2024-03-12 1011 瀏覽
🔹️今日同住在沙田的朋友仔到石門“沙田友.丸記清湯腩王” 食嘢🍽 冰室環境舒適寬敞, 門口猶如列車一樣🚈 卡位還有彷屯馬線的車廂裝飾坐位, 店舖裝潢以麻雀板綠色為主, 枱面設計仿麻雀板寫上「東、南、西、北」 牆上滿佈懷舊風插畫、新派霓紅燈, 還有以60年代至今簡單而用心製作嘅各款香港美食😋盡顯冰室的本地情懷, 更是Vintage「香港製造」的2000呎打卡玩味冰室📸🔹️店名中嘅清湯腩源於餐廳創辦人阮弼壕先生祖母年輕時在澳門十月初五街推着木頭車賣牛腩麵而養活一家, 煮得一手很棒的清湯腩, 手藝傳承至今已是第3代👨🏻‍🍳阮先生於2023年底打造以「香港製造」的食物,喚起一代香港人的兒時回憶🤼‍♀️ 榮獲多項美食獎項🏆🏆🏆更憑店內娘惹咖哩曾獲法國領使頒發法國藍帶美食勳章🏅🎖🥇我們點了🍽🔸️清湯牛腩河🐮🍜清湯腩湯底清甜而不膩, 牛腩肥瘦均勻, 香濃牛味, 口感腍而不韌, 河粉幼滑可口👍👍🔸️廈門炒米🍝熱騰騰香噴噴送上, 材料有火腿、义燒、鹹酸菜, 蝦等等..., 味道酸酸甜甜、鑊氣十足, 醒胃惹味🤤🔸️酥皮班蘭蛋撻🥧酥皮香脆鬆化, 蛋漿散發了淡淡清香班蘭味道, 甜度恰度好處, 每天限量售100個, 不得

我們點了🍽
🔸️清湯牛腩河🐮🍜

🔸️廈門炒米🍝

🔸️酥皮班蘭蛋撻🥧
酥皮香脆鬆化, 蛋漿散發了淡淡清香班蘭味道, 甜度恰度好處, 每天限量售100個, 不得不試呵😋

🔸️半熟芝士撻🧀🥧
以人氣半熟芝士撻, 濃郁芝士香, 味道鹹香滋味👍

🔸️鹹檸七🍋🥤
冰凍解渴、潤肺止咳

🔸️奶茶☕️
茶味醇厚、奶滑茶香👍

🔹️食物高水準👍店員友善、效率高🤵🤵‍♀️ 價錢親民💰 除了店內装潢充滿情懷特色和傳統滋味食物外, 十分欣賞店員的制服, T恤和外套既充滿傳統味道, 又不失潮爆風格🌈👕🧥 讚呀💞

下午茶
🧚🏻‍♀️👉🏻👉🏻👉🏻遊經👣城門河附近的你,可以來吃個懷舊港味😋!餐廳:沙田友・丸記清湯腩王📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G29號舖(石門站C出口)💚冰室打卡特色💚店舖是新派港式懷舊冰室,裝潢以「麻雀板」綠色為主,枱面設計仿麻雀板寫上「東、南、西、北」,牆上滿佈✨懷舊風插畫+✨新派插畫。此店由熱愛美食的阮弼壕先生打造以「香港製造」的食物,藉此喚起港人的兒時回憶。💚招牌:清湯腩/海南雞/任何咖喱/川味辣子雞飯/芝士撻/斑斕撻🤍爆紅酥皮斑斕撻:每日新鮮只售100隻,先到先得,可惜當天晚上7時去,已經賣完,下次再經過一定試下!🤍清湯腩:源自於創辦人阮先生的祖母年輕時在澳門的十月初五街推着木頭車賣牛腩麵養活一家,煮得一手好清湯腩的家傳手藝,延續至今,如今已是第3代!清湯腩湯底清甜而無油不膩,選用的牛腩肥瘦均勻。🏆獲獎🏆 🤍餐廳創辦人阮弼壕先生憑店內娘惹咖哩🍛,曾獲法國領使頒發法國藍帶美食勳章第148個(2012年),是繼阿一鮑魚主廚楊貫一及龍皇主席黃永幟後,第148個獲頒的主廚。🤍阮先生憑店內招牌獲得過數座美食獎項,於餐廳可見!🍽️是次餐點😋:🍴牛筋腩河$59選用本地鮮牛腩。一食落去果
餐廳:沙田友・丸記清湯腩王

💚冰室打卡特色💚

🏆獲獎🏆
🤍阮先生憑店內招牌獲得過數座美食獎項,於餐廳可見!

🍽️是次餐點😋:
🍴牛筋腩河$59
選用本地鮮牛腩。一食落去果然與其他店的一般口味大不同,是有種獨特風味的牛肉清香,牛腩很有口感!👍🏻湯底很清甜🫶🏻

🍴金牌西多$28
厚厚的西多,麵包裡面索蛋液,色澤金黃,外面炸得酥脆,上面鋪上牛油,入面仲夾了一層花生醬,真係好邪惡😝😝😝

🍴半熟芝士撻$12/件
半熟芝士🧀撻面成色好且均勻,局部烤焦感剛剛好,裡面是半熟狀態,芝士香濃,口感香滑🫶🏻😋

🔍科普一下:「半熟」是指甜品綿軟細膩的口感,烘焙狀態處於半熟,未完全焗得透,呈現流心狀態,當中烘焙溫度已經超過60度,已殺菌,不用擔心肚痛☺️
✨而半熟芝士對溫度的要求比較高,所以焗後需要在0-10℃的環境中👉🏻冷藏✨所以在餐廳進食此款蛋撻時,‼️不要誤會為何不是熱的‼️😆😆😆

🍴懷舊鮮蝦銀針粉
好耐都未食過銀針粉了😋😋😋一端上枱,香氣撲鼻,份量好多好滿足,蝦仁好大隻新鮮👍🏻

🍴細碟油菜-芥蘭+$10
芥蘭好嫩好脆,好抵食啊👍🏻

#香港情懷 #香港冰室 #沙田 #石門 #沙田冰室 #石門冰室 #清湯腩 #丸記 #沙田友丸記 #food #hkfoodies #foodiehk #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igfoodie
#yum #nomnom #eeeeeats #ilovefood #nycdining
#nycrestaurants #foodporn #ufoodphoto
#ufoodvideo
📍沙田友 .丸記清湯腩王 - 石門同老公仔偷懶唔想煮🤔係沙田有乜好食?我哋多數都會揀石門搵野食😋因為石門食肆夠多!咩野都有得食👍🏻今次行過見到有間新開嘅餐廳裝修好精緻🚃啲卡位睇落好似屯馬線個車廂咁🚇而且枱面仲有「東、南、西、北」成張麻雀枱一樣🀄裝修好有心機😋餐廳入面已經有好多食客啦😂所以我哋外賣返屋企開餐!丸記 • 清湯腩王 $98/份清湯腩係舖頭signature菜式之一👍🏻聽聞已經係第3代啦😍清湯腩湯底清甜得黎又唔會太油🫧食落一啲都唔膩口🐂牛腩肥瘦均勻而且炆到好冧🤤另外不得不讚嘅係佢嘅蘿蔔非常清甜!!🐹我超級推介又霖又甜超好味!唔怪得可以傳到第3代😋果然係非常出色嘅清湯腩👍🏻沙田友小炒王 $85/份我哋加餸仲order左份沙田友小炒皇🔥小炒皇雖則簡單但可以睇到一間舖頭鑊氣夠唔夠😋不出所料小炒皇果然鑊氣十足🔥而且材料好豐富😋蝦仁大大隻🦐加上惹味嘅蝦乾、韮菜等等🍚餸飯認真“ICHIBAN”呀!👍🏻飯後甜品又點少得呢😋分別係酥皮斑蘭味蛋撻同半熟芝士酥皮蛋撻!斑蘭撻聞落陣陣斑蘭香氣😍食落又唔會太甜!而且每日限量100個🛒好好彩俾我們買到🤗芝士撻入面芝士香氣滿滿🧀但食落香而不膩我同老公仔都好
📍沙田友 .丸記清湯腩王 - 石門

丸記 • 清湯腩王 $98/份

沙田友小炒王 $85/份

飯後甜品又點少得呢😋分別係酥皮斑蘭味蛋撻同半熟芝士酥皮蛋撻!斑蘭撻聞落陣陣斑蘭香氣😍食落又唔會太甜!而且每日限量100個🛒好好彩俾我們買到🤗芝士撻入面芝士香氣滿滿🧀但食落香而不膩我同老公仔都好鐘意❤️

岩岩等外賣嘅時候見到咖喱似乎都唔錯🤤下次偷懶唔想煮飯個時要再黎試下先得😆
外賣自取
2024-02-07 157 瀏覽
石門呢間茶記好靚~ 成間餐廳都係用心設計過🤣 好似去咗打麻雀咁 啲枱都係用東南西北做主題 成張麻雀枱咁樣🤣 牆上面仲有唔同嘅霓虹牌 超有香港特色🤣 最搞笑嘅係仲有屯馬綫 睇落去好似喺地鐵裏面睇到嘅路線圖咁 不過就寫住唔同嘅嘢食名😂😂餐廳嘅嘢食選擇亦都非常之多😍 常餐茶餐lunch同dinner嘅野食一應俱全咩都有🤩🤩.🐷班蘭蛋撻首先就係食咗佢哋得返一個咁大把嘅蛋撻🤣 聽講呢個蛋撻比較熱門 成日都賣到冇晒😭 嗰日去到啱啱好剩返一個🤣🤣🤣 蛋撻味道唔錯 個皮唔會太油😋 第一次食咁特別味道嘅蛋撻.🐷豉汁蒸白膳媽咪叫嘅呢個豉汁燕白膳勁香 平時媽咪煮野食都會咁煮 不過好少可買條白膳黎煮😌 真心好食🤩 鮮嫩嘅白膳蒸得岩岩好 小編本身就好中意食魚🐠🐠 豉汁香濃而不膩 啖啖都鮮甜 碗碗白飯超好味🥰🥰而且仲有例湯 例湯亦都好足料😍 紅蘿蔔、薏米、豬骨、冬瓜等等嘅材料全部都有齊🥰 毫不吝嗇.🐷招牌鴛鴦西多現做嘅西多餅皮酥脆 面頭同內裡有濃郁朱古力味 有別於平時食開剩係得煉奶同埋牛油嘅西多士 (雖然睇落都好好食 不過今次想試吓新嘢)🍫 成個西多非常邪惡😋.🐷蔥油雞扒配煎蛋撈公仔麵蔥油真係撈乜都得😍 攞嚟撈公

🐷班蘭蛋撻

🐷豉汁蒸白膳

🐷招牌鴛鴦西多

🐷蔥油雞扒配煎蛋撈公仔麵
蔥油真係撈乜都得😍 攞嚟撈公仔麵真心好香😭😭 非常經典搭配! 雞扒煎炸過但裡面都仲算係多汁 煎蛋蓬鬆柔滑 再配上彈牙的公仔麵 全部都係啲超邪惡嘅嘢 擺埋一碟好難唔好味啦係咪🤣🤣

嘢飲方面我哋就叫咗🐷熱檸蜜🐷凍檸茶😙 正常發揮😌😋

沙田友.丸記清湯腩王
📍沙田石門安群街3號京瑞廣場1期地下G29號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #沙田 #沙田好去處 #沙田美食
《沙田友》同《丸記清湯腩王》,可以說是陪伴著京瑞廣場成長及變遷的其中兩家人氣食肆。早前,商場的換身份證中心遷出了,而《丸記清湯腩王》亦結業了。再過了一段日子,發現到《沙田友》搬到以前換身份證中心的位置。然而,細心看,在《沙田友》的大名下面,又出現了《丸記清湯腩王》的名字。原來兩家人氣店,合體了,繼續為石門工友及碩門邨街坊,服務。合體後第一次來,主要是吃《沙田友》既出品。叫了兩份午餐的我們,就每人有一碗青紅蘿蔔豬骨湯。這算是一個料足,味道足而且是冇味精的老火湯水。有這樣的湯,已經是很好。那天,是二人同行,我們就點了一上可以分的午餐款式。當中,有咸魚雞粒炒飯。說大不大,剛好是一人份量的炒飯。要說得更貼切一點,這是一個 lady size 的飯餐。雖是比較細份,但端到上我們檯的飯,是十分香的,蛋香同咸魚香都是濃厚得非常。而且,雞肉粒同咸魚粒都有返咁上下 size,有味道又有咬口,很是不錯。另外的一碟午餐是干炒牛河。味道足,亦夠鑊氣,牛肉也是大大片的。再加上不會令你食到成口油。河粉炒得夠乾,食落又有質感,絕不會散散的。感覺到,這東西很有水準。第二次來,就試一試《丸記清湯腩王》的出品。如要食粥炒
第二次來,就試一試《丸記清湯腩王》的出品。如要食粥炒麵,店員就會給你另一張《丸記》的 menu,套餐同配搭,可以說是河水不犯井水。

為食的我,就叫了一個小食加一碗麵。而小食,我就點了一份炸雲吞。皮也香口,內餡的肉也香口,吃入口,有鮮蝦香,也有大地魚的香。點一點泰式辣醬,更加之惹味,更突顯那香口味道。
那天,我不想吃湯麵啊,於是,我要了一個撈麵。既然,《丸記》是一間清湯腩店,所以,我要了一碟清湯腩撈麵。
撈麵很香,麵條也十分爽口。平時,食湯麵的話,我會食粗麵的,但換了是撈麵,我就會選擇返幼麵,因為撈麵的話,以幼麵來主導,係份外爽口的。再重要,是蠔油落得適中,不會搶走牛腩自身的味道。加入了高湯,把濃味再沖散一點,更突顯肉味,蘿蔔味同麵味。最重要,就是蘿蔔同牛腩都又腍又香口。
無論食《沙田友》又好,《丸記》又好,奶茶都係同樣的一杯。而這一杯,就是以前及現在,可以係《沙田友》飲到既正奶茶。
結尾前,就要講地方了。新舖,可以說是退步了的。原因就是,感覺在,坐的空間比舊更小,舊舖可能不比新舖大,但坐位編排得好,坐得舒服。新舖,就好像做了一個座位 Maximization 既動作,感覺好迫呀。
2024-02-04 133 瀏覽
餐廳以綠色為主,牆上滿佈懷舊風插畫,內有不少新派霓紅燈卡位還有彷屯馬線的車廂裝飾坐位。主打各款港式食品。海南雞飯薄薄的油脂層入口帶脆,肉質嫩滑,就連雞胸肉都好滑,雞味濃郁又無骨。秘製咖喱豬扒飯豬扒鬆軟肉汁香濃,鹼水麵口感順滑有彈性。清湯淨牛腩清湯腩湯底清甜無油不膩, 選用本地鮮牛腩,肥瘦均勻。芝士撻忌廉芝士特濃,熱辣辣的芝士呈半浴狀,口感香滑。斑斕撻斑蘭葉壓成汁加忌廉做餡,配上酥脆撻底,香脆惹味。每日只售100隻,先到先得。
餐廳以綠色為主,牆上滿佈懷舊風插畫,內有不少新派霓紅燈
卡位還有彷屯馬線的車廂裝飾坐位。主打各款港式食品。
秘製咖喱豬扒飯
豬扒鬆軟肉汁香濃,鹼水麵口感順滑有彈性。
清湯淨牛腩
清湯腩湯底清甜無油不膩, 選用本地鮮牛腩,肥瘦均勻。
芝士撻
忌廉芝士特濃,熱辣辣的芝士呈半浴狀,口感香滑。
斑斕撻
2024-02-01 164 瀏覽
平時去開石門都總會俾呢間茶餐廳吸引眼球, 今日終於忍唔住要入去試下喇~~茶餐廳環境好大, 目測都有2000呎~~ 呢道既裝修好特別, 係以「麻雀板」綠色為主懷舊香港既設計, 非常有特色枱面設計仿麻雀板寫上「東、南、西、北」, 牆上滿佈懷舊風插畫+ 新派霓紅燈~~卡位仲有彷屯馬線車廂裝飾, 打卡一流食物方面選擇好豐富!!有齊60年代至今多款港式食品見餐廳名"丸記清湯腩王"就一定試下佢地出名既清湯腩啦清湯淨牛腩(半份) $55清湯腩湯底清甜而無油不膩~~牛腩肥瘦均勻, 肉質非常軟腍又甘香海南雞蝦籽撈麵配飲品 $69無骨海南雞肉質又嫩又滑~~雞皮甘香, 而雞皮同雞肉之間仲有層透明啫喱, 好正呀!!!蝦籽撈麵爽口彈牙, 配埋個湯一齊食就perfect丫晚餐送飯, 例湯 & 飲品~~~西蘭花炒班片 $95班片好新鮮喔, 大大塊啖啖肉, 幼嫩得黎又有口感!!酥皮班蘭蛋撻 $9第一次食班蘭味道既蛋撻, 有驚喜丫!!班蘭味香得黎又唔會搶左蛋既味道, 兩者好夾呢~~酥皮又脆又鬆軟
茶餐廳環境好大, 目測都有2000呎~~

卡位仲有彷屯馬線車廂裝飾, 打卡一流

食物方面選擇好豐富!!

有齊60年代至今多款港式食品

見餐廳名"丸記清湯腩王"就一定試下佢地出名既清湯腩啦

清湯淨牛腩(半份) $55
清湯腩湯底清甜而無油不膩~~
牛腩肥瘦均勻, 肉質非常軟腍又甘香

海南雞蝦籽撈麵配飲品 $69
無骨海南雞肉質又嫩又滑~~
雞皮甘香, 而雞皮同雞肉之間仲有層透明啫喱, 好正呀!!!
蝦籽撈麵爽口彈牙, 配埋個湯一齊食就perfect丫

晚餐送飯, 例湯 & 飲品~~~

西蘭花炒班片 $95
班片好新鮮喔, 大大塊啖啖肉, 幼嫩得黎又有口感!!

酥皮班蘭蛋撻 $9
第一次食班蘭味道既蛋撻, 有驚喜丫!!
班蘭味香得黎又唔會搶左蛋既味道, 兩者好夾呢~~
酥皮又脆又鬆軟
  • 酥皮班蘭蛋撻
  • 西蘭花炒班片
  • 海南雞蝦籽撈麵
  • 清湯淨牛腩
依家啲餐廳真係可以好離譜😡😡😡😡😡⋯⋯佢夠膽叫自己做清湯牛腩王,啲牛腩好似煲湯肉咁😨😨😨😨真係唔會再食呢間咁嘅嘢 啲湯油到阿媽都唔認得🤮🤮🤮🤮食咗一舊,其餘都冇食過.😱😱😶‍🌫️😶‍🌫️咁嘅質素嘅餐廳其實真係可以執咗佢🤔🤔🤔或者真係唔好賣牛腩我相信佢連切牛腩都唔識🫢🫢🫢🫢其實真係唔怪得啲香港人走晒返大陸食嘢 😫😫😫😫😫香港啲質素真係越嚟越參差

2024-01-28
10 分鐘 (堂食)
之前有段時間係喺石門返工嗰陣已經發現石門好多餐廳/ 小食今日特登再過嚟呢邊搵嘢食地鐵站一出就會見到呢間餐廳咁我哋都唔諗咁多 決定入去試吓見到餐牌上面都有幾多嘢食最後叫咗以下幾樣嘢食- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. 清湯牛腩河+熱檸蜜因為見佢餐牌上面寫住推介加上有選擇困難症諗唔到食咩所以就揀咗呢樣啦聽老闆講煮嘅手法好耐歷史搞到更加想認真品嚐吓首先緊係要試吓佢個湯底先飲落有種淡淡嘅肉骨茶風味比起新加坡/馬來西亞唔係濃郁藥材味道反而好啱香港人嘅口味偏向清甜不膩 望落冇咩油咁另外牛腩肥瘦均勻 煮到軟軟腍腍因為湯底清甜令到每啖牛味好出呢度獨有湯底味道超級加分2. 海南雞飯+熱檸水海南雞飯係朋友叫嚟食有試咗佢兩舊雞肉因為見到佢有兩個醬汁分別係薑蓉同青醬我都係第一次見配青醬雞肉本身都好嫩滑見佢會將雞肉切成細件肉加飯一啖過好易入口青醬可以平衡返雞肉嘅油脂增添咗清新嘅口感簡簡單單嘅薑蓉係慣常配搭可以令雞肉更嫩滑3. 香煎雞扒朋友話呢塊雞扒意外出色我都好有同感~雖然佢係一塊普通雞扒但雞扒賣相好吸引雞皮煎到金黃變成脆皮切開肉汁豐富 肉質鮮嫩面
之前有段時間係喺石門返工

清湯牛腩河
香煎雞扒
半熟芝士撻
2024-01-27 58 瀏覽
之前去石門上堂都會同朋友去沙田友食晚餐,特別鍾意佢哋個焗豬扒飯,好大碟,熱辣辣又多汁。原來佢哋早前裝修,依間Vintage「香港製造」的2000呎打卡玩味冰室😄 有齊60年代至今最簡單但係最用心製作嘅各款港式食品!仲有打卡位!今次轉盛帶埋媽媽同阿姨一齊懷舊下。店舖裝潢以「麻雀板」綠色為主,枱面設計仿麻雀板寫上「東、南、西、北」,牆上滿佈懷舊風插畫+ 新派霓紅燈,卡位還有彷屯馬線的車廂裝飾坐位,無一不突顯冰室的本地情懷。 我哋叫咗咖哩羊腩飯同埋羊腩煲。咖哩汁偏甜,唔慣食辣的朋友都可以試。羊腩煲好足料,羊腩夠入味又軟焾,仲有支竹,馬蹄,生菜同埋筍作配料。另外叫咗鴛鴦西多士同埋酥皮蛋撻。西多士上面有煉奶同朱古力醬,加埋中間的花生醬,真係又好味又邪惡。可惜酥皮蛋撻唔夠熱,下次一定要試斑斕撻,每日只售100隻,先到先得,大家唔好錯過。

2024-01-24 61 瀏覽
話說下午茶時段係2:30-5:30牛腩河等套餐-$3咁叫左碗牛腩河、茶走(原價$49),我5:28落單,理應收$46(唉可惜無影張單,有出單時間🙈)張單嚟到發現,咦係$49喎,唔係$46咩同櫃檯講啦,佢又死唔認錯,後來我無謂為咗一餐同人嘈交啦,咪算囉俾錢囉味道係唔太差嘅,蘿蔔清甜,惟略嫌河粉少碎但我確實係唔忿氣囉,明明餐牌同單都寫得清清楚楚,於是上呢度發洩一下,提提大家要小心啲🫠唔好俾呢間餐廳呃!
話說下午茶時段係2:30-5:30
牛腩河等套餐-$3

張單嚟到發現,咦係$49喎,唔係$46咩

味道係唔太差嘅,蘿蔔清甜,惟略嫌河粉少碎

唔好俾呢間餐廳呃!
2024-01-24
下午茶
呢間餐廳嘅裝修都幾特別,有好多霓虹燈同埋漫畫風格嘅插圖😆💪🏻 川味麻辣雞煲($88)呢個麻辣雞煲味道唔似普通食開個啲,個醬汁都應該係自己調製,所以幾特別!麻香味突出,唔算非常辣,偏重口味,所以用黎送飯一流!另外,雞肉份量都充足,雞肉都算滑,多肉。💪🏻 西蘭花炒蝦球鮮魷 ($95)蒜蓉炒西蘭炒得好香,夠淋,蒜蓉味爆棚😋!而蝦球同鮮魷都炒得彈牙,有蛋白質又有纖維!另外,例湯都唔錯,飲落舒服,唔會好重味精!味道:7/10性價比:6.5/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

呢間餐廳嘅裝修都幾特別,有好多霓虹燈同埋漫畫風格嘅插圖😆

💪🏻 川味麻辣雞煲($88)

💪🏻 西蘭花炒蝦球鮮魷 ($95)

另外,例湯都唔錯,飲落舒服,唔會好重味精!

味道:7/10
性價比:6.5/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5
2024-01-23 60 瀏覽
最近比較多去沙田果邊去食野,今次就去到石門呢邊度食lunch,經過見到佢招牌都幾搶眼,而且都好多人排隊下,裝修係比較新派港式冰室設計,以綠色為主調,牆上面仲有幾靚既香港美食手繪圖、霓虹燈、屯馬線燈箱、麻雀枱設計既餐枱。 🟠 芝士撻 & 斑蘭撻 佢地既半熟芝士撻一咬啲芝士流晒出黎,而且芝士味都算濃幾香!而斑蘭蛋撻反而都幾有驚喜,係酥皮底,夠晒鬆化,而且有淡淡既斑蘭香味幾特別!原來斑蘭撻每日只售100隻,先到先得,好彩食得切! 🟡 海南雞飯 雞肉嫩滑,而且好貼心咁去埋骨,溝埋佢啲醬黎食,真係食極都唔厭呀! 🟤 XO醬滑蛋蔥花叉燒飯其實我地係見到隔離枱既叔叔食得好滋味,賣相又靚,所以叫。滑蛋真係滑蛋,夠晒滑,而且滿滿咁鋪係個飯上面真係未食都流晒口水,上面加埋XO醬更香更惹味!

🟠 芝士撻 & 斑蘭撻

🟡 海南雞飯

🟤 XO醬滑蛋蔥花叉燒飯
2024-01-23 62 瀏覽
又一香港製造地道氣色 #沙田友 必食,鄰近石門站一出便到,店內環境全是香港獨有街景油畫,平常食市客人都不少。重點推介:❥清湯牛腩牛丸麵 (聽聞是創辦人想當年推住木頭車靠賣牛腩麵養活一家, 亦是馳名湯底香濃牛味重,店內推薦必食一味)味道鮮甜濃牛味重,牛腩半肥瘦一咬即冧,又抵食又好味❥炸豬扒菜飯 (除咗麵食都外賣食吓菜飯,外賣一樣出色,煎豬扒入口即脆,打開外賣盒聞到香味~ 有肉又有菜營養均衡❥ 斑斕撻/斑斕卷 熟食以外作早餐一流既有淡淡香氣的斑斕撻卷,亦是店內外帶美食之一

重點推介:
味道鮮甜濃牛味重,牛腩半肥瘦一咬即冧,又抵食又好味

2024-01-10 94 瀏覽
自從沙田友和丸記合拼後,這次還是第一次去光顧。🔅鴛鴦西多士($3️⃣0️⃣)喜歡西多士的不能錯過這個,面頭有煉奶和朱古力醬,配上厚厚的西多士,入面還夾了花生醬,好吃但邪惡啊…🔅班蘭蛋撻($1️⃣1️⃣)他們家的蛋撻我一直很愛,這一款斑蘭蛋撻入口有淡淡的班蘭香,顏色超好看,而且是酥皮底,超酥化。🔅香茅雞中翼蝦籽撈麵($6️⃣6️⃣)蝦籽超多,幼麵吃起來很彈牙,但最好吃還是雞翼,炸得很香口但還有肉汁。🔅咖喱牛腩麵($4️⃣8️⃣)以前還沒有合拼前,就很喜歡丸記的咖喱!他們家的咖喱超香濃,連薯仔都很入味。我直接拿了咖喱去撈麵,也很夾。感覺2家合拼以後味道也沒有變差,反而可以試更多餐點,更方便。

自從沙田友和丸記合拼後,這次還是第一次去光顧。

🔅鴛鴦西多士($3️⃣0️⃣)

🔅班蘭蛋撻($1️⃣1️⃣)

🔅香茅雞中翼蝦籽撈麵($6️⃣6️⃣)

🔅咖喱牛腩麵($4️⃣8️⃣)