2008-07-04 13 瀏覽
我想同大家分享一吓黃毓民既私房牛肉麵,因為我食過都覺得佢幾得招牌牛肉麵,湯呈深啡色,麵條一般,因為比較實,彈牙效果不明顯!湯味道幾好,一嚟夠熱,二嚟夠味,略略甜左少少!牛肉淋,但係又唔會煲到無味,食落都唔錯,蘿白入味,紅蘿白特別甜,好好味!

2008-06-27 19 瀏覽
條街其實真係有好多選擇,食店林立,真係都唔知食邊間好!邊間都好啦,都要揀一間,幫襯既係毓民私房牛肉麵,食碗麵應該啱啱夠,同小黑兩個人,一人一碗,再加左個雞絲蛋餅同一碟油菜個牛肉麵到了,首先溫度方面,都夠熱,湯味道幾夠,有牛骨味,牛肉係牛展,夠淋,味道唔錯,鍾意食佢地既紅蘿蔔,煮到好淋,而且好夠味,蘿蔔吸收哂牛肉湯既味道,食落十分滋味!雞絲蛋餅好大碟,好多小件,我同小黑結果食唔哂,感覺上好似乾身一點,又係有點"啃"既感覺,不過味道其實唔錯,雞蛋味好重,配合埋火腿味道好襯!只係個皮太乾,如果有一些甜味既醬汁襯托會更加好呀!
條街其實真係有好多選擇,食店林立,真係都唔知食邊間好!

(非會員)
2008-06-16 12 瀏覽
牛肉麵真係幾好食, 值得一試!!還有黑油雞翼, 雞翼幾入味, 味道幾好..但有一樣野唔好的是,我還記得, 當天是賽馬日... 還有另一台播著... 四川大匯演,但該店就選揀播... 賽馬直播!!但係, 估不到, 一開跑前... 好多廚師都走出來, 拿著馬報,還全店員工一齊大聲議論紛紛對於食客來說, 我覺得, 這些員工行為不太好了!!
牛肉麵真係幾好食, 值得一試!!
還有黑油雞翼, 雞翼幾入味, 味道幾好..

但有一樣野唔好的是,
但該店就選揀播... 賽馬直播!!
還全店員工一齊大聲議論紛紛
對於食客來說, 我覺得, 這些員工行為不太好了!!
  • 牛肉麵
2008-06-06 9 瀏覽
第一次食覺得好好味,越食就越普通,招牌牛肉面都好似蘿蔔多過牛肉咁,蘿蔔仲要苦
(非會員)
日日在電台被佢用廣告疲勞轟炸, 又話佢有理講遍天下, 超! 係咪真係咁有理呀? 有佢講無人講, 李蕙玲本來都同佢同一帮人, 舊年有少許招呼不週, 就被佢喺民姦電台日小夜小,男人老狗义起日日用爛口問候見佢大哥(真係 新2 oz 白紙扇嚟架)咁高姿態, 有日路經花園街, 兩公婆入去試食, 見成條街食店都爆棚, 唯獨佢間舖有70%交吉, 舖仔細細, 但穿民進黨緑色的服務卻多達十人, 如果連收銀台的三個家人, 加埋廚房伙記, 眼怕有廿幾卅人-------頒他一個創造就業機會奬!叫咗一碗招牌牛肉面, 一碗唔記得乜面, 一碟疍餅, 一杯飲品, 埋單計數170幾, 以普通面店來, 算是非常貴, 而味道真係麻麻地, 湯汁味道無乜香味, 配料包括芽菜+咋菜, 真有點格格不入, 牛肉面加了幾舊紅蘿蔔, 不倫不類, 疍餅是淡的完全無味道!價錢算幾貴, 但無乜好食, 這是第一次, 亦會是最後一次!
價錢算幾貴, 但無乜好食, 這是第一次, 亦會是最後一次!
  • 無食品值得推介
2008-05-16 8 瀏覽
男友很喜歡麵食, 無論乜麵, 佢都鍾意. 之前喺TV度見到不停買廣告, 男友已說下次一定要試, 咁啱有次落開旺角, 咪順道食吓囉, 我男友叫咗佢嘅招牌牛肉麵, 而我就叫咗肉碎麵(唔記得佢個名, 因為連讀都唔識讀), 我男友本來重想叫半隻雞試吓, 但我話試吓啲嘢好唔好食先叫其他啦.牛肉麵來先, 碗大大, 湯多多, 好少麵, 牛肉約4件, 白&紅蘿蔔好多(但我男友唔鍾意食嘅), 湯看上去超濃, 但原來是假象, 比清水好丁丁多...... 到我的麵來時, 嘩!!!!! 唔知真係以為自己破產, 無錢開飯咁, 啲湯耿耿只去到整個碗嘅一半(個碗同牛肉麵嘅係一樣), 啲麵就更加少之又少...... 我叫嘅肉碎麵同招牌牛肉麵價錢只差兩三蚊咋!!!! 唉, 味道就更加唔洗講啦, 毫 - 無 - 驚 - 喜, 食完我倆重要喺出面再"掃垃圾"(食街邊檔).無論質素同份量, 跟佢嘅價錢一啲都唔值. 我地之後都唔會試啦!

2008-05-09 8 瀏覽
戲院開場前過來食碗牛肉麵,睇岩這裡假日也不會太多人...叫了招牌牛肉麵和鹽酥雞...牛肉麵上得很快...湯很濃,最喜歡那幾片蘿蔔,不用淨吃牛肉感覺那麼膩...牛肉像是牛展多些...不會太un,不錯!但要$33一碗又沒有餐,有點貴...至於鹽酥雞,老公說很正宗,我卻覺得一般,粉太多,不夠味...但勝在幾大碟!坐方面不算特別舒服,要撘枱,而且無得挨....飲品以這種級數的餐廳來說是超貴,還是埋單過隔離買台式飲品好了!
戲院開場前過來食碗牛肉麵,睇岩這裡假日也不會太多人...
叫了招牌牛肉麵和鹽酥雞...牛肉麵上得很快...
湯很濃,最喜歡那幾片蘿蔔,不用淨吃牛肉感覺那麼膩...
坐方面不算特別舒服,要撘枱,而且無得挨....
招牌牛肉麵
鹽酥雞
招牌牛肉麵
鹽酥雞
2008-04-29 6 瀏覽
星期六的中午時段,旺角不少食肆都大排長龍經過這間,見不必等位,便入去試試叫了招牌的牛肉面面很快來了,熱騰騰的,有很多蘿蔔,蘿蔔很入味,一開始便清了所有蘿蔔面的味道麻麻地,不是我喜歡的類型,牛肉也OK,沒有出現硬崩崩的情況,至於湯,喝後也沒有太口渴的感覺,雖然有味精,但應該下得不多總括而言,水準只是普通,無法吸引我再次幫襯
星期六的中午時段,旺角不少食肆都大排長龍
經過這間,見不必等位,便入去試試
叫了招牌的牛肉面
總括而言,水準只是普通,無法吸引我再次幫襯
日期:二零零八年四月二十八日時間:下午六時十五分地點:毓民私房牛肉麵人物:我、他食物:牛肉麵、鹵肉飯、鹽酥雞、雞絲蛋餅牛肉麵是台灣其中一種著名麵食,從七十年代開始,牛肉麵已經在台灣風靡一時,由紅燒牛肉麵到清燉牛肉麵,四川與山東風味分庭抗禮。牛肉麵由台灣傳到香港,可能因為廣東飲食習慣的關係,山東風味的清燉牛肉麵把辛辣的紅燒牛肉麵擊敗了。黃太的牛肉麵也是典型的廣東甚至香港口味,牛肉清湯配上紅白蘿蔔,是很多香港人由小吃大的湯水味道,比「大婆」的死濃死咸好吃多了,但請不要期望可以與台灣媲美,畢竟要在香港吃上一碗正宗的台灣牛肉麵是件不容易的事,即使我是多麼懷念九份那碗充滿藥膳風味的牛肉麵,也只有可望而不可及。台灣的牛肉麵關鍵不在牛肉,也不在麵,是在湯底,因為牛肉的精華都跑到湯裡去,要試一碗牛肉麵是否合格,嘗一口湯便可知曉了。論黃太牛肉麵的質素,足以宴嚮親朋,然而,要掛招牌開店子可能還差一點點。但是想要吃住家味道的,不妨一探,其多數食物都以住家feel見稱,如鹵肉飯就選用了手切肉粒,而不是正宗的絞肉,鹵肉汁的味道當然也是有點點住家風味,與台灣度小月的鹵肉未必能相提並論,但至少是有心有誠意之作,態度
日期:二零零八年四月二十八日
時間:下午六時十五分
地點:毓民私房牛肉麵
人物:我、他
食物:牛肉麵、鹵肉飯、鹽酥雞、雞絲蛋餅

黃太的牛肉麵也是典型的廣東甚至香港口味,牛肉清湯配上紅白蘿蔔,是很多香港人由小吃大的湯水味道,比「大婆」的死濃死咸好吃多了,但請不要期望可以與台灣媲美,畢竟要在香港吃上一碗正宗的台灣牛肉麵是件不容易的事,即使我是多麼懷念九份那碗充滿藥膳風味的牛肉麵,也只有可望而不可及。台灣的牛肉麵關鍵不在牛肉,也不在麵,是在湯底,因為牛肉的精華都跑到湯裡去,要試一碗牛肉麵是否合格,嘗一口湯便可知曉了。論黃太牛肉麵的質素,足以宴嚮親朋,然而,要掛招牌開店子可能還差一點點。但是想要吃住家味道的,不妨一探,其多數食物都以住家feel見稱,如鹵肉飯就選用了手切肉粒,而不是正宗的絞肉,鹵肉汁的味道當然也是有點點住家風味,與台灣度小月的鹵肉未必能相提並論,但至少是有心有誠意之作,態度也是值得欣賞的。鹽酥雞和雞絲蛋餅也是一貫風格,是住家的感覺,而鹽酥雞則比「大婆」的好吃,做法也較正宗。

據聞黃太的牛肉麵已搬遷過好幾次,有人說是因為生意不佳,也有人說是黃先生敏感的政治背景所致,原因是甚麼有時候可能並不重要,在食物面前,大家應該放下成見,畢竟除了奧運應該與政治分開外,食物更應與政治分開,維園阿伯或許也應該來嘗一口,可能驚現母親的味道,始終台灣的牛肉麵也是隨國民黨遷到寶島去。
2008-04-12 3 瀏覽
那碗所謂的招牌牛肉麵, 完全吃不到1招牌的感覺. 一碗完全無心做的麵, 由落單到上桌子, 不用二分鐘, 跟本全都整定, 雖然碗野係有煙, 但只可以說是暖的, 湯看上很去很濃, 但只有蘿蔔味?有其他味, 牛肉也出現過熟情況, 但個面係硬硬的(無煮過咁), 只靠那個湯整熟的..... (不知我是否見識小呢) 聽見隔離女士也向店員反應, 但該店員只說它們這才正宗吃法...但隔離女士堅持下說上次我食過也不是這樣....店員才肯拿入廚房整過,但過程中...不斷強調?...它們很正宗架....(很煩呢)而另一個等了很久的香酥排骨麵....又是看上去白白的,好似很得咁....點知吃下...完全無味, 那件所謂的香酥排骨(豬扒)....真的很"梅",林, 咸...真的?有一方面好....不明白這裏還可以做下去, 33元一碗真的不平呀.....
而另一個等了很久的香酥排骨麵....
不明白這裏還可以做下去, 33元一碗真的不平呀.....
2008-04-10 2 瀏覽
四月八日晚上八點晚餐都係同女友食,到達毓民牛肉麵,都ok多人!二人點左招牌牛肉麵,一碟炸排骨同一客菜肉雲吞,牛肉麵味道好好,湯好濃,台式牛肉味道都唔錯,仲有係羅白,特別係紅羅白好好食炸排骨就瘦左d,無肥膏,味道都無咁強,有點似瘦肉.菜肉雲吞做得唔錯,湯清清地而雲吞包得不錯有埋電視睇,hea吓都幾好
四月八日晚上八點

晚餐都係同女友食,到達毓民牛肉麵,都ok多人!

有埋電視睇,hea吓都幾好
2008-04-02 2 瀏覽
想食粉麵之類,揀左幫襯"閙人王"!今次同男友食既係牛肉麵一碗,菜一碟(白菜仔)同一碟火腿蛋卷!先講牛肉麵,其實應該係牛展麵先啱,因為牛肉全部都係牛展嚟,味道唔錯啦,鍾意食佢既紅蘿蔔,夠淋夠味!火腿蛋卷比較乾,味道可以,似薄餅卷成條狀,點一些少少酸既醬食,幾特別!食完夠鐘睇戲!
想食粉麵之類,揀左幫襯"閙人王"!

食完夠鐘睇戲!
2008-03-30 12 瀏覽
今晚到此店吃麵,感覺良好!二人吃的是牛肉麵一碗,排骨麵一碗,再加一碟白菜仔!牛肉麵好好味,有四塊牛展,幾件紅,幾件白蘿蔔,湯幾好飲,唔會太甜,好食過大婆牛肉麵一點!牛展可能煲得太耐,唔夠味!但係紅蘿蔔好好味,白蘿蔔一般,因為唔入味!排骨麵其實無牛肉麵咁好,因為排骨唔算太香口,但係都算有肉汁,唔會炸到乾哂,所以可以話係不過不失啦!下次經過都會再食啦!
今晚到此店吃麵,感覺良好!

下次經過都會再食啦!
2008-03-29 1 瀏覽
3月23日中午和媽媽、妹妹試試毓民牛肉麵,$33一碗其實偏貴,但諗住試試無妨。可惜,一進門便要扣服務分,安排我們坐二人檯其實一點問題都沒有,但是否應該幫我們把兩張檯拍埋呢?竟要我們自己動手,而沒有其他侍應幫忙。食物方面,所有麵個碗很大,麵很少,牛肉只有5-6片,但蘿蔔卻很多,另一碗軟香排骨麵的排骨油淋淋,肥膩得很過份。只有菜肉雲吞比較好。還試了鹽酥雞,這款食物還不錯。這店服務及食物真麻麻!

這店服務及食物真麻麻!
2008-03-25 7 瀏覽
招牌牛肉麵($30)牛肉就一般~唔夠諗~白蘿蔔反而幾好味~d麵都係一般~
招牌牛肉麵($30)
牛肉就一般~唔夠諗~
白蘿蔔反而幾好味~
d麵都係一般~