2024-05-07 140 瀏覽
食咗好多日肉,想食吓菜。所以去咗榮基食潮州四寶米粉同埋叫咗碟芥蘭。呢度粉麵size夠大,男人食都夠飽。加埋碟菜,可以捱到夜晚先至再食嘢。四保入邊我最鍾意白魚丸,又香又夠味。呢度除咗潮州四保,牛腩牛筋都好好食,不過上次食咗啦,今次都要轉下口味。有時候我都會喺呢度叫外賣返公司食,五十零蚊到一餐,到時OK啦。

2023-12-20 312 瀏覽
終於在最後一次在這兒附近吃東西,毅然跑來這啟業邨,看看這個大排檔還有什麼店舖。看到大排檔只有三四間,不過都夠大型,但是外表看來上來就沒有以往港式電影那麼盛大的感覺。不過這次看到餐牌不算太吸引,而且比較大型,於是就向邨裏面嘅商場搵搵,見到有這間牛雜、牛腩粉麵。牛腩米線你看看,米線當然沒有特別,份量亦不算特別好;牛腩份量就夠晒多,有8至10件,每件都肥瘦均勻,黐住少少皮,小許脂肪,味道相當好,夠香得來又不會太過硬,不會吃到癡晒牙,實屬是質素一流不過店子少少,不時會有很多學生在這間店舖吃東西或是買外賣,當然會比較擠迫

牛腩米線你看看,米線當然沒有特別,份量亦不算特別好;
夠香得來又不會太過硬,不會吃到癡晒牙,實屬是質素一流

午餐
2023-06-28 348 瀏覽
牛雜幼麵($36)5片草肚(有𡁻口)、2舊肺(軟身,彈牙)、2舊腸(沒有肥膏,尚算有𡁻口)、1片膀(粉,滑)、2舊沙瓜(有驚喜,竟然有沙瓜,夠厚身有𡁻口);麵底有少少鹼水味,有彈性;湯底丁丁油但可接受,味道夠但唔過咸(之後冇特別口渴)。整體不錯,合格以上。
牛雜幼麵($36)
牛雜幼麵
2021-07-28 1099 瀏覽
突然很想做牛魔王,便光顧了公司附近這小商場內的粉麵舖。先來“淨牛三寶”,有牛肚、牛筋及牛腩, 牛肚和牛筋還有咬勁,不是那種已炆了幾日幾夜,幾乎變豆腐、瀉了的肉,而且也很入味,不錯;牛腩夠爽、滑,店小二還幫我們加了大量蔥,蔥加上牛腩湯,香、濃,共冶一爐!可惜,“雲吞麵 ”的雲吞只一般貨色,麵又不夠彈牙,最糟的是雲吞湯淡而無味,完全沒有蝦和大地魚湯的那種香、鮮感覺,畢竟這是標榜“牛”的粉麵舖,下次來還是只吃“牛”算了。
突然很想做牛魔王,便光顧了公司附近這小商場內的粉麵舖。

2021-07-15
2020-11-24 777 瀏覽
我好喜歡吃牛雜呢只是因為怕胖和膽固醇高所以好幾個月才吃一次,自從我喜歡吃的店鋪結業後,只能在家裡附近尋找牛雜粉的蹤影,於是去了這家餐廳叫外賣,因為疫情嚴重所以不敢在堂吃牛肚份量也多,不會鞋易咀嚼,其他也不錯,只是牛腸略嫌肥了,也洗得很乾淨的,我好喜歡牛雜有淡淡的滷水香味,而粉面的湯底也很有牛味,秘製辣椒油也不錯,又多蔥粒(我最愛),使我全把整細粉面也吃掉了。腐乳通菜菜煮得太久,可能我叫外賣放太久了🤣,腐乳醬只是一般,不夠香濃。
我好喜歡吃牛雜呢
只是因為怕胖和膽固醇高

牛雜河
牛雜河
腐乳通菜
今日放lunch就嚟到呢個喺啟業邨裏面嘅潮州粉麵舖。 今日比較肚餓,所以叫左雙拼麵~上次已經講過我好鍾意呢度嘅牛腩麵,因為呢度嘅牛腩好淋,牛肉味重,口感非常之好呀!但係本身一碗牛腩麵31蚊而家加咗兩粒魚蛋居然就索價38蚊感覺上好唔抵呀!下次都係嗌返單拼牛腩麵算啦。。。 麵質依舊都好好好彈牙❤️ 呢個係朋友嗌嘅牛雜麵,佢就話好食,但係因為我唔鍾意食牛雜就冇試過啦。另外仲嗌咗一油菜。油菜有菜心/芥蘭/生菜同埋通菜選擇。而我今日就食咗通菜,仲有啲腐乳添 14蚊嚟講分量上算可以接受啦~
今日放lunch就嚟到呢個喺啟業邨裏面嘅潮州粉麵舖。

今日比較肚餓,所以叫左雙拼麵~
麵質依舊都好好好彈牙❤️

另外仲嗌咗一油菜。
油菜有菜心/芥蘭/生菜同埋通菜選擇。
而我今日就食咗通菜,仲有啲腐乳添
14蚊嚟講分量上算可以接受啦~

2020-04-29 171 瀏覽
呢間位於啟業邨裏面嘅潮州 粉麵, 好受附近嘅居民學生同埋打工一族歡迎 。 平時一般午飯時間都要等位 ,最近因為疫情關係,已經好耐冇嚟幫襯呀 !!今日自己一個嚟到 ,因為 1.5 米 距離, 都冇乜人堂食, 所以唔使等位就坐到啦! 今日食咗一碗牛腩麵 $31呢度嘅牛腩都算非常好 ,可惜今次嘅肥咗少少 但係整體都好嫩滑,亦都好重牛味 。面呢 就非常之爽口彈牙 ,但係份量就較少如果係男士嘅話可能要加底。 另外佢個湯底都幾好飲!唔重味精呢度簡直係打工仔食飯慳錢嘅天堂 31 蚊 碗麵 加大 都唔使40蚊 真係平靚正

今日食咗一碗牛腩麵 $31

面呢 就非常之爽口彈牙 ,但係份量就較少
如果係男士嘅話可能要加底。 另外佢個湯底都幾好飲!唔重味精

2019-09-20 670 瀏覽
很久很久前去過麗晶分店買過外賣,印象不怎麼好,見人是堂食的是背貼背、手臂貼手臂、汗黐汗那樣的坐著速食,而外賣給我的碗是本人最討厭的發泡膠物料...今晨途經啟業,原來相隔一條2條馬路已有分店,見舖面比麗晶寬敞得多,食客也安逸的吃,就進去。叫了碗 牛腩牛腸湯河,寫單姐姐話早餐送杯飲品,遂點了熱朱古力奶,一看單子,雙拼加杯熱飲才$37,去邊庶搵?話間舖不揸流攤係因為,碗面嚟到,腩腸排列整齊,蔥放一旁湯匙,雖然非坑腩或崩沙,但肥瘦適中,切得厚薄剛好,咬起來不吃力又能吃出牛味;牛腸有大小腸,亦煮得夠腍,小腸微微有粉腸的感覺,大腸牛味很濃而且不會有渣,呢個價錢呢個質數,真係想俾爆分佢!

牛腩牛腸河
2019-09-20
$40 (早餐)
牛腩牛腸河
2019-05-17 509 瀏覽
喺今時今日,食個午餐閒閒地四五十蚊走唔甩,間唔中都要食返d平靚正嘅粉麵! 呢度一個單併粉麵都只係三十蚊,食物質素都唔差,湯底夠味,我最鍾意食牛腩河,牛腩俾少少肥包住,又唔會太韌,非常唔錯! 朋友食牛肚河,牛肚爽口夠味,加多一碟腐乳通菜同朋友share就啱啱好,埋單都係三十幾蚊!

牛腩河

牛肚河

2019-05-17
牛腩河
牛肚河
2019-01-17 375 瀏覽
今晚家中沒飯開,唯有外出覓食,一個人又沒有特別想吃的東西,就走進了這家時常經過都能聞到牛雜香味的粉麺店。坐下看到餐單,某程度上嚇了我一跳,真的好~便~宜~,一碗招牌牛腩or其他牛雜粉/麺才29元!!這種價錢,今時今日還能吃到牛?於是我點了“奢侈”的牛三寶米粉,包括牛腩、牛肚、牛筋三樣,價錢也只是37大元,就可以試到多種味道。上菜了~ 餸菜的份量多,幾乎鋪滿成個碗面,完全對得起價錢有餘餘餘。牛肚是三款當中我最喜歡的,爽口入味;牛筋也不錯,軟腍Q彈;牛腩正常,但相對其他兩樣感覺就較柴。粉麺太便宜,就多加個油菜,大大份蠔油芥蘭也只是16元,都堆成個小山了。難怪平常總見到很多街坊食客光顧,完全是便宜大件又好吃啊。

難怪平常總見到很多街坊食客光顧,完全是便宜大件又好吃啊。
2019-01-11
2019-01-03 192 瀏覽
汤底不错,服务也很好,送餐速度也很快,牛腩有时候煮的太熟导致吃下去比较粗糙的感觉,河粉煮得刚刚好,觉得挺好吃,价钱又便宜,我觉得这个餐厅值得一试,性价比高,还能够填饱肚子The soup is good, the service is very good, and the delivery speed is also very fast. Sometimes the sirloin is too cooked to cause a rough feeling. The river powder is just cooked, it feels delicious, and the price is cheap. I think this The restaurant is worth a try, cost-effective, and can fill the stomach
2017-11-04 591 瀏覽
平價足料牛雜呢到出名就係牛雜,點都要叫碗牛雜麵試下牛雜麵新鮮又足料,先廿十九蚊碗,認真抵食另外都叫左碗潮州四寶米粉有魚皮餃、墨魚丸、魚蛋、貢丸仲叫左碟油菜芥蘭,莖葉都好爽好味
平價足料牛雜

呢到出名就係牛雜,點都要叫碗牛雜麵試下

牛雜麵新鮮又足料,先廿十九蚊碗,認真抵食

另外都叫左碗潮州四寶米粉
有魚皮餃、墨魚丸、魚蛋、貢丸

仲叫左碟油菜芥蘭,莖葉都好爽好味
2017-07-29 533 瀏覽
最近又同朋友一齊lunch食榮基牛雜粉麵一到lunch,餐廳都坐滿人,去到都要等一等位,大約等5至10分鐘。呢間食肆都係朋友推薦嘅。之前食完第一次後,朋友一致認為可以再encore。我今次仍然係揀選獲好評的牛腩飯。一開始,侍應送上一碗牛腩湯,我把湯倒入牛腩飯,瞬間成為一碗湯飯。我喜歡這樣的食法,更容易入口牛腩飯飯同牛腩份量都唔少。d牛腩唔靭,飯唔會太硬又唔會太冧。咁樣食物質素同份量只需$36,認真抵食,係唔錯lunch選擇,我會再來的
最近又同朋友一齊lunch食榮基牛雜粉麵

牛腩飯