2017-08-08 794 瀏覽
成日去荷里活廣田,都經過呢排,次次都排晒隊,今次見到竟然只有一枱客等緊,決心一試,我地一家3個,店員安排左一張大枱俾我地,位置相當充足,唔怕bb攪到d個蒸爐👍🏻我叫左個泡菜雞肉壽喜燒烏冬,不過黎到時似乎同相就有比較多岀入,不過味道是不錯的,老公叫左漢堡黑咖哩烏冬,個咖喱味道ok嘅,不過汁就多左d反而最令人驚喜係兩個甜品包,特別係紫薯,有encore 嘅衝動,紅豆味雖無紫薯吸引,但都好食,下次再去應該只食甜品😂

2017-08-03
20 分鐘 (堂食)
2017-07-28 545 瀏覽
看戲前先晚飯, 跟友人選了這間日本食店 (看起來好像新浦崗 mikki 那間), 各自點了黑咖哩豚肉烏冬及壽喜燒豆腐烏冬, 壽喜即菜湯底加野菜, 可是豆腐跟普通湯煮的沒有分別, 也沒甚味道, 只配上椰菜及少許菇, 只能說整個烏冬很清淡, 味道有點失色, 也沒什麼其他特式; 朋友的黑咖哩豚肉也只是不過不失, 咖哩味算淡, 整體而言烏冬類似乎比較失色, 如果再要來試定必點另外的鍋燒定食, 看到旁邊客人吃得香香的, 不期然後悔幸而驚喜在最後出現, 沒有期待下再點了甜品海鹽焦糖冬甩新地, 雖然海鹽味道並不太足夠, 實物跟餐牌上的相片也不太相附,  只是那個冬甩的香脆卻意外好吃, 加上雲尼拿雪糕及海鹽焦糖伴碟, 全晚最吃得開懷的就是它

• 海鹽焦糖冬甩新地
2017-07-23 401 瀏覽
放假先黎落雨,但係商場行下街一樣可以好開心,今日就係商場shopping同覓食!我個人好鍾意食麵包類,又好鐘意吉士! 行街經過見到Antoshimo Cafe & Bakery 有賣沖繩黑糖吉士麵包($20),就買左一個黎試下,黑糖加吉士應該唔錯ge😁麵包一到手,熱騰騰,外脆內軟,都算香口,勝在夠熱夠軟熟,但吉士唔夠多,味道亦唔夠脆。$20一個就唔算抵食,但一試無妨,仲有其他味例如紅芋,抹茶紅豆同咖哩風味!

2017-07-09 472 瀏覽
同中同係鑽石山 dinner gathering 我地倆個分別點左個set 我叫左漢堡烏冬 除左個湯味有特色外 其他前菜配料例如胡麻醬豆腐都好普通 另外 漢堡份量超細件加味好普通 感覺失望 整體上整個餐份量偏少 價錢每人大約 $70 下次建議都係試番招牌沖繩炸包 哈哈
2017-07-04 358 瀏覽
下午五點幾嚟到荷里活廣場, 被Antoshimo 門口的廣告牌吸引了, 大大隻字寫 上蒸下煮, 到底是什麼呢? 好像很有趣的樣子, 這個餐連飲品也只是五十幾蚊, 即管去試試吧 😃😃😃店內掛了很多沖繩的神獸, 為店舖加上一點點日式風采, 店鋪應該開了一段日子吧, 檯及櫈子都有點殘舊, 套餐的膠托盤 及蒸籠也有一點破爛 影響清潔分。點了豚梅肉烏冬, 平時食開豬梅頭肉, 這個叫法好像有點中式, 不知道日式餐廳也會用上梅肉這個稱呼😮😮 烏冬來了, 店員解釋烏冬要沾下層的湯底來吃, 烏冬上面撒了一層甜甜的肉鬆, 烏冬很滑 偏淋身,湯底感覺不天然, 梅肉不算很鞋。 用烏冬沾湯來吃, 吃了兩口已經忍不住將整個烏冬放到湯裏去了😂😂😂, 根本就應該要合體呀 😆~ 湯底的小窩下 甚麼也沒有, 還以為會有火呢 😅 是我想多了整個套餐最讚的是旁邊的炸雞, 香脆多汁, 外層有一點 炸米? 總之就脆啦~飢point : 5/10#hungermarch #非飢詩
飢point : 5/10
#hungermarch #非飢詩
2017-06-26 221 瀏覽
之前係沖繩食過既炸包, 知道不久前係香港開左分店, 可惜地點全部都唔就腳無綠品嚐。連續一星期都落雨, 冇戶外活動安排, 只可行商場, 行行下發覺原來係荷里活廣場都有分店, 一於買返個麵包, 懷念一下係沖繩時既感覺先本身唸住一人一個, 我想食那個紫薯中間夾住年糕既炸包, 可惜話這個已經不做了, 只有淨紫薯炸包, 如果全個都係紫薯我又覺得有點兒太溜, 所以最後我都兩人決定只點一個咖喱炸包過下口癮!麵包係即叫即炸, 到手時熱辣辣, 麵包雖側炸過, 但係唔覺太油, 就算用手拎出黎食, 隻手點完都有一種油淋淋既感覺, 麵包炸完都仲好鬆完, 好香咖喱味, 但係入面既肉只係好小小小....只有一啲啲肉絲, 佢既賣點係咖喱香...做得不錯...

2017-06-17
2017-06-17 214 瀏覽
今晚我去鑽石山分店食野,我有攞飛,職員仲示意我,有人食完下一張就到我,仲叫我企響門口等,唔好行開。我咪聽佢講,不過係企旁邊,唔想阻佢做生意。我見到有人埋單,心諗到啦,因為已經好肚餓…點知另一個職員比左另一個冇攞飛既客人即時入座,嬲到我爆!!頂頂頂頂頂!!!
2017-04-05 669 瀏覽
荷里活廣場都幾多日系餐廳,呢間我應該好耐之前食過tea,但正餐未試過。主打賣沖繩名產o既餐廳,就咁睇menu 都幾吸引,而且比起同類日食好似價錢幾相宜。就試佢招牌「沖縄鍋焼きチーズ雑炊二段定食」,咁首先會有一個蒸籠主菜,豬肉、雞、海鮮或者純素都得;配一個鍋燒炊飯,有d 似意大利飯,撈埋醬油豬骨、壽喜燒或者蕃茄濃湯等;另外有舊凍食豆腐同埋o野飲。我叫o左「R1 蜜糖芥末豚梅肉」($68) 配醬油豬骨炊飯。前菜豆腐配胡麻醬,仲有好多木魚碎,十分醒胃。主菜蒸豚肉蘸上honey mustard,為本身比較清淡o既肉生色不少,而且份量都有番咁上下,又肉又菜。個飯呢,一上檯個哥哥就教o左我地,d 芝士係落落去d 飯度再攪拌的。o岩o岩落o個剎,突然覺得個賣相激似鹹魚/鹹蛋肉餅飯 (唉呀sorry ah……),因為粒深橙色大芝士成舊鹹蛋咁,d 黃色芝士條又好似薑,跟住米餅d 飯黐埋一舊反而似肉餅,加埋個銀色o既兜好令人聯想起一盅盅飯……ok 番番o黎,其實撈埋係ok 的,芝士味幾濃郁,同埋溶o左會變成個質感幾好o既撈飯,係略嫌本身個湯都係多o左少少,而家有d 水jer jer 收唔到汁。加$18 至

R1 蜜糖芥末豚梅肉 ($68)
胡麻醬豆腐
醬油豬骨炊飯(加o左芝士後)
加$18 至$20 可跟多個甜品,雖然佢d 脆包好似出名d,但呢刻我好想食雪糕,所以加o左「海鹽焦糖冬甩新地」(跟定食加$18)。真係幾特別,呢個要試下,個冬甩同牛脷酥或者油炸鬼o個類係一樣味道與質感,d caramel 加o左海鹽所以極甜同極鹹同時衝擊住你o既味蕾,個ice cream 反而就好淡,不知道是否被其他重味一時蓋過o左。
海鹽焦糖冬甩新地 (跟定食加$18)
餐茶我叫o左蜜桃紅茶,唔太甜都ok o既。朋友叫o左「沖繩忌廉抹茶豆乳」(跟定食加$12),賣相幾正,我偷o左少少o黎飲,我expect 抹茶味會再多一d,而家好似淨係得豆奶味。
2017-04-04
15 分鐘 (堂食)
2017-04-02 437 瀏覽
由於是日唔想諗食咩,見這間餐牌夠簡潔,之前又路過這兒多次亦尚未試這兒嘅特色脆包,決定今次去試一試。簡單地叫咗個A餐配紅芋脆包及蜜桃紅茶,之後等食…首先嚟芝士併盤,有無咩味嘅胡麻醬豆腐,有又凍又腍薯條,最係唯一ok嘅芝士炸雞;至於個特色紅芋脆包,唔知有咩特別,只係一個炸包,餡料無咩味道,只係甜甜地嘅蓉咁豚梅肉黑咖喱烏冬嘅咖哩無咖哩味,但烏冬口感不錯。大蝦蕃茄濃芝士炊飯味道香濃,夠芝士味,可惜部份海鮮不新鮮,尤其係魚塊…有“乸”味

2017-03-25
$141.5 (晚餐)
2017-03-29 385 瀏覽
引入左沖繩炸包呢樣名物多年,一開始傳媒大力宣傳,不過熱潮好快就過去。作為吃貨,一路都想試食一下,但無奈聽到「炸包」呢個名,都會有點卻步,怕太油膩太炸。由屋企樓下商場開左呢間店舖,直到自己搬埋屋,事隔幾年,終於有一日下午茶時段經過,買左個黎試下。選揀既口味係今期流行 - 紫薯($20)。一開始以為沖繩紅芋係芋頭,不過店員話係紫薯,我都傻傻分不清楚。炸包比拳頭大少許,係即炸既,熱辣辣。咬落十分香脆,估唔到入面層「饅頭」都有用紫薯加麵粉咁搓。不過餡料就明顯無圖咁多,只係佔半個包既面積。紫薯蓉唔會太甜,亦唔膩,配埋炸包食都幾好味。下午茶黎講,都可以一試。

外賣自取
2017-03-21 286 瀏覽
Antoshimo cafe&bakery 嘅沖繩芝士二段(蜜糖芥末漢堡扒)定食甜品]💲82.先用6分鐘將蒸籠嘅配料蒸熟然後再蕃茄汁同飯拌好✨再加入芝士個漢堡扒好juicy!!好香!!同蜜糖芥末好match!!好食!!同蕃茄飯味道唔夠濃🙁不過加左芝士加番分記住問店員攞多啲芝士😈唔洗怕羞😈😈😈😈💕總括黎講喱個炊飯幾有特色幾特別✨不過飯量少左啲😛同樣食完仲有甜品送✨
Antoshimo cafe&bakery 嘅
沖繩芝士二段(蜜糖芥末漢堡扒)定食

[套餐包麻醬豆腐,餐飲,甜品]
💲82
先用6分鐘將蒸籠嘅配料蒸熟
然後再蕃茄汁同飯拌好✨
再加入芝士[無限添加的!!]
個漢堡扒好juicy!!好香!!
同蜜糖芥末好match!!
好食!!
喱個炊飯幾有特色幾特別✨
不過飯量少左啲😛
同樣食完仲有甜品送✨
2017-03-16 272 瀏覽
因其2段烏冬慕名而來, 但當坐下時被告知,由於消防問題,已經無左火鍋爐的食法。不過一場黎到,都坐低左試下食啦!四個人叫左三個烏冬,一個芝士飯。食物黎到, 依然係好似蒸煮咁出, 上面係蒸籠,下面係烏冬火鍋。雖然無左火鍋爐,但係味道還是很好, 湯底夠味,扁烏冬彈牙, 唯一不足係梅肉唔夠味道。芝士飯要自己另加芝士,係咁撈撈到芝士熔解,不過撈完都無出面芝士撈飯咁好食,如果講突出的,都係烏冬好食點!最後買單308 4個人, 晚餐黎講算唔錯啦!

不過一場黎到,都坐低左試下食啦!
四個人叫左三個烏冬,一個芝士飯。

壽喜燒梅肉烏冬

最後買單308 4個人, 晚餐黎講算唔錯啦!

2017-03-16
15 分鐘 (堂食)
壽喜燒梅肉烏冬
2017-03-13 194 瀏覽
一人晚餐時間,被餐廳門外的餐牌吸引著,是很久沒吃的咖哩掛烏冬!沒有懸念走進食店。餐牌花多眼亂,終於選好了黑咖哩烏冬配漢堡蒸籠。連飲品才$8x,cp值挺高。上菜時熱熱的,蒸氣撲鼻,很配合當天有點冷^_^蒸籠裡的食物比較淡味,我直接把食物拌在咖哩中黑咖哩惹味而且分量足,值得一讚烏冬面口感一般,不過不失。漢堡排有驚喜,拌在咖哩中很搭!在香港比較少有咖哩掛烏冬,如果是咖哩愛好者,可以一試,藉此回味一下日本的味道吧~

上菜時熱熱的,蒸氣撲鼻,很配合當天有點冷^_^

蒸籠裡的食物比較淡味,我直接把食物拌在咖哩中

黑咖哩惹味而且分量足,值得一讚

烏冬面口感一般,不過不失。
漢堡排有驚喜,拌在咖哩中很搭!

2017-03-08
  • 咖哩烏冬
2017-03-10 237 瀏覽
這次我們點了梅豚肉岩鹽蒸烏冬、岩鹽燒魚柳蒸烏冬、炸雞和凍豆腐,飲品選了2杯凍蜜桃茶。話說蒸烏冬這個吃法好新奇,從來未吃過呢店員首先會將蒸烏冬的蒸籠和電磁爐放在枱面上,然後把蒸籠蓋蓋上就開啟電磁爐,計時器倒數6分鐘後,便可以開餐了剛蒸好的烏冬是熱騰騰的,賣相也蠻吸引。因為烏冬蒸煮的時間很短,應該不能靠6分鐘時間把蒸籠內全部食物蒸熟,所以蒸籠內的食物也有預先煮熟。烏冬很滑溜,大概因為短時間蒸煮能保持其本身的水分,烏冬上拌著少許蒜頭,有微微的咸味和蒜香,十分好吃至於餸菜方面,魚柳十分爽口彈牙,梅豚肉有少許騷味,感覺想很便宜的豚肉片而已。而紅蘿蔔、椰菜和菇也散發著微微的咸味。飲品方面,凍蜜桃茶很大杯,略嫌太甜,味道一般。

話說蒸烏冬這個吃法好新奇,從來未吃過呢
梅豚肉岩鹽蒸烏冬
岩鹽燒魚柳蒸烏冬

飲品方面,凍蜜桃茶很大杯,略嫌太甜,味道一般。
岩鹽燒魚柳蒸烏冬
無目標用膳,選餐廳會先看meun,此餐廳的meun吸引,卡通公仔加上食物鮮明,就算不太懂沖繩料理也被吸引。加上餐廳位於open area,看到座位也挺舒適,便和兩位友人入去用餐。先說整體感覺,就像一套劇本、道具、服裝、配樂、配角都出色的電影,但主角的演出慘不忍睹,足以令整套戲的分數跌至50分。價錢實惠,二人餐248,兩主食加上芝士拼盤,沖繩炸包,奉送甜品、飲品。餐廳裝修不錯,位置也舒適。料理也夠特別,檯上的爐也有趣。服務也滿意。奉送的甜品 - 沖繩冬甩新地是整個餐最好的,冬甩脆口不油膩,配上雪糕,不太甜,加上是奉送,此甜品有90分。沖繩炸包香噴噴,有三種口味。芝士拼盤也不錯,芝士味夠。明太子忌廉燒魚柳湯烏冬 - 明太子忌廉配烏冬不會撞板,但明太子的份量奇少,吃不出明太子的辣味。最吊詭的是魚柳,看似炸(燒)過,但放在蒸爐上,魚柳變得淋之之,還有沙律醬,奇怪的感覺實在想像到。而且魚柳太咸,極重雪味,作為主食中的主角,真的完全不對板。其實這餐廳賣的沖繩料理特別,若可改善下主菜的食材質素,相信會更吸引客人。

餐廳裝修不錯,位置也舒適。

料理也夠特別,檯上的爐也有趣。

服務也滿意。
沖繩炸包香噴噴,有三種口味。
芝士拼盤也不錯,芝士味夠。
明太子忌廉燒魚柳湯烏冬

2017-02-23