2023-10-04 519 瀏覽
每次食弘一拉麵都要排好耐隊,最誇張係排個幾鐘,今次專登兩點幾嚟食,都要排20幾分鐘,不過真係好好食我每次去都係食雞白湯拉麵,今次決定食鹽味,朋友就叫雞白湯雞白湯拉麵 $9x我都算成日食拉麵,但泓一嘅雞白湯真係濃雞味得嚟,又唔會好膩,佢口感比較清,感覺比較似史雲生雞湯嗰種口感同味道個朋友覺得好食到,所有湯都飲晒鹽味拉麵 $8x鹽味拉麵相對比較清,但都好好食,湯底好清甜。特別欣賞佢嘅糖心蛋,做得好好好食,蛋黃流心度合適,又入味如果唔算係拉麵愛好者,我諗排咁耐隊真係唔算值得,始終門口排隊環境麻麻地,入邊又唔係坐得舒服,全間店得七個位,食完又要嗱嗱聲走。不過如果好鍾意食拉麵,真係一定要試

我每次去都係食雞白湯拉麵,今次決定食鹽味,朋友就叫雞白湯

雞白湯拉麵 $9x

個朋友覺得好食到,所有湯都飲晒

鹽味拉麵 $8x

不過如果好鍾意食拉麵,真係一定要試

• 溏心蛋
2023-09-12 609 瀏覽
一早黎到泓一潮聖,大概11點40 黎到已經有7,8 個人排緊隊鋪頭好細, 大概坐到8個人, 所以入唔到第一輪, 不過拉麵店勝在大家食完就會走人, 所以都係等多廿分鍾左右就入到去喇! 友人一早睇左網上食評想試佢既雞白湯沾麵, 但當日就只有海老沾麵, 所以我地都簡左佢既第一位 -- 雞白湯拉麵! 拉麵上有層薄薄的泡, 配上兩款蔥, 一隻糖心蛋,兩片叉燒,一片雞肉先飲啖湯,  雞味係有既, 但未算係濃郁, 而且有D 咸拉麵採用幼麵, 軟硬適中,  汁可以掛麵雞肉夠嫩, 還有淡淡的煙燻味, 幾特別! 另外糖心蛋都要讚一讚, 好入味, 一咬開, 好靚仔! 整體而言, 可能見網上評價都幾高, 所以原本對佢既期望都幾大但食完之後, 就覺得有D 言過其實, 我會話佢既雞白湯拉麵不過不失啦, 但就冇咩驚喜

先飲啖湯,  雞味係有既, 但未算係濃郁, 而且有D 咸
拉麵採用幼麵, 軟硬適中,  汁可以掛麵

2023-09-09
30 分鐘 (堂食)
2023-09-10 383 瀏覽
首先間野拉麵係正常,但門口排隊有一陣骨湯飛水既血脂臭味,有煮野就會明,排咁耐聞咁耐。重有唔好彩坐左最入位,你一樣會聞到佢哋煲湯飛水味。我真係唔明點解重有人會排隊。你地聞唔到?
重有唔好彩坐左最入位,你一樣會聞到佢哋煲湯飛水味。
我真係唔明點解重有人會排隊。你地聞唔到?
2023-08-21 440 瀏覽
共六款湯麵一款沾麵鋪頭相當之細只有吧枱七個位都坐得少少迫Staff身兼多職日本feel揀咗鰹魚拉麵 $88湯幾清幾好飲有兩片雞肉 不是我喜好麵質都係麻麻地啱口味只收現金同八達通

共六款湯麵

有兩片雞肉 不是我喜好
麵質都係麻麻地啱口味

只收現金同八達通
2023-08-20 322 瀏覽
呢間小店位於德民街,喺nomad burger隔離,唔算好起眼,如果唔專登搵嘅話未必會留意到,而且都幾世間入面剩係得大約八個位,幾次去到都要等一陣🤣✨雞白湯拉麵🍜$88✨海老沾麵🫕$98今次去同朋友試咗呢兩個拉麵,首先講吓佢個雞白湯拉麵,一睇就覺得佢個湯好creamy同埋好多泡沫😋個湯飲落好重雞油味,食到個口有啲黏,成碗食晒都幾漏,雞叉燒就不過不失,個面就用咗偏幼每嘅面,所以就唔會太彈牙,不過自己都覺得可以接受。個人就鍾意過海老沾麵多啲,一上到嚟已經聞到佢蝦味超級香😍飲落都好鮮甜好濃郁,同埋面頭都有浸蝦油同埋蝦米,佢地沾麵用嘅麵就比較特別,係用左小麥扁麵,食落好彈牙,但係可能因為冇坑紋嘅關係所以就冇咁掛湯,另外慢煮叉燒嘅肉質嫩滑,一啲都唔鞋,整體來講都算唔錯🥸
✨雞白湯拉麵🍜$88
✨海老沾麵🫕$98
  • 海老沾麵
2023-08-19 287 瀏覽
平日晏晝嚟啱啱開舖冇耐已經好多人排隊,好彩喺開始排隊前入到去坐就一定唔舒服㗎啦,人同人之間坐得好近,張凳亦都係一啲唔舒服嘅木製圓凳,大概八個人手踭貼手踭咁食拉麵今次叫咗雞白湯拉麵,賣相其實冇其他相同評價嘅雞白湯拉麵咁靚仔湯頭方面十分夠熱,佢唔係好純嘅雞白湯,而係加咗醬油,所以食落會比其他雞白湯拉麵舖嘅較為濃味,但我個人就對加咗豉油嘅雞扒湯都唔太反感所以都幾鍾意,而打出嚟嘅泡沫,亦都令成個湯更加濃郁細膩拉麵麵質方面煮嘅軟硬程度啱啱好,微微偏硬,係我鍾意嘅口感,而本身麵條方面亦都有心機,係食到明顯嘅麥味,呢個相比其他餐廳係做得好嘅,麵條嘅掛湯程度都十分好叉燒方面不過不失,冇特別亮眼之處,但亦絕對唔難食整體嚟講呢碗雞白湯拉麵係屬於中上水平,但如果要天氣咁熱底下喺門口排咁耐隊,入到去坐低又唔舒服嘅話我都唔會再排隊入呢間嘢食

叉燒方面不過不失,冇特別亮眼之處,但亦絕對唔難食

2023-08-02 458 瀏覽
尋日同男朋友特登去黃埔朝聖,喺黃埔站出口行咗冇耐,就見到個鋪面,唔難搵嘅。入到去佢大概得六個吧枱式座位咁,杯凍水都好夠凍,但係個冷氣吹到正就略嫌有啲凍得滯。我叫咗個鰹魚拉麵,男朋友叫咗個雞白湯拉麵同一份大阪燒餃子。鰹魚湯底都可接受,但係覺得有少少偏苦,夾住啲柴魚片一齊食就比較平衡啲囉個味。拉麵入邊有兩片豬肉叉燒,一片雞肉叉燒,味道都唔錯,由其是雞肉叉燒尚算嫩滑。但係啲蔥花就略嫌粗鞋咗少少,可以揀啲更幼細嘅蔥花比較啱口味。個日本雞蛋都算係出色嘅,流心蛋,係堅係日本雞蛋嚟嘅,處理得唔錯。但無咩話食完無咩特別既感覺。雞湯都Ok 🐓,我始終唔鐘意飲太杰既湯底,但男朋友就覺得好好味🤪 ,餃子不過不失,都煎得唔錯嘅,唔會好林,味道都還可以一試

2023-07-30 352 瀏覽
店鋪細小,只有大約八個座位,假期一般都會大排長龍。老闆在店內自設製麵機,親自製作拉麵條,而且拉麵加入了小麥,有淡淡的麥味,讓麵條更煙韌有口感。店舖主打自家製濃郁豚骨湯底,經過十多小時以上熬製,味道濃厚。不過最出名卻是店舖的雞白湯。雞白湯的湯底以雞殼、雞骨等自家熬製8個鐘,再用攬拌機攪至起泡,口感順滑,味道香甜,有淡淡雞油香。 不過配搭的雞胸肉質略為粗糙乾身,相對失望。

店鋪細小,只有大約八個座位,假期一般都會大排長龍。

聽人地講哩間雞白湯拉麵好好食!經過成日都見到大排長龍今次專登早D去 唔洗排隊排咁耐~終於可以黎朝聖下🤪▫️雞白湯拉麵🍜 $98一上枱 雞白湯會打到起哂泡 湯底會比較杰身溏心蛋煮得岩岩好 配上奶白色既雞白湯 湯底好濃郁!唔會死鹹👍🏻而且每啖麵都好掛汁 果然係好出色🤤▫️ 特製醬油拉麵🍜 $82簡單而又清澈既醬油湯底配上香油 入口有種舒服感簡單得黎又唔會油膩~▫️大板燒風餃子🥟 $36表面煎得香脆 肉汁都Juicy沙律醬同木魚片好足夠😂🔸總結⭐️值得推介:雞白湯拉麵⭐️.都真係網上所講~值得食!而且都高水準👍🏻 價錢可接受!.因為餐廳店鋪比較細 全bar枱 座位得7-8個,等候入座都需要小小時間.餐廳都有細心位值得讚~ 就係有準備紮頭髮既橡筋 放左係枱面比客人,方便食拉麵既時候可以紮起頭髮🙌🏻
聽人地講哩間雞白湯拉麵好好食!
經過成日都見到大排長龍
今次專登早D去 唔洗排隊排咁耐~
終於可以黎朝聖下🤪

而且每啖麵都好掛汁 果然係好出色🤤

▫️ 特製醬油拉麵🍜 $82
簡單而又清澈既醬油湯底
配上香油 入口有種舒服感
簡單得黎又唔會油膩~

▫️大板燒風餃子🥟 $36
表面煎得香脆 肉汁都Juicy
沙律醬同木魚片好足夠😂

🔸總結
⭐️值得推介:雞白湯拉麵⭐️
.都真係網上所講~值得食!而且都高水準👍🏻 價錢可接受!

2023-04-08
20 分鐘 (堂食)
2023-07-09 370 瀏覽
This chicken soup ramen restaurant that exceeded my expectations in every way. As soon as I walked in, I was greeted by a warm and inviting atmosphere that made me feel right at home. The decor was simple and modern, which added to the coziness of the place.But the star of the show was undoubtedly the food. I ordered the chicken soup ramen, which was simply outstanding. The broth was rich and flavorful, with just the right amount of saltiness and umami flavor. The noodles were perfectly cooked,

But the star of the show was undoubtedly the food. I ordered the chicken soup ramen, which was simply outstanding. The broth was rich and flavorful, with just the right amount of saltiness and umami flavor. The noodles were perfectly cooked, with a nice chewy texture that complemented the broth perfectly. And the chicken was tender and juicy, cooked to perfection.

Overall, I would highly recommend this chicken soup ramen restaurant to anyone looking for a delicious and satisfying meal.
2023-06-22
2023-06-14 519 瀏覽
晏就兩點半三點 諗住應該無咁多人就去睇下食唔食到 去到門口都有四個人排左大概20mins 到 終於可以入去食叫左雞白湯拉麵 一黎到就見到個湯好豐盈 好creamy 咁 試一試個湯底 真係好濃郁既雞味而佢塊雞同豬既肉質都好嫩口 真係聞名不如見面
晏就兩點半三點 諗住應該無咁多人
就去睇下食唔食到 去到門口都有四個人
排左大概20mins 到 終於可以入去食

而佢塊雞同豬既肉質都好嫩口 真係聞名不如見面

下午茶
泓一拉麵開業八年,原址大圍,後搬到紅磡,人氣一直高企。老闆兼大廚Tommy有超過10年煮拉麵經驗,曾跟從日本師傅學藝。假日我6:30左右開始排隊,前面有6個,等了30-45分鐘 (天氣炎熱係有少少辛苦💦)。🌇裝修:木系日本拉麵小店裝修,店內只有7個座位,地方淺窄,空調偏細,不算舒適。🫶雞白湯拉麵 $98🍜雞白湯拉麵的湯底以大量雞殼、雞腳、雞翼尖、全雞等熬成奶白色,好足料咁用心熬煮;上碗後再打泡令湯底更順滑creamy。湯底鮮甜,雞香濃郁,比起座銀無咁濃味,無咁油膩(有好有壞),價錢也比較親民,值得一試。🍜店內自設製麵機,自家製新鮮麵條,十分有誠意。麵條中幼,頗煙靭,中度掛汁!🍜拉麵亦配一塊慢煮薄切叉燒、一塊慢煮雞胸和一隻溏心蛋。肉入口尚算軟淋,但如果叉燒肥少少、雞再嫩滑少少會更好。溏心蛋不錯,咬開流出蛋汁,蛋味香!🫶背脂醬油拉麵 $88背脂醬油拉麵雖然用咗豬油熬制,但比起白雞湯無咁濃味,十分清甜,適合鐘意食簡單清湯底嘅人。🫶日式餃子 跟拉麵加$25有5隻,足夠二人分享,不算太油膩,但亦不算太脆香,不叫亦可😅🫶免費提供自助冰水✍️整體:拉麵好食,兩碗各適合唔同人食。我自己好鍾意雞白湯嘅cr

🫶雞白湯拉麵 $98

🫶背脂醬油拉麵 $88

🫶日式餃子 跟拉麵加$25

🫶免費提供自助冰水

✍️整體:拉麵好食,兩碗各適合唔同人食。我自己好鍾意雞白湯嘅creamy濃郁,朋友就鍾意醬油嘅清甜。食完兩碗,我地都無口渴,應該無落味精!至於同座銀比,真係各有千秋,個人覺得座銀略勝一籌,雖然貴好多,但座銀嘅湯再濃郁啲,雞再滑d,環境坐得舒服好多,仲有juicy炸雞食。但我覺得如果你鍾意簡單清甜、唔油膩嘅湯底,同埋追求性價比,你會鍾意泓一多d!如果唔洗排長龍,可encore!
👅味道⭐️⭐️⭐️⭐️
📸打卡⭐️⭐️
🌃環境⭐️⭐️
💸性價比⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💰人均:$100
😎Encore指數:90%
2023-06-11
40 分鐘 (堂食)
  • 背脂醬油拉麵
、泓一拉麵成日見到人推薦,想試好耐,但係見個個都話去到要排好耐隊,所以就打消左呢個念頭。今次終於下定決心去試!食完完全冇失望!不過要排咁耐隊食就要諗諗了。  1️⃣雞白湯拉麵($98) 每碗拉麵本身都有筍、蔥、慢煮雞胸、叉燒同埋一隻溏心蛋。一上台,奶白色既奶泡完全遮蓋曬底下既配料。湯底係好香濃既雞湯味,唔會油膩亦都唔會過鹹。慢煮雞胸好滑!然後佢地既糖心蛋又係非常出色!入曬味而且中間係橙黃色既好好食!最特別既一定係佢地既麵🤩有啲黃色一點點咁,食落有咬口得黎帶少少麥香~  2⃣️海老沾麵($98) 個沾麵都唔錯!本身就係衝住佢既雞白湯拉麵而來,冇諗過佢地既沾麵都幾好食!麵條比起拉麵果款再粗身啲,口感更加彈牙,而且都係果種有啲小麥點點既麵條😌海老味道都幾濃!掛汁!
  1️⃣雞白湯拉麵($98)
2⃣️海老沾麵($98)
海老沾麵
2023-05-24 295 瀏覽
平時唔食拉麵 覺得好貴又唔好食咁啱去演唱會 朋友想試下所以就陪佢食食完覺得好驚喜 所以第二次帶埋老公食黃埔站A出口行5分鐘就到兩次去都係1800左右 已經排哂隊等開門最慘係未齊人嘅話就只好讓俾其他人先入面空間好細 坐位得6到8個人擺袋嘅位都冇 只好放係大髀啦🔸雞白湯拉麵 $98嗌完等幾分鐘就遞俾你雞白湯勁濃 個濃係我嘅接受範圍最頂點如果佢再濃啲應該會好膩加上有埋泡泡 所以個湯好creamy 好好味內配雞肉同叉燒 雞肉平淡啲冇乜味反而叉燒就好食啲麵就係直身幼麵 掛到湯又唔會話太硬太冧糖心蛋做到入面流心效果🔹背脂醬油拉麵 $88同雞白湯唔同嘅係個湯上面係背脂 以為好油膩其實又唔算當然比較起雞白湯 個人覺得冇咁驚喜不過整體上個香味同醬油湯都唔錯有機會都想試埋其他湯💬對於平日對拉麵興趣甚少嘅我嚟講 呢間係幾啱口味 尤其雞白湯係真係驚喜到我
平時唔食拉麵 覺得好貴又唔好食

不過整體上個香味同醬油湯都唔錯

有機會都想試埋其他湯

2023-05-18
2023-05-24 306 瀏覽
久仰大名嘅人氣雞白湯拉麵,第一次經過見到大排長龍,所以就放棄咗。今次特登趁平日中午12點去排,去到前面有6個人左右,望入去鋪頭得7-8個座位,以為可能要等至少個半鐘,好彩大概等咗45分鐘左右就入得啦🤓雞白湯拉麵 💰HK$98呢到主打就係好濃郁嘅雞白湯拉麵,而鍾意淡口味嘅我就決定試吓呢個招牌菜,感覺上冇豬骨濃湯咁油膩。點知碗麵一嚟到嗰陣就見到佢係奶白色嘅湯底,碗旁邊仲有啲起泡嘅感覺,即刻忍唔住試咗啖湯先,果然係預期之中咁好濃郁🤤美中不足係我唔記得咗走佢表面嗰啲菜同埋洋蔥,呢兩樣嘅味道有啲生。溏心蛋就正正常常,自家小麥拉麵有咬口,但略嫌掛湯唔係好夠。個湯真係好好飲好creamy,不過食到最後覺得有啲漏,所以食唔晒啲小麥拉麵🙈不過環境就偏細,坐得唔係好舒服,如果地面再大啲就好了。總括嚟講係如果下次唔使排隊就會再食,要排好耐隊就可以免了,冇想像中咁值得排隊~

雞白湯拉麵 💰HK$98

2023-04-25
45 分鐘 (堂食)