2023-10-18 1102 瀏覽
Location: Shop B, G/F, Jade Centre, 98 Wellington Street, Central📝 Review: Calling all foodies looking for a delicious and affordable lunch option in Central! Today, I had the pleasure of trying out Tsim Chai Kee, a renowned restaurant that has been serving up Michelin-worthy noodles for years. Their signature dish features noodles with Wonton, Fresh Minced Fish Ball, and Fresh Sliced Beef. I couldn't resist trying all three toppings, and for only $49, it was a steal! To balance out my meal and

📝 Review: Calling all foodies looking for a delicious and affordable lunch option in Central! Today, I had the pleasure of trying out Tsim Chai Kee, a renowned restaurant that has been serving up Michelin-worthy noodles for years. Their signature dish features noodles with Wonton, Fresh Minced Fish Ball, and Fresh Sliced Beef. I couldn't resist trying all three toppings, and for only $49, it was a steal! To balance out my meal and add a healthy touch, I also ordered a side of vegetables for $19.

💭 Let me tell you, the food did not disappoint. Each bite was bursting with flavor, and the combination of the different toppings created a delightful symphony of tastes. The noodles were perfectly cooked, and the wontons were packed with juicy filling. The fresh minced fish balls and sliced beef added a satisfying protein element to the dish. As for the portion size, it was just right for me as a girl. However, if you have a larger appetite, you might want to consider ordering an extra portion or side dish.

⏰ Tsim Chai Kee is a go-to spot for locals and visitors alike, and it's easy to see why. The quality of their food, coupled with the wallet-friendly prices, makes it a must-visit for anyone in the area.
Wonton • Fresh Minced rish Ball • Fresh Sliced Beef
  • 至尊三寶麵
  • 三寶麵
  • 油菜
  • 牛肉雲吞麵
  • 招牌雲吞麵
  • 鯪魚球麵
2023-10-09 1004 瀏覽
同男朋友專程嚟食沾仔記雲吞麵呢間亦係我由細食到大,但由於搬離港島就好少再食。10月7日下晝2:00左右嚟到,居然要排隊,望入餐廳入面有9成都係遊客,內心亦心感不妙,所謂人怕出名豬怕肥。排咗10分鐘左右終於有得坐低,我哋叫咗一碗招牌雲吞麵、一碗至尊三寶麵、2枝豆漿。等咗少於5分鐘2碗麵就嚟到,第一啖飲啲湯,淡而無味,一啲大地魚香都無食食下仲好想落豉油落啲湯到;第二啖食啖麵,又硬又乾,好似未煮熟咁款,浸住湯嗰啲先叫勉強食得落口;第3啖食雲吞,係大隻但無蝦味嘅雲吞,真係食到暈,成碗嘢完全無靈魂,難食到極點男朋友食嗰碗至尊三寶麵仲食到面都黑晒難怪9成食客都係遊客,本地人都知訂唔好再幫襯最後埋單$108,真係食到一肚氣!NO NEXT TIME!!!!
同男朋友專程嚟食沾仔記雲吞麵
呢間亦係我由細食到大,但由於搬離港島就好少再食。

男朋友食嗰碗至尊三寶麵仲食到面都黑晒

難怪9成食客都係遊客,本地人都知訂唔好再幫襯
最後埋單$108,真係食到一肚氣!

NO NEXT TIME!!!!
2023-08-27 1249 瀏覽
收银大妈明显对本地人和内地人态度差别很大,来店里的有很多内地游客,不知道大妈在高贵什么?!不会再来。收银方式只有八达通和现金,不接受信用卡和任何网络平台支付方式,菜品也一般般,不值得排队。菜品样式很少,云吞一份也只有三颗,虾还是比较饱满,但是面非常难吃,汤也奇奇怪怪,比较咸,吃两口就咽不下去,面的成本也就几分钱吧,反正就是非常不值,很劝退。因为人多还不得不跟人拼台,就餐体验极差,匆匆忙忙吃完赶紧走了。提升一下服务和店面吧。
提升一下服务和店面吧。
2023-08-25 1010 瀏覽
米芝連食肆 餐牌非常簡單 只有幾項選擇· 三寶至尊麵 [$48]滑牛肉+鯪魚球+雲呑 睇落去係滿滿的份量 但其實ok啦 食完也不是太過飽 係個碗細先顯得個麵好多(都可能只係我的胃存在著一個黑洞 hhhhh)味道就是港式風味的細蓉🤪(雲呑麵)滑牛肉:真的超級滑嫩鯪魚球:超大一粒 又是勁滑嫩雲呑:有兩粒 都係超級好食的· 雙拼麵 [$44]轉了米粉 自選了滑牛肉+雲呑米粉口感都是特別好吃😋 始終都係米芝連餐廳 食物還是有一定保證的
米芝連食肆 餐牌非常簡單 只有幾項選擇
三寶至尊麵 [$48]

滑牛肉+鯪魚球+雲呑
(都可能只係我的胃存在著一個黑洞 hhhhh)
味道就是港式風味的細蓉🤪(雲呑麵)
滑牛肉:真的超級滑嫩
鯪魚球:超大一粒 又是勁滑嫩
雲呑:有兩粒 都係超級好食的
雙拼麵 [$44]

轉了米粉 自選了滑牛肉+雲呑
米粉口感都是特別好吃😋
始終都係米芝連餐廳 食物還是有一定保證的
2023-08-24 721 瀏覽
明明叫雲吞牛肉河外賣,我返到屋企發現俾咗麵,打去同佢講,佢仲要話:咁你介唔介意食咗佢吖?!如果唔係你咪攞返嚟囉!一句唔好意思都無😡如果我食得麵就唔使叫河粉啦 聰明豆

一句唔好意思都無😡
如果我食得麵就唔使叫河粉啦 聰明豆
雲吞牛肉河
2023-08-24
外賣自取
🐮沾仔記🐮🐮#hkbeeflover_米芝蓮🐮#hkbeeflover_中環• • • 🐮🐮評價🐮🐮至尊三寶麵 $49Three Toppings Noodle 應該係中環上班人士之選三寶,每個寶都勁大粒鮮牛肉完全被隔離搶focus 牛肉份量都多口感都不錯雲吞入面好多蝦蝦及豬肉比例均等鯪魚球新鮮連我平日唔鐘意食鯪魚球嘅人都食左半粒😂中環番工嘅你今日會唔會食沾仔記?我最鐘意係佢自家製辣醬加完落麵之後昇華哂 個人黎講對鹼水味唔抗拒仲有少少鐘意添😂😂😂加埋醋就仲正#態度比食物重要對於茶餐廳嘅態度就算惡劣啲我都覺得還好因為出面真係好多人等好似澳牛咁 快啲安排入座快啲有野食 好似呀媽催你咁 反而覺得幾正😂😂😂我咁諗係咪有問題🤣🤣🤣🐮滿分為5個emoji🐮評分也以性價比作衡量軟冧:☁️☁️☁️牛味:🐮🐮🐮• • •🐮男友總評分 🤎🤎🤎🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎
🐮沾仔記🐮

至尊三寶麵 $49
Three Toppings Noodle
至尊三寶麵

應該係中環上班人士之選
三寶,每個寶都勁大粒
鮮牛肉完全被隔離搶focus
牛肉份量都多
口感都不錯

雲吞入面好多蝦
蝦及豬肉比例均等

鯪魚球新鮮
連我平日唔鐘意食鯪魚球嘅人都食左半粒😂

中環番工嘅你
今日會唔會食沾仔記?

我最鐘意係佢自家製辣醬

🤎🤎🤎
🐮女友總評分
🤎🤎🤎🤎

2023-08-19
5 分鐘 (堂食)
至尊三寶麵
2023-08-19 407 瀏覽
15:15經過中環有小小肚餓 見到店面咁靚 就試試啦下午茶比午市更抵食 ,分量亦唔少雲吞麵冇乜梘水味,有蛋味,口感剛剛好雲吞都算大粒有肉汁👍🏻呢個鯪魚球真係大得誇張 ,好彈牙冇骨👍🏻配埋滑滑河粉好滿足
15:15經過中環有小小肚餓 見到店面咁靚 就試試啦

下午茶比午市更抵食 ,分量亦唔少

雲吞麵冇乜梘水味,有蛋味,口感剛剛好

雲吞都算大粒有肉汁👍🏻

呢個鯪魚球真係大得誇張 ,好彈牙冇骨👍🏻
配埋滑滑河粉好滿足

2023-08-14 355 瀏覽
稱之為舊式是要把這些食店跟今日香港現代食店分別開來。上世紀的香港人大多是勞動階層, 去食店為求填飽肚子, 食物選擇不多, 但由於專注, 食店的主打食物多講究色香味美, 沾仔記就是這樣的店家。被門口的米芝連推介貼紙吸引, 下午人流不多, 店員指示坐一個卡位。枱面有中文餐牌, 背面是日/英語的餐牌, 基本上只有三款食品:雲吞, 鯪魚丸及滑牛肉,  面款可配粗面, 幼面, 河粉, 米粉。入店當然是要食招牌雲吞面, 來到一碗熱騰騰的, 面條上有葱花, 雲昋按傳統做法被蓋在面條之下; 熱氣撲上鼻子聞到鹼水味令我相當興奮, 是兒時的氣味。面條爽滑, 三粒雲吞大大粒, 每粒蝦肉及猪肉比例恰當。有人不喜歡湯底有鹼水味, 但我認為這是真材實料的明證, 鹼水沒有影響湯底的鮮甜,  吃完後不會感到口渴。枱面古色古香的瓷瓶裝有自家製辣椒醬, 不太辣, 調味用剛剛好。

雲吞面

2023-07-31
雲吞面
2023-08-10 297 瀏覽
好多年前已經開始呢間雲吞麵檔,由當年$17食到以家要$39一碗,油菜就由$10食到以家嘅$19, 雖然價錢真係貴左好多,雲吞亦都細粒左,粒數都少左。不過有時間都會來食下,因為都仲好懷念以前果種港式嘅味道!
2023-08-10
2023-08-08 227 瀏覽
咁既食物都可以攞到米芝蓮 真係好笑. 食過20幾間雲吞鋪………衰過普通雲吞鋪……湯淡到無味 ………..雲吞又食唔到肉味 同中間有啲硬呢間係我唯一食到一半就唔想食既雲吞鋪
咁既食物都可以攞到米芝蓮 真係好笑.

食過20幾間雲吞鋪………

衰過普通雲吞鋪……

湯淡到無味 ………..

雲吞又食唔到肉味 同中間有啲硬

呢間係我唯一食到一半就唔想食既雲吞鋪
2023-07-28 305 瀏覽
至尊三宝简直是梦中情面,亲民的价格,无敌推荐,即使不喜欢云吞看的自己也能感受到不同的风味,建议加一点点辣酱真的是太美味了如果不用排队那就更好了,但是确实有着水准其他方面甚至都可以忽视啦美味最重要
美味最重要
  • 招牌雲吞麵
  • 至尊三寶麵
  • 三寶麵
  • 鮮牛肉麵
2023-07-14 542 瀏覽
食物質素不行,基本上好多面都冇得揀,店員服務態度嚴重參差,唔明白點解會有米芝蓮指南推介。店員不斷喺度趕客,未食完就已經係咁問可唔可以收嘢食。落單時候態度又差,完全唔俾人哋諗嘅時間。呢啲咁嘅鋪真係唔建議大家去,希望大家可以避雷,唔好唔信網上一啲吹出嚟嘅留言。基本上都係做旅客生意多,本地人唔會點樣食呢間。收銀姐姐服務態度幾好,但係樓面真係唔得,希望可以改善下。不論係食物,或者店員質素都應該提升下,唔好再俾呢啲毒瘤喺度禍害店舖。
2023-07-14
2023-07-14 536 瀏覽
餐廳裝潢富有中國色彩, 店面空間不大, 座位都是密密的, 舒適度以速食一碗麵來說, 也是可以接受的。餐廳提供中英日文餐牌, 方便本地及外籍人士點餐。雖然供應的食物款式不多, 勝在夠專注, 獲得米芝蓮推介多年, 質量仍能保持水準, 實屬難得。招牌雲吞麵 $38招牌雲吞麵有雲呑3大粒, 蝦肉滿滿, 爽口, 唯接位較厚較硬。麵條份量足又爽口, 雖有極微量鹼水味, 但不影響湯底味道。湯底清甜, 面有少量油, 入口明顯油滑, 亦潤滑了麵條。

招牌雲吞麵 $38
2023-06-18
2023-07-02 386 瀏覽
疫情之後香港飲食業開始回升。沾仔記的服務態度開始變壞。不針對所有員工,但是大部分都像以前那種強勢態度。今天我等朋友,先讓位給四人用餐,之後點了凍豆漿喝,又有三位客人過來,年輕服務員態度開始變壞,說這裡不能占座位。要不先在外面排隊。之後有位老員工態度好些,我就樂意再換去另一個拼座。這是什麼米芝蓮餐廳?我就不相信多數客人不理會,我會如實告訴其他讀者或遊客,看看這「沾仔記」有多囂張!全香港不只有一家雲吞麵店。好自為之!
2023-06-29 357 瀏覽
埋單$58比兩張$20,一張$10,一個$10蚊銀係食三寶河加可樂個呀嬸一開頭睇錯我比50就鬧我比1張$10蚊一個10蚊銀 搞到佢睇錯咁全部都係法定現金,我咁比法有咩問題先?一係你地話唔收現金咁我冇辦法既!未見過啲呀婆咁燥做乜! 跟住就要吹返乾張單,因為濕左,我話不如你找完錢再慢慢吹我唔理你!佢話:咁我都要吹乾先,我冇阻到你喎!呢種態度差劣成咁,不如你咁唔憤氣做樓面就唔好做! !食完唔理好唔好食都背脊骨落
埋單$58
比兩張$20,一張$10,一個$10蚊銀
係食三寶河加可樂

個呀嬸一開頭睇錯我比50
就鬧我比1張$10蚊一個10蚊銀 搞到佢睇錯

咁全部都係法定現金,我咁比法有咩問題先?
一係你地話唔收現金咁我冇辦法既!
未見過啲呀婆咁燥做乜!

佢話:咁我都要吹乾先,我冇阻到你喎!