2014-07-12 2306 瀏覽
炸避風塘軟殼蟹($63)好貴 因為好少4小塊 但炸得好好味! 超乎美味,脆香集一身 美! 蘑菇忌廉安格斯牛肉飯($75)飯粒用上意大利飯 特別兩邊都尖尖的! 味道濃郁厚切鮮茄豬扒飯($65) 芝士味濃,香茄份量不少!滋味滿分! 蟹粉豆付鍋($75)全晚最好食,蟹粉香,豆腐滑,鍋物熱滕滕,實在鮮美。芝士年糕($40)沒有味道 年糕太硬 差差差!
炸避風塘軟殼蟹($63)
好貴 因為好少
4小塊 但炸得好好味! 超乎美味,脆香集一身 美!

蘑菇忌廉安格斯牛肉飯($75)
飯粒用上意大利飯 特別兩邊都尖尖的! 味道濃郁

厚切鮮茄豬扒飯($65)
芝士味濃,香茄份量不少!滋味滿分!

蟹粉豆付鍋($75)
全晚最好食,蟹粉香,豆腐滑,鍋物熱滕滕,實在鮮美。

芝士年糕($40)
沒有味道 年糕太硬 差差差!
2014-07-10
35 分鐘 (堂食)
2014-06-01 2742 瀏覽
糧尾之選,每馮糧尾我都係食沙爹王。主要係平,靚,正。好過食茶餐廳。而且分店夠多,又大間。所以多人少人都適合。銅鑼灣分店幾本上每月底都去一次。食物選擇多,又係擁有環球美食。基本上咩國菜都有。蝦春卷夠多蝦。又脆口。糖心蛋,蛋醬仲流,正。沙爹王既特包招牌麵,湯濃厚入味。薄餅,好好味,配咖喱一流。豆腐蟹肉煲,夠足料,蟹肉多。豆腐亦多。汁配飯,好好味。白咖哩夠特別,睇落白色,但味道比其他咖哩好味。炒聖子,啖啖肉,份量夠。
糧尾之選,每馮糧尾我都係食沙爹王。
主要係平,靚,正。好過食茶餐廳。

而且分店夠多,又大間。所以多人少人都適合。

蝦春卷夠多蝦。又脆口。

糖心蛋,蛋醬仲流,正。

沙爹王既特包招牌麵,湯濃厚入味。

薄餅,好好味,配咖喱一流。

豆腐蟹肉煲,夠足料,蟹肉多。豆腐亦多。汁配飯,好好味。

白咖哩夠特別,睇落白色,但味道比其他咖哩好味。

炒聖子,啖啖肉,份量夠。

2014-05-30
2014-05-21 2486 瀏覽
5月下旬也有幾年無來了, 下午茶時段來到, 人客稀疏要了個雞扒沙嗲米線, 炸魚咖哩蒙粉, 飲品要了珍珠奶茶和綠茶牛奶沙冰, 各$39珍珠奶茶和綠茶牛奶沙冰真係無眼睇, 淡到呢~~還好兩碗沙嗲和咖哩湯底皆十分濃郁但雞扒就好霉而乾柴, 相反另上的炸魚就十分香脆, 雖然像食炸粉多於食魚...一如以往送了幾張$2優惠卷
5月下旬

也有幾年無來了, 下午茶時段來到, 人客稀疏

珍珠奶茶和綠茶牛奶沙冰真係無眼睇, 淡到呢~~
還好兩碗沙嗲和咖哩湯底皆十分濃郁

一如以往送了幾張$2優惠卷
2014-04-18 2665 瀏覽
今天相約了好友聚會,選了沙嗲王。十分喜歡這裏的裝修,它們選用了波希米亞風格,色彩神秘又特別。這裏的環境很大,大部份時間也不用等位。它們換了菜單,有一些舊的菜式沒有了。我們點了最有名的白咖喱豬扒飯白咖喱還是一如以往的好吃,咸中帶點椰奶香,口感滑,配飯一流。炸過的豬扒香口,軟淋,不會過份油膩。蟹粉豆腐鍋蟹粉豆腐鍋的質素大不如前,很水,味淡,沒有蟹粉的味道。蟹肉扒西蘭花賣相與圖片有點差別。味道不錯,加了蛋花的茨汁挺滑口,可惜沒有蟹肉的味道,有點過咸。我們加了$20跟餐,選了沙律和珍珠奶茶。珍珠奶茶味道十分淡,像開水一樣。但這裏勝在坐位多,待應亦不會給予我們壓力,我們一坐便坐上了三小時,是好友聚會的好地方。

今天相約了好友聚會,選了沙嗲王。
這裏的環境很大,大部份時間也不用等位。
它們換了菜單,有一些舊的菜式沒有了。
我們點了最有名的白咖喱豬扒飯
炸過的豬扒香口,軟淋,不會過份油膩。
蟹粉豆腐鍋
蟹粉豆腐鍋的質素大不如前,很水,味淡,沒有蟹粉的味道。

蟹肉扒西蘭花

我們加了$20跟餐,選了沙律和珍珠奶茶。
珍珠奶茶味道十分淡,像開水一樣

2014-04-16
  • 白咖哩豬扒飯
是日,約了N去銅鑼灣睇直航殺機 - OR贈送的免費飛,多謝晒啦﹗睇戲前,決定先去沙嗲王大擦一餐。小妹蠻喜歡沙嗲王的環境,裝潢頗為異國情調,鮮艷斑斕中帶神秘色彩。此外,皮質的座位較為舒適和寬闊,枱與枱之間又有段距離,私隱度較高,便於聚會吹水。另外,小妹也喜歡餐廳的點餐安排。侍應帶入座後,端上杯水,就遺下食客去繼續工作。食客可慢條斯理、毫無壓迫下詳閱圖文並茂的餐牌,若要點菜、加水、查詢或賣單,只須按下枱旁相關服務按鈕即可,蠻有效率。換言之,只要你不按下服務按鈕,是不會有人打擾你的。是日,小妹早到,N又遲到,小妹安然地呆坐了近半小時,蠻自在的,值得一讚﹗這一盞富中東氣息的彩燈,小妹煞是喜歡,百看不厭﹗是日,小妹點了餐廳招牌白咖哩豬扒飯$50,果然名不虛傳,仍保持一貫的水準。白咖哩汁濃稠適中,入口微辣且香兼帶有濃郁無比的椰香,煞是惹味香滑非常,用以佐飯一流也﹗不過,白飯質感稍嫌濕腍了少許,或可稍稍硬身點兒,再混入白咖哩汁同吃,口感將會更佳。香茅豬扒醃得入味、肉質鬆軟香腍,香茅味濃,份量也不賴,抵食兼必食之首選也﹗在餐廳點了粉麵飯餐,就可加錢把滋味升級,可加$8揀一隻日本溫泉蛋或日本溏心蛋,半隻
睇戲前,決定先去沙嗲王大擦一餐。

這一盞富中東氣息的彩燈,小妹煞是喜歡,百看不厭﹗
在餐廳點了粉麵飯餐,就可加錢把滋味升級,可加$8揀一隻日本溫泉蛋或日本溏心蛋,半隻則只須$4,幾抵食。數日前在七仔買了件$9.9的溏心蛋,簡直是不堪入口,故決定今日一定要食返夠本。

先要了一隻糖心蛋$8,用筷子雞手鴨腳地切開,深黃色的糖心蛋黃一湧而出,晶瑩剔透。一咬,蛋白口感未夠爽彈,蛋黃質感則綿密而黏黏的,惜蛋黃味兒未夠溫泉蛋般澎湃霸道﹗
小妹和N又各要了一隻溫泉蛋$8,用筷子輕輕一刺,液態蛋黃如岩漿般瀉出,蛋黃香撲鼻,極為誘人。用小匙搯來一吃,蛋白細緻嫩滑非常,味兒則不甚突出。相反,橙黃的蛋黃卻不甘寂寞,一觸及舌尖和味蕾,就以秒殺極速俘虜了兩者,繼而向喉嚨深處驅進,以馥郁濃香的味兒橫行無忌。
餐廳推出自選滋味套餐,凡惠顧任何粉麵飯,另加$20可選配雜菜沙律或餐湯及以$26為限的飲品。咁著數,我們點會輕易錯過呢?

雜菜沙律有鮮爽甜的火箭菜、生菜、紅蘿蔔絲、粟米粒和蕃茄仔,用料頗多,實屬難得,再混入芝麻醬同吃,清新開胃之作也。
餐廳的珍珠奶茶也是水準之作,奶茶香而不甜膩,黑珍珠Q彈煙韌。飲罷,煞是滿足﹗
小妹也蠻喜歡餐廳的酥皮pizza,餡料夠多、酥皮夠香脆,價錢又得宜。一份煙肉菠蘿鮮茄醬酥皮Pizza $32切成四小件,以木板盛載上枱。
Pizza除了有煙肉、菇粒和菠蘿粒外,當然少不了濃香芝士和酸甜的鮮茄醬。眾多餡料,味道甚是惹味,口感也豐富非常,配合脆薄酥皮底同吃,yummy yummy﹗
鹽酥雞軟骨$44貴得有點兒過份了
,小妹頗為肉痛,然寵愛的N想吃,小妹也不便阻止了。雞軟骨炸得好香口且酥脆,帶鹽巴的鮮鹹味,入口極具咬口又不會太過硬或油膩,適宜用來送酒。
小結:
在沙嗲王,識得揀,可以食得開心飽澫又勁慳荷包。若兩人同行,可揀白咖哩扒飯$50,加工20配沙律及飲品,再加$8要隻溫泉蛋或溏心蛋,再來一個水手披薩$30,連加一服務費,每人消費也不過$60,超級化算﹗
不過,餐廳出菜較慢,要有心理準備。
題外話/補充資料: 消費滿$20可獲贈$2現金券,可留待下次享用。
2014-03-23
$93.5 (午餐)
2014-02-10 234 瀏覽
有些餐廳就算日日經過,都不會留意,但當再次光臨時,又總會令人回憶起一些往事。相信沙嗲王對於很多八十後來說,特別難忘,不知有否令大家想起學生時代呢?最近他們舉行了一個試吃會,當收到邀請時,的確有些猶豫應否出席,可是又十分掛念白咖哩豬扒飯,最後便答應到來。最近推出了的幾款食品都融合了日韓風味,好像北海道芝心餅配韓國酸辣椒。就是在日本的燒年糕上,放上紫菜及少許辣味的酸辣椒,有趣的配搭,但半溶的芝士年糕始終有種攝人的魅力。以油酥餅作餅底的娘惹牛肉薄餅,牛油及鬆脆程度必比一般薄餅更濃香,配上滿溢的芝士及香辣惹味的牛肉,味道竟是不錯。魚籽薯仔沙律賣相平平無奇,但混入了魚籽後,層次不再只有半粉半爽的薯仔般單調,加添了脆卜卜的質感,加上清新的味道,是不錯的沙律。糖心蛋本是一個不錯的選擇,但有點不夠喉,薯仔配雞蛋的組合永遠是大賣的。自家製越式蝦餅雖然不是太彈牙及油膩,但勝在夠鮮甜,總算挽回了些微分數,建議炸得香脆一點會更好。除了多款新增小食頭盤外,還有一系列粉麵飯,最新推出的是泡菜安格斯肥牛炒飯。絕對跟貼了近期的韓流,以辛辣的泡菜加入炒飯內,不但令味道更為濃郁,輕微的辛辣味道,輕易令人愛上,而且肥牛份量
娘惹牛肉薄餅
自家製越式蝦餅
除了多款新增小食頭盤外,還有一系列粉麵飯,最新推出的是泡菜安格斯肥牛炒飯。絕對跟貼了近期的韓流,以辛辣的泡菜加入炒飯內,不但令味道更為濃郁,輕微的辛辣味道,輕易令人愛上,而且肥牛份量不少,沒加進炒飯內令肥牛粒保持了嫩滑的質感,感覺不錯,只是飯粒未夠乾身,有點黏合,略炒久一點會更佳。
泡菜安格斯肥牛炒飯
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯賣相對辦,半溶的芝士舖在厚切的豬扒上,確是吸引。厚切豬扒剛好帶點肉汁,不會太乾,但炒飯底明顯給比了下去,很濕潤,又太清淡,與賣相不成正比。
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯
冬蔭功扎肉鮮蝦米線配日本溏心蛋揉合了泰式做法,冬蔭功湯底做得不錯,香料味道濃郁,辣勁亦強,本來不錯,但越飲越覺少了一樣味道,後來才發現青檸的酸味不夠強烈,然而我們卻沒有將附隨的青檸加入,所以味道因這丁點的失誤而不夠完美。
冬蔭功扎肉鮮蝦米線配日本溏心蛋
雖然冬蔭功是好,但也不及沙嗲安格斯肥牛粒拉麵配日本溏心蛋好。湯底花生香豐富,香濃惹味,甚為煙靱的拉麵掛上美味的沙嗲湯汁,辣辣甜甜叫人喜歡。
沙嗲安格斯肥牛粒拉麵配日本溏心蛋
甜品時間有Platinum芝士蛋糕雪糕蘋果批。前者芝味清新,質感幼滑。後者帶點香脆,而且酸酸甜甜。
Platinum芝士蛋糕
雪糕蘋果批
是日水準不俗,大膽創新的組合,加上質素有保證,不多不少仍然給予客人信心。大家除了吃白咖哩豬扒飯外,不妨嘗試一下新菜式。
沙嗲安格斯肥牛粒拉麵配日本溏心蛋
2014-02-07 33 瀏覽
星期六下午來到銅鑼灣,受邀出席一場由SodaCard及《沙嗲王》舉辦的Blogger Tasting Event。《沙嗲王》可算是港式餐廳中的佼佼者,菜式種類繁多、沒有特定的框框,讓食客有不同的享受。我想不少香港人也曾到過《沙嗲王》用膳吧?!而這次聚會既可品嚐餐廳的新出品,還可對主辦單位 – SodaCard作個認識。說回這次的餐廳 -《沙嗲王》,分店均用上木製浴缸、監獄、馬槽、睡床及馬車輛椅等特色裝潢,感覺有如置身於異國之中。天花板上的吊燈更是我最欣賞的裝飾…雖然白咖喱乃餐廳的招牌,卻沒有例入試菜菜單之中,只因這回是以新品為主,餐廳為眾位博客準備了四道前菜、四道主菜及兩款甜品。飲品方面,我選了椰果荔枝梳打。(事後被同檯食友的青檸柑梅賓吸引著,可惜已經太…遲…了…!!!)魚籽薯仔沙律,薯仔粉糯綿軟,還有我平日愛吃的豆苗,以及酸甜沙律醬,清新開胃。配上溏心蛋同吃,更添幾分和風氣息。自家製越式蝦餅,內裡混入了鮮蝦肉,質感彈牙,那小碟泰式辣醬更討愛蘸醬的我歡喜。不過,既然是越式,配酸魚露的話該更有風味吧?!新出品 – 娘惹牛肉披薩,面層的芝士份量適中,醬汁以沙嗲為主,食味微辛,批底香口酥脆,
天花板上的吊燈更是我最欣賞的裝飾…
新出品娘惹牛肉披薩,面層的芝士份量適中,醬汁以沙嗲為主,食味微辛,批底香口酥脆,有食友更謂很印度風(ps. 哈哈,但不應該是印尼風才對嗎?!?!)。小小的一個,作為前菜小吃也不錯。
新出品北海道芝心餅配韓國酸辣椒,芝士軟心非拉出一絲絲的那種,的確有點失望,幸而外皮脆且Q軟。至於韓國酸辣椒,辣度比酸度蓋過了,個人反而覺得像酸青瓜多一點呢。
冬蔭功扎肉鮮蝦米線配日本溏心蛋,一向酷愛泰菜的我,略嫌這客冬蔭功的香茅及蝦味稍欠,酸度及辣度亦不夠,這也許是因為店子為了遷就一般食客的口味吧(始終不是所有人也吃得辣!)。事後才發現我們忽略了店子準備的青檸,不知「唧」入青檸汁的話,情況又會如何呢?!倒要一讚店子選用的中蝦鮮甜爽口、日本溏心蛋則調味得宜。
沙嗲安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋,薄切的安格斯肥牛口感鬆化,拉麵的掛湯力亦比米線高,每一口均是滿滿濃稠而富花生香的沙嗲醬湯底,辣度亦不偏不倚。

嗯,兩款湯麵之間,個人較欣賞後者。
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯,曾有段時期沉醉於焗豬扒飯之中,只因它包含了我最愛的食味元素「甜、酸」!!!這裡的豬扒雖為厚切,但肉質不「o鞋口」,鮮茄醬的酸度亦合意,只是炒飯底不夠乾身而已。

新出品泡菜安格斯肥牛炒飯,安格斯肥牛肉汁豐腴易嚼,飯炒得粒粒分明,酸酸辣辣的,表現比想像中優。

最後,來到甜品環節:
Platinum芝士蛋糕,芝士餅的質感滑溜,牛油餅底亦壓得平均,對於酷愛芝士類食物的我而言,實在「對胃之極」。

雪糕蘋果批,輕微酸香的蘋果肉夾著適度的甜、批底又夠鬆脆,配以附上的呍呢嗱雪糕,冷熱交融,把芝士餅的滯感減退了,亦替這次聚會畫上句號。
試食活動
沙嗲王觀塘店仲喺晌未寫食評嘅年代幫襯過,而荃灣店亦都有幫襯,至於今次嚟試新菜式嘅銅鑼灣店就第一次到,一出𨋢門一片阿拉伯風情,唔講唔知,原來沙嗲王經營已有20多年歷史,滋味無國界,以菜式多元化、多國化見稱,中、西、越、泰、意、法、葡、日樣樣都有 。店內樓底高,地方闊落,天花掛有唔少別緻嘅吊燈,又有唔少卡位,二人、四人、六人枱,近窗一邊又有街景睇下。店舖整體裝修設計加插好多古時代文物,但又唔俗套,睇起嚟又幾年輕化。今次嘅試食活動,喺因為沙嗲王剛啱加入咗Soda Card而搞,咁Soda Card又喺乜東東嚟?簡單而言,佢就喺將店舖傳統嘅會員制變成數碼化,當中參與商戶有零售,有食店,有消閒過百間,並建立一套個人化獎賞計劃,拋棄舊有以消費金額模式,改以次數計算,人人平等,務求商戶及消費者各取所需 。就以今次沙嗲王為例,每打卡一次都有積分,獎賞包括免費甜品、飲品、薄餅、飯麵買一送一……等等,著數多多 !雖則沙嗲王滋味無國界,但依日晏晝要試嘅菜式亦已一早準備好,真喺多謝店方嘅細心安排。當中包括4道前菜,4道主菜,以及2道甜品,而飲品方便,餐廳亦大方讓我哋隨意挑選。 熱薑汁蜜 $27 由於
熱薑汁蜜 $27

由於身體有少少抱恙,唔敢飲凍嘢,所以目標鎖定晌熱飲堆中,如熱蜂蜜柚子茶、熱薑汁蜜、熱柑桔檸蜜……等等。最後揀咗熱薑汁蜜,因為依個配搭未試過,滋潤嘅蜜糖中滲出淡淡薑味,飲一啖很暖和身體,冬日暖身之選
熱薑汁蜜
跟住4道前菜好快輪流登場,有沙律、蝦餅、薄餅及芝心餅,味道嚟自唔同地域,果然多元化。

魚籽薯仔沙律 $29

依款沙律喺新登場出品,以羅馬生菜、火箭菜及水耕菜苗墊底,鋪上薯仔沙律,加入魚籽、溏心蛋點綴,賣相幾清新閃亮。沙律菜新鮮爽脆,薯仔沙律跟魚籽撈勻食,粉甜嘅薯仔多點鹹鮮之餘,有啲卜卜脆口感
,而溏心蛋做得不俗,「流心」效果一流。整道沙律味道清新開胃,都只喺賣$29,確喺抵食
自家製越式蝦餅 $58

一客6件越式蝦餅,配以泰式酸辣醬。蝦餅質感彈牙,滲出淡淡蝦鮮味,偶有食到少少蝦肉,不愧真材實料
。不過,個人覺得炸得未夠香透,再炸耐少少,不單色澤更金黃,味道更香口,此外,入口較油膩亦喺要改善嘅地方。
娘惹牛肉Pizza

屬於將推出嘅新出品,故未有定價,不過,以現有售賣嘅4款薄餅而言($30-$35),應該都喺三、四十蚊範圍。沙嗲王嘅薄餅特色喺「6吋酥皮薄餅」,雖然喺厚批,但口感超鬆脆,配以微辣惹味嘅娘惹牛肉,烘得軟綿絲溶嘅芝士,依個意大利、馬來西亞混合菜式大可帶俾你意外驚喜
娘惹牛肉Pizza
北海道芝心餅配韓國酸辣椒

依個亦喺另一道新出品,不過,與其話喺新出品,可能叫作強化版更貼切,因為餐牌內己有北海道芝心餅,餅面加有韓國紫菜碎及芝麻,定價$22 / 件,兩件起,而依家就改襯韓國酸辣椒嚟代替紫菜碎。其實原有嘅北海道芝心餅已經好好食,外層香脆,入口煙糯,而內裡北海道牛乳芝士既滿滿又滑溜,流心效果明顯,又有淡淡牛乳香,搭埋紫菜碎、芝麻粒,真喺一流
。至於改以韓國酸辣椒又如何?味道帶少少酸,亦無想像中咁辣,有食友笑言似榨菜,確實口感有啲爽脆,喜歡試新嘢嘅朋友不妨一試。
北海道芝心餅
幾款前菜、小食嘅味道及特色兼備,再趁空翻翻店方嘅餐牌,原來佢哋已經開始選用大量無污染及有機食材
,例如蔬菜統營處嘅水耕菜苗,有機米,但難得定價都仲喺頗親民
由於相片上載有限,只好「下篇」再續,分享埋其他主菜及甜品
北海道芝心餅
承接「上篇」,介紹到沙嗲王、Soda Card及幾款前菜,跟住嘅「下篇」就會分享到主菜及甜品,又喺一輪美食大作戰。其實4款前菜份量不少,尤其薄餅及芝心餅,不過,跟住落嚟嘅4款主菜,有米線、拉麵、焗飯、炒飯,亦都喺份量十足嘅菜式,可謂挑戰緊我哋嘅食量 。哈哈,若非小弟今日狀態不足,理應可以幫大家包底 。 冬蔭功札肉鮮蝦米線配日本溏心蛋 $52 雖然唔喺咩新出品,但亦喺餐牌內嘅廚師推介菜式。雲南米線一向喺港人熱愛,依碗以冬蔭功作為湯底嘅米線,唔比泰菜館嘅冬蔭功差,一樣集酸、辣、鮮於一身,呷一口,濃郁而富層次 。而配料有札肉、鮮蝦、溏心蛋、蕃茄、銀芽,幾樣都用料不賴,好似札肉咁夠挺實,鮮蝦又大隻又爽彈,溏心蛋如上文沙律所講,甚具水準 。再者,米線食落滑溜有彈性,令人唔會忽略依個大配角,襯埋啲冬蔭功湯入口,淡味嘅米線都變得唔同晒 ! 溏心蛋.溫泉蛋 $8 講起「溏心蛋」,就唔可以唔提埋佢嘅堂兄弟「溫泉蛋」,晌餐牌中亦都有介紹,仲叫佢哋喺粉麵飯嘅最佳拍檔,可以當小食咁獨立散叫。不過,店方有貼心嘅建議,就喺溏心蛋最合適配搭湯粉類,而溫泉蛋則配搭飯類或意粉為佳 。 沙嗲

。哈哈,若非小弟今日狀態不足,理應可以幫大家包底

冬蔭功札肉鮮蝦米線配日本溏心蛋 $52

溏心蛋.溫泉蛋 $8

溏心蛋.溫泉蛋
沙嗲安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋 $59

另一款廚師推介菜式,就喺依個拉麵,以香濃惹味嘅沙嗲湯底,配安格斯肥牛片,襯日式拉麵,再加多半隻溏心蛋。因為沙嗲湯做得濃稠,拉麵一掛而上,令拉麵份外好食,況且,拉麵本身質素不俗;而安格斯肥牛片柔軟唔嚡,沾上沙嗲寧捨惹味
自選麵 $49
如果唔喜歡指定嘅米線,又有個「自選麵」嘅多元組合,晌4款湯底中(沙嗲、咖喱、冬蔭功、清湯)任擇一款,再晌9款配料如勁脆厚切豬扒、薄切荷蘭豚肉、日式奇脆雞……等等(溫馨提示一下,配料勁脆厚切豬扒及美國安格斯肥牛要額外加錢,前者多收$5,後者再補$10)隨心揀一樣,然後選擇喜愛麵條(4款選擇:拉麵、米線、檬粉、粉絲),就成自家麵食,更可加配日本溏心蛋,仲彈性到揀半隻$4或全隻$8都得
自選麵
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯 $63

焗飯採用有機米,自然食得更安心,眼前個焗豬扒飯實在大堆頭,鮮茄醬汁做得茄味酸香鮮活,配合濃香嘅芝士,小弟覺得喺焗豬飯嘅神韻
。豬扒果然厚切,兼且大件,肉質鬆化,認真唔錯;而底下嘅炒飯底未及飯粒好分明,但個人認為又唔喺太差,果真各人口味不同,所以,食味分享只作參考,哈哈
泡菜安格斯肥牛炒飯

將推出嘅新出品,同樣未有定價,根據其他現有炒飯嘅定價,加埋用上安格斯肥牛,大概六十蚊左右吧!依個炒飯似乎幾得大家歡心,因為飯粒炒得分明、油潤又乾身,味道帶點辛辣,個性突出
;而肥牛粒軟腍有肉味,飯面嘅一撮泡菜,脆口辛香,喜愛泡菜嘅人應該對此炒飯甚欣賞。
意大利即磨咖啡 $23

去到甜品時段,還是點多一杯即磨咖啡,方能更好慢慢享受甜品嘅滋味。雖然只喺賣$23一杯,但咖啡質素唔馬虎,醇香馥郁。
意大利即磨咖啡
Platinum芝士蛋糕 $30
$30一件芝士餅其實幾抵食,賣相無乜添太多花巧,只有少少點綴。蛋糕口感柔滑,芝士味唔太濃,較為清淡,不過略嫌個消化餅餅底稍為厚實。
Platinum芝士蛋糕
雪糕蘋果批 $25

相比之下,小弟就極為欣賞依份蘋果批,一來用酥皮做成嘅批底,又香又脆;二來蘋果醬煮得香甜細緻;再者,所加嘅一片烘蘋果片,薄脆又富玉桂香味,三者配合得宜,非常好食
。所以,球雲呢拿雪糕也只喺成為「大茄」一角。
雪糕蘋果批
再次多謝沙嗲王嘅安排,讓小弟重溫佢哋嘅美食之餘,也率先試咗數款新菜;此外,亦多謝Soda,讓我多了解它們的系統,從而將來搵食就唔會錯過更多「著數」
2014-02-01 143 瀏覽
一向都覺得「沙嗲王」的名物「白咖喱豬扒飯」好吃,那獨門調配的白咖喱汁甚為美味,而以海盜為設計主題的佈置也令人印象深刻,所以過去每年總會幫襯一兩次,而吃的,也多是「白咖喱豬扒飯」。意想不到的是,最近「沙嗲王」竟邀請了我這個老主顧到它的銅鑼灣分店試菜,一試它的多款新舊菜式,實在令自己感到意外。店子地方頗大,我與多位食友在店內較入的一個較為少客人,自成一角的地方試食,不會因店內客人眾多而感到嘈吵,環境尚佳。放眼望去,這分店非與其他分店那樣以海盜為設計主題,而是以富有埃及風味的設計為裝飾,仍保持「沙嗲王」以獨特裝潢為店子設計概念的特點。這天所試的菜式分為三大類,分別是頭盤開胃小吃、主食和甜品,各有數款菜式可試。首先是頭盤開胃小吃類,共有四款。「魚籽薯仔沙律」:不錯的開胃沙律,簡單的沙律菜泮以脆卜卜的魚籽、軟腍的薯仔和醒胃的沙律醬汁,再加上呈半流心的日本溏心蛋,賣相討好,味道也不錯,是吃主菜前的佳選。「自家製越式蝦餅」:已切開兩半的蝦餅是較為油膩的,幸好味道尚佳,蝦膠打得不算十分彈牙,仍算可以。「娘惹牛肉 Pizza」:這帶有東方色彩的薄餅餅身香脆,餅上的牛肉微微帶辣,也頗惹味,熱辣辣的拿在手上
一向都覺得「沙嗲王」的名物「白咖喱豬扒飯」好吃

首先是頭盤開胃小吃類,共有四款。

娘惹牛肉 Pizza」:這帶有東方色彩的薄餅餅身香脆,餅上的牛肉微微帶辣,也頗惹味,熱辣辣的拿在手上吃,感覺都不錯
北海道芝心餅配韓國酸辣椒」:一客兩件的圓形韓式芝心年糕,年糕面上分別放有紫菜及碎芝麻粒和韓國酸辣椒,這兩件小吃的味道雖不太突出好吃,可也一試無妨。
跟著是主食,也有四款。

冬蔭功扎肉鮮蝦米線配日本溏心蛋」:冬蔭功湯底酸辣度恰可,配料的扎肉和蝦肉也可以,最讚的是那來自日本的溏心蛋,流心度與蛋味都在及格之上,單售的話,只售$8一隻,值得推薦
沙嗲安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋」:店名「沙嗲王」,沙嗲湯底當然不會差到哪裡去!這拉麵的湯底濃稠而有花生香,肥牛腍而不韌,溏心蛋同樣有水準,這拉麵水準確是不錯
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯」:這焗飯賣相是沒有問題的,看來都幾吸引,但吃來卻發現是失準之作,飯太濕,黏黏的飯加上稠身的醬汁,感覺欠佳,加上豬扒質素也只是普通,教自己對這豬扒飯感到有點失望
泡菜安格斯肥牛炒飯」:相對來說,這炒飯就對辦多了。一來飯炒得乾身,二來肥牛粒口感比豬扒為佳,加上帶點酸辣的韓國泡菜為材料,頗為開胃,絕對是兩碟飯中較為優勝的一款。
最後是甜品,有兩款。

Platinum 芝士蛋糕 」:這芝士餅做得不錯,味道與口感都對辦,對我這個一向喜歡吃芝士餅的人來說,是非常合適的餐後甜品
雪糕蘋果批」:賣相漂亮,酥脆的批底上放上烘得香脆的蘋果片,伴以甜味的雲尼拿雪糕,吃後感覺也不錯
其實這次試食我還試了店中的一款特色飲品,是加上了脆玄米粒、脆麥片、小麥胚芽、黃豆和原粒脆燕麥等五種穀物的「凍杏仁 Latte」。這特飲味道甜美,也有杏仁香,加上以小碗另行奉上的五穀後,既予人健康的感覺,也能令整杯飲品增添粗糙的口感。
總括一句,這次所試的各款「沙嗲王」新舊菜式,並非全部都好,有些無疑味道是較好的,某些卻較為普通,仍有進步空間。希望「沙嗲王」能夠繼續精益求精,那便是我們這些老顧客之福了。

最後,實在要多謝「沙嗲王」的邀請,讓自己可以前往試菜,更收到店子送贈的 Coupon與 XO醬,真是十分感激店家的盛情款待。
題外話/補充資料: 是次試食活動是與Soda Card積分獎賞計劃合辦的,沙嗲王正是Soda Card的合作商戶之一。
  • 娘惹牛肉 Pizza
  • 沙嗲安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋
  • 泡菜安格斯肥牛炒飯
  • Platinum 芝士蛋糕
2014-01-30 95 瀏覽
想當年沙爹王總 是給人印象鮮明、出位, 以一道白咖喱香茅豬扒飯及餐檯上的「侍應生呼叫器」而聞名。  食品價格亦相當廉宜, 學生價已經可以吃到東南亞美食, 後來更在裝修上來個大突破, 在各分店都設有不同主題, 最記得銅鑼灣分店是海盜, 一個一個海盜石像站的, 吊的在店四周, 當時其實感覺 creepy ! 早前收到 Soda Card 公關小姐的試食邀請, 原來是為沙爹王試新菜, 真好! 可以再次踏足沙爹王, 究竟除了招牌變更了, 白咖喱香茅豬扒飯還好嗎? 一踏出升降機門口, 在等候區旁已見到一座 Soda Card 機;Soda Card是通行全港的積分獎賞計劃, 加入後, 每次 check in 便可賺取5分積分, 儲夠一定積分就能輕鬆獲得免費獎賞及額外禮遇!加入方法很簡單, 只需下載 Soda Card App 或者親自在店內 Soda 機登記。沙爹王有多間分店而今次試食活動是在銅鑼灣分店舉行, 餐廳負責人精心地為我們揀選了多款沙爹王美食及未推出的新菜式。鮮芒椰汁 X 水晶芝麻 $ 34 水晶芝麻其實是羅勒籽, 又名蘭香子、Basil seed, 加進鮮芒椰汁並沒有太特別口感,

鮮芒椰汁 X 水晶芝麻
鮮芒椰汁 X 水晶芝麻 $ 34
水晶芝麻其實是羅勒籽, 又名蘭香子、Basil seed, 加進鮮芒椰汁並沒有太特別口感, 只因為很容易便滑進喉嚨;鮮芒椰汁質地杰身, 芒果甜甜而且是沙冰狀, 冰涼又飽肚!
魚籽薯仔沙律 $ 29
食材簡單, 顏色繽紛, 味道清新, 蔬菜是採用100%香港蔬菜統營處生產的無污染、無農藥水耕菜苗, 再加上軟綿薯仔粒及日本蛋煮成的溏心蛋半隻, 魚籽當作裝飾用也無妨!
(( NEW )) 北海道芝心餅配韓國酸辣椒
北海道芝心餅的外皮薄脆, 食落煙韌似年糕, 中間的軟溶芝士味道濃郁, 再加上紫菜絲及芝麻, 增加了香脆咬感;反而新菜式是芝心餅配酸辣椒, 瞥看辣椒外貎最初還以為是 jalapeño, 不過食落並非太辣, 酸咪咪的, 看回餐牌才知道是韓國酸辣椒。
娘惹牛肉 PIZZA
(( NEW )) 娘惹牛肉 PIZZA
酥皮作餅底, 鬆脆亦不油膩, 娘惹牛肉的汁底濃味, 帶甜酸及微辣, 加上熱溶的淡味芝士, 剛好平衡了整體的味道。
自家製越式蝦餅 $ 58
蝦餅內藏有原隻蝦肉, 綿中帶有爽勁, 美中不足是蝦味不夠, 有形無實, 唯有靠甜辣醬增味。
冬蔭功扎肉鮮蝦米線配日本溏心蛋 $ 52
滿滿一碗餸料多, 連冬蔭功的香草配料(枝吖、葉吖)亦多;冬蔭功味道濃郁, 入口酸甜伴隨是一點點的辣, 與滑溜米香的米線同吃真是匹配;蝦肉結實彈牙, 扎肉爽口, 溏心蛋也帶有滷水香。
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯 $ 63
顏色豐富, 芝士量多, 蕃茄亦多, 焗至焦面, 理應無敵, 可惜 ... 撥開雲霧, 豬扒以外只嚐到濕粘粘的, 軟粑粑的炒飯, 口感如此實屬難得!
沙爹安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋, 泡菜安格斯肥牛炒飯
(上) 沙爹安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋$ 59
送上檯時給我的第一份感覺就是湯底杰身似漿, 喝一口感覺花生味道較為顯注, 拉麵麵身帶有韌勁, 與漿似的沙爹湯同吃, 口感豐富。
(下)  (( NEW )) 泡菜安格斯肥牛炒飯
選用營養有機米, 所炒出來的飯煙韌亦香口, 味道帶有少許泡菜的酸味, 顏色金黃耀眼, 而且安格斯肥牛的肉味濃, 越嚼越出味。
(上) Platinum 芝士蛋糕 $ 30
芝士味道並沒有想像中的濃厚, 亦不是看見已覺得膩胃般嚇人, 糕身滑溜, 甜度較輕。

(下) 雪糕蘋果批 $ 25
批底似是 PIZZA 的酥皮批底, 又香又鬆脆, 面頭的玉桂蘋果, 酸甜清新, 完全可一減前面飯餐的飽滯。
(上) 靑檸柑梅賓 $ 31

(下) NESPRESSO coffee $ 23
咖啡香味豐厚, crema 綿密, 呷一口嚐出味道是圓潤而均衡。

題外話/補充資料: 今次體驗能讓我覺得沙爹王依舊是不斷創新的表表者, 存在著香港那打不死的精神, 不過有創新固然是好, 舊有的亦應當執意地保存, 因為絕大部份客人都是因為白咖喱而回來。
鮮芒椰汁 X 水晶芝麻
娘惹牛肉 PIZZA
沙爹安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋, 泡菜安格斯肥牛炒飯
  • 沙爹安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋 泡菜安格斯肥牛炒飯
2014-01-28 100 瀏覽
自從中學時代瘋狂地跟同學們每天去沙嗲王吃飯之後,已經好久沒有再踏足過這個曾經熟悉的地方,今次再次來臨發現裝橫沒有太大分別,但打開餐牌之後發現多了很多新菜色,有台,日,韓,馬來西亞,泰式等多國菜,選擇繁多,令人驚喜不已,同時也感嘆自己真的有很多年沒有來過了。魚籽薯仔沙律先來清新醒神的沙律,鮮紅的魚籽在青綠的蔬菜中紅中一點綠,蔬菜鮮甜爽脆,薯仔粉軟,不錯。自家製越式蝦餅爽口又彈牙的蝦肉,不過帶點油膩而且蝦味不夠濃娘惹牛肉 Pizza娘惹菜是中國菜和馬來菜合併而成的馬六甲菜餚,咖喱味道並不太辣,帶了點甜味,牛肉加上芝士再配上超鬆脆的薄餅底,有驚喜。北海道芝心餅配韓國酸辣椒酸辣椒入口不太酸又不太辣,配上芝心餅其實有點怪。而另一件則鋪上紫菜芝麻,配搭雖然不特別,但個人喜歡有流心效果的芝心餅,煙煙靭靭的,不錯。冬蔭功札肉鮮蝦米線配日本溏心蛋湯底有層次感,有酸,有辣,有甜,配上味道鮮甜的蝦,札肉和蛋味香濃的溏心蛋。不得不讚這兒的溏心蛋,處理得剛剛好,蛋味頗濃郁,如此價錢可以吃到實在難得。沙嗲安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋非常濃郁惹味的沙嗲湯底,傳出陣陣花生香,而且令每條麵條都充滿著沙嗲湯的味道,再配上安
自家製越式蝦餅
爽口又彈牙的蝦肉,不過帶點油膩而且蝦味不夠濃
娘惹牛肉 Pizza
沙嗲安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋
非常濃郁惹味的沙嗲湯底,傳出陣陣花生香,而且令每條麵條都充滿著沙嗲湯的味道,再配上安格斯肥牛,非常喜歡。
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯
豬扒肉質頗鬆軟,不過就炒飯底雞蛋不足,而且粘粘的,不夠乾身,有點失望。
泡菜安格斯肥牛炒飯
泡菜安格斯肥牛炒飯,
原本對飯類已經很失望,誰知這個炒飯炒得粒粒分明而且非常乾身,也不會油膩,讚。泡菜夠惹味,配上香口又肉質軟腍的肥牛粒,推介。
Platinum 芝士蛋糕和雪糕蘋果批
最後送上兩款甜品,芝士蛋糕入口順滑而且結實,配上牛油曲奇餅底,不錯。
至於蘋果批,吃起來非常鬆脆可口,酸酸甜甜的,如果雪糕更加香滑就好了。
這是朋友的飲品,外表蠻漂亮的,下次不再咳的時候一定要點來試試。
今次再光臨沙嗲王,真的勾起不少回憶,同時又見到不少新菜色,將來一定會再次光臨,希望他們會繼續設計特別的新菜色吧。

題外話/補充資料: 題外話沙嗲王內設有Soda的積分獎賞優惠,客人只需註冊成為會員,每次惠顧就可以賺取積分,可以憑積分換取食物。
泡菜安格斯肥牛炒飯
Thanks to Soda rewards for organizing this tasting for Soda members.Participating eateries have a device which you can scan with the apps and you get 5 points on every visit to any shop that has the SODA rewards scheme.For full details of rewards, search the SODA app.At this event, we got to try new dishes at Satay King which are not launched yet.Satay King is renowned for its white curry and pork chop but this time they wanted to let us try other dishes as well.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★ Fish roe

Fish roe potato salad
I loved this potato salad because the mayonnaise was normal and not sweet like other Chinese places.
It is healthly with half a runny egg and for the leaves they have used locally sourced hydrophonic leaves.
Hydroponic means they were grown in water without soil.
Nyonya beef Pizza
I was a bit hesistant with the Nyonya beef because I was expecting it to be super spicy, but the chilis they used tasted like Jalapeno peppers which are not that spicy with a refreshing tone.
The Nyonya beef pizza was definitely good and reminds me of mexican beef and sour cream pizza.
The pizza base was quite unique because it was similar to Indian roti.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Spicy cheese potato croquette - New
Basically these potato cheese croquettes are an adaptation of the usual potato cheese croquettes stuffed with fillings.
The one on the left was stuff with sesame and seaweed, while the other one was stuff with the same type chili use in the Nyonya pizza.
Out of the two flavours, I lked the seaweed one because the tastes matched the cheese and potato better.
Vietnamese shrimp cakes
The shrimp cakes were soft and meaty but the prawn taste could have been stronger.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Sausage and shrimp with rice vermicelli in tom yum kung soup
I did not really try this because the broth was too spicy but the vietnamese sausages were good.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Pork chop and rice baked with cheese and tomato sauce
The rice dish was similar to the ones you get at Cha chaan tengs but the pork chop was thickly sliced and the tomato sauce was rich and tangy.
Satay Angus beef ramen
The ramen was surprisingly good because the sauce was thick.
I loved the way each strand had lots of thick and sweet satay hung to it with lots of crushed peanuts complemented by the lovely green spring onions and onions.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Kimchi and beef Fried Rice - New
Did not try this because Kimchi is really spicy.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
The desserts were quite impressive because they used to just serve mango, glutinous rice and durian, but these desserts cater for Western palates as well.

Platinum cheesecake
Nice cheesecake that was not too heavy or sweet.

Apple tart with icecream
The apple tart was my favourite because I loved the caramelized apples on a flakey base complimented by icecream.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Thanks to Soda Rewards and Satay King for the coupons because I really miss their food and this time I will try other dishes other than White curry!!!
2014-01-24 2754 瀏覽
呢間沙嗲王最正就係唔駛等位, 食物 ok, 價錢又合理... 講真, 銅鑼灣食晏 $50 樓下真係唔太多選擇. 不過呢度最差果樣係... "慢", 落 order 慢, 上菜慢, 連埋單都慢, 我地就覺得佢人手不足囉, 都唔知係慳錢定係請唔倒人呢.沙嗲王最近整左張 soda 卡優惠, 都幾得意. 話說今日有朋友未攞呢張卡, 我地咪叫佢快 d 出去玩下囉, 話晒迎新優惠都有份甜品丫. 點知朋友返黎話佢開完卡之後即有個免費食軟殼蟹優惠, 仲要係連續成個月添 今日食左最平果個白咖哩豬扒飯餐, 味道中規中距, 係覺得塊扒多左少少油, 不過都仲可以接受. 不過呢個食感覺真係單調左 d, 如果可以加多些少配菜會加好.我地梗係即刻用左佢啦, 飲飽食醉到埋單果陣, 服務員先知原來部 soda  short 左, 出錯優惠咁話喎, 好在今次都照 free 俾我地, 著數晒, haha!  另外一提, 本來個迎新優惠係有雪糕甜品的, 但係落單果時服務員話冇貨, 雖然掃興, 不過都冇法子啦. 估唔倒我地臨走前, 個服務員走過來同我地講有貨到, 可以幫我地落返. 難得佢咁有交帶, 會記住客人 d 要求,

另外一提, 本來個迎新優惠係有雪糕甜品的, 但係落單果時服務員話冇貨, 雖然掃興, 不過都冇法子啦. 估唔倒我地臨走前, 個服務員走過來同我地講有貨到, 可以幫我地落返. 難得佢咁有交帶, 會記住客人 d 要求, 真係值得一讚.

2014-01-21
唔知大家有無聽過 SodaCard 呢?其實筆者早於去年已經介紹過 SodaCard 的運作,不過亦請容我在此不厭其煩,再簡略講解一吓。SodaCard 其實是一個通行全港的積分獎賞計劃,客人只需註冊成為  Soda 會員,便可以於百逾家特選餐廳、酒吧、零售商戶賺取積分、換取獨特獎賞及額外禮遇。筆者早前就應 Soda 市場推廣及其中一間參與商戶「沙嗲王」的邀請,到其銅鑼灣分店體驗一吓使用  SodaCard 及品嚐店中幾款新近推出的食品,在此先要說聲多謝。相信大家對「沙嗲王」這個品牌一定唔會感到陌生,尤其是店裡的招牌作《白咖喱豬扒飯》,更是筆者每次光顧必點之物。安頓後先點飲品,雖然筆者向來對凍飲都情有獨鍾,可惜這幾天一直有點咳,還是以身體為重,乖乖的揀了杯熱薑汁蜜 ($27),幸好喝起來雖然只有淡淡的薑味,不算濃郁,但甜度剛好,飲完順喉又舒暢!接著出場是幾款 Appetizers,先試魚籽薯仔沙律 ($29),魚籽分量唔多,每人只分得一丁點,幸而另一主角薯仔粒吃起來口感鬆軟,而旁邊的蔬菜亦夠鮮甜爽脆,再伴以沙律醬及溏心蛋,味道一點也不賴,夠曬健康醒胃。至於自家製越式蝦餅 ($58),雖
至於自家製越式蝦餅 ($58),雖然食味都算唔錯,咬落爽彈得來更帶著淡淡蝦肉的芳香,不過就略嫌口感過於油膩,好彩有惹味的酸辣醬蘸點拌吃,不過筆者反而建議應改以鮮美的越南魚露汁同上,相信吃起來更加有風味。
沒來「沙嗲王」一段日子,發現餐牌竟然多了數款 6” 《王之酥皮Pizza》,當中包括咖喱香茅豬扒粒、蝦仁鮮茄醬、水手披薩及煙肉菠蘿鮮茄醬等,售價由 $30-$35 不等,不過這天我們試吃的卻是尚未推出、入口香辣惹味的娘惹牛肉 Pizza,配上超鬆脆的薄餅底,好味得真想再 encore 多一客。
一客兩件的北海道芝心餅 (一件 $22;兩件或以上每件 $20),其中一件鋪上韓國酸辣椒,不過入口唔酸唔辣,似爽口的榨菜多一點;而另一件則鋪上香口的紫菜芝麻,配上有流心效果的芝心餅,鹹香濃郁,愛吃芝士的朋友,值得一試。
緊接出場的四款 Main Dish,包括有米線、拉麵、焗豬扒飯和肥牛炒飯。先品嚐冬蔭功札肉鮮蝦米線配日本溏心蛋 ($52),米線本身淡而無味,所以食材、湯底的配搭尤其重要。呷一口以香茅、檸檬葉、九層塔和芫荽等熬製的湯底,濃稠厚身,配上味道鮮甜的蝦隻、爽韌的札肉和半隻蛋味香濃的溏心蛋,簡單的一碗米線已經十分滿足。
至於另一客沙嗲安格斯肥牛拉麵配日本溏心蛋 ($59),以濃郁惹味的沙嗲湯底配薄切安格斯肥牛,加上麵條入口爽身煙韌,與辣味突出的沙嗲湯底非常配合。
接著出場的兩客飯,先上的鮮茄芝士焗厚切豬扒飯 ($63),分量比「大家樂」的一哥焗豬扒飯更加大堆頭大製作,原件厚切豬扒,以薄蛋漿煎封,吃起來肉質頗鬆軟,食味都算唔錯,不過就嫌個炒飯底做得頗不濟,配料太少、蛋花不足,入口濕漉漉的;反而另一客泡菜安格斯肥牛炒飯,飯炒得粒粒分明又乾身,而泡菜亦酸香脆口,辣味圓潤,配上香口的蔥粒和肥牛,吃起來香辣又惹味,很有飽足感。
甜品環節,分別有 Platinum 芝士蛋糕 ($30) 和雪糕蘋果批 ($25),前者芝士蛋糕入口順滑而不膩、加上下層的牛油曲奇餅底,讓芝士蛋糕的餘香在口腔內延續下去;至於後者蘋果批,吃起來夠曬鬆脆,甜而不膩,而香滑的雪糕更有中和蘋果酸味之效,兩者簡直是 perfect match。
如果大家想知道更多 Soda 熱點又或者 Soda 與「沙嗲王」的積分獎賞優惠,就不妨到相關網站瀏覽一吓。
下午茶