2019-01-12 1790 瀏覽
鋪頭位置唔算易搵~係帝苑酒店同半島中心中間條巷仔!平時食飯經過都會見到好多人要坐到出門口!今日早左少少落嚟~都尚叫有位阿豬嗎係我哋一坐低,就放低左幾碟小菜《炒年糕》 $65分量非常少,一個女仔食會啱啱好,但係如果男仔食就絕對會食唔飽!但係佢嘅味道幾好夠晒香同辣!《雞肉紫菜卷》 $60相對地比較普通~ 有點兒唔抵食其實相同嘅嘢我喺韓國街只需要用$40就買得到《炸醬麵》 $75面嘅質地幾好但係嗰醬有少少鹹~同埋我哋嗌左一個Lunch Menu上面冇嘅餸《糖醋肉-細》 $298(?)雖然佢係細版,但係份量都唔少!而且味道非常之好!而且好接近韓國嘅味道!之前食過諾士佛台一間韓國嘢,嗰度嘅糖醋肉就偏酸同鹹!所以我鍾意呢度嘅味道多啲❤️❤️❤️但係我諗唔明白糖醋肉點解可以買咁貴🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️其實同生炒骨嘅概念係一樣😂😂😂😂😂😂呢度嘅口味都幾正宗但係有少少偏貴~
鋪頭位置唔算易搵~
係帝苑酒店同半島中心中間條巷仔!

平時食飯經過都會見到好多人要坐到出門口!

今日早左少少落嚟~都尚叫有位

阿豬嗎係我哋一坐低,就放低左幾碟小菜

1998 瀏覽

《炒年糕》 $65
但係佢嘅味道幾好夠晒香同辣!

《雞肉紫菜卷》 $60
相對地比較普通~ 有點兒唔抵食
其實相同嘅嘢我喺韓國街只需要用$40就買得到
《炸醬麵》 $75
面嘅質地幾好但係嗰醬有少少鹹~

同埋我哋嗌左一個Lunch Menu上面冇嘅餸
《糖醋肉-細》 $298(?)
雖然佢係細版,但係份量都唔少!
而且味道非常之好!而且好接近韓國嘅味道!
之前食過諾士佛台一間韓國嘢,嗰度嘅糖醋肉就偏酸同鹹!
所以我鍾意呢度嘅味道多啲❤️❤️❤️
其實同生炒骨嘅概念係一樣😂😂😂😂😂😂

呢度嘅口味都幾正宗但係有少少偏貴~
2018-11-14 1663 瀏覽
睇韓劇或綜藝不時會見到主角或主持人叫外賣除了炸雞 韓式炸醬麵同糖醋肉一定都係成日見到的配搭係香港食過好幾間韓國料理 都唔算好特別 但呢間真心推介 韓式炸醬麵同糖醋肉都係韓國食到的味道先後幾次食過 每次都會order 韓式炸醬麵、糖醋肉同水冷麵 拌菜韓式糖醋肉M阿珠媽記得我 所以今次個糖醋肉係汁同肉分開比我試下有咩唔同 邊樣好食D2個食法都好食 分開左汁 就可以外皮就保持酥脆 水冷麵上菜之後阿珠媽會幫你用較剪剪下個麵 食的時候加少少芥末醬麵好有咬口 唔會變左一陀麵咁 個凍湯加埋蘿蔔同梨 一個字︰爽 韓式炸醬麵主要用黑豆醬再加其他配料整 阿珠媽會主動幫你撈埋完全就係想食到的味道同口感 每次來食都係韓國人多過香港人阿珠媽亦都好熱情 廣東話 韓語同英文都絕對無問題價錢唔算平但絕對高質 每次都食得好滿足又開心
睇韓劇或綜藝不時會見到主角或主持人叫外賣

糖醋肉  中
炸醬麵
  • 糖醋肉
2017-12-30 2675 瀏覽
Ginseng chicken soup is very popular Korean food. This soup is very loved during hot summer in Korea. Korean people think this hot food is good for body during hot summer. Winter of Hong Kong remind me this food some times. Hong Kong weather is not as cold as Korea but I feed very cold. This food makes my body very warm and better. Ginseng soup of this shop is very good for Korean people. The soup is rich and good can enjoy the whole of chicken.

2017-12-11 819 瀏覽
Good place for lunch. Main dish comes with 5 small dish which are good. The price is cheaper than the other korean restautant. Bibimbap, Gimbap are recommended. The place is small and not fancy but one of best place for lunch in East tst.
2017-12-08 1817 瀏覽
今日叫左1個炸醬麵,1個辣海鮮湯麵,1個煎餃,1支燒酌.... 因為太好味 忘記左影相. 炸醬麵比濟洲同首爾一d炸醬麵更好食,海鮮湯面比較辣 但辣得好過癮⋯⋯比起其他韓式廳餐好食。服務亦好好,絕對會再來食!
  • 炸醬麵
Located in TST east. Toilet is in a building basement about 10mins away! We had the sweet and sour pork. No flavour in the meat. plus the noodles with black sauce. Not bad, a little salty. This is "Korean Chinese". Korean take on Chinese food in Hong Kong, interesting combination. Other customers were Korean.BUT SERIOUSLY, DON'T LOOK AT THE CEILING. I WAS AMAZED.

2017-02-24
2016-12-21 2962 瀏覽
原本以為是即燒即食,怎知原來是鐵板燒,連蒜片都燒不到想要的效果!生菜拼盆,五花腩,頂級牛肉一起上菜,餃子和牛肋肉也很快上菜,這正是個問題,如果想吃到熱辣辣的鐵板燒,那是一定要吃完一道菜再叫另一道菜會更好!五花腩鐵板燒好香,牛肋肉鐵板燒啖啖肉多汁鮮嫩,餃子也不錯,但頂級牛肉就比下去了,肉質偏硬!不過有啤酒可以搭救一下!燒肉配啤酒好味食法:將燒肉放在生菜上面,加上醬汁,加上辣椒圈包裹著一起吃,好味道~
,牛肋肉鐵板燒啖啖肉多汁鮮嫩
,餃子也不錯,但頂級牛肉就比下去了,肉質偏硬!
不過有啤酒可以搭救一下!燒肉配啤酒
五花腩鐵板燒
牛肋肉鐵板燒
煎餃子
2015-11-12 4867 瀏覽
Lunch同同事到附近一間韓國餐廳用膳,已不是第1次來了。這間韓國餐廳由阿珠媽打理,食物好正宗,店員亦聽得懂廣東話,點餐落單絕對無問題。有4小碟前菜,有時前菜嘅款式會有不同,而味道亦相當不錯左: 提子7喜    右:錫蘭檸茶牛肉豆腐湯: 料足份量多,湯味濃,送飯一流辣炒年糕: 同事說味道比較辣,但夠晒野味完餐後,店員會問我地覺得好唔好味,又會推薦其他食物下次嚟食。So nice
Lunch同同事到附近一間韓國餐廳用膳,已不是第1次來了。
有4小碟前菜,有時前菜嘅款式會有不同,而味道亦相當不錯
左: 提子7喜    右:錫蘭檸茶
牛肉豆腐湯: 料足份量多,湯味濃,送飯一流
辣炒年糕: 同事說味道比較辣,但夠晒野味

2015-11-11
2015-10-19 3684 瀏覽
今晚黎到尖沙咀一間正宗韓國人開既韓國餐廳好多韓國人黎幫襯菜式好味又多選擇得到老闆娘熱情招呼炸雞肉質嫩滑 面頭有辣椒架 對我黎講都幾辣 但又好鬼惹味 幾好味雖然我怕辣 但都食左好多舊!😎炸雞份量都幾多 3人share都可以辣辣的炸雞加埋芝士一齊食好好多 可以中和返d辣味😈More cheese is better!I Love CHEESE!呢個一定要襯熱食!芝士放得太耐會痴住個鐵板 到時就要用力刮架啦我愛韓式炸醬麵入面有甜甜的洋蔥麵質彈牙 配上份量充足既炸醬 完全足夠送哂成個麵都幾大碗 當晚3個人食 每人都夾到2碗
今晚黎到尖沙咀一間正宗韓國人開既韓國餐廳
好多韓國人黎幫襯
菜式好味又多選擇
得到老闆娘熱情招呼
芝士乾烹雞
雖然我怕辣 但都食左好多舊!😎
炸雞份量都幾多 3人share都可以
辣辣的炸雞加埋芝士一齊食好好多 可以中和返d辣味😈
More cheese is better!
I Love CHEESE!
我愛韓式炸醬麵
入面有甜甜的洋蔥
麵質彈牙 配上份量充足既炸醬 完全足夠送哂成個麵
都幾大碗 當晚3個人食 每人都夾到2碗
芝士乾烹雞
2015-10-08 3060 瀏覽
今次去了家氣氛充滿韓國地道風味的韓食店吃晚餐店內由阿珠媽打理 一口流利的韓文感覺置身於韓國二人套餐中有炸醬麵和海鮮辣麵 份量大大吃完肚子很撑Tang Su Youk 糖醋肉 (~$250)韓式煮法但其實有點像中式咕嚕肉的一道菜雞塊炸好後淋上煮好呈透黃色的酸汁 質地有點黏糊入口卻意外清爽開胃 酸酸微甜的醬汁帶喼汁的味道雞塊雖然炸的卻不太油膩 醬油浸久了的外皮會腍這也不能避免 其實味道夠鹹香惹味所以沒有關係蔬菜又爽甜新鮮 其實吃呢個會好想嚟一碗白飯芝士乾烹雞 (小$260 大$330 二人套餐$450)鐵板中央堆起了小山丘般的炸雞 旁邊有少量芝士包圍著 芝士可以趁熱包著雞粒炸雞上看見一粒粒的胡椒及調味料 味道微辣而惹香阿珠媽為人親切 像隔離姨姨一樣友善好心提醒我快點拍完照便盡快進食了炸醬麵 ($98)非常地道的韓式黑炸醬 用餐時感覺好像置身於韓劇中大量烏黑的炸醬鋪上麵條 用筷子拌勻便會緊緊掛上麵條此時的棕褐色竟然感覺十分吸引 便馬上夾上幾條試食炸醬入口帶甜 有些韓國麵豉的味道 濃厚的韓式風味質地唔會太稀太黏 不過越熱食越滑溜當然較好醬汁中有頗多的洋蔥而只有少量豬肉 多一點也不為妨麵條非韓國
今次去了家氣氛充滿韓國地道風味的韓食店吃晚餐
店內由阿珠媽打理 一口流利的韓文感覺置身於韓國
二人套餐中有炸醬麵和海鮮辣麵 份量大大吃完肚子很撑
Tang Su Youk 糖醋肉 (~$250)
韓式煮法但其實有點像中式咕嚕肉的一道菜
雞塊炸好後淋上煮好呈透黃色的酸汁 質地有點黏糊
入口卻意外清爽開胃 酸酸微甜的醬汁帶喼汁的味道
雞塊雖然炸的卻不太油膩 醬油浸久了的外皮會腍
這也不能避免 其實味道夠鹹香惹味所以沒有關係
蔬菜又爽甜新鮮 其實吃呢個會好想嚟一碗白飯

芝士乾烹雞 (小$260 大$330 二人套餐$450)
鐵板中央堆起了小山丘般的炸雞
旁邊有少量芝士包圍著 芝士可以趁熱包著雞粒
炸雞上看見一粒粒的胡椒及調味料 味道微辣而惹香
阿珠媽為人親切 像隔離姨姨一樣友善
好心提醒我快點拍完照便盡快進食了

炸醬麵 ($98)
非常地道的韓式黑炸醬 用餐時感覺好像置身於韓劇中

湯味道一般 反而碗中最出色的是那幾塊海鮮呢

有少許魷魚和小蜆 一隻蝦 份量不多但很新鮮 魷魚也很彈牙

注意 小店名將會改為Nom nom 下次別去錯了
2015-09-11 1550 瀏覽
🐓去過韓國飲正宗嘅人蔘雞湯之後一直想係香港搵返同樣既味道呢度既蔘雞湯上枱時重係滾緊人蔘同雞香味出哂黎😍雞肉入面同韓國嘅一樣包左糯米栗子紅棗等等既材料每煲湯有兩至三條人蔘雞肉竟然重好嫩口唔痴牙飲完之後即刻出哂汗 成身暖哂好適合平時體寒虛弱既人去飲😋叫左豬肉做配料同啲菜係熱辣辣既石鍋撈好每食一啖都有唔同既口感 蔬菜可以補充平日既纖維攝取量鍋底重有飯焦 脆卜卜好味道😋

🐓

鍋底重有飯焦 脆卜卜好味道😋
  • 人蔘雞湯
  • 石頭鍋飯
2014-12-28 2078 瀏覽
尖東比較少韓式食肆, 可能要食韓餐的人, 都會走過去對面金巴利街啩. 這店的定價不貴, 但水準就應真麻麻.先來前菜, 已經看出此店一二, 質素中下, 食品頗為"求其", 韓式泡菜乾爭爭, 味道偏酸不辣淡口, 另一小碟碎菜蘿蔔, 更賣相奇差, 入口完全沒味道. 但只幾粒的碎薯仔不錯, 味道可以.餐牌上, 唯一的一款石鍋拌飯, 沒有肉的, 全齋, $62, 價錢不是問題, 但為甚麼沒有供應有牛肉的款式?? 真的不明白. 質素也可以, 但材料應真一般, 如果不是用韓式的石鍋, 基本上是港式蘿蔔脆瓜飯. 無論如何, 加了些醬汁, 熱度也算十足, 吃下的感覺, 仍然不差.豆腐湯配飯, $58, 上檯, 夠熱, 還滾著, 味道也算可以, 也是材料一般, 豆腐也算軟滑.

2014-12-07
2014-08-11 1946 瀏覽
假日在尖東附近,正在思考我的 late lunch 吃什麼。剛好,想起那邊有一間韓國食店,因此就過去試試。誰知道,在這間江南韓國餐廳吃一頓飯,心中翻了好多次白眼!店的位置在半島中心,向麼地廣場方向的後街,比較不顯眼。加上是星期日的下午 3 點,店內只有一檯食客找好位置坐下,侍應催促著點菜,速速點了蔬菜拌飯。年青人嘛,等候食物時當然玩電話。突然,左膊被什麼東西點了一下,抬頭望是水漬。再抬頭看天花板,頭頂是冷氣出風位。店內還有其他冷氣出風位,同樣四周且滿是水點。向侍應反映出風位滴水,她竟然說「冷氣已經開到最大架啦!」 um......廣東話聽不明白,那麼我用普通話講一次。這次她聽懂了,不過只是叫我換位子,完全沒有跟進行動。心想,我只是食客,沒理由要我教她怎樣做。換位子耐心等我的拌飯好了!等了沒多久,侍應端上拌飯,稍後是芽菜湯。看似沒什麼問題。我的桌面,只有剛才一坐下就端上的熱茶,拌飯和芽菜湯,就這三樣。在任何一間韓國食店必然有幾碟泡菜,難道在這間食店不是基本的嗎? 吃了幾口飯,見幾個侍應圍埋一堆談笑,明顯沒來泡菜之意,結果我忍不住開口問 「唔該有冇泡菜?」 她才給回一小碟辣泡菜疏菜拌飯,材

疏菜拌飯,材料有蛋、豆芽、椰菜、菠菜、辣青瓜、牛肉。食物賣相和味道也可以,份量對女生來說是剛剛好。這麼簡單的拌飯,很難會不好吃。不過明明是疏菜拌飯,不知為何會有牛肉,拌飯卻沒有麻油和辣椒醬。不過有辣青瓜和泡菜,因此不計較地吃啦~
用餐中,韓國大媽因為沒事做,從廚房走出來店面。她看見另一檯食客檯面,就指著問侍應 「為什麼人家的辣泡菜都吃光了還不添?」 接著韓國大媽轉頭看我的檯面,又問 「為什麼只有一碟泡菜? 應該要給四碟的!」 那檯客都差不多吃完,就說不用了。因為韓國大媽聽不懂廣東話,那兩個侍應,就向大媽解釋那位客人不要才只給一碟。說著說著,竟然說我同樣表示只要一碟泡菜! 聽罷火冒三丈!!! 這死貓我當然不會食,立刻澄清,韓國大媽解釋又道歉。估不到這頓飯這麼 「豐盛」 !
疏菜拌飯 $52,加一服務費,但沒有服務可言。語言問題產生誤會,經驗不足,這些都可以諒解。但工作做不好,過失竟然諉過客人,這態度太卑劣!
用餐經驗非常不愉快,不值得去!
題外話/補充資料: 冷氣出風口滴水,店員沒意識去抹乾,隨時滴入食物,感覺不衛生!
2014-06-16 3003 瀏覽
小店係半島中心既背面,行大個圈先見到。朋友先到,不過訂了位都唔使等。我地五個人都叫左幾多野食都幾好食,不過個人覺得亞士厘道個間更好味純因為熱潮而食,都ok. 炸得香口又唔會好多麵粉普通到不行,哈,泡菜煎餅比較好食必食之韓食,呢度都唔錯,但豆腐唔係好新鮮,有點酸蛋整得好滑同嫩,唔錯的,適合淡口味的朋友其實仲叫左其他拌飯之類,都唔差但又唔係話好好食。點解話暖男韓食,因為店內真係有個韓個男,靚仔有禮貌又熱情不斷叫我地加醬先好食,又幫我地整個部隊鍋,最重要係英文溝通到xd有機會會再黎!
小店係半島中心既背面,行大個圈先見到。
朋友先到,不過訂了位都唔使等。
我地五個人都叫左幾多野食

都幾好食,不過個人覺得亞士厘道個間更好味

純因為熱潮而食,都ok. 炸得香口又唔會好多麵粉

普通到不行,哈,泡菜煎餅比較好食

必食之韓食,呢度都唔錯,但豆腐唔係好新鮮,有點酸

蛋整得好滑同嫩,唔錯的,適合淡口味的朋友

其實仲叫左其他拌飯之類,都唔差但又唔係話好好食。

點解話暖男韓食,因為店內真係有個韓個男,靚仔有禮貌又熱情

有機會會再黎!
2014-06-13
2014-06-15 2576 瀏覽
位置係半島中心背面,要行大半個圈先見到,哈。朋友已經先入到去。成日都會食韓國野,又試下呢度先! 呢度有個男仔係韓國人,靚仔又熱情, 英文都唔錯呢個係韓國必食之一,呢度都ok, 但個人覺得係亞士厘道個間比較好食。另一個必食,部隊鍋!幾岩香港人口味,但豆腐有啲酸,唔係好新鮮純為熱潮而食,炸到咁一定香口,唔厚粉,可接受呢個普通到唔普通,哈哈個蛋做得好滑,好食!!其實仲叫左泡菜煎餅,比海鮮個個好食無影到啲前菜,不過都係基本個幾樣,味道唔錯。最後一提,點解話個韓國男好熱情,因為成日主動叫我地要加咩醬先好食,又幫我地整個部隊鍋個麵,暖男啊

純為熱潮而食,炸到咁一定香口,唔厚粉,可接受

呢個普通到唔普通,哈哈

個蛋做得好滑,好食!!

其實仲叫左泡菜煎餅,比海鮮個個好食

無影到啲前菜,不過都係基本個幾樣,味道唔錯。

2014-06-12