2020-10-05 301 瀏覽
好一段時間冇飲手搖飲品,怕肥之餘因為疫情關係都唔太敢喺街上邊行邊飲,前排見同事買咗植作茶返公司,非常吸引,今日趁住返晏專登嚟買返公司飲。小店行文青路線,用咗唔少乾花、書本同文章作品做裝飾,加上柔和嘅光線,俾人嘅感覺非常舒服。飲品方面主打健康嘅茶類同豆類飲品,有黑豆、紅豆、玄米、薏米、紅棗、紅麥、蕎麥、決明子同紫米等,款款養生美顏。紫米茶養血,同一般食糖水嘅紫米露唔同,佢嘅質地較稀,配上鮮牛奶意外地合襯,小芋圓口感煙韌,感覺清新。紅豆水味道清甜,加入口感清爽嘅木耳碎,好味之餘仲可以消脂去水腫,絕對係女士恩物。呢度嘅飲品選擇超多,而且款款都美味又養生,仲可以要求低糖,啱哂為食又貪靚嘅女士!

紫米茶鮮奶小芋圓

紅豆茶露

紫米茶鮮奶小芋圓
紅豆茶露
2020-10-05 194 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕今日經過尖沙咀買嘢🥳見到附近有一間健康飲品茶店就決定喺呢度飲番杯啦!🤤呢度嘅裝修擺設都好特別🥰有一種令人放鬆好舒服清新嘅感覺,🤩其實都可以講係一個打卡位,🤪呢度嘅餐牌選擇好多好多,😋而且好多配搭😋都係未見過嘅仲有好多茶嘅品種我都係未飲過,🤤好特別嘅一間飲品店!😚我同朋友一人一杯飲品,🥳我就試吓佢嘅決明子茶配黑糖桃膠,🥰其實我冇諗過桃膠可以放入茶入邊飲,🤩決明子茶其實我從來未飲過,😋所以好期待佢嘅味道!🤤朋友嗰杯就係紅麥茶鮮奶配小芋圓,😋飲得出係用鮮奶整,🤩而且紅麥茶同鮮奶好夾,😚茶香奶滑,🥰我最滿意就係佢嘅 小芋圓,😋口感好特別,🥳細細粒好易入口,😍而且仲好好味添,🤤飲落去都幾過癮㗎!🤩🌕MoonMoon對依間健康飲品店真係好滿意,🥰尤其係佢茶類嘅配搭真係好特別🌕
🌕Hello我係Moon🌕
今日經過尖沙咀買嘢🥳
見到附近有一間健康飲品茶店就決定喺呢度飲番杯啦!🤤

呢度嘅裝修擺設都好特別🥰
有一種令人放鬆好舒服清新嘅感覺,
🤩其實都可以講係一個打卡位,
🤪呢度嘅餐牌選擇好多好多,

我同朋友一人一杯飲品,
2020-10-04 155 瀏覽
養生台式手搖💛​好多款式,材料睇落好健康​又燕麥,玄米,薏仁,黑糖,蜂蜜,黑豆,蕎麥,紫米,紅棗.....好養生😍​仲標榜無咖啡因無奶精,可以自選甜度​飲完都無罪惡感🤪​​我呢杯紫米茶鮮奶小芋圓$32​飲落好清新,好足料,又解渴👍​值得支持💛💛💛​​
養生台式手搖💛​
好多款式,材料睇落好健康​
仲標榜無咖啡因無奶精,可以自選甜度​
飲完都無罪惡感🤪​

我呢杯紫米茶鮮奶小芋圓$32​
飲落好清新,好足料,又解渴👍​
值得支持💛💛💛​
2020-10-03 179 瀏覽
出街行到口乾都想飲番杯嘢呢間位於山林道嘅 #植作茶採用「植」物「作」出每一杯「茶」飲係一間主攻健康飲料嘅小店平時唔想飲台式珍珠奶茶可以試吓整間店嘅裝潢都好似麥田園🌾佢用上好多唔同植物嘅擺設 有紅豆黑豆和禾稈草同稻米🤩🍞整間店設有一兩個臨時坐位叫左杯薏仁鮮奶小芋圓冰度和甜度也可自行調教芋圓細細粒有咬口 煙韌似珍珠鮮奶唔會太甜 仲有薏仁 口感硬身香滑鮮奶配上兩者 軟硬兼施非常不錯另外還有一杯蜂蜜玫瑰紫米茶是店主的極力推介 玫瑰和紫米都是女性恩物兩者都有補血作用 為女士注入元氣再加上滋潤的蜂蜜 三樣材料配搭起來非常清新 👍🏼紫米口感像紅豆 半稀爛狀態加上玫瑰和茶喝下去時 就像感受着麥田園充滿生命力的氣息☺️ #健康飲品 #好推介 #珍珠奶茶 #台式飲料#手調飲品 #drinks #foodie #hkig #healthy
出街行到口乾都想飲番杯嘢

紫米口感像紅豆 半稀爛狀態加上玫瑰和茶
喝下去時 就像感受着麥田園充滿生命力的氣息☺️
#健康飲品 #好推介 #珍珠奶茶 #台式飲料
2020-09-28
5 分鐘 (堂食)
2020-10-02 118 瀏覽
知道自己身體比較弱,所以最近幾年都比較注重養生,一向都喜歡飲台式珍珠奶茶的我,確實會上癮的,原來台式飲品都可以好養生,這間 #文青 感覺濃厚的 #台中過江龍品牌 「 #植作茶」 茶底選用唔同穀物同豆,更用桃膠、黑木耳等有益食材嚟取代珍珠,當中的「 #決明子同薏仁系列」 有助 #美白祛水腫,啱晒呢種腫脹嘅 #愛美一族飲。⊰⊹════════════════⊹⊱飲後感 :✨⚫️ #黑糖桃膠決明子鮮奶($32)平時飲茶我都會夜晚瞓唔着,喜歡它是用低温烘焙嘅豆穀取代平時嘅茶飲無咖啡因, #決明子茶 配搭高纖同高蛋白質的 #黑糖桃膠 同鮮奶,有助清肝明目,而且帶有少少麥味,口感溫潤滑順好好特別🥛。🟡 #薏仁鮮奶🥛($29)一向都好鍾意食 #薏仁,因為佢可以有助美白祛水腫,呢度更提供大薏仁同小薏仁兩種Size,飲一啖已經有粒粒薏仁嘅咬口,薏仁配搭鮮奶味道真不錯,又足料又有益!

⊰⊹════════════════⊹⊱
飲後感 :✨

⚫️ #黑糖桃膠決明子鮮奶($32)

🟡 #薏仁鮮奶🥛($29)
2020-10-01 114 瀏覽
去旅行買手信最常見不過,但成間舖買返黎見過未?兩位女生遊走台中時無意中發現植作茶呢個健康飲品牌子,一試就愛上,仲將佢引入香港,係山林道開店。香港咁多台式飲品店,佢有乜咁特別呢?植作茶主打以台灣直送低溫烘焙豆類、穀麥類做茶底,無咖啡因,用鮮奶唔用奶精,岩晒追求健康或腸胃唔好嘅人。🍴黑糖桃膠決明子鮮奶 HK$32未飲過豆類、穀麥類嘅茶飲,所以叫店員介紹下,一講到決明子味道似咖啡,我就二話不說要試佢。味道真係同手沖咖啡有幾分相似,不過就較清新輕盈,因為有黑糖所以唔會好淡,桃膠都幾滑,有得咬下,無珍珠咁肥。🍴黑糖桃膠冬瓜混紅麥茶 HK$27冬瓜茶多數甜到死,但呢杯加左紅麥茶之後,甜味更加平衡,紅麥茶仲可以降火解膩添,呢個配搭唔錯。植作茶仲有好多唔同功效嘅飲品配搭,驚唔知飲乜的話去到問店員啦,佢地好樂意介紹。店內仲擺放左插畫、新詩等等本地作品,唔止有得飲,仲有得睇添啊。📍植作茶尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖

🍴黑糖桃膠決明子鮮奶 HK$32

🍴黑糖桃膠冬瓜混紅麥茶 HK$27

📍植作茶
尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖
🌿🌿健康養生台灣穀物茶飲🍵運用烘焙10種穀物 10種功效例如薏仁、玄米 、黑豆、紅豆、紅棗🥥🍐🍊🍋打造健康無咖啡因 無負擔 植物飲料就連晚上都可以越喝越順口😋😋淺色木質裝潢 乾燥花做裝飾感覺文青優雅 打卡一流紅豆黑木耳茶露 $38去水腫 豐富植物性膠原蛋白紫米黑糖桃膠茶$35粒粒煙韌黑糖桃膠 淡淡黑糖味道配搭紫米 好清香✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $40/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 植作茶 (尖沙咀)尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
🌿🌿健康養生台灣穀物茶飲🍵
運用烘焙10種穀物 10種功效
例如薏仁、玄米 、黑豆、紅豆、紅棗🥥🍐🍊🍋
打造健康無咖啡因 無負擔 植物飲料
粒粒煙韌黑糖桃膠 淡淡黑糖味道配搭紫米 好清香

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $40/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ 植作茶 (尖沙咀)
尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖
2020-09-27 147 瀏覽
前幾日同朋友黎開佐敦買野,突然見到一間門面好靚好文青feel既店鋪,餐廳細細企响度應該最多只可以容納到兩至三個人,但係打卡位都真係幾多下,柔和既燈光加上有稻草同木制傢俱同韓國明星相都真係幾吸睛嫁,餐廳有個召喚鈴,用黎召喚職員既,我無召喚因為職員已經响度,哈哈,當我地點完要既飲品等緊果陣就真係有人用召喚鈴召喚職員出反黎落單,幾有趣既設計,我叫左杯黑糖桃膠紅棗鮮奶少甜再加左小圓子,飲落桃膠好有咬口又唔會太甜如果小圓子可以淋身小小會仲好味,黑糖奶味都好香,另一杯紫米茶鮮奶小芋圓,紫米補血,加埋鮮奶小芋圓呢個配搭又幾好,呢度最大特色係每款飲品都有唔同功效,想要咩功效既可以問下職員,佢地都好樂意去講解同介紹嫁。
2020-09-25 119 瀏覽
又到星期三啦,可以享受下weekend vibe嘅sneak peak😊日日坐office,冷氣又凍搞到個個面青青。同事tea time 揪飲茶團,有同事推介左呢間主打健康茶飲嘅舖頭!有黑豆茶、紅豆水、玄米茶等等,配料都有好多選擇➡️黑糖、桃膠、芋圓等等🙆🏻‍♀️完全唔使怕唔習慣~ 平日飲左咁多重糖嘅飲品,難得搵到一間可以過口癮又唔使還債嘅,真係好開心🥳個人推薦玄米茶鮮奶芋圓,估唔到呢個配搭可以咁夾架!
個人推薦玄米茶鮮奶芋圓,估唔到呢個配搭可以咁夾架!
外賣送餐
2020-09-24 129 瀏覽
這間來自台中的過江龍是由本地兩位90後女生帶到香港裝修以木同自然風格為主,相當有台灣的文青感製作特色提供無咖啡因的飲品,以低温烘焙的豆穀取代平常的沖法大部分食材都從由台灣直送,堅持無添加任何防腐劑或添加劑飲品選擇超過三十款,還有很多少見的台式茶飲,如黑豆茶、紅豆茶、紅麥茶等冰塊的份量也可以選擇的正常冰、少冰、微冰、去冰、常溫、微溫、熱飲甜度的選擇也很多多糖、正常、少糖、半糖、微糖、無糖桃膠蜂蜜玫瑰紫米茶 - $34紫米茶顏色帶天然紫,含花青素有抗氧化之用且紫米有助補血養氣、調整氣色,味道帶淡淡米香,還加入淡淡的玫瑰花香桃膠本身無味,蜂蜜正好調味,本身營養價值極高,帶高纖和高蛋白質,口感爽滑煙韌黑糖桃膠黑豆茶 - $27黑豆茶香氣特別濃郁、口感格外溫潤,味道清香又甘甜同樣具有高蛋白質,抗氧化、清理血管的作用黑糖取材甘蔗汁甜度不高,卻營養豐富
這間來自台中的過江龍是由本地兩位90後女生帶到香港
裝修以木同自然風格為主,相當有台灣的文青感
製作特色提供無咖啡因的飲品,以低温烘焙的豆穀取代平常的沖法
大部分食材都從由台灣直送,堅持無添加任何防腐劑或添加劑

冰塊的份量也可以選擇的
正常冰、少冰、微冰、去冰、常溫、微溫、熱飲
甜度的選擇也很多
多糖、正常、少糖、半糖、微糖、無糖

桃膠蜂蜜玫瑰紫米茶 - $34
紫米茶顏色帶天然紫,含花青素有抗氧化之用

黑糖桃膠黑豆茶 - $27
黑豆茶香氣特別濃郁、口感格外溫潤,味道清香又甘甜
同樣具有高蛋白質,抗氧化、清理血管的作用
黑糖取材甘蔗汁甜度不高,卻營養豐富
2020-09-23
$30.5 (晚餐)
台式飲品就喝得多,今次試的這間很特別,特別在它的原材料,健康之餘又很好飲。店內裝飾很有心思,雖然店內空間少,店主還是安排了一些很美的打卡位哦。還能坐上椅子品嘗美味台飲haha燈光很美,無論晚上或早上去都有不同的風格。以乾花作為主佈置,很有文青的感覺。店內還有不少藝術品,感覺很寫意。茶底主要用豆類和穀麥類製成,味道超好又養生。品牌標榜無咖啡因和無奶精,各款台飲都有不同功效。我們點了紫米茶露配桃膠,一直很喜歡桃膠,因為好像啫喱的口感,又不會太肥,配以茶露真的好特別,而它是由黑木耳製成的,相當爽口。另一杯是桃膠紅棗茶鮮奶配茶露,鮮白色顏色很吸引,而且還很有功效,可以補血氣呀,我們很快就飲完一杯啦。總括而言,這間店是由兩個90後女生由台灣引進,想大家飲台飲又可以飲得健康點,十分適合各位少女呀haha,會再來多刷幾回。

還能坐上椅子品嘗美味台飲haha

燈光很美,無論晚上或早上去都有不同的風格。

以乾花作為主佈置,很有文青的感覺。

店內還有不少藝術品,感覺很寫意。

茶底主要用豆類和穀麥類製成,味道超好又養生。

品牌標榜無咖啡因和無奶精,各款台飲都有不同功效。

2020-09-23 66 瀏覽
這天下雨經過這裡,看到飲品店整體感覺好舒服,加上自己已經一段時間沒有喝台式飲品,所以點了兩杯。飲品餐牌非常貼心,說明了飲品的功效及客製甜度建議。我們選了一杯抗氧化、祛痘養顏的蜂蜜玫瑰紫米茶及一杯黑糖桃膠紅棗茶鮮奶。蜂蜜玫瑰是預先調配好的,所以不能客製甜度;但我覺得預定的甜度還算適中。我非常喜歡玫瑰的香氣,至於紫米茶的部分,我覺得就是一般米茶的味道。桃膠紅棗茶鮮奶方面,我覺得配搭很創新,味道配搭彷彿是一款甜點,飯後品嚐特別適合!

2020-09-22 128 瀏覽
有無人知決明子係咩味?原來係咖啡味☕️😍 所以黑糖桃膠決明子鮮奶 就好似 latte 咁,好好飲💓 決明子仲有清肝明目功效,配搭養顏桃膠,飲落好似啫喱咁,爽口清新之餘又有益。今次仲試左古早味既黑糖冬瓜茶 ,冬瓜茶有降火功效,配搭黑糖可滋潤下火,飲落好清涼舒服,係可以大啖大啖咁飲既飲品😀仲有其他穀物飲品,例如薏仁、燕麥、蕎麥、玄米、紫米,都好特別。店內有售店主的手作,擺設都別樹一格,鬧市之中顯得零舍特別。最重要係黃店黎既🖐🏿👆🏽
有無人知決明子係咩味?原來係咖啡味☕️😍 所以

黑糖冬瓜茶
2020-09-17
外賣自取
$25 (其他)
黑糖冬瓜茶
2020-09-20 108 瀏覽
一直以來同朋友都好鍾意飲低糖健康少少嘅飲品,最近見到尖沙咀山林道開咗一間來自台中走文青路線既台灣茶飲店🍃店內嘅幾乎每一個角落都好岩打卡,由兩位文青少女經營😍飲品主打穀類無添加 大部份感覺都好養生 ~小店要多多支持😍_🍋 黑糖桃膠冬瓜檸檬 $30雖然係甜到固定但係味道唔會過甜,好清新既味道,飲落酸酸地甜甜地,桃膠爽口_🍹桃膠蜂蜜玫瑰紫米茶 $34見到上面餐牌話係紓緩壓力所以俾佢吸引咗即刻叫黎試下,未飲聞落去已經好香玫瑰味,平時好少喺茶飲店可以飲到紫米茶,清清地夏日炎炎飲番杯好爽💜提提大家呢杯都係甜度固定

_
🍋 黑糖桃膠冬瓜檸檬 $30

_
🍹桃膠蜂蜜玫瑰紫米茶 $34

2020-09-18 77 瀏覽
近期既天氣都十分差,個日就係因為落雨,所以發現左呢間小小黃店。打卡一流既店面,充滿著不同且滿有意思既明信片/詩詞歌賦。本來以為係台灣珍珠奶茶,但其實係兩者皆有既養生飲品,個日入去避雨順手買黎試下。個日左揀右揀既時候店員話可以自拼,最後就搞掂左:1黑糖芋圓決明子鮮奶2蕎麥茶由於都唔好太甜,所以揀哂微糖,但甜度個人黎講岩岩好,芋圓細細粒,方便食由於唔知決明子係咩味,但飲品飲落好正常,淡淡既味香味唔知係咪就係決明子。飲管有環保質地同膠揀,都算行出左一步。
個日左揀右揀既時候店員話可以自拼,最後就搞掂左:
1黑糖芋圓決明子鮮奶
2蕎麥茶

飲管有環保質地同膠揀,都算行出左一步。