2020-06-13 1295 瀏覽
現在香港人越嚟越健康,如果有一啲健康嘅食物大家都開始越嚟越接受。今日食咗一個素食自助餐,佢嘅煮法同埋煮法和傳統嘅中式自助餐完全不同,令你感覺新潮好多。如果有機會嘅話我下次都會再食。
如果有機會嘅話我下次都會再食。
2020-06-08 1480 瀏覽
之前係度食過一次晚餐覺得唔錯,但果次無影相所以無寫食評,今次就試下午茶時段,無左我最鍾意既香蕉拔絲同雪糕,但係都仲有好多野食選擇,只係75分鐘食得有少少趕,如果想同朋友邊食邊傾計就rush。衛生方面,探熱消毒做得足,如果要出去拎野食就一定要戴手套同口罩,所以都唔擔心交叉感染,環境都乾淨,位與位之間都有透明膠板分開,所以都放心用餐。食物方面,今次好欣賞佢個蘋果脆片、藕餅、香蕉糕同楊枝甘靈(重點:應該落左唔少花奶所以好好味),比較可惜係食唔到碗仔翅(我見無哂之後無fill,所以應該75分鐘得一round?)。但野食真係搵唔到唔好食既,結論是88蚊有得食正餐同甜品以尖咀黎講是抵食的。
楊枝甘露

蘋果脆片
2020-06-06
楊枝甘露
蘋果脆片
2020-06-03 1711 瀏覽
今日難得老公主動話想試呢間素食自助餐我即刻舉腳贊成😂之前同朋友食過下午茶晚市就第一次唔夠6點就去到意外成為第一枱客人除咗炸物外 其他食物都加上蓋更加衛生仲派左手套俾每位客人出去拎嘢食嘅時候戴好貼心即刻分享吓食咗乜先:炸物整體都好出色一啲都唔油大推藕餅!超好食老公話個避風塘粟米都好好食椒鹽豆腐超好食😋外脆內軟 個味較得好好冷盤個梅子苦瓜真係有梅子味又唔會太苦老公話個荀絲好好食 爽脆個咕嚕肉其實係合桃!好特別見到鋪頭入面有海報話絕不用彷肉呢個堅持真係好值得欣賞👍🏾個炆茄子超好食!好入味雖然好油😂不過炆茄子就係要油先好食另外個南乳齋都好入味Encore咗2次甜點我就覺得稍遜眉豆糕同桂花馬蹄糕可以試吓兩樣都好香至於個香蕉糕就真係麻麻地😂好彩細細嚿唔洗浪費平時我唔會食炒粉麵飯但老公大推所以就試吓😂個炒飯真係好好食!好乾身!但糯米飯同炒面我就唔係好覺得有乜特別素湯超甜平時無湯飲嘅朋友可以飲碗😂呢個係用豆奶整嘅雪糕好滑 好香豆腐味仲要香港製造晚市先有㗎👾要試!個橙好甜😂同埋本人好鍾意食罐頭生果雖然人哋本來係for整沙律但我覺得就咁食開心啲(老公在旁表示不解)-總的來說每日係一間有心整好每道菜嘅素食店
今日難得老公主動話想試呢間素食自助餐

外脆內軟 個味較得好好
冷盤個梅子苦瓜真係有梅子味
又唔會太苦
老公話個荀絲好好食 爽脆

個咕嚕肉其實係合桃!
好特別
見到鋪頭入面有海報話絕不用彷肉
呢個堅持真係好值得欣賞👍🏾
個炆茄子超好食!
好入味

唔洗浪費

平時我唔會食炒粉麵飯
但老公大推
所以就試吓😂
個炒飯真係好好食!
好乾身!

個橙好甜😂
同埋本人好鍾意食罐頭生果
雖然人哋本來係for整沙律
但我覺得就咁食開心啲
(老公在旁表示不解)
總的來說
每日係一間有心整好每道菜嘅素食店
所以可以將好簡單嘅食材都煮得好出色
比較下午茶同晚市
晚市多咗啲甜點同雪糕
我鐘意食嘅嘢基本上兩個時段都有🙈
所以我諗如果以後就到時間我會揀下午茶時段去食👻

2020-05-25 1997 瀏覽
是日朋友介紹一起去一間她已光顧多次嘅TST 一素食店食午市Buffet 。平日$88/位。衞生乾浄,味道不錯。素食愛好者又多一選擇。只是疫情下,每次出去取食物也要帶手套及口罩。所以會有些麻煩,不過為了大家健康著想,無計啦!(⚠️注意:用餐時間真的有限,75分鐘,便會提你要交位,因為下午茶$68/位,已經有人排隊了!)另外,食完也要動一動身,自行處理回收食具!如果同朋友很久沒有見,又要行來行去,時間又咁有限便非必合適了!
2020-05-20
5 分鐘 (堂食)
  • 蓮藕餅
  • 生炒糯米飯
2020-05-24 1034 瀏覽
食物質素尚算錯,款式和份量都好多,我最喜愛的就是雪糕,七種不同口味,每個味道各有特色,甜品也有很多選擇,另外薑醋蛋都好好味、胡椒支竹湯味道夠濃,好有胡椒味,其中一款鮮蘋果+上面鋪滿花生醬及脆粒,好特別,味道也很夾,衛生也做得很足夠,每次出去取食物都要戴上口罩及手套,雖然有點麻煩,但確保衛生……整體感覺滿意,下次會試試午餐去食,感覺好似抵好多。
  • 花生脆蘋果
2020-05-14 1846 瀏覽
素食自助餐越開越多,真係令人花多眼亂。最近疫情影響下自助餐都大受打擊,所以「每日」都因應疫情做左啲措施,除左量體溫依啲基本野,仲會要求客人攞野食果陣要帶口罩同埋手套,令大家安心啲。一黎就食下啲炸野同小食先!Burger仔塊扒竟然係塊蓮藕,估佢唔到。最鐘意係果塊唔知咩名既綠色餅,好香口又唔會漏。椒鹽粟米幾特別,切到細細舊咁方便入口。㑼欖菜炒飯整得好好,以前自己整過好油淋淋,但依個炒得好乾身,啲飯仲粒粒分明。依度啲蛋糕多數都有蛋奶,好彩有啲中式糕點都叫做有甜品食,個薑汁糕好正,超煙韌同埋薑味好足。飯後果都有唔少選擇,啲西瓜略嫌切得太大舊。純素雪糕唔多,同埋都唔平,估唔到依到有得任食。依個牌子未見過,味道都唔算出色,但有依個選擇提供都已經好好。仲有個碗仔翅同胡椒蘿蔔湯唔記得影相,但兩個其實都好正!星期五六日晚市168蚊一位,耐唔時一次都唔錯。

飯後果都有唔少選擇,啲西瓜略嫌切得太大舊。

2020-05-09 1454 瀏覽
為避免母親節當天的擠擁,我決定提早一天為媽媽慶祝,所以帶她來到Everyday吃午餐。 餐廳以素食為主,是自助形式的。白色門面加上大大的落地玻璃窗感覺開揚,配上淺木色枱櫈令餐廳感覺休閒時尚,店內採光度十足,深受時下年青人及素食人士歡迎。進入餐廳後,店員會安排座位指示拿手套的位置,因為每次出去拿食物都要帶上手套,確保衛生。 食物品種繁多,食材新鮮,有多款冷盤,前菜,炸物,沙律吧,熱盤,飯麵,湯品,糕點,甜品及不同的飲料等等。有些菜式烹調方法新穎又特別,一定能滿足食客的視覺及味覺。 雖然餐廳堅持不用仿肉的素食材料作烹調,但有些菜式含有洋蔥,食齋的人士未必適合,要留意。※ 糕點的甜度適中,不會過甜。※ 餐後可喝杯薄荷葉檸檬水,能幫助消滯及清新口腔。餐廳整體環境寬敞,注重衛生,用環保物料作餐具。提供午餐,下午茶及晚餐,可以預先訂位,價先合理。用餐後的客人需把用完的餐具放到回收處分類。我也欣賞餐廳在餐具回收處旁安排一個盤子放廚餘,是一間有心又具環保概念的餐廳。

※ 糕點的甜度適中,不會過甜。

※ 餐後可喝杯薄荷葉檸檬水,能幫助消滯及清新口腔。

2020-05-09
2020-04-29 1748 瀏覽
今次係我地第一次黎食呢間素食自助餐,地點好方便,位於佐敦。仲要係我地去食既時段係下午茶時段,每人只需要hkd68就可以食到素食自助餐,正!雖然我地係下午茶時段,都仲好多款食物可以選擇,啱晒唔同既人群,老少咸宜!有老火湯,有生果,有沙律bar,有班蘭蛋糕,有好多款炸物,有中式糖水,有中式糕點:紅棗糕同薑汁糕,有糯米飯,年糕,有好多時蔬。。。真係任君選擇!仲有好多創意小食,都係第一次見,例如紫薯青蘋果波波、花生醬穀物蘋果片、炸蓮藕餅👍🏻👍🏻👍🏻性價比超高既一間餐廳,好推薦中意素食既朋友黎試下!

性價比超高既一間餐廳,好推薦中意素食既朋友黎試下!
2020-04-29
2020-04-22 1401 瀏覽
已來過四五次,每次都無失望,保持水準。今日特別要寫食評,係發現佢地對食物品質真係幾有要求!次次黎,都係平日下午茶時段,都好旺,食物去得快又fill得快,尤其炸物好多時都新鮮炸起,特別出色。今日去,疫情關係人數大減,第一輪出去見盆椒鹽豆腐明顯放左一排,睇得出皮已淋左。但既然人客咁少,亦屬正常。點知我食第二輪果陣發現換上鮮炸的!(之前果盆一定唔會係被食晒而refill)真的很驚喜,亦感動店方係呢d時候都咁堅持質素!真係好難得!加油!會繼續支持💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼(btw成條山林道勁多吉鋪😔)
2020-03-31 1718 瀏覽
呢間素食自助餐真係一試再試,亦可好多人都返轉頭再食,所以真係一定要提前訂枱最鍾意佢嘅前菜同甜品,香蕉拔絲無得輸,次次一拎出嚟,轉眼就無哂,好彩我都眼明手快攞到兩舊

2020-02-29 2205 瀏覽
平時都會揾下素食自助餐,甘岩同舊同事喺尖沙咀聚餐,所以見到呢間素食,就決定食呢間。講真,款式唔多,而且都一般不過值得一提嘅係,有雪糕!我之前食過幾間都無,今次食左2杯雪糕見係豆腐味,所以首選係佢,而且都見好多人食呢款味既雪糕,不過我就覺得一般般,質地好杰撻撻,唔係好識欣賞之後再去揀另一款味既沖繩海鹽,顏色好靚,不過我無影低相,味道唔錯值得一食。講真,$170既晚餐就真心唔抵食,如果午餐$80就接受到既
平時都會揾下素食自助餐
甘岩同舊同事喺尖沙咀聚餐,
所以見到呢間素食,就決定食呢間。
講真,款式唔多,而且都一般

值得一食。

講真,$170既晚餐就真心唔抵食,如果午餐$80就接受到既
2020-02-28
2020-01-29 2402 瀏覽
聽人講過每日素食buffet質素好,趁新年放假就慕名而來,果然係不錯地方唔算話好大,個整整齊齊,款式都算多選擇因為係食第一輪,所以所有食物都好新鮮先食沙律,健康有益比較特別既係反沙芋,出面好少有得食睇落真係超似咕嚕肉,但其實核桃,不過都幾好味,食多幾粒補腦個人最鍾意既炒涼瓜,清清地好好味,我食左2轉好驚喜居然有薑醋,啲蛋細細隻,不過好入味又入哂色以下係我拎既糕點款式,當中我覺得紅棗糕同薑汁糕最好味,軟糯軟糯而班蘭蛋糕同芝蔴卷味道比較淡任食唔洗加一,個人認為好抵食

地方唔算話好大,個整整齊齊,款式都算多選擇

因為係食第一輪,所以所有食物都好新鮮
先食沙律,健康有益

比較特別既係反沙芋,出面好少有得食

睇落真係超似咕嚕肉,但其實核桃,不過都幾好味,食多幾粒補腦

個人最鍾意既炒涼瓜,清清地好好味,我食左2轉

好驚喜居然有薑醋,啲蛋細細隻,不過好入味又入哂色

而班蘭蛋糕同芝蔴卷味道比較淡

任食唔洗加一,個人認為好抵食

2020-01-13 1762 瀏覽
1. 晚市未夠90分鐘就趕人走,張單寫明入座時間都可以老作話夠鐘;2. 帶位及收銀安排混亂,員工態度囂張;4. 嘢食選擇多,但好多嘢都唔係熱,只可以講係溫,比起以前都少咗好多菜式;5. 雖然係自助式餐廳,唔要求服務,但都唔想睇惡劣員工面色食嘢,情願揀第間;食過幾次 由支持變到極度討厭以後唔會再嚟呢間劣食!
2. 帶位及收銀安排混亂,員工態度囂張;

食過幾次 由支持變到極度討厭
以後唔會再嚟呢間劣食!
2020-01-07 1586 瀏覽
好多長輩朋友推介每日素食,經常訂枱都好full,早幾日預約今日中午過來試試,坐位也很舒適,服務態度也一般,食物款式很多,肯定夠飽,首先試熱食,味道平淡,食材一般,腸粉做的賣相特別差,糯米飯皂水味很濃,甜品是我最愛的,但蕃薯糖水不放羌也不甜,班蘭蛋糕全没班蘭味,楊枝甘露用罐头桃做,超级難食,湯類有胡椒湯和葛湯,也是味道一般,食完這頓在想是不是今天換了大廚呢?因為看評語全都是好評,但真心覺得味道太差了!
因為看評語全都是好評,但真心覺得味道太差了!

香港的素食自助餐我大部分都吃過了,就差尖沙咀這一家,剛好這天在尖沙咀有工作,正好過去吃午餐。到達的時候開外一堆人還以為沒座位,後來發現很多人來等吃下午茶,餐廳入面大概八成滿左右,拿食物的時候很熱鬧。每日蔬食自助餐的菜式有純素也有部分含蛋奶和五辛,小牌子上面有說明。我覺得菜式種類算豐富,其中有部分很特別,食物以家常菜式為主,味道偏清淡未算出色,飲品和糖水甜品最為吸引。餐廳位於山林道,由尖沙咀或佐敦地鐵站行過去都方便,由彌敦道轉上去行一分鐘就見,完全唔難搵。餐廳外面有張木椅,我一點多到達時已經有人坐在那邊,但入面又有位喎,原來大家在等下午茶時間平廿蚊。自助餐分三個時段,限時75至90分鐘,視乎不同時段,平日與假日的收費也有不同。午餐 時間:11:40 - 15:00 價格HK$88/平日、HK$108/假日 下午茶 時間:14:30 - 16:00 價格HK$68/平日、HK$88/假日 晚餐 時間:18:00 - 22:00 價格HK$138/平日、HK$158/假日進餐廳的時候要等店員帶位入座,吃完要自己將餐具放到回收處,最後拿著收據去櫃台付錢。自助餐桌呈「T」字型,熱盤約有十款,另

午餐
下午茶

自助餐桌呈「T」字型,熱盤約有十款,另有前菜、炸物、生菜沙律、甜品糖水、湯和各式飲品,大部分菜式比較簡單,食材以蔬菜水果為主,也未見很多素肉。

前菜有各種醃漬類小菜,另外有好大排檔的椒鹽薯仔和避風塘粟米,我喜歡好夠惹味的薯仔。

熱盤以各種中式小菜為主,有瓜有豆有菜有蓮藕,味道比較清淡,我覺得梅貴緣的比較好吃。

靠牆的一排以生冷野為主,有沙律吧和各種甜點小吃。

我覺得芋圓番薯糖水都幾吸引,另外比較有趣的是粉紅色手工腸粉。

想飽肚的話也有炒飯炒麵可以吃,還有糯米飯呢。我最喜歡的是椒鹽豆腐,大概吃了兩打左右。它旁邊那個焗番茄也很好吃,番茄片上面有幾粒豆這樣。

飲品和湯水的選項也很多,我超喜歡那個胡椒蘿蔔湯,即是胡椒豬肚湯那個味!我就是喜歡喝胡椒而已,不需要豬肚。

健康寶寶吃了三大盤綠葉蔬菜,需知道菜很貴多吃菜才是回本之道 XDD。熱盤我每款都有拿一點試,味道未見出色,唯有椒鹽豆腐我吃了很多。
2020-01-06