2022-07-23 342 瀏覽
係銅鑼灣開左一段時間但一直未時間試,今日就試試佢!先來牛肉三寶麵有啲後悔揀咗細麵應該揀手工麵湯底都幾濃郁牛肚都幾爽同所有嘢都好入味牛肉都好林至於蒜香手撕雞拌麵,除咗糖心蛋好食,啲雞好鞋好碎,啲面好黏,冇蒜香味,唔推介。鹽酥雞都係正常鹽酥味,但係$48得幾舊都幾貴,印象中春水堂都係差唔多價錢,但多好多舊,而且啲雞都好鞋。千祈唔好食蒜香手撕雞拌麵, 不過始終呢間嘢係Sell 牛肉麵, 牛肉麵係唔差,最後埋單$240同春水堂差唔多價錢,但個人就鍾意食春水堂多啲因為春水堂除左牛肉麵,鹽酥雞同台式便當都幾好食🙈
係銅鑼灣開左一段時間但一直未時間試,今日就試試佢!

🥢 台灣新竹人氣過江龍牛肉麵,一直以湯濃料實在嘅超濃紅燒味牛肉麵聞名👍🏻 店員都有禮貌,環境都幾乾淨,卡位張枱好大坐得幾舒服⏳ 上菜速度理想👍🏻 ✨ 三寶麵(腱心、牛肚、牛筋)三個部位都浸得夠淋但唔會冇左咬口,可以好恰到好處!牛肉湯底好足料,除左紅燒都可以taste到其他香料嘅味道✨ 麻辣蒜味腱心半筋半肉麵湯底有啲過鹹,蒜味同辣味本身已經重,再加埋本身牛肉麵湯底,但不能否認辣味好香,適合中意重口味嘅朋友(但我本身中意重口味都不停飲水😂😂)

👍🏻 店員都有禮貌,環境都幾乾淨,卡位張枱好大坐得幾舒服

⏳ 上菜速度理想👍🏻

✨ 三寶麵(腱心、牛肚、牛筋)

✨ 麻辣蒜味腱心半筋半肉麵

2022-06-30 263 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣535 Tower B1, 旺中帶靜的位置,不用和人迫。我都是第一次來這裡吃晚飯。餐廳主色調是木系為主,卡位坐得比較舒服。聽說餐廳是台灣過江龍,不過在台灣我就沒有聽過或者幫襯過😅這裡下單是自助的,以這個價位就好像不太適合😅紅燒腱心半筋半肉牛肉麵😋$88湯底很濃,味道很有層次,半筋半肉做得軟硬度適中,麵條可以選擇細麵或手工麵,我選了細麵。不過每個人心目中都有一碗最喜歡的牛肉麵,這這個味道是合格的,懷念台灣味道的可以一試。鹽酥排骨麵🍜$78是雞湯底,味道很驚喜😋這個都是選了細麵,和雞湯很配。排骨炸得很香脆,不過吃起來有點乾及肉質偏薄身。上面有椒鹽及胡椒的味道,幾香。仙草奶茶🧋🧋🧋整體而言,如果你喜歡台灣的味道,可以一試。平均消費約$120-$150起

我都是第一次來這裡吃晚飯。

餐廳主色調是木系為主,卡位坐得比較舒服。

聽說餐廳是台灣過江龍,不過在台灣我就沒有聽過或者幫襯過😅

這裡下單是自助的,以這個價位就好像不太適合😅

紅燒腱心半筋半肉牛肉麵😋

懷念台灣味道的可以一試。

鹽酥排骨麵🍜

是雞湯底,味道很驚喜😋
這個都是選了細麵,和雞湯很配。
排骨炸得很香脆,不過吃起來有點乾及肉質偏薄身。
上面有椒鹽及胡椒的味道,幾香。

仙草奶茶🧋🧋🧋

整體而言,如果你喜歡台灣的味道,可以一試。
平均消費約$120-$150起
巧合之下喺銅鑼灣入咗去呢間牛肉麵店食lunch見到環境唔錯 坐得舒服 裝修得幾靚 就係冇search嘅情況下入去試試佢隨意揀嘅我本身冇抱太大期望 嘩!! 食完之後簡直係surprise!! 好好食!! 係好掛住台灣牛肉麵嘅味道呀😍😍.三寶麵🍜餸包括左牛肚 腱心 牛筋 每樣餸都有水準👍🏼但食麵嘅重點係湯底!!🤩🤩🤩個湯一飲落去第一啖已經覺得超級濃郁 好香腩汁味 完全令我諗翻起台灣嘅時候食嘅嗰啲牛肉麵嘅湯底😋 成碗麵簡直係冇得彈💯未食完已經想食下一次😂
巧合之下喺銅鑼灣入咗去呢間牛肉麵店食lunch
隨意揀嘅我本身冇抱太大期望
嘩!! 食完之後簡直係surprise!!
好好食!! 係好掛住台灣牛肉麵嘅味道呀😍😍
三寶麵🍜
餸包括左牛肚 腱心 牛筋 每樣餸都有水準👍🏼
但食麵嘅重點係湯底!!🤩🤩🤩
成碗麵簡直係冇得彈💯
未食完已經想食下一次😂
三寶麵(腱心,  牛肚,  牛筋)
三寶麵(腱心,  牛肚,  牛筋)
  • 三寶麵
2022-06-24 175 瀏覽
一路都想試段純貞牛肉麵,難得今日誤打誤撞入左黎。位於地庫嘅舖頭有點不起眼,舖呈長方形,長長窄窄,座位不算太多。叫左個午巿套餐:一個主食加一杯飲品。如果想食多啲,重有其他套餐選擇:一個主食加一個小食,或者一個主食加一個小食再加一杯飲品。可惜套餐入面沒有招牌紅燒鍵心牛肉麵,叫左個原味牛肉麵,唔知有咩分別🤔麵底就叫左手工麵,飲品叫左珍珠奶茶少甜。牛肉好林,又入味,好香紅燒汁味道,而且份量好多,有成4大塊。手工麵係大大片嘅,浸落湯度好索味,但有啲太大片了,下次可以試幼麵。珍珠奶茶就無乜特別,重有啲平凡添。

原味牛肉麵
2022-06-21
原味牛肉麵
2022-05-30 131 瀏覽
呢一間台灣嘢嘅台灣麵都幾出名!除咗牛肉麵好食之外 佢個手撕雞乾拌麵都好正❤️除咗有手撕雞之外 仲有一隻糖心蛋 面頭仲有大量嘅花生🥜蒜蓉🧄同香蔥 撈埋一齊食真係相當之香口!再配埋個醬汁一齊食 都幾開胃
與女友收工到附近行街,隨意搵餐廳,見到幾好環境及菜式合口味就即直試試。選擇了手撕雞乾拌麵及五花牛肉手工麵蒜香手撕雞亁拌麵雞肉與麵嘅比例合宜,味道不霸道,品嚐到幾種味道,香而不鹹。配合一小碟鹹酸菜,兩開胃,更滋味。半熟雞香滑可口,份量剛好,不會太飽。五花牛肉手工麵牛肉湯香濃微辣,十分開胃,芳香撲鼻,第一口吃麵,十分好口感,不會太熟太冧,也不會中間有生的粉質。牛肉嫩滑,剛熟不韌。好食到要即寫食評!會再試其他菜式

選擇了手撕雞乾拌麵及五花牛肉手工麵

手撕雞乾拌麵
五花牛肉麵
  • 蒜香手撕雞乾拌麵
  • 麻辣嫩五花牛肉麵
📍段純貞 @ 銅鑼灣ღ 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $102ღ 香芋珍珠奶茶 ღ 青花椒香手撕雞乾拌麵 $102ღ 珍珠奶茶係想試好耐嘅牛肉麵🤣平日晏晝2點去到完全唔洗等位~牛肉麵湯底睇佢個顏色就知好濃郁 (・∀・)牛肉炆得非常入味 有咬口又唔韌!出色喔手撕雞份量都好多 醬汁酸酸辣辣幾開胃不過乾拌麵嘅汁太少 撈麵嚟講真係有啲乾🤣btw 大家嚟到可以唔洗叫佢嘅珍珠奶茶 香芋係糖漿味 原味就冇味又唔凍 係室溫ʕ⁎̯͡⁎ʔ༄飲幾啖我都覺得浪費緊啲quota☠️回頭指數😼3/5(牛肉麵可以encore ( ͡° ͜ʖ ͡°)
📍段純貞 @ 銅鑼灣

ღ 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $102
ღ 香芋珍珠奶茶
ღ 青花椒香手撕雞乾拌麵 $102
ღ 珍珠奶茶

係想試好耐嘅牛肉麵🤣
平日晏晝2點去到完全唔洗等位~
牛肉麵湯底睇佢個顏色就知好濃郁 (・∀・)
牛肉炆得非常入味 有咬口又唔韌!出色喔
手撕雞份量都好多 醬汁酸酸辣辣幾開胃
不過乾拌麵嘅汁太少 撈麵嚟講真係有啲乾🤣
btw 大家嚟到可以唔洗叫佢嘅珍珠奶茶
香芋係糖漿味 原味就冇味又唔凍 係室溫ʕ⁎̯͡⁎ʔ༄
飲幾啖我都覺得浪費緊啲quota☠️

青花椒香手撕雞乾拌麵
2022-04-08 126 瀏覽
之前去台灣旅行見過,但就未食過。反正有排都去唔到旅行,咁就試吓食。午市有套餐,可以平少少試吓。款都有唔少,可以揀唔同麵同湯底。啲位都闊,坐得幾舒服😌。杯芽珍珠奶茶🧋茶味夠,唔會過咁,珍珠唔會硬。紅燒半筋半肉牛肉麵有2塊肉+2塊筋,筋夠林,但肉唔夠。味道就唔錯。麵我揀細麵,一般般,應該粗麵會好食啲。酸菜吸左啲湯好食😋可以落多啲。紅油炒手唔似台式,係偏辣個種。花生碎🥜唔係上面,但個汁調味就無。
之前去台灣旅行見過,但就未食過。
反正有排都去唔到旅行,咁就試吓食。

午市有套餐,可以平少少試吓。

款都有唔少,可以揀唔同麵同湯底。

啲位都闊,坐得幾舒服😌。

杯芽珍珠奶茶🧋
茶味夠,唔會過咁,珍珠唔會硬。

紅燒半筋半肉牛肉麵

有2塊肉+2塊筋,筋夠林,但肉唔夠。
味道就唔錯。

麵我揀細麵,一般般,應該粗麵會好食啲。

酸菜吸左啲湯好食😋可以落多啲。

紅油炒手
唔似台式,係偏辣個種。花生碎🥜唔係上面,但個汁調味就無。
2022-04-07
見網站推介,抱住一試無妨心態出發疫情關係,完全唔駛等位,仲要一人坐四人枱店內裝飾舒服親切,不過坐位窄咗少少點咗個中午套餐,有麵有野飲仲有小食麵係半筋半肉幼麵,湯底好深色,一睇覺得足料,一啖飲落去,濃郁香醇帶少少甜味,令人不自覺狂飲一輪。牛筋入口帶花膠果種少少黏黏哋感覺,非常正。牛肉就不過不失。至於個麵,真係好食到不得了,雖然幼身,但都帶少少嚼勁,完全滿足麵控嘅口感需要小食叫咗紅油抄手,唔太夠辣,份量就非常足夠,有成半打珍珠奶茶都係果啲水平啦,個人下次就唔打算叫,可以留番啲位飲多兩啖湯
見網站推介,抱住一試無妨心態出發

疫情關係,完全唔駛等位,仲要一人坐四人枱

店內裝飾舒服親切,不過坐位窄咗少少

點咗個中午套餐,有麵有野飲仲有小食

小食叫咗紅油抄手,唔太夠辣,份量就非常足夠,有成半打

2022-03-29
  • 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
2022-03-16 124 瀏覽
♨️段純貞牛肉麵銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖@duanchunzhen.hk ❤️過江龍台灣牛肉麵段純貞好耐之前食過,今次再同朋友一齊品嚐一下佢嘅手工麵,水準依然保持到👍🏻銅鑼灣分店第一次去,地方寬敞舒適,員工態度親切,性價比高,有lunch set可選擇,食飽飽的一餐😋📌麻辣嫩五花牛肉麵呢個麻辣湯ok, 唔太大衝擊又有麻辣味,今次揀咗幼手工麵,有口感,五花牛肉好多件,夠嫩及juicy,一啲都唔un👍🏻📌蒜香手撕雞乾拌麵因為朋友想食清淡啲所以揀咗呢款乾拌麵,手撕雞好多亦夠滑,配上花生碎好香,再加埋隻蛋夠晒吸引📌雞湯抄手雲吞裏面啲蝦夠晒彈牙,啲皮一啲都唔厚,一口一啖好滋味📌香芋珍珠奶茶紫色係我最愛,眼球已經滿足,香濃的香芋味配上煙韌的珍珠,又夠晒大杯,唔錯👍🏻📌荔枝乳酸飲料酸酸微微最好就係食完麻辣減低油膩感,好清新又解渴👍🏻食物:8.5/10抵食:8.5/10環境:8.5/10。。。#段純貞牛肉麵 #台灣正宗 #過江龍 #台灣菜 #足料 #銅鑼灣美食 #麻辣 #牛肉麵 #元祖 #duanchunzhen #taiwanesefood #食在銅鑼灣 #香港美食 #香港美
♨️段純貞牛肉麵
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
@duanchunzhen.hk

📌麻辣嫩五花牛肉麵

📌蒜香手撕雞乾拌麵

📌雞湯抄手
雲吞裏面啲蝦夠晒彈牙,啲皮一啲都唔厚,一口一啖好滋味

📌香芋珍珠奶茶

📌荔枝乳酸飲料
酸酸微微最好就係食完麻辣減低油膩感,好清新又解渴👍🏻

食物:8.5/10
抵食:8.5/10
環境:8.5/10

#段純貞牛肉麵 #台灣正宗 #過江龍 #台灣菜 #足料 #銅鑼灣美食 #麻辣 #牛肉麵 #元祖 #duanchunzhen #taiwanesefood #食在銅鑼灣 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #美食推薦 #hkig #hkfoodie #hkfood #foodie #foodhk #foodiehk #hkfoodblog #hkfoodpic #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodstagram #hkfoodieblogger #hkfoodielife
大約一年前第一次黎呢間銅鑼灣既段純貞牛肉麵食台式牛肉麵。難得今日疫情期間餐廳都開門,決定同友人再黎食個lunch,重溫一下台式牛肉麵。餐廳主打唔同種類嘅牛肉麵同雞麵,仲有多款小食同台式飲品。原來仲有甜品,同隔離京都勝牛嘅甜品一樣。午市餐牌有自選組合,做3個價錢,分別係$102麵食加飲品,$118麵食加小食,同$138麵食加小食加飲品。不過自選組合唔係乜都可以揀,貴價嘅牛四寶就冇得揀。設有加一服務費。落單自己掃QR code,都幾花時間。紅燒腱心半筋半肉牛肉麵師奶仔當然係揀主餐牌當中最貴既紅燒腱心半筋半肉牛肉麵啦。碗麵大大碗,連個碗都印左個招牌名段純貞。先飲一啖湯先,好清甜,帶有香濃藥材同牛骨味,但係一d都唔油。原來個湯係用牛油加入香蔥,薑蒜,豆瓣與23種中藥材,慢火拌炒8-9小時後,加入牛骨高湯熬,再加上各種手工調配的香料及醬料,但係飲出嚟嘅感覺係複雜中見簡單,落到喉嚨有少少辣。牛有3條牛筋同兩大舊牛腱心肉。餐牌介紹牛腱心肉係一隻牛只有五碗份量左右,炆得超淋又重牛肉味,仲帶d骨膠原重既牛筋,餐牌寫明係美國牛肉,好味道。牛筋都係炆得超淋而骨膠原重。配菜有兩條小棠菜同蔥花,我叫左多蔥,食落

腱心半筋半肉

配菜有兩條小棠菜同蔥花,我叫左多蔥,食落啖啖爽口青蔥連湯,正。另外有一小碟鹹酸菜,都唔差。麵條可揀手工麵或者細麵,呢碗我哋揀左細麵。細麵非常幼細,冇乜味又冇乜質感,就唔多好食,我唔會推介。

燉番茄腱心半筋半肉麵

燉番茄腱心半筋半肉麵同紅燒腱心半筋半肉牛肉麵基本上一樣,只係兩條小棠菜變左一隻燉番茄,而半筋半肉份量係各兩大舊。湯底方面係加少少番茄味,所以帶少少酸酸哋。餐牌介紹手工麵搭配湯底最好,因為更吸湯。所以呢個麵我地揀左手工麵,手工麵粗身有咬口,好似刀削麵,我自己就非常鍾意。兩款湯底既味道都唔錯。

鹽酥雞

小食叫左鹽酥雞,有五大件,比一年前少左一件。鹽酥雞炸得外酥內嫩,都有肉汁,算合格貨色。空口食會乾,拌湯麵食更好。

酥炸排骨

另外一份小食叫左酥炸排骨。酥炸排骨原來係一大塊豬扒切開7件,有大有細。肉質可以,不過都好肥下。配有唔少鹹酸菜。個人覺得可以,不過我會鍾意真排骨多d。

香芋珍珠奶茶

飲品叫左一杯香芋珍珠奶茶,上次飲過覺得好飲,今次叫左走冰。呢個香芋珍珠奶茶香芋味好香濃,又夠滑,茶味反而唔太濃。加埋好多煙韌彈牙既珍珠,唔錯。
抹茶紅豆流心蛋糕

抹茶紅豆流心蛋糕 $58 另加一

抹茶紅豆流心蛋糕

甜品餐牌同隔離京都勝牛嘅甜品一樣。上次係京都勝牛食過棉花糖雪糕同麻糬雪糕糯米糍,今次試試抹茶紅豆流心蛋糕。抹茶流心蛋糕上面加左少少紅豆蓉,再灑上少量柚子皮,伴有一球雲呢拿雪糕,雪糕上面灑上少少綠茶粉。仲有一片士多啤梨配忌廉。可惜主角抹茶流心蛋糕並唔多流心,不過味道方面抹茶蛋糕+紅豆+雲呢拿雪糕都係絕配。

裝修好靚,以木為主,感覺古色古香,座位舒適,適合同友人飯聚。食物方面,質素算唔錯,價錢又唔算貴。$138加一有麵食加小食加飲品都算唔貴。
2022-03-08
腱心半筋半肉
2022-02-28 118 瀏覽
🍜紅燒腱心半筋半肉牛肉麵(配手工麵) $88 第一次食當然要試吓經典紅燒湯底🙊 上網一睇資料,原來湯底用咗23種藥材熬製而成,仲加咗少量辣油,湯底夠晒入味香濃🤤 牛筋炆得入味軟腍適中,特別推介必食牛腱心肉(sᴡɪᴘᴇ ʀɪɢʜᴛ👉🏻),幾乎入口即融😍 麵質選了手工麵,麵質偏厚身煙韌口感,掛湯能力不俗👌🏻 但定價就偏高少少,份量亦不算很多,係一碗重質不重量嘅台式牛肉麵💁🏻‍♀️-📍 段純貞牛肉麵 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖 #foodiachk_causewaybay #foodiachk_taiwanese

🍜紅燒腱心半筋半肉牛肉麵(配手工麵) $88

紅燒腱心半筋半肉牛肉麵(配手工麵)
📍 段純貞牛肉麵 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖

#foodiachk_causewaybay
#foodiachk_taiwanese
2021-10-28
  • 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
2022-02-21 117 瀏覽
🐱🐷段純貞牛肉麵喺銅鑼灣經過535 Tower見到呢間過江龍牛肉麵 入去試下佢~下晝點半入去唔洗點等位 手機自己落單叫咗個燉蕃茄腱心牛肉麵💓 揀咗手工麵,啲麵好煙韌~同埋掛湯 見到大大舊蕃茄 佢仲要唔係腱普通水茄去整 係用咗似係意大利番茄呢款長形嘅番茄去整 更多汁更濃味☺️入面麵有3-4舊肉 大大舊💓💓 好腍💓仲會有啲酸菜比你自己加落啲麵度食~酸菜正正常常台灣味另外叫咗個燉濃湯雞麵,呢款揀咗細麵呢款有啲家常味🥰雞肉係雞髀位 斬開咗兩舊方便你食,仲有啲生菜做配菜 清淡得嚟又冇咩負擔☺️鍾意滑雞嘅朋友唔好錯過啊-另外小食叫咗個紅油抄手,上面有啲芽菜 炸黃豆等 不過個人覺得可以再辣少少🤏🏻佢個醬汁不夠濃味 但個雲吞好好味 入面有大大隻蝦💓仲好爽口彈牙!🐱🐷總結:手工麵必試~下次試下其他小食❗️注意:如果係附近返工 食完keep番單7日內再幫襯有9折㗎~
🐱🐷段純貞牛肉麵
下晝點半入去唔洗點等位 手機自己落單

燉蕃茄腱心牛肉麵

入面麵有3-4舊肉 大大舊💓💓 好腍💓

仲會有啲酸菜比你自己加落啲麵度食~酸菜正正常常台灣味

另外叫咗個燉濃湯雞麵,呢款揀咗細麵
燉濃湯雞麵

紅油抄手

🐱🐷總結:手工麵必試~下次試下其他小食

2022-02-03
燉蕃茄腱心牛肉麵
燉濃湯雞麵
🤎段純貞牛肉麵。在港台灣人推薦的台灣味🤎...每次想家我就會來 段純貞 給自己來上ㄧ碗 🍜最真實的台灣味✨✨✨來自我的家鄉 台灣新竹最有名的 『段純貞的牛肉麵 』.不能錯過的『原味牛肉麵』『麻辣嫩五花牛肉麵』牛肉大塊、軟嫩 、入口即化 完美😋.牛肉麵的生命 就取決於湯頭而段純貞的牛肉湯頭是牛大骨湯底湯中還帶有藥材的香氣喝完嘴裡還留著麻麻的口感 ~真是鮮美又夠勁配上Q彈有嚼勁的麵條 吸飽了滿滿的湯汁呼嚕一聲滑進嘴裡 口感非常紮實 😍.然後 胃還有空間的 ㄧ定要來盤『紅油炒手』每粒都好飽滿的鮮蝦餡料,味道鮮香又爽口,配上微辣的醬汁,很快就清盤了😂.再來一定要來杯台灣手搖招牌『珍珠奶茶🧋』『荔枝乳酸』珍奶茶香,珍珠的軟硬度適中,荔枝乳酸 口味是有點像荔枝味的益力多,酸酸甜甜的好喝。.喜歡 台灣牛肉麵的 ㄧ定要試一試 在地台灣人的推薦去段純貞 準沒錯😎收藏快去吧🙌🏻✨.
🤎段純貞牛肉麵。在港台灣人推薦的台灣味🤎
每次想家我就會來 段純貞 給自己來上ㄧ碗 🍜
最真實的台灣味✨✨✨
來自我的家鄉 台灣新竹最有名的 『段純貞的牛肉麵 』

不能錯過的『原味牛肉麵』『麻辣嫩五花牛肉麵』
牛肉大塊、軟嫩 、入口即化 完美😋
牛肉麵的生命 就取決於湯頭
而段純貞的牛肉湯頭是牛大骨湯底
湯中還帶有藥材的香氣
喝完嘴裡還留著麻麻的口感 ~真是鮮美又夠勁
配上Q彈有嚼勁的麵條 吸飽了滿滿的湯汁
呼嚕一聲滑進嘴裡 口感非常紮實 😍

然後 胃還有空間的 ㄧ定要來盤『紅油炒手』
每粒都好飽滿的鮮蝦餡料,味道鮮香又爽口,配上微辣的醬汁,
很快就清盤了😂

喜歡 台灣牛肉麵的 ㄧ定要試一試 在地台灣人的推薦