2008-12-25 20 瀏覽
預備去買晚餐前,被香噴噴的豆漿吸引了,抬頭望一望招牌.咦,點解咁熟,後來想起好多食友話過夜晚才開的店,因為好少這麼夜路過.立刻買了一碗豆腐花,加了黃糖和糖水.回到家中吃飽晚餐.吃時還不變涼,暖暖的,吃一口第一個感覺唔夠甜,無豆味,不得不承認是很滑,只是沒有豆味幾滑也是徒然.9元1碗唔算便宜,味道也唔算出色.平平凡凡.下次可以試二間了地方幾細,也唔算整潔,買走食便沒有所謂,坐低吃不必了

地方幾細,也唔算整潔,買走食便沒有所謂,坐低吃不必了
$9 (其他)
2008-12-23 34 瀏覽
呢間店舖為晚上6點多才會開門,每次經過,必定會買一大枝豆漿歸家,因為每次那些熱辣辣的豆漿都會令我流晒口水!帶著它坐一個小時車回家還是暖暖的,冬天抱著它的話,更覺溫熱舒服!因為店主是每天早上才會弄那些豆漿豆腐花,而黃豆浸泡過夜,等那些黃豆吸飽水份後再打漿、濾渣、煮滾。凍豆腐花一碗清涼可口,豆味濃,夠香夠甜夠嫩滑。豆腐花要落黃糖才會好吃,黃糖的粗粒配豆腐花的幼滑,味道更濃。可是最近他們都是周末放假不開,如要光顧,真的要weekdays才有緣了!

2008-10-09 135 瀏覽
六月廿九‧炎熱是日要進行斜路訓練,八時開跑,到散隊時也近午夜。見這裡有豆漿吃,大伙兒也坐下補充一下能量。 要了熱豆漿及油條。豆漿夠熱度,喝起來有豆香,又不過甜,不錯。油條大大條,當然近午夜的油條也不會有新鮮脆口的道理,不過將之浸在熱豆漿內吃,也美味。 埋單11蚊,經濟抵食。
六月廿九‧炎熱

埋單11蚊,經濟抵食。
夜麻麻還有豆漿油條吃!
$11 (宵夜)
夜麻麻還有豆漿油條吃!
  • 熱豆漿
2008-09-13 54 瀏覽
九月十一日(星期四)同老公由apm吃到落裕民坊呢!老公推介這間豆腐花店給我!...細仔小小,但是人流很多,不論是堂食,還是外賣也好,店員都做得無停手呢!我們選擇了堂食,不過因為太多人,我們行了一會才可以進入店子坐呢!未入到店內,已經有陣陣的豆香散發出來了!我們要了二個熱食的豆腐花呢!他們還給了很多的黃糖,下次還是要少糖呢!因為太多糖會搶走了清淡的豆腐味道呀!不過這間小店做豆腐花真的有一手呢,很滑啊...都要吃多點豆腐花(希望能令皮膚滑點呢!)我們最後還叫了杯豆腐,都很香呢,不知道是否吃得太甜,所以吃不出很濃的豆香味呢!
九月十一日(星期四)

同老公由apm吃到落裕民坊呢!

未入到店內,已經有陣陣的豆香散發出來了!

因為太多糖會搶走了清淡的豆腐味道呀!

豆腐花
過多黃糖
凍豆漿
$8 (宵夜)
豆腐花
凍豆漿
2008-08-01 14 瀏覽
$10 4件燒餅,size比平時果d大少少,本身佢有幾隻餡, 但係我買既時候就得豆沙餡油, 不過這是燒餅通病餡奇少不過燒餅煙un既口感恰到好處試過唔會再買....看來亦都唔係咁衛生..
$10 4件燒餅,
size比平時果d大少少,
本身佢有幾隻餡, 但係我買既時候就得豆沙餡
油, 不過這是燒餅通病
餡奇少
不過燒餅煙un既口感恰到好處
試過唔會再買....
看來亦都唔係咁衛生..
2008-07-09 17 瀏覽
呢間舖終於都有得寫食評。此舖夜晚才是賣豆花、豆漿、油條的小店,早午是賣「口立濕」零食的。試過幾次,品質唔錯,尤其是豆漿,豆味香濃,甜度適中,凍熱都好飲。至於豆腐花,不能期望它是滑嘟嘟那種,但豆味一定夠。此店好多人,客如輪轉,最好想清楚食乜先坐底,但查實唔駛點諗,因為冇乜得揀
2008-06-10 42 瀏覽
六月五日(四)食完辣魚蛋個口好麻,想搵野飲。想起裕民坊有間豆漿店仲多人買過就近人和,於是去左買黎試試,尼度比仁和好既係熱豆漿都有供應,而且價錢較平,一樣好飲~大樽裝豆漿($20)飲落感覺唔太甜,比人和、公和等小甜,豆味方面一樣都香濃,但豆漿質地無公和咁清,有小小未溶晒粉感覺,但整體黎講都算幾好,幾天然~今時今日有個大鍋賣熱豆漿既地方真係不多,除左銅鑼灣上海渣甸街果間之外只係知尼度有~ 尼度流量都算快,算幾新鮮~ 環境位於馬路邊加上裝修簡陃較差~
六月五日(四)

大樽裝豆漿($20)

大樽裝豆漿
大樽裝豆漿