2019-07-28 169 瀏覽
之前吃過水煮魚、酸菜魚一試愛上、雖然原本不是太吃得辣、但彷彿對它又辣又麻的味道上癮了!今次友人帶我來到楊記麻辣魚館再試一試正宗川菜、令人十分期待☺️大盤花菜 椰菜花炒得爽脆、加入辣椒粒、惹味香辣。旁邊的水煮魚味道濃郁、魚肉軟滑麻辣味再度刺激味蕾、吃得滿頭大汗卻又很滋味。拍青瓜 以蒜蓉、辣椒調味、青瓜爽脆、冰冰涼涼爽口開胃。青笋臘肉挺喜歡萵筍那麼清爽的口感、跟臘肉的鹹香口感出奇地夾、吃完辣吃這個剛好一清味蕾。

大盤花菜 椰菜花炒得爽脆、加入辣椒粒、惹味香辣。

拍青瓜 以蒜蓉、辣椒調味、青瓜爽脆、冰冰涼涼爽口開胃。

青笋臘肉
2019-07-27 161 瀏覽
佐敦一向好多小店,今晚約了同樣喜歡食辣野的朋友來,就試下間辣野~非常簡單中式裝修大盤椰花菜 本身就鐘意食椰菜花,椰花菜比想像中大盤,炒得夠味微辣夠過癮干鍋肥腸 勁道十足味道誘惑, 不老不嫩,又辣又香,超級過癮,絕對是米飯的殺手。酸辣土豆絲而今日嘅主角竟然是酸辣土豆絲,真令我刮目相看。其實土豆並唔係啲值錢野,講真我本身無好期待,不過呢度嘅廚師,好用心咁樣將土豆切成一絲絲,配合埋辣椒同埋醋,將一樣平凡嘅食材,變得非常可口非常好味,土豆絲炒得爽脆,加上少許調味,十分惹味!果然唔簡單。
非常簡單中式裝修

大盤椰花菜
本身就鐘意食椰菜花,椰花菜比想像中大盤,炒得夠味微辣夠過癮

干鍋肥腸

酸辣土豆絲
2019-07-26 156 瀏覽
以前經常去佐敦食飯,但時間長了,覺得要找到正宗的川菜不簡單,今日朋友介紹佐敦這間魚館,說性價比高,就跟了來到這裏。朋友知道我鍾意食雞,所以毫不猶豫地點了一客宮保雞丁,雞粒大小適中,肉質鮮嫩,經過走油之後,外皮鬆脆香口,加上辣椒粒和花椒粒,香氣十足,非常惹味!食過好多水煮牛肉,大多數是油而不辣(還有很多味精)但這裏的口味適中,油分和辣椒的比例恰當,牛肉烹調時間剛剛好,保持肉的嫩滑口感。最後還嘗試了毛血旺,跟內地的味道相似,不知道廚師是否也是來自四川的呢?朋友喜歡飲啤酒,食完辣野飲幾啖冰爽嘅飲品,當然舒暢!

朋友喜歡飲啤酒,食完辣野飲幾啖冰爽嘅飲品,當然舒暢!
2019-07-25 148 瀏覽
🍴 有辣有唔辣。 仲君選擇 🍴🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽今日跟大家介紹一間位於佐敦「 楊記麻辣魚館」放工嘅時候朋友仔突然之間話想食辣, 咁就嚟咗佐敦呢一間食啦兩個女仔食得唔多,淨係嗌咗三樣嘢食😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛廢話不多說! 直接切入主題來看看我們今天吃了什麼東西吧! ^^🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗四川扣肉佢係四川嘅一個名菜, 用五花腩為主加上四川獨有嘅辣味, 令到呢一碟餸肉汁更加昇華,肉汁煮得又香又唸, 甜甜地又唔會好油膩* 泡椒田雞喺香港好難食都好味嘅田雞, 所以田雞嘅菜式好少見,而且田雞比較難入貨。田雞食嘅唔係佢嘅肉,而係佢嘅鮮味,肉汁幾鮮甜, 加埋泡椒去煮,入口又 有新味覺 喜愛程度: ★★★★★酸菜魚最近香港同內地都好流行食酸菜魚, 嚟到呢度就梗係要食得啦, 好食嘅酸菜魚我個人認為既要有突出特別嘅味道之餘又唔可以蓋過與本身魚鮮味。呢度嘅酸菜魚份量啱啱好,唔會話特別大食完條魚唔會覺得好飽,仲有空位可以食其他嘢添😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💃💃💃💃💃💃💃💃💃💃*☎:6222-6008🏠: 佐敦長樂街10-12號 地下🍽🍽🍽🍽🍽🍽

🍴 有辣有唔辣。 仲君選擇 🍴

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

今日跟大家介紹一間位於佐敦「 楊記麻辣魚館」
放工嘅時候朋友仔突然之間話想食辣, 咁就嚟咗佐敦呢一間食啦
兩個女仔食得唔多,淨係嗌咗三樣嘢食

😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛

🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗

四川扣肉
佢係四川嘅一個名菜, 用五花腩為主

* 泡椒田雞

田雞食嘅唔係佢嘅肉,而係佢嘅鮮味,
肉汁幾鮮甜, 加埋泡椒去煮,入口又 有新味覺

喜愛程度: ★★★★★
酸菜魚

最近香港同內地都好流行食酸菜魚,
嚟到呢度就梗係要食得啦, 好食嘅酸菜魚
我個人認為既要有突出特別嘅味道之餘
又唔可以蓋過與本身魚鮮味。
呢度嘅酸菜魚份量啱啱好,唔會話特別大
食完條魚唔會覺得好飽,
仲有空位可以食其他嘢添

大眾點評:韻韻Babi
小紅書 : 559380536
💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗
2019-07-25 127 瀏覽
咁啱今日嚟佐敦,就嚟食下呢間專食四川菜嘅楊記麻辣魚館,最啱我呢啲超鐘意食辣嘅人。食四川菜緊係食辣嘢啦,所以叫左呢個火爆腰花,係用豬腰做成既四川菜,非常地道,肉質嫩滑冇渣,夠肥美,每舊都吸晒啲辣汁好入味,正!宮保雞丁勁多辣椒,聞落好香,雞肉夠晒滑,好開胃,食落好滿足。酸菜魚份量都幾多,落足料,魚肉好新鮮,細滑完全冇骨。湯底黃宏地色可以揀要幾辣,酸菜好開胃,越食越辣。鐘意食辣既一定要嚟試下食到小小辣既都應該嚟挑戰下。

鐘意食辣既一定要嚟試下食到小小辣既都應該嚟挑戰下。
2019-07-25 136 瀏覽
我同朋友都好鍾意食辣,都係行過入去呢間四川食店試下,點知又唔錯WO,我地得兩個人,叫唔到多野,所以只係試左個水煮牛肉、鐵板田雞及拍青瓜。整體嘅質素好唔錯,我地都好滿意!「水煮牛肉」好多牛肉片,而且個湯底好好味,辣得黎帶D麻,不過如果再辣少少就更好了!相「鐵板田雞」鐵板田雞真係好惹味,用左唔同辣椒,炒得香,而且幾大份,田雞肉又大粒,肉質又保持嫩滑,處理得好好,正!相「拍青瓜」青瓜咬感好爽脆,醬汁調較得好好,酸辣,好開胃。
整體嘅質素好唔錯,我地都好滿意!
「水煮牛肉」

「鐵板田雞」

「拍青瓜」

青瓜咬感好爽脆,醬汁調較得好好,酸辣,好開胃。
2019-07-24 106 瀏覽
自從去完大陸旅行,真係對大陸嘅水煮魚念念不忘,嗰種刺激,係我好鍾意嘅。今次同朋友試吓呢一間水煮魚。一上枱,見到咁多辣椒,已經覺得好正,食落去辣得來有唔同嘅層次。仲要啲魚冇乜骨,越食越刺激,不過又越食越想食。如果加碗白飯就更加好食。。淨係食水煮魚就唔能夠滿足大家,所以就帶咗宮保雞丁,不過呢個宮保雞丁亦都係非常刺激,因為啲雞粒炸得好香口,而且仲有好多辣椒。亦都係越食越辣,送飯一流。最後仲叫咗個青笋臘肉,亦都係好香口,而且有啲菜食下。總括來講,都算唔錯,可以一試。

2019-07-24 119 瀏覽
今日和S行街,行過楊記麻辣魚,突然好想食辣嘢,幸好S肯陪我食,但今次我唔係食魚,係食田雞呀!泡椒田雞 ~其實好鍾意食田雞,亦很喜愛吃麻辣嘢!但唔係個個鍾意食,所以今日S肯陪我食真係好開心田雞肉質非常嫩滑鮮甜,比雞肉還要美味!加上大量的配料如泡椒,辣椒,芹菜,葱,令田雞更加惹味!西湖牛肉羹~已經好耐無食,依家唔係度度都有得食,我最喜愛這碗羹有大量的芫荽,一片碧綠,令人食慾大增,加上柔滑的牛肉碎,豆腐和蛋白,口感非常順滑,加上胡椒粉和少許麻油更能提昇鮮味,食完麻辣田雞再飲番碗西湖牛肉羹真係好正好服!

2019-07-06
午餐
  • 西湖牛肉羹
  • 泡椒田雞
2019-07-24 79 瀏覽
西湖牛肉羹碎牛肉加少少滑蛋白及大量芫荽,材料非常簡單,但要煮至肉不可粗糙,蛋白要成蛋花狀,芫茜也要保持翠綠,就好考厨師功夫,這個羹就做到好飲。既然來到就一定要試水煮魚,這款是餐廳招牌菜式。 份量也算大碟,魚塊及配料份量也十分多。 水煮魚的水份量比其他餐廳加得少,水份少令到煮魚汁也濃縮,感覺魚肉帶着微微香甜味。 魚塊浸至剛熟,肉質非常嫩滑,味道帶辣椒香又帶麻辣。雖然有好多乾椒,但味道不算太辣,令人不期然不停囗吃。
西湖牛肉羹

雖然有好多乾椒,但味道不算太辣,令人不期然不停囗吃。
2019-07-23 100 瀏覽
今日帶左媽媽黎食楊記麻辣魚館😚因為大家都冇咩胃口, 所以要食D開胃野, 就即刻叫左個酸菜魚 又係食我最鍾意食既酸菜魚, 真係超超超超級好食!!!!❤️❤️佢依個魚係特別滑又冇骨 又唔係好勁辣, 辣度係岩岩好的~之後就叫左2個小食串燒羊肉同啤酒鴨平時唔係好食羊肉既我, 今次食完覺得都幾好食一D都唔騷 因為佢D 辣椒完成整走哂D騷味, 煮得唔錯!!最後就係個個啤酒鴨, 有勁多芫荽 超正! 都係辣辣地3碟加碗白飯 撈飯真係一流😍
今日帶左媽媽黎食楊記麻辣魚館😚

佢依個魚係特別滑又冇骨 又唔係好勁辣, 辣度係岩岩好的~

之後就叫左2個小食串燒羊肉同啤酒鴨
平時唔係好食羊肉既我, 今次食完覺得都幾好食
一D都唔騷 因為佢D 辣椒完成整走哂D騷味, 煮得唔錯!!

最後就係個個啤酒鴨, 有勁多芫荽 超正! 都係辣辣地

3碟加碗白飯 撈飯真係一流😍
2019-07-12 155 瀏覽
I absolutely love the duck blood cube stew, first of all, I am a big fan of blood cube, and when absorbed the spicy soup, it is impeccable. Also, if you love lucheon meat like me it's also a good add to the broth. After such a heavy dish, the smashed cucumber might cleanse your palette a bit, but never forget the pickled veggies fish. I love sichuan dishes because it always knows the right balance of spicy and sour-ness. The fish fillet is tender and the price is quite decent.
2019-07-07 207 瀏覽
今晚放工嘅時候, 同事突然間話想食辣, 叫我陪佢, 佢帶咗我去佐敦一間新嘅飯店, 叫做楊記麻辣魚館食飯.你到呢個當然要食水煮魚啦, 話曬都係招牌菜呀! 魚片夠曬大片, 以上厚厚的啖啖肉會十分過癮, 之前都問咗店員會唔會太辣佢話其實都唔係好辣, 食落仲有幾好香辣嘅味道唔會一味死麻. 最終點就係下面嗰個分十分煙韌書之餘, 同個湯底液係好match.我朋友點嘅宮保雞丁感覺上有少少似辣子雞一樣, 但係就雞係冇被炸過, 只係炒去做. 我好多時響出面食嘅土豆絲, 都係用麻辣醬去煮,今次就係酸辣土豆絲而且有啲似食薯條,但係就唔係炸,感覺上健康一啲.金獅同學是兩個人食飯畀佢了解多咗, 而且有美食相伴, 大家都食得好開心.

2019-07-04 187 瀏覽
水煮牛肉, 金銀饅頭, 啤酒鴨今日喺佐敦陪太太買嘢, 買完之後, 正正係晚飯時間, 見依間新嘢就咁樣去咗依一間餐廳食飯, 依度有辣有唔辣嘅食,我地各叫一半. 水煮牛肉, 金銀饅頭, 啤酒鴨同酸辣土豆絲.水煮牛肉其實說煮牛肉我自己覺得唔係好辣, 只係好多乾辣椒浮喺面, 啲辣有少少去麻辣少少係香辣嘅味道, 佢嘅牛肉係冇被"那"過嘅, 牛肉片嘅份量唔少, 另外啲薯粉十分煙韌, 加上超好味嘅水煮牛湯底去食就好似出麵食麻辣湯粉一樣.啤酒鴨我以為好似啤酒雞咁樣, 用燒鴨嘅形式去做, 用啤酒搽喺鴨皮上面燒, 形成脆皮. 點知原來係濕濕地有少少粉墊底咁樣, 你可以話佢個湯係啤酒湯, 亦都可以話佢都滲透出一種麥香.金銀饅頭太太話唔想食飯但我點都想要有啲澱粉質落肚, 所以叫咗金銀饅頭. 佢哋好細心咁樣將每個饅頭面嘅中間原來佢嘅原意係可以將你點嘅肉, 放落去自製你喜愛嘅餡餅一樣, 你亦都可以點平時嘅煉奶, 因為炸饅頭點煉奶真係好好食!
水煮牛肉, 金銀饅頭, 啤酒鴨

水煮牛肉

啤酒鴨

金銀饅頭
2019-07-01
2019-07-01 177 瀏覽
話說同事們食完之後贊不絕口,於是就帶左鐘意食辣野既我黎試下。午餐的選擇都幾多,而且價錢適中,所以吸引到唔少返工人士黎食lunch。今次叫左個酸菜魚飯,小辣。呢碗酸菜魚以一人份量黎講算係誠意十足,比足料,而且呢度係用生魚黎煮,食落完全無骨,肉質都幾滑溜。雖然湯底飲落有啲辣,但魚同酸菜食落只係微辣帶少少麻,配飯食一流不過小辣就真係未必滿足到鐘意食辣的朋友,下次可以直接叫中辣。另外試左同事叫的水煮牛肉都好有水準,下次要再黎食

酸菜魚飯

另外試左同事叫的水煮牛肉都好有水準,下次要再黎食
酸菜魚飯
2019-07-01 163 瀏覽
其實我唔算好食得辣,譚仔大辣我只試過一次,仲要只係陪一個四川朋友。佢先叫食得辣😁最近就快轉工,約上同事好友食返餐實在是再愜意不過的事了,既可醫肚又可吹水🤤四川涼粉@一入口先是本身的冰涼,再來微微辣度與花椒香氣接連在嘴裡炸開,隨著咀嚼時溫度升高,香味也越趨明顯,層層堆疊出讓人意猶未盡的香辣滋味!麻婆豆腐@伴着一窩紅彤彤的油,感覺油膩,辣到飛起!麻、辣、鮮、香,有齊哂濃油味厚得嚟豆腐又無炒到爛哂👍🏻
濃油味厚得嚟豆腐又無炒到爛哂👍🏻
2019-06-24