2024-08-28 30 瀏覽
如果樂華邨大排檔 呢間基本上冇對手 佢嘅粉麵牛雜都做得最好 兩個老細又好笑容又好傾因為我本身養狗,所以通常放狗嗰陣去買外賣 出貨快靚正 唔使等太耐 大家都知啦,買外賣最緊要快 同埋佢個辣椒油都做得唔錯 推介粉麵同埋小菜 魚香茄子煲足料 冬菇亭嚟講佢都算乾淨 所以好評
外賣自取
2024-07-13 113 瀏覽
搬了之後很久沒有回去樂華邨,今日難得放假回家探老竇。老竇便提議落去榮基食午餐。去到榮基門口當堂嚇一跳!座無虛席,密密麻麻的顧客,本身想去隔離檔口食的,但老竇堅持要在榮基食。經過5分鐘的等待,終於有得坐低食飯老竇食蒸魚飯 而我就食肉餅飯!清蒸芝麻斑,平時很少食魚,老竇夾了一塊給我,食完只可用1個字形容,鮮!魚肉鮮甜,而且很滑。$55蒸魚飯嚟講絕對物超所值!土魷蒸肉餅飯,唔係講笑真係好好食,唔識形容嗰種好食。落樓$109 好抵食

老竇食蒸魚飯 而我就食肉餅飯!
落樓$109 好抵食

2024-05-27 131 瀏覽
26/5/2024 叫午餐蒸魚,服務員哥哥表示售罄,所以叫了涼瓜牛肉飯+凍檸檸茶=$70價錢很貴之後有客人叫午餐蒸魚,服務員哥哥卻表示有,真不知道這些是什麼服涼瓜不夠熟,很生吃不下,牛肉很大嚿,一隻半錫指大,而且很大雪藏味,真的是吃不下,唯有用汁拌飯吃已經十幾年了,真的不能再吃這個榮基大排檔,以後唯有走遠些,到商場地下的茶餐廳!絕對是十分失望,已經好幾次的午餐不能吃,之後還是再幫襯了一次,結果情況更惡劣,以後除了粉麵,也不會再吃這間榮基打冷了唔好嬲啦

幾十年街坊至現在,除了粉麵還可以吃,其他小菜及午餐完完全全不能吃,甚至好幾次吃了一口午餐,也情願再叫其他粉面吃,甚麽死魚也當蒸魚做,難吃得很!以後也不會幫襯這裡的午餐及小菜,試過的人便肯定知道!飯是又乾又硬,有圖有真相!
飯是又乾又硬,有圖有真相!

2024-05-27
7 分鐘 (外賣送餐)
午餐
2024-05-17 66 瀏覽
今日約咗朋友嚟牛頭角,朋友話附近樂華邨入邊有個冬菇亭,呢類舊式屋企嘅冬菇亭買少見少,叫咗朋友帶我入去食下!!朋友推介呢間”榮基打冷小菜”入面除咗潮州打冷,仲有牛雜粉麵呢類菜式。我叫咗個乾炒牛河,價錢只係40幾蚊,份量十足大大碟!賣相已經好吸引!牛河色香味俱佳,河粉條條分明,煙韌又唔會爛,醬油同牛肉香滿滿!牛肉片嫩滑多汁,與芽菜、炒功精湛,火候掌握得恰到好處,唔會有油膩感。整體味道都好好,更有微微焦香令人回味無窮!!呢到嘅姐姐服務都好好,舊式冬菇亭真係幾有feel!大家得閒嚟食下!

2024-04-23 106 瀏覽
4月21日,我約表弟吃午餐,因為方便他住在附近。我知道榮基是有段歷史的餐廳,但吃的都是一般茶餐廳,正正常常。因為這天下黃雨,帶了一把聖約翰救傷隊非賣的特別版雨傘,因不想弄顯餐廳的地方,就放在餐廳預備的大桶內。離開時發現不見了;我相信拿走的人是故意的,因為這八角形的雨傘,傘骨特別堅固,上印滿聖約翰救傷隊的標誌,很難有相似。當時有點不舒服,畢竟是有紀念價值的東西;所以我就對表弟説了幾句:唉!啲人太貪心啦!早知就唔放哩度啦。然後,有一個年輕的男人不知是伙計或是老闆,大聲說:哥仔,你講呢啲嘢有乜用呀?我哋唔會幫到你㗎!你咪去報案囉!咦?我有說過要人負責任嗎?叫人為把雨傘報警是甚麼意思呢?不明白現在的人,做生意可以這樣,不同情人就算了,為何要多加一腳呢?總結是,都是不快的經歷,我覺得守業者要明白,對人沒有同理,又怎能維持整盤生意。

2024-04-20 80 瀏覽
假期同朋友去咗樂華附近打波👟⚽️🏀打完波好肚餓呀🤭近近地去左樂華邨搵嘢食醫肚見到間榮基打冷小菜 ,睇落都幾多人食喔入去叫返個即炒粉麵食吓先😄我就叫咗西炒飯:有蝦仁、腸仔、火腿配埋蕃汁,味道正常發揮啦。叫咗杯凍奶茶🥤~杯凍奶茶有啲料到😋😋😋茶味濃又夠滑!茶餐廳嘅奶茶真係冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻見到現場勁多街坊係到食牛腩湯粉麵好正禁,下次再來打波要試下先得🤪🤪🤪榮基打冷小菜 📍牛頭角振華道70號樂華商場地舖
假期同朋友去咗樂華附近打波👟⚽️🏀
打完波好肚餓呀🤭近近地去左樂華邨搵嘢食醫肚
見到間榮基打冷小菜 ,睇落都幾多人食喔

入去叫返個即炒粉麵食吓先😄

~杯凍奶茶有啲料到😋😋😋茶味濃又夠滑!

下次再來打波要試下先得🤪🤪🤪

榮基打冷小菜
📍牛頭角振華道70號樂華商場地舖
2024-04-20 31 瀏覽
榮基打冷小菜位於樂華邨嘅粉麵大排檔主打牛雜粉麵、潮州打冷,我都係第一次來食🤣咁啱朋友住附近😁呢間茶餐廳主打街坊生意見好多公公、婆婆同埋一家大細來食😋我叫左下午茶餐~即炒粉麵$43~價錢合理呀叫咗個乾炒牛河,份量都幾足,絕對夠飽同埋叫咗杯凍檸茶茶走凍飲加$3~ 埋單$46食個茶記$50樓下都算係禁🤪🤪除左多士、常餐、即炒粉麵、小菜都有樓面姐姐都好親切態度友善🤝📍牛頭角振華道70號樂華商場地舖
榮基打冷小菜

位於樂華邨嘅粉麵大排檔
主打牛雜粉麵、潮州打冷,
我都係第一次來食🤣咁啱朋友住附近

😁呢間茶餐廳主打街坊生意
見好多公公、婆婆同埋一家大細來食😋

我叫左下午茶餐~即炒粉麵$43~價錢合理呀
叫咗個乾炒牛河,份量都幾足,絕對夠飽
同埋叫咗杯凍檸茶茶走凍飲加$3~ 埋單$46

食個茶記$50樓下都算係禁🤪🤪

除左多士、常餐、即炒粉麵、小菜都有
樓面姐姐都好親切態度友善🤝

📍牛頭角振華道70號樂華商場地舖
作为一个讲普通话的内地人,因为今日在牛腩河里吃到一个塑料片,被店家以打量小偷的眼神处理…… 今天晚上出门散步的时候路过店门,想着吃个宵夜,进店因为不会粤语全程由朋友负责沟通,然后点单的时候说了几句普通话,店家的反应很正常,他家的味道有一说一,非常好吃,外卖点了也不下五十次(来港半年),但是这次出了一个意外,在吃着吃着的时候感觉嘴里有异物,吐出来一看是个塑料片感觉很奇怪,然后便和女友沟通觉得很离谱,然后问了一下店家咋回事,本意不是想要赔偿,只是觉得有点不舒服,在里面吃到脏东西,谁也不会开心吧!离谱等我开始了! 店家语气很不爽的问,你要么就别吃了,给你免单,还是想怎么样?excuse me?啊,我是找事情吗,在开始的时候朋友也觉得离谱就问是不是在桌上的,我说没有,吃到嘴里感觉不对吐出来的,然后沟通过程也说了可以查cctv。他说那也不用查,😴😴😴。直接断章取义了是吧!内地人的形象就是没素质尖酸刻薄吗?也不差你这几蚊,只想沟通一下,上来一句道歉没有,直接咄咄逼人,拜托,大哥,我既然进了你这个店,就是来消费的,顾客不是上帝吗?还是我欠你钱?还是有色眼镜?内地人
店家语气很不爽的问,你要么就别吃了,给你免单,还是想怎么样?excuse me?啊,我是找事情吗,在开始的时候朋友也觉得离谱就问是不是在桌上的,我说没有,吃到嘴里感觉不对吐出来的,然后沟通过程也说了可以查cctv。他说那也不用查,😴😴😴。直接断章取义了是吧!内地人的形象就是没素质尖酸刻薄吗?也不差你这几蚊,只想沟通一下,上来一句道歉没有,直接咄咄逼人,拜托,大哥,我既然进了你这个店,就是来消费的,顾客不是上帝吗?还是我欠你钱?还是有色眼镜?内地人一大堆坏毛病。事后我也在想是不是我用英语点餐就不会争吵了,我如果是个外国人是否就不会被被宣布死刑。
客观公正,不吹不黑的讲:人是有情绪的动物,我既然出现了这种情况,内心肯定是不太舒服的,我在沟通过程中也是好声好气的讲的,你一句看不了cctv,主观臆断,我都觉得搞笑,从事餐饮行业遇到这种问题不应该自己好好反思一下自己制作过程吗?一句话断案,好了,当代包青天,钱我也付了,也没为难您!祝您生意兴隆,秉公执法。
上联:眼睛长在屁股上,下联:只认衣冠不认人 横联:襟裾马牛

ps:照片为与朋友分享美食前的喜悦

• beef brisket vermicelli in soup
2023-11-14 69 瀏覽
成煲所謂羊腩無一件腩,仲要堅硬如鐵。第一次如此差的質素,同太子爺講無腩,全部都係腳,店家仲要話係咁㗎,都無人話有問題。服務差,出品差。街坊店都幫唔落,其實而家的羊腩煲係唔係已經無羊腩?
2022-07-17 645 瀏覽
細細個住樂華村,已很期待來食,爸媽忙於養家,少有機會到此開飯,今次同太太仔仔一齊來試這個久違的大排檔,本諗住食煲仔飯,豪餅,可惜今次沒有煲仔飯,都試試個咕嚕肉和豆豉魚油菜,兩碟菜都食到我一家,咕嚕肉剛炒起即食,熱食外脆內鬆 100 分,油菜我俾 90 分,豆豉魚再落多 d,就 100 分。可惜環境較嘈,太太後期 enjoy 唔到,有機會同朋友來再試。
2019-09-21 1493 瀏覽
菠蘿咕嚕肉 外脆內軟 味道正宗😋試過好多餐廳既咕嚕肉咕嚕肉一係好肥好濟一係好瘦好鞋..之後叫個蒸龍躉翅魚 肉質好滑蒸得啱啱好..整體唔錯唔錯 幾好幾好 最緊要價錢實惠🤪🤪不過🈶️d時段都需要等一等位不過好快就有位既下次再黎試下打冷..見到門口掛住d滷水鵝好新鮮 隔離檯叫左個鵝片 好似幾好味下次先試 因為今日2個人叫2個菜 已經好飽因為份量都算充足 我地2個人都唔係叫細食既2個菜 已經好飽了住係附近既鄰居可以黎試下
菠蘿咕嚕肉 外脆內軟 味道正宗😋
試過好多餐廳既咕嚕肉
咕嚕肉一係好肥好濟
一係好瘦好鞋..
之後叫個蒸龍躉翅魚 肉質好滑
蒸得啱啱好..
整體唔錯唔錯 幾好幾好
最緊要價錢實惠🤪🤪
不過🈶️d時段都需要等一等位
不過好快就有位既
下次再黎試下打冷..
見到門口掛住d滷水鵝好新鮮
2個菜 已經好飽了
住係附近既鄰居可以黎試下
2019-09-17
2019-01-25 1080 瀏覽
今晚食臘味煲仔飯+凍檸茶($65)終於試到呢間既煲仔飯等左15分鐘就有得食✌好耐無食過臘味😂啲臘腸臘肉幾好味可惜食到底無飯焦食😞😞😞淋豉油食幾好味豉油甜甜地😍巧叻叻食晒成煲飯✌
今晚食臘味煲仔飯+凍檸茶($65)

終於試到呢間既煲仔飯
淋豉油食幾好味
豉油甜甜地😍
巧叻叻食晒成煲飯✌

2019-01-24
15 分鐘 (堂食)
2019-01-15 625 瀏覽
食過兩日,食咗魚蛋粉嗰類,啲湯底好鹹,我以為淨係呢樣嗻,今晚再食小菜,金蒜蒸斑片,用青衣魚柳扮班片不特止,啲粉絲鬼死咁鹹,另外仲嗌咗個鵝片飯,個底啲豉油好多油好肥膩,食完幾餐真係要去洗腎,飲幾支汽水都唔掂,三個冬菇亭都唔係好掂啲嘢,我諗廚房嗰啲師傅全部初級入門,完全唔掂,真係好鹹鹹鹹,希望佢見到我嘅批評能夠作出改善
2019-01-12
2018-11-16 777 瀏覽
難得樂華邨有打冷當然要一試啦,環境跟一般餐廳大排檔沒有分別,可能在樂華住了多年的關係,見到啲員工都係熟口熟面,今日來到要嘗試下牛雜加打冷,我們三人叫了一個牛雜飯 ,一個牛三寶飯 ,另外還叫了打冷小菜 墨魚鵝腸一同共享 當食物上檯時,發覺自己笨了,牛雜跟牛三寶沒有太大的分別, 墨魚鵝掌 份量不少,先講牛雜味道,夠淋夠入味,不過稍為比較鹹, 原本冇叫飲品但最後都要加個汽水,鵝腸墨魚尚可接受,不會太靭,飯份量不小,夠大碟,所以我哋三個人係夠食的,整體而言,食物環境不過不失,尚算一個好選擇