2019-11-30 3045 瀏覽
上次個朋友帶我黎食 今次我帶另一個朋友黎食,好鍾意可以狂食菜,好健康既感覺。中午12:40黎到,店員叫我地等到1點,不過等左5分鐘已經帶左我地入座,好好彩。今次重點推介:# 切片蘋果脆脆 # 9/10分好好味好清新 但其實好香濃,多重口感,而且有花生醬,好正。好多食物種類,有我至愛紅菜頭,西蘭花,Kale,炸豆腐,避風塘粟米,反沙芋,個味菜胡椒湯都係勁正!唔講咁多啦,去相!食左成4碟野同2碗湯,飽到呢,好滿足! 都係每人88蚊咋。。。。。

今次重點推介:

# 切片蘋果脆脆 # 9/10分
好好味好清新 但其實好香濃,多重口感,而且有花生醬,好正。

2019-11-15 2839 瀏覽
又係平日夜晚食飯出街食飯既日子 ~有食開素食自助餐 呢間暫時係最高分就算係平日 都要Book左位穩陣d 假日就唔洗講啦早到左都半full 環境乾淨 用既都係環保餐具🔽冷盤同熱盤都有唔同選擇 甜品都有幾多選擇 記住要試佢哋嘅自家雪糕 我幾鍾意佢哋嘅嘢飲 又凍又熱又有湯 總括嚟講 嘢食都幾有創意 睇落細細地但係其實選擇好多 90分鐘一定夠食 環境都算舒服唔會太嘈可以傾到計 暫時來講係覺得最好食嘅素食自助餐 不過記住要早啲book位 ~
又係平日夜晚食飯出街食飯既日子 ~

有食開素食自助餐 呢間暫時係最高分

就算係平日 都要Book左位穩陣d 假日就唔洗講啦

早到左都半full 環境乾淨 用既都係環保餐具

🔽冷盤同熱盤都有唔同選擇

甜品都有幾多選擇 記住要試佢哋嘅自家雪糕

我幾鍾意佢哋嘅嘢飲 又凍又熱又有湯

差唔多試晒上網search到嘅新派素食buffet(除左觀塘新開個間未試),每日嘅菜式,無論係味道、賣相、種類定獨特性,都叫數一數二個人認為最好味係椒鹽豆腐,外脆內軟,外層脆皮調得好夠味、厚薄適中,入面嘅豆腐似係百福水豆腐個種超級軟嘅質地呢度仲有幾款係其他buffet好少見而又好好味嘅野,包括係花生蘋果脆脆、合桃咕嚕肉、反沙芋頭建議來到一定要拎舊試試 不過最可惜係呢度用餐時間較短,真係exactly 75分鐘就會俾人叫走,所以都食得幾急

建議來到一定要拎舊試試

2019-06-18
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2019-10-27 1707 瀏覽
很少能夠找到專門食齋菜的自助餐廳 ,無論頭盤 、熱葷、 湯、甜品 、都很全面 ,感覺上食品都幾健康,菜式比較大路,選擇很多,添了大概兩個round 就已經很飽了。 前菜有我喜愛的白苦瓜 白苦瓜,在自助餐裏不常見,所以我都食了很多。座位就比較狹窄,如不要求精緻食品,這個是一個很好的選擇。
2019-10-27
2019-10-25 1144 瀏覽
健康由每日🌞一素食做起🥬素食buffet 真系出眾,款式超多,味道好好色,有好多特色配搭,fusion 菜甘。應該有幾樣野要「記得」「記得」記得要訂位,分頭圍18:00用餐90分鐘下一圍19:30。好爆滿架記得做過有公德心既食客,食完要換碟同餐具都係自己先分類再處置。最後記住試暈甘多款餸,真系好有特色,特別有個香煎拔絲🍌鮮蘋果花生Tart🍎「必試」環境衛生舒適,好岩大家帶屋企長老試一下另類buffet ,唔洗下下海鮮🦞刺身! 餐廳重有推出午市buffet,價錢更加超值! 主要系自助,所以服務好難評,但收銀都好有禮物

健康由每日🌞一素食做起🥬
應該有幾樣野要「記得」「記得」

餐廳重有推出午市buffet,價錢更加超值!

主要系自助,所以服務好難評,但收銀都好有禮物

2019-10-23 1001 瀏覽
Fatbrown 成日都好想食素食,但係又覺得好唔抵,閒閒地出去食素都要兩舊水,成日諗諗吓覺得食菜食兩舊水真係幾貴,所以都放棄左難得今日朋友搵左呢間自助素食,晏晝一個人都係$108,唔使+1<lunch buffet $108>依間每日素食非常之多人,最好book定位先黎,如果唔係會無位咖食物嘅款式同平時出去食buffet都差唔多,頭盤、熱食、甜品每樣都大概有七八種,試吓試下都幾飽㗎Fatbrown 最鍾意反沙芋,平時出街好難食到,搬到 lunch buffet 居然有,Fatbrown 掃左勁多舊,秋風起系食芋頭的好時侯,粒粒都起沙,好正另外想讚下右下角個粒雜菜炸物,炸得黎唔肥膩,口感有層次煉奶南瓜同綠茶餅Fatbrown 首推,南瓜炆到好淋,落左煉奶入口即溶,甜甜地食完又唔會有罪惡感綠茶餅有淡淡綠茶餅,鬆化得黎唔會乾,一塊切做四小份,少食多滋味

<lunch buffet $108>

另外想讚下右下角個粒雜菜炸物,炸得黎唔肥膩,口感有層次

2019-10-19 1221 瀏覽
我想食素已經好幾次,但身邊朋友又冇咩興趣。Hubby放假問我想食咩,我即刻提議食素。若兩個人去傳統素食餐廳,一碟正常size嘅餸對我哋兩個人嚟講,可能叫三碟已經太多;所以想食多款但又不會浪費,最好都係食自助餐。上open rice睇食評,決定去呢間試下。午餐限時75分鐘,每人$88,冇加一。飲品有熱嘅羅漢果水丶凍嘅橙汁及桂圓水果茶。食物大致分前菜丶湯丶熱葷丶炸物丶主食丶甜品等。個人認為做得特別出色有:1. 花生脆蘋果 — 蘋果片清爽丶花生醬和脆脆香口2. 羅漢齋 — 材料多丶夠入味但唔咸,尤其係烤麩3. 豉椒涼瓜 — 涼瓜靚丶入口甘4. 炆蓮藕 —蓮藕靚丶多蓮藕絲5. 紹菜芋絲魚腐 — 各材料入哂味6. 咕嚕合桃 — 合桃香脆、酸甜度適中開胃7. 香蕉糕 — 香蕉味濃丶少甜健康較為失望的有糯米飯丶蘿蔔糕及反砂芋。其實仲有好多嘢未食,雖然冇食早餐,但都唔能夠一次食太多。整體都唔錯,但難找朋友陪,短期內未必可再嚟。

個人認為做得特別出色有:
1. 花生脆蘋果 — 蘋果片清爽丶花生醬和脆脆香口
2. 羅漢齋 — 材料多丶夠入味但唔咸,尤其係烤麩
3. 豉椒涼瓜 — 涼瓜靚丶入口甘
4. 炆蓮藕 —蓮藕靚丶多蓮藕絲
5. 紹菜芋絲魚腐 — 各材料入哂味
6. 咕嚕合桃 — 合桃香脆、酸甜度適中開胃
7. 香蕉糕 — 香蕉味濃丶少甜健康

較為失望的有糯米飯丶蘿蔔糕及反砂芋。

2019-10-10
  • 花生脆蘋果
早前在山林道發現了這家吃素的餐廳,每次周末經過都是坐滿了人必須排隊,這個重陽假期終於在不用排隊的情況下來品嚐了這家「每日」蔬食自助餐。這Vegan主題自助餐午餐$108,晚餐$168而且免加一,價格相當相宜。食品總類來說也不少,由沙律bar、前菜、湯、餸菜、飯麵,到甜品、糖水及生果,應有盡有,而且味道也不錯。我特別喜歡前菜中的花生脆蘋果、粟米紫芋球、蘑菇芝士釀蕃茄,除了蒸矮瓜、絲瓜、炒菜、炒飯等家常小菜,其中煎藕餅、椒鹽豆腐都很好吃。甜品亦有驚喜,有紅棗糕、班蘭蛋糕、黑芝麻糕及楊枝甘露等。餐廳也走環保路線,餐具都是以環保物料製造,吃完需要自己把餐具歸還回收處,然後拿單據到cashier 付款,將人手減到最少。如果平時怕吃素吃不飽,相信這裡一定能滿足你。百幾蚊吃個自助餐,也非常抵食,難怪這餐廳生意一直不錯,推薦給喜歡吃素的朋友。

沙律吧

這Vegan主題自助餐午餐$108,晚餐$168而且免加一,價格相當相宜。食品總類來說也不少,由沙律bar、前菜、湯、餸菜、飯麵,到甜品糖水及生果,應有盡有,而且味道也不錯。我特別喜歡前菜中的花生脆蘋果、粟米紫芋球、蘑菇芝士釀蕃茄,除了蒸矮瓜、絲瓜、炒菜、炒飯等家常小菜,其中煎藕餅、椒鹽豆腐都很好吃。甜品亦有驚喜,有紅棗糕、班蘭蛋糕、黑芝麻糕及楊枝甘露等。

花生脆蘋果

粟米紫芋球
蘑菇芝士釀蕃茄
甜品及生果
2019-10-10 899 瀏覽
最近迷上食素食。 依間近近地,就試一下。依間店係山林道 完全係一間好日系感覺既素食店 感覺好舒服依間素食自助餐限定時間90分鐘 價錢方面都唔算貴 同一般素食自助餐價錢差不多 但係依間食物款式比我以往食既多 賣相都相當新式及吸引 一位大約係$168 睇單發現係冇收加一的 唔知係咪我睇錯今次我選擇左食晚餐時間 可能時間已經比較夜 所以人流並唔多 熱食大概有10款以上 都有沙律吧 甜品吧 同埋前菜區 食物款式比我想像中多好多最推介係椒鹽薯仔 唔會好咸 口感都好特別 還有就是牛油果醬包 味道湯有1款 今次去胡椒湯 由於上次去另一間既時候飲過個味太難頂 今次就冇飲 同埋仲有粉葛湯,清清地 唔會太重味精味 好有住家菜味道。另外有飲品 有2款凍飲 以及2款熱飲 不過要重點推薦既係佢既飲品 :桂圓水果茶 。味道口感不錯 不會太甜 除左熱食 湯 點少得甜品。甜品係我食過既素食店(雖然唔算多)入面最多 岩哂中意食甜品既人呢 推薦的就是楊枝甘露 超多西米 又品會太甜 到最不枉此行既一樣食品了-雪糕 位置唔明顯 係甜品區旁邊既牆角 最估唔到係有沖繩海鹽味既雪糕 雪糕都係好岩素食既人食 味道超級好 如題 點解我
最近迷上食素食。 依間近近地,就試一下。
依間店係山林道 完全係一間好日系感覺既素食店 感覺好舒服

桂圓水果茶
除左熱食 湯 點少得甜品甜品係我食過既素食店(雖然唔算多)入面最多 岩哂中意食甜品既人呢 推薦的就是楊枝甘露 超多西米 又品會太甜
甜品

到最不枉此行既一樣食品了-雪糕
沖繩海鹽雪糕

如題 點解我會話依間係環保為先既素食店 ? 環保當然唔係指啲野食重整熱戈啲 而係依間素食店係會比你外帶食品 因為是次我地食得比較晏 啲職員會問你要不要外帶 唔係話你貪心 而係依間店鋪是不主張浪費 所以希望客人會帶走食物 唔洗浪費今天的食物 如果客人真的不帶走 當然依間也會做廚餘收集。 但以咁多店鋪黎講 其實真係罕有 。都係我覺得值得再食既店鋪 。
員工也是十分有禮貌和熱心 , 絕對值得再來呢
桂圓水果茶
甜品
沖繩海鹽雪糕
  • 楊枝甘露
  • 牛油果蒜蓉包
  • 椒鹽薯仔
2019-10-01 1218 瀏覽
我本來喜歡食多菜,不過認為每種食物營養都要吸收下,因為我身體差所以唔會特別話要專登食素!今日朋友話要食,我又唔抗拒嘅試下囉!抱住試嘅心態,期望唔大!最後比我相像中好!唔好介意我影得樣衰,先睇相,已經有好多款,我只係試左一半,你想像下有幾多選擇!有沙律,炸物,涼拌,咸甜點,生果,中式小炒,湯,粉麵飯,飲品,雪糕,都唔知有有數漏~太多,而每種種類都有好多款架!味道唔曳架,你我以要求佢煮得幾特別,味道好又唔係漏就得啦,最推介個餃子,好似食緊肉,重點係要點埋旁邊專用醬油,十足紅油抄手,呢味成日要refill。太快飽,最幾連雪糕都食唔落!飲品方面比較差,羅漢果茶唔refill,其他又怪味,我最後只飲熱茶
  • 紅油抄手
2019-09-29 898 瀏覽
之前行過山林道時見到有間食店大排長龍,番去search 先知原來就係"每日", 係素食buffet. 係某閒日夜晚book 左位同friend 去試試。由於book 左位既關係好快已經可以入座,但要好strict 咁係90分鐘內食完離開。價錢方面,星期一至四$138一位,算係幾抵。之前都食過佐敦另一間既素食buffet, 相比之下,"每日" 既裝修靚d, 文青d, 野食方面較多素食甜品,所以對女仔黎講好似更加吸引。貪心既我地當然每樣都試了點,仲要留肚食甜品。呢度既甜品種類幾多,賣相吸引,食落味道都唔錯。總括而言呢度既環境幾好,食物質素不俗,閒日黎更加幾抵,如果下次再想食素食自助餐呢間都會係我首選。

2019-09-28 705 瀏覽
一直都好想試下素自助餐, 但有唔少間嘅地點都比較遠, 終於比我發現度呢間係尖沙咀嘅素餐廳!星期日一眼望落去都full晒 得返最後2個位, 立即就入座!不過呢個位就近廚房, 而且係bar枱所2個人都要對住牆食!由前菜, salad, 湯, 飲品, 主菜, 飯, 麵, 甜品 樣樣都有!估唔到個蘋果片係幾好食!好清新, 一啲都唔會令你更加飽!炸豆腐都好香口!舊舊都炸到好靚好好食!淨係食前菜都可以飽啦!主菜都有好多款唔同食物, 素版嘅魚香茄子就比較油, 反沙芋好好食!好多款食物都唔錯!就算無肉都好好食!最特別同最多人推薦就係核桃咕嚕肉, 而家就好鐘意食咕嚕肉所以呢個係一定要試既!估咕到炒完之後都仲好脆!都幾似好脆嘅咕嚕肉!核桃又有營養!可以食多幾粒!食得呢度我已經好飽, 甜品都無咩點食!仲有沙律都無食到!想試下素食但又怕品好食嘅朋友可以試下!

2019-08-18
  • 花生脆蘋果
我都食過九龍多間素食自助餐,每日是值得推介比大家要食,前後去過4次,每次都有新野。服務是由於自助及自行收物品,所以先比3星。推介食品反沙芋(一定要食),咕嚕肉午餐$88位,嘩超值到總結我會比4.5分
2019-09-27
10 分鐘 (堂食)
胡椒湯
反沙芋
2019-09-26 533 瀏覽
同呢位朋友太耐無見,所以想搵個地方坐耐少少,但又食得健康的地方。諗咗一輪,不如去食素食自助餐,鑑於我身邊太多食肉獸,好少人會陪我食素,難得今次有人陪,點都要食間好野。一去到鋪頭門口,全部都係人,我問有無位,都要等,原來大把人訂咗枱,無諗過咁誇張囉。幸好二人枱唔洗等好耐,好快有得入去食。款式都多,而且有標明係邊類素食,呢樣真係好好,唔怕食錯野。今次好失策,淨係掛住食,唔記影相,下次一定要再去食同影靚相。

幸好二人枱唔洗等好耐,好快有得入去食。
款式都多,而且有標明係邊類素食,呢樣真係好好,唔怕食錯野。

山林道食肆連綿,大部分也是浪漫西餐廳,但這間人頭湧湧的竟然是食素食文青系優雅裝修,地方也算闊落食物多元化,而且味道好好,是高質素自助餐 其實素自助餐五六年前也食過另一間,不過那間自從開了幾間分店後,質素有點下降感覺。反而這間令人驚喜,由前菜正餐甜品沙律飲品一應俱全而且精美,味道好 讚我自己鍾意的包括:餃子:飽肚又清新蘿蔔糕:好味!蘋果片:製作很特別又美味的前菜炸豆腐:香口又好食任飲水果茶/橙汁/熱飲,太正當然其他湯、飯、麵、小菜都好好食。自己去慢慢試啦

文青系優雅裝修,地方也算闊落

食物多元化,而且味道好好,是高質素自助餐
反而這間令人驚喜,由前菜正餐甜品沙律飲品一應俱全
而且精美,味道好

我自己鍾意的包括:
餃子:飽肚又清新
蘿蔔糕:好味!
蘋果片:製作很特別又美味的前菜
炸豆腐:香口又好食
任飲水果茶/橙汁/熱飲,太正

當然其他湯、飯、麵、小菜都好好食。自己去慢慢試啦

2019-09-18