2010-05-25 16 瀏覽
見呢間既裝修不錯,同埋下午茶送多一件,所以諗住一試....點知好唔掂先講醬油,有兩種,一個太濃,一個太淡,溝埋先岩岩好 =="兩款軍艦不錯,帶子三件廿幾抵食,三文魚一般~個刺身又薄又少,果牛油果鰻魚卷至食到火, HEA爆!!果樣勁核凸,牛油果又小又散,中間果鰻魚更加係炸完反叮,硬掘掘!!果X春蛋完全唔知點解會值廿幾蚊,白烚加汁~~見之前人兄D相覺得OK去食下,點知拿野.....差!連壽司上D黑魚子,蟹子既點綴都省略埋~~

先講醬油,有兩種,一個太濃,一個太淡,溝埋先岩岩好 =="
兩款軍艦不錯,帶子三件廿幾抵食,三文魚一般~
刺身又薄又少,果牛油果鰻魚卷至食到火
果X春蛋完全唔知點解會值廿幾蚊,白烚加汁~~
見之前人兄D相覺得OK去食下,點知拿野.....差!

壽司上D黑魚子,蟹子既點綴都省略埋~~
下午茶
三文魚腩/鮮蟹棒
  • 辣味三文魚軍艦
  • 三文魚/帶子壽司
2010-05-12 4 瀏覽
今天的午膳時間較長,不用到茶記/快餐店用膳,大有商場的食肆選擇多,但是平日很少來這裡開飯今天就有時間試食正村點了兩個午餐,分別是三文魚魚生飯及鰻魚飯,三文魚魚生飯的配料還有燒玉子,牛油果,熟蝦,魷魚粒,細細碗但餡料夠足,用料都頗新鮮,全都是正方形粒切的,不會感覺像魚生切剩的"頭頭尾尾"發現豉油樽又兩個,兩個都拿來嗅嗅,覺得深色的帶酒香,色調較濃,咸味重,淺色的則帶酸,色淡原來兩種醬油是用來點不同的魚生吟嚷醬油(色濃者): 三文魚,吞拿魚等油份較多的昆布醬油(色淡者): 八爪魚,甜蝦和其他白身魚後試吃鰻魚飯,喜歡這店子的烤鰻魚功架,汁味道不算太甜又能保持鰻魚的滑溜口感,雖只有三小片但全都是厚身的鰻魚片,推介值得一提的是服務態度,又帶合上菜到埋單,全都很有禮貌
今天的午膳時間較長,不用到茶記/快餐店用膳,
大有商場的食肆選擇多,但是平日很少來這裡開飯
今天就有時間試食正村

點了兩個午餐,分別是三文魚魚生飯及鰻魚飯,
三文魚魚生飯的配料還有燒玉子,牛油果,熟蝦,魷魚粒,
細細碗但餡料夠足,用料都頗新鮮,
全都是正方形粒切的,不會感覺像魚生切剩的"頭頭尾尾"

發現豉油樽又兩個,兩個都拿來嗅嗅,
覺得深色的帶酒香,色調較濃,咸味重,淺色的則帶酸,色淡
原來兩種醬油是用來點不同的魚生

吟嚷醬油(色濃者): 三文魚,吞拿魚等油份較多的
昆布醬油(色淡者): 八爪魚,甜蝦和其他白身魚

後試吃鰻魚飯,喜歡這店子的烤鰻魚功架,
汁味道不算太甜又能保持鰻魚的滑溜口感,
雖只有三小片但全都是厚身的鰻魚片,推介

值得一提的是服務態度,
又帶合上菜到埋單,全都很有禮貌

2010-05-01 10 瀏覽
又係補打~ 星期日搵咗個會計師朋友急救份accounting essay,補完都成9點...見個肚有啲餓,就諗住同朋友仔一齊食飯~因為我想食日本嘢,所以原本想行去銅鑼灣食嘅,點知呀朋友話有好介紹,就跟咗佢黎正村啦~原來呢間喺夜晚9點後食滿$100會減$30,如此類推,睇落幾抵,一於去試下先~可能因為比較夜,只係得3,4台客,所以唔洗等就有得坐~朋友強烈推介佢地嘅玉子同吞拿魚,而我鍾意食牛油果同甜蝦,所以都點咗~等我續樣講啦~玉子壽司: 真係唔同平時嗰啲一片片嘅玉子,係一磚磚嘅~有口感啲,但係啲玉子就老咗少少...墨魚壽司: 黏稠度十足~真係好新鮮~星鰻牛油果卷:啲星鰻炸咗嘅,唔講仲以為係軟殼蟹...不過同牛油果好夾,唔會覺得好heavy~吞拿魚卷:我一向都唔太鍾意食吞拿魚嘅,不過呢個啲肉地真係唔錯,可以一試~三味鮭魚: 即係鮭魚壽司,鮭魚腩壽司同火灸鮭魚腩壽司三款~一次過食曬三種唔同口味~三味海老: 即係蝦壽司,特大甜蝦壽司同富貴蝦壽司三款~不過是日無曬富貴蝦,可以用其中一種代替,咁我緊係要特大甜蝦啦~即刻抵曬~(因為三味海老同特大甜蝦壽司都係$25一碟~)三味白身魚:唔記得係邊3款白

墨魚壽司: 黏稠度十足~真係好新鮮~

(因為三味海老同特大甜蝦壽司都係$25一碟~)
三味白身魚:唔記得係邊3款白身魚啦...都係正正常常啦~

再要讚下個飯~點完鼓油都唔會散曬~

不可不提嘅係啲服務態度真係好~
雖然啲waiter都好後生,但係做嘢好有幹勁,添水添得好快~偷聽到後面嗰台食佢地嘅火鍋放題,個waiter喺佢地未落單之前好仔細咁講一次啲收費同埋包括咩食物,唔洗引起不必要嘅誤會,好專業~而且上菜收碟都好快,好有效率~

食到飽每人$70都唔洗,真係平靚正~成間舖得兩個缺點:第一個係大有廣場人流較少,我每星期行過都唔知有呢間舖嘅存在;第二係坐卡位可以好清楚聽到後面嘅講咩...不過總言之都真係間好好嘅舖頭,因為今時今日呢個價有呢個質素同服務已經好難得架啦~希望呢間keep得到啦~
有兩款鼓油,白身同紅身魚要分開點架~
一堆壽司~
星鰻牛油果卷~
吞拿魚卷~
價目表+鼓油介紹~
menu~
是次消費盛惠$137.2~
2010-04-25
$68.6 (晚餐)
有兩款鼓油,白身同紅身魚要分開點架~
一堆壽司~
星鰻牛油果卷~
吞拿魚卷~
價目表+鼓油介紹~
menu~
是次消費盛惠$137.2~
  • 三味鮭魚
  • 特大甜蝦壽司
  • 星鰻牛油果卷
2010-01-16 14 瀏覽
2010年第一次請成TEAM人去食飯, 我地每個人都ORDER左LUNCH SET, 一見到個飯, 真係對個SIZE有D SURPRISE, 不過甘既價錢, 有海膽, 又有帶子食, 都唔可以要求太多, 味道一般, 冇咩特別, 只可以話係比甘既錢, 食返相應質素既野, 應該唔會再去.
2010-01-11
2010-01-15 12 瀏覽
朋友約食晚飯, 佢地食過, 話味道唔錯, 有好野食, 當然要試下啦我地選擇了坐吧枱, 喜歡轉轉壽司的感覺, 不過, 夜晚少人, 款式不多, 有d壽司要落order。另外, 有兩種醬油提供以配合不同的食物點了串燒, 還有一個好似年糕薯餅的東西(忘記了菜名), 3個人分, 一人一件, 剛剛好。總結: 整體環境, 食物及服務都唔錯...

總結: 整體環境, 食物及服務都唔錯...
2010-01-11
2009-11-19 7 瀏覽
I went to this Japanese restaurant with my boyfriend, dad, brother and sister-in-law a few months ago when i was back to Hong Kong for holiday.It is so interesting that there are 2 different kinds of soy sauce. The waiter did tell us the differences between them but I can't remember it now. I really like the steamed egg with sea urchin. It was so silky and smooth. We ordered 2 in the first round and we ordered another 2 because it was really nice. The sushi there was not bad. I didn't eat the te

It is so interesting that there are 2 different kinds of soy sauce. The waiter did tell us the differences between them but I can't remember it now. I really like the steamed egg with sea urchin. It was so silky and smooth. We ordered 2 in the first round and we ordered another 2 because it was really nice. The sushi there was not bad. I didn't eat the tempura but my boyfriend said it was good too. Lastly, we ordered the green tea flavour and the black sesame flavour ice-cream. I prefer the green tea one as it was really refreshing.

I would say that the food there is comparable to other Japanese restaurants' and is not that pricey. The service is not bad and I hope that they can keep it up. I am not a picky person so I found the dinner overall a pleasing experience, maybe it is because of the people I was having dinner with. I seriously miss the Japanese food (and my boyfriend and my family too) in Hong Kong and I can't wait to go back to the food paradise! =D
sushi
steamed egg with sea urchin
green tea and black sesame flavours ice cream
menu 1
steamed egg with sea urchin
  • Steamed egg with sea urchin
  • green tea flavour ice cream
2009-10-26 13 瀏覽
今日再次同老婆衝出香港東區,去左灣仔食正村壽司。正村壽司乃係尖沙咀壽司正0既姐妹店,其中一個特點係佢地有兩隻唔同醬油(吟釀及昆布醬油)。兩者主要分別係兩種醬油比較適合配以紅魚肉或者係白魚肉及貝殼類食用。由於普遍市場提供0既醬油都係較咸身0既,鍾意食冇咁咸0既鼓油0既朋友可以有多一個選擇。另外,呢度0既下午餐有個優惠,就係有部份0既壽司喺下午餐時段會由一碟兩件增加到3件,所以雖然我地點左7款壽司,但係共有21件之多,所以都算係幾抵食。而我個人都幾鍾意去黎度,因為呢個商場喺假日0既人流唔算多,呢個時間黎食野0既人相對唔係咁多,冇咁嘈就可以兩個人(又或者一支公都OK) ENJOY 下一餐寧靜0既午餐。我地第1 ROUND 叫左火炙三文魚、火炙帶子、吞拿魚、鱆紅魚同油甘魚。呢幾隻裡面個人認為油甘魚同吞拿魚(佢地話仙台直送,不過我就食唔出特別新鮮)都仲比較好,而鱆紅魚亦都算係中規中舉。但係好比較奇怪0既係兩款火炙壽司竟然唔熱 ... 我冇質疑佢係咪落ORDER先整,不過冇理由一D暖0既感覺都冇? 不過火炙壽司0既話唔暖0既話就真係只係麻麻囉。第2 ROUND就點左龍蝦沙律同海膽魷魚,感覺個龍蝦沙

第2 ROUND就點左龍蝦沙律同海膽魷魚,感覺個龍蝦沙律味都算唔錯 ; 個海膽魷魚個賣相還可以,不過可惜味道就差DD小小喇 (唔係唔好食,係感覺冇乜海膽0既感覺)。

埋單每人大概60,你話佢好平當唔可以咁講,但係以佢個份量黎計都算OK 抵食,適合多1/2 個人一齊SHARE。
兩款醬油
油甘魚及吞拿魚還算不錯,可惜火炙壽司係...涼0既
龍蝦沙律壽司還算OK 啦。
坐在卡位可以望到電車路
2009-10-25
龍蝦沙律壽司還算OK 啦。
坐在卡位可以望到電車路
2009-09-27 10 瀏覽
9月21日(星期一)晚,是日下午我要去灣仔處理些少個人時務,完成後便四處逛逛。行到大有商場,霎時想起裡面有間迴轉壽司店,於是就約女友收工後來這裡吃晚飯。晚上七時許,我們來到時人客不多,我們就坐在迴轉帶旁的二人卡座。甫坐下,我才知道這裡是「壽司正」的分店,總店我想去吃很久,可以試試分別也不錯。這裡最特別的是有兩款醬油,所以每人會有兩隻小碟盛醬油,我倆分別試過兩款不同的醬油,的確較深色的味道偏濃,淺色的味道較淡,而女友就覺得是生抽和老抽的分別。可能因為店內的客人少於一半,迴轉帶上壽司的選擇很少,大部份也要order,我們祇取了三文魚、甜蝦、希靈魚壽司,其餘的都是寫紙仔。三文魚壽司:以迴轉壽司店的水準,這裡的三文魚算是合格了;刺身不是“燈影”,色澤和新鮮程度亦可接受,味道和口感都不錯;甜蝦壽司:女友覺得很鮮甜,很滿意;三味鮭魚:分別是三文魚、三文魚腩和火炙三文魚壽司。三文魚壽司和之前的一樣,反而三文魚腩和普通的三文魚就沒有明顯分別,不是特別肥美鮮味,火炙三文魚壽司亦燒得不夠香口;帶子壽司:帆立貝肥大肉厚,肉質鮮明軟滑,女友覺得很好吃;吞拿魚赤身壽司:色澤比較暗淡,鮮味亦似有若無;玉子壽司:食

甜蝦壽司:女友覺得很鮮甜,很滿意;
帶子壽司:帆立貝肥大肉厚,肉質鮮明軟滑,女友覺得很好吃;
吞拿魚赤身壽司:色澤比較暗淡,鮮味亦似有若無;
玉子壽司:食落去是凍的,雖然做法頗正宗,但我最怕吃到凍的玉子燒,而女友覺得比較甜;
鰻魚玉子板壓壽司壽司飯壓得不夠結實,用筷子夾起壽司時頗具難度,不然飯很容易“解體”;玉子份量頗小,一口把整件壽司吃進口時完全感覺不到它的存在,鰻魚則尚可;
吉列蝦腐皮卷:吉列蝦幾脆口,但腐皮很薄,又是吃不出其味道,不過賣相幾美觀;
希靈魚壽司:爽口卻略嫌鮮味不足;
白鶴清酒(熱):我點了兩壺,因為份量頗細,不過每壺祇售$25元,也不可以要求太高罷!

值得一讚的是這裡的壽司握得很實,就算將壽司倒轉,刺身也不會即時跌下,飯團亦很結實。
三文魚壽司
甜蝦壽司
三味鮭魚、帶子壽司、吞拿魚赤身壽司、玉子壽司
鰻魚玉子板壓壽司
吉列蝦腐皮卷
白鶴清酒(熱)
2009-09-21
2009-09-19
五點半肚餓,同女朋友食少少野充飢,就去正村吃壽司。原來有下午茶優惠,平時一碟兩粒,下午茶一碟三粒,好抵呀!1.三文魚腩:肥美好味2.帶子:清甜,新鮮,大大粒3.蟹子:一般啦,我就麻麻地,女朋友就好鍾意。4.蟹棒:好味喎,唔似蟹柳咁假。5.熟蝦:一般貨仔,都OK喇。6.吞拿魚:都OK,但冇我想象中好埋單唔洗一百蚊,總共十八件,抵到爛啦。見到有任食和牛餐,晚上供應,下次試下。
五點半肚餓,同女朋友食少少野充飢,就去正村吃壽司
原來有下午茶優惠,平時一碟兩粒,下午茶一碟三粒,好抵呀!
1.三文魚腩:肥美好味
2.帶子:清甜,新鮮,大大粒
3.蟹子:一般啦,我就麻麻地,女朋友就好鍾意。
4.蟹棒:好味喎,唔似蟹柳咁假。
5.熟蝦:一般貨仔,都OK喇。
6.吞拿魚:都OK,但冇我想象中好
埋單唔洗一百蚊,總共十八件,抵到爛啦。
見到有任食和牛餐,晚上供應,下次試下。
2009-09-18
  • 下午茶優惠
2009-09-15 5 瀏覽
今早8號風球除下,很順利的回到公司,工作了不久就到午飯時間,不知是否因為打風,人不太多,到這家店時一個人不用等位.首先這兒的服務很好很有效率,服務生很有禮貌.我的午飯要了一客海鮮定食,份量不是很大,女孩子剛好.壽司飯上有三文魚,魷魚,蝦刺身,還有牛油果粒,很特別.定食的沙拉很好吃,菜很新鮮,沙拉油是特別凡有些少芥末味,很開胃.海带很正常.麵豉湯好清豆腐粒很滑,意外的好.我下次去要試他們的迴轉壽司.

首先這兒的服務很好很有效率,服務生很有禮貌.

海带很正常.

麵豉湯好清豆腐粒很滑,意外的好.

我下次去要試他們的迴轉壽司.
2009-09-15
2009-08-31
星期六剛好Honey同我一齊放Lunch,於是衝去大有食壽司,貪佢唔洗排隊兼靜焗。去到兩點幾,太肚餓,等唔到下午茶優惠,叫左食先。三文魚壽司:全部係魚腩,正!蟹子壽司:OK喇鰻魚壽司:比較乾身,唔夠肥美。帶子壽司:巨大又肥美,好味。炸薯餅:又乾身,又美味,一D都唔油膩,正。蝦壽司:好味道,夠新鮮。下午茶優惠開始後再追加:鴨胸壽司:估唔到都OK喎,熱辣辣都算美味。總括黎講,又平,又唔洗排隊,又靜焗,味道都ok,同女友黎最少都舒舒服服唔會詐型。
去到兩點幾,太肚餓,等唔到下午茶優惠,叫左食先。
三文魚壽司:全部係魚腩,正!
蟹子壽司:OK喇
鰻魚壽司:比較乾身,唔夠肥美。
帶子壽司:巨大又肥美,好味。
炸薯餅:又乾身,又美味,一D都唔油膩,正。
壽司:好味道,夠新鮮。
下午茶優惠開始後再追加:
鴨胸壽司:估唔到都OK喎,熱辣辣都算美味。
2009-08-29
今日打風,我收工後約埋另一半,諗住試下新野...2個人食左400元,其實唔貴,但食材真係唔得...變相唔值咪覺得佢貴...燒凡立貝---$25元,我一坐低已叫,佢成35分中後先比我..當時我食刺身壽司都食到飽咁滯..凡立貝好難會唔好食,哈!!又比佢整到唔好食...燒到乾哂水,好心啦!燒到好似凡立貝干咁,送比我食我都嫌鞋口.un胃..仲好意思收我$$.6色刺身---$98,三隻甘蝦有2隻腥的,我最中意食蝦頭,蝦頭原本係好甜,但呢度可以整到好腥...服左佢..D貨放2∕3日去唔到就比員工食左或掉左佢啦!!雪櫃唔夠凍就換左去啦!!咪鬼話我尖酸刻薄...三色蝦壽司---$25 良心講,水準中下三色三文壽司---$25 水準中規中矩海膽親子卷---好似$38,都好大件,賣相不錯..三文魚頭---呢個尚可以,好唔過深水捗既『御宮』,價$亦平唔過人地....當然大家可以話灣仔租貴過深水捗,貴都正常但正村呢間野 1,新開張,價$同食物唔吸引D客,唔通等執咩,2,灣仔佢果個位,夜晚勁靜,佢D待應又怕怕醜醜野都唔識講,又唔主動,搵乜留客??3,講平同講名氣咩,佢又唔夠行返出軒尼詩道既元氣同板長,講新鮮佢亦
今日打風,我收工後約埋另一半,諗住試下新野...

三色蝦壽司---$25 良心講,水準中下
三色三文壽司---$25 水準中規中矩
海膽親子卷---好似$38,都好大件,賣相不錯..
當然大家可以話灣仔租貴過深水捗,貴都正常

但正村呢間野
1,新開張,價$同食物唔吸引D客,唔通等執咩,
3,講平同講名氣咩,佢又唔夠行返出軒尼詩道既元氣同板長,講新鮮佢亦唔夠魚鮮生同隨你中意.....唔知佢想點留客..可能老細大把$啦!!
呢次立立雜雜前菜∕壽司..加埋,2個人$400元,同待應講D蝦同吞拿魚腥,燒凡立貝乾哂水,佢話:『你寫意見書啦!!!』
哂氣,食埋D咁既野,仲有咁既服務,D位又窄,D桌空佢都唔比張大既我地,搞到我地D菜上黎又冇位放,佢不停收我地D碟,好趕...食到咁,已不是享受了!!!!
係度用$400元毫無可取之處...我覺得物冇所值,貴囉!!$200都比多佢啦!!!
自己睇下
左上角D小食要$15-$25元1個,得DD架咋!!
2009-08-04
  • 推乜鬼
2009-07-28 27 瀏覽
上星期三係我同老公仔gei 22個月拍拖紀念日~於是佢就特登黎左搵我食lunch yeah!!其實一直都好想食呢個雜綿魚生飯ka喇~ 終於食到喇 個飯gei size雖然細細地~ 不過連埋個前菜. 生菜沙律, 同個味噌湯都好夠飽啊!我同老公仔都一樣order左呢個雜綿魚生飯~ ($59 @set)魚生gei種類好豐富啊~ 有三文魚, 吞拿魚, 墨魚, 帆立貝其他gei仲有wasabi八爪魚, 大蝦, 甜蛋x2, 青瓜x3, 蟹子小蝦沙律~~好match gei一個日式飯~ 加上佢gei特有豉油, 令我地都食得好開心 最後我仲order多個抹茶雪糕~ (加$6就有喇!) 連個碗都雪過ka~~ 夠晒凍超正^0^呢一個紀念日gei lunch~ 我地都食得好滿足呢 結帳$137~
上星期三係我同老公仔gei 22個月拍拖紀念日~
於是佢就特登黎左搵我食lunch
yeah!!

其實一直都好想食呢個雜綿魚生飯ka喇~ 終於食到喇

個飯gei size雖然細細地~
不過連埋個前菜. 生菜沙律, 同個味噌湯都好夠飽啊!

呢一個紀念日gei lunch~ 我地都食得好滿足呢

結帳$137~
2009-07-22
慶祝紀念
紀念日
  • set lunch
2009-07-07 13 瀏覽
今日lunch time我同公司另外三隻為食貓去左大有商場新開個間 - 正村壽司到食午餐 !!!\( 其實係壽司正個間集團經營的 ) 一到十二點半我地就閃左出去啦 ~~ 因為仲早啦 .. 卡位仲有兩張 .. 坐 4 個岩岩好 >v< 其實佢地格局都同上手 – 榮壽司一樣 =.- 只係個名唔同左 .. 其他都冇咩分別。 一坐低就睇食咩啦 .. 一睇 .. 個 size 唔係好大 .. 唔係太大食都夠 .. 如果苦力佬就可能要食好幾份先夠啦 -.-諗左一陣,我地叫左兩款野 ..4 個餐 Cindy 同 Alana 叫個壽司 Set – 有 12 件壽司賣相不錯的 ( 都係 49 蚊 ) 我同 Elaine就叫左三文魚壽司飯 ( 細細碗 )Set – 味道亦都唔錯 >v< ( 呢個仲抵 39 蚊 ) 最令我地意外就係呢個 Set 包左一個沙律,一個小小的前菜仔 ( 我地今日係中華沙律 ) 同埋一碗熱騰騰的麵豉湯 !!!! 上菜速度都算快,食完坐左一陣先走 ^^( 都係 1 點 15 分左右 ) 堂食就要加一,外賣不用加一的 P.S 佢個日替 Set 都唔錯
( 其實係壽司正個間集團經營的 )

諗左一陣,我地叫左兩款野 ..4 個餐

堂食就要加一,外賣不用加一的
P.S 佢個日替 Set 都唔錯的 .. 星期一至五有五款 !!! 今日係星期二係銀鱈魚 .. 我望過後面個枱叫左 .. 個 size 同個賣相都不錯 ( 最好就係白飯任食 .. 岩哂大食之人 ’’ 喔呵呵 )
有興趣大家都去試下啦 ! ( 要求唔高既話,價錢都 Ok 的 )
真的是小小的 .. 令你先開開個胃~
壽司 Set – 有幾款 . 一般個 d 壽司都有既
呢個就係三文魚飯,賣相幾吸引丫都 >v<
成份 Set 就係咁既樣啦 !!!
2009-07-07
真的是小小的 .. 令你先開開個胃~
壽司 Set – 有幾款 . 一般個 d 壽司都有既
呢個就係三文魚飯,賣相幾吸引丫都 >v<
成份 Set 就係咁既樣啦 !!!
  • 定食lunch set