2024-06-09 2830 瀏覽
通菜街出名係旺角多美食嘅地方,係今日同朋友嚟覓食,發現咗呢間餐廳泰有feel,原因係佢哋員工都係泰國人,入到去發現播住泰文歌,食落感覺廚師都應該係泰國人,幾正😛冬蔭海鮮湯加入鮮蝦,辣椒、檸檬汁和魚露熬煮出酸辣鮮美嘅湯底,飲落層次豐富。湯飲落小辣,蝦肉已除殼,肉質彈牙,而且就算叫”細size”都份量十足!係喺泰國本地食到嘅味道。泰式青咖哩(牛)配白飯青咖哩入面除左有我哋點嘅牛,仲有茄子、其他香料,青咖哩醬濃郁順滑,椰漿味突出,配飯食一流,食落就知非常正宗!香葉辣椒海鮮河河粉夠彈,以泰式香葉、辣椒同魚露等調味料炒成,帶有刺激嘅辣味,配料方面鋪滿了蝦、魷魚、青口,用料都幾用心,而且最難得係超勁獲氣!食落夠惹味🤩燒牛肉沙律牛肉經過特製醬汁醃製後過,再以高溫烤至微焦內裡仲粉嫩。搭配新鮮的蔬菜,例如蕃茄、青瓜絲、、芹菜絲同紅洋蔥等,再淋上泰式酸甜醬汁,十分開胃醒神。牛肉份量方面亦十分對得住價錢,好推薦大家試下。青檸梳打青檸味突出,酸得黎爽,醒神!

冬蔭海鮮湯

泰式青咖哩(牛)配白飯

香葉辣椒海鮮河

燒牛肉沙律

青檸梳打
青檸味突出,酸得黎爽,醒神!

2024-06-04