2017-03-15 382 瀏覽
小弟只是一位普通乘客, 從來都未試過寫評論, 但今次因為見到這間餐廳太冇禮貌,極度不滿。 今早來找你吃早餐,今次是第一次來這間椰林閣餐廳吃早餐,吃完後我認為食物質素與價格不相稱和服務態度差, 所以不想再來。 今午朋友要過來這裏吃,我只好委屈陪他來吃, 只求希望態度好一點,而我是不吃的,我兩位朋友是吃的, 當職員問到吃什麼餐的時候我說不吃的, 他就叫我走, 只好委屈地叫嘢食, 我不是白白一個人嚟坐的,而我身邊兩位朋友都是顧客, 我心想是不是我們是中學生所以欺負我們, 如果當時這兩位是大人,那會不會這樣對他們呢? 所以我呼籲大家不好再來這家吃, 你看看openrice椰林閣餐廳 所有分店,這間是最多劣評的, 大家都是聰明人應該明白我想講咩嘅。是次評論是我的看法,供大家參考。
是次評論是我的看法,供大家參考。
2017-03-15
午餐
2017-01-06 332 瀏覽
剛剛响將中樓下個椰林閣同老婆tea諗住老婆生日叫侍應幫我哋影張合照啫!點知d侍應互相推塘,有個呀姐算好話手震都幫我哋影啦,但cut左頭。然後我叫個金髮後生侍應幫我影,佢黑哂口面快影完就發悔氣遞番手機比我,其實我都未準備好。。。我同個高哥哥侍應話乜你d職員態度咁差㗎,我生日想影張相啫!佢竟然同我講"其實宜家兩點幾啦,我都攰啦!你唔見我都無表情!" 然後佢企响我三點鐘方向話影啦。。玩野呀!影合照唔係影正面影㗎咩。我講左幾次佢先好悔氣企我前面!大佬我無得罪你哋下話,點解d侍應態度仲差過茶記同快餐店?!做得服務性行業係咁㗎啦,你哋無糧出咩?我來用膳仲要受你哋氣,影幅相都唔洗廿秒吧!睇唔到佢哋平日下午茶時間有幾忙囉!打投訴熱線無人聽,留電話唔覆!我以後唔會再幫襯喇!一肚氣!!😡😡😡😡😡
自開飯網食評生涯以來,已十多篇食評了,竟發現自己原來從未寫過劣評。再不好食的食物我也能給予中等評價,是我要求太低,還是我行蹤太明顯,太打草驚蛇,令我錯過狠評劣食的機會呢?今日刻意乘車到將軍澳站附近,試食被網民劣評為「四大劣食」之一的「椰林閣餐廳」(原本想光顧厚德商場分店,奈何厚德商場裝修,椰林閣被逼走了),進入發現客人不像想像中少,沒有冷清的感覺。侍應唯一可以挑剔的是,他們只顧着傾計。下午茶時段胃口不大,只想點便宜菜式了事,但多士麵包之類的食品又測試不到他們的水平,惟有點個焗長通粉試試。迷你煙肉焗芝士長通粉,另加熱好立克一杯。可能我之前太煞有介事,在門口前拍照的打草驚蛇舉動驚動了他們,結果端出來的長通粉沒有太凍冰冰的問題,通粉是很熱的,不過焗的時間長了,邊緣位的通粉變得乾了韌了,是比較差的地方。好立克是粉劑沖出來,沒什麼好評。打草驚蛇是我最大的過失,我向各位致歉。

迷你野菌焗芝士長通粉

打草驚蛇是我最大的過失,我向各位致歉。
2016-09-20
20 分鐘 (堂食)
放假去行商場,經過椰林閣,就想起幾年前成日食lunch的.....好似飯堂咁樣....味道都還好的....咁今日就打算再去食.....食感覺、回憶....點知都幾難食.....但個環境都ok ge...有唔少卡位......呢個鐵板既牛、豬、三文魚都唔太新鮮,食左一半已經唔想食.....呢個既雞扒仲係紅紅地既....食唔落,帆立貝就無味.....意粉就正常既.....個包都幾硬......個湯正常味......整體黎講都幾中伏,無下次,哈!
個包都幾硬......
個湯正常味......

整體黎講都幾中伏,無下次,哈!
2016-08-21 191 瀏覽
食個午餐兩個人迫埋一邊卡位(明明仲有好多吉枱),件牛扒石頭咁硬,食左三份一放低隻叉即刻衝上黎問係咪食完…話未食完即黑面,食完碟飯飲緊杯飲品即叫我地快D俾返張枱佢!由坐低到俾佢趕約15分鐘…
2016-05-02 260 瀏覽
間中才會光顧,發現食物質素每況愈下午餐吃一份牛扒,竟然是凍的,叫侍應換一份,結果是牛扒仍是暖的,薯角仍是凍的兼已經變軟,完全是炸了很久的意思,餐廳的冷氣不夠,全程都不舒適,相信我以後都不再光顧了
間中才會光顧,發現食物質素每況愈下

2016-05-01 255 瀏覽
今日兩個人嚟食lunch,佢都有幾張卡位,不過見到得兩個人想我地坐門口或廁所口臨時枱,我地冇理佢照坐。我叫咗午餐咖哩雞排飯,餐湯羅宋湯夠酸夠濃,餐包微暖都可以。咖哩汁太少唔夠送飯。雞排又乾又硬,好似煎好放凉好耐,薯仔得兩小粒,洋蔥一小塊。餐茶熱檸水面果塊檸檬有啡色銹漬,檸檬一定係切好放咗好耐又冇蓋著。檸水都未飲完有職員嚟叫我地走,話要做生意,聽完好激氣,即係我唔係客,要趕我走。椰林閣以後再冇機會做我生意。食物差,態度差,價錢平又如何!

椰林閣以後再冇機會做我生意。食物差,態度差,價錢平又如何!
2016-04-30
2015-01-25 244 瀏覽
牛扒硬過石頭😤😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱👋😱👋👋😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱👊
2014-06-24 342 瀏覽
我今日跟朋友行行遊遊這個沒有去過的商場. 晚上走了去.  因為有位. ^^ 見餐牌,叫一個主菜, 一飯,意粉, 都幾多. 加左30元升級優惠. 就真係幾抵.  是一個人的份量.  但很多, 根本一個人不能吃得哂. 多左個鴨胸薄粉. 特飲. 酥皮羅宋湯. 跟湯的牛油包.  我們兩人分享一個套餐. 份量沒有想過咁多. 先講酥皮蘿宋湯:  好足料. 有夠濃. 冇咩辣味, 紅蘿白粒,. 青招粒椰菜很多. 酥皮新鮮焗出黎, 飲完碗湯及食埋酥皮 加埋個牛油包. 都飽了一半.  個湯做得好., 鴨胸薄餅. 原來似是墨西哥夾餅皮. 裡面好多粒, 鴨胸絲, 洋蔥絲, 紅腰豆.  生菜.  醬汁. 一上枱又是被他的份量嚇親. 好大塊. 兩件.  加粗粗薯條.  主菜上枱是秋刀魚意粉. 呢個一個鑊仔上. 都是很大鑊.  我們根本食唔哂一個人份量的套餐. 上枱汁太多感覺.  秋刀魚 冇骨, 但有點鯹. !  汁太多. 意粉煮得過林. 被汁蓋住. 過濕了. 有點LIP口.  賣相係靚. 食落口唔得. 整体上. 都滿意. 職員一叫即到. 晚上客人不多.
我今日跟朋友行行遊遊這個沒有去過的商場.
晚上走了去.  因為有位. ^^
見餐牌,叫一個主菜, 一飯,意粉, 都幾多.
多左個鴨胸薄粉. 特飲. 酥皮羅宋湯. 跟湯的牛油包.

我們兩人分享一個套餐. 份量沒有想過咁多.

有點LIP口.  賣相係靚. 食落口唔得.

整体上. 都滿意. 職員一叫即到. 晚上客人不多.
2014-06-23
1 分鐘 (堂食)
  • 酥皮羅宋湯.
7-5-2013(二)對上一次幫襯 椰林閣,已是去年七月的事。那時候,我經常和位舊同事在另一所分店吃早餐,感覺食物味道只是一般水準 ; 只是當時附近沒有甚麼高水準食肆可選擇,我們才選擇往 椰林閣 吃早餐而已!是日黃昏,往將軍澳為德國老外夫婦補習廣東話。在補習前,路經將軍澳中心 的 椰林閣,那就隨意入去吃個下午茶,想吃飽飽才去補習呢。已沒有帶著甚麼期望進去的。。。叫了一客海南雞蕃茄湯烏冬配熱檸茶。 出色的海南雞應做到肉質嫩滑,雞皮和雞肉之間也應成有一層透明的膠質;這店顯然是做不到,更比一般燒臘店所售賣的白切雞還要差, 雞皮很厚且肥膩,肥膏甚多,更多於肉本身; 肉質鞋身,沒有嫩滑感,差!吃海南雞,指定多配以薑茸、蒜蓉辣椒醬及黑醬油三小碟來伴吃,但這裡一點調味醬也沒伴著上桌,那,怎算叫吃海南雞?至於烏冬, 既沒彈牙且沒煙韌感,因煮得過火,過度腍身; 而蕃茄湯底則油脂很多,更是淡而無味,只嚐到肥油味。 常人常說:「人行衰運,頭頭會碰著黑!」是對的,我近日的心情頗差! 椰林閣的出品差劣,不宜再給予機會,放棄它了!
7-5-2013(二)

是日黃昏,往將軍澳為德國老外夫婦補習廣東話。在補習前,路經將軍澳中心椰林閣,那就隨意入去吃個下午茶,想吃飽飽才去補習呢

已沒有帶著甚麼期望進去的。。。
叫了一客海南雞蕃茄湯烏冬配熱檸茶

雞皮很厚且肥膩,肥膏甚多,更多於肉本身;
,怎算叫吃海南雞?至於烏冬,
既沒彈牙且沒煙韌感,因煮得過火,過度腍身;
而蕃茄湯底則油脂很多,更是淡而無味,只嚐到肥油味。

常人常說:「人行衰運,頭頭會碰著黑!」

是對的,我近日的心情頗差!

椰林閣的出品差劣,不宜再給予機會,放棄它了!

題外話/補充資料: 加一服務收費。
2013-05-07
2012-07-12 63 瀏覽
昨日晚上約九時很肚餓。半年前光顧過尖沙咀的和民,食物和服務也很好,所以本來打算去將軍澳中心的和民,但見店內坐滿客人,且當我在門口企了數十秒,才有店員出來派飛給我。因為那時已九時,我不想等位,所以去了上一層的椰林閣。當時椰林閣店內坐了7,8成客人,但不會太吵。我見餐牌上的沙律份量充足,很吸引,便點了。仍叫了其他食物。等了約5分鐘,所有食物都上齊了,很快。沙律賣相不錯,可是我發現有一些深綠色的不知名東西,及有些生菜已不新鮮了。見只是佔一部分,便不打算更換。而桃子很甜很好味,其他材料也ok。本來見聲稱多芝士的肉醬意粉上只有少少芝士有點失望。但原本上面的意粉是浸有芝士的,很有奶香(芝士是由奶造的)。而上面的肉醬其實是肉粒。質感、味道有點像午餐肉,軟林且有甜味,和意粉很配合。吃了7成已開始覺得飽,份量很足夠。而我朋友點黑松露野菌意粉,跟套餐。一上桌已很香,有很多黑松露。加上有白汁及油伴着,入口順滑。雖然賣相可以再好些,但這意粉已相當出色,才不過是$50。因為跟餐有面包和湯,朋友吃了一半黑松露野菌意粉已飽肚。兩人都食得很且滿足。^^
的椰林閣。
等了約5分鐘,所有食物都上齊了,很快。
本來見聲稱多芝士的肉醬意粉上只有少少芝士有點失望。
但原本上面的意粉是浸有芝士的,很有奶香(芝士是由奶造的)。
吃了7成已開始覺得飽,份量很足夠。
雖然賣相可以再好些,但這意粉已相當出色,才不過是$50。
因為跟餐有面包和湯,朋友吃了一半黑松露野菌意粉已飽肚。

兩人都食得很且滿足。^^
2012-07-11
  • 肉醬意粉
2012-07-10 52 瀏覽
晚餐時間, 將軍澳的餐廳都塞滿了人, 唯一不用排隊的只有聊聊數間, 椰林閣是其中之一。雖然沒有大掛長龍, 他的食物質素亦不弱。我點了燒春雞伴煎三文魚餐, 有10個餐, 這項是最超值了。椰林閣的胡椒焗豬手餐亦一絕, 豬手有一塊面那麼大, 兩個人吃才吃完呢!餐包括1杯飲料+餐湯+餐包+主菜, 承惠$68。看着他加價由$4x(2009)至現在$68, 真是加得太厲害了, 哎呀!_! 看我的薪水都加幅都沒有他的十分一。餐湯: 我覺得羅宋湯好飲d, 忌廉湯湯料很少, pizzahut好飲好多。羅宋湯湯料意料之內, 沒有驚喜餐包: 熱騰騰, 加上牛油, 正!!!!燒春雞伴照燒三文魚: 燒春雞皮脆肉嫰(雞脾), 雞胸少許嚡, 他的皮很薄, 看不到肥油。三文魚, 我不能期待他跟中環的西餐廳相比, 亦都算合格, 肉質有少許嚡, 亦算有鮮味, 點日式燒汁一起吃會好食一些。

餐包: 熱騰騰, 加上牛油, 正!!!!

燒春雞伴照燒三文魚
2012-06-23
燒春雞伴照燒三文魚
前言:正題:1) 首先講等位. 個呀姐明明就o係我面前都唔俾number我,係我面前攪一大輪都冇理我, 最後走左去, 要我地嗌第個黎先拎到number.已經係一大堆問號2) 好快就拎到位, 坐正洗碗呀姐後面, 一邊食西餐一邊睇呀姐玩極速洗碗,由於張table係好細, 我地就問可唔可以轉table,佢霸氣地講話:哦好呀, 你地出去再拎NUMBER等位la!姐係咁....我中學時期都做過restaurant....明白佢地運作上係唔想人轉台(especially係最差d table一定要有人啃)但係佢d態度真係好差, 依個都係我最嬲既地方!3) 食物幾好食既, 食左肉醬意粉, 加個西蘭花mushroom potato mash個意粉比較多味精, mushroom幾好食算係比較安慰既地方最後有位lemon tea, 我見佢得兩片仔檸檬仔真係令人引俊不禁不過唔係我飲既, 不評論4) 價錢方面我都覺得咁...如果你專心食你既飯唔好理d求其既洗碗呀姐, 面無人色既侍應,同埋茶記水平既一切餐具都幾合理既!!講完, 下次食好野果時再寫!~
前言:[小弟第一次寫食評,
其實一直都想寫,
但係通常都係想寫讚,
而大家都知讚人都常不及鬧人咁有衝勁,
所以而家先有心機開account,
因此我決定以後每寫一個劣評post一定要搵返一間好restaurant寫正評]

正題:

已經係一大堆問號

由於張table係好細, 我地就問可唔可以轉table,
佢霸氣地講話:哦好呀, 你地出去再拎NUMBER等位la!
但係佢d態度真係好差, 依個都係我最嬲既地方!

個意粉比較多味精, mushroom幾好食
算係比較安慰既地方
不過唔係我飲既, 不評論

都幾合理既!!

講完, 下次食好野果時再寫!~
2012-06-02
5 分鐘 (堂食)
2012-04-15 35 瀏覽
六時正到達,侍應說仍來得及點下午茶,正合我意,可以便宜地解決是夜晚餐。我吃了$30的乾炒黑椒豬扒螺絲粉,份量足夠作為晚餐,算比較抵食。炒得很有鑊氣,黑椒不辣,卻很開胃;豬扒不會很嚡,但有少許韌;螺絲粉軟硬適中,可惜太油膩。由於機件故障,沒有檸茶、奶茶供應,我唯有喝熱檸水,味道普通。整體而言,椰林閣餐廳沒甚麼值得期待,卻又不會有甚麼失望喇!

乾炒黑椒豬扒螺絲粉
熱檸水
整體而言,椰林閣餐廳沒甚麼值得期待,卻又不會有甚麼失望喇!
2012-04-10
早前沒有空,所以現在才打這個食評!!我和一家人間中都會去這間椰林閣用餐的..因為價錢都幾大眾化...不會很貴..份量又多,適合一家人食.記得這間餐廳未裝修之前,員工的態度十分差..又沒有人帶位,沒有人收拾東西,好像要自己找位坐的,員工也只有幾個人,十分不夠人,想找經理投訴,但每次都說經理不在,好像沒有經理的,只有2個不知主任/部長的人在..我和我的家人當時真係好嬲,但是這2位不知主任/部長的人不停向我們解譯,又給我們免了加一服務費,我們才沒有這麼嬲!早前我們一家人經過了這間鋪才知道裝修了!好像細了很多!但感覺上高級了很多,有幾盞好靚GE燈,給人一種好舒服的感覺,不像之前好像大排檔一樣的,雖然很大但很不舒服,所以我們決定入去進晚餐,但人很多..需要輪侯,終於有人係門口到派飛啦,之前都未見過的,這位姐姐態度還十分好,還問我們需不需要卡位,有沒有BB車等..我們等了大約十分鐘,終於有位了..每個員工都對我們說歡迎光臨!連收銀的那位姐姐都有說..我們看見了這裡的人手雖然並不是很多,但每個人動作都十分快,不會讓客人久等!!更出奇的事情發生了,就坐在我們後面卡位的客人突然指著一位員工狂罵,我不知甚麼事,只知道那位員工還是笑面的迎人,沒有不爽的樣子..之後從我家姐口中得知原來是那位客人要求多反,那位員工說不行,公司規定的..要另外叫一個反..所以這位客人就狂罵這位員工了,我覺得這位客人真有點無理取鬧,西餐廳又怎能多反呢?又不是茶餐廳!還有我們都覺得那位員工很棒..EQ很高..如果是以前的員工就一早和這位客人對罵了!!我們四個人點了3個餐吃,第一樣是馬來炒貴刁,份量很多,但不夠辣,我全家都喜歡吃辣的!第二樣是拿破崙炒反,又是低量超多!味道很棒,甜甜的!第三樣是我們最喜歡焗咸豬手,超大隻呀,皮又很脆..值得一吃,物超所值,當時也忘記了拍照,真是十分可惜...當我們差不多吃完要結帳的時侯..出奇的事情又發生了...當時還有很多人在等侯..還排著隊..期中一位等侯中的客人突然指著那位知客狂罵,罵她為何不趕走吃完食物的客人讓他們入去吧..那位知客好有耐性的向這位客人解譯,但這位客人還大發雷霆之後走了不吃了..我們都說這裡有這麼無理取鬧的客人,他們員工是怎樣面對的??真是十分棒呀=]之後我們吃過飽飽後就結帳離開了,他們還對著我們說拜拜=]服務態度真好...我們下一次一定會再來吃的..還會介紹朋友吧!!
2011-11-03
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日