2017-04-10 8272 瀏覽
同一批舊同事由共事變朋友實在難得,講左好耐嘅BBQ終於成行。今次其中一人有車,所以就一車過車曬我地入去。户外停車場爆到一個點,可能因為係星期六嘅關係啦!本來我地打算食隔離果間嘅,但眼見勁多人排隊拎野食,同埋相對貴幾十蚊,於是就入農莊睇下食物岩唔岩先決定去邊間。農莊門口個姨姨好鬼熱情,都肯俾我地入去睇下有咩食朋友睇完覺得都係啲正路野,所以就決定去呢間燒啦!呢度分左港式燒烤同串燒兩款,我地就揀左港式嘅呢度環境都幾闊落,畢竟燒野食,啲爐太近好熱架嘛!而且柱上面嘅風扇都夠風夠力,呢點真心好重要!🙈食物種類方面唔算話好多,但都係基本大路野抵讚位係每檯送左按人頭份量嘅菠蘿同蝦,有一包仔金菇同埋有個沙煲順便一提呢度嘅雞翼整得幾好食架喎我地特登揀左張檯側邊有洗手盤,事關我地自己帶左野食去燒之前都要刷下先留意返*呢啲海鮮係自費帶去嘅*但記住野飲就唔可以自帶啦!其實每人就包左一張價值$8嘅飲品卡樽裝飲品+$5啤酒 +$7罐裝飲品直接用飲品卡換領,其後每罐$8所有飲品同啤酒都夠凍佢俾左個煲我地,但唔知用黎煮咩,於是就將我地自己帶去嘅蜆放埋入去煲完蜆,煲底有啲蜆水,唔好浪費於是就用黎整左個蔬菜煲燒野食都可以有

農莊門口個姨姨好鬼熱情,都肯俾我地入去睇下有咩食

朋友睇完覺得都係啲正路野,所以就決定去呢間燒啦!

呢度分左港式燒烤同串燒兩款,我地就揀左港式嘅
食物種類方面唔算話好多,但都係基本大路野

順便一提

呢度嘅雞翼整得幾好食架喎
我地特登揀左張檯側邊有洗手盤,事關我地自己帶左野食去
燒之前都要刷下先
留意返
*呢啲海鮮係自費帶去嘅*

但記住
野飲就唔可以自帶啦!

其實每人就包左一張價值$8嘅飲品卡

樽裝飲品+$5
啤酒 +$7
罐裝飲品直接用飲品卡換領,其後每罐$8

所有飲品同啤酒都夠凍

煲完蜆,煲底有啲蜆水,唔好浪費
於是就用黎整左個蔬菜煲

燒野食都可以有營健康架
由於有媽媽,所以醬料又係自帶,最勁係個泰式汁,同點生蝦果個汁一樣味架

由於個汁係即場調配,媽媽同事話仲差香矛
點個幫我地起爐果個叔叔竟然話佢地有種,可以俾啲我地
就係咁,我地就有新鮮香矛啦

場內仲有少量兒童遊玩設施,大人細路都可以盡興啦!

2017-04-08
迎接2017年,和一班好友聚會BBQ,今次體驗自動璇轉燒烤,燒得好靚好平均,食物口味多種,價錢抵抵抵..係同類型BBQ場超班水準,老闆熱情款待,度過一個開心晚上。
2016-11-29 8405 瀏覽
今日同d舊同事去 BBQ, 諗左好耐去邊間好呢, 係open rice 到見到呢間都唔錯喎, 又有得選擇自己用叉燒, 又可以選擇重慶燒咁, 好啦打去book位先, 原來要比訂金先既, 過左數後佢會sd返d資料過黎教你坐咩車去等等......嘩....朝早仲落緊雨ga.....好彩到夜晚無落者, 我地book左6:00pm, 5:00pm係大埔火車站集合一齊坐巴士去, 其實都好快開車, 點知..........原來坐勁耐都未到, 有點頭暈呢......而另外有d遲入去個d, 我地建意佢地坐van仔希望會好d, 哈哈...佢地話勁多人排隊, 不過就坐好快就到, 巴士同van仔都係同一個地方落車, 其實好方便, 一落車過對面馬路就係.一入場先每人比$148再加$50開爐費, 野飲就每人包一罐$8飲品, 同埋2包炭, 如果燒哂就另外比錢, 另外每人會送一隻蝦同一串燒菠蘿, 一份蜆同一包金菇(蜆同金菇幾多人都係送一份), 其他野都係任食, 其實都係一d大路野, 不過......真係值得推介既係牛仔骨, 真係超好食, 我地食左勁多....哈哈....另外仲有d雞翼呀, 腸仔呀, 丸呀, 多春魚呀,

一入場先每人比$148再加$50開爐費, 野飲就每人包一罐$8飲品, 同埋2包炭, 如果燒哂就另外比錢, 另外每人會送一隻蝦同一串燒菠蘿, 一份蜆同一包金菇(蜆同金菇幾多人都係送一份), 其他野都係任食, 其實都係一d大路野, 不過......真係值得推介既係牛仔骨, 真係超好食, 我地食左勁多....哈哈....另外仲有d雞翼呀, 腸仔呀, 丸呀, 多春魚呀, 番薯呀, 豬扒呀, 魷魚呀, 麵包等等......哈哈好多....另外仲有好多重慶燒個d串燒都可以拎ga....哈哈...勁正, 呢d已經串好一串串, 勁方便, 我地有d仲放落個鍋到整熟佢, 正.

總括黎講真係抵食, 仲要食物質數同環境唔算差, 值得一試.
2016-11-19
2016-09-23 7455 瀏覽
天氣開始又凍番,相約親戚到汀角灣燒烤又當係個聚會~~  幾抵食想share比大家食品任拎,但當然唔好嘥野食物款色多多,like呀~特別推介:多春魚,魚汁香又多牛肉都好有質素,估唔到呢很Juicy ,燒完的肉質好oK特別不推介:魷魚鬚就好嘛嘛 雞翼有d難燒 燒整都唔熟咁款其實呢餐唔算好飲品要額外比錢,我飲左清涼爽清熱氣!聽鄰近枱的人講,野飲(水)緊係自己帶下次記得要自帶呀!
天氣開始又凍番,相約親戚到汀角灣燒烤

又當係個聚會~~  幾抵食想share比大家
食品任拎,但當然唔好嘥野

食物款色多多,like呀~
特別推介:多春魚,魚汁香又多

牛肉都好有質素,估唔到呢

很Juicy ,燒完的肉質好oK

特別不推介:魷魚鬚就好嘛嘛
雞翼有d難燒 燒整都唔熟咁款

其實呢餐唔算好

飲品要額外比錢,我飲左清涼爽
清熱氣!

聽鄰近枱的人講,野飲(水)緊係自己帶

下次記得要自帶呀!
2016-06-25 6538 瀏覽
星期五晚放工悶悶地, 決定渣車入大埔食番轉... 去燒雞翼. 由於是平日晚, 一個人都沒有, 幾百人的場就是我們包了. 場的其中一角. 每人送大蜆, 1隻蝦, 金菇. 金菇沒牛油, 調味, 唔太好食. 吃重慶燒, 沒有醬油, 只有孜然粉和辣椒粉, 吃到各食物都不新鮮. 較好吃的是雞翼, 燒得雞皮卜卜脆, 而且雞翼肉質嫩滑. 牛利有汁, 又易咬開, 味道都不俗. 燒菇難控制, 很快燒乾. 任食燒烤場東西不新鮮都必定了, 但靠調味等, 還是會令我津津有味. 但這兒可吃到一點味道都沒有.食物質素好普通, 但排列整齊, 衛生. 蔬菜中較喜歡青椒, 辣辣的燒得較香. 尾聲, 貓貓狗狗圍住我地想食野.
場的其中一角.
牛利有汁, 又易咬開, 味道都不俗.
燒菇難控制, 很快燒乾.
尾聲, 貓貓狗狗圍住我地想食野.
2016-06-17
2016-06-22 7050 瀏覽
由新娘潭行到大尾篤燒烤,最初係想去巴希雅架,點知話已經訂滿左,無位燒。唯有轉去上星期到訪過間嘉年華,但居然比劉德華包左場見 fans 囉!仲圍晒黑布,搵埋食蕉係門口守住添呢,守衛深嚴,亦禁止陌生人接近。最後貪近是但隔離汀角灣試試,還掂未試過。大門口接代位妹妹好有禮貌又熱情地接我地入場,再搵另一位哥哥仔簡單介紹食材、設置、地形,最後再搵位叔叔開爐,安排十分暢順舒服,比起嘉年華話之您既服務態度好好多。叔叔仲任我地自己揀位,決定走到最遠處較空曠位置,最開揚而空氣流通。不過最可怕、最恐怖係個洗手間,非常簡陋又嗅到不得了,可以跟大陸鄉郊比一日之長短﹗第一次入到廁所走返出黎,環境太惡劣頂唔到。但飲左幾支啤酒後點都要去一去,我全晚只係閉氣去過一次就唔敢再去喇 ﹗朋友仔因太肚餓所以急急自己親手下廚,我都甚少有朋友仔服侍,依家只需要企係度等食就得喇,真係難得,爽呀!太開心喇,哈哈 ﹗汀角灣可以揀港燒或重慶串燒,食材同價錢都完全一樣,亦都會提供辣粉及孜然粉。第一轉通常都係燒腸仔先啦,個火實在太猛又唔平均,有部份燶晒,而有部份就仲係凍冰冰囉,我地又調較唔到碳火呢,如果個爐可以調高低就更好啦。有廚師腸、蒜香雞

廚師腸、蒜香雞中翼、香辣雞中翼、黑椒牛扒、金沙骨、等等,不過去到自取食物房時,見到大部份既盤都吉晒既?無野食?個賓賓服務員仲做到發晒脾氣,fill 唔切貨,而且有同事射波無返工呢﹗

聽到話因為劉德華包左嘉年華場、巴希雅又滿座,所以人群擁晒黎汀角灣,無諗過今晚會多客得咁利害,連贈送既大蝦、活蜆、菠蘿都唔夠用,老闆即飛車出大埔補貨呀﹗我地要晚一點先有得攞啊。

廚師腸,唔係假腸、唔係大陸腸,堅係美國廚師腸,Good 喎﹗烤到外皮微脆、腸身發賬就係最好味既時候喇﹗咬落熱辣辣出晒煙,肉汁激射,口感濕潤,好味道。

蒜香雞中翼,蒜味突出,醃味可口,皮香肉嫩。香辣雞中翼,非常微弱辣味,甜味更強,味道都不錯。黑椒雞全翼,燒到燋香促使黑椒味更香濃可口。

黑椒牛扒,當然穩陣食全熟啦!肉質略乸不過份,依然有點咬口,肉汁澎湃,黑椒味香甜輕辣仲有燒烤香氣,好味。

金沙骨,半肥瘦有肉食,肉質彈彈帶嚼勁,淡淡叉燒醬味道,醬甜味宜人,正呀﹗雞扒,好食噃,調味剛剛好,雞肉香甜嫩滑又多汁﹗

我地已經食到好飽喇,中場休息。仲有兩位九龍朋友仔搭緊車黎汀角灣 join 我地呢,人齊先開始下半場,繼續食唔好停,呵呵呵。

入夜真係爆晒場喇,坐無虛席!連爛地泊車位都塞到滿滿密麻麻,經常聽到廣播搵車主移車呀。還間中聽到劉德華係隔離嘉年華度唱歌同講野囉。

剛才入場時我地只有三個人,依家再加兩位九龍朋友又要再排過隊喇,見職員做到霖晒檔又踢晒腳,真係多謝劉德華給他們難得的考試,壓力測試!睇黎汀角灣重來未試過爆場到滿瀉,今晚好生意爆晒數啦。

汀角灣老闆終於入完貨返黎,有菠蘿、金菇、活蜆同海蝦攞喇﹗真係抄足巴希雅喎,係少左香蕉啫。海蝦,新鮮度極高,啱啱買返黎麻﹗爽甜多汁,無得頂﹗

蜆煲,完全無需加水架,焗焗吓活蜆就會出水。海鮮最緊要新鮮,任何調味都唔洗添加。大家都激讚個蜆煲正到不得了,蜆肉肥美鮮甜又彈牙,天然海水咸香飄飄﹗

燒菠蘿,水份被蒸發使到菠蘿更甜,加上燒烤味芬芳都唔錯。錫紙焗牛油金菇,大路普通,牛油甜美夾著爽爽金菇,滿意。

雞扒同金沙骨最好味,大家都讚好食過嘉年華,又無麥師傅咁濃味,添食再添食。其實有秀珍菇、韮菜、秋刀魚燒架,無攞啫。我唔食青椒架,所以唔知好唔好食。

牛舌,我從來未食過腍劈劈牛舌,仲要勁羶,咬左啖就掉左喇。貢丸、墨魚丸,味道好咸,質感粉到不得了,大家都只係試左一啖仔放棄,平價貨。

蒜蓉扇貝,好美味呀﹗雖然係急凍,但味道都唔差,非常鮮甜﹗帶子內棉滑彈彈,橙色內臟甘甜無比,熱辣辣整隻掉入口,心心眼都出埋!扇貝要另外買的,不在任食套餐內,推介。
廚師腸、黑椒牛扒
  • 香辣雞中翼
  • 海蝦
  • 蜆煲
2016-02-03 3503 瀏覽
一同來到大尾篤踩單車, 當然少不了BBQ, 話說現在已經不興去政府燒烤場自攜食物, 燒烤農莊就適合我們了!比新式燒烤場更好, 他們有網! 由蕃茄, 到雞肉, 雞翼, 墨魚丸到蒜蓉包一應俱全, 正!說到味道, 其實都不錯的, 比如雞翼, 牛舌醃得頗入味, 但就流於大多都一樣的味道, 種種都差不多此外無論紅腸, 墨丸還是, 其實都很普通, 就只是普通街市貨值得欣賞的是蕃茄跟翠玉瓜, 都很JUICY新鮮, 最少有些肉汁此處選擇多, 但排隊要等十分十分久, 需要改善一下
比新式燒烤場更好, 他們有網!

由蕃茄, 到雞肉, 雞翼, 墨魚丸到蒜蓉包一應俱全, 正!

此處選擇多, 但排隊要等十分十分久, 需要改善一下
2016-01-25 2442 瀏覽
好幾年前都來過大尾篤吃網燒, 不過因為遠所以都沒有來喇。今年倒數原本book 左位食自助餐, 不過又趕唔倒時間去食。所以cancel左,正心急今年的倒數到底要點樣過, 就接受提議去大尾篤網燒。原本想找最多人去的那間, 不過都full了, 就搵左呢間反正未試過,就入去試下。覺得佢比較好又方便的就是已早把食物加上了竹簽, 樣拎食物的客人方便之餘, 燒起上來都很方便。全程只有像外傭國藉的員工來執頭執尾,見倒佢都覺得辛苦。有樣東西值得一提, 其實佢張檯的設計即有個凹位將個爐放入去, 唔知咩原因, 個凹位已經冇用,仲將成個爐夜在上檯, 如果你坐係度或者生得矮少少, 其實真係會燒得比較辛苦。矮屎得得既我就係好一個好例子, 感覺不太舒服。這裡的環境也不錯, 有位置泊車都好方便。係就好似靜左D, 倒數都靜, 其實佢有播音樂既, 不過好細聲,加上根本唔會有人聽,所以我個人覺得佢整部電視會仲好, 至少D人唔洗望住個電話黎到數。食物質素:個人覺得比起別家同區出名的網燒真的有些差距, 味道上肉類的味道感覺味道一般,沒有特色。而且如圖所見, 4人一同進來送的蜆肉十分細少, 根本吃不到肉,覺得這樣還入貨有點浪費。
好幾年前都來過大尾篤吃網燒, 不過因為遠所以都沒有來喇。
正心急今年的倒數到底要點樣過, 就接受提議去大尾篤網燒。
全程只有像外傭國藉的員工來執頭執尾,見倒佢都覺得辛苦。
矮屎得得既我就係好一個好例子, 感覺不太舒服。
飲品不夠不在話下, 其他都要加錢的, 除了入場費, 還有很多需要另加的食物和飲品費用。

至於食物款式, 一般燒物都有齊, 選擇都多, 味道也可以。看見這家店很用心的把竹簽加上食物, 覺得很好!!!
特別推介 大腸!!!! 大腸真係好好味!! 同埋肉類都好吃和多款式!!
下次都會繼續試下網燒, 不過可能就會先試下第二間再作出比較。
是個愉快的經歷!

2015-12-31
慶祝紀念
除夕
  • 大腸
2015-11-09 3659 瀏覽
今日同男友兩條友慶祝生日,黎食重慶bbq,一入到---冇客人,可能因為星期一天氣又未特別涼所以都冇乜人bbq,其他幾間燒烤場情況都差不多。一入到,就有人安排我地買票同坐位,男友體質極吸蚊,我問收銀姨姨有冇蚊怕水,雖然冇,但姨姨好細心咁幫我地點咗蚊香同開大風扇吹,之後入黎一枱,姨姨都有問佢地洗唔洗點蚊香。每枱有一煲蜆同金菇一份,一人一份蝦同波蘿配給,姨姨見我地燒咗陣都未攞,仲幫我地攞埋,very nice~幫我地開爐嘅叔叔好快手,燒到咁上下,有主動黎睇下火夠唔夠,總之服務態度一流。野食方面,小妹對食冇乜大要求,而且bbq都好睇自己燒得好唔好味。食物種類唔算好多,但一般要嘅雞翼,扒,丸,素食都有,最滿意係雞翼同燒波蘿,超多汁,好好味。野飲一人一罐,唔夠再買,都係七蚊,唔算貴。每枱有一份孜然粉同蜜糖,唔洗加錢買,抵!總括而言,地方企理,食物幾好,服務一流,值得再去一次

總括而言,地方企理,食物幾好,服務一流,值得再去一次
2015-11-09
慶祝紀念
生日
2015-09-29 4931 瀏覽
中秋節當然要BBQ, 本來想去石澳, 但怕太多人, 所以去大尾篤燒, 大尾篤有好多唔同燒烤場, 今次揀了枱上燒, 放棄了傳統的用燒烤叉燒烤, 因為上次試過附近某燒烤場, 覺得一般, 所以試試這間! 當日都相當多人, 到了大埔墟本想搭小巴, 但太多人, 所以搭的士入去, 入到去, 都幾多人, 有朋友早早到了, 所以入去買入場劵就可以, 有兩款, 一款自己燒, 一款自動, 自己燒$168, 自動燒$198, 相差$30, 唔算相差得太多, 但BBQ就要自己燒先至開心! 所以揀左前者!開爐$50, 雖然冇服務可言.... 但做事手腳都算快!  入到去, 要去另一個地方, 領取蜜糖, 紙碟, 盤, 等用品, 而每位而可有一罐飲品, 支裝飲品要加錢! 領取用品後, 到另一間房取食物, 食物種類也算多, 有一些已經用竹簽串了的多春魚, 雞全翼, 丸, 牛脷, 雞軟骨等.. 蔬菜種類也不少, 有冬菇(不過太細), 韮菜, 蕃薯等... 亦有麵包, 法包領取過後, 我地就開餐喇! 天氣好熱, 但周圍都有風扇, 尚算可以!食物方面, 醃得也算幾入味, 唔會只有雪味, 但調味方面也不算太咸, 呢度有個金沙
開爐$50, 雖然冇服務可言.... 但做事手腳都算快!
食物方面, 醃得也算幾入味, 唔會只有雪味, 但調味方面也不算太咸, 呢度有個金沙骨做得唔錯, 燒烤過後更為入味, 幾好味!  雞翼燒後嫩滑多汁,即使你覺得唔夠味, 枱上亦放有孜然粉和辣粉, 好正!
另外, 麵包亦好切開一半, 方便燒, 加上蜜糖更好味!
最驚喜莫過於呢度有豬大腸, 燒後更香脆可口, 不會太肥!
另外, 還可以另外ORDER海鮮, $100/一打生蠔, 即叫即開, 鋪上蒜蓉, 幾鮮甜, 唔會有腥味, 唔錯! 但個人略嫌過多蒜蓉!
烤過後的生蠔更香口!
呢度仲有唔同食物送, 有煲仔蜆, 蝦, 蒜蓉金菇, 菠蘿!
煲仔蜆冇味道可言, 有點失色; 蝦都算彈牙, 實肉, 唔會霉; 蒜蓉金菇冇難度, 好難做得唔好食, 不過份量就比較少!  燒過的菠蘿都好甜, 熱食也不錯!
呢度雖然只有一個跳彈床俾小朋友玩, 但地方都算寬敞, 下次可以帶埋屋企人一齊黎!
而且假期的價錢黎計, 唔算貴! 值得一試!
2015-09-26
2015-09-07 4596 瀏覽
日前相約幾個好友來到大埔大尾篤汀角灣燒烤農莊燒嘢食,順便聚下舊。入口大大個燒烤農莊的招牌,但也很難令人忽視毗鄰另一間燒烤場的存在,皆因該燒烤場招牌設計相當先聲奪人,內裡“玄機”還有請大家自己參透啦~向內步入,紅橙色的“公雞”頗為突出,細想之下其實也相當貼合農莊的主題。飲品及食材全是自助式,這一間正長方形的建築物就是燒烤農莊的心臟地帶,凡是取飲品或食材全都在這裡進行,切記取飲品時,要帶上付款後,店員所提供的飲料提取卡,一張卡只能換取一個飲品,若想要額外飲品就必須現場付款購買。來到燒烤場地,這裡一共分三個燒烤場地,一個是接近門口,設有兒童小型遊樂場的燒烤場地,這一點對於一家大小前來享受家庭樂的客人來說,實為貼心之舉;另一個燒烤場地的烤爐偏屬大型的,喜歡熱鬧並把食物擺滿燒烤網上的客人肯定會選擇這一場地;而最後一個就是我們所選擇的懶人燒烤場地,擁有自動燒烤串燒的炭爐,對於我們這些懶人來說,簡直就是救星~挑選好座位,再選擇好套餐之後,員工也忙著幫我們set爐,並奉上燒烤工具。友人當中,喜歡吃蔬果的占大部分,所以選擇了很多蔬果類食材。而我當然拿些海鮮及肉類來平衡一下營養攝取量。將所有食材都串好,再

友人當中,喜歡吃蔬果的占大部分,所以選擇了很多蔬果類食材。

而我當然拿些海鮮及肉類來平衡一下營養攝取量。

將所有食材都串好,再擺好位置讓其自動翻轉燒烤,另一邊則把體積較大而且需時較長來熟透的食材平鋪在燒烤網上,適時的抹上蜜糖、辣粉、牛油等配料,整個過程,感覺上比起傳統燒烤較為簡單。

一般上冰鮮的食材口感以及新鮮度都會比較欠奉,不知是否是因為在場友人所製造的歡樂氣氛所渲陶之下,感覺這裡的食物質素尚算不錯,雞翼嫩滑多汁,芝士魚蛋內層的芝士濃郁稠杰,外層彈牙爽口,豬大骨則醃製得夠入味,而青辣椒算是驚喜之物,不但不辣,還充斥著鮮甜多汁的口感,讓人食到停不了口~

套餐所贈送的海鮮拼盤也相當不俗,大家也沒想到這裡的海鮮原來比起肉類來得出色,尤其是鮮生蠔和帶子,鮮甜嫩滑,沒有一絲腥味,卻是意料之外。

燒烤農莊面積寬大,最適合三五知己或一家大小前來,食物質素不錯,價錢也相當公道,值得一試。
2015-08-29
2015-09-05 3911 瀏覽
7月中竟然來個週末踩單車日,低估了太陽伯伯的威力,猛烈的陽光、濕熱的溫度全部同行者都要投降,可惜今次日落不完美。終於完成踩單車後,又到燒烤農莊,轉了樣,燒烤模式又新選擇!先賣賣關子。食物種類比之前的少一點,不過還可以。除了任燒食物外,每人送生蠔、蝦、帶子、蜆、香蕉,各樣一。如果想encore 的話,絕對可以。登登,這就是自動轉串燒燒烤爐,將食物串在鐵枝,因為鐵枝一邊有齒輪,只要放準空隙中就可以轉動。不過食物串得不好,也未能360度轉動。用上去不太方便,只是綽頭,還是傳統式較好。燒雞翼是我最拿手,差不多全熟前塗上蜜糖,外皮香脆,內裡肉質嫩滑。而剛才的生蠔味道一般,因為比較難烤熟,最多encore 的是香腸,而附送的一煲蜆也很鮮甜美味。不過自動燒烤爐價錢比較一般的貴$20,每位$150 ,所以下次不會再來。

食物種類比之前的少一點,不過還可以。

除了任燒食物外,每人送生蠔、蝦、帶子、蜆、香蕉,各樣一。

如果想encore 的話,絕對可以。

用上去不太方便,只是綽頭,還是傳統式較好。

2015-07-18
2015-04-15 4754 瀏覽
2015年第一次大伙兒踩單車活動終於在3月開始了,因為夏天日長夜短的關係,我們更看到美麗的日落。output 後當然有input,又去了燒烤農莊,上次光顧過比另一間出名的水準較好,所以繼續光顧。今次是另一款座椅,一樣坐得舒適。收費$138/位,另加開爐費 $40。食物選擇款式也跟上年12月來的差不多,調味都剛好。燒冬菇真的不錯,帶有脆身口感。雞翼味道實在不錯,所以整個爐佈滿雞翼很瘋狂了。香腸類也是我們繼續熱捧的。今次朋友用了$5買牛油及蒜蓉,令到麵包的味道更更更為提升,$5 絕對超值!換炭後,爐火顏色很很美麗,燒賣、貢丸加炭後即時漲大了不少。套餐包一煲蜆,原來蜆加熱後會出水,經上次失敗經驗後,今次不用加水就放在爐上。蜆很新鮮、味道鮮甜。時間不經不覺過了3個多小時,美中不足的是沒有錫紙包蕃薯烤,又不想用錢購買,用了之後包金菇的那塊,可惜時間不足,蕃薯質地未夠時間烤不夠軟身。

今次是另一款座椅,一樣坐得舒適。

收費$138/位,另加開爐費 $40。

食物選擇款式也跟上年12月來的差不多,調味都剛好。

燒冬菇真的不錯,帶有脆身口感。
雞翼味道實在不錯,所以整個爐佈滿雞翼很瘋狂了。
香腸類也是我們繼續熱捧的。

牛油蒜蓉多士

換炭後,爐火顏色很很美麗,燒賣、貢丸加炭後即時漲大了不少。

烤香蕉
2015-03-28
牛油蒜蓉多士
烤香蕉
2014-12-17 6854 瀏覽
一踏進秋冬,我第一個想到的節目就是下午踩單車、晚上BBQ, 不論情侶、朋友們、家庭都十分適合。平日光顧開的燒烤店滿座,幸好預訂此間試下。地方幾空曠,不得不讚職員幾親切有禮,每人只是 $138 任食 (另有配額海鮮及生果,包一罐飲品)、$40 開爐 (6人或以下),還附送卷紙、紙碟、蜜糖、調味粉等。飲品選擇都頗多, 就算另購買價錢都合理。意想不到坐在騰椅幾舒服,整體感覺比之前一間好。除了串燒外,還有燒烤叉形式,更有另加錢食物如蠔、乳鴿、乳豬等 (需2天前預訂)。 食材都算新鮮,而部份食物也有醃製過,味道適中。不過茄子確實有點難燒,而香蕉、菠蘿、蜆等就是配額食物。但蕃薯、金菇都需要用錫紙包著來燒,不過錫紙要另加錢,於是我們就將包蜆的錫紙循環再用。燒雞全翼比雞中翼更滋味。取食物時間約有 3.5 小時,燒烤時間不限,時間相當充裕。配額的香蕉、菠蘿都是平貨食物,為什麼要配額呢?難道怕人外帶取走?最後少不了甜品,就來個燒香蕉配朱古力醬吧!這間整體上的確不錯,下次踩單車的話一定再來。

飲品選擇都頗多, 就算另購買價錢都合理。

燒雞全翼比雞中翼更滋味。

最後少不了甜品,就來個燒香蕉配朱古力醬吧!
這間整體上的確不錯,下次踩單車的話一定再來。
2014-11-15
2014-12-08 5892 瀏覽
每年入冬之後, 我們一班人最少會來一次, 因為這個燒烤場地方算交通方便, 巴士小巴站就在對面,場地又比較寬敞, 而且也不會被提醒夠鐘要離場。場地方面,一邊是大爐即傳統的燒烤爐,一邊是細爐即街邊賣串燒的炭爐, 還有一處地方好像是包場專用。食物方面, 是自助的, 有丸類,雞翼,腸仔, 燒賣, 番薯, 牛肉串,麵包,金姑瓜菜類都有,   如果用大爐的話, 就比較麻煩,因為大多數食物都已經用長籤叉叉好, 要自行除出食物才可叉在以燒烤叉上, 用細爐的話就簡單得多,直接放在爐上就可以。至於味道方面,我覺得某些丸類很重味精, 腸仔亦太咸, 吃幾口已經口渴, 黑椒雞翼就較入味, 每圍附送的那一煲蜆, 我覺得很有海水味 , 因為夠咸, 但今次我們放得太久,蜆全都縮細了。 入場費已包每人一罐飲品, 就算再買也不貴, 枝裝飲品也是$10, 罐裝$7, 價錢不貴, 不用偷偷帶飲品來。這裡越夜越多人, 我們在中午入場至傍晚離開時已差不多滿座, 建議不想迫人的話,最好在日間來。
場地又比較寬敞, 而且也不會被提醒夠鐘要離場。

2014-12-06