聽我朋友講過好多次,石門有一間燒味店好出色,今日放假同老婆大人經過石門,見冇乜人就會一會。店舖入面裝修簡單而清潔,給人一個良好的印象。因為下午茶時間的原因, 我點選了燒鵝燒肉飯,店員下單時已再三提醒, 下午茶的份量是少一點,我反而欣賞他的善意提點,以免爭拗。雖然燒肉比較多肥膏, 但那層脆皮做得10分好, 咬落去有脆脆的感覺。至於燒鵝的味道,食落果然如海報上的描述一樣,有一個淡淡的荔枝香味。我相信在沙田區這一個燒味飯,應該會係頭三位之內!
店舖入面裝修簡單而清潔,給人一個良好的印象。
我相信在沙田區這一個燒味飯,應該會係頭三位之內!
下午茶燒肉燒鵝飯雙拼
2018-10-13
下午茶燒肉燒鵝飯雙拼
2018-09-17 482 瀏覽
朋友常說石門站近年新置了新商場,開了很多餐廳。今天終於經過這裡,與屋企人閒逛這個商場。到黃昏要選擇晚餐地方,始終家人愛食中餐,經過門口見到呢度食物包羅萬有,燒味小菜粥品樣樣有,總有一樣岩每一位屋企人。呢間餐廳裝修好特別,保留一般燒味餐廳的大玻璃display(吊住叉燒燒鵝)之餘,又有新潮裝潢,牆身貼有漫畫好得意,入面地方闊落,好適合一家大細夜晚食飯!7點多已經滿座,好彩等左10多分鐘就可以入座。餐牌選擇種類繁多,有燒味有粥品又有小食,夜晚還有小菜套餐,每一樣叫少少都已經好豐富!當然要叫這裡的招牌菜燒鵝,我們叫了古井燒鵝(下莊)下莊即燒鵝的下半身,包括鵝腿。燒鵝色澤光鮮,肉質較實淨又濃肉味,一咬下去油香不得了,加上酸酸甜甜的梅汁,一家人都讚不絕口,竟然可以在沙田石門吃到如此高水準的燒鵝!見燒鵝那麼好吃,我們另外加了一個蜜汁叉燒叉燒肥瘦分明,厚切又大舊,燶邊位有焦香味,肉積稔身,蜜汁同平時食開的不太同,有少少其他果味,好特別,油而不膩,一啖又一啖,加上白飯,真係幾滿足!粥品我們叫了生滾及第粥連我呢個平時不太愛粥的人都覺得好食,粥身好軟綿綿,樣樣材料都有,包括豬肝、豬粉腸、肉丸,材料不會過老

7點多已經滿座,好彩等左10多分鐘就可以入座。

當然要叫這裡的招牌菜燒鵝,我們叫了
古法燒鵝(下莊)

見燒鵝那麼好吃,我們另外加了一個
蜜汁叉燒

粥品我們叫了
生滾及第粥

連我呢個平時不太愛粥的人都覺得好食,粥身好軟綿綿,樣樣材料都有,包括豬肝、豬粉腸、肉丸,材料不會過老,鮮味十足,又大碗,一家人分啱啱好!

說實話,很難在沙田找到好野食。沙田有太多連鎖店,好多餐廳都是公式化,沒有很大特色,又多人排隊,要找到好野食微乎其微。呢間沙田一,由裝潢舒適感到食物素質都有好水準,好方便搵,適合一家大細去又得,一個人又得,下次再來試其他東西!
2018-09-01
2018-09-02 475 瀏覽
石門近年開了新商場,進駐了不少新餐廳,特別喜歡呢度較少連鎖食店,好多都係自家經營嘅小店,加上交通又方便,所以我間中都會找來覓下食。早幾日晚上來到石門見到呢間沙田一竟然要排隊,明明呢頭旺場得來又未至於要排隊食飯,所以諗住呢間一定係質素保證就同屋企人入去一試。餐廳嘅裝修新派,給人很整潔嘅感覺。見到差唔多每枱都叫了碟叉燒,賣相十分吸引,我地當然都要一試。叉燒肥瘦均勻,咬落軟冧又不會油膩,加上叉燒汁並不是一般嘅蜜糖汁,有蜜糖甜味之外亦帶陣陣梅香味,叉燒汁作為叉燒嘅靈魂比出面更勝一籌。另外餐廳作為燒鵝專門店,燒鵝一定係必叫嘅菜色啦! 我地叫了燒鵝下莊,燒鵝偏瘦唔會食到滿口油,但肉質又保持到一啲都唔靭,啱晒為食得來又想追求健康嘅我,再配上酸甜嘅梅醬汁更加係令鵝嘅味道昇華。我地再叫了個蝦乾辣炒椰菜花嘅客飯套餐,小菜煮得有鑊氣,蝦乾嘅鹹鮮味同微辣嘅醬汁更係炒得惹味。最後眼闊肚窄嘅我地再叫多個蜆芥炸鯪魚球,鯪魚肉入面混和了陳皮碎,每啖食落煮傳來淡淡陳皮香味,現時陳皮價格咁貴已經好少餐廳會用,呢度依然保存用陳皮嘅煮法係一大驚喜!

餐廳嘅裝修新派,給人很整潔嘅感覺。

金牌蜜汁叉燒皇

蝦乾炒辣椰菜花

蜆芥炸鯪魚球

金牌蜜汁叉燒皇
蝦乾炒辣椰菜花
蜆芥炸鯪魚球
2018-08-29 301 瀏覽
食物是可以的。價格偏貴。坐位極迫,重點要講嘅都係門口叫飛的一個男員工,態度極囂張,常呼喝客人,黑社會一樣,該員工經常在該集團附近的牛腩海南雞和一間茶記叫"沙田友"叫飛(間茶記差到一個點⋯另見食評), 同樣價格高,性價比極低,重點是,那個態度惡劣的男職員,咁真係令人食都無心情食。食個晏又要勞氣,又要同人嘈,咩心情都無,咁唔滿意咪唔好做囉,做飲食做到佢D服務咁,仲衰過澳牛,D嘢幾好食都無用,分明同老闆趕客,當D客係狗咁,仲要寸同頂D客咀⋯唉⋯無第二次。
2018-08-01
2018-07-31 379 瀏覽
星期六收左工同男朋友去左石門食野,唔經唔覺石門真係多左好多野食,今日想清下腸胃,於是去食粥🥣🥣下午餐既叉腩飯$36,細細飯但對女仔黎講就岩岩好,叉燒半肥瘦,燒腩仔皮脆肉滑粥底夠棉,魚腩爽滑蔥花炸兩,哩個一般,油炸鬼太乾太硬啦😓鵝絲腸皮薄料多總結除左炸兩要改進,其他都ok

粥底夠棉,魚腩爽滑

蔥花炸兩,哩個一般,油炸鬼太乾太硬啦😓

鵝絲腸皮薄料多

總結除左炸兩要改進,其他都ok

2018-06-25 428 瀏覽
前兩日同朋友去石門搵野食,見到係商場側邊有間粥店,最近又叫得油膩野多,決定食清淡少少我地叫左一碗豬潤粥加個炸兩都係$52(全日生滾粥品套餐)佢既粥底好綿,豬潤係黃沙豬潤,特別好食,而且有好多豬潤,份量好足。至於炸兩,佢既粉皮好薄,全部都係即叫即整,新鮮滾熱辣

我地叫左一碗豬潤粥加個炸兩都係$52(全日生滾粥品套餐)
至於炸兩,佢既粉皮好薄,全部都係即叫即整,新鮮滾熱辣
2018-06-11 352 瀏覽
裝潢幾靚,menu design 幾特別,清潔度Ok,食物不錯。男友叫左個叉燒燒鵝飯 大概50蚊倒,request左要肥叉,黎到個燒鵝好surprise,整咗隻燒鵝脾黎,好吸引,食左啖,正!仲有個雞腳唔知咩例湯,都幾大碗叫左碗咸雞粥 大概30幾蚊,有套餐揀多碟腸粉,不過無叫套餐怕食唔曬。個人比較鍾意食咸雞多過滑雞,雞件係多既同埋唔係多骨個d所以個人都表示滿意同埋估唔到粥都有例湯飲!好飽整體上都唔錯 下次會再黎

仲有個雞腳唔知咩例湯,都幾大碗

同埋估唔到粥都有例湯飲!好飽

整體上都唔錯 下次會再黎
2018-06-03 324 瀏覽
點左鵝瀨,叉燒飯,豬潤粥,腸粉!鵝燒得好靚,又滑又多汁,不過味道偏淡,可以再入下味更好,個酸梅醬味道好特別!叉燒好正,$60半斤 /$98例牌!豬潤粥足料,唔錯!整體價錢有啲貴,如果下午茶時段黎食會經濟啲!
2018-05-26 391 瀏覽
難得今日休息,約左朋友過來石門食野,行左一陣見到有間燒鵝店入邊有粥食,入來試下,坐底睇下歺牌,店員介紹左粥套歺52蚊,見又五系太貴有2樣野,粥配腸粉,我叫左招牌及弟粥配燒鵝腸,朋友就叫左魚腩粥配炸兩,等左吾系好耐就有得食,試下粥底吾錯,几棉又吾覺有咩味精味,D料都算新鮮,特別炸兩都脆,52蚊几抵食,話晒燒鵝腸都知貴野,今時今日隨便食碗野都要40几啦,值得下次再來
粥品套歺
粥品套歺
2018-05-20 286 瀏覽
今日星期日,一起身已經2點幾,所以又走去石門食個下午茶,咁岩見到石門又新開左間叫沙田一,專門食燒味同腸粉粥果d嘅,就走入去試下。我地叫左一碗單拼燒鵝瀨同一碗雙拼叉燒燒鵝瀨。叉燒燒得好淋身~半肥瘦好好食。燒鵝就不過不失啦~但我單拼佢居然比左個燒鵝脾我~正😋。燒鵝最特別系個醬,佢用嘅系梅子醬~同平時食開果d唔一樣~都幾特別嘅。單拼$37,雙拼就$40,凍飲加$7,下午茶黎講唔算特別平,但想食燒鵝都可以試下嘅!
2018-05-16 231 瀏覽
新店開張,照排寫到自己好掂,附近又無其他店食生滾粥,一於試吓先,$40 碗雞粥,話就話生滾,比完錢在門口等咗唔夠5分鍾就有,買完行返公司唔使3分鍾,食時碗粥只係暖唔熱囉。料唔算少,但$40 來說,佢算細碗,食完一定唔夠飽幾個同事試過燒味飯,個個都話分量少,食唔飽,個個都話無下次。以咁㗎價錢和分量+質素來說,我試一次就夠,附近還有更多更好的選擇。

料唔算少,但$40 來說,佢算細碗,食完一定唔夠飽

2018-05-12
5 分鐘 (外賣自取)
2018-05-12 230 瀏覽
燒鵝無味,皮un 乳🐷柴皮炸兩林的...仲要油益味...腸粉皮厚蝦腸..腥冚冚⋯⋯皮又厚又唔滑三個人Lunch 食左3xx..仲要三個人坐二人位...過對面PAPa食好過...無下次...
燒鵝無味,皮un
乳🐷柴皮
炸兩林的...仲要油益味...腸粉皮厚
蝦腸..腥冚冚⋯⋯皮又厚又唔滑

2018-05-12
2018-05-06 203 瀏覽
點了「布拉」腸粉、腸粉皮厚(好似食緊果mask)至尊燒鵝雙拼飯(燒鵝食緊要食皮,結果食左柴皮鵝)粥就麻麻地,稀稀地阿壹真係試一次好。完。環境ok,有待進步喇。加油
點了「布拉」腸粉、腸粉皮厚(好似食緊果mask)
至尊燒鵝雙拼飯(燒鵝食緊要食皮,結果食左柴皮鵝)
粥就麻麻地,稀稀地

阿壹真係試一次好。

完。
環境ok,有待進步喇。加油
2018-05-06
8 分鐘 (堂食)
2018-05-04 277 瀏覽
終於有粥舖,病左唔駛行咁遠先有粥食!今日外賣, 肉丸鯪魚球粥,見佢係門口不停話油炸鬼自己炸,本身自小就好鐘意食油炸鬼,就試一試!點知....油炸鬼($15) 好貴.....油到不得了,差不多滴出來,特登影特寫俾大家睇下。有其中一邊入晒油,根本食唔到。我用左半盒tissue索油先食到果少少,決定放棄!好心瀝瀝油先俾人啦,仲係門口不停sell =3= 希望大家唔好中伏。今次無食到佢話攞獎既燒鵝飯,下次會試埋先決定再唔再幫襯....
終於有粥舖,病左唔駛行咁遠先有粥食!

2018-04-27
外賣自取
午餐
上星期夜晚去,叫咗個燒肉燒鵝瀬粉,成$56,湯底淡而無味,d肉碎碎咁,份量少又無分開上,俾湯浸淋晒 (呢度係我自己拎碗分開裝起,乳豬是我老公叫的)。酸梅醬和芥辣竟然放喺同一個碟,請問可以點樣點呢?成個晚餐我係咩味都食唔到!最抵死係我們俾錢時建議餸和粉、不同醬汁分開上,那位疑似老闆的肥男士冇理我們。我們離開一陣之後再經過門口,竟然聽到個老闆大聲講: 咁3樣餸3款醬係唔係要分3碟呀?! 一間不聽意見的餐廳,好極有限! 咁都可以拎獎,我真係見識少。。。

2018-04-27