2023-02-08 424 瀏覽
得悉茵怡市埸將於2月25日進行大翻新,所有店舖都要退埸,於是去睇下呢間牛雜粉麵店仲有冇開,入到去只見得番幾間還在營業,好彩呢間粉麵店有開,老闆娘話做到今個星期日。玻璃門有一大塊餐牌好搶眼,湯粉麵一律35元,見佢招牌都有牛雜兩個字,應該主打都係牛雜掛!於是兩個人叫咗一碗五香牛腩麵同一碗秘製牛雜撈麵。呢碗五香牛腩麵,一上檯就聞到好香嘅五香味,牛腩用嘅係切腩,帶有少少肥膏同筋膜,入口甘香又夠淋。呢碗秘製牛雜撈麵走牛腸,草肚、金錢肚、牛膀各有兩件,牛肺就有四件,麵份量應係有兩個,麵靭度十足,好有咬口,口感非常好,全部牛雜夠大件又炆得夠淋夠入味,一試難忘。好可惜將來唔知仲有冇幾會再食!

2023-02-07
  • 秘製牛雜
2022-06-04 360 瀏覽
河粉好滑又好薄。個牛腩湯亦好濃好夠味。牛什係有兩舊金錢肚兩舊草肚,唔會全部草肚,抵食。牛肺夠彈牙又唔會咬唔開。久不久就會嚟食,之前WFH可以個個星期week day過嚟食晏。宜家只可以放假嚟食。堂食會好過外賣,因為河粉好索湯,返到屋企發脹晒就差啲。食緊中途有個阿婆想入嚟堂食,但伙記話佢冇打針唔可以堂食,伙記勸佢買外賣返屋企食啦。佢就鬧人多事跟住就走左。過左一陣,街市既顧客服務中心都有個員工過咗嚟了解,唔知係咪阿婆去投訴伙記話原來阿婆個仔吩咐唔好俾佢係度堂食😢
河粉好滑又好薄。個牛腩湯亦好濃好夠味。
牛什係有兩舊金錢肚兩舊草肚,唔會全部草肚,抵食。

牛肺夠彈牙又唔會咬唔開。
宜家只可以放假嚟食。

堂食會好過外賣,因為河粉好索湯,返到屋企發脹晒就差啲。

伙記話原來阿婆個仔吩咐唔好俾佢係度堂食😢
牛肚牛肺河
2022-06-04
牛肚牛肺河
2021-08-01 214 瀏覽
今朝去茵怡街市嘅永興粉面食早餐,叫咗牛丸河粉,牛丸有五粒算唔錯,但唔算爽滑同彈牙,有少少失望,牛味普通。而河粉就一路都唔錯,口感好好。整體都值得一試,飲品大大杯,唔錯。
2021-07-03 59 瀏覽
今日朝早去咗位於茵怡街市入面嘅永興粉麵,菜肉水餃河粉加腩汁,菜肉水餃有三粒,份量唔算好大。菜肉雲吞個餡係幾好食嘅,但係略嫌個皮係同舊肉好分離,一咬落去夠皮就散開,會分開咗食。而河粉都keep到味道,價錢合宜,值得光顧。
菜肉雲吞河粉
2021-06-08 32 瀏覽
The wontons rice noodles are good and cheap just $32. The portion is large and has five wontons. If u like rice noodles, u will love it. The rice noodle are not easy to break and yummy. Go and give a try.
呢間粉麵店真係唔錯 一碗牛肚河五六塊牛肚 一碗食落去真係暖笠笠~ 見到伯伯真係好認真咁做每一碗麵 牛腩大大快 同出邊嘅唔一樣 呢間足料好多! 湯底唔係味精湯 啖湯好甜 我都忍唔住飲晒!鍾意濃啲鹵水味可以叫伯伯俾多啲鹵水汁比你!不過清湯腩都係另一個食法 都好好味! 30幾度伯伯仲企係爐前面斬料整麵 婆婆都係廚房幫伯伯手 兩個老人家經營一間小店真係唔容易 希望食無慣嘅人口下留情 你食唔慣呢個味道唔代表伯伯整嘅麵唔好食! 得閒去食下 伯伯真係好認真對待每一碗麵好足料好好食! 兩個老人家落手落腳經營呢間店都唔容易 大家口下留情啦好嘛!!

2021-05-23
10 分鐘 (外賣自取)
  • 清湯腩
  • 牛肚河
2021-04-21 148 瀏覽
一碗街市小店嘅牛腩河,可能你會覺得無乜特別,牛腩又唔係特別靚,河粉又咁少,但就充滿人情味。我唔係第一次食佢哋嘅牛腩河,但唔算係熟客,除咗覺得佢嘅味道唔錯之外,仲好鍾意佢哋夠香辣嘅辣椒油,加上老闆、老闆娘做生意時總係笑笑口,令我有一種食得好開心嘅感覺。今日我食牛腩河嗰時又點辣椒油,由於一時食得急,吮咗啲辣椒油去氣道,响度係咁咳……咳到眼水、鼻水都流埋出嚟,雖然有用紙巾揞住個口,但總覺得會嚇嚫其他食客,自己暗暗偷睇附近食客反應,只見本來响度收緊碗碟嘅樓面妹妹停咗手走咗去,其他食客就無乜人望我,終於我咳完嘞……樓面妹妹攞咗杯暖水畀我,温柔地講咗句「你飲啖水先啦~」就去繼續收碗碟,原來佢啱啱係見我濁嚫係咁咳,所以走去攞杯暖水畀我,呢啲咪人情味囉~☺☺☺

2021-04-20
  • 牛腩河
2018-06-22 555 瀏覽
呢排天氣咁熱又焗無乜胃口,午餐都係喜歡吃粉麵唯主,行過茵怡花園地下街市,新裝修地方干淨,裡面有間牛雜粉麵店,細細得4張枱,午餐時間都唔太多人,叫左佢招牌牛雜河加杯凍檸茶大大碗夠份量,河粉夠滑,牛雜足料

午餐時間都唔太多人,叫左佢招牌牛雜河加杯凍檸茶
牛雜河

大大碗夠份量,河粉夠滑,牛雜足料
2018-06-22
牛雜河
  • 牛雜河粉
2018-05-20 247 瀏覽
 的確唔可以話佢 D 野食好好味, 但係某 D地方我會几欣賞.首先係將軍澳區, $31 一碗粉並唔算貴, 甚至少少偏平, 真係你試下去九龍灣工業區果一間, 好似至少 $39 定 4 字頭起錶呀!而各種食物味道又真係濃味左 d, 同埋無咩層次咁, 但係感覺好似細個係秀茂坪果d檔口仔口味, 几懷舊呀. 要無味 ge 就唔好食牛什粉面啦~ 想食食物味道, 可以唔揀呢d柱侯牛腩, 去揾清湯腩果d舖架嘛, 都唔同食法!不過佢 D 魚片又几爽口喎, 雲吞唔大粒, 唔知係米一早包定, d 蝦唔算好新鮮, 不過食十次有十次咬開, d蝦都係無黑色一條條腸 ge, 令我食得好安心咯.同埋識食就係櫥窗外面, 望住亞姨前面果一大鍋餸, 望下有咩好食先入去落單呀嘛.佢 D 牛肚望落好腍, 唔岩我, 我鍾意佢 D 瘦腩, 好多時都好爽口架, 其他地方叫瘦腩唔係瘦到又乾又鞋, 就半肥瘦當瘦咁比你, 亞姨比果d真係偏瘦架, 如果你見到有d好似脂肪咁 ge 位, 咬啖試下先啦! 係筋嚟架! 不過唔會韌, 而係好爽口, 好鬼死正呢~~如果叫油菜, 一定要走油就真, 因為亞姨焯完d菜, 為左保持佢鮮色, 真係會澆一匙油上去
不過佢 D 魚片又几爽口喎,
如果叫油菜, 一定要走油就真, 因為亞姨焯完d菜, 為左保持佢鮮色, 真係會澆一匙油上去, 食唔慣就食得好辛苦. 能夠改一改就好了.
題外話/補充資料: PS 呢個街市有草分卡申請, 埋單記得拎埋張卡比收銀草分呀!
2018-05-18
5 分鐘 (堂食)
  • 瘦腩
  • 魚片
2018-04-09 184 瀏覽
叫咗個牛三寶飯。(牛腩,牛筋,牛肚)送紫菜湯。($52)另叫了個牛雜粗麵。($31),菜心($10)。價錢係偏貴的,算啦,當你領展街市鋪租貴可以賣貴啲。但每樣嘢都好似落咗雙重鹽咁。鹹到不得了,食得多真係會有腎病!! d 野味道基本上食唔出,因為實在太鹹了,唔知檔主有冇試過味先俾人客食。 牛三寳係淋的。但好似用好多梘水定唔知乜野醃,食完,條脷及d 牙好鞋。碟菜d 蠔油比豉油仲鹹。食完係咁飲汽水都唔掂,想試下乜叫做鹹到爆,大家可以試下。
2018-04-09
2017-07-11 253 瀏覽
Discovered this noodle joint because I was checking out this new market.The big disappointment was the noodles because the alkaline taste was really strong.Tried to put some red vinegar but the vinegar wasn't acidic enough and it tasted rather sweet for a vinegar.
2017-06-23 199 瀏覽
寶琳將軍澳街市係一個好傳奇的地方 你可以用20蚊買到唔錯的燒味雙拚 亦可以用30蚊買碗唔知想點的牛什面本身都唔諗住寫 但實在覺得好唔fair 點解係一個平到出汁的街市 可以有一間賣30蚊的牛什面我最近搬入來 隨便舉例 之前係港島東區食香港仔魚蛋粉 都係講緊28蚊 好食兼足料 心諗過左海竟然要俾多兩蚊 咁呢檔一定好好食 點知食完先知奶哂野 牛什面的主打 - 牛肚唔講我以為用左日本的杯面抽水真空包裝技術 煮完出黎係幾塊牛肚乾 加埋隻色 有著食紙皮的感覺什面的另一精髓 - 牛膀有爭鮮的薄切三文魚刀法 人地出面係一塊 佢係一片 薄到自動捲埋 打邊爐的響鈴一樣 湯底 - 好清 基乎無味 加幾蔥點綴下 睇落無咁悶 食落亦都係無咩味面 - 得一個字形容 難食其餘的組成部份 無太大驚嚇 亦無咩特色 講完對每個星期去到邊都鍾意食牛什面的我講 呢間俾到我的印象都幾深 因為實在做得幾差奇就奇在 居然不斷有食客光顧 初黎報到 實在唔識寶琳區的風味 只係覺得 係一個比外面平均平30% 的街市賣到30蚊一碗的牛什面 可以俾多D 心機整街彷街里 無心機 不如賣過第二樣野算啦

本身都唔諗住寫 但實在覺得好唔fair

奇就奇在 居然不斷有食客光顧

賣到30蚊一碗的牛什面 可以俾多D 心機整
街彷街里 無心機 不如賣過第二樣野算啦
牛什面
題外話/補充資料: 本身從來無寫食評的經驗 無相機食先的習慣 與其俾個清湯底你睇 不如奉上價錢表一圖 有興趣試下佢的抽水牛肚同薄切牛膀 不妨俾少少錢落黎試下 或者你會好鍾意都未定 順帶一提 20步外有20蚊燒味雙拚 更好味更抵食 ! 本人唔想浪漫食物 對牛什面的完成度是99% 只剩幾粒蔥
2017-06-23