2019-01-22 233 瀏覽
每一次經過呢間餐廳都聞到佢啲嘢食嘅香味。今次已經唔係第一次喺度食,之前一路嗌開粟米雞配壽喜燒烏冬,今日見到蜜糖芥末漢堡扒豆腐配壽喜燒烏冬,諗住試吓所以就嗌咗,另外一個餐就係牛肉壽喜燒湯面配沖繩蒸餃。一個餐嘅份量都唔少,有主菜配湯麵或者烏冬,一杯嘢飲同埋一份甜品。首先,佢嘅壽喜烏冬由冬天開始就加咗薑絲,用嚟暖胃真係一流,蜜糖芥末漢堡扒嘅蜜糖芥茉醬非常出色,漢堡扒好juicy,每一啖都充滿肉汁。而沖繩蒸餃嘅餡料主要係肉,啲皮唔算太厚,同啲醬好夾。成個餐嘅重點就係佢嘅甜品,海鹽焦糖冬甩雪糕,因為真係超級好食。最底嘅焦糖甜度適中,中間嘅冬甩唔會過硬或者太軟,好有口感,最後上面有雲呢拿雪糕,成個甜品嘅配搭為呢一餐畫上完美嘅句號。建議如果行過都可以買佢嘅冬甩外賣,都好好味架。

2019-01-22
2019-01-15 235 瀏覽
約左姊妹黎呢邊Shopping, 作戰前填飽個肚先,同事介紹過呢間幾特別就入黎試下,上面係蒸籠,下面係鍋,款式都幾多。原本諗住食完個飯加甜品食,但太飽,只好下次先試。 蜜糖芥末豚肉 配 烏冬 $68本身就偏向鍾意蜜糖芥末醬,自然覺得好味,豬肉就有六片左右,配埋南瓜清清地,無咩騷味,加上蜜糖芥末醬完美,而蕃茄湯蕃茄味好濃。檸檬蜜糖芥末豚肉 配 芝士蕃茄炊飯 $68姊妹呢個飯更加正,濃濃嘅蕃茄味炊飯,加埋碗芝士撈埋,啖啖芝士,如果唔夠可以再叫佢比多碗芝士。黑糖檸茶無咩特別,只係落糖轉左比黑糖你落,同平時飲無太大分別。

蜜糖芥末豚肉 配 烏冬 $68
蜜糖芥末豚肉 配 烏冬

檸檬蜜糖芥末豚肉 配 芝士蕃茄炊飯 $68
檸檬蜜糖芥末豚肉 配 芝士蕃茄炊飯

黑糖檸茶
無咩特別,只係落糖轉左比黑糖你落,同平時飲無太大分別。
黑糖檸檬茶

2018-12-24
蜜糖芥末豚肉 配 烏冬
檸檬蜜糖芥末豚肉 配 芝士蕃茄炊飯
2019-01-06 234 瀏覽
今晚要係荷里活廣場睇水行俠,食之前係要醫肚的~見呢一間D menu幾特別,價錢又唔係好貴,又唔係好多人等位,就試下啦~蒸籠盛住蜜糖芥末豚肉,配超蕃茄濃度8烏東,小小辣,好野味,個人好喜歡,因為蕃茄味真係好濃。呢一個係老公既~ 芝士蕃茄炊飯配漢堡扒豆腐見到一碗芝士嗎?要自己倒落熱飯到搞均,味道更昇華,蕃茄同芝士好match喔題外話: 佢開放式既設計,中間好似一棵大樹,無論佈置定食物都有一種日本既感覺,幾特別。
今晚要係荷里活廣場睇水行俠,食之前係要醫肚的~

呢一個係老公既~ 芝士蕃茄炊飯配漢堡扒豆腐

題外話:
2019-01-01
10 分鐘 (堂食)
2019-01-02 191 瀏覽
又係一個人食午餐,經過荷里活見到呢間餐廳幾特別,主打沖繩菜,即管入去試試。我點了一個豚肉拉麵餐,配有蒸燒賣及飲品。飲品我點了熱檸茶。首先個拉麵,熱辣辣成鍋咁上,個鍋邊蒸燒賣邊煮拉麵,幾欣賞佢咁樣會令到所有食物都熱辣辣湯底清清地,拉麵係滑身同淋的麵質,雖然我自己本身鍾意爽口我麵質,但這個都還可以吧。豚肉算多,都幾滑同入味。燒賣不是豬肉魚肉,而是蝦肉,反而覺得感覺幾清倉同埋特別。熱檸茶配黑糖,味道不錯。
又係一個人食午餐,
經過荷里活見到呢間餐廳幾特別,
主打沖繩菜,即管入去試試。

我點了一個豚肉拉麵餐,配有蒸燒賣及飲品。飲品我點了熱檸茶。

湯底清清地,拉麵係滑身同淋的麵質,
雖然我自己本身鍾意爽口我麵質,
但這個都還可以吧。
豚肉算多,都幾滑同入味。

燒賣不是豬肉魚肉,而是蝦肉,反而覺得感覺幾清倉同埋特別。

熱檸茶配黑糖,味道不錯。
2018-12-31 196 瀏覽
係附近去完婚禮,仲有成兩粒鐘先去飲,梗係過黎呢度搵下食先星期六下午呢個商場實在太太多人,搵到間唔駛排隊都有點難。竟然唔駛排喎…(心諗:可能唔太好食)入到去1728,店員都好好叫我地快點叫餐,可以比埋我地下午茶:我叫左個濃蝦湯幼麵,老公就叫左蕃茄炊飯。個餐包埋小食野飲,大約48/68不等。呢個價錢,又飯又麵又小食,我估都唔荒大碟…)上菜喇…竟然足份量,成大碗麵同飯播一飲湯,有少少辣,但好濃味呀岩曬鐘意食海鮮既我。麵都好食,一隻大蝦,意外有鮮味。小食黑糖雞翼,不過不失,老公話個小食紫薯餅都好。意外地好,唔錯唔錯
係附近去完婚禮,仲有成兩粒鐘先去飲,梗係過黎呢度搵下食先

上菜喇…竟然足份量,成大碗麵同飯播
一飲湯,有少少辣,但好濃味呀

意外地好,唔錯唔錯

濃蝦湯幼麵
濃蝦湯幼麵
2018-12-21 176 瀏覽
同朋友係鑽石山睇完戲,正當煩緊食咩野嘅時候,就見到Antoshimo cafe & bakery,其實係俾佢嘅冬甩吸引住。香港真係好少地方有冬甩賣,所以我地決定入去試試。食甜品前緊係要食左正餐先,我地叫左燶蝦壽喜燒湯麵($68)同牛肉壽喜燒湯麵($52)。每個餐都有一個小食,我地叫左沖繩辣豆醬餃子同黑糖雞翼。牛肉壽喜燒湯麵薑味比較重,牛肉份量較少。燶蝦壽喜燒湯麵只有一隻蝦,如果多一隻會好啲,而湯嘅味道有啲似冬陰公。餃子有驚喜,少少辣,皮脆脆地,味道唔錯。雞翼味道不過不失。最後緊係要叫埋原味焦糖冬甩($16)同榛子朱古力冬甩($16)。冬甩上面有沖繩嘅招牌公仔,煙煙韌韌,都幾彈牙。

2018-12-20 134 瀏覽
週末黎到鑽石山荷理活廣場行街,首先要醫一醫肚先!上到一樓周圍行下睇下有咩好食,無意中發現左呢間食沖繩面既餐廳,見佢個下午茶都幾吸引幾抵食就入去試下!睇睇餐牌很多選擇,最後揀左個濃蝦湯壽喜燒麵配黑糖雞翼,野飲就叫左黑糖凍檸茶!呢間餐廳都幾特別,野飲既糖會用返黑糖!不過落左好多糖水都冇咩味個濃蝦湯麵面頭就有一隻蝦,食落有少少蒜蓉味,湯底就比較特別,食落甜甜地好似冬陰公咁,好搞笑!黑糖雞翼新鮮整起,脆卜卜好香口!

呢間餐廳都幾特別,野飲既糖會用返黑糖!
不過落左好多糖水都冇咩味

黑糖雞翼新鮮整起,脆卜卜好香口!
2018-12-19 114 瀏覽
同女朋友去睇戲同埋食晚飯,見到呢間餐廳好得意就入去試下。餐廳細細,所以座位都有少少迫,加上每個套餐都有兩個碗,擺埋嘢飲就無曬位喇。佢有好多款配搭,搞到我有少少選擇困難症發作。女朋友揀咗沖繩蒸餃子配蕃茄烏冬($68)個烏冬就係得蕃茄同一片竹輪,無其他餸。份量都算多嘅。餃子不過不失。我揀咗椰子咖哩炊飯配粟米雞($82)咖哩飯軟淋淋,好重口味。粟米雞炸到好香口,加埋啲沙律醬好好味,側邊仲有啲無味伴菜。個餐包埋甜品,啱曬我女友。海鹽焦糖冬甩雪糕。冬甩皮脆內軟,加埋雪糕真係又幾好食喎。跟餐有嘢飲。熱黑糖檸檬茶,即係普通熱檸茶,然後畀樽黑糖你自己加。見到隔離枱嘅凍黑糖檸檬茶,即係普通凍檸茶自己加啲黑糖糖漿落去。

我揀咗椰子咖哩炊飯配粟米雞($82)

2018-12-05 195 瀏覽
DINNER TIME好多人下, 都要等4,5個字。大部分係梳化位, 幾好坐。叫左個湯飯SET, 有豚肉湯飯+ 甜品, 另加錢叫左個炸雞黑椒炸雞有微微的黑椒味, 炸就唔怕油膩, 粉漿唔厚, 有D 似鹽酥雞, 好食! 加9蚊就有, 都有3,4粒豚肉湯飯我覺得似一個鍋多D, 最初以為好清, 原來用左日式濃湯, 好鮮味, 入面都幾多豚肉, 仲有鳴門卷同一D 菇。飯另上, 入面竟然有秋葵粒, 多左層口感又健康。甜品係佢地GE 招牌DONUT + 雪糕, 我見佢地單賣都十幾蚊, 估唔到跟餐送一個! DONUT係原味, 厚身的, 感覺似CAKE, 醬汁係焦糖海鹽, 有D 似拖肥糖, 但咸咸地又唔會太漏, 好食WOR! ICE CREAM係VANILLA 味, 入面有D冰,一般般。跟餐叫左黑糖LEMON TEA,但無乜黑糖味, 似普通LEMON TEA
叫左個湯飯SET, 有豚肉湯飯+ 甜品, 另加錢叫左個炸雞

20 分鐘 (堂食)
2018-11-27 246 瀏覽
行過見到晚市價錢ok就同朋友入左去食,叫左個壽喜燒湯面加蒸餃子既套餐,套餐仲包一杯飲品同一款小食,價錢$68,但飲品只得可樂同黑糖檸茶/水簡。主食黎到後,餃子皮好爛,感覺蒸得太耐,而且餃子上面既醬亦怪怪地,食吾出咩醬,但寧願佢吾加,至於面就普普通通,面質好似上海面咁,小食簡左黑椒雞翼,係成個餐最好食既食物,而飲品簡左黑糖檸茶,個人覺得普通檸茶好飲好多,我同朋友都覺得野食好一般,均表示吾會再黎食🤦🏻‍♀️。
2018-11-27
10 分鐘 (堂食)
2018-08-18 1020 瀏覽
今日去完鑽石山探朋友,走前行下醫下肚,見到呢間日式餐廳幾特別,諗都唔諗就入左去😆。濃湯蝦幼面的湯很濃郁的蝦味,正! 但芝士蕃茄炊飯有點失望, 雖然有拉絲😍但味道比較淡,似食緊蕃茄湯飯似的~小食同飲品可以自由配搭,而小食南瓜芝士餅有驚喜,係南瓜餅中間有一層芝士,有點像流心咁,好味! 而黑糖蜜蕃薯條比較甜了些,因為蕃薯條已經鮮甜, 加得太多黑糖蜜了,就算我是黑糖控我都覺得麻麻地,不過杯飲品--黑糖檸檬茶都幾好飲,都幾似普通檸檬茶,不過只是轉了黑糖沖,如果不喜歡黑糖的你就不見議飲這個了,可以選擇其他飲品~

2018-08-15
2018-08-16 594 瀏覽
黎食過幾次,蒸鍋加烏冬呢個配搭都幾特別,但味道我自己真係覺得相當一般。個醬汁都幾難食下,感覺有啲9唔搭8,同餃子勁唔夾。我食左一舊已經宣告放棄。壽喜燒湯烏冬,烏冬份量好多。壽喜燒湯感覺有啲清淡,如果可以甜啲,或者加隻蛋落去就好啦!甜酸燒賣,味道唔知點形容,好奇怪,感覺勁求其。呢個都係壽喜燒湯,不過再濃啲,飯太多搞到一pat pat咁,但味道可以接受。我最鐘意就係呢隻雞翼,醬汁配搭得宜,幾香口,值得一試。

甜酸燒賣,味道唔知點形容,好奇怪,感覺勁求其。

我最鐘意就係呢隻雞翼,醬汁配搭得宜,幾香口,值得一試。
2018-08-12 363 瀏覽
芝士蕃茄炊飯,其實上面的番茄只有一片,不是一整個🍅,小小失望,湯汁OK芝士不多,只有薄薄的一層⋯ 朋友點的龍蝦壽喜燒湯麵,味道不錯,配的小食是辣豆醬餃子,小小辣,餃子類似韓式的扁平形狀,口感吃著感覺同速凍的沒啥分別黑糖口味的雞翼味道好特別,還不錯吃~
芝士蕃茄炊飯,其實上面的番茄只有一片,不是一整個🍅
,小小失望,湯汁OK芝士不多,只有薄薄的一層⋯
黑糖口味的雞翼味道好特別,還不錯吃~

龍蝦壽喜燒湯麵下午茶套餐
芝士蕃茄炊飯下午茶套餐
龍蝦壽喜燒湯麵下午茶套餐
2018-08-05 351 瀏覽
成日經過荷里活都好少食呢間,今日經過突然諗起佢嘅甜品,就即刻同朋友入去食!我同朋友係大概接近6點時間入去食,有好多空位,唔洗等位。👍🏻我叫左芝士蕃茄炊飯+咕嚕燒賣。朋友叫左芝士蕃茄炊飯+漢堡扒嘅定食套餐,有嘢飲+甜品送,但甜品只限係黑糖雪糕冬甩。佢個飯可以瘋狂追加芝士,蕃茄味又夠。👍🏻 但個咕嚕燒賣就覺得細粒左啲,朋友嘅漢堡扒份量正常,以蜜糖芥末醬搭配,兩樣送味道都不錯。食完飯再叫佢上埋個甜品。佢嘅冬甩加雪糕真係完美配搭!雪糕唔太甜,加埋黑糖醬good good,冬甩外皮又唔淋,好輕微脆脆地嘅感覺😍。兩個人食完一個甜品,覺得唔夠決定再叫海鹽焦糖雪糕冬甩。兩樣甜品嘅分別係個醬,焦糖個隻嘅醬多啲,味亦較黑糖出,所以中意食濃味啲嘅可以食焦糖味個隻。總括嚟講,呢間餐廳無論正餐/甜品都唔錯,特別係甜品。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

食完飯再叫佢上埋個甜品

2018-08-03
很是有趣,以為是一間不知甚麽來頭的餐廳,但是內裏也坐無虛設。乍看店內還見到剛聚會過的友人🧐😏,更趣。本身對這個所謂日本牛乳冬甩不以為然,不知有甚麽特別🤔,但由於上別人地方,買少少東西無壞。吃了個抹茶味道的,上面有個它的自家公仔。對於我們這代人,蛋糕甜點上面的公仔,通常都覺得非常甜,覺得是糖霜造出來的,但其實這個公仔,應以濃朱古力造的,味道也總算可下嚥。而抹茶味冬甩,意想不到那麽彈牙,因為一心想,會否像港式麵包那般軟林林,或是新式麵包空盪盪,想不到彈牙煙韌,喜出望外。

本身對這個所謂

吃了個