2024-02-03 1130 瀏覽
今日行過紅磡附近心血來潮想食拉麵🍜 就嚟二刷泓一拉麵,上次就嚟食咗香港比較少有嘅背脂醬油拉麵,不過味道就麻麻,冇以前嘅混亂拉麵咁重口味咁出色😅我今次就嗌咗佢嘅招牌雞白湯拉麵$98👍🏻 麵條方面,係老闆親自製作拉麵條,加入了小麥,麵條除咗有煙韌仲有淡淡的麥味👍🏻 雞白湯的湯底以雞殼、雞骨等自家熬製8個鐘,成個湯底都係充滿雞嘅精華,我都差唔多飲晒成碗湯亦都唔口渴👍🏻😋 至於配菜方面,就有一個豚叉燒同一個雞叉燒,雞叉燒好嫩滑,豚肉叉燒亦都火炙過👍🏻 最值得一讚嘅係佢嘅筍同埋糖心蛋都係經過醬油漬,連我呢個平時唔食開筍嘅人都食晒佢嘅筍👍🏻 糖心蛋熟嘅程度啱啱好做到裏面流心,而且蛋黃亦都有醬油味,總體嚟講$98一碗拉麵值得大推,比背脂醬油好食,不過排隊等嘅時間會比較耐😅
我今次就嗌咗佢嘅招牌雞白湯拉麵$98👍🏻

2024-02-02
2024-01-31 890 瀏覽
一直都好想去呢間拉麵店試試,地址一啲都唔易揾,喺Openrice睇到喺民泰街,本來以為可以趕到11:35分過到去唔使排隊,點知揾唔到間店於是問路人,比人老點去附近間家維商場嗰間唯一燒鵝,去到先發現嗰位路人可能聽錯泓一係唯一,於是再問多幾個路人終於揾到間食店,11:45分趕到去食店門外排隊,而我係第七個啱啱可以坐到店內最後一個位。一坐低發現呢間拉麵店唔係咁專業,喺膠盒入面啲筷子同湯匙放得好唔整齊,成大咋擠入去咁款,喺日本係唔會見到有咁情况發生,地方亦都唔覺經常清潔。坐低即刻叫咗個招牌白雞湯拉麵,麵條比較幼身,並不如預期般爽滑彈牙,喝一口奶滑嘅湯頭,感覺雞味熬得唔夠濃郁,但嗰片叉燒同慢煮雞肉算肉嫩柔滑,隻流心蛋個流心程度啱啱好,配料如葱花筍絲亦正常,但整體唔會令人失望,但就無我期待嘅驚喜感覺。食完過後返屋企竟然肚瀉了幾次,我係一個唔易肚瀉嘅人,對上一次食到肚瀉都忘記咗幾多年前啦!我又食唔到佢地有酸宿味,所以我第一時間諗起可能同呢間店啲肉類煮得唔夠熟或餐具有關,希望店主可以正視。

2024-01-26 755 瀏覽
紅磡呢間拉麵長期排長龍,餐廳主打雞白湯拉麵🍜 見到好多人都叫雞白湯,但因為我本身麻麻哋雞白湯,所以就叫咗醬油湯底試下😆🍜 特製醬油拉麵 $82湯底好濃醬油味,但又唔會過份鹹,飲完都唔覺得好口渴好油膩😆 拉麵係較幼身,我一向都比較鍾意食粗身啲嘅拉麵,但估唔到呢款都幾好味🤤 軟硬度適中,而且好掛湯🧡 叉燒肥瘦適中,食落都好淋好易咬,另外雞肉好嫩滑,一啲都唔嚡🥰 最鍾意係佢粒溏心蛋🥚 流心效果做得好好,而且醬油味好入味😋當日係假期嘅夜晚7點左右,唔算好多人,大約等咗15分鐘就入得😝 價錢相對其他拉麵店都算平,可以再戰😆💜🥘 食物:8.5/10💰 性價比:8/10🪑 環境:6/10

🍜 特製醬油拉麵 $82

🥘 食物:8.5/10
💰 性價比:8/10
🪑 環境:6/10
2024-01-23 449 瀏覽
問一個好鍾意食拉麵嘅朋友,香港有邊間拉麵係好食,佢推薦左呢間!店舖細細,大約大多於十個位,而且未開門已經有人排隊,有少少日本嘅感覺拉麪麪質不錯,有彈性,湯底都好足料濃郁
拉麪麪質不錯,有彈性,湯底都好足料濃郁
2024-01-18 987 瀏覽
由佢啱啱開冇咩人排隊,到而家大排長龍。近期再加開太子分店,作為熟客倍感安慰。估唔到喺日本食過嘅虹吸做法嘅拉麵都有,自家製麵條喺重點,拉麵沾麵都正。湯嘅溫度一定夠熱,麵一定冇鹼水味,蛋一定有蛋味同流心,每件事都做到剛剛好。沾麵汁凍咗可以加熱,細心過韓國暖男。食咗兩次雞二郞限定店員就認得我,記性好過Chat GPT。希望嚟緊會有多啲新限定,有返雞白湯同魚介沾麵就好。十八區分店都有一間。泓一作為香港世一絕不為過。
由佢啱啱開冇咩人排隊,到而家大排長龍。
近期再加開太子分店,作為熟客倍感安慰。

沾麵汁凍咗可以加熱,細心過韓國暖男。
食咗兩次雞二郞限定店員就認得我,記性好過Chat GPT。

希望嚟緊會有多啲新限定,有返雞白湯同魚介沾麵就好。
十八區分店都有一間。

泓一作為香港世一絕不為過。
雞二郞(限定)
鰹魚拉麵
背脂醬油拉麵
叁一冷拉麵(限定)
雞白湯沾麵(失傳)
海老沾麵
鹽味拉麵
煮干拉麵(失傳again)
2024-01-05
15 分鐘 (堂食)
雞二郞(限定)
鰹魚拉麵
背脂醬油拉麵
叁一冷拉麵(限定)
雞白湯沾麵(失傳)
海老沾麵
鹽味拉麵
煮干拉麵(失傳again)
  • 雞白湯沾麵
  • 特製醬油拉麵
  • 豚骨海老沾麵
  • 魚介豚骨拉麵
  • 溏心蛋
2024-01-17 293 瀏覽
😍😍😍白雞湯麵推介,個湯好濃,好好味。會想再返黎食!排左半個鐘,建議6點前黎排,食到第一轉就唔洗排咁耐。餐廳得7個位,如何多人排都係建議下次先食,排太耐不建議。
  • 雞白湯拉麵
當日星期六11:55左右排隊,第二輪就入到去,舖頭得七個位,好細,但係拉麵款式都幾多,試咗最出名嘅雞白湯,同埋醬油拉麵雞白湯果然名不虛傳,湯底有好濃郁嘅雞味,鹹度適中,飲晒成碗湯都唔會覺得好口渴,麵質就正常,不過不失。試埋佢個醬油拉麵,都幾好味,清清哋,不過冇雞白湯咁令人驚豔。

2023-12-27 419 瀏覽
星期六中午到步後等左40-45分鐘。點左白雞濃湯拉麵和蝦湯沾麵。雞湯味是明顯食得出跟外面一般湯口味吾同有特色,偏少咸,但討好。但蝦湯感覺混了像花生醬的味,似為了增加濃稠度,可能係我味覺差,覺得吾太對味。2款粗幼麵都好食,而配的白雞肉和豚肉都吾算出色,雞胸肉滑但普通,豚肉似火腿吾似叉燒,難再回頭食。
星期六中午到步後等左40-45分鐘。
點左白雞濃湯拉麵和蝦湯沾麵。
2023-12-26 3136 瀏覽
位於紅磡的泓一拉麵店是小小的,但門外長期都是有一條人龍在排隊,一般週末假期會更困難。星期五下午大約1:45pm,算是過了食飯高峰期就來碰碰運氣吧,然而等了大概2、3分鐘就能夠入座了!店舖面積很細,包括了開放式廚房和並最多容納七位客人,客人與客人之間都是坐得擠迫的。第一次到來就試試她們最招牌的雞白湯拉麵($98)。拉麵的表面全部都是白色泡泡,底下的湯底程淡啡色,味道香濃,泡泡有突出的雞脂味,鹹度合適不會過鹹,不過飲得多當然是會有點膩啦。幼拉麵有點嚼勁,見到裡面有一粒粒麥粒,質地做得爽身,掛到有少許稠度又濃郁的湯底,配搭得不錯。肉的配料方面分別有叉燒和雞肉,前者不算肥,後者有點煙燻味,兩者味道正常。碗裡有一原隻雞蛋,醬油的味道剛剛好為雞蛋增添了一點香甜,蛋黃味道亦濃郁。吃完一整碗拉麵都幾飽肚,即使我喝了不少湯稍後時間也沒有感到口渴。食物味道不錯,偶爾吃到一碗熱騰騰的雞湯拉麵感覺溫暖又滿足,經常吃就太膩了,而需要排隊的話又未必太值得。在黃埔區若要食一碗雞白湯拉麵可以來這裡,豚骨湯拉麵的話轉個彎也有另一個好選擇

第一次到來就試試她們最招牌的雞白湯拉麵($98)。

午餐
2023-11-26 588 瀏覽
星期五約咗朋友食lunch。之前見到網上風評唔錯嘅泓一拉麵,就揀咗呢間一齊試試。去到個陣大約1點幾,前面有7個人,所以都等咗幾耐先入座。我哋都叫咗雞白湯拉麵。可能因為等咗好耐,對碗麵期望有啲高,我覺得碗麵只係中上,唔算得上超級好味 個湯幾濃下,好飲嘅。麵就正正常常常。溏心蛋ok,雞肉同豚肉都唔錯。總括嚟講,碗麵係好食嘅,如果唔使排隊,我都會偶爾再嚟食。另外一提,餐廳好貼心為女士準備咗橡筋紮頭髮,值得稱讚

另外一提,餐廳好貼心為女士準備咗橡筋紮頭髮,值得稱讚

終於食到呢個位置真係算唔上方便所以久仰大名都一直未黎試12點多D到已經有人龍,就咁睇得7-8個又唔算長,但原來入面得幾個位就算等8個已經要等半個鐘而且佢講明唔可以代排,所以我地都乖乖地唔敢輪流排住先再周圍行下雞白湯拉麵$98又真係幾好食,湯底濃而不膩,唔會有負擔感麵條係幼麵仲見到少少麥粒,麵條老實講就冇咩特別叉燒有雞同豬兩款,兩款都幾唔錯,好軟淋又唔係淋到梅MVP係糖心蛋,超入味濃香蛋味同超流心!你話驚為天人既話,當然冇日本咁正但係付出既時間成本亦冇咩好比較雖然呢度都係排,但同日本好食既拉麵黎比半個鐘真係唔算d咩下下同番日本比冇咩意思,除非你去日本同去紅磡差唔多條件而且佢價錢都唔貴,100蚊唔駛食到雞白湯,平過另一間開左好耐既雞白湯拉麵座O好多加餃子$25冇咩特別,就係大家自己係超市買果d日本餃子,係夠皮薄既煎完佢預設係將脆面放係底即刻將佢反轉咁就保持到脆皮好想知到底幾時去食先唔駛等咁耐
終於食到
呢個位置真係算唔上方便
所以久仰大名都一直未黎試

12點多D到已經有人龍,就咁睇得7-8個又唔算長,
但原來入面得幾個位
就算等8個已經要等半個鐘

雞白湯拉麵$98
又真係幾好食,湯底濃而不膩,唔會有負擔感
麵條係幼麵仲見到少少麥粒,麵條老實講就冇咩特別
叉燒有雞同豬兩款,兩款都幾唔錯,好軟淋又唔係淋到梅
MVP係糖心蛋,超入味濃香蛋味同超流心!

你話驚為天人既話,當然冇日本咁正
但係付出既時間成本亦冇咩好比較
雖然呢度都係排,但同日本好食既拉麵黎比半個鐘真係唔算d咩
下下同番日本比冇咩意思,除非你去日本同去紅磡差唔多條件

加餃子$25
冇咩特別,就係大家自己係超市買果d日本餃子,係夠皮薄既
煎完佢預設係將脆面放係底
即刻將佢反轉咁就保持到脆皮

好想知到底幾時去食先唔駛等咁耐
2023-11-11
  • 溏心蛋
2023-11-16 410 瀏覽
濃爆嘅雞湯拉麵,飲多幾啖都唔會覺得口渴,唔會太膩,湯底濃郁可口。麵質較爽口彈牙。配料有叉燒、雞胸肉、半熟溏心蛋,比較欣賞雞胸肉,肉質嫩滑淡味~The soup of the chicken white ramen is so rich that you won't feel thirsty no matter how much you drink it, it won't be too greasy, so the soup base is delicious in general. The noodles' texture is chewy. The ingredients include barbecued pork, chicken breast, and half-boiled soft-boiled eggs. I like the chicken breast the most, the meat is tender and soft~
雞白湯拉麵 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻
題外話/補充資料: 店面較細,座位有限,所以需要排隊:( 我哋大約1215到,等咗大約25分鐘先入到店鋪,建議早啲去xd The shop is quite small and seats are limited, so you need to queue :( We went here at 1215, so we waited for about 25 mins to get into the shop, recommend going earlier xd
2023-11-09
25 分鐘 (堂食)
2023-10-31 450 瀏覽
果然好味的✨雞白湯拉麵🍜長期人龍拉麵店,之前就算平日非繁忙時間來都排曬長龍,今日經過終於攝到個位可以一試距味道了!!餐牌餐具都放係檯面上,坐低店員會俾水杯你,可以自己斟凍水,有咩order同店員講就ok了,有幾款拉麵同沾麵可以揀,都幾多人喊辣醬油拉麵,但一場來到梗係要試咗佢人氣招牌雞白湯拉麵先啦~上菜好快!雞白湯拉麵湯底好濃郁,起晒泡濃郁的骨膠原,但一點也不油膩,有一塊自家製慢煮叉燒同一塊慢煮雞胸,慢煮叉燒好好味!微粉紅色浸下雞白湯之後再食會更惹味!雞胸肉就中規中矩,有少少鹹唔算太嫩,拉麵係小麥拉麵,可以見到一粒粒小麥咁,口感好好,整體都十分滿意!
果然好味的✨雞白湯拉麵🍜

2023-10-23 473 瀏覽
我排頭位試了這家食店人氣的雞白湯拉麵。這種湯底通常是由長時間熬煮的雞骨、雞肉和香料所製成,呈現出濃郁的雞湯風味。而這家的湯底的口感柔滑,令人感到舒適和滿足。而加入溏心蛋更是為這碗湯麵增添了額外的驚喜。溏心蛋半熟,蛋黃部分仍然保持著濕潤和綿密的狀態。當你將湯麵的湯底和蛋黃混合在一起時,蛋黃的豐潤口感和蛋白的絲滑口感完美融合,為湯麵增添了濃郁的口味和質感。拉麵的配料也是不可忽視的一部分,雞肉塊鮮嫩、蔥花和其他配菜亦幼細。這些配料的組合使拉麵更加豐富多樣,每一口都能品嚐到不同的滋味和口感。
我排頭位試了這家食店人氣的雞白湯拉麵。

2023-10-15 617 瀏覽
朋友見呢排新開,今日有時間黎試下。排隊時已經聞到有浸臭味,酸酸地upup 地咁,以為唔關佢哋事,上openrice,睇多次食評,有人話汆水味,有人話潮濕up味,我覺得似酸左既筍味,但我都唔信邪。門口有六七個人,排左大半個鐘,就入得去了。入面有四五個位吧,奶野,入到去都係咁臭但仍然唔信邪,叫左雞白湯拉麵,麵有鹼水味,但面質好的,豚肉比較咸,其他冇問題。食到一半,真係太能臭,未食完已經肚痛,拿拿林埋單!食完幾個鐘已經痾左三次,忍唔住喺廁所痛住打呢篇食評。
朋友見呢排新開,今日有時間黎試下。
排隊時已經聞到有浸臭味
門口有六七個人,排左大半個鐘,就入得去了。
入面有四五個位吧,奶野,入到去都係咁臭
食到一半,真係太能臭,未食完已經肚痛,拿拿林埋單!
食完幾個鐘已經痾左三次,忍唔住喺廁所痛住打呢篇食評。

午餐