2016-09-26 153 瀏覽
我記得我今年生日原定係喺樂天客棧慶祝,點知腸胃炎咗成個禮拜,結果今年生日乜都無得食……今次終於可以同個frd嚟食啦!入到去環境幾舒適,我哋係坐最入果啲4人枱,位置寬敞,同隔離枱都有一定距離,唔會太近,方便傾計,而且有落地玻璃,可以睇到街景。打開Menu真係花多眼亂,好多未見過嘅菜式,所以都點咗啲特色菜!扣肉包係逐片計嘅,我哋點咗兩片,個包exactly係台灣割包果種包,好軟熟,我勁鍾意食,扣肉甜甜地炆得好腍好入味,再配埋爽口新鮮嘅生菜一齊食,一啲油膩感都無,正!冰鎮芥蘭就食得多,冰鎮苦瓜就第一次食!苦瓜切到好薄好晶瑩剔透!食落好爽口,而且食落一啲都唔苦,只係有苦瓜甘味,再點埋桂花蜜糖一齊食,味道勁似台灣蜂蜜苦瓜汁!無論點唔點蜜糖,都幾好食!當歸燉雞湯,藥材味都算濃,而且幾足料,一盅用半隻雞燉,可以分到6碗!見咖啡雞咁特別就試下,入口好香咖啡味,後勁會有啲苦,而且雞肉嫩,送飯一流,鍾意飲咖啡嘅人應該會鍾意食。茘枝咕嚕肉,哩碟係唯一一碟有啲失望嘅菜,成碟咕嚕肉,我一舊茘枝都搵唔到,味道其實同普通咕嚕肉無乜分別。三色桂花班蘭糕,由椰汁,班蘭,桂花糕組成,質地都算實淨,唔會一拮就散,椰汁同桂花

招牌扣肉包(2片)
冰鎮苦瓜
當歸燉走地雞湯
茘枝咕嚕肉
三色桂花班蘭糕
三色桂花班蘭糕,由椰汁,班蘭,桂花糕組成,質地都算實淨,唔會一拮就散,椰汁同桂花味會比較濃,相對地班蘭味唔夠特出,雖然係咁,但都幾好味!

總括嚟講,我幾滿意哩間嘢嘅環境同食物質數,而且價錢合理,下次嚟一定要再試埋其他特色小菜。
2016-09-20
5 分鐘 (堂食)
招牌扣肉包(2片)
冰鎮苦瓜
當歸燉走地雞湯
三色桂花班蘭糕
  • 招牌扣肉包
2016-09-26 147 瀏覽
家住大角咀的Mr.K常常對我說,大角咀好吃的東西有很多呢,隨便走入一間也不會失望~今次我地就去左奧海城的樂天客棧,看看不是小店質素會不會相差很遠。樂天客棧原來是食南洋菜既酒樓,我還以為是普通中菜廳,幸好菜式都有分大中小份量,可根據人頭點菜,不會一來就大大碟吃不完,這天吃了幾款,全部都比想像中好吃!鍋香豆腐蝦球第一道是我們倆小口都大推,來這裡一定要點豆腐類!因為豆腐都是廚房自家製的,以貌取人協會覺得係麻麻,相機也不想吃,就是紅燒豆腐外觀,樣子完全不吸引,但事實它是超嫩滑,口感有點像豆腐花,而且豆味超香濃!熱辣辣的吃感覺十分好!最後店長還她們的素菜豆腐是員工投票下最好吃,試下就知沒騙你!豆腐花的質感水水嫩嫩的,豆味香濃,這是當日最後一道上的菜,一鍋有四件豆腐,加上彈牙的蝦球,最後因為太飽吃不完,想起也覺得好可惜!南洋參巴空心菜感覺有點像腐乳炒通菜,但捨腐乳而用南洋的香料來炒,有少少辣油好惹味好好送飯,菜身不會炒到好淋,保留爽口的口感,喜歡少少辣的朋友不要錯過。咖啡脆雞當然有咖啡味,而且是嗅覺同味覺都有的,濃郁極呢!雞件是先炸過,外皮脆身,再淋上濃稠的咖啡加蜜糖做的醬汁,味道百感交雜,有蜜糖

今次我地就去左奧海城樂天客棧,看看不是小店質素會不會相差很遠。樂天客棧原來是食南洋菜既酒樓,我還以為是普通中菜廳,幸好菜式都有分大中小份量,可根據人頭點菜,不會一來就大大碟吃不完,這天吃了幾款,全部都比想像中好吃!

咖啡脆雞

當然有咖啡味,而且是嗅覺同味覺都有的,濃郁極呢!雞件是先炸過,外皮脆身,再淋上濃稠的咖啡加蜜糖做的醬汁,味道百感交雜,有蜜糖的甜及咖啡的甘苦,,薄脆杏仁片和爽甜的洋蔥絲,又有點似咕嚕肉,成個感覺新奇,雞肉嫩滑不乾,整體都夾到味道而不突兀。
四大天王

四大天王代表四款的菜:茄子、四季豆、 扁豆、 秋葵,用酸甜汁伴碟熱食,菜蔬夠新鮮翠綠,四款菜蔬口感都不同,四季豆爽脆,秋葵外脆內黏,茄子腍身,口感十足,平凡中顯得不平凡。
四大天王
餐廳設有茶介,水壺都是南洋的金色小水壺很可愛,入面不是放奶茶只是一般的中茶。
小食是炆花生栗子,平常少見,花生栗子炆得好腍身,吃著等也不錯的。
小食--炆花生栗子
誤打誤撞竟然吃到好東西,兩個人食左近400元,消費不低,但我們點的是三人份量,計落都化算,而且最欣賞餐牌上的菜餚有S、M、L的份量之分,無論大家族或人少少都適合呢!
2016-08-24
小食--炆花生栗子
2016-09-25 122 瀏覽
今晚與媽媽來吃個中餐,媽媽喜歡中菜館的中式風味,相比起西餐的忌廉和薯仔,她還是喜歡米飯。環境寬敞舒適。扣肉包。鬆軟的蒸包、軟腍入味的扣肉、蔬菜片。扣肉炆得軟腍入味,肉質鬆化不乾身,入口滿是肉香和油香,夾上蒸包卻毫不油膩。簡單的菜式,令媽媽回想小時候經常吃的味道。當歸走地雞湯。濃香清甜的雞湯,味道鮮甜鮮美,內有雞肉切件,我吃到嫩滑的雞翼。不加上味精的雞湯,味道非常出色,喝出家的味道。湯品非常足料,滿口清甜雞味。手工蝦棗。豬肉蝦肉菜粒打成肉餅狀,炸得香口不油膩,入口陣陣肉香滿口豐富的口感,肉味突出鮮甜,滿口肉汁咸香味,沾上酸甜醬汁更是開胃。家鄉海鮮炒麵線。麵線炒得乾身不油膩,粗身的麵線彈牙易斷,咸香豐富的味道吃完一口又一口。海鮮有蝦肉、魷魚、魚片,味道爽嫩,略微醬汁不夠濃郁,味道較是清淡。
環境寬敞舒適。
扣肉包。
鬆軟的蒸包、軟腍入味的扣肉、蔬菜片。

當歸走地雞湯。

手工蝦棗。

家鄉海鮮炒麵線。

2016-09-25 373 瀏覽
去開奧運站,新開的無印分店行完,順便黎朋友推介的樂天客棧,較少食中菜的我,一向覺得硬食的茶介及小食味道麻麻,但難得這裡的小食係值得的,栗子花生煮得粉綿香軟,而香片茶也茶味清香,店員服務貼心。招牌扣肉包 $20,中式包蒸得熱辣辣又軟身,夾著五層肥瘦相間的扣肉,仲有爽脆生菜,口感豐富。扣肉夠入味,而且唔會好膩口,肥肉位入口即化開,加上瘦肉位帶點咬勁,越咬味道越出。香菜鐵板豆腐(S) $88,香菜與肉碎的味道太香太惹味,送飯一流。豆腐超級嫩滑,比平時的更嫩,滑過玉子豆腐,細問之下,得知原來餐廳自家製作豆腐,再炸脆外皮,外脆內滑好好味。荔枝咕嚕肉 (S) $86,味道偏濃,一定要送飯食。酸度較重,可能太少生果,冇咩甜度。只有一粒荔枝同2-3粒菠蘿,加多點生果會較好。青芥末蝦球 (S) $132,蝦肉好大粒,質感爽口,仲好啖啖肉,炸過的脆皮能沾到更多青芥末醬,味道不會好刺激,反而溫和得來又食到芥末味,配埋生果粒,味道又夾又清新。古早魚香老鼠粉煲 (S) $96,材料豐富,有大蝦、肉碎、冬菇、椰菜花、雞蛋、咸魚秘製醬、老鼠粉等等。上菜時,店員將特製醬料混合半生熟蛋搞勻。老鼠粉煲變得更香更濃郁,有咸
香片茶,栗子花生
招牌扣肉包 $20,
香菜鐵板豆腐(S) $88,
荔枝咕嚕肉
荔枝咕嚕肉 (S) $86,味道偏濃,一定要送飯食。
青芥末蝦球
古早魚香老鼠粉煲
上菜時,店員將特製醬料混合半生熟蛋搞勻。
老鼠粉煲變得更香更濃郁,有咸魚的香味,而味道又唔會好咸。仲有好多爽彈大蝦,滑溜溜的老鼠粉連濃調的湯汁好好味。
2016-09-21
香片茶,栗子花生
青芥末蝦球
2016-09-25 237 瀏覽
重記得上次喺佢剛開張既時候黎幫襯,可能因為新開張既關係,所以有少少位有D「甩碌」,不過整體都在中上之上,感覺到佢地真係有心去做好每一件事!今次再帶朋友黎就醒目喇,一早就訂好晒位,可以直接入去坐,正!雖然只係六點幾,但餐廳己經差唔多全場滿座,所以唔想等位既朋友最好打電話黎訂定枱呀!同上次一樣,佢地有部份食物係有分大/中/小三個size,價錢方面亦都相應調整,適合大家喺portion方面可以flexible一D!蒜香紅海蜇頭 ($68):非常惹味開胃既餐前小吃!由於用左新鮮青瓜做配菜,所以當撈埋混左酸甜醬汁既海哲頭一齊入口時口感真係唔錯!不過,要留意既係佢都有少少辣,如果唔食得辣既朋友要注意呀!揚州炒飯 ($82):Portion比想像中大,而配料都尚算豐富,只不過因為炒飯有少少炒到過乾,所以整體口感只係一般而已,建議可以留肚試下其他更加特別既菜式!南洋參巴空心菜 ($72):空心菜鑊氣十足,抵讚!除左腐乳之外,亦都食得出用左好幾種唔同既香料既炒,所以口感非常之香口,非常特別,值得一試!菜香鐵板豆腐 ($88):將香噴噴既豆腐放喺鐵板之上呢個idea非常唔錯!因為鐵板既熱力,豆腐能夠吸收晒
菜香鐵板豆腐 ($88):將香噴噴既豆腐放喺鐵板之上呢個idea非常唔錯!因為鐵板既熱力,豆腐能夠吸收晒上面果層肉碎醬汁之餘亦能夠保持熱辣辣既溫度,攞黎送飯真係一流!
咖啡脆雞 ($88)︰非常有特色,係當晚幾乎每枱都會點既一道菜!整體感覺有D似韓式烤雞店出品多D!可能因為用左咖啡去炮製,所以咬落去時除左隱隱感受到咖啡既味道之餘又食到雞肉既味道,crossover到剛剛洽到好處!
總括黎講,今次既用餐體驗非常唔錯,除左可以維持整體食物質素之外服務水平亦比剛開幕時既「蝦碌」場面改善左好多!誠意推介比每位對食物有要求,又唔怕比多少少錢去享受高「性價比」美食既朋友!
2016-09-23
  • 咖啡脆雞
2016-09-24 154 瀏覽
嚕囌話不多說了,這是我第二次來這樂天客棧,對我而言,能吃回頭菜的實力應有返甘上下。不光是主食,這裡連開胃小菜也處理得很好。小食栗子花生非常入味,連花生也相當軟腍而有栗子香,蠻有意思。價錢並不貴,而且有分小、中、大份,人多人少也能一一照顧。青芥末蝦球(細): 即使是細份也有六件蝦球,蝦球肥美肉厚,炸得非常香脆。最重要的都是表面的青芥末醬,香甜而不嗆,蠻有特色的,可謂其中一款必食之選。排骨王(細): 排骨王也者,即是酥炸豬扒加上酸甜醬汁。豬扒酥脆而香口,肉質夠鬆軟而不實,配上酸甜醬汁,整體味道討好。唯有點太膩而已。臘味炒飯(細): 這碟臘味炒飯總共可盛出五小碗,絕對足夠二人食用。炒飯十分足料,每一口也有不少臘味、冬茹,用料之多令整碟飯也十分香濃,香口惹味,絕對是誠意之作。儘管不是秋風起,食臘味的時份,我也必須對其加以讚賞
價錢並不貴,而且有分小、中、大份,人多人少也能一一照顧。
2016-09-21
2016-09-22 98 瀏覽
同長輩食飯最好似去食中菜媽媽話唔想煮飯,所以黎左依度食前菜花生好稔好味我地叫左兩碗白飯幾個餸香酥南乳五花肉 $83 唔算好咸,食落似豬頸肉,而且都幾香金銀蛋時蔬 $82我地點左細份量,黎到份量都唔算少而且好多蛋荔枝咕嚕肉 $86 真係有陣陣荔枝香因為荔枝的甜,所以令咕嚕肉無咁酸阿婆菜圃煎蛋 $58 愛吃蛋既小妹梗係要食蛋佢依個菜圃煎蛋同平常的好唔同依個好鬆軟,陣陣蒜香賣相好似厚身蠔餅咁,而且個邊好脆整體價錢唔算貴,食物水準都不錯,可以再黎
同長輩食飯最好似去食中菜

媽媽話唔想煮飯,所以黎左依度食
前菜花生好稔好味

我地叫左兩碗白飯幾個餸
香酥南乳五花肉 $83

唔算好咸,食落似豬頸肉,而且都幾香
金銀蛋時蔬 $82

我地點左細份量,黎到份量都唔算少

而且好多蛋
荔枝咕嚕肉 $86

真係有陣陣荔枝香

因為荔枝的甜,所以令咕嚕肉無咁酸
阿婆菜圃煎蛋 $58

愛吃蛋既小妹梗係要食蛋

佢依個菜圃煎蛋同平常的好唔同

依個好鬆軟,陣陣蒜香
賣相好似厚身蠔餅咁,而且個邊好脆
整體價錢唔算貴,食物水準都不錯,可以再黎

2016-09-19
2016-09-21 162 瀏覽
一直覺得奧海城好隔涉, 但, 其實由中環出發, 行去香港站只係搭2個站就到, 住火車線既我, 走時選擇搭小巴去旺角火車站, 其實真係幾方面可以多d去呢到呀 ! 人又唔多 remind me the time in i work in Macau, 小人行街, 試衫唔洗排隊, 真係好好好, 講返正題先 !! 同朋友想食中菜, 就咁岩搵左呢間樂天客棧, 好彩我地比較早, 晏小小就開始多人要等位啦一坐低, 就送上小吃, 好特別, 呢到既唔係比普通花生, 而係栗子同湯花生, 好special 呀 ! 第一次小吃係栗子我本人不嬲都好鐘意食栗子, 所以好開心咁係咁食...hahahahah因為第一次黎, 唔知道呢到既野食份量幾多, 所以...2個人叫左6樣野因為諗住其中3樣係前菜, 唔會太多, 點知..........我地食到肚爆了呢到上菜冇分前菜 , 小食上先, 一上就上左我地叫唯一既面食, 喇沙海鮮湯米線 $68價錢一d都唔貴, 咁大碗米線先$68, 唔好睇佢個presentation好似唔係咁靚咁, 估佢唔到, 個喇沙湯好好味 !!椰汁味夠唒重, 又唔會太spicy ! 米線唔會煮到過份淋,

可以多d去呢到呀 ! 人又唔多

好, 講返正題先 !!

椰汁味夠唒重, 又唔會太spicy ! 米線唔會煮到過份淋, 同埋米線唔知點解好滑 !
第2樣上既, 終於係前菜啦, 呢個真係超級抵食同好食 ! 冰鎮苦瓜 (伴桂花蜂蜜) $38

之前食中菜都食過呢道菜, 雖然苦瓜唔係咩貴野食, 但呢道菜就係考工夫, 所以平日食都要$6x-$8x都會有, 但...呢到竟然係$38

仲要份量一d都唔小 ! 伴桂花蜂蜜, 超香桂花味 ! 苦瓜厚薄都切得好平均, 岩岩好 ! 加埋桂花蜂蜜食, 非常開胃可口
跟住第3道上既菜係金絲麥皮蝦球 $132(S), 雖然...同menu張相有d出入, menu張相靚好多

不過, 味道係OK good 既 !!! 同我係星加波食既麥皮蝦有得比 ! 其實HK比較小食到好食既麥皮蝦 !!!!

呢到用料好足, 所以味道都好好, 麥皮炒得好香脆, 蝦又爽口, 我同朋友都好鐘意食 ! 唯一係食得多會有d口乾, 跟住又食返件冰鎮苦瓜中和下, 岩岩好
第4樣, 係呢到既招牌菜 - 家鄉鹵元蹄 $138 , 招牌菜當然認真制作啦, 上菜時, 仲有個火一直熱住個元蹄, menu 都有介紹元蹄用左多種中藥同香料鹵上至少6小時, 所以真係好入味 ! 元蹄肉都超級淋, 同熟嫩 ! 肥瘦岩岩好, 好食
, 但我覺得冰鎮苦瓜更signature ... hahahaha
第4樣上既係椒鹽香酥鮮淮山, 好既野食要表揚, 唔好既希望佢地會改善, 呢個椒鹽香酥鮮淮山, 我同朋友都覺得一般, 太油...冇咩味

椒鹽應該好香架嗎, 但, 味道偏淡, 有點失望
最後 ... 櫻花蝦4季豆, 好味 ! 清晰又爽口既4季豆, 搭上香脆的櫻花蝦同菜圃, 簡單美味

其實呢到既野食份量都幾多, 今次我地2個人真係叫得太多野食, 未有機會試甜品, 希望下次可以再食過啦
2016-08-22
  • 冰鎮苦瓜 (伴桂花蜂蜜)
2016-09-18 2955 瀏覽
終於忙完手頭上一個project, 同同事約埋收工黎到奧海城食晚飯以前細個覺得奧海城唔就腳,大個左成日搭香港線先知佢有幾方便😍返工的人最愛的就是住家湯水!order 左個乾貝菜膽燉竹苼湯,大大煲,仲有侍應哥哥serve唔好見個名又菜膽又竹生好似好素,其實落左好多雞同豬肉,加上菜膽d 甜味,入口非常清甜,自己煲單單時間同材料費都好甘,呢到飲到實非常驚喜同事order 左個南洋參巴通心菜,名怪怪的,應該係d 咩調味醬既名?好辣我完全食唔到。。但其他人話好忍味一啖接一啖,仲誇張到叫埋白飯黎送。。。仲叫左個菜圃蛋一黎嚇親我地,因為同平時食開果d 好油又薄既菜圃蛋好唔同,橫切面勁厚口感棉中帶爽脆,味道香甜又帶有幾絲蛋香,有趣!再黎一道我聽名就好想食既麥皮蝦我第一次食呢味餸,口感外脆香內彈牙,味道出面d 麥皮好香好甜,入面隻蝦咸鮮度高,又好大隻,食到啖啖蝦肉好滿足最後再一人一個甜品我食芒果布甸,竟然真係食到芒果肉同芒果絲打晒入個布甸到!今晚一試有餐館會認真製作所有食物,真係喜出望外,會帶屋企人再黎encore!!!
乾貝菜膽燉竹苼雞湯
乾貝菜膽燉竹苼湯-湯料
仲叫左個菜圃蛋
菜圃煎蛋
口感棉中帶爽脆,味道香甜又帶有幾絲蛋香,有趣!
麥片蝦球
再黎一道我聽名就好想食既麥皮蝦
最後再一人一個甜品
我食芒果布甸,竟然真係食到芒果肉同芒果絲打晒入個布甸到!

乾貝菜膽燉竹苼雞湯
乾貝菜膽燉竹苼湯-湯料
麥片蝦球
  • 乾貝菜膽燉竹苼湯
  • 菜圃蛋
  • 麥皮蝦
2016-09-17 475 瀏覽
奧海城行完街,食埋飯先返屋企,是晚食左樂天客棧,之前食過覺得不錯,今晚又食佢先。開了潽洱茶 ($7/位),茶味香純不錯飲,侍應還送上一份小食 ($15),今天是炆栗子同花生,很軟腍入味。點了小食皮蛋 ($18),皮蛋晶瑩剔透,蛋心情流心狀,勁吸引呀~一口咬下,蛋白部份啫喱狀甚爽口,蛋黃部份綿滑,再加上一口酸薑,真是人間美食。馬來風光 ($72小),炒得夠鑊氣,用了參巴醬去炒,味道濃郁但不過咸,通菜很嫩,十分好味!咖啡雞 ($88小),見呢款很多人點所以點一份試試,果然咖啡味香濃,好特別呀,有點似食緊tiramisu嘅味道,哈哈,雞件亦很滑,好味有特式。當歸花菇雲耳蒸鱸魚片 ($108),最後仲點左魚,勁香當歸味,鱸魚片好嫩滑,勁新鮮,啖啖肉完全無骨,好味到汁都撈哂。白飯 ($9),啲餸太好味了,兩個人食左三碗飯,白飯都係用上靚絲苗米,正。這裏最好係啲餸可以有大中小size揀,人少少都可以點多幾款,枱同枱間又濶落,好坐又好味,正。

2016-09-08
2016-09-16 2513 瀏覽
奧海城愈來愈多新派食店進駐此地,今晚又來到此區覓食。人流不算多完全適合我的心水之選,「樂天客棧」就是我今晚的目的地。 鍾情中菜的我,姐妹店「樂天皇朝」經常光顧而客棧從未試過不知道過中的美味之處。入內有别於一般酒樓,以兩人、四人、圓枱之分不設搭枱。中式新派的設計,地方寬敞增添空間感。 餐牌以黑色的版面與內容圖文並茂,隨了一般傳統菜式外還添加了不少東南亞美食的元素。東南亞美食又令我回想去起「星洲」旅遊時的回憶。 招牌扣肉包 $40/2份極少數店鋪會有扣肉包,此店到明「招牌貨」我又怎能錯過呢?一份$20的扣肉包,利用蒸籠蒸出包身的軟熟但不燙手,配合肥瘦分明的扣肉真令人唾涎不絕。軟包加入扣肉,輕輕咬一口油脂融化並滲透包𥚃。肉質炆得軟腍,完全天衣無縫絕無挑剔的理由,怪不得成為招牌物。 黃金蝦 $132海鮮永遠是昂貴之物,這個黃金蝦也是同樣道理。沒有炸粉脆漿卻換來滿滿鹹蛋香鋪面,蛋香較為杰身敷在蝦身,味道相當突出並不會帶點膩度。細客的黃金蝦,貴的物超所值完全看出師傅的用心! 家常燒素豆腐 $88燒素豆腐也是我最愛之物,豆腐軟滑無比配上茨汁更令我添加幾碗白飯。還有其他蔬菜:冬菇、四季豆

感。

招牌扣肉包 $40/2份

黃金蝦 $132

家常燒素豆腐 $88

燒素豆腐也是我最愛之物,豆腐軟滑無比配上茨汁更令我添加幾碗白飯。還有其他蔬菜:冬菇、四季豆、青椒、紅椒吸收茨汁精華後,令人滋味無窮。

泰式海鮮炒米粉$88

東南亞元素又點少得這個「泰式海鮮炒米粉」。米粉爽滑而沒有腍身,味道微辣超級醒胃。海鮮材料豐富,內含:蝦、魷魚、魚片等,完全驚喜之作沒有不點的理由。

三色桂花斑蘭糕 $32

最後又點少得甜品作結,三層色彩更顯用心。椰汁、斑蘭、桂花層次分明,桂花的香與微甜的椰香互相輝咉。少有的斑蘭味道,添加了少許魚膠粉更見挺身。這個甜品無論顏色與味道都令人想再添食的感覺。
2016-09-14 2908 瀏覽
大角咀本來就係一個老區, 自從填海起咗奧運站後, 起了翻天覆地的變化, 大量新盤吸引新店湧入, 依家喺奧海城咩類型食店都有, 任君選擇.之前食過好幾次上海菜, 今次經過見到過幾個舖位有樂天集團食店, 提供創意料理以供喜愛中式菜餚的食客. 既然上海菜已經食過好幾次, 今次就試試呢間新加坡過江龍.樂天客棧裝修光潔明亮中帶有懷舊裝飾. 食晚飯先開茶, 中式茶葉選擇不多, 只有兩款, 睇餐牌有花茶供應, 不過食中菜配花茶感覺有點怪, 都係叫番壺香片. 香片茶味適中, 冇苦澀味.前菜炆花生栗子, 比較少見, 花生栗子炆得好諗. 青芥末蝦球細碟有六大隻, 蝦球肉質爽口, 油炸後再用青芥末調味, 微微辛辣味十分清爽.荔枝咕嚕肉比一般咕嚕肉多咗荔枝, 食落同平常一樣. 咕嚕肉粉槳唔厚, 豬肉比例多, 食味不俗.古早魚香老鼠粉煲有好香咸魚味, 食落有炸菜粒, 有咬口又咸香味足. 銀針粉短粗而兩頭尖, 入口滑溜.當歸花菇雲耳蒸鱸魚片細碟都有十多片, 兩人食十分足夠,  鱸魚片嫩滑無骨, 有點點當歸花菇味入內.樂天客棧菜式分大中小碟, 十分合適小家庭用饍.

前菜炆花生栗子, 比較少見, 花生栗子炆得好諗.
樂天客棧菜式分大中小碟, 十分合適小家庭用饍.
2016-09-08
2016-09-14 465 瀏覽
已經有段長時間無食過中餐啦,唔計朝早食點心既中餐之外,食得多西餐覺得人都燥底啲,聽過朋友介紹呢個樂天客棧話係唔錯既中餐廳,位置都算方便係朗豪坊後少少就到. 食中餐緊係唔少得中湯啦,叫左個乾貝菜膽竹生燉湯,有少少似菜乾湯,唔會太咸,開胃唔錯,不過留意佢個湯拎出黎嗰陣有少少熱唔好辣親嘴啦,入個仲有好大隻雞,雞味都夠可以食埋湯渣,唔好嘥ma食嗰陣記得唱首《雞全部都係雞》 對鐘意食菇既我緊係唔可以放過呢個雙菇扒西蘭花 聽個名就知佢好多菇,呢個菜都唔錯令人想一食再試,平時食菜類食得多既話反而好易濟,但係呢個菜可以淋左呢個汁,食得多都唔會有呢種感覺,BTW我差唔多食左呢個餸3分2 哈哈 唔好意思,太肚餓,食左一半先記得影相哈哈,呢個真係好好食姜蔥鴕鳥肉咁大個都係第一次鴕鳥肉,估估唔到會咁正,肉汁夠,肉又嫩,真係想再叫多碟 最後叫左個三色桂花班蘭糕,以中式甜品黎講,其實黎黎去去都差唔多,差就差在邊個有心意味道好少少,首先以呢個桂花go黎講,係遠處已經聞到好香,仲好有心機整左三層,而唔係坊間單層,白色嗰職係椰子味下面就係桂花,估唔到食個桂花榚都食到咁多種味haha 6666 我覺得自己好快會

聽過朋友介紹呢個樂天客棧
話係唔錯既中餐廳,
位置都算方便係朗豪坊後少少就到.

食中餐緊係唔少得中湯啦,叫左個乾貝菜膽竹生燉湯

有少少似菜乾湯,唔會太咸,開胃唔錯,

不過留意佢個湯拎出黎嗰陣有少少熱唔好辣親嘴啦,

入個仲有好大隻雞,雞味都夠可以食埋湯渣,唔好嘥ma

食嗰陣記得唱首《雞全部都係雞》

對鐘意食菇既我緊係唔可以放過呢個雙菇扒西蘭花

聽個名就知佢好多菇,呢個菜都唔錯令人想一食再試,

平時食菜類食得多既話反而好易濟,但係呢個菜可以淋左呢個汁,

唔好意思,太肚餓,食左一半先記得影相哈哈,
呢個真係好好食姜蔥鴕鳥肉咁大個都係第一次鴕鳥肉,

估估唔到會咁正,肉汁夠,肉又嫩,真係想再叫多碟

最後叫左個三色桂花班蘭糕

以中式甜品黎講,其實黎黎去去都差唔多,

差就差在邊個有心意味道好少少,首先以呢個桂花go黎講

,係遠處已經聞到好香,仲好有心機整左三層,而唔係坊間單層,

白色嗰職係椰子味下面就係桂花,

估唔到食個桂花榚都食到咁多種味haha 6666

我覺得自己好快會再去,叫埋一家大細再去食
5 分鐘 (堂食)
  • 桂花go
2016-09-13 928 瀏覽
在奧海城看電影之前先醫肚,見到這間樂天客棧主打的竟是少見的南洋菜!如此特別,價錢又不算貴,就一試吧!一見到有麥皮蝦( $132(小)),立即不假思索就點了,因為之前在新加坡吃過一次已十分難忘,可惜回到香港甚少餐廳提供。想不到的是,這兒的麥皮蝦做得比新加坡吃到的還要出色!一上桌已經聞到陣陣蛋香,麥片非常幼細,帶濃濃蛋香,彈牙爽口的蝦球沾滿麥片甜甜的,味道迷人,我們甚至連麥片亦不放過,直接照吃也!小食方面點了一份手工海鮮豆腐($60)。和想像中不同,原來是炸的,表面酥脆,而海鮮豆腐亦不是淋身的,口感有點像魚餅。沾上沙律醬可以減低油膩感。我也愛吃喇沙,所以亦點了一碗喇沙滑雞米線( $62)。喇沙湯底不太辣,雖然海鮮鮮甜不夠重,但椰味較濃,呷一口鮮香濃郁,同樣深得我心。滑雞份量頗多,肉質滑嫩,豆卜吸收喇沙鮮甜亦非常好吃,不過米線如果可以再多一點會更好。友人則表示如果碗內可以有一半油麵,一半米粉,則更爲正宗。招牌扣肉包 ($20/1 片)有點像陝西肉夾饃呢,出面不多地方可以食,所以不能錯過。扣肉包新鮮蒸好出爐,上桌時仍然熱騰騰,十分誘人。趁熱食,扣肉包仍然軟熟,把生菜、扣肉夾到扣肉包中,再一啖咬
招牌扣肉包 ($20/1 片)有點像陝西肉夾饃呢,出面不多地方可以食,所以不能錯過。扣肉包新鮮蒸好出爐,上桌時仍然熱騰騰,十分誘人。趁熱食,扣肉包仍然軟熟,把生菜、扣肉夾到扣肉包中,再一啖咬下去,肉汁立即四溢,有些滲入包內卻毫不油膩。五花本身亦調味剛好,有點柱候醬、南乳等香氣,真想再吃多一個扣肉包呢。
愛吃菜的友人強烈要求要雙菇扒西蘭花($98)。這道菜絕對做出應有水準,菇類吸收蠔油芡汁,惹味而不過鹹,冬菇大隻滑溜亦味美。純粹是這道菜式太過家常,所以對比其他特色菜有點失色吧。
飯後來一點甜是常識吧。顏色豐富鮮豔的三色桂花斑蘭糕( $32),一見到我已經鎖定目標要點。三色糕由椰汁糕、班蘭糕和杞子桂花糕組成,每層都各有特色,卻互相補足,整體椰味較濃郁,但細嚐又能吃到桂花的清香和班蘭的芬芳。絕對是最佳的飯後甜品
非常非常飽!!只怪我倆太貪心,樣樣都想試,其實餐廳還有許多特色菜式,可惜這晚只有我們二人,肚子已經沒有空位嘗試太多,下次再約多幾個朋友一起來吧!
2016-09-12 1092 瀏覽
自從幾個月前初到銅鑼灣分店的樂天皇朝食飯,就一試難忘,不但為那雍容華貴的皇室氣派所震懾,亦為皇朝的高水準精緻菜式而拜服,原來其集團還有一間『樂天客棧』,就在奧海城,地點非常方便我。本身我對集團已有一定信心,加上身邊有食友亦強烈推介,故是晚就一家人去晚飯。對比『皇朝』,『客棧』的裝修設計相對貼地和親民,但同樣空間闊落,坐得舒適(兩老對此點非常滿意~),而且枱與枱之間有一定距離,保留私隱度,一家人邊吃飯邊聊天,輕易營造家的溫馨感覺。我最欣賞的是餐廳貼心地為大部分菜式推出大、中、小三種不同份量選擇,這樣就可多試幾道菜,適合多心的我們。原來餐廳食物種類頗多元化,除了家常小菜,當中不少都帶有濃厚南洋色彩,每樣都新鮮好奇,幸好我們一行4人,到可以試到不少菜式。招牌扣肉包 $20/1片扣肉包用蒸籠盛上,感覺和肉夾膜差不多,都是把配菜如生菜、莞茜夾到扣肉包中,再一啖咬下去!五花腩加上燒汁,很香口,特別是肥肉部分軟綿綿的,卻不會覺太肥膩,可能因為有生菜清新一下,整體口感豐富,而且惹味!娘惹咖哩雞 $86(小)猶記得在馬來西亞吃過一頓難忘的娘惹菜,香港卻甚少機會吃到,沒想到樂天客棧也有一道娘惹咖哩雞!這道

招牌扣肉包 $20/1片
娘惹咖哩雞 $86(小)

猶記得在馬來西亞吃過一頓難忘的娘惹菜,香港卻甚少機會吃到,沒想到樂天客棧也有一道娘惹咖哩雞!這道菜味道對辦,雞肉嫩滑,配上娘惹咖哩,濃香而不辣,甚有風味。如果配白飯就更好了。
老鼠粉煲 $144(中)

老鼠粉即銀汁粉,大大煲老鼠粉上打了兩隻蛋,吃之前拌一拌,令每根銀汁粉沾滿蛋汁,入口更滑。味道也十分豐富鮮甜,有金華火腿、蝦仁、椰菜花、蔥花,還加入了咸魚,令老鼠粉煲多了一分咸香,鮮甜中帶惹味。
麥片蝦球 $132(小)

上次在yum cha初嘗麥皮蝦,已覺水準不錯,但友人卻說新加坡吃到的味道更為正宗。來到新加坡人開的客棧,當然要一試功夫。幼滑的麥片帶有濃濃鹹蛋黃香,炸得脆口的蝦球沾上麥片,甜甜的,好吃到不得了,家人全都讚不絕口。不知這是否就是友人所言的味道正宗呢?
菜香鐵板豆腐 $88(小)

雖然點了小份,但份量也很多呢!大大磚豆腐放在熱辣辣的鐵板上,一上枱就聽到滋滋作響,令人期待。軟滑的豆腐連着淋上面的肉碎同吃,雖然不算有大驚喜,但味道仍算不錯。
冰鎮苦瓜 $38

在大魚大肉之前,當然要先食一個清新前菜,看到有冰鎮苦瓜功夫菜看立即點一份。苦瓜需考師傅刀功去切成薄片,之後用冰塊冷凍,再砌成像荷花含苞待放的擺放,單是賣相已覺吸引。吃得時候如果單食會苦,所以要沾上桂花蜜糖醬,才會又香甜,又食到苦瓜的清、爽、脆。作為前菜的一個消暑清熱之選,冰鎮苦瓜真是深得我們歡心!
喇沙海鮮米線 $68

喇沙是星馬當地特色菜,上菜時,賣相已經是色香味俱全,而且用料豐富,有鱸魚、蝦仁、蟹棒、豆卜等。喇沙湯底不算辣,反而重椰奶香,所以一人食應該都已經飽。
金銀蛋浸莧菜 $123(中)

雖然只是家常小菜,但樂天客棧卻煮出不平凡。莧菜鐵質豐富,莖身幼嫩,用來浸煮的上湯清甜之餘,也不添味精,健康又好味。
楊枝甘露(冷)$32
雖然看似跟平常一樣,但我們都是芒果控,所以亦點一份。沒想到停不了手,芒果味很濃郁,而且有芒果蓉和柚子肉的質感,酸甜味混和一起。雖然我們已經挺飽,但仍可恨太細碗了。
三色桂花斑蘭糕 $32

從菜單中一看已經吸引的三色糕,本想最後點,但服務生提醒可先留一份,因為晚餐時段供應緊張!而且提醒大家要留肚食,因為太好味,加上性價比高,$32便有6件。 三層糕包括桂花糕、椰汁糕和斑蘭糕。桂花糕十分清香,加中杞子明目清爽;而椰汁糕則很重椰香味,甜度適中;斑蘭糕的綠色很吸引,帶有淡淡的斑蘭味。三者質感和味道都不同,但幾種味道卻異常配合,作為飯後甜品的確不錯!
這家客棧雖然不是主打傳統中菜,卻用心烹調,將中國家鄉菜與南洋風味完美糅合。那一晚,我們吃到的是濃郁的南洋家鄉風味。