2023-05-03 217 瀏覽
豬鞍又鞋又硬,半舊都食不落。。。d好評都唔知點拎返黎,仲衰過煲老火湯d瘦肉上菜又慢,又有蚊。。。。只是薯條叫正常一點,有胡椒粉,可填飽個肚仲要俾成260幾蚊,完全不值

上菜又慢,又有蚊。。。。

只是薯條叫正常一點,有胡椒粉,可填飽個肚

仲要俾成260幾蚊,完全不值

🙆🏽‍♀️法式朱鞍配薯條$238豬鞍夠厚身大件,肉質富彈性😋仲保留滿滿肉汁🐷薯條任食超正 🍟🙆🏽‍♀️金傳統英式早餐$148🍳🧇有齊炒蛋 🥚司華力腸,漢堡扒,煙三文魚煙肉🥓薯餅,沙律菜 🥬豐富美味的早餐👍🏻🙆🏽‍♀️childfood $58 雞蛋與高牆$58面層滿滿忌廉🥰香甜幼滑,甜度適中🧋超巨型棉花糖+熱朱古力🍫甜在心頭,非常滿足☕️#cafe#food#foodie
🙆🏽‍♀️法式朱鞍配薯條$238
豬鞍夠厚身大件,肉質富彈性😋
仲保留滿滿肉汁🐷薯條任食超正 🍟
🙆🏽‍♀️金傳統英式早餐$148🍳🧇
有齊炒蛋 🥚司華力腸,漢堡扒,煙三文魚
煙肉🥓薯餅,沙律菜 🥬豐富美味的早餐👍🏻
🙆🏽‍♀️childfood $58 雞蛋與高牆$58
面層滿滿忌廉🥰香甜幼滑,甜度適中🧋
超巨型棉花糖+熱朱古力🍫
甜在心頭,非常滿足☕️
#cafe#food#foodie
Childfood
Childfood
2023-04-03 226 瀏覽
以前從未來過這餐廳 見到呢間都幾多好評 於是試下叫咗兩個午餐一個香煎豬鞍 一個英式Cod Fillet豬扒係「鞋」的個魚都炸得較乾兩者本身都沒什麼調味要靠旁邊的沙拉醬才有味道雖然係話任食薯條、薯蓉及沙律但薯條及薯蓉都係即整的等候時間長之餘薯蓉是沒有調味的水瓶內的水有雜質水杯內更有死蚊總括而言這餐廳的質素很一般跟其他食評見到的照片很不一樣平日工作午飯時間只有一小時的話根本上不會夠用加上衛生情況欠佳員工人手不足客人走了很久也不會執枱所以不會再來
以前從未來過這餐廳 見到呢間都幾多好評 於是試下
叫咗兩個午餐
一個香煎豬鞍 一個英式Cod Fillet
豬扒係「鞋」的
個魚都炸得較乾
兩者本身都沒什麼調味
要靠旁邊的沙拉醬才有味道
雖然係話任食薯條、薯蓉及沙律
但薯條及薯蓉都係即整的

員工人手不足
客人走了很久也不會執枱
所以不會再來
2023-02-19 739 瀏覽
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》早兩個星期去咗蘭桂芳嘅時光逆流原來喺上環有分店但呢間分店就行西式風格dinner set menu百幾至二百幾蚊🤨有得揀牛/豬/魚可以任食薯條、薯蓉及沙律菜😲英國傳統鱈魚柳 $168炸魚柳幾有驚喜🤩好厚身 炸到外皮好香脆魚肉唔會乾而且夠嫩滑點埋沙律醬食更滋味😋法式香煎豬鞍 $238又係好厚身🤨以黑椒同香草做調味煎到外面金香略嫌有少少韌配埋黑椒蕃茄醬食另一番滋味🍰雲呢拿榛子撻 $58落單時店員話其實唔係撻 係蛋糕咁一件上擺盤幾有心思 見到都開心☺️甜道適中 有雲呢拿香配合榛子令味道更有層次餅底都幾脆 令整體口感更豐富😌🍹焦陽(熱情果 / 焦糖燉蛋)$48個人幾鍾意熱情果溝埋梳打水凍飲夠解渴不過唔係好飲得出有焦糖燉蛋味🤔人均價錢: $250 (Dinner)味道: 7/10環境: 8/10服務: 7/10回頭率: 7/10📍 殤城逆流 @revtime.cityofsadness 地址: 上環皇后大道中181號新紀元廣場2樓202-203號舖電話: 92420173
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》
早兩個星期去咗蘭桂芳嘅時光逆流
原來喺上環有分店
但呢間分店就行西式風格
dinner set menu百幾至二百幾蚊🤨
有得揀牛/豬/魚
可以任食薯條、薯蓉及沙律菜😲

英國傳統鱈魚柳 $168

🍹焦陽(熱情果 / 焦糖燉蛋)$48
個人幾鍾意熱情果
溝埋梳打水凍飲夠解渴
不過唔係好飲得出有焦糖燉蛋味🤔

人均價錢: $250 (Dinner)
味道: 7/10
環境: 8/10
服務: 7/10
回頭率: 7/10

📍 殤城逆流 @revtime.cityofsadness
電話: 92420173
2023-02-09 297 瀏覽
[法式烤鴨胸配薯條]餐廳以經典電影、文化、藝術為題,餐牌同裝修都配以精致的擺設為主樓底高,坐在採光十足的窗邊位置,落地玻璃可以享受陽光,邊同朋友享啡,一邊歎住特色英法料理,偷得浮生半日閑必點:法式白酒煮硯煮得好入味,硯肉好飽滿,有洋蔥同辣椒粉、香草調味法式 烤鴨胸配薯條烤鴨胸外皮香脆,煎得肉質軟嫩,搭配個柑橘醬特別開胃同解膩Dirty coffee享受一杯好Dirty喝得出Espresso的熱,以及奶的冰凍,冷與熱之間的感覺,做到接近完美的配搭注:薯條、薯蓉任食
[法式烤鴨胸配薯條]

樓底高,坐在採光十足的窗邊位置,落地玻璃可以享受陽光,
邊同朋友享啡,一邊歎住特色英法料理,偷得浮生半日閑

必點:法式白酒煮硯
煮得好入味,硯肉好飽滿,有洋蔥同辣椒粉、香草調味

法式 烤鴨胸配薯條
烤鴨胸外皮香脆,煎得肉質軟嫩,搭配個柑橘醬特別開胃同解膩

Dirty coffee

注:薯條、薯蓉任食
2023-02-03
  • 法式烤鴨胸配薯蓉
  • 法式白酒煮蜆
2023-02-03 153 瀏覽
Bookmark左呢間黃店好耐,今次終於同男朋友去試,野食又平又好味,影相仲幾靚🥰❀法式頂級牛肩❀有兩塊岩哂同人share,牛肩煎到七成熟,肉質軟腍,牛味濃兼有油脂香。晚市配菜分別有薯條、薯蓉及沙律,都係任食既,好抵食。當中我大推薯條,新鮮即炸好香脆。薯蓉就份量十足,口感綿密。❀法式烤鴨胸❀食過最好食既鴨胸,肉質嫩滑多汁,有少少煙燻味,配上醬汁食落甜甜地咁。❀招牌蛋糕❀檸檬撻賣相幾吸晴,有花瓣鋪面,望落色彩繽紛,食落酸酸甜甜,好清新。❀簡.愛❀玫瑰肉桂Mocha,飲落幾香醇,帶有玫瑰香味。❀大亨小傳❀用紅糖、肉桂及五香粉沖調,朱古力味濃郁,香料令味道幾有層次,好好飲。
Bookmark左呢間黃店好耐,
今次終於同男朋友去試,
野食又平又好味,影相仲幾靚🥰

❀法式頂級牛肩❀
有兩塊岩哂同人share,
牛肩煎到七成熟,肉質軟腍,
牛味濃兼有油脂香。

晚市配菜分別有薯條、薯蓉及沙律,
都係任食既,好抵食。

當中我大推薯條,
新鮮即炸好香脆。
薯蓉就份量十足,口感綿密。

❀法式烤鴨胸❀
食過最好食既鴨胸,
肉質嫩滑多汁,有少少煙燻味,
配上醬汁食落甜甜地咁。

❀招牌蛋糕❀
檸檬撻賣相幾吸晴,
有花瓣鋪面,望落色彩繽紛,
食落酸酸甜甜,好清新。

❀簡.愛❀
玫瑰肉桂Mocha,飲落幾香醇,
帶有玫瑰香味。

❀大亨小傳❀
用紅糖、肉桂及五香粉沖調,
朱古力味濃郁,
香料令味道幾有層次,好好飲。
2023-02-01 119 瀏覽
之前喺上環返咗工一段時間都冇留意到呢間餐廳👀,但餐廳名實在太特別所以就吸引咗👧🏻去試!「殤城逆流」,意指在一個滅亡中嘅城市逆流掙扎。講返食物先,食物都係以英式為主,飲品就有好多估唔到嘅款式,幾得意😛。🌟英國傳統鱈魚柳Fish and Chips水準不錯,用上好厚身嘅鱈魚柳,肉質結實好有口感。炸衣薄身,胡椒/醃料味道頗濃郁,沙律醬亦有調味。至於薯條🍟就係粗薯條,炸得香脆,薯條唔夠食仲可以Refill😏!🌟傳統英式早餐呢個All Day Breakfast材料就有煙三文魚、珍寶腸仔、煙肉🥓、炒蛋🍳、薯餅、番茄🍅、約克郡布丁同沙律菜🥗,好足料!當中令👧🏻最印象深刻就一定係約克郡布丁Yorkshire Pudding!香港嘅ADB好少有,所以👧🏻都係第一次食,感覺上有啲似較厚嘅泡芙殼,幾有蛋香。另外炒蛋仲加咗Cream嚟炒,質感綿滑。🌟殤城逆流招牌蛋糕今次嘅Signature Cake係檸檬蛋白批🍋,Lemon Curd、燒蛋白同批底嘅比例大概係1:1:1。批底都幾濕潤,檸檬醬酸酸甜甜好開胃,表現中規中矩。🌟呼嘯山莊呢到嘅Mocha口味真係好獨特,有瑪珈、人參。瑪珈呢種SuperFood(平時

🌟英國傳統鱈魚柳

🌟傳統英式早餐

🌟殤城逆流招牌蛋糕

🌟呼嘯山莊
呢到嘅Mocha口味真係好獨特,有瑪珈、人參。瑪珈呢種SuperFood(平時男士們可能都會當supplement食)估唔到可以加入飲品!呢兩種材料加咗入Mocha後其實味道唔算太明顯,容易入口。

🌟傾城之戀
傾城之戀就係有胡椒、薄荷🌿、薑黃嘅熱朱古力🍫,呢三種材料同朱古力幾夾,可能係薑黃粉灑滿喺綿花糖上,味道相對突出。有超大粒嘅綿花糖+香濃朱古力味,👧🏻就比較鐘意呢杯飲品!
2023-01-29 107 瀏覽
上環新紀元廣場好多時候都會經過,但係入去食嘢真係第一次。見到門口有好大個餐牌棟咗喺度,跟住就好奇去睇一睇,結果一睇就見到呢個半自助餐嘅Tea Time Menu。於是兩個人就order咗法式烤鴨胸同埋英國傳統鱈魚柳。法式烤鴨胸($168),鴨胸旁邊有沙律菜伴碟。將鴨胸切好細細舊點落去酸酸甜甜嘅醬汁,將真正嘅烤鴨香味散發出來同埋粗糙嘅口感算係幾易入口。菜冇沙律醬,但係佢有沙律醋食落去口感酸甜好開胃。英國傳統鱈魚柳($168),魚柳旁邊,照樣有沙律菜伴碟。魚柳嘅製作時間係比烤鴨胸更加耐,大概需要20分鐘左右。魚柳有兩條,將魚柳切開,跟住再點落沙律醬嗰度可以將魚柳嘅鮮味更大程度咁發揮出來。至於任食嘅薯蓉口感比較smooth。由於冇醬汁加入,所以整體會比較乾。沙律菜係伴碟嘅沙律菜。薯條係最好食嘅粗身硬薯條。本身薯條已經有醃製過,所以有其他嘅香料味。炸出嚟之後再落咗少少鹽所以比較鹹。餐廳亦都有奉上茄汁,所以呢個任食薯條我哋叫左三碟。冷粹咖啡本身有少少微冷,罐裝可以更大程度咁保留咖啡嘅香味。飲完之後覺得好醒神。咖啡罐嘅包裝亦都有餐廳嘅名,同埋標榜係香港製造。成個套餐可以任食薯蓉薯條同埋沙律菜,選擇

法式烤鴨胸

英國傳統鱈魚柳

沙律
冷粹咖啡

成個套餐可以任食薯蓉薯條同埋沙律菜,選擇呢個Menu去食,仲可以有一罐冷粹咖啡。我覺得都算係幾抵食嘅一次。
法式烤鴨胸
英國傳統鱈魚柳
沙律
冷粹咖啡
2022-12-23 89 瀏覽
餐廳走英倫風🇬🇧無論門口或者係餐廳入邊有各式各樣油畫風嘅壁畫🎨餐牌部份飲品以電影命名幾特別🎬近門口位置有售賣飲品同書籍📚感覺係一間充滿藝術文化氣息嘅餐廳🍽️傳統英式早餐$148 全日早餐相當豐富🤤有司華力腸、炒蛋、漢堡扒、煙肉火腿、煙三文魚等等😆較為特別嘅有yorkshire pudding,呢樣係英國特色小食,其他Cafe唔常見😌煙鴨胸配任食薯條 $168本身以為會係一片片嘅鴨胸,上菜時見到有兩大件覺得分量十足🤩鴨胸皮煎得香脆有少少煙韌,肉質充滿煙熏味,齒頰留香😋薯條粗幼適中,新鮮炸起上菜仲係脆卜卜😙雞蛋與高牆 (蛋白/奶油) $68香濃熱朱古力加入巨型棉花糖,再加一層厚厚嘅cream🍫好邪惡😜😝傲慢與偏見 $52Mocha with Salt and Nutella 拉花幾靚😇入口鹹鹹地甜甜地😄有咖啡味之餘,仲有濃濃嘅朱古力味

傳統英式早餐$148

煙鴨胸配任食薯條 $168

雞蛋與高牆 (蛋白/奶油) $68

傲慢與偏見 $52
Mocha with Salt and Nutella
⛲️藏於廣場樓上特式餐廳⛲️推介指數❤️❤️❤️❤️🤍上環新紀元廣場好多時都會經過(噴水池旁邊),位於二樓的餐廳店內不少原創畫作、Menu上quote 了不少熟悉名作金句,大家可以慢活欣賞一下喔Menu 選擇有Main Course、Risotto、All Day Breakfast、Snakcs同Dessert等,點選主菜仲可以任食薯蓉、薯條及沙律菜及半價加配非酒精飲品💕🍽️Main Course - French Roast Duck Breast & British Cod Fillet✨法式烤鴨胸外酥內嫩,蘸上帶酒味同酸酸哋的醬汁去膩感;英國傳統鱈魚柳炸層薄身魚柳肉質軟腍且不油膩🥛Milkshake - Childhood & Daily✨面層滿滿鮮忌廉,仲有朱古力圍邊,夠哂邪惡;兩款奶昔甜度容易入口,前者奶香夾雜榛子及Oreo、後者花生醬同海鹽令味道更豐富🥣Soup of the day plus Bread✨餐湯足料紅菜頭同鮮甜紅蘿蔔,辣度偏辣有後勁,酥脆麵包蘸上餐湯更滋味🥔配菜:薯蓉、薯條及沙律菜✨任食都有質素的新鮮熱焫軟綿薯蓉同薯條、爽脆沙律菜,絕對不馬虎
⛲️藏於廣場樓上特式餐廳⛲️
推介指數❤️❤️❤️❤️🤍

French Roast Duck Breast
British Cod Fillet

Childhood
Daily

🥣Soup of the day plus Bread

🥔配菜:薯蓉、薯條及沙律菜
  • Childhood
  • Daily
  • French Roast Duck Breast
  • British Cod Fillet
2022-12-17 113 瀏覽
☕️ Magick Cocoa (大亨小傳) $68冬天特別想飲熱朱古力🥰 淨係望住都覺得暖🤣 加咗紅糖、肉桂、五香粉,好有聖誕氣氛🎄如果再濃少少朱古力味就好喇~🍀🍽️ Francesinha (法國小公主) $108完全係因為俾個名吸引到,所以先叫🤣 中間嘅漢堡包🍔有芝士、腸仔、煙肉、半熟蛋!比想像中好味😋 下午兩點後先供應㗎~🍀🍽️ British Cod Fillet with Fries (英國傅統鱈魚柳配薯條) $168超厚肉超大塊嘅炸鱈魚🐟 炸皮好脆,唔係太厚!全部主菜配任食薯條、薯蓉、沙律菜,一定夠飽!
☕️ Magick Cocoa (大亨小傳) $68

🍀
🍽️ Francesinha (法國小公主) $108

🍀

2022-12-09 86 瀏覽
天氣凍凍地,響上環收工,即刻響附近搵野食~~RevTime殤城逆流,個名好特別,氣氛又幾好,試下先🥳.。龍蝦濃湯煮青口:嘩!$108有咁大盤,性價比超高!!!龍蝦濃湯略帶咸香,青口幾juicy幾好肉,兩個人share一大碟,真係超滿足🥳🥳.。法式頂級牛肩CAB Angus:牛肩肉味幾香濃,最鍾意佢嘅肉質幾嫩滑,調味啱啱好,乜都唔洗沾,已經好好味~~最特別嘅係:薯條/薯蓉/沙律菜都係可以無限添食嘅~~巧抵丫!👏🏻👏🏻👏🏻.。殤城逆流招牌蛋糕:凍冰冰,食多件cake暖下肚~~招牌蛋糕果然名不虛傳,上層嘅朱古力非常香滑,仲有脆脆餅底,口感唔錯,而且唔會甜到漏,啱啱好👍🏻👍🏻.。冷萃咖啡:一般嘅冷萃咖啡比較淡口,朋友讚呢壺冷萃咖啡好夠咖啡味👍🏻.。Daily Milkshake(花生醬 + 海鹽):我鍾意食花生醬,又鍾意有海鹽嘅飲品,呢杯milkshake有好濃嘅花生醬味(平時好少飲得到),加埋咸咸地嘅海鹽,撞出黎嘅味道好啱我口味,推介👍🏻👍🏻👍🏻
2022-12-07
2022-11-27 81 瀏覽
Weekend 諗住同朋感友揾個地方chill 下傾下計🥰 揾左係上環依間Cafe☺️ 樓底夠晒高勁舒服❤️法式香煎豬鞍($238)豬鞍大大塊勁厚身👍🏻 肉質算軟熟🥰 好有油香😍 仲配埋個辣醬🌶 有另一種風味☺️個豬鞍仲跟左沙律🥗 同埋薯條🍟 仲要係任食🥰 龍蝦濃湯煮青口🦞($108)青口超大兜😍 仲要粒粒都脹卜卜🥰 記得點埋嗰底既龍蝦湯嚟食☺️經典蘋果撻🍎 ($48)我鍾意食呢個👍🏻 佢似係焦糖布丁🍮 加蘋果批🍎 嘅混合體😍 因為面頭有層焦糖🍯 中層好有蛋香❤️ 加埋蘋果嘅味道🍎 好食😋雞蛋與高牆🥚 (跟豬鞍+$34)其實係熱朱古力黎🍫 面頭仲有一粒大大嘅棉花糖🍬 同埋好高嘅cream🍦 啲cream溶咗落啲朱古力到🍫 夠晒濃郁creamy☺️Childhood 🍪 ($58)榛子加曲奇既奶昔黎🍪 榛子夠突出🥰

法式香煎豬鞍($238)

個豬鞍仲跟左沙律🥗 同埋薯條🍟 仲要係任食🥰

龍蝦濃湯煮青口🦞($108)

經典蘋果撻🍎 ($48)

雞蛋與高牆🥚 (跟豬鞍+$34)

Childhood 🍪 ($58)
榛子加曲奇既奶昔黎🍪 榛子夠突出🥰
2022-11-26
香港,一個承受了這麼多傷痛的城市,但港人仍然在逆流中掙扎——這是這家cafe 店名「殤城逆流」的寓意。原來店主是一名記者,因此剛甫進餐廳,即能欣賞到不少有意義的畫作,餐牌上嘅食物菜式以世界名著命名!充滿藝術氣息!(落單指定餐點可以任食薯條🍟)至於「殤城」乃「雙城」的諧音,雙城指巴黎、倫敦,主打英法料理,讓留守的港人,也能來一場巴黎、倫敦之旅。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 🌸 🍃傾城之戀(胡椒/薄荷/薑黄) $78相信大家也讀過張愛玲的傾城之戀!用上胡椒、薄荷、薑黃 的巧克力特飲,配搭相當特別。尤其喜歡一入口突出的姜黃味,秋日來一口最合適不過.🍃英國炸藍鱈魚配薯條$168坊間吃的炸藍鱈魚炸皮大多比較油膩這個炸皮則是恰到好處,脆而不太油膩啖啖魚肉鮮嫩十足。係正宗外脆內軟最誇張的是 可以任點薯條🍟、薯蓉、沙律召喚大食怪🍃傅統英式早餐 $148貪心既你最啱食all day breakfast大份又抵食!司華力腸、煙三文魚、漢堡扒、脆薯餅、煙肉、炒滑蛋、同沙律,很是豐富!最鍾意滑溜煙三文魚同埋漢堡排~好滿足。🍃雲呢拿榛子撻 $58食完主食 當然要嚐嚐這家甜品。朱古力、榛子味道都幾濃郁!甜度適中,撻皮

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 🌸
🍃傾城之戀(胡椒/薄荷/薑黄) $78
相信大家也讀過張愛玲的傾城之戀!
用上胡椒、薄荷、薑黃 的巧克力特飲,
配搭相當特別。
尤其喜歡一入口突出的姜黃味,
秋日來一口最合適不過.

🍃英國炸藍鱈魚配薯條$168
坊間吃的炸藍鱈魚炸皮大多比較油膩
這個炸皮則是恰到好處,脆而不太油膩
啖啖魚肉鮮嫩十足。係正宗外脆內軟
最誇張的是 可以任點薯條🍟、薯蓉、沙律
召喚大食怪

🍃傅統英式早餐 $148
貪心既你最啱食all day breakfast
大份又抵食!司華力腸、煙三文魚、
漢堡扒、脆薯餅、煙肉、
炒滑蛋、同沙律,很是豐富!
最鍾意滑溜煙三文魚同埋漢堡排~
好滿足。

🍃雲呢拿榛子撻 $58
食完主食 當然要嚐嚐這家甜品
朱古力、榛子味道都幾濃郁!
甜度適中,撻皮頗脆!可以一試

2022-11-23 73 瀏覽
放假很喜歡去探索不同cafe 今次發現上環有一家高質本土cafe殤城逆流在新紀元廣場2樓,大玻璃窗外是廣場種的植物,綠意盎然。聽着cafe的音樂,真的能坐上一個下午法式烤鴨胸配薯蓉 $168厚切鴨胸煎得軟嫩,隨餐配果醬,剛好中和鴨胸的重口味素食英式早餐配松露醬 $148餐廳的特色是英式早餐有一塊Yorkshire pudding 布丁其實比較像麵包,再加上薯條、松露醬和牛油果,雖然味道不錯,但感覺太肥膩Hand drip $34原價$68,因為惠顧英式早餐所以半價。咖啡師沖咖啡的手法不錯,帶出了濃濃的果香,很喜歡這杯咖啡

法式烤鴨胸配薯蓉 $168
厚切鴨胸煎得軟嫩,隨餐配果醬,剛好中和鴨胸的重口味

素食英式早餐配松露醬 $148
素食英式早餐配松露醬