2008-08-04 31 瀏覽
晚飯。有頭到尾三人都是不斷噴口水,吃甚麼是次要,來這兒只是為了要滿足某人在赴英前要吃多點日本野的慾望。印象中最有驚喜的是燒蕃薯;湯豆腐鍋的湯很甜,有很多比米線粗的粉絲;魚湯稻庭一般;燒茄子不是我想像中的,茄子全都已成茸,口感差了點。清酒煮蜆全無印象,只記得蜆很少也不太大隻。最後加個海鮮南瓜炒飯,很香,味道也很不錯,而且有少許辣,很惹味,但不太吃得出南瓜來。小店氣氛一般,不是十分雅緻亦不是十分地道,不過整齊企理相對寧靜就是。服務是不錯的,尤其是有個大頭蝦把整疊文件遺留在椅上,差不多一小時後(即近十二時)朋友才回去碰運氣,竟然看見老辦坐著飲酒,身旁是那份文件,看樣子是等我們回頭呢!謝過。

2008-06-23 30 瀏覽
OT攰到死... 出去食飯, 未話想食日本野囉...行來行去就去左呢間到食... 本來期望都唔大, 點知都算有驚喜..三個人都叫左個壽司晚市set... 好似有6-8件壽司, 加個壽司飯同烏東.. 都食得飽又抵食..而且野食都算新鮮, 過得去.... 130$來講都算ok, 但係有加一... 因為晚市?有機會想試下佢個豬扒飯...d呀姐都幾好人... 服務好好吖...
OT攰到死... 出去食飯, 未話想食日本野囉...

有機會想試下佢個豬扒飯...
d呀姐都幾好人... 服務好好吖...
2008-06-13 5 瀏覽
I worked in Tin Hau Tried all other Japan restaurants LAst time, I entered the place at 2:40 pm....thought that they must close....but the boss said he could cook for me...I felt impressed! Their price is very reasonable and food is very very fresh... $110 , 10 pcs of very fresh , big portion , 極上sushi...., some are fresh sashimi, some are 火灼, really better than eating in 阪前 , I felt very full at last and very satisfied. I also tried their Sashimi ...delivered to the place by air...again, just
I worked in Tin Hau
I also tried their Sashimi ...delivered to the place by air...again, just like what I ate in Seafood market in Hokkaido.
Finally, what I feel like the most is their attitude..making u feel so comfortable.
2008-05-23 11 瀏覽
2-Apr-2008 兩個午市定食,黑豚稻庭烏冬跟壽司和鍋燒雜錦烏冬跟卷物。兩個午餐等左25分鐘, 幸好有時間不過都要扣分。鍋燒雜錦烏冬跟卷物,各樣雜錦料都OK,雖然有日式魚蛋,但只要換去烏冬,也只不過是港式雜錦鍋仔。黑豚稻庭烏冬跟壽司,黑豚真係麻麻,稻庭烏冬雖然係超市貨,但都OK啦。如果真係有機會(都好微)會試下壽司和刺身。
2-Apr-2008
兩個午市定食,黑豚稻庭烏冬跟壽司和鍋燒雜錦烏冬跟卷物。兩個午餐等左25分鐘, 幸好有時間不過都要扣分。鍋燒雜錦烏冬跟卷物,各樣雜錦料都OK,雖然有日式魚蛋,但只要換去烏冬,也只不過是港式雜錦鍋仔。黑豚稻庭烏冬跟壽司,黑豚真係麻麻,稻庭烏冬雖然係超市貨,但都OK啦。如果真係有機會(都好微)會試下壽司刺身
2008-03-10 13 瀏覽
開了一晚通宵, 終於可以放工走人。是日天朗氣清, 見咁好天不如行遠啲食飯。本來屬意長崎咖啡, 但行行下到了清風街, 經過一家叫榤的日本料理, 店外的黑板寫著午市定食的菜單, 其中一個是蛋包飯, 剛好我想吃便走了進去。侍者安排了我坐壽司吧, 之後我就改變主意, 吃壽司定食($75) 去也。壽司師傅是疑似老闆, 因時近落場時間, 供應商陸續送貨來見他在簽單。前菜是蓮藕沙拉, 還有茶碗蒸、麵豉湯和刺身飯。壽司有6 件, 分別是(圖左上起) 吞拿魚、油甘魚、火炙三文魚、有三文魚茸和沙律醬在內的卷物、海膽軍艦和希靈魚子。前菜和麵豉湯–正常水準; 麵豉湯夠特別, 有紅蘿蔔和白蘿蔔片在內, 其他店好像都沒有這樣做;茶碗蒸–細細碗, 相當滑溜;壽司–賣相精緻, 以午市的刺身新鮮程度都算合理, 有濃有淡, 唯海膽有點腥, 但總算吃得滿意。不知何故另附有一小片玉子, 味道也不錯。刺身飯–也不欺場, 滿滿的鋪了一小碗, 吃完剛好夠飽。問老闆這兒的招牌菜是什麼, 他說這兒主打季節料理, 如春季就會多點野菜類東西。好想有一次晚市來試試喔。

茶碗蒸–細細碗, 相當滑溜;
刺身飯–也不欺場, 滿滿的鋪了一小碗, 吃完剛好夠飽。

2008-03-07 19 瀏覽
由進來的一剎那開始,已經有心理準備這裡不是很地道的日本料理店,台前幕後也是本地班底,座鎮壽司檯後的是兩個後生的本地師傅。但這裡環境好,裝修仁理雅致,亦很整潔;招呼好,幾位阿姐非常的有禮貌,收碟、加茶等等做到足;食物不錯,價錢不貴,也不收加一,所以就算是港式,我也覺得是可以一試的。一個人來吃,坐上了吧檯。當然第一次來,還是穩陣點好,要了個牛肉壽喜燒sukiyaki。前菜、味噌湯及茶碗蛋一上檯,前菜是簡簡單單的芽菜及冬菇絲,點點的麻油香,吃起來亦清爽新鮮,不差;味噌湯隱約喝得出是魚骨湯底,有點鮮味,意料之外;茶碗蛋很滑溜,略欠蛋味,配料下足,如果有埋銀杏就一百分了;牛肉窩原窩上檯,絕對的滾熱辣,應該是連窩一起燒的了,對辦;牛肉品質不算很高,但也軟滑,配上帶甜及和上蛋液的sukiyaki汁,也不錯;窩內有菜有菇,幾豐富的,如果有埋豆腐,就真正非常好了;日本米飯煮得不錯,軟硬度剛剛好,如果不是近來吃多了,必定添飯。阿姐的服務態度也值得一讚,有禮貌之餘,加茶及換餐具也很快手及做足,沒有什麼可以批評的地方了,值得一讚。埋單60元,連加一也不收。想吃相宜一點的日本料理,這裡也是不錯的選擇,可以一試。

2007-11-27 34 瀏覽
去到清風街,見到吾少日本菜,發現在街口附近一間新開的榤日本料理,門面很低調,但有啲高級feel,一看餐\牌,是中價日本菜,好,試試先!四人行我們叫了個二人餐,三色飯定食加壽司拼盤,三百幾ge二人餐乜都有得食,天婦羅,剌身,日式牛肉火煱,鵝肝炒飯,仲有啲冷盤,份量吾算多,但兩個人一定夠飽。極上壽司拼盤相對地不算平,成三百蚊,但有成十二三件超勁壽司,三文魚子,吞拿魚樣樣超新鮮,攪到我和朋友要猜先食到我D至愛!埋單每人都係二百蚊幾,食高質數日本菜來說,超值!
埋單每人都係二百蚊幾,食高質數日本菜來說,超值!

2007-11-22 34 瀏覽
清風街新開咗間日本野, o個日同埋3個朋友去試吓, 叫咗一個二人前晚餐(~好似$298), 有刺身, 前菜, 主菜有:牛仔骨, 天婦羅, 燒銀鱈魚, 可選鵝肝炒飯或刺身飯, 甜品。份量十足, 而且味道好好, 刺身飯亦一d都唔行貨, 有海膽同三文魚子, 好新鮮!! 另外我的朋友就叫咗極上壽司盛(~$300)+ 稻庭冷麵($幾十蚊...唔記得), 佢地話勁好食, 壽司材料非常新鮮, 冷麵又香又滑...我下次一定要試吓!!另外又叫咗一客吞拿魚腩手卷, 驚喜ge係, 佢地個師傅原來係師承自尖沙咀見城, 卷法一模一樣, 成一圓柱形, 不是圓錐形, 可以由頭到尾都有吞拿魚腩ge香味....仲有叫咗佢地推介ge原條左口魚刺身, 師傅刀工好勁, 切得好薄, 魚肉脆身清甜, 口感好好, 魚背則是最肥美的部份....so good....正正正service唔錯, 環境乾淨, 我一定會再去!!

service唔錯, 環境乾淨, 我一定會再去!!