2019-07-25 51 瀏覽
咁岩放假同朋友去食飯,上網見泰原咪評語不錯,於是約好朋友聚聚,食下泰國餐 。餐廳以原汁原味泰國餐為主打,但價錢唔貴,所以好多人我地黎食下午菜,價錢好抵泰式豬頸肉幾好味,個豬頸肉都好重味,但又唔會好油膩,幾好味 ~~個肉味係尾道慢慢滲出黎 ,朋友都話幾好食。午餐有埋飯配,係另一種風味,口感都幾得意,個醬好滑好香甜 !!入口 煙煙韌韌咁 豬頸肉份量都幾多,,連埋飯仲好食個餐跟左2杯野飲,我地叫左泰式紅豆冰 個口感得意 ,唔會太甜 !! 幾特別 ~~

餐廳以原汁原味泰國餐為主打,但價錢唔貴,所以好多人

我地黎食下午菜,價錢好抵
個肉味係尾道慢慢滲出黎 ,朋友都話幾好食。

個餐跟左2杯野飲,我地叫左泰式紅豆冰
個口感得意 ,唔會太甜 !! 幾特別 ~~
2019-07-23 32 瀏覽
同朋友返完夜校,係附近食野,屋村都有泰國菜,真係估唔到。依間泰原味,唔知好唔好食呢?軟殼蟹咖麵包哩好特別,口感同味道同其他餐廳完全唔同,最正係超足料,香得黎又夠辣,但又唔會蓋過食物嘅香濃味。一試難忘🤩份量都好似正常咁,軟殼蟹特別好食,最重要係熱辣辣,味道特別唔同。椰汁湯味道都唔錯,個擺盤已經好靚,入口好新鮮,個汁都唔錯。湯既份量都好多,不過小心熱呀。最後食完坐多陣,見多人就早d 走。唔想霸住個位太耐。
椰汁湯味道都唔錯,個擺盤已經好靚,入口好新鮮,個汁都唔錯。
湯既份量都好多,不過小心熱呀。
最後食完坐多陣,見多人就早d 走。唔想霸住個位太耐。
2019-07-21 43 瀏覽
同朋友放咗工去食飯,去屋企附近就最方便啦,雖然住依頭,但都好耐無黎,因為好小係附近行街,依度都變左好多!跟住同朋友黎左泰完味食泰國餐這個豬頸肉飯都唔錯, 絕對是2人份量. 點精緻又可愛. 而品嚐的次序係由豬頸肉點上醬汁.再配飯一起吃.食落都幾彈牙; 味道口感都唔錯, 脆卜卜又唔會好油, 入口仲好飽滿食完都有半飽. 味道都幾特別.海南雞都幾好食, 味道清新; 同飯一齊放入口, 味道都幾得意.最後黎杯紅豆冰 為午餐畫上完美的句號.

食完都有半飽. 味道都幾特別.

最後黎杯紅豆冰 為午餐畫上完美的句號.
  • 海南雞
2019-07-21 32 瀏覽
早幾日去左調景嶺,有親戚住依頭,特登黎探下佢.之後同佢地行下街,好耐無黎,依度都變左好多!跟住同朋友黎左泰原咪食泰國餐,朋友好鍾意泰國,所以岩曬佢!我地叫左好多野食,不過都係午餐為主,所以唔貴.我就食左海南雞飯,味道特別又豐富,雞肉好嫩滑肥美,配菜香甜好清新,入口超滋味,配埋醬汁夠曬香口!賣相好靚,而且真係好惹味,好好食。飲埋紅豆冰仲滿足,即叫即做,幾好飲架!唔多冰,紅豆豐富,口感好豐富啊!依度既食物價錢唔貴,好抵食!下次會約其他朋友再黎試晚餐。
下次會約其他朋友再黎試晚餐。
午餐
  • 海南雞飯
2019-07-18 68 瀏覽
一入到黎餐廳環境好大,乾淨企理,而且坐得好舒服,首先大力推介椰子紅豆冰,我叫左少冰多奶,好好飲,甜度啱啱好,而且幾大杯,紅豆好咬口,到食物個part, 我同朋友叫左個椒鹽軟殼蟹,海南雞飯,雞肉沙嗲串燒同埋泰式酸子肉碎明爐烏頭,椒鹽軟殼蟹份量好足,5件大大件,醃得非常入味,建議撈飯食,海南雞飯多肉,乾淨,油飯出色,雞肉串燒肉質嫩滑,配沙嗲汁簡直係完美,最後烏頭先特別,整個爐頭即席烘熱返,整條魚上菜,大量配料,魚啖啖肉而且鮮甜,最啱我呢啲唔中意食骨既人,配埋酸汁又另一番風味👍

2019-07-17 30 瀏覽
放假約了朋友,來到這家泰國菜餐廳,地方面積頗大,環境不錯店員會主動給水我們,服務十分有禮食物很快來到,每樣東西都不錯泰式炸物拼盤, 整體嘅味道都不錯,每款很香口,入口也很鬆化,味道和賣相都不錯炸春卷肉嫩爽口,而且炸得香口,口感不錯,是我吃過最好吃的炸春卷。是我認為這裡最好食的一個食物,尤其肉在口腔中很好味甜品拼盤也不錯,椰汁糕很有味道,價錢不貴整體來說,幾款食物的外觀及味道有不錯的表現,實在是食得悠閒輕鬆自在
放假約了朋友,來到這家泰國菜餐廳,地方面積頗大,環境不錯

店員會主動給水我們,服務十分有禮
食物很快來到,每樣東西都不錯

是我認為這裡最好食的一個食物,尤其肉在口腔中很好味

甜品拼盤也不錯,椰汁糕很有味道,價錢不貴

2019-07-11 67 瀏覽
同朋友睇戲之前食D野先,我地黎左泰原味。想不到平日的夜晚都差不多full house。被安排在卡位實在太好了,感覺很relax,亦較有私隱! 個湯比我預期好吃,辣味夠,不會淡味,份量合理,吃得過!對女生來說有驚喜賣相不錯,而且味道很新鮮,是真材實料的,食完十分開胃 泰式海南雞飯,飯質粉嫩軟滑,豐腴入味,味道恰好,很不錯!而且上枱熱騰騰,很好吃。看著那白煙徐徐上升,就知道這是新鮮熱辣剛剛炒起!菠羅新鮮,份量比想像中還要大,味道不錯!滿意!賣相吸引。價錢以泰式海南雞飯來説不算貴,份量足夠兩個女仔食,加上擺碟別有一番心思,大力推薦。咖哩軟殼蟹也是不錯,咖哩很香濃,很好吃餐廳的加分位是環境真的很舒服!至少和朋友聊天不會被旁邊那枱聽到。舒舒服服享受一餐。
同朋友睇戲之前食D野先,我地黎左泰原味。
想不到平日的夜晚都差不多full house。

被安排在卡位實在太好了,感覺很relax,亦較有私隱!

賣相不錯,而且味道很新鮮,是真材實料的,食完十分開胃

咖哩軟殼蟹也是不錯,咖哩很香濃,很好吃

2019-06-23 66 瀏覽
朋友住調景嶺,約左佢係果頭見面,見到呢間泰原味,好似好特別,就入左去食喇!繁忙時間等左一陣先有位,屋村餐廳多數都比較多人,不過證明餐廳應該係有質素,唔駛驚中伏餐廳環境有情調而優雅,以木色系列為主的餐桌椅,特別有泰味!燈色都特意調得比較暗,好適合情侶呢!先來一個南薑椰汁海鮮甜酸汁味道剛好不會太酸或太辣湯味濃郁,沒有味精的味道再來一個泰式麵包軟殼蟹,真的很大隻味道新鮮,蟹肉份量多,入口滑溜,咖哩份量十足,十分好吃 小食拼盤全部都係香口野食,味道好好,一定要試泰原味 將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓249號舖

餐廳環境有情調而優雅,以木色系列為主的餐桌椅,特別有泰味!

燈色都特意調得比較暗,好適合情侶呢!

先來一個南薑椰汁海鮮
甜酸汁味道剛好
不會太酸或太辣
湯味濃郁,沒有味精的味道

再來一個泰式麵包軟殼蟹,真的很大隻
味道新鮮,蟹肉份量多,入口滑溜,
咖哩份量十足,十分好吃

小食拼盤全部都係香口野食,味道好好,一定要試

泰原味
將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓249號舖
2019-06-21 61 瀏覽
兩個細路及姐姐12:25 坐低,叫了金邊粉及蟹肉炒飯,等左 30分鐘只來飲品,其他遲過佢地都食緊,個女已經追問3次並同伙記講趕時間,但都冇人理佢地,最終等了40分鐘埋單飲品,唯有過隔離麥當奴食個飽,再趕去睇牙醫。你公司成個 lunch黃金時間 個張檯,淨係做左兩杯飲品,真系恭喜哂。
外賣送餐
2019-06-21 42 瀏覽
好耐無食泰國餐,今日約左朋友,終於食到之前見過泰原味已經覺得餐廳好像很神秘~但就沒有深入了解過。今更朋友提議吃泰國餐,居然帶我來到一直很好奇的餐廳,太巧合了!因為是第一次吃這家,所以就點最基本的,試試它家的基本功哈哈哈~點了南薑椰汁海鮮湯 一看到就覺得太有氣勢了吧!味道很可以喔~海鮮肉質一點都不硬,有彈性鮮味十足,而且十分新鮮,味道加分不小!青咖哩朋友說很好吃,不會太油膩,但又很有味道,口感也不錯下次會再來,因為真的不貴
好耐無食泰國餐,今日約左朋友,終於食到

一看到就覺得太有氣勢了吧!味道很可以喔~

青咖哩朋友說很好吃,不會太油膩,但又很有味道,口感也不錯

下次會再來,因為真的不貴
2019-06-19 44 瀏覽
終於有假期了,連踩了20天,很辛苦由於最近工作比較忙,下班都比較夜,很小約朋友,難得這天可以早下班,立刻約朋友去吃晚飯得知家裡附近有一家泰國餐開了,當然要和朋友去食!侍應安排我倆坐近窗,所以可看到附近的夜景,環境也挺有情調。 多心的我們先點小食拼盤,可以試到招牌小食,包括有泰式炸蝦餅和春卷。其中我最喜歡炸蝦餅,炸得香脆香口,而且又鮮又有口感,令我一口接一口。而咖哩包軟殼蟹也十分出色,做法像是炸雲吞,但裡面是香噴噴的青咖哩餡料,不會太辣,卻十分香口美味!另外,我們還點了燒豬頸肉 豬頸肉真是令人驚喜,上菜時已覺豬頸肉很大隻,感覺正宗。豬頸肉乾身完整,不會太碎,很香很惹味,而且有加上像酸梅醬甜甜酸酸的,味道很好亦感覺很新鮮!價錢合理,下次和朋友會再來
終於有假期了,連踩了20天,很辛苦

得知家裡附近有一家泰國餐開了,當然要和朋友去食!

侍應安排我倆坐近窗,所以可看到附近的夜景,環境也挺有情調。

另外,我們還點了燒豬頸肉

豬頸肉真是令人驚喜,上菜時已覺豬頸肉很大隻,感覺正宗。

價錢合理,下次和朋友會再來
2019-06-18 31 瀏覽
星期6到了調景嶺探朋友,想不到這兒也很漂亮,環境幾靜,過幾年搬來這邊也不錯在街逛累了就想找個地方吃點東西休息一下。有時候在茶餐廳吃午餐也要$6,70,這間藍泰原味就顯得很化算呢😝餐,食物味道也不錯~~食物很快上枱了,泰式豬頸肉飯味道不錯,味道十分香脆,點上醬汁更好吃,值得一試飯粒口感綿綿糯糯的蠻特別,飯粒煙韌,味道不錯另外點了一杯紅豆冰,味道帶清香,不會死甜,不錯吃,很有咬口,而且帶點椰香很好吃看到別枱的食物,看起來也很吸引,下次可以來試試

飯粒口感綿綿糯糯的蠻特別,飯粒煙韌,味道不錯

看到別枱的食物,看起來也很吸引,下次可以來試試
2019-06-17 1123 瀏覽
今日個朋友帶我行完調景嶺之後,入左一個商場然後去左一間食店,食左一餐豐富嘅泰國菜見到餐牌有好多選擇,真係有選擇困難症,唔知選乜好樣樣都好吸引而且唔貴,但冇可能一次過試晒,就只叫左幾款試吓先,下次再試其他今次叫左:馬拉盞炒通菜、泰式鮮青檸蒸明爐烏頭、炭燒泰式串燒(豬)、脆香咖喱大包軟殼蟹、印式燒餅、菠蘿冰和椰汁冰。馬拉盞炒通菜:好大碟,熱辣辣好惹味泰式鮮青檸蒸明爐烏頭:好大條好多肉,酸菜顫底,味道好酸,魚上面加左辣椒和蒜蓉碎,另到魚和個湯酸酸辣辣,好醒胃,如果覺得唔夠味,可點埋個泰式酸汁,就更濃味炭燒泰式串燒(豬):應該用左香茅醃製,有少少香茅味,點埋個沙爹醬美味好多。脆香咖喱大包軟殼蟹:有一隻大軟殼蟹一開二,入囗啖啖肉,咖喱好滑好香濃,大包外脆內軟,索晒咖喱汁好好味印式燒餅:脆得來煙煙韌韌,唔使點汁已好好味,但我哋叫呢個就係用來點大包軟殼蟹嘅咖喱汁,點左更加正菠蘿冰:有好多菠蘿粒幾好味椰汁冰:好香濃椰子味估唔到調景嶺有間噤正嘅泰國菜,真係多謝朋友介紹,下次要再去
見到餐牌有好多選擇,真係有選擇困難症,唔知選乜好
今次叫左:馬拉盞炒通菜泰式鮮青檸蒸明爐烏頭炭燒泰式串燒(豬)脆香咖喱大包軟殼蟹印式燒餅菠蘿冰椰汁冰

馬拉盞炒通菜:好大碟,熱辣辣好惹味

馬拉盞炒通菜

泰式鮮青檸蒸明爐烏頭

炭燒泰式串燒(豬)

印式燒餅

菠蘿冰:有好多菠蘿粒幾好味
菠蘿冰

椰汁冰:好香濃椰子味
椰汁冰

估唔到調景嶺有間噤正嘅泰國菜,真係多謝朋友介紹,下次要再去
2019-06-11
$198.5 (晚餐)
馬拉盞炒通菜
泰式鮮青檸蒸明爐烏頭
印式燒餅
2019-06-16 69 瀏覽
每次同女朋友行街經過調景嶺,都一定會搵到好嘢食,今日都唔例外,經過調景嶺嘅彩明商場,發現有我地鍾意食嘅泰國餐菜廳,一於今晚來這裡食!脆香咖喱大包軟殼蟹一上菜,大大隻軟殼蟹已經浸在咖喱大包入面,食晒軟殼蟹,剩餘嘅咖喱用嚟送油飯簡直一流!泰式鮮蝦金邊粉金邊粉算係泰國菜入面幾有特色嘅菜式,因為係咁,廚師係製作上或者係調味上都需要有一定嘅功力,呢度嘅金邊粉完全符合到我哋嘅期望,雖然味道比較濃郁,又唔會失其泰式風味,正!香茅雞翼炸雞翼不嬲都係我哋嘅最愛,肉質都幾嫩滑,而且炸得剛剛好,咬落去扑扑趣!冬陰公湯湯底濃厚正宗,我啱我哋兩個呢啲重口味嘅人,鮮蝦大大隻,原本以為呢個價錢份量只係夠一個人飲,份量比想像中大碗,我哋兩個飲咗兩三碗都仲有,抵讚!

泰式鮮蝦金邊粉

香茅雞翼

冬陰公湯

2019-06-15 93 瀏覽
今天同朋友到調景嶺食泰國菜,見餐牌好多款式,價錢實惠,先點了小食-炸蝦餅$53,四大塊,每塊都漲卜卜,食落好彈牙。泰國菜最顯功夫,試下個大頭蝦冬蔭功湯,冇諗過$68 竟然一大煲,還有四隻大蝦,夠爽口,而且辣度十足,主食叫了海南雞飯$58,雞肉好嫰滑,雞皮色澤夠黃,雞油香味濃,油飯也滲了濃濃雞香味,蘸上海南雞辣汁,好味。另一泰菜必食,我至愛的酸子肉碎明爐烏頭$128,上枱夠晒大堆頭,鋪滿配菜,芹菜、草菇、芫茜、甘荀絲,湯底有濃濃魚湯鮮味帶點酸甜,最後點了芒果糯米飯$56,糯米飯夠軟熟撈埋熱椰漿,好味。
炸蝦餅

大頭蝦冬蔭功湯

海南雞飯

梅子肉碎明爐烏頭

最後點了芒果糯米飯$56,糯米飯夠軟熟撈埋熱椰漿,好味。
芒果糯米飯

2019-05-29