2024-08-13 80 瀏覽
天口太熱想食下東南亞菜,係油麻地睇完戲就即刻搵咗間裝修睇落去幾靚嘅越南餐廳👀越式牛柳粒紅飯($120)平時都食得多越南嘢係河粉檬粉,今次就試吓其他嘢✨見到餐牌呢個係必食推介,隔離有相喺度都好似好有鑊氣咁,就即刻落咗order☺️等咗5分鐘就有得食,估唔到餐牌上面嘅相一模一樣,顏色超級豐富,有好多三色椒🥗唔使驚淨係食肉太Heavy🫶🏻牛柳粒超surprise,一啲都唔韌,外焦內軟亦都唔會有筋,真係冇諗過佢係入口即溶,肉嘅份量都夠多👀又夠鑊氣!除咗三色椒又有稍微煎過嘅蕃茄仔同洋蔥生菜伴碟,食完成個飯覺得好健康😌椰果椰汁西米露($10)跟餐加特飲,都係加$10都算好抵飲🫗飲完呢杯好似飲咗個台式嘢飲咁,真係飲每一啖都有西米,椰汁好濃,飲到最後仲有椰果可以食,完全係等於1個飯後甜品咁✨大滿足!

越式牛柳粒紅飯($120)

椰果椰汁西米露($10)
2024-08-03
繼上次食過高質「河內越式料理」旺角分店後,得知油麻地都有分店,選址十分好,鄰近地鐵站🚉油麻地A2出口向後行步行一分鐘即到。正值晚餐時間,絡繹不絕的人龍,證明呢間越南🇻🇳餐廳質素有保證。餐廳設有卡位雅座,牆上有越南姑娘畫作,盡顯越南特色,仲有越南竹編帽。作裝飾。望望餐牌,越式湯粉、撈檬、飯、小食、特色飲品、法包等應有盡有,選擇困難症發作。😂順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬:食湯檬必定要品賞湯頭,呷一啖香濃鮮蟹蕃茄濃湯,其蟹味突出帶蕃茄清甜,配上越南香料同芫荽,加適量青檸汁提鮮同辣椒🌶️粒,啫辣人士必試。爆炒豬肉粒令到湯底更香濃,豆卜吸曬湯精華,令人一啖接一啖,扎肉食落彈牙,檬粉偏焾身,配蕃茄蟹肉湯頭食一流。 秘製招牌豬扒飯:豬扒煎到外酥內軟帶有香茅味,果然帶有秘製醬香,咬落香而不韌,配上香蔥和炸蒜,特別有風味。唯如果提供流心蛋就好,反而是配上普通熟蛋有點。仲好貼心提供蔬菜做伴碟、好健康。追加小食:越式炸蝦餅:炸到金黃香脆,毫不吝嗇大大塊,蝦🦐肉扎實彈牙,蘸上泰式辣醬,酸酸甜甜辣辣,絕配。春卷:達到舔手指級好滋味,用上雲耳、豬肉、粉絲、蘿蔔增加咬口,溢齒留香,熱辣辣肉汁隨著一呷漏出,小心燙口。龍眼冰:養

作裝飾。

順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬:

秘製招牌豬扒飯:

追加小食:

龍眼冰:
養生之選,龍眼肉爆多,仲有毫不吝嗇的杞子、差左味有桃膠,滋補養顏、甜度適中。

青檸梳打:
青檸🍋‍🟩經榨壓,香味溢出,加上有汽梳打,消暑解渴!GUR曬。

總結:
地理位置優越 價錢合宜越南菜🇻🇳
多款式 多元化👍🏽

2024-08-06 67 瀏覽
在旺角逛街逛到油麻地天氣熱到🥵,見到越南餐廳(河內越式料理)裝潢靚靚,店員都招呼週到,店舖食物選擇也多元化,在油麻地繁榮街道,選擇到色香味齊全,最重要“抵”☺️嗌咗二人套餐❣️生牛肉湯粉清香的湯頭,配上嫩滑彈牙的生牛肉和爽口的粉條,加入新鮮紅椒和青檸,清新怡人的味道❣️香茅豬扒撈檬天氣悶熱,吃點開胃菜最適合,撈檬粉的酸甜汁(碌冧)與檬粉拌勻一起吃,再配上肉質嫩滑帶淡淡香茅味豬扒,配添惹味❣️安南鮮蝦紙米卷新鮮蔬菜,包裹鮮嫩的鮮蝦與煙煙韌韌的紙米,配搭酸甜的醬料,胃口大增❣️田園灼生菜新鮮翠綠青爽生菜❣️椰汁三色冰椰奶香氣濃郁,色彩繽紛粉條,質感爽滑味道清甜,加入紅豆、綠豆…等配料,綿密滑順,甜而不膩。❣️椰果椰汁西米露椰子香氣濃郁,軟嫩的西米與香脆的椰果,口感層次豐富,清涼爽口,夏日消暑的好選擇❣️越式香茅雞翼香氣四溢,皮脆、肉嫩、多汁,淡淡香茅蒜香味❣️河內豬頸肉三文治香嫩多汁的河內特色豬頸肉,搭配酸甜醬料、爽脆蔬菜,融合於外脆內軟糯的法式包之中,口感層次豐富

嗌咗二人套餐

新鮮翠綠青爽生菜
❣️椰汁三色冰

❣️椰果椰汁西米露
❣️越式香茅雞翼

香氣四溢,皮脆、肉嫩、多汁,淡淡香茅蒜香味

❣️河內豬頸肉三文治

2024-08-06 133 瀏覽
濱海伴香茅牛肉 $76食咁多次越南菜都係第一次食呢個濱海同朋友都估佢食法,應該好似係生菜包咁用生菜加上無調味嘅米粉同偏濃味嘅牛肉一齊食,味道都幾唔錯👍意外地幾飽🤣 法式牛油雞翼(4件)$54炸得好Juicy,牛油味都幾香😄越式豬頸肉(大) $74好大份嘅豬頸肉!而且超級Juicy😆凍越南滴漏咖啡 +$18都幾鍾意飲越南咖啡,濃香嘅齋啡加上煉奶,唔錯😆牛油果沙冰 $36牛油果味都算出,奶香比較重😌

濱海伴香茅牛肉 $76
食咁多次越南菜都係第一次食呢個濱海
同朋友都估佢食法,應該好似係生菜包咁
用生菜加上無調味嘅米粉同偏濃味嘅牛肉一齊食,味道都幾唔錯👍
意外地幾飽🤣

法式牛油雞翼(4件)$54
炸得好Juicy,牛油味都幾香😄

越式豬頸肉(大) $74
好大份嘅豬頸肉!而且超級Juicy😆

凍越南滴漏咖啡 +$18
都幾鍾意飲越南咖啡,濃香嘅齋啡加上煉奶,唔錯😆

牛油果沙冰 $36
牛油果味都算出,奶香比較重😌
  • 濱海伴香茅牛肉
2024-08-04 70 瀏覽
Happy Friday 都要ot 😵‍💫😵‍💫😵‍💫諗住7點開完會就收得工點知個會沒完沒了 心裡面默默地好想快d走🥲🥲🥲收工決定食好少少!😆行黎行去 最後又去返我飯堂🤣🤣🤣📍河內越式料理食過好多次喇呢間🤣鐘意佢又唔貴 又多選擇又減肥友好🌸🌸😝今次去油麻地呢間~開左冇幾耐 裝修都幾靚揀左越南火車頭$128好大碗 二人份量🤪牛展 扎肉 牛腩 牛丸 牛肉好足料好豐富 岩晒我咩都鐘意試😝牛展最好食 入味又夠軟腍軟殼蟹米紙卷 $73軟殼蟹炸得香脆 米紙份量十足 口細d都食到瀉晒😹😹😹米紙卷係減肥好友好既野食~平時我揀鮮蝦米紙卷多 又唔肥 感覺又滿足越式豬頸肉 $33跟餐加$33 就有 有炸蒜鋪面好香口椰青 好大個好清甜柚子梳打 連成罐梳打水加 仲加到兩杯~~~埋單二百幾蚊食到咁多野都幾滿足🥰🥰🥰📍河內越式料理 (油麻地)油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖#旺角食咩好 #減肥餐單 #happyfriday
Happy Friday 都要ot 😵‍💫😵‍💫😵‍💫
諗住7點開完會就收得工點知個會沒完沒了
心裡面默默地好想快d走🥲🥲🥲

收工決定食好少少!😆
行黎行去 最後又去返我飯堂🤣🤣🤣
📍河內越式料理
食過好多次喇呢間🤣
鐘意佢又唔貴 又多選擇又減肥友好🌸🌸😝

今次去油麻地呢間~
開左冇幾耐 裝修都幾靚

又唔肥 感覺又滿足

越式豬頸肉 $33
跟餐加$33 就有 有炸蒜鋪面好香口

椰青 好大個好清甜
柚子梳打 連成罐梳打水加 仲加到兩杯~~~
埋單二百幾蚊食到咁多野都幾滿足🥰🥰🥰

📍河內越式料理 (油麻地)
油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖

#旺角食咩好 #減肥餐單 #happyfriday
来香港时间长了慢慢喜欢上了越南菜,之前在尖沙咀看到过这家越式料理但是排队的人很多就一直没尝试。今天和朋友在附近逛发现这家新开的店不用排队就抓紧进来试一试。–🍜生牛肉汤河。这道菜是属于尝了一次就会爱上的越菜代表了!热汤焖熟的大片牛肉,滑嫩浓香,加上汤底的咸鲜和河粉的幼滑,一口满足。–🍤安南鲜虾纸米卷。顾名思义像纸一样透薄的米粉皮,Q劲十足,卷着硕大的虾仁和素菜,蘸着特调的酸辣蘸水,口感非常丰富–🔶店名:河内越式料理📍地址:油麻地弥敦道宝声大厦地铺#香港美食 #香港美食打卡 #香港美食攻略 #越南美食 #越南菜 #越南料理 #生牛肉 #河粉 #美食日常 #异国风情

🍤安南鲜虾纸米卷。顾名思义像纸一样透薄的米粉皮,Q劲十足,卷着硕大的虾仁和素菜,蘸着特调的酸辣蘸水,口感非常丰富[点赞R]

🔶店名:河内越式料理
📍地址:油麻地弥敦道宝声大厦地铺

2024-08-01 72 瀏覽
去完QE做野,行返去油麻地熱熱地,想食啲濕濕地嘅野~ 經過見到入面幾光猛企理就入去~啲姐姐招呼好好,話好食再幫襯,好親切~🔹河內生熟牛肉湯河🔹 估唔到咁大碗!賣相都好好~牛肉湯好香~熱辣辣浸嫩滑啲生牛肉~熟牛就好有唔同層次嘅口感~河粉好多,好入味~🔹越式香茅豬扒撈檬🔹食撈檬其實係食佢個汁,呢到汁唔會太酸,又唔會太重魚露嘅鹹,塊豬扒好大又好淋~都有香茅味~🔹河內小食拼盤🔹兩個人食份量太多,不過眼闊肚窄,貪佢有齊米子卷、扎肉、雞翼、蝦餅、春卷~好滿足~🔹椰汁三色冰、鮮芒西米露🔹消暑解渴之選~食越南嘢冇椰汁冰點得嫁~
[油麻地 - 性價比越菜]

去完QE做野,
行返去油麻地熱熱地,
想食啲濕濕地嘅野~
經過見到入面幾光猛企理就入去~
啲姐姐招呼好好,
話好食再幫襯,好親切~

🔹河內生熟牛肉湯河🔹
估唔到咁大碗!
賣相都好好~
牛肉湯好香~
熱辣辣浸嫩滑啲生牛肉~
熟牛就好有唔同層次嘅口感~
河粉好多,好入味~

🔹越式香茅豬扒撈檬🔹
食撈檬其實係食佢個汁,
呢到汁唔會太酸,
又唔會太重魚露嘅鹹,
塊豬扒好大又好淋~
都有香茅味~

🔹河內小食拼盤🔹
兩個人食份量太多,
不過眼闊肚窄,
貪佢有齊米子卷、扎肉、
雞翼、蝦餅、春卷~
好滿足~

🔹椰汁三色冰、鮮芒西米露🔹
消暑解渴之選~
食越南嘢冇椰汁冰點得嫁~

早兩星期幫襯過 食物不過不失性價比還可以 今天想不想食什麼 就再來幫襯了結果 這次體驗較不愉快被安排的位置是風口位 較冷 想更換一下位置看到店內仍有很多位置,便問短髮女職員更換位置短髮女職員稱裡面不能坐,不能換最後問其他職員才能換位😵‍💫等候食物期間 看到短髮女職員服務完客人便轉身就跟其他職員講食客壞話 非常不禮貌🫤點餐時已諮詢過埋單可給一張優惠券同時扣款最後埋單時 同樣是短髮女職員 她拒絕了 說多給你一張下次用 非常沒有信用 不會再來了~
早兩星期幫襯過 食物不過不失
性價比還可以 今天想不想食什麼 就再來幫襯了
結果 這次體驗較不愉快

被安排的位置是風口位 較冷 想更換一下位置
看到店內仍有很多位置,便問短髮女職員更換位置
短髮女職員稱裡面不能坐,不能換
最後問其他職員才能換位😵‍💫

點餐時已諮詢過埋單可給一張優惠券同時扣款
2024-07-18 212 瀏覽
這間越南餐廳好多間分店因為吃過很多次還是特別喜歡😊油麻地又新開了一間👏裝修風格清新環境不錯價錢都不算貴【越南火車頭】當然要來一份點里的鎮店之寶火車頭啦兩個人份量,超大份🥣食材也是相當豐富牛肉 、牛展、牛肉丸、肉餅加上青檸汁同小米辣好好味兩個人食好飽【極品牛三寶湯河粉】配料同火車頭一樣湯底清甜百吃不膩😋🥥飲品點了椰青同蜂蜜柚子梳打椰子好大一個透心涼夏天來一個真的好幸福😍📍 河內越式料理 (油麻地)油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖
這間越南餐廳好多間分店
因為吃過很多次還是特別喜歡😊
油麻地又新開了一間👏
裝修風格清新
環境不錯
價錢都不算貴

【越南火車頭】
當然要來一份點里的鎮店之寶火車頭啦
兩個人份量,超大份🥣
食材也是相當豐富
牛肉 、牛展、牛肉丸、肉餅
加上青檸汁同小米辣

🥥飲品點了椰青同蜂蜜柚子梳打
椰子好大一個
透心涼
夏天來一個真的好幸福😍

📍 河內越式料理 (油麻地)
油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖
2024-06-25 295 瀏覽
餐廳開正喺油麻地地鐵站一出嚟非常當眼嘅位置~方便得來價錢又夠晒實惠 唔怪得可以不斷返枱😌✔️河內特色綜合河粉 花心嘅我最鍾意一碗有咁多種類嘅餸 生牛肉,牛腩片,扎肉,雞絲,香葉卷 牛腩片厚切得嚟肥瘦均勻 中間仲有少少筋膜 生牛肉大大件 最特別嘅莫過於香葉卷 最初以為裏面係蝦滑/墨魚滑 點知原來兩邊都係牛肉嚟㗎 呢個組合又唔錯喎✔️越式炸蝦餅 蝦餅爽口彈牙好厚身 出邊輕輕煎過 唔會話有超厚嘅炸漿 ✔️越式香茅豬扒湯河 豬扒醃得好入味大大件同湯河分開上 香茅味好足 豬扒係唔係強炸 食落唔會話好熱氣 而且保留住肉汁 最鍾意店員有主動提供指天椒同青檸 呢兩樣嘢先係食越式湯河嘅精髓 當然唔少得有九層塔啦✔️越式豬頸肉 呢個豬頸肉真係半肥瘦 一咬落去好滑溜 而且充滿着油脂感 好味得嚟絕對邪惡✔️凍越南滴漏咖啡 滴漏咖啡製作需時 係好濃郁嘅咖啡香味 煉奶可以另上 不過朋友唔要🙂‍↔️✔️青檸梳打 呢度用嘅係新鮮青檸🍋‍🟩 而且上冰底嗰陣 店員已經將青檸嘅汁篤咗出嚟 梳打水成罐上 份量再多啲之餘 亦唔會走咗啲氣✔️上湯灼田園蔬 今日係田園生菜 上湯夠晒濃郁 仲
餐廳開正喺油麻地地鐵站一出嚟非常當眼嘅位置~
方便得來價錢又夠晒實惠 唔怪得可以不斷返枱😌

✔️河內特色綜合河粉
花心嘅我最鍾意一碗有咁多種類嘅餸
生牛肉,牛腩片,扎肉,雞絲,香葉卷
牛腩片厚切得嚟肥瘦均勻 中間仲有少少筋膜

✔️上湯灼田園蔬
今日係田園生菜 上湯夠晒濃郁 仲有啲炸蒜添

呢度嘅裝修好別緻 而且比一般嘅越南餐廳闊落
2024-06-23 239 瀏覽
這日係旺角開完會真氣難下。開足半日同老闆頂足半日。感覺好委屈自己。心裡決定要食返些去平衡自己的心態。決定係旺季附近找找。係這區食肆臨立之下。毫不考慮下衝了入去。安南鮮蝦米紙卷。米紙卷是我最喜愛的一款。師傅手藝做得一流。鮮蝦彈牙爽口。紙卷入口爽甜好咬口。加上醬汁一齊食。更加相得益彰。越式牛油雞翼。牛油雞翼要是不能拒絕的一個小點。香口美味。外脆內軟。肉汁鮮嫩。滿瀉。肉質彈牙。最緊要是一點都不油膩。見到碟上未有剩油存在。。

2024-06-23
越南菜近年成為我哋喜愛菜式嘅第三位,緊接日本菜同韓國菜。香港嘅越南餐廳選擇越嚟越多,唔通大家都同我哋一樣,越南越愛?近年越開越多分店嘅河內越式料理,早就聽聞餐廳質素唔錯,抵食又好味,今日我哋終於嚟到全新嘅油麻地分店,為悶熱嘅天氣,帶嚟一絲清新感覺。河內小食拼盤呢個小食拼盤真係充滿越南風味呀!除咗香茅雞翼之外,仲有充滿越南風味嘅扎肉、春卷、手打蝦餅同鮮蝦米紙卷,好豐富又可以同朋友開心share呀!我嘅最愛係鮮蝦卷同鮮蝦米子卷,蝦肉非常新鮮彈牙;而春卷亦充滿紮實嘅食材,包括粉絲、蘿蔔絲、木耳絲同埋芋頭蓉,口感十足!濱海拼香茅豬扒濱河係越南嘅特色,其實佢係一餅米粉,而米粉嘅上面會灑上乾蔥同蔥碎,加上今次嘅配料:香茅豬扒,夾埋生菜一齊食,食之前仲可以加少少魚露上去,令味道更加有層次,酸酸甜甜十分開胃。河內牛肉沙律天氣悶熱,所以另一個主菜就叫咗沙律嚟refresh一吓!牛肉配上青瓜絲、蘿蔔絲等爽口嘅沙律菜,加上微酸嘅特調醬汁,夠晒清新,非常醒胃。

河內小食拼盤

濱海拼香茅豬扒

河內牛肉沙律
2024-06-17
2024-06-20 150 瀏覽
是晚約了朋友食飯,來到河內食越南菜,店內坐無虛席,熱鬧非凡。坐了一張二人枱,店員好快送上餐牌,睇緊餐牌個陣,朋友好順手去櫃頭斟兩杯茶,原來係班蘭茶,仲好濃好好飲添喎。⭐河內特色綜合河粉朋友話好肚餓食個大碗麵,開頭想叫火車頭,但個碗係二人份量喎😆咁就試綜合河粉,貪佢有勁多餸😆有生牛肉、牛腩、雞絲、扎肉、香葉卷,湯頭鮮甜,加埋青檸汁、小辣椒更惹味。⭐越式春卷撈檬天氣咁熱食返個凍撈檬先,餸就揀咗要越式春捲,大大條包春卷住雜菜、肉碎同芋頭等,香脆有咬口,撈檬加上魚露酸酸甜甜解暑又好食😋⭐越式炸蝦餅朋友至愛炸蝦餅,鍾意佢香口又彈牙。⭐香茅牛肉三文治成日想食越式法包但唔係間間都有,見河內有呢個香茅牛肉味就叫一份試下,肥牛嫩滑好重香茅味,仲夾咗生菜、青瓜等夠清爽,最正係上面加埋芫茜、炸蒜、芝麻等更添香味😍⭐羅望子冰 & 鹹檸七跟餐叫特飲都係加十蚊,咁就梗係要叫特飲啦,叫咗一個羅望子冰同鹹檸七,前者酸酸地味道有啲似話梅😆而鹹檸七個鹹檸真係好夠鹹味,哈哈。餐廳原來冇加一,食咁多嘢都係二百幾蚊又幾抵食喎。

⭐河內特色綜合河粉

⭐越式春卷撈檬

⭐越式炸蝦餅
朋友至愛炸蝦餅,鍾意佢香口又彈牙。

⭐香茅牛肉三文治

⭐羅望子冰 & 鹹檸七

餐廳原來冇加一,食咁多嘢都係二百幾蚊又幾抵食喎。
2024-06-19
2024-06-20 82 瀏覽
Happy Friday決定唔煮飯,喺先生公司附近食埋晚餐先返屋企,佢推薦呢間開咗冇耐嘅越式餐廳,平民價錢但係質素唔錯。餐廳食物選擇多,仲有set Menu,追加小食同飲品都好抵食。生牛肉湯河湯底鮮濃,牛肉半生熟,放入湯底略為浸熟再食,入口嫩滑又不失肉香,加入青檸同辣椒更加惹味,非常推薦。蝦餅標榜鮮蝦手打,入口果然彈牙,味道亦鮮甜,而且即叫即炸,口感香脆而唔油膩,同樣推薦。軟殼蟹成隻上,切成兩三件方便食用,同樣係即叫即炸,肉質鮮美。牛肉串燒肉質嫩滑而且唔韌,配上特製嘅沙嗲醬同花生碎,香口惹味。清甜嘅椰汁配上新鮮芒果同西米,自然係冇得輸;先生最愛嘅三色冰同樣清新解暑,絕對唔少得。

河內生牛肉湯河

酥香軟殼蟹
香茅沙嗲牛肉串燒
鮮芒果西米  /椰汁三色冰
2024-06-19 52 瀏覽
📍河內越式料理 (油麻地)📍油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖🟡河內牛肉米紙卷 $54🟡法式牛油雞覽(4件) $54🟡椰青 $45在油麻地的河內越式料理試了河內牛肉米紙卷,每一卷都包裹著嫩滑的牛肉片和新鮮的蔬菜,米紙好薄但不易破,保留煙靭程度!法式牛油雞酥脆外皮包裹著多汁的雞肉,牛油香氣撲鼻,食到停唔到口。伊2款小食只需 $54,性價比極高。對於我成日都食唔落正餐嘅人,真係好正!又飽肚!因為超口渴,所以叫咗椰青!正到爆!超大個(手掌✋🏻咁大!)又甜好解渴!這裡的服務都態度親切,仲關心我夠唔夠飽haha,開心的一個人晚餐!
📍河內越式料理 (油麻地)
📍油麻地彌敦道554-556號寶聲大廈地下A號舖

🟡河內牛肉米紙卷 $54