2011-07-18 28 瀏覽
今日同老婆仔去銅記食晚飯~~老婆仔突然係openrice見到呢間沙嗲王, 所以我地決定一試!!!!!7:15左右到逹, 好彩唔洗等位, 重安排一張四人枱俾我地坐, 真高興首先係環境方面, 地方好大呢, 而且都好整潔服務態度ok, 要有既會有, 但未係好體貼~~食物方面, 我地今次叫了白咖哩豬排飯, 沙嗲牛肉粉絲, 同埋豉椒抄蜆白咖哩豬排飯--------->呢個真係一流, 白咖哩好好味, 好香, 食落首先會有棷香味, 跟住辣味會慢慢滲出, 但當你開始feel到辣味後卻又會有陣陣的甜味跟著, 好有層次, 而又好配合..........同時我都好欣賞個咖哩汁唔會太稀, 因為如果咖哩汁太稀的話, 用來"淋"飯是會好像變了水撈飯的, 但這個絕不會~~最後豬排方面也做得好好, 夠"淋", 唔油而且重好香香矛味添~~~沙嗲牛肉粉絲---------->沙嗲湯汁唔錯, 辣味適中之餘, 又有好香既花生醬味, 牛肉用肥牛片, 所以唔"un", 不過牛味就普通, 而粉絲雖然幼, 但卻有很多是吸唔得沙嗲湯汁的, 相信是先煮好粉絲之後再加沙嗲湯和牛肉, 所以中心好多粉絲也是白色的, 唉....
今日同老婆仔去銅記食晚飯~~

首先係環境方面, 地方好大呢, 而且都好整潔

服務態度ok, 要有既會有, 但未係好體貼~~

沙嗲牛肉粉絲---------->沙嗲湯汁唔錯, 辣味適中之餘, 又有好香既花生醬味, 牛肉用肥牛片, 所以唔"un", 不過牛味就普通, 而粉絲雖然幼, 但卻有很多是吸唔得沙嗲湯汁的, 相信是先煮好粉絲之後再加沙嗲湯和牛肉, 所以中心好多粉絲也是白色的, 唉.......可惜可惜~~~

豉椒抄蜆----------------->好差好差, 蜆有沙, 蜆肉唔夠新鮮, 又霉又冇鮮味, 豉椒汁幾好都死啦, 何況個汁都係普普通通, 真係好唔得......

下次會否再去???答案當然係會啦, 剩係食個白咖哩豬排飯都值得再去呢~~
2011-07-17
2011-07-10 24 瀏覽
炸饅頭 $12 - 我平時唔鐘意饅頭係因為佢有味, but 炸過後更香口, 外脆內軟, 點埋煉奶就無懈可擊東京沾麵 $39 - 拉麵彈牙, 湯好濃肉味, 叉燒雖然肥左d, but 煮得好腍, 竹筍索左d湯, 好入味, 仲有隻溏心蛋添白咖哩扎肉雞絲湯檬 $39 - 白咖哩好重椰汁味, 只係微辣, 啱晒我呢d唔係好食得嘅人, 雞絲係雞脾肉, 一d都唔"鞋"
炸饅頭

白咖哩扎肉雞絲湯檬+芒果檸檬梳打

炸饅頭
白咖哩扎肉雞絲湯檬+芒果檸檬梳打
  • 東京沾麵
  • 白咖哩扎肉雞絲湯檬
好一段時間無食沙嗲王原因係上次去旺角分店 環境惡劣到唔想再食不過今日好掛住白咖哩豬扒飯所以比下機會佢 因為tea time食左件大大pizza飽飽地所以晚飯兩個人share一個飯同菜算lu唔駛睇menu就order左白咖哩豬扒飯另加一個鮑汁雜菌扒西蘭花食左n次都無令人失望既白咖哩豬扒飯只係加左價$39炸得金黃色既香茅豬扒 咬落一d都唔鞋而且肉汁鎖緊 唔講以為食緊豬頸肉添香茅味亦令豬扒提升到另一境介主角當然係拓底既白咖哩汁啦少少辣味更惹味 淋落白飯度每一粒飯都沾上白咖哩汁 很滑 好想知係點煮!愈食愈開胃!點算!鮑汁雜菌扒西蘭花呢個清清地好好啊!份量亦唔少!材料有蘿蔔條 草菇 蘑菇 冬菇 西蘭花淋上鮑汁好食! 健康之選啊!未食過白咖哩豬扒飯既朋友咪走寶啊!!!!
好一段時間無食沙嗲王

香茅味亦令豬扒提升到另一境介
主角當然係拓底既白咖哩汁啦
少少辣味更惹味
淋落白飯度
每一粒飯都沾上白咖哩汁 很滑 好想知係點煮!
愈食愈開胃!點算!
鮑汁雜菌扒西蘭花
呢個清清地好好啊!份量亦唔少!
材料有蘿蔔條 草菇 蘑菇 冬菇 西蘭花
淋上鮑汁好食! 健康之選啊!

未食過白咖哩豬扒飯既朋友
咪走寶啊!!!!

2011-06-03
2011-05-19 24 瀏覽
大約$30-40一個晚餐, 有小食, 有個意粉/飯定係拉麵, 仲有野飲, 好似有甜品TIM? 係銅鑼灣, 算抵食~不過, 最後都無叫到, 因為果日太想食石頭飯, 所以都係散叫.個石頭飯都OK, 不過我想多番D醬, 而我朋友好似唔係咁鐘意佢食果個意粉. 水得滯掛?個腸粉都幾得意, 有D肉鬆響面.其他野都OK囉.我覺得最抵食既一個原因係佢最尾仲送一支仔XO辣醬!(佢D裝修佈置勁似HALLOWEEN. 勁恐怖下! 好似有條死屍坐係自己隔離咁, 果天花都飛幾隻死屍落黎咁, 不過, 我唔係HALLOWEEN果時去架噃.
Satay King - get it for free!
Satay King - food 01
Satay King - food 02
Satay King - food 03
Satay King - food 04
Satay King - food 05
Satay King - food 06

個腸粉都幾得意, 有D肉鬆響面.
其他野都OK囉.

我覺得最抵食既一個原因係佢最尾仲送一支仔XO辣醬!

3 分鐘 (堂食)
Satay King - food 06
Satay King - food 05
Satay King - food 04
Satay King - food 03
Satay King - food 02
Satay King - food 01
Satay King - get it for free!
  • 晚餐
  • 腸粉
  • 肉鬆
  • XO辣醬
2011-04-09 15 瀏覽
久不久就要來這裏, 特別是好胃口的時候, 就一定要食呢個白咖哩豬扒飯暖暖個肚最喜歡這個飯d汁, 好香; 而豬扒香口又夠淋, 好好味呀!40幾蚊仲有埋野飲添. 我就最鐘意叫呢杯薄荷綠茶的, 點解? 因為我鐘意薄荷囉, 而平時又唔係好多地方有得飲.最正係佢底部有d盧薈, 又不會太甜冇胃口的時候, 我就會叫沙嗲牛肉粉絲, 紛絲又是我另一喜愛的食物其實呢度個餐牌咁多款式, 我仲有好多東西未試過, 相信都會好好味的
最喜歡這個飯d汁, 好香; 而豬扒香口又夠淋, 好好味呀!

最正係佢底部有d盧薈, 又不會太甜

2011-04-03 80 瀏覽
三月十六日 (星月三)有一陣子沒有吃過了既便宜又好吃的沙嗲王了連銀包內的COUPON都EXPIRED了今晚做完GYM後,就過去真好,不用等位我們都是吃最愛的蟹粉豆腐窩和白咖哩豬扒飯蟹粉豆腐窩,是次的汁-蛋黃醬非常香濃加上蟹肉份量多,不得不提的豆腐,每次都很嫰滑我就喜歡先放在煲底,待豆腐皮變得脆一點會更加好吃白咖哩豬扒飯,每塊豬扒大小不一我愛吃薄一點的,因為香茅味會較入每次沙嗲王沒有令人失望以相宜的價錢提供高質素的食物-讚!如它所說,質素不是講出來,而是做出來的!!!
三月十六日 (星月三)

有一陣子沒有吃過了既便宜又好吃的沙嗲王了
連銀包內的COUPON都EXPIRED了
今晚做完GYM後,就過去
真好,不用等位

我們都是吃最愛的蟹粉豆腐窩白咖哩豬扒飯
蟹粉豆腐窩
蟹粉豆腐窩,是次的汁-蛋黃醬非常香濃
加上蟹肉份量多,不得不提的豆腐,每次都很嫰滑
我就喜歡先放在煲底,待豆腐皮變得脆一點會更加好吃
白咖哩豬扒飯
白咖哩豬扒飯,每塊豬扒大小不一
我愛吃薄一點的,因為香茅味會較入

每次沙嗲王沒有令人失望
以相宜的價錢提供高質素的食物-讚!
如它所說,質素不是講出來,而是做出來的!!!
2011-03-16
2011-02-05 29 瀏覽
兩丁友點了蟹粉豆腐窩及海鮮忌廉鍋, 另加一個石頭鍋飯套餐海鮮忌廉鍋(小)海鮮配料其實不多: P忌廉湯底很稀, 像是一鍋熱牛奶, 不過作為二人份, 加上是忌廉底, 這鍋真的會喝到飽: D超級燙口!!整個鍋都充滿著蟹粉和豆腐, 超級膩!這兩鍋都很膩!原本打算叫一個白飯撈汁, 但其實那個石頭鍋飯也差不多吃不完了...不過, 上食物真的太慢了, 看見車子上的餐飲放了很久很久, 才有人把它送到我們桌上: (而且就算按了鈕也要等超~久才有人來 - 明明店子還沒有滿座嘛...
兩丁友點了蟹粉豆腐窩及海鮮忌廉鍋, 另加一個石頭鍋飯套餐
海鮮忌廉鍋
海鮮忌廉鍋(小)
海鮮配料其實不多: P
忌廉湯底很稀, 像是一鍋熱牛奶,
不過作為二人份, 加上是忌廉底, 這鍋真的會喝到飽: D
超級燙口!!
整個鍋都充滿著蟹粉和豆腐, 超級膩!

這兩鍋都很膩!

2011-01-26 47 瀏覽
一月五日 (星期三)今年今一次探訪沙爹王,滿有期待的不知是晚廚房出了什麼問題我點的白咖哩豬扒湯檬有點失準要等了好一陣子是其次,豬扒欠了應有的質感幸好湯底仍能保持,令到檬粉仍能吸收湯的精華老公仔當然點他最愛的蟹粉豆腐鍋水準尚算能保持,伴飯吃當然是首選哩!沙爹王是我們至愛餐廳之一,希望下次會回復水準喇
一月五日 (星期三)

今年今一次探訪沙爹王,滿有期待的
不知是晚廚房出了什麼問題
白咖哩豬扒湯檬
我點的白咖哩豬扒湯檬有點失準
要等了好一陣子是其次,豬扒欠了應有的質感
幸好湯底仍能保持,令到檬粉仍能吸收湯的精華
老公仔當然點他最愛的蟹粉豆腐鍋
水準尚算能保持,伴飯吃當然是首選哩!
沙爹王是我們至愛餐廳之一,希望下次會回復水準喇

2011-01-05
蟹粉豆腐鍋
晨早流流"讓子彈飛"後, 誤打誤撞上咗九樓. 一打開 車立 門, 嚇死 兩位揸槍海盜(一男一女), 好蠟像, 令我毛骨悚然似是剛營業的樣子吧, 所以被安排坐卡座 檯上的餐墊menu依然色彩斑斕, 多了很多特色美食, 但我今次一定会叫我的最愛噢!依然有這好玩意我的最愛之一...(白咖哩豬扒飯) , 豬扒依然香茅味濃, 還很軟滑。 可惜白咖哩汁的香料味重了, 少了以前那種清新感, 飯bowl的份量極為抵吃我的最愛之二...(蒜蓉牛油雞亦), 蒜蓉好像少了點, 非常香脆新歡之一...(棉花魷魚), 真係軟淋淋, 0趙 都唔洗點 0趙 , 炸得外脆內軟新歡之二...(東京*麵), 冷麵熱食食用方法拉麵很大碗, 麵質彈牙煙韌义燒温泉蛋豉油湯底, 好甜, 义燒有4大塊, 半生熟蛋蛋香濃郁, 就算跟佢教嘅剩食、加青檸、加七味粉, 都有不容錯過的心情海盜先生, 報告完畢, 「讓子彈飛一會吧」
兩位揸槍海盜(一男一女), 好蠟像, 令我毛骨悚然

似是剛營業的樣子吧, 所以被安排坐卡座
噢!依然有這好玩意
新歡之二...(東京*麵), 冷麵熱食
食用方法
拉麵很大碗, 麵質彈牙煙韌

海盜先生, 報告完畢, 「讓子彈飛一會吧」

2011-01-23
  • 棉花魷魚
  • 東京*麵
2011-01-21 22 瀏覽
由於我和媽4 點先去食野~ 上到去很少人,所以除了不用等位之餘還可以好舒服地坐卡位被選出會寄張$25 coupon 比你~ 大家不妨提提健議哦~ 我點了這個~ 來到沙嗲王 當然必吃"白咖哩豬扒"~呵呵呵~ ^^人不多, 可是上菜速度有點慢 ...@@而且食到大半才發現 湯底有 "一舊舊" 未混好的 白咖哩醬 =0=0=0=|||難怪一開始會覺得湯不夠味~~ 超大碗 (我覺得 XD )豬軟骨很入味~ 拉麵 煙韧有口感 =]

呢張 coupon 係之前食比tst 分店,佢每個月都會收集意見~
下午茶~ 白咖哩豬扒粉絲

人不多, 可是上菜速度有點慢 ...@@
難怪一開始會覺得湯不夠味~~
豬軟骨拉麵
超大碗 (我覺得 XD )
豬軟骨很入味~ 拉麵 煙韧有口感 =]
看字~~如果有做得唔好ge地方請去 OR... (但呢個公仔渣住支槍~xDDD )
2011-01-19
下午茶
下午茶~ 白咖哩豬扒粉絲
豬軟骨拉麵
2011-01-04 21 瀏覽
沙爹王唔係第一次食,但因為食唔同分店食所以感受都有點兒唔同. 但整體上ok既今次去左cwb廣場1期食,以海盜為主題餐廳, 好耐之前食過一次 但印象麻麻...今次有人請所以又去多一次!7點5分到到,入到去仲有好多吉台,冇計啦 地方真係太大,如果爆滿既話真係幾恐怖,周圍同之前一樣好多海盜物品,又真係幾有feel,連d 台椅都係木,最衰侍應唔係著海盜衫,否則會更加入型入格4個人點下唔同野食share係最好選擇,今日點了6隻餸:XO醬炒蘿蔔糕:對我來講有D辣,但的確非常惹味,個XO醬係個靈魂,個辣冇令人反感!奶油津白:奶油味唔夠重,食落去FEEL唔到,但加左臘腸令到個味冇咁單調, OK!海鮮忌廉鍋:見到特價ok抵就試下,味道幾好而且湯唔會太稀,海鮮都多,好多蜆3隻蝦仲有魚,抵食!避風塘炸軟殼蟹:一隻太細,雖然香口好味,但唔夠分...香葉包雞:葉包唔晒隻雞,荷香葉既味都好少,但雞肉ok軟但入味!焗茄汁豬扒飯:茄汁唔似平時出面食個D,可能自己較過來,但都OK 炒飯OK香口但有少少濕但都算唔錯!氣氛格調幾好,夠安靜,但燈光有時可能太暗..想睇D野都要搵野照,同埋侍應人手好似唔係幾夠咁,個豬扒飯原來出
有人請所以又去多一次!

盜衫,否則會更加入型入格

4個人點下唔同野食share係最好選擇,今日點了6隻餸:

XO醬炒蘿蔔糕:

奶油津白:

海鮮忌廉鍋:

避風塘炸軟殼蟹:
一隻太細,雖然香口好味,但唔夠分...

香葉包雞:
葉包唔晒隻雞,荷香葉既味都好少,但雞肉ok軟但入味!

焗茄汁豬扒飯:

係幾夠咁,個豬扒飯原來出左一陣都冇上,同埋加水拿野按拍示燈都要等好耐, 可能個場
真係太大,一來一回好辛苦. 但點都好今晚整體幾好!
2011-01-03
  • XO醬炒蘿蔔糕
2011-01-03 31 瀏覽
我和友人兩人到銅鑼灣逛街逛倒有點累就到Satay King找位子吃晚飯哇哇當我們走到銅鑼灣廣場的時候那條排搭電梯的人龍真的長到讓我們哇了兩聲不過上到去9樓又馬上有位,不是很滿坐。。我們order了三個dishes香芒蟹肉炒飯炒聖子脆皮豆腐香芒蟹肉炒飯:味道都OK,很少蟹肉,有點偷工減料的感覺。。炒聖子:不錯不錯,很入味,分量也挺多的脆皮豆腐:上菜的時候皮已經不脆了。。失望。總括來說這餐飯還OK,算是吃飽了可是不太滿足感覺Satay King好像越來越退步,人流也沒有以前多雖然是賣經濟實惠,但也要顧及食物的質量才好!
我和友人兩人到銅鑼灣逛街
逛倒有點累就到Satay King找位子吃晚飯
哇哇當我們走到銅鑼灣廣場的時候
那條排搭電梯的人龍真的長到讓我們哇了兩聲
不過上到去9樓又馬上有位,不是很滿坐。。
我們order了三個dishes
香芒蟹肉炒飯
炒聖子
脆皮豆腐

香芒蟹肉炒飯:味道都OK,很少蟹肉,有點偷工減料的感覺。。
炒聖子:不錯不錯,很入味,分量也挺多的

脆皮豆腐:上菜的時候皮已經不脆了。。失望。

總括來說這餐飯還OK,算是吃飽了可是不太滿足
感覺Satay King好像越來越退步,人流也沒有以前多
雖然是賣經濟實惠,但也要顧及食物的質量才好!

2010-12-22
5 分鐘 (堂食)
  • 炒聖子
2010-12-20 31 瀏覽
十一月二十四日 (星期三)每個星期三的晚上,例行的做gym之後到了經常幫襯的沙嗲王吃dinner今晚肚子不太餓不太想吃飯但是又想吃這裡的白咖哩我點了個白咖喱豬扒檬粉的確是很理想的配搭豬扒香茅味道濃白咖哩雖給湯沖淡了點,撈起檬粉仍然份外好吃老公仔的至愛蟹粉豆腐鍋不可不點香濃的蛋黃味道蟹肉不多不少我們認為主角是豆腐,蛋黃汁撈白飯,一定是一個好配搭!
十一月二十四日 (星期三)

每個星期三的晚上,例行的做gym
之後到了經常幫襯的沙嗲王吃dinner
白咖喱豬扒檬粉

今晚肚子不太餓
不太想吃飯
但是又想吃這裡的白咖哩
我點了個白咖喱豬扒檬粉
的確是很理想的配搭
豬扒香茅味道濃
白咖哩雖給湯沖淡了點,撈起檬粉仍然份外好吃

老公仔的至愛蟹粉豆腐鍋不可不點
香濃的蛋黃味道
蟹肉不多不少
我們認為主角是豆腐,
蛋黃汁撈白飯,一定是一個好配搭!
2010-11-24
白咖喱豬扒檬粉
2010-12-18 28 瀏覽
10月2日, 因為有coupon關係, 今晚就食個沙嗲王先~ 記得沙嗲王已經喺香港十年有多, 經過幾次經濟衰退都仍然迄立不倒, 原因就係佢嘅野食夠經濟大眾化, 味道亦合港人口味~::: 白咖哩豬扒飯 ::: $37由$2x食到而家, 每一次都唔會令到我地失望~ 白咖哩creamy得嚟有少少辣味嘅刺激, 加上杰杰嘅質地, 仲有d洋蔥炸蒜同蔥粒一齊吊吊味~ 撈飯非常好味! 豬扒依舊炸得香口又有香茅味, 咬落唔韌啱啱好~::: 越南豬肉粉卷 (4件) ::: $22又係一樣每次必食! 味道確實一流~ 粉皮, 粉卷內嘅豬肉同冬菇, 蔥粒再加上肉鬆, 配合都無懈可擊! 點埋甜甜酸酸嘅檬汁, 仲好開胃添~ 唯一比以前差嘅係粉皮多咗厚咗, 而豬肉同冬菇料反而少咗…::: 蒜茸牛油雞翼 (2隻) ::: $15望上去好似好大隻嘅雞翼, 不過一咬就發現炸粉佔了大比數, 炸粉上有好香濃嘅蒜茸同牛油味, 不過都幾油膩… 反而雞翼本身唔太入味, 肉地只屬麻麻…::: 印度薄餅 (跟咖哩汁) ::: $16未試過呢樣, 薄餅跟咖哩汁真係好吸引~ 不過好印度野嘅我, 一看就知這不應叫薄餅, 係油鬆餅先啱~ 不過這

::: 白咖哩豬扒飯 ::: $37

::: 越南豬肉粉卷 (4件) ::: $22

::: 蒜茸牛油雞翼 (2隻) ::: $15

::: 印度薄餅 (跟咖哩汁) ::: $16
未試過呢樣, 薄餅跟咖哩汁真係好吸引~ 不過好印度野嘅我, 一看就知這不應叫薄餅, 係油鬆餅先啱~ 不過這油鬆餅太過乾, 感覺似淋咗嘅餅乾… 咖哩汁算係惹味, 不過撈飯會更好些~

::: 青檸梳打 ::: $9
好怕梳打只係加梳打水, 會好淡… 不過呢個青檸梳打甜甜地酸酸地, 幾開胃~

雖然沙嗲王都追求創新, 每次來都有幾種新推出食物, 不過好似都係舊有食物比較有水準~ 都係嗰句, 港人口味好獨特, 要合口味才能在香港生存~
白咖哩豬扒飯
越南豬肉粉卷 (4件)
蒜茸牛油雞翼 (2隻)
印度薄餅 (跟咖哩汁)
青檸梳打
2010-10-02
白咖哩豬扒飯
越南豬肉粉卷 (4件)
  • 越南豬肉粉卷
2010-12-06 15 瀏覽
上一个礼拜到mongkok分店试过,很失望。不过同事说这间不错wo。所以便来试多一次。oh。 真的有分别wo kimchi 连糕 - 还是不够热。 白咖哩猪排饭 - 味道不错。不过我还是喜欢比较辣的咖哩。 炸cheese可乐 - 不错。不过很肥。 naan bread - 好虽然不是特别出色,不过胜在光猛,干净。又经济。
oh。
真的有分别wo
kimchi 连糕 - 还是不够热。
白咖哩猪排饭 - 味道不错。不过我还是喜欢比较辣的咖哩。
炸cheese可乐 - 不错。不过很肥。
naan bread - 好

虽然不是特别出色,不过胜在光猛,干净。又经济。
2010-12-02