2024-06-26 33 瀏覽
最近天氣比較熱,夏天嚟緊啦 ☀️ 咁熱嘅天氣令我諗起泰國🤣 當然都會掛住泰國啲美食啦,所以就黎呢間正宗泰國餐廳嚟食吓啲泰國嘢😍 佢啲午餐都幾抵食㗎,包括主食同飲品,加$12仲可以有小食添😍 小食我就試咗雞中翼、炸蝦餅、雞肉串燒 🐥 全部都好正,雞中翼炸得好香口,蝦餅仲有甜酸醬點,串燒就有沙嗲醬點😙燒豬頸肉配白飯 🍚泰式豬頸肉燒得好好食,食落好爽口,調味啱啱好,仲可以自己點醬汁添👍 配埋白飯啱晒,食完覺得津津有味 😋金邊粉 🍜食泰國嘢當然都要食佢嘅傳統金邊粉啦,材料好豐富,有蝦、蛋、芽菜同埋豆卜,仲有好多花生碎同埋青檸俾你做調味🤗馬拉盞炒通菜 🥬佢有好多唔同嘅菜俾你揀嘅,有通菜、椰菜苗、芥蘭等等,而調味方面亦都有好多選擇,例如馬拉盞、蒜蓉、蝦醬等等,好有泰式風味🤩芒果沙冰 🥭 咁熱嘅天氣當然要飲沙冰啦,泰國最出名就係芒果,所以特登揀咗個芒果沙冰,飲完即刻覺得好清涼,個人即刻醒晒🤣泰式奶茶沙冰 🍧估唔到佢亦都有泰式奶茶沙冰添😍 之前淨係飲過泰式奶茶,加埋沙冰更加好飲 🧊
雞肉串燒

燒豬頸肉配白飯
金邊粉
泰式奶茶沙冰
2024-06-26 22 瀏覽
前幾日同朋友都好想食泰國菜,所以喺旺角搵咗呢一間評價都好似唔錯嘅去試吓,餐廳都闊落,坐得幾舒服,價錢合理!👍🏻👍🏻🍴燒蝦泰式蛋包金邊粉食泰國嘢點少得Pad Thai,酸酸甜甜,加埋花生碎同其他配菜非常有口感,金邊粉冇得輸🤪🍴生蝦刺身新鮮嘅蝦刺身加上蒜頭同辣汁好惹味,當前菜好開胃!🍴串燒三拼有豬雞牛各兩串,串燒唔會燒到好乾,醃料非常正宗,點甜甜地嘅花生醬食好滿足😋🍴馬拉盞炒通菜食得出好有鑊氣,少少辣好惹味🍹芒果沙冰唔係化學味,新鮮芒果打🍹泰式奶茶少甜嘅甜度非常適合香港人口味

🍴燒蝦泰式蛋包金邊粉

🍴生蝦刺身
新鮮嘅蝦刺身加上蒜頭同辣汁好惹味,當前菜好開胃!

🍴串燒三拼

🍴馬拉盞炒通菜
食得出好有鑊氣,少少辣好惹味

🍹芒果沙冰
唔係化學味,新鮮芒果打

🍹泰式奶茶
少甜嘅甜度非常適合香港人口味
😋想食泰國菜都唔一定要去九龍城,旺角女人街新開既呢間泰菜非常抵食,店員大部份都係泰國人,地點好方便就腳,環境闊落仲坐得好舒服添!🌟二人套餐A($299)泰式木瓜絲沙律冬陰功湯馬拉盞炒通菜泰式乾炒牛河泰式甜品飲品兩杯👍🏻二人餐有齊沙律、湯、主食、炒菜,仲送埋甜品同埋嘢飲,超級豐富,而且碟碟都足料大份!木瓜絲沙律同冬陰功湯10分開胃,酸酸辣辣好正宗。👅炒嘢方面鑊氣都好夠火候,另外再試左燒豬頸肉,入口鬆軟多汁,值得推介!一定要飲埋芒果沙冰,味道天然又清甜,消暑解渴一流呀!
😋

🌟
二人套餐A($299)
泰式木瓜絲沙律
冬陰功湯
泰式乾炒牛河
泰式甜品
飲品兩杯

👍🏻

👅

2024-06-23 137 瀏覽
同朋友係旺角去左一間叫泰好記既泰國餐廳,叫左佢地嘅$299雙人套餐青芒果沙律一上枱就已經有一種好清新好開胃既感覺,酸酸甜甜嘅青芒果,洋蔥配埋脆口嘅花生,開胃一流!跟住黎嘅小冬陰功湯,佢份量都好夠兩人飲,香濃嘅湯底加上新鮮嘅蝦,個陣酸辣味真係令人回味無窮。然後有馬拉盞炒椰菜苗,炒得好香,椰菜苗嫩口,再加上馬拉盞嘅鹹香味,食到停唔到口。至於泰式乾炒河,河粉炒得乾身,好夠鑊氣,又唔會油膩,大推呀依個😉飲品我地叫左杯芒果沙冰,清新解渴,飲得出係新鮮泰國芒果整既,仲有叫左杯熱柚子茶,暖胃又解膩😊整體黎講,呢個雙人套餐真係CP值超高,份量足夠,味道一流,值得推介俾大家去試一試!

• 泰式乾炒河
位於旺角通菜街的「泰好記」性價比好高,每一道菜都好好食,加上熱情周到的服務,十級推薦!!開胃的「泰式木瓜絲沙律」🥕以青木瓜為主料,配上爽脆的豆角、花生及蕃茄仔,平衡辣、酸、甜等味道「冬蔭功湯」🍜滋味濃郁,酸辣並重,香茅味突出,入面仲有蝦、菇、蕃茄仔🦐🍅「馬拉盏炒通菜」🥢色香味俱全,通菜爽脆,配以馬拉盏醬汁更添層次「泰式乾炒牛河」🍜牛肉一啲都唔韌,河粉煙靭,加上泰式醬汁,好惹味食到停唔到口👍🏻甜品「大菜糕」🍴爽口的大菜糕配以椰肉,清涼解膩「椰汁珍多冰」🥤香濃醇厚的椰奶,清涼消暑「泰式奶茶沙冰」☕️香醇濃郁的奶茶配以冰涼沙冰,盡顯泰式風情

甜品「大菜糕」🍴爽口的大菜糕配以椰肉,清涼解膩

「椰汁珍多冰」🥤香濃醇厚的椰奶,清涼消暑

2024-06-18 31 瀏覽
旺角真係香港既美食天堂,今次我就同朋友去泰好記食晚餐,我地叫左個二人套餐,真係超抵食❤️😈泰式木瓜絲沙律必叫之一,酸辣爽口,超開胃😈椰汁雞湯(小)材料超豐富,椰味超濃郁,再加上海量雞肉,超低卡同健康😆😈蝦醬炒通菜綠油油既通菜再加上香濃既蝦醬,好食到爆炸😈菠蘿炒飯炒飯超大碟,材料豐富,有腰果,肉鬆,肉,粟米同胡蘿蔔等等,鑊味十足👍😈泰式奶茶茶味十足,清甜可口😈菠蘿沙冰即叫即整,菠蘿味好香濃,解渴一流😈串燒拼盤我哋額外叫咗串燒拼盤,有牛雞豬選擇,我哋每樣叫咗兩串😬串燒燒得啱啱好,肉質好結實,超推薦餐廳名稱:泰好記 (旺角)餐廳地址:旺角通菜街75-77號地舖

😈泰式木瓜絲沙律
必叫之一,酸辣爽口,超開胃

😈椰汁雞湯(小)
材料超豐富,椰味超濃郁,再加上海量雞肉,超低卡同健康😆

😈蝦醬炒通菜
綠油油既通菜再加上香濃既蝦醬,好食到爆炸

😈菠蘿炒飯

😈泰式奶茶
茶味十足,清甜可口

😈菠蘿沙冰
即叫即整,菠蘿味好香濃,解渴一流

😈串燒拼盤

餐廳名稱:泰好記 (旺角)
餐廳地址:旺角通菜街75-77號地舖
  • 蝦醬炒通菜
2024-06-17 35 瀏覽
呢間係旺角既泰菜唔算貴, 野食都幾多可以選擇灼獅蚶呢道菜都幾少見, 但係我鐘意食獅蚶, 即管睇下同港式有咩分別味道黎講因為都幾新鮮, 所以好爽既口味, 呢個整法冇特別用香料遮左原本既味道, 接近原味, 幾鮮甜椰汁雞湯椰汁味唔算重, 但係飲落幾香甜同埋濃濃既雞肉香味, 佢既雞肉質素唔差, 因為都有雞味而唔係雪味燒蝦泰式蛋包金邊粉呢個炒粉粉得唔錯, 燒蝦仲keep到彈牙同蝦既香味, 粉仲係爽口的馬拉盞炒通菜通菜好爽口, 夾埋馬拉盞味道不錯
呢間係旺角既泰菜唔算貴, 野食都幾多可以選擇

灼獅蚶

椰汁雞湯

椰汁味唔算重, 但係飲落幾香甜同埋濃濃既雞肉香味,
佢既雞肉質素唔差, 因為都有雞味而唔係雪味

燒蝦泰式蛋包金邊粉

馬拉盞炒通菜

通菜好爽口, 夾埋馬拉盞味道不錯
2024-06-10
2024-06-16 70 瀏覽
女人街兩邊有好多平民化又高質嘅餐廳,今次行過呢間「泰好記」比個屏幕吸引就入去試下啦😚仲以為內街入邊嘅舖頭比較狹窄,入到去原來又大又舒適,招呼亦好殷勤,餐牌上選擇非常多,有選擇困難嘅朋友,可以試下二人餐或四人餐😆😆,今次我哋嗌咗呢d:咖喱炒蜆 $148+ 蒜蓉包 $38好香濃嘅咖喱😍,有洋蔥、青椒等配菜,咖喱汁掛晒上粒粒蜆肉,真係想連殼都食埋😆,為咗唔想嘥啲咖喱汁就特登嗌多個蒜蓉包,perfect池😋😋燒豬頸肉 $80燒得好腍身,配埋兩款醬汁,有辣有唔辣,非常惹味👍🏻蒜蓉椰菜苗 $78去泰國餐廳必叫嘅蔬菜🥬,椰菜苗好嫩,簡簡單單蒜蓉炒已經好清甜🫶🏻🫶🏻泰式檸檬茶 $25鍾意泰式檸檬茶有一種獨特嘅茶澀香,泰菜偏濃味,飲杯冰凍檸檬茶解膩啱啱好❤️

咖喱炒蜆 $148+ 蒜蓉包 $38

燒豬頸肉 $80
燒得好腍身,配埋兩款醬汁,有辣有唔辣,非常惹味👍🏻

蒜蓉椰菜苗 $78

泰式檸檬茶 $25
泰式檸檬茶
2024-06-13
泰式檸檬茶
2024-06-14 32 瀏覽
夏日即將到來,正是品嚐泰式美食的好時機。我最近同朋友去了一家泰式餐廳,品嚐了餐廳的招牌菜式,感受一下泰國的風情😎蝦醬炒飯飯粒粒分明,充滿了蝦醬的鮮味。蝦醬的陣陣香味,與飯粒完美融合,令人食指大動👍泰式乾炒牛河牛肉鮮嫩多汁,帶有一點點油香,夠鑊氣之餘,更有蛋香,口感層次感十足🥰泰式甜品拼盤拼盤上有各式小巧精緻的甜品,有芒果糯米飯、椰汁糕等等,為整頓晚餐畫上了完美句點。飲品方面,點了芒果沙冰和椰青芒果沙冰酸甜可口,是夏天最佳解暑良品;而椰青則是必點的泰式特飲,帶有一絲椰子的香氣,清而不腻✨好味指數:8/10 性價比指數:9/10餐廳名稱:泰好記 餐廳地址:旺角通菜街75-77號 電話:5722 7837

蝦醬炒飯

泰式乾炒牛河

泰式甜品拼盤

飲品方面,點了芒果沙冰和椰青

好味指數:8/10

性價比指數:9/10

餐廳名稱:泰好記

餐廳地址:旺角通菜街75-77號

電話:5722 7837

2024-06-06
2024-06-10 38 瀏覽
位於旺角通菜街有一間隱世正宗泰國餐廳「泰好記」。店內佈置充滿泰國風情,一入門口便聽到播放著泰文音樂,令人彷彿置身於泰國街頭。呢度嘅價錢親民,值得一試。.抵食二人套餐 $299只需$299,便包含前菜、湯、炒菜、主食、飲品同甜品,真係超值之選。.冬蔭海鮮湯湯底酸辣適中,帶有濃郁嘅香茅同檸檬草味道,海鮮新鮮彈牙,每一口都充滿泰國風味。湯嘅酸度來自新鮮嘅檸檬汁,辣度則來自泰國特有嘅辣椒,令人飲完後口齒留香,胃口大開。.青芒果沙律口感清爽,青芒果嘅酸甜搭配花生碎嘅香脆,仲有魚露嘅鹹香,整體味道層次豐富。青芒果嘅酸味刺激味蕾,花生碎嘅脆感增加咗口感嘅多樣性,魚露嘅鹹味則完美平衡咗成道菜嘅味道。.馬拉盞椰菜苗火候啱啱好,椰菜苗脆嫩,啱啱都係馬拉盞嘅鹹香。椰菜苗嘅清甜同馬拉盞嘅濃郁鹹香形成強烈對比,好惹味.菠蘿炒飯口感鬆軟,米飯粒粒分明,菠蘿嘅甜味同粟米粒,臘腸粒,葡萄乾,蘿蔔粒,雞肉粒嘅鮮味完美結合,再加上少許咖喱粉嘅香氣,令人回味無窮.泰式奶茶沙冰,泰式凍奶茶兩者各有特色。沙冰口感綿密,奶茶香濃,冰涼解暑;而泰式奶茶則係香甜順滑,茶味濃郁,兩者都係夏日消暑嘅好選擇。沙冰嘅細膩口感令人一口接一口,

抵食二人套餐 $299

冬蔭海鮮湯

青芒果沙律

馬拉盞椰菜苗

菠蘿炒飯

泰式奶茶沙冰,泰式凍奶茶
兩者各有特色。沙冰口感綿密,奶茶香濃,冰涼解暑;而泰式奶茶則係香甜順滑,茶味濃郁,兩者都係夏日消暑嘅好選擇。沙冰嘅細膩口感令人一口接一口,而凍奶茶嘅濃郁茶香則令人回味無窮。

蒜蓉包$38
外皮酥脆,內裡鬆軟,蒜香濃郁,啖啖都充滿蒜蓉嘅香氣。蒜蓉嘅香氣喺烘烤過程中完全釋放,與麵包嘅酥脆口感相得益彰

燒全雞翼$18
雞翼外皮烤得金黃酥脆,內裡肉質嫩滑多汁
2024-06-09 41 瀏覽
泰國朋友仔話帶我去旺角食鄉下菜。去到就見到好多泰國姐姐同妹妹,無論係食客定係員工,大部份都係泰國人。我哋個三個人點咗個二人餐再加埋一個小食拼盤分享。先來兩杯跟餐特飲,提子沙冰同埋椰汁三色冰。沙冰大大杯,三色冰好多料。見個菜單芒果沙律旁冇辣椒符號,以為佢唔辣,點知你都之後佢其實都幾辣下,但係辣得來又幾好食嘅。估唔到二人餐個椰汁雞湯有咁大煲,大家都飲咗幾碗,雞肉同菇菌份量都好好多,椰汁加上香茅好開胃。炒椰菜苗可以選擇唔同炒法,馬拉盞夠香口。菜的份量亦都有好多。主食係乾炒河,有豬牛雞可以揀,我哋揀咗牛肉,碟乾炒牛河牛肉份量比想像中多大大塊。小食拼盤有蝦餅,雞捲同魚卷,每樣兩件,每現在切開一半,所以有12小件,份量其實係幾多嘅。整體嚟講,味道正宗,價錢又合理,下次可以帶屋企人去食。
泰國朋友仔話帶我去旺角食鄉下菜。

我哋個三個人點咗個二人餐再加埋一個小食拼盤分享。

先來兩杯跟餐特飲,提子沙冰同埋椰汁三色冰。
沙冰大大杯,三色冰好多料。

整體嚟講,味道正宗,價錢又合理,下次可以帶屋企人去食。

• 小食拼盤
  • 二人套餐
2024-06-09 3006 瀏覽
通菜街出名係旺角多美食嘅地方,係今日同朋友嚟覓食,發現咗呢間餐廳泰有feel,原因係佢哋員工都係泰國人,入到去發現播住泰文歌,食落感覺廚師都應該係泰國人,幾正😛冬蔭海鮮湯加入鮮蝦,辣椒、檸檬汁和魚露熬煮出酸辣鮮美嘅湯底,飲落層次豐富。湯飲落小辣,蝦肉已除殼,肉質彈牙,而且就算叫”細size”都份量十足!係喺泰國本地食到嘅味道。泰式青咖哩(牛)配白飯青咖哩入面除左有我哋點嘅牛,仲有茄子、其他香料,青咖哩醬濃郁順滑,椰漿味突出,配飯食一流,食落就知非常正宗!香葉辣椒海鮮河河粉夠彈,以泰式香葉、辣椒同魚露等調味料炒成,帶有刺激嘅辣味,配料方面鋪滿了蝦、魷魚、青口,用料都幾用心,而且最難得係超勁獲氣!食落夠惹味🤩燒牛肉沙律牛肉經過特製醬汁醃製後過,再以高溫烤至微焦內裡仲粉嫩。搭配新鮮的蔬菜,例如蕃茄、青瓜絲、、芹菜絲同紅洋蔥等,再淋上泰式酸甜醬汁,十分開胃醒神。牛肉份量方面亦十分對得住價錢,好推薦大家試下。青檸梳打青檸味突出,酸得黎爽,醒神!

冬蔭海鮮湯

泰式青咖哩(牛)配白飯

香葉辣椒海鮮河

青檸梳打
青檸味突出,酸得黎爽,醒神!

2024-06-04
2024-06-07 74 瀏覽
又係一個月一次既閨蜜gathering👭👭,今次都係一樣約返係D就腳既地方。呢間泰好記一出地鐵站🚉行3分鍾就到,真係夠哂方便~而且坐位舒適價錢又親民,CP值真係頗高🤩。♥︎ 冬蔭海鮮湯 👍🏻👍🏻同閨蜜一致都覺得呢度既冬蔭海鮮湯🥘好好飲,個湯微辣🌶️,足料,飲落好暖胃好舒服♥︎泰式咖喱軟殼蟹🦀黃咖喱甜甜地,軟殼蟹份量多,同咖喱個味道好夾。另外我地仲點左兩碟蒜蓉包🍞點咖喱食,一D都冇浪費個咖喱汁🤭♥︎ 生蝦刺身🦐生蝦爽口彈牙得黎擺碟仲要好靚添♥︎ 泰式奶茶沙冰👍🏻食泰國野又點小得泰式奶茶🧋,茶味夠哂香濃之餘又夠哂冰凍,推薦!

♥︎ 冬蔭海鮮湯 👍🏻👍🏻

♥︎泰式咖喱軟殼蟹🦀

♥︎ 生蝦刺身🦐
生蝦爽口彈牙得黎擺碟仲要好靚添

♥︎ 泰式奶茶沙冰👍🏻

又同三位閨密周圍飲飲食食,今晚繼續試下泰國菜🇹🇭餐廳係女人街尾,先達對面個位入去行半條街就係了,一啲都唔難搵🙌🏻因為等另外兩位閨密放工,餓到咕咕聲,叫多幾味食飽啲😋首先叫左碟燒牛肉沙律、炸蝦餅、青檸水同龍眼冰墊下底先😂燒牛肉沙律🐂🥗沙律好清新😌燒牛肉好淋👍🏻不過比較辣,中意食辣既朋友唔可以錯過🤩炸蝦餅🦐好有蝦味🦐🦐😋外皮好薄而且炸得剛剛好🤤等到另外兩位工作狂到達,大家都非常肚餓😂我地即刻叫左泰式生蝦、冬蔭功海鮮湯、咖哩軟殼蟹、蒜蓉包、馬拉盞炒椰菜苗、泰奶沙冰同芒果沙冰😂😂😂泰式生蝦🦐生蝦刺身新鮮👍🏻有別於出面點既醬汁,佢地既醬係紅色既,少少辣配合刺身一流,伴碟仲努有心思好靚,蝦頭仲炸埋俾你食🫶🏻冬蔭功海鮮湯🦐🥘呢個湯真係唔算辣而且好足料,微微酸非常開胃🤤我地都好中意飲😋😋咖哩軟殼蟹🦀黃咖哩,偏甜而且一啲都唔辣🤤用黎送蒜茸包一流🤤如果叫白飯直情可以撈三碗🤭😋蒜茸包🧄🥖上枱熱辣辣脆卜卜🤩蒜茸同牛油夠香😌外面夠脆包芯夠軟熟🤤點埋黃咖哩簡直就係只應天上有🤤一人一舊唔夠😂我地仲encore多一份🤭🤭馬拉盞炒椰菜苗🥬出街食飯唔少得叫碟菜🤭都係一樣偏辣,不過係幾惹味🤤而且唔會炒到太淋👍🏻四個女仔食七

燒牛肉沙律🐂🥗

蒜茸包🧄🥖
蒜茸包

馬拉盞炒椰菜苗🥬
馬拉盞炒椰菜苗

四個女仔食七咁食😂每人埋單都係差唔多二百,性價比高👍🏻我覺得味道都幾似泰國地道風味,令我又好想飛去泰國🙈🙈

🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:泰好記 (旺角)
旺角通菜街75-77號地舖

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #旺角美食 #泰好記 #泰國料理 #女人街 #咖哩軟殼蟹 #世一蒜茸包 #泰奶沙冰
生蝦沙律
海鮮冬蔭功湯
泰奶沙冰
咖喱軟殼蟹
蒜茸包
馬拉盞炒椰菜苗
2024-06-05 33 瀏覽
一入到去,招乎既店員似係泰國人,感覺食物應該會好有泰風,價錢都性價比,亦有套餐可選。豬頸肉沙律份量好充足,豬頸肉好彈牙,沙律好入味又有泰風果,入面青瓜、蕃茄等等,酸甜開胃,十分惹味,值得一試。冬陰功海鮮湯(小)冬陰功入面有5-6隻彈牙既蝦仁,仲有秀珍菇,泰國嘅冬陰功香料,湯底味道唔算太辣,酸酸地咁開胃易入口。泰式乾炒海鮮河入面有魷魚,蝦仁,青口,芥蘭等,食得到有d鑊氣既香味,重點係唔會太油,香可又飽肚。黃咖喱雞諗住叫黎配蒜蓉包,咖喱唔算好辣,薯仔就一般,雞肉嫩滑蒜蓉包蒜蓉包充滿牛油香,上面都有大大粒嘅蒜頭,夠晒邪惡,仲好脆添丫♥️椰汁沙冰椰汁沙冰好大杯,解渴又解辣,又唔會好甜,岩我口味。椰汁珍多冰朋友叫既,好香椰汁味,又唔會死甜。加埋有煙煙韌韌嘅彩色粉條,好好飲。

豬頸肉沙律

冬陰功海鮮湯(小)

泰式乾炒海鮮河

黃咖喱雞
諗住叫黎配蒜蓉包,咖喱唔算好辣,薯仔就一般,雞肉嫩滑

椰汁沙冰
椰汁沙冰好大杯,解渴又解辣,又唔會好甜,岩我口味。

椰汁珍多冰