2021-07-03 385 瀏覽
假期真係要歎返個豐富早餐先沙田友環境都舒服 而且都有打卡位 懷舊feel首先叫左個沙嗲牛通粉 跟餐一塊厚多士加炒蛋加杯凍檸檬茶 份量適中多士都好脆 而且炒蛋都好滑不過黎到真係建議大家要加個菠蘿油真係好好味 不過就真係好邪惡呀假期朝早都算多人排隊不過d 野食都好快到既😍😍😍
假期真係要歎返個豐富早餐先

不過黎到真係建議大家要加個菠蘿油
真係好好味 不過就真係好邪惡呀
假期朝早都算多人排隊
不過d 野食都好快到既😍😍😍

幾個月後再黎買包同飲品,見佢門口有貼服務意見調查,以為會有改善,但態度繼續冇改善。賣麵包個阿姐都係好黑面,好似唔想係度番工咁,今次又係等飲品等左10 分鐘。同左啲阿姐講吹左兩次,黑面阿姐當聽唔到,另外兩個講完話OK 跟著冇左件事。終於有得拎嘅時候,一句唔好意思都冇。食物很普通,一個包要 $11。價錢比一般茶餐廳貴。我仲要見到阿姐清潔完枱用番同一對手套去打包外賣… 如果中肺炎就大鑊。只係扮高當茶餐廳,但服務真係差到爆。
麵包
2021-06-20 470 瀏覽
作為沙田人 經常都會去石門搵食 其中食得最多嘅都係沙田友 點解?因為佢好食囉今日帶九龍仔寶寶返嚟沙田搵食 梗係帶佢搞返啲港式菠蘿油 再來個豬扒公仔麵 而佢就食咗蔥油豬扒撈飯菠蘿油嗰塊厚切牛油 再加上佢脆卜卜嘅外皮 仲有熱辣辣嘅溫度 我已經忍唔住為咗減低罪惡感 已經同寶寶一人一半 食完之後再飲返啖凍檸凍奶真係爽到爆炸。至於佢個招牌豬扒 當然都好有特色 淹得好入味之餘 炸完之後仲要鎖住啲肉汁係入邊 一啖豬扒一啖面 真係好鬼幸福。而且價錢唔貴 下午茶首選

2021-06-05
2021-06-15 391 瀏覽
今晚同朋友食晚飯,見佢晚餐都係50-70一碟飯,價錢都算正常茶記既價位就試下。裝修都幾好既,幾特別,張枱係麻雀枱好似。咁我地叫左紅咖喱雞扒飯同焗黑椒雞扒薑飯。兩杯凍檸茶。紅咖喱味正常偏重d,雞扒皮脆肉都算滑既,唔錯,係咖喱入面d黃瓜條唔夠爽焗飯個黑椒汁略少,個碟都細,但味道都ok既,正常水平茶就普通,無特別見其他人評論話態度差,暫時未見到,可能晚飯少d人,員工無壓力。
裝修都幾好既,幾特別,張枱係麻雀枱好似。
咁我地叫左紅咖喱雞扒飯同焗黑椒雞扒薑飯。兩杯凍檸茶。
焗飯個黑椒汁略少,個碟都細,但味道都ok既,正常水平
茶就普通,無特別
2021-04-23 1140 瀏覽
X0醬豬扒炒公仔麵繫我至愛,呢間店可以將呢碟X0醬豬扒炒公仔麵搞到咁樣比客人食,問侍應呢個叫豬扒炒公仔麵嗎?,侍應話佢哋繫咁做法,一見到呢碟野就冇胃口,XO醬成舊放響炸到過火的豬扒上,豬扒沒和麵一齊炒,本人一口都冇食,呢個叫XO醤豬扒炒公仔麵嗎?廚師你吾好侮辱X0醤豬扒公仔麵個名字
2021-04-08 683 瀏覽
貪方便在呢間食野,食物一般,滴阿姐態度極度差勁!帶位隨便帶,疫情嚴重期間坐對面。如果真的新冠肺炎帶菌者入呢間,死多幾錢重!最重要是滴阿姐由頭到尾態度都極度差!不能形容
貪方便在呢間食野,食物一般,滴阿姐態度極度差勁!
2020-12-12 2169 瀏覽
沙田友呢個名幾得意於是行入去試吓,叫咗一個金牌常餐,秘製豬潤米粉配黑松露蛋厚多士再加一杯咖啡,以一個常餐來講$53完全唔係平,心諗應該唔錯,豬潤米粉一上枱,賣相已經大打折扣,識落冇乜豬膶味而且唔好食,滑蛋加少少黑松露食落口感唔錯,厚多士冇乜特別,而朋友食嘅豬扒賣相都唔錯,識落有啲香脆,味道唔錯肉質亦都唔會鞋口,總比豬潤好味好多,總括來講我覺得價錢比較貴,性價比唔高
2020-12-02
2020-12-09 1154 瀏覽
《 今 期 最 紅 沙 嗲 牛 》比「 沙嗲牛肉麵關注組 」洗腦下,我都睇到忍唔住要食返個合下群先~我去左石門一間好多人推薦嘅茶餐廳「 沙田友 」到食沙嗲牛肉麵。佢地嘅沙嗲牛肉面嘅沙嗲醬非常濃郁而且牛肉無煮到過老,配上大光麵,真係好好食!雖然略嫌湯底有啲太鹹,但整體味道仍算出色。另外仲試左菠蘿油,菠蘿皮夠脆而且麵包鬆軟,可惜麵包唔夠熱😿「 沙田友 」嘅沙嗲牛肉麵真係高質,埋單時仲見到人地叫嘅滑蛋叉燒飯都好吸引,期待下次再試。
《 今 期 最 紅 沙 嗲 牛 》
2020-11-28 962 瀏覽
呢幾晚都天寒地凍,同老婆大人都話食番啲暖身既。行過《沙田友》門口,見到坐出面一兩枱D 煲仔飯熱辣辣,就試吓佢喇!叫左最穩陣既窩旦牛肉飯,老婆就食西洋菜鯇魚湯飯;湯飯個魚骨湯底飲得出少(或冇)味精,飲落肚暖立立,吾錯!老婆大人就話D 魚多骨,都揀左一輛去曬骨先食D魚片。個煲仔飯最後出,等左十五分鐘喇;連蓋上,煲蓋一開,D 熱騰騰既飯香標出黎,合乎預期既。免治牛粒鋪面中間係流心蛋,跟埋碟XO 醬豉油;對我嚟講,煲仔飯既重點係D 飯焦,天寒地凍咬住仆仆趣飯焦同友好天南地北本來就好開心既事。《沙田友》既煲仔飯 都有焦既,少左D但有既,都基本上達到咗化骨龍爸既要求。可惜免牛味少咗D,肉飯比例吾夠,去到尾變成「齋爬飯」扣左D 分。最後要贊一贊杯奶茶。杯茶底本身好飲。我個人嫌太細杯吾夠喉潻👏🏻見好多前文講伙計服務,我哋嗰枱冇問題既,茶記黎講,可以話幾好潻。伙記落單速度上菜手法屬正常,亦幫忙跟左單。唯獨個別伙記講野係大聲既,不過呢度係港式茶餐廳,個人又吾覺咩一回事。

叫左最穩陣既窩旦牛肉飯,老婆就食西洋菜鯇魚湯飯;

2020-11-28
5 分鐘 (堂食)
  • 奶茶
2020-09-10 1473 瀏覽
見到好多評論都講呢間餐廳嘅服務態度差希望佢會改善下啦🤦🏻‍♀️職員態度真係唔ok我地兩個人去食叫兩個餐 (乾抄牛河,厚切午餐肉煎蛋飯)樓面姐姐話ok 仲畀埋碗覺得幾貼心吖…點知張單嚟到見到淨係打左乾抄牛河咪叫姐姐過嚟 同佢講我地叫左兩樣嘢wo之後佢態度勁悪劣話我地淨係叫左乾抄牛河wo唔係點會畀多個碗你地呀聽唔到後面嗰餐 叫我地下次講清楚d心諗:下…明明就係我地講左 你聽唔到咋wo🤔點解可以話番我地轉頭 服務態度真係要改善下
見到好多評論都講呢間餐廳嘅服務態度差
希望佢會改善下啦🤦🏻‍♀️

職員態度真係唔ok
我地兩個人去食
叫兩個餐 (乾抄牛河,厚切午餐肉煎蛋飯)
樓面姐姐話ok 仲畀埋碗
心諗:下…明明就係我地講左 你聽唔到咋wo🤔
點解可以話番我地轉頭
服務態度真係要改善下

2020-08-22 989 瀏覽
The food is average but horrible service. The price isn’t cheap. 食物真係一般,冇話特別好食,亦都偏貴。近幾次我都係早上喺麵包果邊買麵包同飲品,麵包同飲品餐$19,還可以接受。但果度做野啲阿姐真係態度好差,有時有一個態度比較好。我次次黎都係叫茶走,今次個阿姐自己下錯單,死都要賴係我講錯,重要重覆幾次話係我叫錯🤷🏻‍♀️ 呢間野真係有其他地方賣麵包都唔會番黎。
麵包加茶走
2020-08-16 761 瀏覽
之前都有幫襯開沙田友冰室,因為疫情尼排少左食,但今次外賣自取,對沙田友冰室真係好失望,叫左個乾炒雞扒公仔麵,竟然只係得公仔麵,而且份量只有半盒,同之前勁大差別,真係太過份,不能夠接受
外賣自取
2020-06-10 1130 瀏覽
最近突然間要去沙田做野,天氣勁熱又落雨,又係想叫外賣番公司嘆住食,食完訓個好教再起身搏殺過,今次好肚餓想食啲肉,同事就介紹話呢間冰室茶餐唔錯,今次叫左瑞士雞中翼拼煎蛋撈公仔麵,雞蛋係我至愛既太腸蛋,撈落公仔麵真係一流口感,加上公仔麵本身都有瑞士汁煮過,味道岩岩好。瑞士雞翼好大隻,4隻都醃得好入味亦都煮得好林。外賣有人送上黎價錢係貴啲既,不過唔洗出街日頭晒落雨淋,之後去其他地方做野如果公司可以比我坐係到食既我都會繼續叫外賣

外賣送餐
2020-05-24 963 瀏覽
今日入到黎石門探朋友,咁岩見到哩間懷舊茶餐廳🥳🥳🥳裝潢充滿60、70年代的情懷🤗下午茶時段歎番杯凍檸茶,食番件包先🍰🍰🍰西多士同菠蘿包係下午茶必食🎈 菠蘿🍍包😳😳麵包外皮好一般,包身鬆軟,但嗰皮一啲都唔香脆,凍哂了,配上太陽蛋,芝士,蕃茄,一凍一熱,口感都算豐富既配搭,只係嗰包真係太凍了😳😳😳🎈招牌鴛鴦西多士 🤤巧克力+煉奶西多又幾好食喎,西多士真係好邪惡🤭🤭夾入花生🥜醬,再灑滿巧克力+煉奶🤭🤭☺️真心好食😋不過我覺得可以再厚身啲。🎈招牌咖啡☕️好一般,唔夠啡味,唔係熱😅

🎈招牌咖啡☕️好一般,唔夠啡味,唔係熱😅

2020-05-23
下午茶
2020-04-18 900 瀏覽
今日第一次黎石門搵早晨食, 見裝修幾好諗住試下,內職員態度惡劣,帶位無影,我2個人要搭四人台,中間無板隔,點敢食,問佢出面有無位,只應"就俾左你啦", 好彩未叫野食,即走,永不再黎!