2023-03-17 207 瀏覽
難得早收工又喺屯市,路經一直想食嘅榮少喇沙,點都入一入去食番碗摻摻。店舖已經用QR code揀餐,好方便。既然黎到,就梗係食碗喇沙啦。依到嘅喇沙好特別,佢除左有傳統嘅油麵+米粉外,竟然見到「瀨粉+米粉」?!依個配搭真係第一次見啊!(以我食喇沙多年嘅經驗)🤣🤣今次我暫時點番傳統嘅肥牛滲滲先,再加碟小食。小食上,睇左好耐,見到Encore炸粟米。咦。。。encore咁犀利?試下先喇沙嘅味道係水準上!濃厚嘅椰香味再帶點微辣,好惹味,如果唔怕肥嘅,真係要飲埋個湯底。肥牛嘅口感恰到好處,薄薄一塊又唔會煮得太老。Encore粟米上場啦!有咩咁特別呢~仲以為係用炸粉醃住粟米拎去炸,誰不知佢真係無咁簡單。佢既調味料係用糖同紅椒,食起上黎係十分香口,唔怪之得寫住Encore啦最後點左杯凍咖啡,十分欣賞佢地係用冷凍嘅分法而唔係加冰,令咖啡味唔會變淡,真係十分有誠意。如果再一次路過,我都會入去食多次!到時一定試下瀨粉溝米粉嘅喇沙

今次我暫時點番傳統嘅肥牛滲滲先,再加碟小食。

肥牛肉喇沙/魚湯

肥牛嘅口感恰到好處,薄薄一塊又唔會煮得太老。
肥牛肉喇沙

Encore  炸粟
冷泡咖啡
肥牛肉喇沙,炸粟米,冷咖啡
2023-03-17 128 瀏覽
山長水遠入屯門做嘢,路過見到榮少喇沙嘅招牌已經雙眼發光🤩,做完嘢就拿拿聲衝入去試下🤣叫咗個魚蛋魚片喇沙米粉+凍檸茶,一放低碗喇沙已經香氣撲鼻😍,睇埋個賣相就知道係正嘢🤤,即時飲一啖湯,係好濃郁嘅椰香,油份尚算適中,有需要嘅話可以選擇少油,配杯檸檬茶可以中和油膩感,最後忍唔住飲晒成個湯底🤭惟一係覺得魚蛋不夠爽口彈牙,可能溝粉嘅比例多得滯,不過見到隔離枱嘅燒雞喇沙好別引,希望下次有機會再去試下😙😙

魚蛋魚片喇沙
2023-03-17
魚蛋魚片喇沙
2023-03-17 90 瀏覽
今晚屋企冇煮飯决定自己外出去附近一間叫榮少喇沙餐廳食晚飯,位置喺屯門巿廣場北翼地下44號裏面設計簡潔正方形間格燈光充足,雖然坐位唔算多要等位食飯但嗅到d喇沙味真係抗拒唔到,我真係好鐘意食喇沙😋。等位嘅時候再留意到原來入口望左手邊有個特色招牌,忍唔住影底估唔到除咗外面舖裏面都有個咁大嘅招牌,真有趣👍🏼😍未有位唯有望下個餐牌先唔好浪費時間,個肚餓到沽沽聲🤣餐牌入面主要有飯,湯麵,小食及飲品。如揀麵類湯底有魚湯,刺沙及特鮮芫茜魚湯選擇。 不過令我驚喜見到有馬來西亞茶材肉骨茶麵下次來一定要試這款😋最終我揀選一碗龍脷喇沙魚湯粉絲油麵(60元),湯底味道濃郁有雞蛋同豆腐,龍脷魚亦好香脆可口. 夠大碗好滿足👍🏼😋

未有位唯有望下個餐牌先唔好浪費時間,個肚餓到沽沽聲🤣

2023-03-07 133 瀏覽
中午想食個正宗喇沙。搵到一間係屯門市廣場地下。中午都幾多人食,滿晒座仲要等位。內裏超多明星貼紙同貓貓貼紙🤣🤣🤣入座後睇餐牌發現多人有原因,原來都幾抵食。叫左一個喇沙豬軟骨瀨粉+$20 三隻炸雞翼,飲品加$8凍橙檸茶!👍🏻喇沙湯底好濃郁好香,一啖湯底一啖瀨粉的確係惹味!而入面仍有半隻半熟蛋!豬軟骨煮得都算幾淋身👍🏻有機會下次仲想試埋芫茜魚湯👍🏻湯底入面有好蛋豆卜,最正係豆卜浸住喇沙湯底,超入味!😋😋雞翼炸到岩岩好,肉質唔會鞋。上面超多香料,好香口惹味。用來送凍橙檸茶就爽啦!橙檸茶好特別。咁岩今日中午好熱好晒,行到身水身汗再飲一啖凍橙檸茶就一流!好解渴!👍🏻👍🏻😋😋
中午想食個正宗喇沙。搵到一間係屯門市廣場地下。

湯底入面有好蛋豆卜,最正係豆卜浸住喇沙湯底,超入味!😋😋

2023-03-04 121 瀏覽
今晚個朋友入開嚟屯門,身為曾經係屯門牛一份子既我,梗係要帶去食吓屯門嘅美食🥰🥰🥰話晒係自己地方吖嘛😋😋大朋友去咗位於屯門市廣場嘅一間小店,呢度有勁抵食嘅喇沙同朋友最愛嘅魚湯一踏入店入面已經有大大個招牌😍😍係霓虹光管整嘅,好有香港特色㗎👍🏻👍🏻👍🏻店舖入邊仲有大大嘅插畫,裝修有個人風格。另外仲有唔小時下熱門嘅偶像應援貼咗喺牆上面,應該有唔少鏡粉,都係熟客仔😆😆😆😆😆見到都覺得好開心😊😊😊店舖係用QR code落單嘅,但店員都好好。為咗方便我哋睇menu,都俾咗一本實體嘅Menu我哋慢慢睇👍🏻好可惜手撕雞同埋海南雞飯今晚都賣晒,下次有機會都想試吓,價錢真係好抵😍我今次叫咗:軟滑龍脷魚柳特製芫茜魚湯瀨粉溝米粉($60)+兩款小食同朋友一齊食,分別係:就係越南春卷(+$18)同炸蝦餅(+$14-單人份)講真,平時好少係街食瀨粉,因為瀨粉好難夾,加上好似會有唔飽既感覺。見到有得瀨粉溝米粉,相信應該會易夾啲,所以好想讚下呢個菜單嘅設計😋食物上枱嗰一下我真係勁開心,身為芫荽控嘅我,見到成碗芫荽湯!今次發達啦😂😂😂隨手不一下湯都見到有好多芫荽係入面👍🏻👍🏻試咗一啖湯,芫荽同魚味都好夾,唔會話搶咗大家既

隨手不一下湯都見到有好多芫荽係入面👍🏻👍🏻
試咗一啖湯,芫荽同魚味都好夾,唔會話搶咗大家既味道,一如所料,米粉溝瀨粉,真係俾單單一款瀨粉好食好多👍🏻而且炸龍脷柳炸得好香脆,唔會太油👍🏻👍🏻仲要幾大塊㗎!加上炸龍脷柳係分開上既,所以食哂全個粉面都仲好香脆架👍🏻👍🏻👍🏻

另外值得一提既係⋯炸越南春卷大大隻蝦,好正!

蝦餅加上醬汁好鮮甜香脆好食😍😍

下次再有機會要回頭再來吃呀😍
2023-03-03
2023-03-04 105 瀏覽
今晚又有機會同朋友入屯門食飯,地膽話帶我去食間抵食既餐廳……講到咁抵一於去試下啦😙😙😙😙門面向外街馬路,餐廳地點相當易揾👍🏻👍🏻👍🏻入到去餐廳,地方乾淨企理🥰🥰望下menu,唔好講笑,勁抵食喎👍🏻👍🏻平均小食$18-$25左右我點蝦餅同炸越南春卷😍另外一提,小食店家仲有好好設計for叫面食時加購一人小食,價錢會再相宜啲,貼心安排👍🏻👍🏻我點左豬軟骨酸菜魚湯瀨粉拼米粉😍😍😍豬軟骨酸菜魚湯瀨粉拼米粉($50)比較特別既係,可以點2款粉面拼埋一齊(有瀨粉拼米粉及油面拼米粉)可以有2種粉面既口感,唔錯呀😍😍😍豬軟骨好淋好好食,炆得好入味👍🏻👍🏻👍🏻而且無渣,軟骨方面,好均勻咁好易咬開,而且件數都唔少,足夠食哂成碗粉面架😋😋而且有好好食既溏心蛋作伴菜,正呀😍瀨粉溝米粉,溝得好均勻,每一口都會夾到2款粉面👍🏻👍🏻👍🏻另外魚湯方面,酸菜魚湯好香甜,酸菜魚湯味道出色,喜歡既朋友唔好錯過啦……小食:炸越南春卷及加購單人小食炸蝦餅($20+$14)炸越南春卷炸得好平均,而且唔多油春卷入面仲有隻蝦係入要架👍🏻👍🏻蝦餅配以泰式辣醬勁好食,無腥味,而且唔油,做得出色👍🏻👍🏻👍🏻最開心係店家仲有呢款支裝可樂(跟粉

門面向外街馬路,餐廳地點相當易揾👍🏻👍🏻👍🏻

我點左豬軟骨酸菜魚湯瀨粉拼米粉😍😍😍

豬軟骨酸菜魚湯瀨粉拼米粉($50)

小食:炸越南春卷及加購單人小食炸蝦餅($20+$14)

最開心係店家仲有呢款支裝可樂(跟粉面點+$10)呢款可樂簡直係我童年回憶,見返好有親切感呀😍😍😍

小店仲有其他飯類,琴日望過隔離枱食都覺得好吸引👍🏻👍🏻👍🏻有機會回頭再試😍
2023-03-03
2023-02-25 116 瀏覽
今日去開屯門,經過屯門時代廣場附近,黎左呢間星馬菜餐廳。呢到座位幾舒適,除左有實體餐牌,亦可以掃QR code點餐,十分方便。有好多唔同菜式選擇,喇沙睇落都好吸引,而我對海南雞情有獨鍾,所以見到有海南雞真係要試下。叫左海南雞飯,配左雞湯同配菜,另外仲叫左凍橙檸茶同蝦餅。雞湯大大碗,有白蘿蔔,另外仲充滿芫茜同蔥既香味。海南雞去左骨,夠哂貼心,醬汁甜甜地,雞都夠嫩滑,另外配左青瓜,十分清爽解膩。蝦餅炸得好脆口,配酸辣醬好惹味。橙檸茶好特別,橙汁加檸茶既味道,飲落好清新又解渴。
今日去開屯門,經過屯門時代廣場附近,黎左呢間星馬菜餐廳。
叫左海南雞飯,配左雞湯同配菜,另外仲叫左凍橙檸茶同蝦餅。
雞湯大大碗,有白蘿蔔,另外仲充滿芫茜同蔥既香味。
蝦餅炸得好脆口,配酸辣醬好惹味。
橙檸茶好特別,橙汁加檸茶既味道,飲落好清新又解渴。
2023-02-08 208 瀏覽
第一次幫襯呢間小店,叫咗一碗珍寶喇沙🍜 油麵+米線底,大大碗,咩配料都有d,好味!同出邊一般喇沙唔同,佢唔辣,但係味道濃,適合唔食得辣嘅人👍🏻另外叫咗一碟小食拼盤,$35 有6件,2個人分享啱啱好👍🏻奶茶係特定左甜味,感覺味道偏甜,味道偏濃,可以一試。

另外叫咗一碟小食拼盤,$35 有6件,2個人分享啱啱好👍🏻

奶茶係特定左甜味,感覺味道偏甜,味道偏濃,可以一試。
  • 珍寶喇沙
2023-01-18 276 瀏覽
以前係呢間分店次次都食珍寶喇沙,味道濃份量足。闊別多時,今次就試吓珍寶莞茜魚湯,餸就每款得一舊,莞茜味好淡,得返魚湯味,湯底比較油,記得落單時可選擇少油。今次食魚湯有d失望,吾知係咪下午茶時段,質素下降左,份量都無以前甘多。
以前係呢間分店次次都食珍寶喇沙,味道濃份量足。

2023-01-15 235 瀏覽
首先講番點解會去試小弟以前係一個係屯門長大既人仕,見證屯門由美食沙漠,到而家多咗好多餐廳,其實都好想支持新餐廳。喺OpenRice見到呢間餐廳好多正評,自己住咗幾廿年都冇見過係屯門有新加坡菜,就諗住去試吓。去到見到門面已經心知不妙,點解咁簡陋,嗰種簡陋唔係話鋪細,或者裝修慳錢,係完全冇心思,簡單嚟講好似工廠食堂咁。唔緊要啦支持小店咪攞飛等吓。或者好好食呢。咁好啦,攞飛之後又要出去店外吹風。其實我一家大細有小朋友既,10幾度係店外吹風?會唔會可以人性化啲入邊等,間鋪入面係絕對冇乜人,有位比我地企既。但係佢都唔俾人喺舖頭入邊等。唔緊要,或者係間好食嘅高傲小店,咁我繼續喺出邊等啦。但係等吓等吓唔對路攞咗飛,有其他人嚟到就直接入咗去坐,咁我攞飛嚟做乜嘢?跟住有個男員工出嚟解釋話人哋一位兩位所以有得入。但係我睇住佢有張四人枱,分開左兩個兩位俾人坐,都唔俾我哋入去坐。見到啲人坐到散開晒。其實佢安排好啲,我哋全部人入去坐食緊嘢㗎啦。我唔係嬲我冇得食,係我鄧佢間餐廳老細唔抵,請班員工好似幫佢倒米咁。最後唔好意思,嚴格上嚟講我係冇食到佢啲嘢,因為我見到佢咁嘅樣已經走左。但係我應該都冇機會再食佢啲嘢啦,因
首先講番點解會去試

唔緊要啦支持小店咪攞飛等吓。或者好好食呢。

最後唔好意思,嚴格上嚟講我係冇食到佢啲嘢,因為我見到佢咁嘅樣已經走左。但係我應該都冇機會再食佢啲嘢啦,因為我唔會再去佢個餐廳。同埋我都會叫我有小朋友嘅屯門朋友都唔好去自己攞苦嚟辛。

我估d 正評好有水份,大家小心

2023-01-15
120 分鐘 (堂食)
午餐
  • 西北風
2023-01-10 253 瀏覽
快閃市中心食個晚餐,中午食咗沙律,夜晚就食返濃味啲嘅喇沙。第一次堂食榮少喇沙,平日夜晚7:00嘅時間都幾乎滿座。之前試咗佢嘅喇沙好香濃,一於再點豬軟骨喇沙。最鍾意呢一度可以選擇唔同嘅麵底,甚至可以溝埋,最後點瀨粉溝米粉。我覺得有兩種粉口感更佳,兩種粉吸湯、掛湯嘅程度都唔同。喇沙湯底一如既往咁香,有椰漿味。豬軟骨份量比想像中多,同埋煮得好淋。獨食叫多咗份越南春卷,估唔到入邊有原隻蝦。外層脆卜卜,炸得唔油膩,咬落好彈牙。呢度採用自助手機落單好方便,店員亦都好友善。
豬軟骨喇沙

之前試咗佢嘅喇沙好香濃,一於再點豬軟骨喇沙。
喇沙湯底一如既往咁香,有椰漿味。
豬軟骨份量比想像中多,同埋煮得好淋。
越南春卷

獨食叫多咗份越南春卷,估唔到入邊有原隻蝦。
外層脆卜卜,炸得唔油膩,咬落好彈牙。

呢度採用自助手機落單好方便,店員亦都好友善。
2023-01-09
豬軟骨喇沙
越南春卷
2022-12-14 200 瀏覽
之前成日聽大西北嘅朋友講呢間榮少喇沙見入開去屯門就約朋友去打下卡餐牌有飯同埋麵揀 仲有三款湯底全部QR code自己落單都幾方便小食泰式蝦餅即叫即炸熱辣辣食落蝦味都出 冇乜雪藏味炸豬扒喇沙米線豬扒超級大塊 厚身得來食落都幾juice喇沙湯底幾濃郁 湯底配料有豆卜同埋半隻糖心蛋豆卜索晒湯底嘅精華 個湯椰香味都出同埋唔會好辣米線都好入味軟硬適中朋友叫咗炸豬扒配肉燥汁飯炸豬扒又係超級大塊同埋有好多肉燥撈飯食一流仲有半隻糖心蛋份量超級足夠呢個價錢有咁嘅份量都幾超值
之前成日聽大西北嘅朋友講呢間榮少喇沙

仲有半隻糖心蛋
份量超級足夠
呢個價錢有咁嘅份量都幾超值
2022-12-09 135 瀏覽
啲員工係度等運到,明明有兩張空枱,都唔叫人入 。一人坐四人枱,員工態度仲惡過啲客。 如果大家想俾錢買難受。同佢講三位 佢啲郁都唔郁, 又唔執枱,仲要受啲員工氣。員工眼神又差, 好似佢係老闆。 千祈唔好再入去食

2022-11-18 203 瀏覽
小店位於屯市旺區,疫情期間食市返天覆地,企得住腳都好靠實力,榮少叻沙食物選擇吾多主打星架波叻沙,你咪睇佢店仔细细街坊平民食堂外賣訂單吾少。海鲜叻沙 $58 油麵溝米粉新鮮鳳美蝦3隻、日本帶子2隻、魚蛋、魚片、豆卜加埋半隻糖心蛋份量吾少大大碗,熱喇喇嘅叻沙湯底椰味香濃微辣正忠南洋風味超食完吾會口乾😋👍🏻(湯底、粉麵可自由配答)小食越南炸蝦卷3件 $18 越式米紙卷炸蝦新鮮製作鬆脆唔油膩。凍檸橙茶$8 (跟餐)飲品正正常常茶味濃郁偏甜味道不錯。

海鲜叻沙 $58

小食越南炸蝦卷3件 $18
越式米紙卷炸蝦新鮮製作鬆脆唔油膩。

凍檸橙茶$8 (跟餐)
飲品正正常常茶味濃郁偏甜味道不錯。
2022-11-16 132 瀏覽
屯門市中心其實地點係幾好不過商場嘅設計令到佢佢感覺上入口比較偏僻喇沙湯底幾好味 🤤 夠香夠濃味始終佢用喇沙做主題鎮店之寶唔會差 QR code落單 衛生 方便 快捷地區性小店 值得支持支持 外賣都整得幾靚住附近可以睇睇 炸雞翼海鮮喇沙 帶子 鳳尾蝦 魚片魚蛋 瀨粉米粉雙管齊下大大大帶帶帶子兩隻 爽口彈牙鳳尾蝦唔使怕佢嘅喇沙湯底 唔係好辣如有需要自己行店員詢問增加 加辣!榮少喇沙——WINGS屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼地下44號

屯門市中心其實地點係幾好

海鮮喇沙 帶子 鳳尾蝦 魚片魚蛋
瀨粉米粉雙管齊下
大大大帶帶帶子兩隻 爽口彈牙鳳尾蝦
唔使怕佢嘅喇沙湯底 唔係好辣
如有需要自己行店員詢問增加 加辣!

榮少喇沙——WINGS
屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼地下44號