間想回來坐坐?」「隨便坐」
我跟她說是回來拿傘的,她還說笑「幸好沒人拿走」

這些服務態度我是沒預期過
始終這種門面的店
現在大都已變得不太人性化很流水式的服務
可能這種流水式服務態度對很多人來說跟專業畫上等號
但同時代表著少了份人性及舒適的氣氛

我個人還是比較喜歡這種服務態度
最少店員跟老闆閒聊互動也令人會心微笑
這種人性化街坊式卻又不失禮貌的氣氛

作為一間偶爾一吃
或者在這區內作對比
價錢食物質素上都是可以當飯堂之選
2023-03-22
5 分鐘 (堂食)
2022-06-25 840 瀏覽
開張到而家都一直有幫襯 但係一次比一次失準上次食胡椒豬肚雞煲已經冇味 今次叫咗個雞煲 我老公形容為 「白烚雞加配料」完 … 成個雞煲完全冇香味 連味道都冇 我未見過老公平時食嘢會咁嬲 佢企咗喺度 樓面姐姐即刻問咩事 同佢反映咗之後 搞到樓面姐姐幫我哋加返調味 仲有個即炸響鈴又唔係即炸嘅林啤啤 其實食物唔好食唔緊要 但真心唔想浪費食物 粉嶺有好多好選擇 希望老闆可以睇到 少一個客就少一張單 繼續係咁希望佢哋可以捱得過 …
開張到而家都一直有幫襯
但係一次比一次失準
上次食胡椒豬肚雞煲已經冇味
今次叫咗個雞煲 我老公形容為 「白烚雞加配料」完 …
成個雞煲完全冇香味 連味道都冇
其實食物唔好食唔緊要
但真心唔想浪費食物
粉嶺有好多好選擇 希望老闆可以睇到
少一個客就少一張單
繼續係咁希望佢哋可以捱得過 …
雞煲
2022-06-25 111 瀏覽
開張到而家都一直有幫襯 但係一次比一次失準上次食胡椒豬肚雞煲已經冇味 今次叫咗個雞煲 我老公形容為 「白烚雞加配料」完 … 😨成個雞煲完全冇香味 連味道都冇 🤷🏼‍♀️ 我未見過老公平時食嘢會咁嬲 佢企咗喺度 樓面姐姐即刻問咩事 🧐 搞到樓面姐姐幫我哋加返調味 即炸響鈴又唔係即炸林啤啤🤢 其實食物唔好食唔緊要 但真心唔想浪費食物 粉嶺有好多好選擇 希望老闆可以睇到 少一個客就少一張單 繼續係咁希望佢哋可以捱得過 …
開張到而家都一直有幫襯 但係一次比一次失準
雞煲
2022-06-25
5 分鐘 (堂食)
2022-06-18 374 瀏覽
一早起身落街就諗住食間歐陸早餐chill 下,於是去咗呢餐廳,餐廳比較大位置比較多唔需要排隊,一入去就搵咗卡位坐,環境舒適。其後,點咗個男人浪漫沙嗲牛肉麵,火腿蛋加蒜蓉包,加杯熱利賓納。服務員服務友善,落單速度快。大概幾分鐘,已經開始上餐,火腿無特別,但隻蛋煎得太耐有啲燶,但個人覺得蒜蓉包係好味道,沙嗲牛肉麵食得出舊時回憶,份量亦都足夠,價錢合理,性價比高,但餐廳唔收支付寶同微信支付,只收八達通付款。

2022-05-13 290 瀏覽
祥華邨森美奧餐廳,裝修舒適,空間大,風格走中上格調,人流不多,但空調大開,夏天來也要預備冬天衫,使人摸不着頭腦。食物質素普普通通,部份餐還可以只是,員工服務質素頗低,似大排檔質素,看來管理不善,甚是可惜,人客已不多,如不加以改善,恐怕難以生存!看來他們不認識劉德華:今時今日,咁嘅服務質素係唔得㗎喇!祝:多加改進!

食物質素普普通通,部份餐還可以

看來他們不認識劉德華:今時今日,咁嘅服務質素係唔得㗎喇!

祝:多加改進!
2021-12-14 737 瀏覽
第一次試呢間餐廳,地方好大,座位有好多,有好多餐可以供選擇,中式西式都有,點了炸魚柳加蘋果沙律、配羅送宋湯通心粉跟一杯嘢飲,炸魚香脆,蘋果雜果沙律好好味,羅宋湯味濃,成個餐都好好味😋另外點了一個霸王雞配飯,味道都不錯但略嫌雞唔夠嫩,跟餐配一杯嘢飲,整體味道尚可、價錢非常便宜兩個餐只需要$109👍😊
2021-11-23 512 瀏覽
今日嚟到粉嶺祥華商場一間叫森美廚房食早餐,見到呢間餐廳都幾大,中式西式都有,選擇都幾多元化。今次就先嚟試個歐陸早餐 - 吉列魚柳 $40除咗吉列魚柳之外,仲司華力腸、牛奶炒蛋、茄汁豆、雜菜沙律,同埋個多士,睇落都幾豐富,似食全日早餐咁都😂魚柳大大塊,炸得都幾脆㗎,多士又係幾脆,但就咁食就會覺得好Dry,夾埋塊炒蛋食都OK, 其他都唔錯。飲品叫咗杯熱好立克,正正常常😂總結:早餐嚟講都唔錯,下次都可以再嚟試其他。

今次就先嚟試個歐陸早餐 - 吉列魚柳 $40

飲品叫咗杯熱好立克,正正常常😂

總結:早餐嚟講都唔錯,下次都可以再嚟試其他。
歐陸魚柳早餐
歐陸魚柳早餐
2021-11-20 339 瀏覽
等半小時無聲無氣,問一問先去睇下有無!出到來D嘢已經凍哂,咁樣可以點......一句唔好意思都無,下次一定唔會幫襯!食物質素咪一般茶餐廳,無乜特別,但塊多士就硬到好似舊石咁,唔知放咗幾耐;五十幾蚊買做茶餐仲要受D咁嘅服務,揾鬼幫襯!
外賣送餐
2021-11-07 365 瀏覽
等外賣等左45分鐘途中催左一次單個收銀員hea我 望住佢根本冇跟過第2次催話要退錢佢先幫我跟單廚房話個外賣一早出左 應該係比錯左人收銀態度唔好!hea食客!如果一早幫我跟左單就唔會發生呢啲事淨係識坐係到 都唔知請呢啲人做咩🤷🏻‍♀️啲野煮到幾好食都冇用!重點係食物非常普通
等外賣等左45分鐘
途中催左一次單
收銀員hea我 望住佢根本冇跟過
第2次催話要退錢佢先幫我跟單
廚房話個外賣一早出左 應該係比錯左人
收銀態度唔好!hea食客!
如果一早幫我跟左單就唔會發生呢啲事
淨係識坐係到 都唔知請呢啲人做咩🤷🏻‍♀️
啲野煮到幾好食都冇用!重點係食物非常普通
2021-11-07
45 分鐘 (外賣自取)
2021-10-01 488 瀏覽
落單落錯枱號食物錯晒無人跟一個鐘都未黎齊野食再搵人跟都係繼續錯食物換左兩次都係錯野食死咸味凍檸茶超甜員工態度尚可,但能力不足又混亂唔會再黎,成日嘅心情就比佢地哩餐早餐破壞晒
落單落錯枱號
食物錯晒無人跟
一個鐘都未黎齊野食
再搵人跟都係繼續錯食物
換左兩次都係錯
野食死咸味
凍檸茶超甜
員工態度尚可,但能力不足又混亂
唔會再黎,成日嘅心情就比佢地哩餐早餐破壞晒

是晚再到這間森美奧廚房晚餐,之前已來過2次,今次一入門口 短髮收銀小姐便對朋友說:「十分繁忙,沒有人招呼,選餐剔紙後要自己交回收銀處入機!」然後遞上點餐紙和筆。我跟着朋友身後行,沒有聽清楚,朋友以為我可以接受,便傻乎乎的入去,坐下再問朋友剛才對話情況,唉!完全呆左,這餐廳已經去到咁低既服務水平。之前2次黎覺得唔夠待應,待應姐姐好繁忙、有點燥,收銀既更加唔掂,唔夠醒目,登記入座,竟然亂糟糟,以為是新開張情況,但現在更是每況愈下,沒有改善!既然坐下了,就只好繼續點餐,最多下次不來。餐廳人好多,待應真的好少。目測待應可能只有3至4個,但客人是幾十人,咁既比例,唯有自己招呼自己。整個過程,除左攞食品來,根本唔會有待應得閒睬你,等等等……食物上枱隨便點了個蕃茄牛肉飯,是一般質素。另一個是海鮮湯河,材料都尚算豐富,有魚、蝦、魷魚和蟹柳,味道不錯。此餐廳食品質素可以,但服務完全唔合格,令人郤步、厭惡。其實如果請唔到人,應該開一半範圍或者索性改做快餐形式……以保持服務質素,好過做壞招牌和口碑。

既然坐下了,就只好繼續點餐,最多下次不來。
,等等等……食物上枱

此餐廳食品質素可以,但服務完全唔合格,令人郤步、厭惡。

2021-09-24 299 瀏覽
新開未試過就嚟試試佢老公叫咗個中餐黃金薑茸蜆芥農家雞飯張圖又係夾咗件雞 先影正常碟餸係滿嘅但一上枱就 已經聞到腥味蜆 用咗腐乳去醃製食落口 鹹好正常但對我黎講好腥呀 媽~~就咁食舊雞 其實唔錯但係薑茸都掩蓋唔到蜆芥嘅腥味老公話個蜆芥 同雞唔match.....不如簡單啲 沙薑/川味雞咪算囉椰香咖喱龍利柳對比之下 覺得佢好食好多起碼叫正正常常 餸份量都ok👐🏻只係個汁 係微䁔 如冷氣大啲 就好快凍羅宋湯 不像樣味道唔出 唔識講 大家自己黎試檸檬茶個茶底唔得 好淡性價比一般般店員係有禮貌 但明顯未熟枱號這店有好大嘅進步空間
新開未試過就嚟試試佢
老公叫咗個中餐
黃金薑茸蜆芥農家雞飯
張圖又係夾咗件雞 先影
正常碟餸係滿嘅
但一上枱就 已經聞到腥味

蜆 用咗腐乳去醃製
食落口 鹹好正常
但對我黎講好腥呀 媽~~
就咁食舊雞 其實唔錯
但係薑茸都掩蓋唔到蜆芥嘅腥味
老公話個蜆芥 同雞唔match.....
不如簡單啲 沙薑/川味雞咪算囉
椰香咖喱龍利柳