-樂天皇朝🥟眾所周知 樂天皇朝主打南北點心同川滬料理係東涌番工想食小籠包既時候都一定會黎呢度🥟不過黎左咁多次都未試過食佢既招牌八色小籠包最特別既係 最近手打檸檬茶開到成行成市 🍋估唔到連呢度都有得飲 仲要有多款配搭選擇!🥟 八色小籠包 ($148/8pc)呢度對小籠包對手藝有一份執著堅持要粒粒25克 巧手18摺 齊手先上菜確保我地食到最新鮮出爐既小籠包而且粒粒湯汁飽滿 清甜唔膩 皮薄如紙八色小籠包建議可依照以下次序食用 由淡至濃:原味 > 絲瓜 > 鵝肝 > 黑松露 > 芝士 > 蟹粉 > 蒜香 > 川味; 而我個人最中意就係蟹粉同蒜香 - 蟹粉咬開滿滿既蟹肉味撲鼻而來 湯汁鮮甜蒜香係估唔到都好夾 夠晒惹味 蒜味超重🍜 蝦仁酸辣湯拉麵 ($78)用上幼麵 麵條掛湯 湯頭非常酸辣惹味又開胃入面有肉絲火腿冬菇片木耳蝦仁等等非常足料 口感非常豐富好似食緊碗仔翅咁 🐣 冷盤前菜 - 李白醉雞 ($92) 雞肉軟腍 酒味香濃 雞皮薄而爽彈 每次必點!🍋 手打青檸香水檸檬茶 ($32)係店員私人高度推介! 用上自家新鮮手打製作 散發出香水檸
樂天皇朝🥟

眾所周知 樂天皇朝主打南北點心同川滬料理
係東涌番工想食小籠包既時候都一定會黎呢度🥟
不過黎左咁多次都未試過食佢既招牌八色小籠包
最特別既係 最近手打檸檬茶開到成行成市 🍋
估唔到連呢度都有得飲 仲要有多款配搭選擇!

🥟 八色小籠包 ($148/8pc)
呢度對小籠包對手藝有一份執著
堅持要粒粒25克 巧手18摺 齊手先上菜
確保我地食到最新鮮出爐既小籠包
而且粒粒湯汁飽滿 清甜唔膩 皮薄如紙
八色小籠包建議可依照以下次序食用 由淡至濃:
> 川味; 而我個人最中意就係蟹粉同蒜香 -
蟹粉咬開滿滿既蟹肉味撲鼻而來 湯汁鮮甜
蒜香係估唔到都好夾 夠晒惹味 蒜味超重

🍜 蝦仁酸辣湯拉麵 ($78)
用上幼麵 麵條掛湯 湯頭非常酸辣惹味又開胃
入面有肉絲火腿冬菇片木耳蝦仁等等
非常足料 口感非常豐富好似食緊碗仔翅咁

🐣 冷盤前菜 - 李白醉雞 ($92)
雞肉軟腍 酒味香濃 雞皮薄而爽彈 每次必點!

🍋 手打青檸香水檸檬茶 ($32)
係店員私人高度推介! 用上自家新鮮手打製作
散發出香水檸檬獨有香氣 飲落清香酸爽 配埋青檸
就更加去膩解渴添 另外仲有手打紅石榴檸檬茶 /
手打百香果檸檬茶可以揀添~
2024-02-05
2024-02-06 380 瀏覽
🥢🏆【 樂天皇朝 】🏆🥢⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄同爸媽食飯,中菜館係最安全嘅選擇,揀咗以上海菜為主嘅「樂天皇朝」🥢 平日夜晚嚟,依然人頭湧湧,等咗一陣先有位入🔥🥟招牌原味小籠包雖然招牌「八色小籠包」好吸引,但兩老比較傳統,認為原味先係王道😂 小籠包真係做得好出色,新鮮蒸起,脹鼓鼓的,非常飽滿🫶🏻 皮薄餡靚,一咬開肉汁四濺,勁鮮美🤤🌶️紅油抄手抄手皮薄、潤滑,湯汁微辣濃香,一粒一滿足❣️🥯刀切小饅頭饅頭炸得勁酥脆,表面金黃,蘸煉奶真係令人回味無窮💯🫛上海油燜筍第一次食油燜筍,估唔到係冷盤,口感爽脆,一啲渣都冇,利害👏🏻🍥宮廷驢打滾見呢款甜品賣相幾得意就點咗,名字由來係因為似驢仔喺黃沙地中打滾而得名🫏 糯米皮煙韌軟糯,捲入豆沙紅豆餡,表面沾上黃豆粉,唔會太甜,唔錯唔錯🤩⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🥟招牌原味小籠包($72/6粒)🌶️紅油抄手($68/6粒)🥯刀切小饅頭($30/3個)🫛上海油燜筍($68)🍥宮廷驢打滾($48/3粒)🫖茗茶($10/位)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:樂天皇朝 (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉3樓326A號舖⋄
🥢🏆【 樂天皇朝 】🏆🥢
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🥟招牌原味小籠包
🌶️紅油抄手
抄手皮薄、潤滑,湯汁微辣濃香,一粒一滿足❣️
🥯刀切小饅頭
饅頭炸得勁酥脆,表面金黃,蘸煉奶真係令人回味無窮💯
🫛上海油燜筍
🍥宮廷驢打滾
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🥟招牌原味小籠包($72/6粒)
🌶️紅油抄手($68/6粒)
🥯刀切小饅頭($30/3個)
🫛上海油燜筍($68)
🍥宮廷驢打滾($48/3粒)
🫖茗茶($10/位)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:樂天皇朝 (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉3樓326A號舖
2024-01-11
♡ 特色小籠包中菜館|樂天皇朝 ♡-今日去開東涌行outlet 就去咗樂天皇朝食晏晝飯😋 一直都想試好耐 朋友話佢嘅小籠包真係好正 而我食完就覺得佢其他菜品都好有水準😍。- ♡ 皇朝八色小籠包 ♡ $142第一次嚟樂天皇朝~ 一定要叫呢一款8色小籠包😍 而家仲有買一送一優惠~ ‼️限時優惠到 28/1 ‼️✨只要叫一籠八色小籠包+去打卡📸 就送一籠原味小籠包😍 八色小籠包嘅味道包括有:原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香同川味。 我自己比較鍾意嘅就係芝士🧀、蟹粉同埋糟溜絲瓜。 真係未試過咁有特色嘅小籠包🤣-♡ 招牌原味小籠包 ♡ 果然係每一籠小籠包都出自「藝術之手亅😍每一粒都由18摺製成,外皮到真係好似紙咁,點埋醋一齊食 喺口入面爆汁 簡直係冇得彈呀!👍🏻👍🏻-♡ 蘿蔔絲酥餅 ♡ $48口感好脆,一口咬落去,酥皮同蘿蔔絲嘅結合好出色。味道方面,蘿蔔嘅甜味同酥餅嘅香脆感相互輝映,真係好好味!-♡ 開陽蔥油拌拉麵 ♡ $55佢嘅口感好彈牙,每條麵都好有嚼勁。拌埋蔥油之後,味道更加濃郁,有種特別嘅香氣。淋完湯之後,麵條好濕潤勁正🥰-♡ 檸檬蘆薈桂花蜜 ♡ $33檸檬同蘆薈帶黎
♡ 特色小籠包中菜館|樂天皇朝 ♡
今日去開東涌行outlet
就去咗樂天皇朝食晏晝飯😋
一直都想試好耐

朋友話佢嘅小籠包真係好正
而我食完就覺得佢其他菜品都好有水準😍。
♡ 皇朝八色小籠包 ♡ $142

第一次嚟樂天皇朝~
一定要叫呢一款8色小籠包😍
而家仲有買一送一優惠~
‼️限時優惠到 28/1 ‼️
✨只要叫一籠八色小籠包+去打卡📸 就送一籠原味小籠包😍
♡ 招牌原味小籠包 ♡

果然係每一籠小籠包都出自「藝術之手亅😍
每一粒都由18摺製成,
外皮到真係好似紙咁,
點埋醋一齊食 喺口入面爆汁
簡直係冇得彈呀!👍🏻👍🏻
♡ 蘿蔔絲酥餅 ♡ $48

♡ 開陽蔥油拌拉麵 ♡ $55

佢嘅口感好彈牙,每條麵都好有嚼勁。
拌埋蔥油之後,味道更加濃郁,
有種特別嘅香氣。

淋完湯之後,麵條好濕潤勁正🥰
♡ 檸檬蘆薈桂花蜜 ♡ $33
檸檬同蘆薈帶黎一種酸酸甜甜嘅味道
加埋桂花蜜嘅芬芳香氣,真係好開胃。
♡ 桃膠紅棗桂圓湯 ♡ $43

冬天咁就最適合不過啦😋
桃膠嘅軟糯質地 好容易入口,

紅棗仲特登切到細細粒 十分貼心
飲完真係好滋潤。

⇢店鋪資料:
樂天皇朝 (東薈城名店倉) (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉3樓326A號舖
  • 蘿蔔絲酥餅
3天前 0 瀏覽
➪ 樂天皇朝東涌都會城呢間連鎖嘅上海餐廳係我經常放工食最鍾意係佢嘅包點同麵食都有好多選擇今日Dinner叫左平時好鍾意食嘅小籠包、鮮蝦抄手拌麵、上海風味醬鴨、同埋雪菜蝦仁炒飯🥟小籠包皮厚薄適中啱啱好包住入面嘅肉汁同豬肉炒飯炒得幾乾身又有雪菜鹹香麵就稍為淋咗少少不過個抄手嘅醬幾惹味少少麻少少辣可以話係我鍾意食嘅Comfort food今日返工辛苦咗一日就係想好似今日咁簡簡單單食一餐上海菜
➪ 樂天皇朝

2024-05-13
用餐優惠
試食活動
6天前 0 瀏覽
好耐冇食過小籠包啦,一諗起小籠包一定會諗起呢一間樂天皇朝😎 佢嘅小籠包真係好正😌 除咗小籠包之外,其他嘢都好高質,而且每一間分店嘅環境都好靚,好舒適,性價比又高😎今日去東涌嘅分店,呢間分店夠晒大,枱同枱之間分得好開,坐得舒服,食得好開心😎🌟原味小籠包身為原味控嘅我,都係揀返最經典嘅原味😆 呢度嘅小籠包真係好出色,皮薄餡靚👍 咬一啖,湯汁即刻咇晒出嚟,嚟呢度一定要叫返籠啊😎🌟酸辣湯拉麵我真係好鍾意食呢一個拉麵😆 佢酸辣湯好好味,酸辣度調配得剛剛好👍 仲有好多配料,例如豆腐絲木耳絲等等,食完好滿足😎🌟京蔥炒牛肉非常香口惹味👍 牛肉份量好足,每片都係大大片又鮮嫩😍 京蔥好新鮮,炒完之後keep到爽脆👍 🌟秘製福花福花同白椰菜花係同類😌 福花莖會長啲,而且比較嫩同埋甜👍 營養價值都係非常高😌 呢個廚師秘製嘅福花加咗臘肉同埋木耳一齊炒,仲有少少辣味,非常惹味👍總括嚟講呢一間餐廳嘅質素真係好穩定,咁多年來都係維持高水準👍 而且性價比都好高,兩個人食咗三百零蚊,已經好飽好滿足😍

🌟原味小籠包

🌟酸辣湯拉麵

🌟京蔥炒牛肉

🌟秘製福花

2024-05-09
2024-05-10 0 瀏覽
呢間餐廳位於東涌商場內,入面環境好闊落光猛,仲可以睇到入面D廚師整包點既情況,咁睇到廚房既運作就可以令食客食得放心衛生,我地叫左一份原味小籠包,小籠包即叫即整仲好多汁,皮薄涵靚,店員都好友善,上菜速度都好快,另外,我地叫左一份豆沙窩餅入面好多豆沙涵都係廚房即時整既,呢度仲推出左一D新系列既飲品,我叫左一杯香水手打檸檬茶好大杯酸甜醒胃,檸檬份量好多仲有肉絲夾餅,肉絲份量好多,涵餅皮就有少少硬如果可以軟身D就好。

2024-05-02 24 瀏覽
基本上每個月都會留一日嚟樂天皇朝,不過幫佢寫食評就真係第一次。撞啱佢有10周年優惠,食滿$100就可以用$10試食新出嘅叉燒小籠包,梗係即刻試一試。1️⃣叉燒小籠包(六個$10‼️)開頭睇個宣傳見個包紅卜卜🤣以為係辣嘅,望真啲先至知個皮係模仿叉燒嘅顏色。皮係薄嘅,不過染咗色,外表未必睇得出。因為同樣係豬肉餡,所以個味道、湯汁其實同原味小籠包差唔多,但入面會食到一啲切丁嘅叉燒,幾好食。2️⃣肉碎乾煸四季豆($88)炒得非常惹味,送白飯一流!肉碎多到最後有剩😳3️⃣上海炒飯($95)其實係幾好味嘅🤣不過我哋配咗乾煸四季豆,加埋欖菜就咸得濟🫣4️⃣小食($15)超愛佢個小食:炆栗子🌰+花生,湯汁嘅味滲晒入去,又冧又好食。曾經有一排小食轉咗涼拌木耳,雖然都好味,但!我哋都為無栗子花生失望!😌超級推薦呢款!(唔洗另外加點,係一入座就跟茶送埋嚟)5️⃣茶($24)我哋都鍾意佢個茶,覺得好醇厚好好飲。6️⃣加一服務費店員通常反應都快,所以服務費抵俾。不過留意返:小籠包本身特價,但係計服務費時係計返正價($88x10%)。今餐埋單$263。

1️⃣叉燒小籠包(六個$10‼️)

2️⃣肉碎乾煸四季豆($88)
炒得非常惹味,送白飯一流!肉碎多到最後有剩😳

3️⃣上海炒飯($95)
其實係幾好味嘅🤣不過我哋配咗乾煸四季豆,加埋欖菜就咸得濟🫣

4️⃣小食($15)

5️⃣茶($24)
我哋都鍾意佢個茶,覺得好醇厚好好飲。

6️⃣加一服務費

上海炒飯
肉碎乾煸四季豆
餐前小食
2024-04-24 15 瀏覽
我地order左蟹粉小籠包,蘿蔔絲酥,醉雞,海蜇頭,松子魚。食物質素佳,唔洗等位快速入座。環境乾淨衛生,服務員上菜快Taste good and good service!
食物質素佳,唔洗等位快速入座。環境乾淨衛生,服務員上菜快
Taste good and good service!
蘿蔔絲酥
蘿蔔絲酥
2024-04-22 24 瀏覽
落機後總係會餓😂經過東涌忍唔住落車食下小籠包先返屋企🤤依度小籠包真係大隻又多汁,食得好滿足!仲有其他麵食都好高質!宜家仲做緊10週年活動,分三階段推出$10優惠菜式,好抵啊!第一階段: 3月11日至3月24日-$10 京醬肉絲 (原價$108)第二階段: 3月25日至4月7日- $10 原味小籠包 (6粒) (原價: HKD$78)第三階段: 4月8日至4月30日- $10 週年限定口味小籠包 (6粒) (原價: HKD$88)Food list🍽️招牌原味小籠包 $118/10粒我最喜歡原味,食到本身原汁原味,小籠包好正宗,爆汁湯料真係好好味!紅燒扣肉豬骨湯拉麵 $92扣肉肉味香濃,油脂好香!雪菜黃魚煨麵 $98黃魚嫩滑又鮮甜,麵質好滑啊!小菜 $16/碟有我仲意食既栗子,香軟夠曬淋!茶位 $12/位

落機後總係會餓😂經過東涌忍唔住落車食下小籠包先返屋企🤤

依度小籠包真係大隻又多汁,食得好滿足!

仲有其他麵食都好高質!

Food list🍽️
招牌原味小籠包 $118/10粒

紅燒扣肉豬骨湯拉麵 $92

扣肉肉味香濃,油脂好香!
雪菜黃魚煨麵 $98

黃魚嫩滑又鮮甜,麵質好滑啊!
小菜 $16/碟

有我仲意食既栗子,香軟夠曬淋!
茶位 $12/位
2024-04-18
心心念念想食滬菜,黎到方便就腳的東薈城一嘗久仰大名首創的「樂天皇朝」八色小籠包及其佳餚。店員服務殷勤有禮,呈上盡顯矜貴金色不鏽鋼茶壺🫖消滯解膩普洱。仲有清甜栗子花生🥜做小食,不錯。龍華素鴨:素鴨立約不胖的地位、色澤金黃鮮香油潤,清爽不膩,但有五香汁咸中帶甜,豆乳味香濃。八色小籠包:由淡味食到濃味,新鮮熱辣出爐,皮薄餡多,湯汁與肉餡相得益彰,最驚艷是連肉餡都充滿濃郁芝士🧀味為之驚艷,每一粒湯汁清甜而不膩,視覺上真係有十八層摺最少,廚師功架十足。色彩斑斕,不論視覺和味道上的盛宴。上海生煎包🥟:底部煎至金黃香脆,一咬竟然爆汁,適量已調味豬肉,爆曬汁水,層次感十足。鮑魚炒飯:作為廚師推介必食,飯底無得輸,上菜用上瓦煲,保持熱力之餘又做到飯焦效果,粒粒分明既飯粒充滿醬油香,仲有蛋絲既咸香,飽魚煙韌爽彈。糖醋魚塊:望到已經垂涎欲滴🤤🍍配搭香脆肉質嫩豬肉,外脆內軟,甜酸汁香氣撲鼻,仲可以有解膩功效,仲有交通椒做伴碟,咕嚕肉均勻蘸上甜酸汁香脆可口。總結:好味又好睇多摺八色小籠包瓦煲粒粒鮑魚炒飯 酸甜糖醋魚塊樂天皇朝10 週年優惠:分三階段推出$10優惠菜色!好抵😍第一階段: 3月11日至3月24日-$

豆乳味香濃。

糖醋魚塊:

總結:
好味又好睇多摺八色小籠包
瓦煲粒粒鮑魚炒飯 酸甜糖醋魚塊

樂天皇朝10 週年優惠:
分三階段推出$10優惠菜色!好抵😍

#東涌#東薈城#樂天皇朝#八色小籠包#上海生煎包#鮑魚炒飯#龍華素鴨#糖醋魚塊#十週年優惠#優惠
最近樂天皇朝會有一系列10週年活動,由即日至即日至4月30日 ,用$10 就可以食到週年限定口味小籠包 (6粒) ! 今次去東涌探朋友,都先去回味下! 位於東涌的分店,裝潢華麗,座位寬敞,服務友善,仲可以見到師傅製造小籠包的過程,整潔又專業,每隻小籠包都包得好靚,令人食指大動!坐下後我哋就點了皇朝小籠包,一共有八款,包括有鵝肝、黑松露、蟹粉、原味、芝士、蒜香、麻辣,及糟溜絲瓜,超開心可以一次過試哂咁多口味! 八款口味八色顏色,色彩繽紛得令人難忘! 每隻小籠包皮薄餡多,咬開一細口,湯汁立即不停流出來!食得好滿足😌一般的香辣蒜泥白肉都食落比較油膩,但這裡的白肉切得好薄,而且卷著絲絲青瓜,所以食左有肉香又爽脆,一啲都唔覺膩! 上面佈滿辣蒜泥,增添惹味!最後是清爽的麻醬油麥菜

最後是清爽的麻醬油麥菜

2024-03-27 46 瀏覽
海生煎包,$32💰上海生煎包外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的肉汁鮮美口感☺️炸小饅頭,$32💰炸小饅頭則是以煉奶作為餡料,給予了傳統小饅頭全新的層次,非常喜歡🥰紅油鮮蝦豬肉抄手,$68💰紅油抄手外觀精緻,內裡餡料豐富,蝦肉鮮嫩多汁,豬肉香濃,配上微辣的紅油,味道鮮美🥰上海風味醬鴨,$78💰上海醬鴨則以細嫩的鴨肉搭配獨特的醬汁,口感豐富風味獨特,每嚿都食到醬汁的可口味道😋上海炒飯,$98💰炒飯粒粒分明,米粒鬆散且帶有微微焦香,搭配著鮮嫩的蝦仁、蔬菜,每一口都散發著濃郁的香氣☺️
海生煎包,$32💰

炸小饅頭,$32💰

紅油鮮蝦豬肉抄手,$68💰

上海風味醬鴨,$78💰
😋

上海炒飯,$98💰
皇朝小籠包(8色) $148小籠包皮薄得黎夾起又唔易穿,咬開仲有好多肉汁!8款小籠包有原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香同川味,其實都係gimmick野,最好味都係原味!黑松露個味好濃,川味個味就最特別,而個人就無咁鍾意芝士味,因為順次序食到呢隻味時雖然小籠包仲熱,但啲芝士已經唔溶。皇朝擔擔拉麵 $75拉麵Q彈,上面有啲葱花同花生碎,花生味夠濃,好味!蘿蔔絲酥餅 $52外皮香脆,好足料,有滿滿既蘿蔔絲!京醬肉絲配薄餅 +$10見優惠期間加$10就可以食到,如果唔係咁抵就應該唔會叫,因為味道真係好一般。
皇朝小籠包(8色) $148

皇朝擔擔拉麵 $75
拉麵Q彈,上面有啲葱花同花生碎,花生味夠濃,好味!

蘿蔔絲酥餅 $52
外皮香脆,好足料,有滿滿既蘿蔔絲!

京醬肉絲配薄餅 +$10
2024-03-13 51 瀏覽
係東薈城行行下街突然想食少少野,但又唔係好肚餓,見到呢到有樂天皇朝可以食小籠包同點心😍正合我心意😝🥟皇朝小籠包8款口味分別有:原味小籠包、糟溜絲瓜小籠包、鵝肝小籠包、芝士小籠包、蟹粉小籠包、黑松露小籠包、蒜香小籠包、川味小籠包。🥟蟹粉鍋貼蟹粉好香😋鍋貼底又煎得好香脆🍜鮮蝦雲吞拉麵鮮蝦雲吞夠飽滿,大大碗麵,麵條又彈牙。🌶️紅油抄手以為會好辣,但其實唔係,偏酸味,夠開胃!環境舒服,食物味道都ok👍🏻

🥟皇朝小籠包

🥟蟹粉鍋貼
蟹粉好香😋鍋貼底又煎得好香脆

🍜鮮蝦雲吞拉麵
鮮蝦雲吞夠飽滿,大大碗麵,麵條又彈牙。

🌶️紅油抄手
以為會好辣,但其實唔係,偏酸味,夠開胃!

環境舒服,食物味道都ok👍🏻
2024-03-07
2024-03-11 52 瀏覽
今日首選左唔熱氣又啱一家大細食中菜館,一出東涌港鐵站就係東薈城,平日夜晚去食都相當旺場要等位,但係已經感受到招呼熱情。先黎前菜花生栗子小食,好淋好入味,一定要試,唔係普通又硬又無味! 好有驚喜!聽聞呢度唔止拉麵滋味,加埋特製湯底係雙重享受, 口感濃稠,滿是精華,我地嗌左一人一碗。醋醬海蜇頭,夠哂爽身,好有咬口,不得不提我囡超愛粒粒青瓜底,完美配合。慢慢食住個麵,最後登場原味小籠包,每一籠都包出自藝術家之手,皮好薄,仲有多湯在皮內,夾起放入口又唔會爆。