現在很多香港人都喜歡週末上大陸消費,因為價錢便宜,另外服務周到,所以本地的餐飲業面臨非常大的考驗,不過如果老闆們明白客人需要,便可逆境求存。顧客光顧食肆,離不開食物味道、服務質素、環境舒適度,因此作出改善,並索取適合價錢,就會像這間越南食肆一樣逆境拓展。光顧這間食肆之初,只有一間總店在大圍,當時去到總店,已經覺得生意很好,想不到這幾年疫情,它竟然可以拓展成為六間分店,證明只要食物和服務質素不錯,食肆是大有可謂的。金不換豬扒炒檬粉$94 ,檬粉帶着濃郁的醬油香氣和金不換的味道,喜歡金不換的,必點這個炒檬粉,因為平時吃檬粉都是撈檬或者放湯,甚少有炒檬粉出現,但這個炒檬粉有點像乾炒牛河的味道,令人難以忘懷。豬扒帶着濃郁的越南風味,外脆內軟,加上伴碟的酸蘿蔔,可以減少油膩感。順化炸手打蝦餅$74,蝦餅蝦味十足,爽口彈牙,外脆內軟,加上酸甜醬,味道更佳。越式牛油雞翼四隻$54,雞翼外皮帶着濃郁的牛油香味,內裏保持肉汁,作為餐前小食非常合適。熱情果沙冰$36,熱情果味道十足,酸酸甜甜,令人胃口大開。牛油果沙冰$36,牛油果本身沒有味道,不過加入椰子的香味之後,非常有越南特色。

熱情果沙冰$36,熱情果味道十足,酸酸甜甜,令人胃口大開。

2024-06-18 69 瀏覽
📍河內越式料理油麻地彌敦道554號寶聲大廈地下A舖係彌敦道覓食,成條街好多食肆,就係比佢個裝潢吸引,天氣又熱,最啱食東南亞菜,開胃又醒神👉河內豬頸肉沙律💰$74😋😋😋😋.8/5熱到無乜胃口,叫呢個沙律就最好不過,菜同肉個比例係一半一半,豬頸肉又林又入味,沙律新鮮又爽脆,最正係個調味,酸酸辣辣,零舍醒神👉越式生菜包💰$108😋😋😋😋.7/5呢個生菜包有別於泰式生菜包,呢個有醬油味道,偏咸一啲,同乾身啲,夾落塊爽脆生菜一齊食就剛剛好,唔會流到成手都係汁,👉越式烤雞半隻💰$118😋😋😋😋.7/5半隻雞嘅份量都好多,烤到外脆內嫩,雞皮脆卜卜,雞肉好鮮嫩,仲好入味,完全唔洗點任何醬汁,已經好好味回頭:yesyesyes!環境裝潢好似置身於田園裡,滿佈綠色植物,一路食一唔望,感覺好舒服
📍河內越式料理

👉越式烤雞半隻
💰$118
😋😋😋😋.7/5

2024-06-17 65 瀏覽
呢間越南餐廳嘅二人套餐真係好抵食,$198唔使加一,有兩碗米粉、一個小食、一個菜再加兩杯特色飲品!✅生牛肉湯粉湯底非常清甜,味道濃郁但唔會太鹹,牛肉片放入滾湯度立即變熟,保持住嫩滑嘅口感。湯粉質地爽滑,吸收咗湯底嘅鮮味,每一口都充滿牛肉嘅香味,好滿足。✅香茅豬扒撈檬豬扒煎得啱啱好,外層香脆內裡嫩滑,香茅嘅香氣滲透入每一口豬扒入面,味道非常豐富。撈檬方面,檬條爽口彈牙,加埋少少魚露同辣椒醬,好岩熱辣辣嘅夏天食✅安南鮮蝦紙米卷米紙包裹住鮮蝦、米粉、蔬菜同香草,口感非常豐富。一啖咬落去,有鮮蝦嘅爽口同米紙嘅柔韌,再沾少少花生醬汁,味道更加突出,清新的同時又唔失滋味✅生菜份量足夠,加上冇用得好多油煮,幾健康最後就係兩杯特色飲品,龍眼冰同鮮芒果西米露✅龍眼冰入面都要有大概五六粒龍眼肉,味道鮮甜滋潤✅鮮芒果西米露用咗新鮮芒果肉,味道香甜,西米露嘅口感煙韌,同芒果嘅甜味非常配合,清新又滋潤。總括嚟講,呢個二人套餐真係好抵食,食物質素高,味道豐富多樣,$198唔使加一真係超值,值得一試!

✅生牛肉湯粉

✅香茅豬扒撈檬

✅安南鮮蝦紙米卷

✅生菜
份量足夠,加上冇用得好多油煮,幾健康

最後就係兩杯特色飲品,龍眼冰同鮮芒果西米露

✅龍眼冰
入面都要有大概五六粒龍眼肉,味道鮮甜滋潤
✅鮮芒果西米露

位於油麻地的越南料理餐廳,地方企理,整潔。佈置園林風格,裝潢帶有越南特色,牆上掛滿越式漁帽。餐牌上的越南菜式選擇多,越式小食、法包、濱海、米紙卷、湯粉、飯類等等都有。沙律類:西貢牙車快西貢牙車快即是雞絲沙律,材料有椰菜絲、蘿蔔絲、洋蔥及手撕雞,上面灑上花生粒及炸蒜。魚露及酸辣醬汁作為沙律醬汁,越吃越辣,真是酸甜醒胃。越式湯粉:河內雞絲湯檬粉除了牛肉以外,還有扎肉、豬肉卷及雞肉。手撕雞湯粉,檬粉入口爽彈幼滑,湯底濃郁。越式湯粉:河內生牛肉湯河粉幾片大大片生牛肉片,薄薄的,浸在熱湯裡,很快變熟。湯底清甜,吃完也沒有口渴的感覺。湯河粉口感滑口,比較掛湯。沙冰:牛油果沙冰以牛油果肉泥打成的沙冰,口感綿密。微微的甜度,帶出清新濃郁的牛油果清香。鋪面的還有薄荷葉及牛油果肉粒,很足料。
位於油麻地的越南料理餐廳,地方企理,整潔。
佈置園林風格,
裝潢帶有越南特色,牆上掛滿越式漁帽。
沙律類:西貢牙車快

越式湯粉:河內雞絲湯檬粉

除了牛肉以外,還有扎肉、豬肉卷及雞肉。
手撕雞湯粉,檬粉入口爽彈幼滑,湯底濃郁。
越式湯粉:河內生牛肉湯河粉

幾片大大片生牛肉片,薄薄的,浸在熱湯裡,很快變熟。
湯底清甜,吃完也沒有口渴的感覺。湯河粉口感滑口,比較掛湯。
沙冰:牛油果沙冰

鋪面的還有薄荷葉及牛油果肉粒,很足料。
2024-06-14 68 瀏覽
呢間好多區都有分店👏原來佢份量大 可以話係物超所值 選擇無論下午茶餐配搭小食 & 食材都好好味 超大碗份量😆抵食😊鮮芒果西米露清涼甜品,新鮮芒果&西米製成,非常開胃,味道岩岩好 唔太甜生牛肉湯河粉嫩滑河粉&新鮮生牛肉,湯汁鮮美👏大碗份量羅望子冰酸甜可口,非常解渴越式炸蝦餅(細)番茄蟹肉扎肉湯檬足料👍好甘甜 有蟹膏🤩大碗份量👏軟殼蟹米紙卷越式豬頸肉越式豬扒包菜品好有越南風味,口味鮮美,絕對值得一試!🏷️河內越式料理📍油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖

鮮芒果西米露
清涼甜品,新鮮芒果&西米製成,非常開胃,味道岩岩好 唔太甜

生牛肉湯河粉
嫩滑河粉&新鮮生牛肉,湯汁鮮美
👏大碗份量

羅望子冰
酸甜可口,非常解渴

越式炸蝦餅(細)
番茄蟹肉扎肉湯檬
足料👍好甘甜 有蟹膏🤩大碗份量👏

軟殼蟹米紙卷
越式豬頸肉
越式豬扒包
菜品好有越南風味,口味鮮美,絕對值得一試!

🏷️河內越式料理
📍油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖
2024-06-13 60 瀏覽
見到新開張越南菜,入去試吓,環境裝修舒服,食物就不過不失,但係個冰鎮奶茶就有待改進!最大要改進嘅係員工嘅服務態度!話說我們食到一半的時候,見到隔籬枱攞住門口剛剛派的傳單,並附上折扣優惠,由於我們進來的時候,沒有見到,所以我先生便出去門口,問他職員攞一張傳單,點知職員見到我先生從店舖出嚟,問佢攞張傳單,職員就用一個好奇怪嘅眼光質疑,並不想派比我哋,並質疑你們已經食緊!仲話頭先已經派咗俾你!其實我哋只係問你攞張傳單,佢哋個經理態度真係非常差,如果唔想俾呢啲優惠就唔好企出街派啦!禮禮貌貌問佢哋,點知換來一肚氣!
最大要改進嘅係員工嘅服務態度!
禮禮貌貌問佢哋,點知換來一肚氣!

2024-06-13
外賣自取
2024-06-10 74 瀏覽
係油麻地地鐵站出口行約數分鐘便到達。越式香茅豬扒湯河 $66香茅豬扒,醃製得非常入味👍🏻👍🏻湯河分量多,是幼身的河粉🍜,質地滑身的。套餐加:越式炸春卷(2件)一上枱 新鮮炸起熱辣辣,入邊有紅蘿蔔絲、木耳絲及豬肉和米線 口感豐富👍🏻椰汁紅豆冰 椰汁味重 紅豆🫘較甜河內生牛肉湯河粉 $61轉湯檬湯底清甜,比較好飲生牛肉浸熱湯後好快變熟 軟軟的牛肉 檬粉似米粉 煮得柔軟得來又保持口感👍🏻冰鎮凍奶茶意外地好飲👍🏻凍奶茶非常厚身及滑,非常好飲👍🏻健康田園米紙卷 $54- 米子卷皮非常煙韌,入邊份量非常充足 有紅蘿蔔絲生菜絲 青瓜絲及米線組合而成。非常有營養🤤法式牛油雞翼(4件)$54炸得非常脆口!有濃厚的牛油味充斥着口腔!埋單都唔使$300!好抵啊推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
係油麻地地鐵站出口行約數分鐘便到達。

越式香茅豬扒湯河 $66

香茅豬扒,醃製得非常入味👍🏻👍🏻

湯河分量多,是幼身的河粉🍜,質地滑身的。

套餐加:越式炸春卷(2件)

一上枱 新鮮炸起熱辣辣,入邊有紅蘿蔔絲、

木耳絲及豬肉和米線 口感豐富👍🏻

生牛肉浸熱湯後好快變熟

軟軟的牛肉 檬粉似米粉

煮得柔軟得來又保持口感👍🏻

冰鎮凍奶茶

意外地好飲👍🏻凍奶茶非常厚身及滑,非常好飲👍🏻

健康田園米紙卷 $54

米子卷皮非常煙韌,入邊份量非常充足

有紅蘿蔔絲生菜絲 青瓜絲及米線組合而成。

非常有營養🤤

法式牛油雞翼(4件)$54

炸得非常脆口!有濃厚的牛油味充斥着口腔!

埋單都唔使$300!好抵啊

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-06-08 51 瀏覽
河內越式料理有幾間分店,太子同尖沙咀都分別幫襯過,今次開左係油麻地,真係好方便啊!食物款式選擇好多而且質素都不錯,下午茶亦十分優惠,亦不需加一服務費,性價比高!今次Order左想食好耐既順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬,上菜速度都好快,另外仲跟埋辣椒同青檸,可以隨自己喜好調味,檬既份量好多,真係多到食唔晒,下次要叫佢少檬粉先得,每一啖蕃茄湯底都充滿住濃郁既蟹肉同蝦味,整體黎講都十分出色,難怪隔離幾枱都嗌依碗!跟餐仲追加左香茅豬扒,豬扒煎到幾香口,香茅味道都出,好惹味!椰青好清甜,飲完仲可以刮埋d椰子似食,超級推薦!

椰青好清甜,飲完仲可以刮埋d椰子似食,超級推薦!
2024-06-06 31 瀏覽
油麻地有間新開越南餐廳,位置就腳方便,食物份量夠多,味道仲幾好。環境都乾淨舒服。牛油果沙冰夠冰凍,滑滑膩膩,入口即化,綠色牛油果少少黐糊糊嘅感覺,但又唔太甜膩,中和咗啲涼感。入口柔軟綿密,非常清新清甜。軟殼蟹米紙卷嘅造型好靚仔,睇落又好食又好味。米紙包住金黃酥脆嘅軟殼蟹,一口咬落,感受到蟹肉嘅甜味同清香,配上米紙張軟身嘅口感,外層米紙包住軟殼蟹,夾雜住幾件蔬菜,好香好爽口。軟軟Q Q嘅軟殼蟹,瞬間汁水湧出,有種香香滑滑嘅感覺。豬頸肉越式三文治夠鬆化,肉汁喺口中彈出,香濃入味,唔會太鹹,加埋輕輕脆脆嘅麵包,齒頰留香。食落之後感覺鬆軟口感,有啲咬勁,又唔會太乾。咬落去嘅第一感覺就係香氣四溢。菠蘿海鮮炒飯真係好豐富,有蝦,魷魚,蜆肉,等等。全部一併炒起嚟,好香好滑,有種青青香香嘅感覺,菠蘿嘅甜味與海鮮嘅鮮味兩相呼應,非常入味。菠蘿份量豐厚,又脆又甜,為整碟飯添加咗不少層次。飯粒粒分明,

牛油果沙冰夠冰凍,

入口柔軟綿密,非常清新清甜。

乾。咬落去嘅第一感覺就係香氣四溢。

2024-06-02 65 瀏覽
越式料理餐廳—東南亞風情下的饗宴位於油麻地的這家河內PHO越式料理,坐落人來人往的街道,一入內。華麗的木製家具、鋪有和懸掛在天花板上的藤蔓燈飾,營造出一股悠閒而典雅的氛圍。我們點了餐廳的招牌菜色,開胃的菠蘿炒飯十分驚喜,米粒散發著清新的香氣,融合了鮮甜多汁的菠蘿塊與清新的葡萄乾,口感極富層次。無骨鳳爪也是一絕,微辣的特製甜辣醬汁配生洋蔥和水芹,十分惹味另外點了越式法包與香茅雞翼,同樣令人驚喜。法包外酥內軟,搭配清新的青菜和滑嫩的札肉,讓人回味無窮。香茅雞翼發出陣陣迷人的香氣,肉質鮮嫩多汁。河內PHO越式料理不僅環境優雅,菜色更是融合了越南傳統滋味與現代烹飪手法,讓人彷彿身處東南亞街頭一飽口福,值得一訪。
越式料理餐廳—東南亞風情下的饗宴

2024-06-02 46 瀏覽
今天我們點了餐廳的招牌菜色,開胃的菠蘿炒飯令人驚喜,米粒散發著清新的香氣,融合了鮮甜多汁的菠蘿塊與滑嫩的炒蛋,清新又富層次。無骨鳳爪也是一絕,外酥內軟,淋上餐廳特製的甜辣醬汁後,入口即化,增添了滋味。接著上桌的越式法包與香茅雞翼同樣吸引了我們的目光。法包外酥內軟,搭配清新的青菜和滑嫩的豬肉餡料,讓人回味無窮。香茅雞翼則以Lemongrass醃製,在油炸後散發出陣陣迷人的香氣,肉質鮮嫩多汁,吮指回味。整體來說,這家越式料理餐廳不僅環境優雅,菜色更是融合了越南傳統滋味與現代烹飪手法,讓人彷彿穿越時空,在東南亞街頭小吃攤一飽口福。這裡絕對是探索越式料理的絕佳之選,值得一訪。

🥢🍜🇻🇳快食越南湯檬 🆗順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 -$70扎肉有三片,另外有兩大粒豆卜及半個蕃茄,裏面仲有少量芫荽,蟹肉同埋芽菜,檬粉份量唔少,都夠飽,湯底正常,但係蕃茄味同蟹味都唔濃,另外有一小杯青檸同辣椒提供,倒咗落去會酸酸辣辣,湯底會更提鮮更惹味。☑️杞子龍眼茶 +$5普通熱飲要加$3,而呢個熱飲嘅特飲,只係加$5,好足料同養生,裏面有超過六粒嘅龍眼肉同埋大量嘅杞子,甜甜地幾好飲。如果唔要嘢飲嘅話佢本身都會包一杯熱茶,而呢杯茶有少少吾知椰子味定香茅味,好特別嘅香味,都好飲嫁。
🥢🍜🇻🇳

杞子龍眼茶

2024-05-26
杞子龍眼茶
2024-05-25 80 瀏覽
呢間餐廳原來都有幾間分店,咁岩行過見到有下午茶,所以入去試下。河內三寶飯$61,豬扒雞翼都熱辣辣,不過不失。雞絲湯河粉$49,味道都係正常發揮。但想講講下午茶份量都唔少,好多河粉🤣🤣呢個價錢黎講都好合理!另外店員都好有禮貌,服務好好👍👍👍餐廳新開,環境都坐得舒服😀

河內三寶飯$61,豬扒雞翼都熱辣辣,不過不失。