2021-12-28 50 瀏覽
去唔到旅行唯有食下台灣過江龍嘅牛肉麵啦😌餐廳地方大又闊落今日非繁忙時段嚟 兩個人仲有卡位坐落單係用QR code 夠曬方便嚟到依到點可以唔食牛肉麵呢依到有分別兩款手工麵 粗麵同幼麵·📌麻辣嫩五花牛肉麵(粗麵)平時食開啲牛肉麵多數都用幼麵今次就試下粗麵啦 😆.粗麵係刀削麵 煙煙韌韌 好有咬口但之後我用幼麵試下加落個湯底到就更加好味啦 幼麵真係超吸味 掛汁能力比超粗麵更加美味🤭所以個人都係覺得幼麵多味啲啦🤤最欣賞嘅就係佢嘅五花牛肉啦生生地嘅牛肉好嫩 同男朋友真係爭住嚟食📌蒜香手絲雞乾拌麵今次拌麵揀咗幼麵😚幼麵質地比較濕配上大量嘅炸蒜同花生🥜仲有大大份量嘅雞絲🤓唔想食湯 揀拌麵都係另一個選擇嚟😌📌紅油炒手佢每一粒入面都有隻蝦加埋啲辣椒醬同辣椒碎 非常香口📌香芋珍珠奶茶 📌胚芽珍珠奶茶🧋佢啲珍珠都係比較大粒個鐘 夠彈牙胚牙奶茶茶味濃郁 奶味不是太重啱曬啲鐘意重茶味嘅人啦佢啲珍珠都係比較大粒個鐘 夠彈牙胚牙奶茶茶味濃郁 奶味不是太重啱曬啲鐘意重茶味嘅人啦

去唔到旅行唯有食下台灣過江龍嘅牛肉麵啦😌
餐廳地方大又闊落
今日非繁忙時段嚟 兩個人仲有卡位坐
落單係用QR code 夠曬方便

嚟到依到點可以唔食牛肉麵呢
依到有分別兩款手工麵 粗麵同幼麵
📌麻辣嫩五花牛肉麵(粗麵)
平時食開啲牛肉麵多數都用幼麵

佢啲珍珠都係比較大粒個鐘 夠彈牙
胚牙奶茶茶味濃郁 奶味不是太重
啱曬啲鐘意重茶味嘅人啦
2021-12-26 64 瀏覽
麻辣嫩五花牛肉麵 💰8️⃣4️⃣配咗手工麵比較闊身同長麻辣湯見到都覺得好吸引,辣度適中蒜香手撕雞拌面 💰7️⃣8️⃣拌面有好多配料蒜蓉、脆脆豆、花生、滷水蛋,雞絲份量都唔少雞湯抄手 💰4️⃣8️⃣清雞湯底,一碗有6粒香芋珍珠奶茶 💰3️⃣2️⃣甜度適中胚芽珍珠奶茶 💰3️⃣2️⃣胚芽配奶茶每次都必飲🎈段純貞牛肉麵🎈銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
麻辣嫩五花牛肉麵 💰8️⃣4️⃣
配咗手工麵比較闊身同長
麻辣湯見到都覺得好吸引,辣度適中

蒜香手撕雞拌面 💰7️⃣8️⃣
拌面有好多配料蒜蓉、脆脆豆、花生、滷水蛋,雞絲份量都唔少

雞湯抄手 💰4️⃣8️⃣

胚芽配奶茶每次都必飲

🎈段純貞牛肉麵🎈
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
2021-12-26 51 瀏覽
段純貞牛肉麵 (銅鑼灣)📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖🤍台灣人氣過江龍牛肉麵段純貞繼荃灣及銅鑼灣之後,將登陸將軍澳開設第三間分店🤍午市套餐有麵食加小食加飲品,按自己喜好互相配搭🤍可選手工麵或細麵傳統手工麵,容易掛上湯汁,喜歡韌、有口感,一定要選擇手工麵🥰👉🏻麻辣嫩五花牛肉麵用牛骨及中藥材熬製的湯頭,層次豐富的麻、香、辣味,配上口感彈牙的嫩五花牛肉,色香味俱全👉🏻原味牛肉麵湯底以牛骨搭配23種香料費事熬煮8小時而成,一碗湯麵充滿着不同層次的味道,紅燒牛肉堅持用新鮮肥牛榨出的自製純天然油脂😍小食 👉🏻新鮮豚肉鍋貼 (5pc) 煎脆鍋貼底,味道不錯👉🏻香芋珍珠奶茶👉🏻胚芽珍珠奶茶兩杯都爆多珍珠,味道不錯,足料奶茶🥰
段純貞牛肉麵 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖

🤍午市套餐有麵食加小食加飲品,按自己喜好互相配搭

🤍可選手工麵或細麵

👉🏻麻辣嫩五花牛肉麵

👉🏻原味牛肉麵

小食
👉🏻新鮮豚肉鍋貼 (5pc)
煎脆鍋貼底,味道不錯

👉🏻香芋珍珠奶茶
👉🏻胚芽珍珠奶茶
兩杯都爆多珍珠,味道不錯,足料奶茶🥰
2021-12-23 47 瀏覽
講起牛肉麵,當然少了不臺灣過江龍段純貞。行街經過,就入來品嚐下耳聞多時嘅獨門二十三香😆。想試最正宗嘅味道,所以首先order咗碗原味牛肉麵🍜(HKD84),可以選手工麵或者幼麵。牛肉🥩花紋狀油脂分佈均勻,肉香醇厚,湯汁濃郁,藥材味出但系唔會搶味,唔會死鹹,麵同個湯好夾,有層次👍🏻。青花椒香手撕雞乾拌麵(HKD78)花生味濃,最欣賞系個溏心蛋真系好好味。手工麵煙韌有嚼勁,雖然配搭咗拌麵但系我諗如果配湯麵口感會更佳。食臺灣野當然不少得鹽酥雞(HKD48),大大舊,啖啖肉,外層炸得香脆,內裡雞肉鮮嫩,一個人食嫌多,兩個人分享剛剛好👍🏻。食食下有d乾,配杯荔枝乳酸飲(HKD28),一鹹一酸,一冷一熱,味蕾的刺激。店內乾淨企理,裝修雅緻,檯與檯之間有距離,人少時可以坐卡位更舒服。

• 原味牛肉麵
2021-12-22 616 瀏覽
✨原味牛肉麵有兩款麵選擇 最後揀左手工麵湯 好濃厚 唔油膩 帶淡淡嘅藥材味牛肉用上牛腱心肉 半筋半肉肉質腍滑 帶啲彈性 好入味手工麵 闊身 有啲厚度 口感煙韌 有韌性 食落好有嚼勁✨蒜香手撕雞乾拌麵乾拌麵揀左細麵 咁就可以試晒兩款麵流心蛋 流心程度唔錯 有蛋香炸蒜粒 蒜味突出 好香好惹味另外配料仲有好多香脆花生粒 充滿花生香 亦令口感更豐富手撕雞 有淡淡雞味 肉質結實細麵 相對手工麵較軟滑 有彈性但因為係拌麵冇乜汁 麵一耐左就會黐埋一嚿 食落會比較乾 但味道係唔錯✨鹽酥雞熱辣辣鹽酥雞 一份有五大件一件可以咬幾啖 啖啖肉 勁滿足外層皮薄香脆 雞肉鮮嫩多汁調味適中 唔錯 份量多幾抵食✨珍珠奶茶珍珠 軟糯彈牙 偏細粒奶茶奶比例相對較多 香滑 但茶味唔算好濃 質感偏薄✨香芋珍珠奶茶有芋香 珍珠軟糯彈牙 少少偏甜 正常水平食物唔錯 兩款麵我都幾鐘意但如果二選一 我會揀細麵手工麵開頭食覺得幾正 但食多兩啖就飽左細麵食落相對輕盈啲味道偏濃味 啱晒重口味人士環境唔錯 裝修幾有特色 卡位幾闊落 坐得舒服服務唔錯 價錢合理 可以一試
✨原味牛肉麵

環境唔錯 裝修幾有特色
卡位幾闊落 坐得舒服
服務唔錯 價錢合理 可以一試
2021-12-22 55 瀏覽
一直都好想試呢間台灣過江龍段純貞,今日終於同朋友喺銅鑼灣試到。成個環境係非常舒服嘅,裝修都好有特色。🍜青花椒香手撕雞乾拌麵 ($78)一上枱就比兩隻溏心蛋吸引咗,賣相都唔錯,手撕雞嘅份量都幾多,上面有少少蔥同埋辣椒,亦都有好多花生碎,成個面撈埋都非常有口感。另外每個拌麵都有一份酸菜,酸酸地幾開胃。🍜蒜香手撕雞乾拌麵 ($78)整體都同青花椒香嘅一樣。🥟新鮮豚肉鍋貼 ($48)鍋貼上枱好似一朵花咁,個底部都脆扑扑,餡料味道經典。🧋香芋珍珠奶茶 ($32)芋香唔係單單化學味,都有濃郁嘅芋頭香。🧋珍珠奶茶 ($32)珍珠口感不錯。

🍜青花椒香手撕雞乾拌麵 ($78)

🍜蒜香手撕雞乾拌麵 ($78)
整體都同青花椒香嘅一樣。

🥟新鮮豚肉鍋貼 ($48)
鍋貼上枱好似一朵花咁,個底部都脆扑扑,餡料味道經典。

🧋香芋珍珠奶茶 ($32)
芋香唔係單單化學味,都有濃郁嘅芋頭香。

🧋珍珠奶茶 ($32)
珍珠口感不錯。

2021-12-19 43 瀏覽
原味牛肉麵$84 麵可以揀手工麵或者係幼麵 見手工麵幾特別就揀咗手工麵 係闊身既麵 口感幾特別 麵都幾多 食完都好飽 個湯底好濃 但唔會太咸 食到有少少藥材味 牛肉部份都有三大件 好淋好影就咬得開😛 唔會太乾太柴 又唔肥 所以食完都唔會痴牙 幾中意個牛肉☺️麻辣嫩五花牛肉麵 $84 呢款嘅牛肉唔係用同一種肉 係牛肉片 切得好薄 可以吸哂個麻辣湯底 湯底食得出好重蒜味 唔算太辣 唔食得辣既都可以試下😆 雞湯抄手 $48總共有六粒 入面都有好大粒蝦肉 有肉汁😋 清清地但更食得出鮮甜 個湯都有雞湯味 珍珠奶茶$32珍珠好煙韌 又唔會太甜 都幾好飲荔枝乳酸飲料 $30發現荔枝嘅嘢通常都唔會出事 荔枝味好出 唔會似藥水味 好似荔枝味既益力多咁
原味牛肉麵$84

2021-12-16
  • 原味牛肉麵
  • 麻辣嫩五花牛肉麵
2021-12-15 37 瀏覽
今日Lunchtime食咗台灣過江龍人氣牛肉麪麻辣嫩五花牛肉麵 💰8️⃣4️⃣麻辣湯都幾香辣度適中,牛肉片偏瘦但幾嫩滑麵我就選擇咗手工麵,手工麵比較闊身同長,咬落有小小煙韌,每條都掛滿咗湯汁😋蒜香手撕雞拌面 💰7️⃣8️⃣拌面就揀咗細麵都幾大碗,配料好多蒜蓉、脆豆、花生同一隻溏心嘅滷水蛋,雞絲份量都好足料雞湯抄手 💰4️⃣8️⃣加咗一份小食,清清地雞湯底,一共有6粒抄手,鮮嘅鮮味幾突出香芋珍珠奶茶 💰3️⃣2️⃣香芋味幾香,味道唔會太甜,珍珠有咬口胚芽珍珠奶茶 💰3️⃣2️⃣每次去台式飲品店都必點,胚芽嘅香味拎奶茶味更香🎈段純貞牛肉麵🎈銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
今日Lunchtime食咗台灣過江龍人氣牛肉麪
麻辣嫩五花牛肉麵 💰8️⃣4️⃣
麻辣湯都幾香辣度適中,牛肉片偏瘦但幾嫩滑
麵我就選擇咗手工麵,手工麵比較闊身同長,
咬落有小小煙韌,每條都掛滿咗湯汁😋

蒜香手撕雞拌面 💰7️⃣8️⃣
拌面就揀咗細麵都幾大碗,

雞湯抄手 💰4️⃣8️⃣
加咗一份小食,清清地雞湯底,
一共有6粒抄手,鮮嘅鮮味幾突出

香芋珍珠奶茶 💰3️⃣2️⃣
香芋味幾香,味道唔會太甜,珍珠有咬口
胚芽珍珠奶茶 💰3️⃣2️⃣
每次去台式飲品店都必點,
胚芽嘅香味拎奶茶味更香

🎈段純貞牛肉麵🎈
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖

2021-12-14
2021-12-14 58 瀏覽
喜歡這裡的麵條特別粗和有筋道牛肉大大塊厚切 筋和肉比例平均湯底飲得出有藥材味整體來說味道不錯IG點讚還送了冰糖花生 質感如鹵花生般 再加上甜甜的冰糖醬 會忍不住一粒接一粒
燉蕃茄腱心半筋半肉手工麵
燉蕃茄腱心半筋半肉手工麵
三寶細麵
胚芽珍珠奶茶
2021-12-12 57 瀏覽
本來約食京都勝牛,但係我同友人講話一定要食返碗悲傷牛肉麵先得,所以我哋嚟咗段純貞。 友人影左張好悲傷嘅相,當日有人話我無梳頭,所以我無影到我點悲傷。 新推出嘅犇牛四寶麵,牛肚、牛腱、牛筋、牛嫩五花乜都有,食盡所有最正嘅部位。 個人大推牛筋,真心大大條,好有骨膠原。 當然仲有其他點心,但係都冇佢嘅牛肉麵咁吸引。 段純貞牛肉麵 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖

個人大推牛筋,真心大大條,好有骨膠原。

當然仲有其他點心,但係都冇佢嘅牛肉麵咁吸引。

2021-11-26
2021-12-09 35 瀏覽
The food there was okay in general. I ordered the shredded chicken garlic flavour dry noodles with peanut and the salted chicken. It was nice that the garlic and peanut can be put into another plate separately. However, when we asked for more assistance, the staff responded to us in a unfriendly way which surprised us and we were reluctant to ask further. It was a visit with a good food but I will look for another Taiwanese food.
2021-12-05 50 瀏覽
已經黎幫襯過好幾次,鐘意佢呢度嘅牛肉麵,牛夠lum又入味,麵就每次都揀手工麵,因為本身自己鐘意食有咬口嘅粗身麵。試過佢唔同湯底,今次試呢個蕃茄底。舊蕃茄有驚喜,本來以為係普通食開嘅蕃茄,點知呢隻品種係壼佬咁嘅形狀,食落亦好濃味,有點濃到似肉醬意粉果種濃茄味,都幾得意。今次另外有試埋佢鹽酥雞,個味係okay的,不過嫌佢太大舊同埋肉比賽乾身,所以細細舊會更好食。下次再嚟!順帶一提:通常閒日7點前都易有位
下次再嚟!

順帶一提:通常閒日7點前都易有位
2021-12-03 57 瀏覽
想食好耐,行經過見到就試下🙋‍♀️呢度全QR code落單,好方便,可以慢慢揀,啱哂我呢啲有選擇困難症嘅人😌嗰日like 社交平台專頁仲有花生送🤣經典紅燒牛肉麵打開餐牌,發現唔想咁多牛肉,所以叫咗個牛𦟌切片。(笑,其實冇分別,只係唔洗咬咁多😅)牛肉質素中上,淋身唔痴牙,醬汁味重,都算入味。但highlight絕對去咗個麵到!我揀咗手工麵,即係闊條麵。望落去好似平時食嘅linguine(闊n倍版),但口感絕對唔一樣,呢個相對有咬口,同埋飽肚感重,食一條我諗等於食四、五條普通麵!但同時都比較難消化,建議大定咬爛啲先吞😂燙季節蔬菜即係烚菜,冇特別,烚完加鼓油。但勝在夠清,中和番個麵嘅油膩,同埋飲食要均衡嘛😉🤣雞湯抄手顧名思義,雞湯加抄手lol😂但個雞湯絕對唔hea,係嫩雞煨麵個湯底!一模一樣,有誠意有驚喜!抄手都算皮薄餡靚,隻蝦好彈牙,讚,絕對不過不失👍個人認為可以encore🥳😌🙋‍♀️
想食好耐,行經過見到就試下🙋‍♀️

經典紅燒牛肉麵

燙季節蔬菜

雞湯抄手

個人認為可以encore🥳😌🙋‍♀️
2021-12-03 64 瀏覽
台灣牛肉麵過江龍,來港已開了3間分店,熱潮似乎已過,銅鑼灣店午市繁忙時間都大把位唔使排隊😆午市也沒有套餐,以一碗麵來說定價都係偏高,性價比一般。紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $88三寶麵 (腱心、牛肚、牛筋) $92湯底的確好濃郁,食得到有好多香料好有層次,腱心好腍中間少許膠質,牛味頗香濃,牛肚牛筋都好食入味既。可惜手工麵太厚,係好有口感但太厚令佢偏硬身厚重,冇咁好餸湯。桂圓杞子薑母茶,沒有加糖,飲到桂圓自身的甜味加上淡淡的薑,暖胃之選。

紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $88
三寶麵 (腱心、牛肚、牛筋) $92
三寶麵
桂圓杞子薑母茶

2021-11-27
午餐
三寶麵
桂圓杞子薑母茶
第一次接觸段純貞係4年前去台灣旅行,旅行途中食過好多間牛肉麵,都令我覺得不外如是🤷🏻‍♀️ 直到去機場前的最後一餐,係商場food court試左段純貞,終於明點解牛肉麵係台灣美食代表!🥢燉番茄腱心半筋半肉麵 $88😋😋😋😋可選細麵或手工麵我揀左手工麵,大大片的波浪麵,非常煙韌👍🏻湯底非常濃郁但又唔會太咸,一啖麵一啖湯真係好正😌半筋半肉剛剛好,好腍好入味,幾乎入口即散😊可惜燉番茄只係配菜有2舊罐頭番茄肉,並唔係番茄湯底,不過食牛肉麵配紅燒湯底是常識吧!手工麵雖然口感滿分,但唔索汁,要一邊飲湯先夠滿足😝另外,餐廳附送酸菜一小碟,剛好可以解膩😃食完係口渴既,飲返杯珍奶🧋 Problem Solved😙

🥢燉番茄腱心半筋半肉麵 $88
😋😋😋😋
可選細麵或手工麵
我揀左手工麵,大大片的波浪麵,非常煙韌👍🏻
湯底非常濃郁但又唔會太咸,一啖麵一啖湯真係好正😌
半筋半肉剛剛好,好腍好入味,幾乎入口即散😊
手工麵雖然口感滿分,但唔索汁,要一邊飲湯先夠滿足😝
另外,餐廳附送酸菜一小碟,剛好可以解膩😃
食完係口渴既,飲返杯珍奶🧋 Problem Solved😙