⭐️週末美食推薦——江湖小棧雖然煲仔飯在冬天比較受歡迎,但也不代表炎夏不可以吃煲仔飯。江湖小棧的煲仔飯水準不俗,牛肉、滑雞、排骨、肉餅、鯰魚等隨意配搭,加入自家製豬油、豉油,提升層次,加上香口飯焦,令人垂涎這是家在荃灣的餐館,排隊人多到,已經可見它的受歡迎程度。其實已經來這家五六次了,真的覺得很好吃,裡面主要是煲仔飯和燒烤。💎它的煲仔飯我真的要隆重推薦推薦再推薦,真的太好吃了,獨家的豬肉配方,真的是和外面的不一樣,豬肉加醬油,絕配了。價格大概80一份,可以配3樣,我喜歡魚雞還有排骨。這裡的魚好像是鯰魚,真的超滑超香,雞非常地新鮮,特好吃。蔥我要多蔥,蔥和飯和豬油攪拌在一起簡直不要太好吃了。大家可以自由配搭,配料任選1至3款,即點即煲,需時等候約20分鐘。上枱時連同煲蓋、毛巾,加入豬油、豉油,合蓋輕輕焗一焗。順便推薦他們家的燒烤韭菜,配上煲仔飯絕配,每次一想起來都流口水的狀態這家店好像還上過TVB東張西望的節目,大家一定要去試試啊。
⭐️週末美食推薦——江湖小棧

這家店好像還上過TVB東張西望的節目,大家一定要去試試啊。
都已經周圍試過好多吾同既煲仔飯 呢一間真系不得不讚🫢平時都見到有好多人排隊 特別系冬天 如果無訂位 真係連食既機會都無🤣🤣🤣咁岩今日經過 人吾等多 可能已經比較夜🫢佢哋嘅煲仔飯除咗有特定嘅款式之外 仲可以自選餸 我揀咗三款餸 分別係榨菜 臘腸 同埋肉片 臘腸簡直係煲仔飯必選既餸🤤🤤由落單到送上枱 大約需時15至20分鐘 到咗之後 店員會比豬油同豉油你 落完之後再焗多2分鐘 咁就食得😍焗完之後 一打開個蓋 真係口水都流埋🤤🤤🤤豬油撈飯真係好香 不過就比較肥🫢要小食 豉油如果再香啲就完美👍🏻👍🏻另外仲有串燒同煲仔粥🫢下次可以試吓😍

另外仲有串燒同煲仔粥🫢下次可以試吓😍
2022-05-01
$100 (宵夜)
2022-07-23 460 瀏覽
煲仔飯,本身就係一種邪惡嘅食物,唔止高脂,重要高卡路里。你有冇諗過一種本身咁邪惡嘅嘢食,如果加埋豬油俾你撈落啲飯度食,會將邪惡嘅程度推向一個乜嘢地步?江湖小棧實現咗我依個遐想。江湖小棧主打煲仔飯菜色,冬天時候嚟食嘅占要等位就等到天荒地老,我就趁夏天熱辣辣唔洗等位,夜晚走咗去食。入到間舖,好彩佢地個冷氣開到好凍,等我可以喺個舒適地方食煲仔飯。佢嘅煲仔飯嘅餸係任仔配撘,我揀咗潤腸、排骨同鳳瓜。煲飯嚟到。淋上佢地調制過嘅豉油同豬油,焗兩至三分鐘,食得。師傅煲到飯焦同熟飯嘅比例啱啱好,每啖飯都食到豬油潤腸同飯焦嘅香,真係好滿足!

2022-07-15 411 瀏覽
江湖小棧 - 睇個門面以為係點心鋪,同埋佢地只做晚市🍴自選煲仔飯 $83 我就揀咗窩蛋、肉餅同蒜蓉。 一上到枱面已經痴線咁香,仲可以按自己口味加入適量既豬油同豉油,本身我個人好抗拒要落豬油,覺得會好油同埋有陣油膱味😮‍💨不過!!!呢間果啲真係完全冇,同埋其實落小小已經好夠香夠味了🥰同埋鐘意飯焦既人一定超級開心!佢地係真·煲仔飯,最後會得到一大堆既飯焦!🤣 馬拉盞燒通菜 $48 ️超香超好食!見到幾乎係枱枱都會叫既items!!!🤩🤩🤩不過單食就會有啲太咸,適合一啲鐘意食濃味既人士!🤣不過我覺得又係燒既又馬拉盞,真係好有風味!必食✔總括🥄整體泥講,真係出乎我意料之外既好食!🥳大家一定要去試吓啊,記住要叫馬拉盞燒通菜!同埋煲仔飯既話份量都真係好多,細食既女仔可以兩個人叫一個,再加其他野食!🫶🏻———————————————————————————📍 荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖價錢:🎖🎖 食物:🎖🎖🎖 🎖 🎖*5🎖為最高⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰🔍#是但求其荃灣...#荃灣美食 #荃灣 #荃灣 cafe #荃灣有咩食 #下午茶 #荃灣下午茶 #荃灣茶
自選煲仔飯 (窩蛋、肉餅同蒜蓉)

江湖小棧 - 睇個門面以為係點心鋪,同埋佢地只做晚市🍴

自選煲仔飯 $83
我就揀咗窩蛋、肉餅同蒜蓉。

馬拉盞燒通菜 $48 ️

總括🥄
———————————————————————————
📍 荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖
價錢:🎖🎖
食物:🎖🎖🎖 🎖 🎖
*5🎖為最高
🔍#是但求其荃灣
#荃灣美食 #荃灣 #荃灣 cafe #荃灣有咩食 #下午茶 #荃灣下午茶 #荃灣茶餐廳 #荃灣冰室 #荃灣茶記 #荃灣 burger #荃灣煲仔飯 #煲仔飯 #likeforlikes #likeforlikehk #hkfoodie #foodie
自選煲仔飯 (窩蛋、肉餅同蒜蓉)
  • 馬拉盞燒通菜
一向都麻麻地煲仔飯,係冬天好凍食一次半次過下癮就夠。但自從有一次陪朋友食過江湖小棧之後就完全明白咩叫好食嘅煲仔飯,熱辣辣嘅煲仔飯加豬油同自家製嘅豉油,又香又野味,仲有薄薄一層焦脆卜卜嘅飯焦,真係好味到停唔到口係出面其他舖頭食唔到嘅味道😌😌除左煲仔飯,佢有好多串燒,小菜可以選擇,都有食過好幾款,味道不過不失就唔刻意介紹啦。不過建議早啲去,我今次6點去,唔洗等位,爽😌😌對上一次我冬天去,7點幾到,等位等到9點幾先有得入,出面食風都食飽,亦因為嗰次等太耐,每次想黎食嘅時候都有啲卻步,所以想食嘅要盡量避開繁忙時間啊😎😎😎
一向都麻麻地煲仔飯,係冬天好凍食一次半次過下癮就夠。

係出面其他舖頭食唔到嘅味道😌😌

2022-07-07
2022-07-08 542 瀏覽
聽聞荃灣有間豬油煲仔飯都幾好食,平日都要等位。今次就約左朋友一齊去試下~店面唔大,所以坐得有少少逼。🔎生滾鯽魚湯一上枱就見到原條鯽魚🐟係湯入面,魚湯呈奶白色,飲落非常鮮甜~🔎北菇滑雞煲仔飯煲仔飯一上枱,職員會俾埋豬油同豉油你,叫你落完焗多2-3分鐘就食得。雞肉都算嫩滑,而個飯亦都好香,粒粒分明,食落軟硬適中,正~食到底仲有唔少飯焦,呈金黃色,鐘意食飯焦既朋友一定要試下❤️🔎蜜椒牛柳粒牛柳粒食落唔會韌,而且份量都唔少,配上蜜椒非常之夾👍🏻👍🏻👍🏻🔎雞中翼🔎牛舌🔎燒紐西蘭羊架比起小菜同煲仔飯,個人就認為佢既串燒就稍為遜色。三款串燒都不過不失,唔算特別好食。㊙️另收加一服務費

🔎生滾鯽魚湯

🔎北菇滑雞煲仔飯
雞肉都算嫩滑,而個飯亦都好香,粒粒分明,食落軟硬適中,正~

🔎蜜椒牛柳粒

🔎雞中翼
🔎牛舌
🔎燒紐西蘭羊架

㊙️另收加一服務費
2022-06-29 376 瀏覽
見天氣仲涼兩地,就趁夏天黎之前食個煲仔飯先。就諗起去江湖小棧食煲仔飯,今日試自選煲仔飯,揀咗臘腸、田雞同肉餅,豬油加煲仔飯簡直係一流,嚟到個煲仔飯要焗一陣,就有飯焦,佢呢度整嘅飯焦真係唔會窿㗎,又唔會偏硬,配埋啲餸同豬油豉油真係唔錯。燒通菜就係呢度嘅特色,咁大碟兩個人食啱啱好早去到,店員話仲有兩隻聖子,$48一隻,就叫燒埋佢,好Juice,不過就冇燒嗰個感覺,反而似蒸多啲,到叫燒到啱啱好,同埋切開四舊,方便食,都唔錯啦。
見天氣仲涼兩地,就趁夏天黎之前食個煲仔飯先。

蒜蓉燒聖子
2022-06-08 465 瀏覽
終於!終於比我嚟到食啦!!真係勁開心!!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我一直同男朋友講咗好耐好想食,但因為太遠,所以我哋一直都未去到食。然後我終於說服到我男朋友陪我一齊食!!woohoo!(^з^)-☆------------------------------講返正題先!( ̀⌄ ́)之前已經有聽聞過呢一間嘅煲仔飯幾好食,有飯焦得來又唔會過晒龍搞到苦!我住開個頭得連鎖店有煲仔飯食,啲煲仔飯一係冇飯焦,一係就過晒龍勁苦。所以我終於試到究竟呢一間係咪真係啲人講到咁好食。------------------------------我自己就嗌咗個北菇雞煲仔飯。個煲仔飯嚟到,個姐姐就俾咗豉油同埋豬油俾我哋,仲教我哋點樣做。🥰落晒所有嘢等咗兩三分鐘,終於有得食啦。自己就覺得啲餸就冇乜特別,所以我就唔多講,我期待嘅係佢嘅飯焦。佢個飯焦好容易刮到落嚟,唔使要係咁剷佢出嚟。然後個飯焦係啱啱好,完全係金黃色😍😍,唔會黑到好似炭屎咁,脆卜卜,超好食,完全滿足到我呢一個鍾意食飯焦嘅人。😋😋本身我男朋友有啲擔心會唔會好細個,因為佢早排喺廟街食嘅煲仔飯好細個得來又唔算太好食,但個煲仔飯嚟到,佢都話幾大兜,而且最後佢都食得飽。😎😎-
我已經決定咗下一個冬天我一定要再拉我男朋友嚟食。🔥🔥
2022-06-04 391 瀏覽
呢個豬油煲仔飯piggy想食咗好耐但長期長龍,終於有朋友可以5點半陪piggy一齊去食😬 姐姐教落一圈豉油一圈豬油,但piggy落一圈豉油兩圈豬油😏超香超正😋😋😋
2022-05-21 456 瀏覽
.📍江湖小棧📍 #饅頭去荃灣 #饅頭的港味道------------------------------1️⃣ 蒜蓉田雞排骨煲仔飯 ($83)蒜蓉排骨飯本來就係一樣無敵嘅美食combo,用嚟整煲仔飯,將排骨肉汁、蒜香同蔥香滲入米飯,然後自己落豉油同豬油焗三分鐘,令煲底形成金黃色靚靚飯焦,之後食嘅每一啖飯都充滿蒜蔥蒜同豬油香💕,成件事可謂更上一層樓。而且我好欣賞佢哋嘅排骨肥瘦比例均勻,唔似出面其他點心舖淨係畀肥膏你;排骨肉質鮮嫩有彈性😍,唔會用鬆肉粉整到啲排骨冧曬。 小編一時貪得意仲嗌咗佢哋嘅田雞,同樣係肥美鮮甜嫩滑,不過我就覺得佢將啲肉片得薄咗啲, 而且都幾多幼長嘅骨,唔鍾意挑骨嘅朋友仔就唔建議嗌。◾評分:8.1/10------------------------------2️⃣ 合時臘味煲仔飯 ($80)呢個係朋友嗌嘅煲仔飯, 我就偷咗佢幾舊臘肉同臘腸試下,佢哋嘅臘味煙燻香味同油香十足😆,肉味濃郁,乾硬程度未至於難香,鹹度適中,配飯一流,同我嗰煲相比,又係另一番風味🙈;不過小編個人更喜歡啖啖肉,所以上一款嘅餸就更討我歡心。◾評分:8.0/10-----------------------
📍江湖小棧📍 #饅頭去荃灣 #饅頭的港味道
1️⃣ 蒜蓉田雞排骨煲仔飯 ($83)

◾評分:8.1/10

2️⃣ 合時臘味煲仔飯 ($80)
◾評分:8.0/10
🔸整體評分:8.1/10
🔸小編回頭率:7.5/10
2022-05-11 429 瀏覽
晚市堂食開返嘅第一日!冇特別諗要去食咩,因為怕會有好多人,本身打算返屋企食/外賣算,但兜過去啲餐廳睇又發現唔係想像中咁多人!就去講左好耐話要食嘅江湖小棧~唔使等位真爽!蒜蓉排骨煲仔飯$83咁耐冇食一樣咁正!!!蒜蓉加排骨本身就係一件美事,將佢地變成煲仔飯原來都好好味😋煲仔飯嚟到要點做?!我嘅做法就係打開煲蓋,跟手落少少油、豉油然後蓋返住煲蓋,焗3分鐘!今次飯焦比例都好完美😎錫紙花甲粉$108辣辣地好惹味!花甲好新鮮、冇沙!!酸菜煮鱸魚$138太耐冇食酸菜魚,又試試呢度咩味道~魚嘅口感幾好,啲配料都👌🏼就係唔夠酸唔夠辣😛燒羊架$68羊架相對普通,冇乜羊味喔!燒乳鴿$68乳鴿Ok,不過未去到要必食~馬拉盞燒通菜$48掂!勁香馬拉盞味!呢個必叫呀!好滿足嘅一餐!好耐好耐冇係街食過晚飯啦,真係希望一切可以快啲回復正常!
晚市堂食開返嘅第一日!
就去講左好耐話要食嘅江湖小棧~
唔使等位真爽!

蒜蓉排骨煲仔飯$83
咁耐冇食一樣咁正!!!
蒜蓉加排骨本身就係一件美事,將佢地變成煲仔飯原來都好好味😋
煲仔飯嚟到要點做?!
今次飯焦比例都好完美😎

錫紙花甲粉$108
辣辣地好惹味!花甲好新鮮、冇沙!!

酸菜煮鱸魚$138
太耐冇食酸菜魚,又試試呢度咩味道~
魚嘅口感幾好,啲配料都👌🏼
就係唔夠酸唔夠辣😛

燒羊架$68
羊架相對普通,冇乜羊味喔!

燒乳鴿$68
乳鴿Ok,不過未去到要必食~

馬拉盞燒通菜$48
掂!勁香馬拉盞味!呢個必叫呀!

2022-04-21
  • 招牌燒通菜
2022-05-03 295 瀏覽
即係呢到宜家呢一刻江湖小棧嘅煲仔飯暫時都係第一嘅,當然我要準備迎戰多幾間啦,我準備好㗎啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و江湖小棧最最獨特嘅就係佢嘅煲仔飯係配豕者氵由㗎꒡ꆚ꒡好食就咩都得㗎啦,加咗豬油再落豉油嘩…飯粒分明,料好足,嗰啖豬油豉油飯香味係衝上嚟,你係可以自己食哂成個煲仔飯都無問題㗎!不過位置真係好迫好狹窄,而且等位時間都幾長,枱嘅位置都得好少,兩人枱想叫多一兩款嘢食都放唔哂,呢個令人有少少卻步嘅。
江湖小棧最最獨特嘅就係佢嘅煲仔飯係配
豕者氵由㗎꒡ꆚ꒡
好食就咩都得㗎啦,加咗豬油再落豉油嘩…

不過位置真係好迫好狹窄,而且等位時間都幾長,
2021-11-03
45 分鐘 (堂食)
2022-03-22 381 瀏覽
Po得黎已經過晒食煲仔飯嘅季節,其實一直都只係想食江湖小棧嘅煲仔,奈何佢實在太多人排了,冇番咁上下覺悟都冇咁嘅勇氣。冇對比冇咁有傷害,首先係有人會幫你淋啲豬油同豉油先焗,唔洗自己估估下,唔燶底有飯焦更係基本,個人唔係好好蠟腸同潤腸,都一定要一食,仲有滿滿嘅豬手同骨膠原🥹

2021-12-14
90 分鐘 (堂食)
2022-03-20 217 瀏覽
黎到荃灣一定要試依間!暫時係香港食過最好食!1)北菇滑雞煲仔飯🍲雞肉好滑 份量都好多淋埋豬油同自家豉油香味撲鼻 齒頰留香煲仔飯至緊要夠多飯焦飯焦脆卜卜! 成個底都係😍2)鹹蛋肉餅煲仔飯飯粒粒分明🍚鹹蛋同肉餅嘅比例啱啱好成個飯都唔會好鹹肉餅嘅肉都唔會梅林林
黎到荃灣一定要試依間!
暫時係香港食過最好食!

1)北菇滑雞煲仔飯🍲

鹹蛋同肉餅嘅比例啱啱好
成個飯都唔會好鹹
肉餅嘅肉都唔會梅林林
2022-01-26 365 瀏覽
#江湖小棧 #sorriso_荃灣區-呢間等位等左差唔多一個鐘😂,本身想袋啲黃店嘅煲仔飯,聽人介紹呢間,佢每個煲仔飯即叫即製,需時20分鐘,佢個menu成本武林秘笈咁,豬油都係自家製,聲稱會令人食指大動,回味再三🥘臘味滑雞飯煲仔飯 $83 (8.4/10)加左豬油、豉油之後再蓋住一陣,勁香,而且飯焦都好多,食左中間啲飯先,之後就會有飯焦,又冇痴底,但滑雞冇咩點醃過,靠個豉油同臘味調味,不過都夠滑🥘鳳爪排骨煲仔飯 $83 (8.4/10)有兩隻鳳爪同幾件排骨,就咁睇同酒樓好似冇咩分別,但加左豬油同豉油再焗一陣,成件事唔同哂🤪,呢個可以落多啲豬油,佢唔似得臘味飯咁本身有好多油,可以落多啲,jeng#sorriso_荃灣 #sorriso_新界-📍江湖小棧荃灣鱟地坊30號號🕑Mon to Sun 17:30~0:00-#荃灣黃店 #foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #日常生活 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地圖 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotog
#江湖小棧 #sorriso_荃灣區

🥘臘味滑雞飯煲仔飯 $83 (8.4/10)

🥘鳳爪排骨煲仔飯 $83 (8.4/10)

#sorriso_荃灣 #sorriso_新界
📍江湖小棧
荃灣鱟地坊30號號
🕑Mon to Sun 17:30~0:00
#荃灣黃店 #foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #日常生活 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地圖 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #新界黃店
鳳爪排骨煲仔飯
臘味滑雞煲仔飯