餐廳: 沙嗲王 (卓明大廈)
資訊:
條款及細則:

詳情可瀏覽:http://www.foodwisehk.gov.hk/zh-hk/food-wise-Eateries.php

2019-04-05 665 瀏覽
陪嫲嫲辦完回鄉卡後,又要趕到荃灣辦點事,辦完事後已經是差不多下午五時了,這時候我才有時間吃我的午餐,所以我亦都特別餓,只想吃一頓邪惡得來又飽肚的午餐,最終我選了到「沙嗲王」吃他們的白咖喱。大概我到步的時候,已經過了他們特別繁忙的時間,所以內裏的人不多,感覺特別恬靜和舒服! 這裏的空間感也不錯,座位亦見舒適,我都相當喜歡!既然我來到的時候已經過了午餐,那我就看看他們下午茶的餐牌有沒有白咖喱提供。剛好看到餐牌上有白咖喱香茅豬扒拉麵,所以我便不說二話把它點下來。白咖喱香茅豬扒拉麵白咖喱香茅豬扒拉麵賣相不錯,湯底富有白咖喱的香濃,同時又帶少許稠身,正是我喜歡的味道和口感。除此之外,香茅豬扒的份量亦相當多,一大塊的香茅豬扒被切成幾件方便客人進食。豬扒的香茅味十分濃郁,不過略嫌香茅味太重而蓋過了豬扒本身的肉香味,但是味道仍然不錯,加上豬扒口感鬆軟,所以吃上去相當不俗! 拉麵方面同樣不錯,吃上去還有一點咬口,配上濃郁的白咖喱湯底和香茅豬扒一起吃特別美味!凍蘋果紅茶(配啫喱)隨餐還附有飲品,只需加$2便可享用凍蘋果紅茶(配啫喱),所以我便加了錢點了這杯飲品。這杯飲品口感冰凍,甜度中,同時又富有蘋果香,

白咖喱香茅豬扒拉麵

凍蘋果紅茶(配啫喱)

這杯飲品口感冰凍,甜度中,同時又富有蘋果香,再配上啫喱在一起真的不錯,不過如果啫喱再QQ多一點則更為理想!

今次的午餐,不論是食物還是飲品,我都相當滿意,只需略為改善不足之處則更為理想!
2019-04-04
下午茶
2019-04-02 111 瀏覽
肉醬溫泉蛋飯等咗十五分鐘 果日好趕時間 侍應又慢慢行 😫😫😫唔錯嘅 個肉醬飯 飯有啲爛 男朋友叫雞扒拉面 佢嚟咗米線 侍應:唔好意思搞錯咗 再換 又錯 嚟咗海鮮拉麵 雞扒又燶 切左濃嘅部位 都食到浸燶味炸軟殻蟹 好似六十幾蚊 有四件 兩隻都幾抵 有蟹肉食 但完全冇蟹肉足
肉醬溫泉蛋飯
等咗十五分鐘 果日好趕時間 侍應又慢慢行 😫😫😫
唔錯嘅 個肉醬飯 飯有啲爛

雞扒又燶 切左濃嘅部位 都食到浸燶味

炸軟殻蟹 好似六十幾蚊 有四件 兩隻
都幾抵 有蟹肉食 但完全冇蟹肉足

2019-03-22 157 瀏覽
出走🏃‍♀️到荃灣,食完餃子🥟 再約個FB去食西餐 🤣,👇咗好耐未去過嘅沙嗲王食好西沙嗲王荃灣有兩間分店,嚟咗大河道呢間, 這間分店都幾大㗎,裝修整潔濶落,大部分都係卡位,坐得舒服 如果約埋三五知己嚟食飯🍚,都不會太過侷促下午茶也有多種選擇,FB同我當然要揀好耐冇食過嘅招牌白咖哩香茅豬扒飯啦👏👏白咖哩香茅豬扒飯配脆蝦棒$49.00記憶的味道唔使多講,香芧豬扒兩塊,一大兜白色咖哩, 太值得令人回味🤤🍛 配香蒜燒雞翼$49.00🍗翼幾香蒜凍青蘋果紅茶配啫喱十$2.00👩‍⚖ 今時今日,坐得舒服嘅餐廳都好少有,食物質素又唔錯,價錢也合理,此食店開咗都有廿多年 ,陪住我哋一起成長,值得支持💪💪💪

沙嗲王荃灣有兩間分店,嚟咗大河道呢間, 這間分店都幾大㗎
,裝修整潔濶落,大部分都係卡位,坐得舒服
如果約埋三五知己嚟食飯🍚,都不會太過侷促

下午茶也有多種選擇
,FB
同我當然要揀好耐冇食過嘅招牌白咖哩香茅豬扒飯啦👏👏
白咖哩香茅豬扒飯配脆蝦棒$49.00

記憶的味道唔使多講
,香芧豬扒兩塊,一大兜白色咖哩, 太值得令人回味🤤
🍛 配香蒜燒雞翼$49.00

🍗翼幾香蒜

凍青蘋果紅茶配啫喱十$2.00

,此食店開咗都有廿多年 ,陪住我哋一起成長,值得支持💪💪💪
2019-03-21
2019-03-17 98 瀏覽
><自從沙嗲王喺元朗開心廣場執咗就冇咩點食過 咁啱喺荃灣見到就重溫下味道泰式冬蔭功海鮮米線($57)少辣 冇咩冬蔭功湯味有蝦同扎肉 但幾大碗白咖喱香茅豬扒飯($58)熟悉嘅香味 其實唔洗分開上都可以豬扒軟腍 有香茅味+$15 印度薄餅兩件當然用來蘸咖喱食整得幾酥香鬆化 唔會話成手油但就午餐嚟講 呢個價錢小貴><><><><><><><><><><><><><沙嗲王 Satak King荃灣大河道67-75號卓明大廈地舖
自從沙嗲王喺元朗開心廣場執咗
就冇咩點食過 咁啱喺荃灣見到就重溫下味道
泰式冬蔭功海鮮米線($57)
少辣 冇咩冬蔭功湯味
有蝦同扎肉 但幾大碗
白咖喱香茅豬扒飯($58)
熟悉嘅香味 其實唔洗分開上都可以

沙嗲王 Satak King
荃灣大河道67-75號卓明大廈地舖
午餐
2019-03-05 239 瀏覽
大河道呢間沙嗲王比起眾安街間老舖闊絡得多,見唔少打工仔放lunch都過黎食晏勝在坐得舒服,連鎖野質素穩穩陣陣。價錢唔算好平,估唔到份量幾足面頭鋪上滿滿芝士多到漏,骰仔大細既牛柳粒都有十幾粒。醬汁偏鹹左少少,食唔出紅酒味,白飯底,但口感可以唔會太濕。仲有隻溫泉蛋撈飯,加左啲蛋香頓時高級左唔少巨髀飯要等十分鐘左右,都有成隻手掌大小,而且肉質嫩滑,睇相都知輕輕一吉就離骨,係油身左少少。飯類可以揀醬汁,見隔離食客個個揀白咖哩當然要試下白咖啡好重椰香,甜甜地好送飯,仲落左唔少乾蒜,增添風味。七十零蚊包野飲黎講性價比真心唔錯,雖然荃灣多平野食,但如果想坐得舒服,呢度係個好選擇
勝在坐得舒服,連鎖野質素穩穩陣陣。
芝士紅酒牛柳粒焗飯

價錢唔算好平,估唔到份量幾足
面頭鋪上滿滿芝士多到漏,骰仔大細既牛柳粒都有十幾粒。

醬汁偏鹹左少少,食唔出紅酒味,白飯底,但口感可以唔會太濕。
芝士紅酒牛柳粒焗飯

仲有隻溫泉蛋撈飯,加左啲蛋香頓時高級左唔少

巨髀飯(白咖哩汁)

白咖哩
飯類可以揀醬汁,見隔離食客個個揀白咖哩當然要試下
白咖啡好重椰香,甜甜地好送飯,仲落左唔少乾蒜,增添風味。

2019-03-04
白咖哩
2019-02-15 174 瀏覽
平時二人食沙嗲王,如果不太肚餓就會散叫,想食多一點的就會叫二人餐,今日見到二人餐比平日平,而且食得落,所以就叫二人餐。無記錯二人餐平時是$27X, 現在$253當日沒有薯仔沙律,而餐湯是忌廉湯,不太吸引,所以叫了田園沙律,藜麥都唔少,有驚喜!主食就一定要食蟹粉豆腐鍋,幾乎每次都會叫,真係好好食,呢間鋪落的蟹肉都唔少另外一個主食是黃咖哩雞扒飯,咖哩不辣而且好香,撈飯食十分好味,雞扒亦都嫩小食就選擇了脆蝦卷,8條的份量其實算很多了飲品就選擇了特濃朱古力沙冰和芒果沙冰配西米,值得一讚的是朱古力沙冰的確很濃朱古力味!最後甜品選擇了雪糕,其實食到甜品已經很飽,如果大家胃口不算太大,二人餐的份量其實可以三個人吃。食沙嗲王的好處是買單會再送現金卷下次用,而且還有XO醬送。

無記錯二人餐平時是$27X, 現在$253

小食就選擇了脆蝦卷,8條的份量其實算很多了

食沙嗲王的好處是買單會再送現金卷下次用,而且還有XO醬送。
  • 蟹粉豆腐鍋
2019-01-31 166 瀏覽
紅酒牛柳粒焗飯$82先刺串溫泉蛋,拌勻牛肉,令牛肉更滑更香,牛肉好似牛腩般嫩腍好咬,牛味濃郁,紅酒汁有點似咖哩,味道幾好,芝士份量頗多,好香好正。芝士白汁蘑菇牛柳粒年糕$52芝士較少,連白汁都少,牛柳粒似肉醬,份量少味道一般,年糕雖煙韌,但唔夠味同太乾身,似煎年糕咁,亦唔覺有蘑菇的口感。一口炸雞球$29細細粒好可愛,一口一粒,炸得金黃色夠香口,外脆內唔乾,都有汁,配他他醬好滋味。台式珍珠奶茶$18茶味香濃又夠滑,珍珠煮得岩岩好,有咬口好煙韌,甜度不高,好好飲。凍咖啡$15咖啡味都重,味道正常。
紅酒牛柳粒焗飯

紅酒牛柳粒焗飯$82
芝士白汁蘑菇牛柳粒年糕

芝士白汁蘑菇牛柳粒年糕$52
一口炸雞球

一口炸雞球$29
台式奶茶(左),凍咖啡(右)

台式珍珠奶茶$18
凍咖啡$15
咖啡味都重,味道正常。
2019-01-13
紅酒牛柳粒焗飯
一口炸雞球
台式奶茶(左),凍咖啡(右)
2019-01-06 199 瀏覽
原黎今年已經系沙嗲王開業27年早幾年開始見到沙嗲王陸續翻新裝修環境比食客更乾淨舒適明亮既感覺每次一定點肥牛沙嗲粉絲同白咖哩香茅豬扒飯今次撞正下午茶時間, 兩個主餐加兩款小食兩杯飲品, 埋單都系百二蚊左右, 好抵食先說肥牛沙嗲粉絲, 可能改了配方同以前有少少唔同肥牛變了牛肩肉粉絲由粗粉絲變了好似米粉般幼既粉絲湯底比以前清, 雖然減低了以前肥膩的感覺但我個人還是比較喜歡以前的版本, 邪惡的美食總是很吸引白咖哩香茅豬扒飯還是一樣好食! 白咖哩夠香, 豬扒亦好重香茅味值得一試的新產品, 鹹蛋黃炸雞翼, 雖然個樣好似好普通, 但足料既鹹蛋黃味, 雞翼皮炸得香脆, 皮下依然好多汁, 推薦推薦
原黎今年已經系沙嗲王開業27年
早幾年開始見到沙嗲王陸續翻新裝修
環境比食客更乾淨舒適明亮既感覺

每次一定點肥牛沙嗲粉絲同白咖哩香茅豬扒飯

先說肥牛沙嗲粉絲, 可能改了配方
同以前有少少唔同
肥牛變了牛肩肉
粉絲由粗粉絲變了好似米粉般幼既粉絲
湯底比以前清, 雖然減低了以前肥膩的感覺
但我個人還是比較喜歡以前的版本, 邪惡的美食總是很吸引

白咖哩香茅豬扒飯
2019-01-05
白咖哩香茅豬扒飯
2018-12-26 276 瀏覽
今天來到荃灣逛馬莎,行畢便去了沙嗲王吃午餐。餐牌內的食物大多數是烤焗或煎炸的。最後我們選了這店的招牌人氣美食:白咖喱香茅豬扒飯和脆蝦棒。然後還點了四件蒸豬肉卷。沙嗲王27周年大回贈,脆蝦棒由33元減至27元。可惜今天的𧎚棒不太脆,沾了沙律醬,味道還可以!蒸豬卷的皮不會大軟,有咬勁的!豬肉卷上灑上豬肉鬆,頗為惹味,配檬汁來吃,味道更佳。白咖喱香芧豬扒飯果然名不虛傳,賣相吸引而且非常好吃。白咖喱汁不會很辣,用來配飯,美味無比。香茅豬扒非常淋滑,炸得恰到好處。結帳後,沙嗲王還送了一張優惠卷。原來這𥚃每$20消費便有$2回贈。若消費$250,即送沙嗲王XO辣椒醬一樽。
今天來到荃灣逛馬莎,行畢便去了沙嗲王吃午餐。

2018-12-26
  • 白咖喱香茅豬扒飯
2018-12-05 151 瀏覽
沙嗲王是香港另一集團式餐廳,相信好多人都食過了,對我嚟講是一路陪著80後成長的餐廳,以前係一路行串燒,小炒路線,隨著時代進步,亦增加不小日韓越菜式,當中亦有不少好吃好評的,雖然價格偏貴,但有品質保證,但最近一次去食,就有D失望,菜單小咗好多款式,連炸軟殼蟹也不見蹤影,只留下白咖哩香茅豬扒飯在菜單上,當然要食,豬扒厚切香軟,白咖哩微辣又夠多汁,唔會唔夠汁撈飯,再叫個薄餅嚟送,絶配。當然都有新嘢推介,個鐡板嬌嫩巨髀,跟飯或薯角,夠大隻又嫩滑,淨髀都飽,平日叫二人套餐較低,但紅日、六日都相對貴D。套餐有小食,飲品同甜品,五六個人去食,就可以食晒佢D推介,如果覺貴,可以食下午茶一嚐味道。但個蟹粉豆腐鍋真係偏咸,要下兩碗飯先食得哂。溫馨提示下,全日都要加一嫁~
2018-11-21 172 瀏覽
友人常到沙嗲王食白咖哩豬扒飯,而我因不好肉肉,所以幾乎每次都叫「冬陰公海鮮米線」。由於都食過幾次冬陰公湯底,今日想轉下口味。麵餐的好處是可以選擇拉麵、讚歧烏東、粉絲、米線。湯底亦可轉清湯。我覺得鳥東係最抵食,用的是不是普通烏東,特別有口感。上次食過「沙嗲肩胛肥牛粉絲」,粉絲吸晒油油的湯,食完晚餐都冇胃口。另外,米線又煮得太淋,斷晒,很難夾起。今日叫了清湯海鮮烏東!!!今日送餐都算快。同一時間送晒所有餐來。入面有2隻蝦、2隻蜆仔、2件魷魚、1隻青口和半隻溏心蛋。味道就不會鮮啦,始終應該係急凍海鮮,唔會比D靚野你囉。但因為想輕食一點,不選擇肉類,只有食依個啦! (早期未轉餐牌係「冬陰公札肉蝦米線」,扎肉都OK,但本人覺得新款較啱食)友人的白咖哩豬扒飯,有2大塊,讚個汁調得出色,難怪咁多年來都係必食的餐點。不知如果配麵餐,會不會有點怪呢?
今日叫了清湯海鮮烏東!!!
冬陰公海鮮米線

2018-11-21
2018-10-13 297 瀏覽
今日夜晚差唔多10點鐘去到荃灣睇吓有咩好嘢食,經過大河道見到有沙嗲王,佢嘅裝修真係好特別喺好遠嘅距離已經俾佢嘅招牌吸引到,於是就入去試吓啦。呢度嘅last order時間係10點半,11點鐘閂門,所以我哋啱啱好可以食到尾圍呀!入到去就覺得呢度嘅裝修同平時嘅沙嗲王好唔同,因為佢嘅光線比較充足,而且似係啱啱裝修完或者係新店!我哋叫咗一個二人餐,價錢係$253 ,包括每人可以叫一個湯或者一個沙律,兩個主菜,一個小食,兩杯飲品,同埋兩款甜品,我哋計過餐牌散嗌嘅價錢,覺得叫二人餐抵食啲,所以就點左一個二人餐啦!今日嘅湯係番茄湯,番茄味好濃郁嘅,酸味味好開胃:薯仔沙律一望個賣相好似食緊一球雪糕咁,佢裏面有少少菌類,同埋有吞拿魚,如果唔鍾意食菌類嘅朋友就唔好叫沙律喇:第一個主菜嗌左芝士焗牛柳粒飯配紅酒牛扒汁,佢有好多汁,好惹味,而且仲有一隻溫泉蛋係入面,撈埋嚟食真係好好味,牛柳粒亦都好有牛味,好軟熟:另一個主菜叫咗沙嗲肩胛肥牛拉麵,佢嘅沙嗲味好出色,好香濃郁,不愧叫做沙嗲王,肥牛就一般啦:之後就嚟咗小食,我哋叫咗韓式蜂蜜芥末醬雞翼,雞翼係炸過嘅,再配埋一個酸酸味味嘅醬都好好食:飲品方面我哋帶咗特濃朱

今日嘅湯係番茄湯,番茄味好濃郁嘅,酸味味好開胃:
番茄湯

薯仔沙律

芝士焗牛柳粒飯

沙嗲肩胛肥牛拉麵

韓式蜜糖芥茉醬雞翼

飲品方面我哋帶咗特濃朱古力沙冰同埋芒果西米沙冰,兩杯飲品都好好飲:

朱古力沙冰,芒果沙冰

最後甜品我哋揀咗哈根大師嘅曲奇味同埋朱古力味,為今個晚餐畫上完美嘅句號。

品根大師雪糕

順帶一提,如果食唔晒野要拎走嘅話,呢度係需要收食物盒一個一蚊雞,同埋飲品杯一個五毫子嘅。仲有,呢度食滿$250就會送一支辣椒醬俾你拎返屋企㗎啦!而且仲會送返一張coupon俾你,coupon 嘅金額就係食滿幾多錢嘅10%左右,可以係下一次用。

食夠$250贈送一支辣椒醬

朱古力沙冰,芒果沙冰
品根大師雪糕
食夠$250贈送一支辣椒醬
2018-10-03 196 瀏覽
講到沙嗲王係人都會諗到佢個白咖喱豬扒飯㗎啦!所以我今次介紹俾大家食嘅就唔係呢個係其他啦!今次我去咗食lunch佢午市嘅餐都好抵食架又有杯嘢飲包埋!味道都唔錯添!同埋佢最好呢就係啲飯會有幾條菜跟埋! 雖然都係多肉少菜㗎啦起碼好過冇啦!
講到沙嗲王係人都會諗到佢個白咖喱豬扒飯㗎啦!

所以我今次介紹俾大家食嘅就唔係呢個係其他啦!

同埋佢最好呢就係啲飯會有幾條菜跟埋!

雖然都係多肉少菜㗎啦起碼好過冇啦!
2018-09-28 154 瀏覽
沙嗲王最出名嘅一定係白咖喱豬扒飯!喜歡食嘅我哋,每次食飯都叫到成枱野,當然我哋一定會清哂,真係食唔哂都會打包要做個惜食人今次我哋叫咗個二人餐,另外仲加咗4隻黃金雞翼,我哋都覺得白咖喱豬扒飯係必食另外叫咗個蟹粉豆腐煲配薄餅,呢個菜偏咸,配白飯應該會好少少,如果你食得清淡就唔啱你lu~最推薦的是黃金雞翼,實在令我念念不忘全隻雞翼外邊都包住滿滿的咸蛋料,雞翼又肥美真係熱辣辣甜品方面我哋都叫左Haagen dazs 食咗呢個午餐之後,晚餐都食唔落啦
沙嗲王最出名嘅一定係白咖喱豬扒飯!
要做個惜食人

最推薦的是黃金雞翼,實在令我念念不忘
全隻雞翼外邊都包住滿滿的咸蛋料,雞翼又肥美
真係熱辣辣

甜品方面我哋都叫左Haagen dazs
食咗呢個午餐之後,晚餐都食唔落啦
  • 黃金雞翼
2018-09-11 157 瀏覽
食過好幾次今次人多可以叫多幾款9:00入座叫咗冬蔭功,夠酸夠辣炸軟殼蟹拼盤,夠香脆,夠惹味椒鹽豆腐,內裏太淋,見仁見智咖喱魚柳,夠香脆,唔會太乾飲品係藍色,但我完全唔記得叫咩總之甜嘅特飲簡單總結多人就叫多幾款小食唔錯的
食過好幾次
今次人多可以叫多幾款

9:00入座
叫咗
冬蔭功,夠酸夠辣
炸軟殼蟹拼盤,夠香脆,夠惹味
椒鹽豆腐,內裏太淋,見仁見智
咖喱魚柳,夠香脆,唔會太乾

飲品係藍色,但我完全唔記得叫咩
總之甜嘅特飲

簡單總結