2018-02-28 426 瀏覽
放假特登入黎荃灣搵野食,晏晝去左食ALL DAY BREADFAST仲飽飽地,所以夜晚唔太想食飯類,記起之前睇電視金剛小儀介紹過荃灣既刀削麵,一直未試過,經開荃灣,是日晚餐就決定吔佢。可能開飯時間都9點,門外0人排隊(見到有個圍繩係殊,相信晚飯黃金時段一定超多人排隊),直入,兩個人仲有4人卡位坐。餐牌有個$47餐同$50餐,開頭都摸不著頭腦有咩分別,原來係分麻辣($50連飲品)同清湯($47單拼連飲品,$50蚊雙拼連飲品),分別就係有無果PAT麻辣醬,原來係精髓,既然係精髓又點可以唔試呢。皆因老納係重口味人士,所以揀左麻辣貪佢惹味香口,分別麻辣金錢肚刀削麵同豬頸肉刀削麵。不出3分鐘麵已上,湯好滾熱,湯底好味,啜每條麵都有飲啖湯既程度而個麻辣醬撈得真係好香好惹味,大大PAT蒜蓉加重刺激味覺,不過就偏向稍辣(唔記得左問有無得可以少辣),要飲凍飲抵抗一下既程度。呢個餐真心抵(配豆漿都係$50),不過又話係凍豆漿,完全無雪過既溫度。性價比極高既晚餐,又抵又飽。

麻辣金錢肚刀削麵

麻辣豬頸肉刀削麵

性價比極高既晚餐,又抵又飽。
2018-02-18
麻辣金錢肚刀削麵
  • 麻辣豬頸肉刀削麵
2018-01-02 3013 瀏覽
由於呢兩個星期太多節日,個人都食到飽飽滯滯,攪到無咩胃口,只係想食粉麵既野,所以是日黎到米線天堂既荃灣,不過唔係食米線,而係食刀削麵見D食評話晚市好多人排隊,所以本身都有排隊既心理準備。點知8點黎到又無人排隊喎😯…擔心係米中伏,不過竟然黎到就頂硬上啦😶同朋友二人,點左兩個麵一個小菜熱拌豬軟骨刀削麵 ($55) 包豆漿豬軟骨有成4大件,件件都好厚肉!!😍 不過肉質較鞋,並唔係軟淋款;軟骨位亦都似雞軟骨咁,硬身D,有點失望😣但少辣既肉醬加上少許既豬軟骨汁撈麵卻好好味😋,而且刀削麵煙韌彈牙,正!!口水手撕雞冷刀削麵 ($55)雖然賣相乾真真,比人鞋烚烚既感覺,但原來加左唔少既”口水汁”,令到個麵好開胃、好MATCH。雞絲吸汁力強,吸滿醬汁,一D都唔鞋唔乾,仲好Juicy添~😘冷刀削麵比熱拌更煙韌更彈牙!! 估唔到一個外表平凡既麵卻如此美味,呢個真心推介🤗花雕醉雞 ($48)我見食評話呢個好食,加上朋友中意食醉雞,所以點左一碟望落分量唔少,仲要係脾位添~~  花雕酒香濃,食落口真係有醉既感覺!!😏雞肉入味、雞皮滑但未夠彈牙;我地兩個都嫌花雕酒味太濃,濃到有D苦,如果落番少少冰糖會更好 (都係自

同朋友二人,點左兩個麵一個小菜
熱拌豬軟骨刀削麵 ($55) 包豆漿

熱拌豬軟骨刀削麵

軟骨位亦都似雞軟骨咁,硬身D,有點失望😣

口水手撕雞冷刀削麵 ($55)

😘
口水手撕雞冷刀削麵

花雕醉雞 ($48)
花雕醉雞

我見食評話呢個好食,加上朋友中意食醉雞,所以點左一碟

花雕醉雞

雞肉入味、雞皮滑但未夠彈牙;我地兩個都嫌花雕酒味太濃,濃到有D苦,如果落番少少冰糖會更好 (都係自己整好食D🙈🙊)

總結,刀削麵真係值得一試,特別係冷刀削麵!!
雖然碗麵有點小貴,不過一次半次可以接受既,美味又岩心水既食物難求嘛
2017-12-29
2017-11-30 810 瀏覽
一直以來都有光顧 差不多光顧兩年(不知道算不算熟客) 但係每次越食越退步 連朋友都係咁講 唔知係咪因為換咗新師傅關係 ( 以前係見到兩個好多紋身師傅) 希望店舖好好把關品質今日同朋友點左二碗拉麵我點左 雞翼豬大腸拉麵朋友點咗 口水雞拉麵習慣地都係飲淡湯先 一入口淡淡香味 都ok跟住食一啖麵 一入口個面好鹹 淨係個面鹹 唔通個面加咗鹽? 以前都唔係咁跟住試下雞翼同大腸 雞翼鹵得入味 入口幾香大腸肥美 入味朋友講口水雞 太鹹 太重花生醬味 退步不少同埋未食完就想收左碗面 好似趕你食完一樣我同朋友都講 如果品質再係咁 我諗我哋會減少光顧

今日同朋友點左二碗拉麵

退步不少

同埋未食完就想收左碗面 好似趕你食完一樣

我同朋友都講 如果品質再係咁 我諗我哋會減少光顧

2017-11-28
10 分鐘 (堂食)
2017-11-27 614 瀏覽
豬軟骨刀削麵🐷($40)肚子實在太餓了,匆匆拍完照便狼吞虎嚥🙈豬軟骨炆煮得入味鬆軟,滿有肉香,且帶點肥膏, 吃得滿口豐鮮,可惜軟骨位膠質不算重。手打刀削麵麵質爽身有韌性,若只配上湯汁來吃已經好吃😋手撕雞是另外必點的小食!辣度恰到好處!即使每次大排長龍,也值得為這道菜到訪☺️味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️環境 ⭐️⭐️價錢 ⭐️⭐️⭐️⭐️地址: 荃灣沙咀道245號坤德樓地下 #HkgoodeatsTseunWan
豬軟骨刀削麵🐷($40)

手撕雞是另外必點的小食!辣度恰到好處!

即使每次大排長龍,也值得為這道菜到訪☺️

味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️
環境 ⭐️⭐️
價錢 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2017-11-16 518 瀏覽
呢間荃灣刀削麵小店之前都有食過,間唔時都會食下。😋今日同朋友食飯,佢本身鍾意食麵,又鍾意食下內臓,加上未食過呢間,咁一定帶佢黎試下啦。👍🏻平時食,午市晚市都經常要排隊,等10-20分鐘左右,今日夜左少少黎食,不用等就有位。刀削麵果然係招牌菜,煙韌彈牙,麵條厚薄長短不一,令每一口麵的口感都有獨特性。再配上蔥同清湯,齋食麵都覺得好味。😋😋😋不得不講佢d麻辣/泡椒,真係好辣,但有不能抗拒!喜歡麻辣,一定要黎試下!
呢間荃灣刀削麵小店之前都有食過,間唔時都會食下。😋

不得不講佢d麻辣/泡椒,真係好辣,但有不能抗拒!

喜歡麻辣,一定要黎試下!

2017-11-12
2017-10-25 668 瀏覽
今次黎到荃灣食呢間小店,聽講午市晚市都經常排長龍,所以今次我就下午茶時間黎食,等左一張枱就有位🤘🏻-先講下佢個招牌刀削麵,口感煙韌彈牙,配上牛蔥清湯,可惜麵條厚薄長短不一,所以有啲較厚身麵條食落有啲未熟透既感覺🙄,而且麵條掛唔到湯,唔太入味,有啲失望☹️-配菜方面,手撕雞同燻蹄份量都唔少,仲有,佢個秘製麻辣醬真係要大力讚👍🏼👍🏼,有一種會令人食上癮既獨特味道,麻香辣三樣有齊,再加上大量蒜頭,真係重口味得黎又勁好味!🤤🌶

刀削麵

麻辣燻蹄刀削麵
口水手撕雞刀削麵
刀削麵
麻辣燻蹄刀削麵
口水手撕雞刀削麵
2017-10-21 559 瀏覽
平時喺peak hours,門口會有長長嘅人龍。。今日tea time去,唔洗等位,就食番平時叫開嘅麻辣豬扒同麻辣手撕雞。。麻辣配上蒜頭,辣得好過癢,強烈推介。。鐘意食刀削麵嘅人應該會幾滿意:“)菜飯就普普通通,冇咩特別,裏面有菜同冬菇,味道較淡。。宮廷餃配埋煎蛋,熱辣辣,唔錯唔錯美中不足係人多要撘枱,坐位較窄,想舒舒服服食餐飯嘅朋友就未必岩食喇

鐘意食刀削麵嘅人應該會幾滿意:“)

菜飯就普普通通,冇咩特別,裏面有菜同冬菇,味道較淡。。

宮廷餃配埋煎蛋,熱辣辣,唔錯唔錯

2017-10-14 373 瀏覽
小籠包差咗好多, 一D都唔掂以前在此区工作经常过来吃,為何連基本功都失埋, 口水雞無乜味道, 都好失望, 希望該舗装修後能保持水準, 否則難以幫襯, 细舖吸引之處是味道較好, 改善之
小籠包差咗好多, 一D都唔掂
以前在此区工作经常过来吃,
2017-09-23 548 瀏覽
哩間餐廳間口貼晒明星合照,平時經過見好多人排隊,見下午茶時間冇乜人就走入去試下睇下係咪真係咁好食。一入去已經感覺到伙記哥仔態度其差,可能真係多生意到唔憂做吧。叫左個東坡肉刀削面,伙記哥仔好侮氣咁將碗面掟左落黎。湯味道一般,舊肉有啲硬,啲面刀功一般,時厚時薄,有啲仲厚過我塊面皮,咬落去你會食到中間嗰啲面粉味。我本來都幾肚餓,但食左兩啖就已經冇晒胃口。下午茶時間食個面連飲品要成$50,仲要睇伙記面色,應該有更好選擇吧。
2017-09-21 390 瀏覽
見好多人都介紹過,所以去試下,點知一入到去服務態度已經唔好,衛生唔好,好多蚊滋飛黎飛去。分別點左菜肉雲呑刀削麵、東坡肉菜飯、小龍包、兩杯豆漿,食物價錢正常價,但食物質素無我想像中既咁好。刀削麵湯底幾好,雖然啲麵係彈牙,但有點兒硬;菜飯同東坡肉既溫度只係微暖,東坡肉清潔得不乾淨,以及係揀肉既時候明顯地無下功夫,三舊東坡肉有兩舊係硬既;小龍包外表細小,皮太厚及重粉味,餡小、內冇湯汁流岀,溫度只是暖,明顯覺得係預先蒸好。唔會想再幫襯。
唔會想再幫襯。
2017-09-17 401 瀏覽
光顧了幾年 雖然加咗價 但食物都keep住有水準 我比較鍾意佢地嘅辣椒醬 愛辣者必試 但今晚去食嗰時 有位職員好粗魯咁放碗麵落嚟 搞到枱面濺到湯汁 而且仲落錯單 又西口西面 唔會經常去
唔會經常去
2017-09-17
15 分鐘 (堂食)
  • 刀削麵
  • 生煎小籠包
  • 麻辣雞絲
2017-09-08 634 瀏覽
香港刀削麵唔算出名。我小時候係深圳食過。印象唔錯。今次住係荃灣既朋友帶我試好野。"山西刀削麵皇"只有兩間。而兩間都位於荃灣。入座方式為排隊,必須要齊人先可以入座,因為等朋友,等左幾耐下所以大家去有冷氣既地方行下街先,齊人再行去等~加上餐廳內既坐位並不多,我地4個人都一齊坐係一個U型既卡位,另加一對COUPLE幸好流動率高~正宗刀削麵,麵身有一定既厚度,口感煙韌,十分飽肚口味主要為兩款,麻辣&口水夏日炎炎,我地都揀左冷刀削麵,降降溫~上: 麻辣鴨賢冷刀削麵 。下: 口水豬耳冷刀削麵加+$4跟餐有豆漿(凍/熱),加$6跟餐配其他另外兩個朋友叫左麻辣手撕雞冷刀削麵 & 口水手撕雞冷刀削麵我自己平時好少食辣野, 又唔太食得辣但個冷刀削麵好正~我好中意個口感,因為平時出街食野都唔會點見到有刀削麵食佢個隻辣係令你一直想食~分量好夠,女仔可能食唔晒而配料俾得好足,唔似出面得dd
"山西刀削麵皇"只有兩間。而兩間都位於荃灣。

所以大家去有冷氣既地方行下街先,齊人再行去等~
幸好流動率高~

正宗刀削麵,麵身有一定既厚度,口感煙韌,十分飽肚

口味主要為兩款,麻辣&口水
夏日炎炎,我地都揀左冷刀削麵,降降溫~

上: 麻辣鴨賢冷刀削麵 。下: 口水豬耳冷刀削麵
加+$4跟餐有豆漿(凍/熱),加$6跟餐配其他
另外兩個朋友叫左麻辣手撕雞冷刀削麵 & 口水手撕雞冷刀削麵

我自己平時好少食辣野, 又唔太食得辣

佢個隻辣係令你一直想食~分量好夠,女仔可能食唔晒
而配料俾得好足,唔似出面得dd
2017-09-04 394 瀏覽
講到荃灣食咩好 第一時間我親諗起呢間山西刀削麵 因為我本人中意食野有有口感啲 所以佢啲刀削麵真係岩曬我 湯底唔錯 都幾夠味 仲有佢個自家制麻辣每次食完都好想再叫多碟 總之食過番尋味啦
2017-09-02 398 瀏覽
專登去荃灣食刀削麵。麻辣豬頸肉刀削麵 ($42)麵好像牛肉麵嘅湯底,濃但不太咸。刀削麵非常之煙韌彈牙,好好味呀!麻辣味刺激,好辣豬頸肉厚切有咬口。廚房係用玻璃隔住,可欣賞師傅熟練嘅刀功。唯一缺點就係餐廳比較擠迫,即使已被安排坐卡位,仍然覺得坐得唔舒服。
專登去荃灣食刀削麵。

麻辣豬頸肉刀削麵
麻辣豬頸肉刀削麵 ($42)

豬頸肉厚切有咬口。

廚房係用玻璃隔住,可欣賞師傅熟練嘅刀功。

2017-07-13 1396 瀏覽
回頭指數 🌕🌕🌕🌗🌑一直知道荃灣這家刀削麵很出名,平常都要排隊不過六點前來會比較保險,不用等太久座位的確是有點擠,繁忙時段四個人一齊真的超擠進來之後能看到這個半開放式廚房裡面有很多大隻帥哥削麵😂😂😍😍雖然看價錢牌真的不便宜,但是一上菜就知道份量大,給料也很足這麼大一碗麵我是真的吃不完的麻辣things是我摯愛,這家也做得相當出色而且還有生蒜蓉,非常惹味真的很好吃,但又真的吃不完真材實料是手工的削麵煮的軟硬度也正好,麵也算滑而有彈口湯底清得來味道不錯,不是那種調味料很多的如果不是總需要排隊的話真的會把這裡當飯堂的
回頭指數 🌕🌕🌕🌗🌑

一直知道荃灣這家刀削麵很出名,平常都要排隊
不過六點前來會比較保險,不用等太久

座位的確是有點擠,繁忙時段四個人一齊真的超擠
進來之後能看到這個半開放式廚房
裡面有很多大隻帥哥削麵😂😂😍😍

雖然看價錢牌真的不便宜,但是一上菜就知道份量大,給料也很足
這麼大一碗麵我是真的吃不完的

麻辣things是我摯愛,這家也做得相當出色
而且還有生蒜蓉,非常惹味
真的很好吃,但又真的吃不完

真材實料是手工的削麵
煮的軟硬度也正好,麵也算滑而有彈口
湯底清得來味道不錯,不是那種調味料很多的

如果不是總需要排隊的話
真的會把這裡當飯堂的
5 分鐘 (堂食)