2019-09-22 284 瀏覽
之前經過見到呢間野火焰乾炒牛河好似好有鑊氣,仲有斑蘭蛋tart,綠色的好特別。星期日下午去試試佢,大大個下午茶餐牌棟喺門口,入到去餐牌都有乾炒牛河茶餐,到落單嗰陣就話其他炒粉飯都有茶餐,浄係得乾炒牛河 今日 冇茶餐,得正價$52,仲要熱飲都要+$3,吹脹😡 最後都叫咗當食正餐食多啲。見到隔離枱食茶餐炒貴刁嘅份量,我嗰碟正價牛河份量唔多得幾多,又冇鑊氣,味道同份量都對唔住呢個價錢。斑蘭蛋tart食唔出斑蘭味,$10/個。熱奶茶ok。
斑蘭蛋tart食唔出斑蘭味,$10/個。
熱奶茶ok。
2019-09-21 244 瀏覽
沙田友 ,這茶餐廳的名字颇有趣味,意即住在沙田區的朋友! 這裏交通非常方便 就在石門港鐵站外的瑞京廣場。餐廳裝修行懷舊風格,大玩本土文化有街市魚檔吊燈、大排檔燈泡裝飾,店內店外都很多打卡位!下午茶時段,我們點了下午茶餐 星洲炒米和雞扒薯條配自選餐飲,追加一份蛋撻😙!星洲炒米 不辣反而有點像火腿肉絲炒米粉,質感不油爽口雞扒薯條 (可選擇沙律) 炸雞扒有意外驚喜 ,皮脆內嫩 ,內裏還保持肉汁!凍檸檬茶 有點苦澀味,可能茶底放得太久了!餐廳沒有特色招牌菜,整體出食物質素中規中矩,性價比高!

星洲炒米 不辣反而有點像火腿肉絲炒米粉,質感不油爽口

凍檸檬茶 有點苦澀味,可能茶底放得太久了!
餐廳沒有特色招牌菜,整體出食物質素中規中矩,性價比高!

2019-08-28 326 瀏覽
一向好欣賞呢度既班蘭撻,果日想買,個櫃唔見有,咁我就問有冇啦,個大媽勁串咁答:你見到呢度有咩?我問出爐等幾耐,佢答:總之而家冇真係唔該晒,態度咁惡劣,以後唔會幫襯,垃圾

真係唔該晒,態度咁惡劣,以後唔會幫襯,垃圾
外賣自取
2019-07-29 1858 瀏覽
家在西貢,其實是近馬鞍山的邊緣地帶,亦即是話,本人生活,出沒的地點,同沙田區是息息相關的。再加上新工作的地點在沙田,我可以假設,我已經成為了一個《沙田友》。然而,就在我工作的地方,就有一間好有味道既茶餐廳,有少少玩復刻,也有少少玩食字,名字叫《沙田友》的茶餐廳,以沙田同老香港玩意做主題,未入去,單是看見名字,已經覺得非常之有趣。茶餐廳的設計,是老香港的風味。一入到去,就令大家看見7、80年代的人和事,喜歡懷下舊的朋友,這餐廳的設計,可以讓人懷念下過去既。更搞笑的,就是玩晒本土文化,玩埋廣東話俗語,收銀處就收銀處啦,傍什麼水....不過,收銀處亦的確是食完野要去 "傍水" 的地方。此外,每一檯都有一個路牌仔,而路牌的上的名字,不是檯號,而是沙田區內的各大小街道名稱。更深入香港文化的,就是用餐的檯,其實是一張 "偽" 麻雀檯。對,此檯雖不能打麻雀,在此茶餐廳,應該也不能打麻雀,但這樣的餐檯設計,真的令任何一個香港人都想起,麻雀檯。先說早餐,我點的是一份最香港式的公仔麵。普通的大光麵底,早知道湯是沒什麼味道的。所以我要了五香肉丁,因為辣辣地,香香口,會增強湯底的味道,再者,肉丁的肉夠味也帶有
先說早餐,我點的是一份最香港式的公仔麵。普通的大光麵底,早知道湯是沒什麼味道的。所以我要了五香肉丁,因為辣辣地,香香口,會增強湯底的味道,再者,肉丁的肉夠味也帶有少少肥,只是沒有粒粒方正而有少少不滿而已。餐肉大大片,煎過才放湯,算是有心有力。
午餐再來一試,在繁忙時間,一個人就需要坐上吧檯面壁地吃。這一次的點了一份豬軟骨飯,豬軟骨連埋個醬,非常之惹味,帶點甜,也帶點蕃茄的酸,很是令人開胃的美食。而且,有汁送飯,其實是有限時間食飯的打工仔樂事。再加上豬軟骨好腍,直頭連骨都腍,令我吃得甚是開心。
最後要評的就是奶茶。而茶濃奶香就是我給她的評價。是一杯有板有眼有味道的港式絲襪奶茶。
地方夠得意,食物的出品亦令人叫好,這一個《沙田友》,果然是一個飲食上的好朋友。
2019-07-12 449 瀏覽
早排一朝早去買面包,八達通無錢,諗住比現金,點知個呀姐即黑面大大聲講用八達通,之後我話:"八達通無錢可唔可以比現金?"佢黑晒面唔耐煩咁答;"你有散紙就可以買,我地無錢找"😥今時今日咁ge服務態度仲邊有人去幫襯你呀?
佢黑晒面唔耐煩咁答;"你有散紙就可以買,我地無錢找"😥
今時今日咁ge服務態度仲邊有人去幫襯你呀?
2019-06-22 633 瀏覽
今日去買蛋撻,價錢牌全部寫住配皮蛋撻,點知店員就黑晒面,答我得牛油蛋撻。跟住我俾紙幣,佢又喝住我:唔得!淨係八達通!垃圾服務態度嘅餐廳,我唔會再幫襯。等執笠啦!
今日去買蛋撻,
價錢牌全部寫住配皮蛋撻,
點知店員就黑晒面,
答我得牛油蛋撻。

跟住我俾紙幣,
佢又喝住我:唔得!淨係八達通!

垃圾服務態度嘅餐廳,我唔會再幫襯。等執笠啦!
2019-06-22
5 分鐘 (外賣自取)
2019-06-22 587 瀏覽
雖然平時喺附近做嘢,亦都經常經過石門站,但從來都冇嚟過沙田柚食嘢。今日想試新野,所以就嚟食。餐廳嘅裝修好有特色,非常懷舊,睇得出落咗好多心機。本身以為係普通茶餐廳,但睇餐牌啲野食比普通茶餐廳特別小小。我叫咗個芝士肉醬薑飯,配凍檸茶。呢個飯包埋野飲60幾蚊左右,唔算貴。個肉醬飯唔係普通大快活嗰種,個薑飯令成個飯嘅味道非常特別同野味。我朋友要食素,所以佢叫左個番茄炒蛋飯,佢話OK,味道一般,冇咩特別。基本上都會再返黎食。

餐廳嘅裝修好有特色,非常懷舊,睇得出落咗好多心機。

芝士肉醬薑飯
芝士肉醬薑飯
2019-05-10 962 瀏覽
三點幾入到黎,本身諗住帶個午餐椒鹽豬扒飯食。order完之後,話賣晒,咁只好嗌過第二樣。之後叫咗個蒜香生炒牛肉飯,碟野一嚟到賣相極不討好,咁我就以為好食唔好睇啦。頭嗰幾啖都覺得冇乜嘢,只係啲牛肉同普通茶餐廳一樣都係比粉過。但之後食食吓連續幾啖都有啲一粒粒嘅嘢,食落去沙沙聲。心諗算啦繼續食埋落去,食食吓有兩啖都食到有勁大粒嘅嘢喺度,呢啲一粒粒嘅嘢唔知係味精定鹽。真係頂唔順啦,叫咗個夥計過嚟,佢話換過碟比我。佢拎返碟野入廚房,之後過嚟同我講話嗰啲係蒜粒,但我食咗十幾啖都唔覺得有蒜味,亦都冇見過有蒜粒食落係沙沙聲同望落係白白地透透地咁。唔會再係依間食炒飯,真係太失望。
三點幾入到黎,本身諗住帶個午餐椒鹽豬扒飯食。order完之後,話賣晒,咁只好嗌過第二樣。之後叫咗個蒜香生炒牛肉飯,碟野一嚟到賣相極不討好,咁我就以為好食唔好睇啦。頭嗰幾啖都覺得冇乜嘢,只係啲牛肉同普通茶餐廳一樣都係比粉[乸]過。但之後食食吓連續幾啖都有啲一粒粒嘅嘢,食落去沙沙聲。心諗算啦繼續食埋落去,食食吓有兩啖都食到有勁大粒嘅嘢喺度,呢啲一粒粒嘅嘢唔知係味精定鹽。真係頂唔順啦,叫咗個夥計過嚟,佢話換過碟比我。佢拎返碟野入廚房,之後過嚟同我講話嗰啲係蒜粒,但我食咗十幾啖都唔覺得有蒜味,亦都冇見過有蒜粒食落係沙沙聲同望落係白白地透透地咁。唔會再係依間食炒飯,真係太失望。
生炒牛肉飯
2019-05-04 731 瀏覽
今日諗緊食咩早餐之際,見面門装修幾特别,行懷舊FEEL,又試下先早餐選擇都算多,價錢正常價,入到舖内感覺幾得意,有報纸介紹(想當年),好彩早左少少黎,因人流開始多,早餐時段坐爆,開始要等位……但食物質數好一般,通粉有D咸,多士好硬

但食物質數好一般,通粉有D咸,多士好硬

2019-03-26 1842 瀏覽
📍沙田友冰室 俾個裝修同埋出邊嘅人等位吸引左入去,伏 ✅設計裝潢係幾好,坐得幾舒服✅食物選擇多 多到我諗左成十分鐘❌唔好食 !最好食已經係舊多士,番茄湯冇番茄味,得啲酸味❌叫咗個西洋茶豬雜湯飯,啲肉係冇味嘅個湯就有小小鹹味啦,西洋菜佢有獨立嘅西洋菜味,成件事Fail ,基本薑味都冇,佢啲瘦肉仲要係無豬肉味🚫人均消費:$60好味指數: 1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣5️⃣ 4.9/10分回頭率:45%地址:沙田友冰室 (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G19號舖
✅食物選擇多 多到我諗左成十分鐘
❌唔好食 !最好食已經係舊多士,番茄湯冇番茄味,得啲酸味

人均消費:$60
好味指數: 1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣5️⃣ 4.9/10分
回頭率:45%
地址:
沙田友冰室 (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G19號舖
10 分鐘 (堂食)
2019-03-15 1342 瀏覽
沙田友,懷舊的港式茶記裝潢,並不討好本人,感覺它在「扮」舊,而不是真正有味道有故事的舊要了兩個小菜,附熱飲,白飯和例湯。先上例湯(疑似冬瓜薏米黃豆豬骨湯),大碗有料一碗夠兩人分食。奶茶,正常。黑椒薯仔牛柳粒,薯仔炸到脆口,沾上黑椒,很惹味 牛柳粒熟道剛好。配菜洋蔥紅綠椒仍保留爽口。整體不錯。涼瓜魚柳煲,上枱熱辣辣,味道正常。份量多,我猜,女仔的話,可夠兩人分食。整體來說,正常,沒有很出色也沒不達標。價格沒很貴,大約80蚊左右一個小菜。服務正常,我在非繁忙時段去,沒差也沒賓至如歸,哈如果沒想到吃什麼,又在附近會翻食。

要了兩個小菜,附熱飲,白飯和例湯。

先上例湯(疑似冬瓜薏米黃豆豬骨湯),大碗有料
一碗夠兩人分食。
奶茶,正常。
熱奶茶,例湯

黑椒薯仔牛柳粒,薯仔炸到脆口,沾上黑椒,很惹味
牛柳粒熟道剛好。配菜洋蔥紅綠椒仍保留爽口。整體不錯。
黑椒薯仔牛柳粒

涼瓜魚腩煲

服務正常,我在非繁忙時段去,沒差也沒賓至如歸,哈

如果沒想到吃什麼,又在附近會翻食。
黑椒薯仔牛柳粒
2019-03-14 1480 瀏覽
放咗學落嚟搵食!新鮮出爐麵包,排晒長龍!好似好正喎我又排隊買先!隔離仲有燒賣魚蛋買㗎!有樽裝奶茶$20支都幾多款式個喎!價錢中等見到有個酥皮斑蘭蛋撻,好似幾得意喎!但係嗰日末見到有得買⋯大大隻蝴蝶酥,都好想試吓!仲有椰撻,紅豆燒餅,普通嘅牛油蛋撻!香噴噴,聞到都想食!吞拿魚包、腸仔包、腿蛋包⋯酥皮蛋撻$8酥皮幾脆,蛋撻夠軟滑!大大隻菠蘿包$8菠蘿皮好夠脆,不過麵包就空氣感多啲,唔夠實淨!食完好似都唔飽咁!哈哈

放咗學落嚟搵食!新鮮出爐麵包,排晒長龍!
好似好正喎我又排隊買先!
隔離仲有燒賣魚蛋買㗎!

有樽裝奶茶$20支

都幾多款式個喎!價錢中等

見到有個酥皮斑蘭蛋撻,好似幾得意喎!
但係嗰日末見到有得買⋯
大大隻蝴蝶酥,都好想試吓!
仲有椰撻,紅豆燒餅,普通嘅牛油蛋撻!

香噴噴,聞到都想食!
吞拿魚包、腸仔包、腿蛋包⋯

酥皮蛋撻$8
酥皮幾脆,蛋撻夠軟滑!

大大隻菠蘿包$8
2019-03-08 1114 瀏覽
每次經過石門京瑞廣場呢間餐廳,都會俾佢既懷舊風裝修吸引住,今日終於有時間入去試試。晚飯中式小菜一般由$58至$88不等,包餐湯,白飯及熱飲。小菜款式都係一般大路菜式,我和朋友每人點了一個,分別是炒牛柳粒和炒芥蘭。每人先來一碗青紅蘿蔔豬骨湯,大大碗夠足料。🍵蜜椒腰果炒牛柳粒$78呢碟賣相唔錯,紅椒同青椒都炒得好爽,牛肉就夠淋,配埋腰果同洋蔥層次都幾豐富。原本想叫馬拉盞炒通菜,但通菜已沽清,所以就轉咗薑汁芥蘭$58。芥蘭一d苦味都無,反而有d薑味,但芥蘭就略嫌唔夠爽。來到茶餐廳就點都要飲返杯熱奶茶,茶底夠濃,奶又夠滑。

每人先來一碗青紅蘿蔔豬骨湯,大大碗夠足料。🍵

蜜椒腰果炒牛柳粒$78

來到茶餐廳就點都要飲返杯熱奶茶,茶底夠濃,奶又夠滑。
5 分鐘 (堂食)
2019-03-08 962 瀏覽
年初四選擇不多,揀無可揀唯有到沙田友。食完真係年初四咁樣!無!下!次!又要開門做生意,又請來龍虎武師。結果?就是夥計做事分哂心!而且嚴重騷擾食客!近距離的大鑼大鼓,令食客心跳加快,震耳欲聾!極之滋擾!而且燒香味道不斷湧入店內,味覺騷擾!人類吃飯不吃香的!叫套餐,唔上例湯!叫少飯無少飯。同事叫午餐肉燶邊無燶邊!大媽夥計放下碟子時整個手背碰上了我的飯上。告知她她亦全無歉意,笑著講:「係咩!」轉身就走。一個叉燒滑蛋飯,叉燒乾𠲜𠲜嚡爆!滑蛋完全無味!滑蛋過生!生蛋白一大泡留在碟上!非常不專業!搞呢搞路又舞龍又舞獅,幾好意頭都唔會有用!不如專心顧好食物質素,做好飲食業基本的人和事,生意自然滾滾來!

叉燒嚡爆!差!
難吃生蛋白叉燒飯
生蛋白一大泡!😡

無味飯!唔加鼓油唔掂!
2019-02-08
15 分鐘 (堂食)
2019-01-04 687 瀏覽
沙田友冰室 Sha-Tin Buddies Restaurant - 走懷舊路線, 酥皮蛋撻值得一試未計食物, 先看環境, 已經知道這裡有不少影相位. 老式的餐廳, 越來越少, 保留下來的, 或許又裝修了. 反而新店就會走懷舊風, 把昔日的風貌移植下來. 這樣子的懷舊, 真的有意思嗎?推介吃皇牌早餐「香滑炒蛋厚多士」, 香滑炒蛋, 說真的不是炒蛋吧, 也不太香滑. 厚多士, 算厚吧, 微脆, 不過面頭的牛油不夠均勻.「沙茶牛肉公仔麵」麵質偏稔身, 牛肉反而幾入味, 帶沙茶香.「香滑奶茶」,要茶走. 茶味未算太濃, 但就幾香滑的, 感覺上是奶強於茶.「酥皮蛋撻」, 一場來到, 還是來客名物酥皮蛋撻吧. 是剛剛出爐的, 熱辣辣, 酥皮相當酥脆, 鬆化, 帶牛油香, 蛋是挺滑熘, 不過稍嫌欠了點蛋香.走懷舊路線的沙田友冰室, 早餐水準一般, 奶茶未如理想, 但名物酥皮蛋撻就值得一試. 來這裡, 您為的是食物, 還是拍照?

推介吃皇牌早餐

2018-09-13