荃新天地開左幾間新食肆, 裝修十分吸引, 樓上間CAFE實在太多人, 唯有黎呢間試下先啦。一望入去餐廳, 好外國FEEL既, 心諗應該OK吧, 點知就係失望而回啦。表面功夫的確做得好好既, 餐牌好似雜誌咁, 色彩又鮮艷。下午茶時間, 但想試下泰式全餐。有一個雜錦粉面, 炒蛋, 豬仔包, 一杯特式飲品。雜錦米粉, 魚丸, 牛丸, 扎肉, 蘿白, 芽菜, 蔬菜一樣都冇少到。um... 米粉明顯食得出係公仔米粉呢隻即食米粉, 味精極多, 魚丸等食物亦唔見得有幾特別, 就係普通車仔面果D, 每一款得一片/一粒。肉係有雪味既... , 更加唔好講彈唔彈牙啦又係表面好靚咁, 但係蛋係有D凍架, 滑就唔算滑, 個豬仔包簡直夠晒外國feel 呀, 咬唔開既包, 硬到可以打人 最OK算係呢杯泰式凍檸茶, 青檸味好濃, 茶都好香, 仍都係唯一一樣算係泰式既。總括而言, 只可以話係貴價茶餐廳, 價錢係比係D餐具, 裝修之上, 而唔係PAY FOR FOOD

表面功夫的確做得好好既, 餐牌好似雜誌咁, 色彩又鮮艷。
下午茶時間, 但想試下泰式全餐。
有一個雜錦粉面, 炒蛋, 豬仔包, 一杯特式飲品。
, 更加唔好講彈唔彈牙啦

2014-12-13
2014-11-13 559 瀏覽
今天相約幾位舊同事聚一聚,來到這間設計特別的泰菜試一試。先叫了嚐泰菜必吃的生菜包($48),上枱時大家都"嘩,咁少既",一小碗肉碎,合共4塊生菜,無錯,只有4塊。雖然肉碎很少,但我們四人每人一塊生菜包完肉碎都仲有剩。而肉碎味道不錯,酸辣味足夠,濕濕的唔會太乾,加上有碎豬皮令整件事加分!!希望可以大方啲俾多幾塊生菜啦******************************馬拉盞金邊粉($78),炒得乾身滿意! 份量都算係細碟,不過夠四個女士吃。******************************炸魚餅($48),魚餅真係有魚味,炸得很香。******************************咖喱牛腩農夫包 ($128),最滿意算是這個喇!!外表好吸引,立即切開每人四分一,切開後發覺包好脆,但很厚,所以入面裝得很少咖喱汁。咖喱汁很香又辣,牛腩很稔好大舊。******************************飲品方面,叫了兩種: 泰式檸檬茶(新鮮青檸汁)($25),見個名稱好新奇,叫來試一試,味道係比平常飲的黃檸檬酸些和有fresh的感覺。**************
今天相約幾位舊同事聚一聚,來到這間設計特別的泰菜試一試。
先叫了嚐泰菜必吃的
生菜包
($48),上枱時大家都"嘩,咁少既"

馬拉盞金邊粉
炸魚餅
($48),魚餅真係有魚味,炸得很香。
咖喱牛腩農夫包
($128),最滿意算是這個喇!!
咖喱汁很香又辣,牛腩很稔好大舊。

飲品方面,叫了兩種:
泰式檸檬茶
朋友的
青檸薄荷梳打($28),我試了一口,無什麼特別,也無什麼味道,就是薄荷水加汽

這裡每人都有一個迷你煎PAN做碟,幾特別,我放金邊粉下去裝作炒起。
2014-10-01
2014-11-09 831 瀏覽
隔了一段時間沒來,荃新天地又有新的食店進駐。在底層邊走邊逛,看見一家叫泰巷的cafe。門外的霓虹光管招牌讓我想起Texas Burger,充滿美式餐廳的味道。店內樓底非常高,裝潢很raw,工業味濃,只有簡單的水泥牆、仿木地板、吊燈、黒皮梳化和鐵絲網做成的屏風牆。個人很喜歡泰國Black Canyon的泰式奶茶,每次去泰國出差必是喝一杯過過口癮。這兒的嗎? 茶水分開,味道帶點苦,但沒有那種獨有的香料味,有點讓人失望。一口燕麥西多士這個名字令我想起港式西多士,所謂的燕麥是在上面灑上一點的意思吧。端來的時候,終於看見真身,size和金黃色的外形跟香港著名小吃臭豆腐意外的像。咬一囗,原來是疊成三層的麥包,第一層塗了花生醬,第二層則塗了牛油,伴碟的牛奶和朱古力醬太少,感覺不夠甜,味道有點普通。泰式青檸薄荷梳打插了一根青綾的香茅葉,賣相非常有型瀟灑。底部除了青檸,還放了大量薄荷葉,不過因為店放下了檸檬糖漿,令酸味失衡並且流於人工化,搶了薄荷原有的清香,感覺很可惜。Thai漢堡三兄弟非常不錯,以pizza的木盤盛載,賣相非常討好。上面放有三個mini burger,每個大約兩寸大,可選配搭薯條或沙律
泰式凍奶茶
一口燕麥西多士
一口燕麥西多士
一口燕麥西多士 ($33)
泰式青檸薄荷梳打
泰式青檸薄荷梳打
Thai漢堡三兄弟非常不錯,以pizza的木盤盛載,賣相非常討好。上面放有三個mini burger,每個大約兩寸大,可選配搭薯條或沙律,迷你漢堡包有芝士牛肉漢堡、煙三文魚、蛋沙律三款味道。前者的芝士牛肉漢堡夾有一片似麥樂雞大小的漢堡扒,上面再搭了一片只有正常的四分之一大小的芝士片,入口牛肉味強勁,火箭菜配醬汁亦非常美味。煙三文魚則被卷成彷如玫瑰狀,配上火箭菜和酸菜,煙味濃烈,同樣出色。最後一款的碎蛋沙律,相對的確比較失色,不過因為滿佈芝麻的包身經過烘烤,包身硬脆之餘,亦令芝麻香氣變得非常突出。配角的薯條雖然份量不算多,也不夠熱,不過金黃的外表微脆,味道還可以。唯一的缺點,是pizza木盤油笠笠的,拿上手感覺很不舒服。
Thai漢堡三兄弟
Thai漢堡三兄弟 ($47)
晚市18:00開始,17:15開始last order,客人需要在17:30前先結帳,這樣可免加一。個人覺得這兒的環境讓人覺得很舒服,因為樓底高,加上走道寬闊,所以不用跟隣桌擠在一起。這兒的店員都很有禮貌,最重要是不用排隊等位,整體令人滿意。
2014-11-08
Thai漢堡三兄弟
2014-11-07 868 瀏覽
星期日,睡醒,竟然仍是早餐時間,而且仲係有大把時間。所以話我真係犯賤,有得瞓又瞓唔著,返工又唔想起身。跟老豆來到荃新天地食早餐,這家Grand Avenue Thai Café,雖是賣泰菜的地方,不過早上,是有早餐常餐供應的。我同老豆都要了歐陸早餐,我的選擇係吉列魚柳、太陽蛋、焗豆和燕厚多士,魚柳至少是熱呼呼,沾上千島醬,還好。對炒蛋沒信心,要兩隻蛋黃搖搖欲墜的太陽蛋更吸引。除了以牛油塗厚多士,我亦會把焗豆連同多士一起吃。老豆的跟我大同小異,內容為吉列豬扒、炒蛋、焗豆,同埋燕麥厚多士。相同的我不再重覆。試了少許炒蛋和吉豬,前者果然炒得過了火,我要太陽蛋是明智之選。吉列豬扒一點味道也沒有,同浮要點千島醬,幸好熱度仍是十足。喝一杯即磨咖啡,醒醒神,為充實的假期,作好準備。

喝一杯即磨咖啡,醒醒神,為充實的假期,作好準備。
2014-11-05 625 瀏覽
是夜 J先生在家設宴邀請朋友吃飯; 所以前來荃灣買食物準備...想再去泰巷食下午茶!泰式無骨海南雞飯 $50J先生話: 雞肉算滑, 醬料偏少THAI 漢寶三兄弟 $47 (煙三文魚, 漢寶芝士牛肉, 蛋沙律) 伴薯條或凱撒沙律麵包夠脆; 薯條就一般 漢寶芝士牛肉 - 芝士有少少凍; 如果芝士溶了, 味道會更香! 牛肉有肉味 蛋沙律 - 蛋同沙律醬好夾 煙三文魚 - J先生話: 幾好味蛋沙律有小小蝦乾熱檸檬茶 忘記影相泰巷 總結: 值得一試!
想再去泰巷
食下午茶!
凍奶茶
泰式無骨海南雞飯 $50
J先生話: 雞肉算滑, 醬料偏少
THAI 漢寶三兄弟
THAI 漢寶三兄弟 $47
(煙三文魚, 漢寶芝士牛肉, 蛋沙律) 伴薯條或凱撒沙律
麵包夠脆; 薯條就一般

蛋沙律 - 蛋同沙律醬好夾

煙三文魚 - J先生話: 幾好味
蛋沙律有小小蝦乾

熱檸檬茶
忘記影相

泰巷 總結: 值得一試!
2014-10-26
THAI 漢寶三兄弟
2014-11-05 535 瀏覽
J先生放假, 突然想起荃新天地有間餐廳想試 - 泰巷來到時間剛好是下午茶餐泰式無骨海南雞飯 $45雞肉算滑, 油飯軟硬情度剛剛好跟餐包飲品, 另加 $5 改飲泰式凍檸檬茶 (新鮮青檸汁)味道竟然似酸梅湯泰式凍奶茶J先生話: 沒有任何特別鹵水無骨豬手湯河粉 $35配芽菜, 蘿蔔, 蔬菜J先生話: 幾好味泰巷 總結: 還可一試!
J先生放假, 突然想起荃新天地有間餐廳想試 - 泰巷

來到時間剛好是下午茶餐
泰式無骨海南雞飯 $45
雞肉算滑, 油飯軟硬情度剛剛好
泰式凍檸檬茶,泰式凍奶茶
跟餐包飲品, 另加 $5 改飲

泰式凍檸檬茶 (新鮮青檸汁)
味道竟然似酸梅湯

泰式凍奶茶
J先生話: 沒有任何特別
鹵水無骨豬手湯河粉
鹵水無骨豬手湯河粉 $35
配芽菜, 蘿蔔, 蔬菜
J先生話: 幾好味

泰巷 總結: 還可一試!
2014-10-21
2014-10-19 710 瀏覽
又是一年一度的春秋二祭的時候, 拜祭後, 到了較少去的荃灣西一帶吃午飯. 午飯時候, 加上是公眾假期, 到處都人頭湧湧. 隨意地挑了間叫grand avenue 的店子, 貪其叫籌較快, 不用等太久.店內裝修很現代, 一點泰式影子也沒有. 一如所料, 店子因為地方大, 枱子較多, 不過枱也比較細小, 見其他食客的食物都堆滿在枱上, 吃得有點狼狽. 午飯時候, 順理成章地點了四款不同的午餐來試試.餐湯和沙律可二選一, 我們當然兩樣都試.特式沙律: 看見有些食家認為沙律的菜不新鮮, 但當日的沙律菜, 包括生菜, 番茄, 青瓜等, 尚算新鮮; 不過卻下了奇妙醬當沙律醬, 不難吃, 但卻不是我喜愛的一種, 如果是泰式沙律就非常好!餐湯: 是南瓜湯, 賣相一般. 湯很杰身, 不過入口卻沒甚南瓜味, 應該是加了很多粉令它變得杰身.布吉香辣青咖喱豬肉飯 $58: 平常吃青咖喱, 通常都是不辣或小辣, 這個的味道卻是頗辣, 不吃辣者絕對不宜, 免得不斷灌水! 咖喱汁濃淡得宜, 用來撈飯不錯, 可惜飯量偏少, 不夠用來撈汁! 店家用上了豬頸肉代替豬肉, 肉質不硬而且量多; 咖喱內有洋蔥和青茄子, 吸收了

餐湯和沙律可二選一, 我們當然兩樣都試.
布吉香辣青咖喱豬肉飯 $58: 平常吃青咖喱, 通常都是不辣或小辣, 這個的味道卻是頗辣, 不吃辣者絕對不宜, 免得不斷灌水! 咖喱汁濃淡得宜, 用來撈飯不錯, 可惜飯量偏少, 不夠用來撈汁! 店家用上了豬頸肉代替豬肉, 肉質不硬而且量多; 咖喱內有洋蔥和青茄子, 吸收了咖喱的味道, 很美味!
泰式鹵水無骨豬手飯 $58: 泰式鹵水的味道, 跟中式的差不多; 豬皮很厚身, 但肥膏卻不多, 入口爽口少腍, 充滿膠質; 豬手雖然煮得夠腍, 但不夠入味, 有點美中不足.
泰式鹵水鴨胸飯 $52: 與豬手飯相反, 鹵水鴨胸煮得入味, 可惜鴨胸很嚡口. 反而飯旁的酸蘿蔔味道更佳, 既爽脆又不太酸, 很醒胃!
肉丸湯河粉 $48: 看起來與港式的肉丸湯河沒分別, 河粉尚算滑身, 但份量卻少得可憐! 蘿蔔雖然尚算無渣, 卻沒有清甜的味道; 肉丸的味道和彈牙程度只是一般, 是很平凡的一道.
星馬泰沙爹雞肉串燒: 是跟隨肉丸湯河粉送的. 一碟有兩串, 用來點的醬比較稀身, 汁液較難掛在雞肉上, 味道也近似醬花生醬; 雞肉雖然不算嚡身, 不過沙爹味幾乎欠奉, 而且不是現燒的, 所以上枱時只是微暖而已.
檸水:有三片檸檬, 而且是厚切, 檸檬味濃而不苦
奶茶: 茶味重, 奶味輕, 有濃郁的紅茶味, 所以入口有點澀.

這裡的食物質素大致上也不差, 不過食物份量偏少, 食量大的話可能不夠飽! 服務方面, 卻有待改善. 侍應雖然沒有黑面, 但不會主動加水, 也不會主動協助, 只是站在一旁看, 感覺冷漠, 希望店家會認真改善.
2014-10-02
5 分鐘 (堂食)
  • 布吉香辣青咖喱豬肉飯
見荃灣新開了這間泰巷,今日與家人路經便來試試佢既下午茶。。。原來6 點前係唔收加一的,咁又幾抵 wor1) 香茅豬扒河粉 - 樣子太普通,都無衝勁影相。。。。中規中矩,就是三十幾蚊既貨色啦2) 青木瓜沙律 - 本來諗住食個沙律清清地, 點知咁鬼辣。。。食完猛揾水飲,食到一肚氣3) 青咖哩蟹肉米粉 - 賣相一般啦,佢既咖哩汁唔多,好快比米粉吸收晒。。。變左一pat 咁。唔討好4) 大樹菠蘿梳打 - 成餐中最滿意既一樣。。。如唔收加一換黎係咁既質素,我唔會再幫襯

咖哩蟹肉米粉
大樹菠蘿梳打
青木瓜沙律辣死人了!
2014-10-05 929 瀏覽
成日同自已講午餐唔好再去,點知假日唔使等位又真係好吸引,於是再一次犯險走進泰旱,又是睇了很耐餐牌點了冬陰公粉飯 及冬陰公牛丸米,先來牛丸米望落個湯咁清既,唔通呢間野的湯好似泰式酸咖哩湯咁特別,試下先 oh 清湯來的算吧可能是我講錯,單來到印著冬陰公湯底原來是廚房出錯,這間野經常出錯講完個無咩特別既牛丸米,跟住講埋個冬陰公炒飯都算好味但只食到極輕微的冬陰公味似有辣味既炒飯多D.
2014-09-21 466 瀏覽
黃金時段不用等位馬上入得。MENU 吸引,光看價錢誤以為份量很多,$68一份海南雞,就只係一隻脾+2-3件雞胸,飯仲要另叫。商場係貴,但其他食店貴得黎會飽同好食!另一蟹肉炸球配吉仔醫,得成口油,唔知食左咩落口!得個甜品冰沙椰青OK,夠青甜,為不幸的晚餐帶點安慰。店員太得閒,因無咩客,黑口黑臉個個關二哥咁企喺度望住你食!一食完的一刻就衝過黎清枱,水又唔俾!要飲杯水就要去乞!唔會再去!!出面其他舖頭排餐死的時侯,突然有間唔洗排的真係餓死都唔好入!!!
$68一份海南雞,就只係一隻脾+2-3件雞胸,飯仲要另叫。
商場係貴,但其他食店貴得黎會飽同好食!
另一蟹肉炸球配吉仔醫,得成口油,唔知食左咩落口!
得個甜品冰沙椰青OK,夠青甜,為不幸的晚餐帶點安慰。
店員太得閒,因無咩客,黑口黑臉個個關二哥咁企喺度望住你食!
一食完的一刻就衝過黎清枱,水又唔俾!要飲杯水就要去乞!
2014-09-20
  • 冰沙椰青
2014-09-19 526 瀏覽
早 晚餐都試過是可以的, 原本諗住食早餐不過瞓晏左,一場來到試埋個午餐啦,坐底左睇左好耐餐牌點了一個 鹵水鴨胸飯 及泰式全餐河等 泰式全餐即是有丸呀 蘿蔔呀 扎肉呀 樣樣有D 咁,仲有早餐的炒蛋及豬仔包,呢個餐我選了 酸咖哩湯沒有特別原全食唔到 酸同咖哩的味道得會辣字 , 仲要係難頂果隻 可能我未試過其他的酸咖哩未知其真正味道,但如果酸咖哩真是這味道的話, 咁呢隻可算是咖哩中最差的,還有這個鴨胸飯食得出無誠意之作,泰巷的午餐做得泰旱。 午餐 no way
2014-09-08 963 瀏覽
近期對意菜中毒越來越深,無論到甚麼地方也總是從一碟意大利菜出發,即使在泰國菜餐廳都不例外!是日到了荃新天地的新店 Grand Avenue, 餐廳主打泰國菜,但午市亦有少量港人愛吃的菜式,例如海南雞、卡邦尼汁意大利粉等等,非常多元化。首先從餐湯和沙律兩者當中選了沙律,不過看了賣相已心知不妙,少許不甚翠綠的沙律菜,加上蕃茄和行貨的千島醬汁,吃完兩啖經已放棄了。主角是卡邦尼汁意大利粉,醬汁做得稀薄,令麵條入口缺少了口感,加上意粉煮得過時,太軟腍的感覺不太吸引。一切唯有寄望在這杯熱奶茶身上,可惜又是泡湯。茶味弄得太澁了,同樣喝了兩啖便已放棄。個人也需要負部分責任,不應在泰菜館吃意粉,但放得在餐牌之中,也應該用心去做。

2014-08-30 895 瀏覽
4圍都要等好耐枱,呢間4張就有啦~約20mins叫左1664冰泡啤酒,好飲呀~同時枱枱都叫可能有炸雞餐咁一set叫,$5x不過我地就無叫,因為見到隔離枱果碟好似好黑咁,炸到過左火位。有3文魚沙律,正常呀~3文魚都好有味,無雪味~~~Pizza 普通的無味,得個脆字。個飯勁大個,好似波蘿炒飯但個雞串燒就好正!!好滑!!最後驚喜係心太軟個生日蛋糕,個朱古力勁漏,like
4圍都要等好耐枱,呢間4張就有啦~約20mins
有3文魚沙律,正常呀~3文魚都好有味,無雪味~~~
Pizza 普通的無味,得個脆字。
個飯勁大個,好似波蘿炒飯
2014-08-29
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2014-08-17 1141 瀏覽
今日試一個泰式早餐,有:1)牛丸湯河:肉丸內都有汁,湯底都有泰式味道,合格,但冇特別,不太味精。2)香茅豬扒湯河:豬扒有香茅味,但香茅味道不天然,可能用香茅粉醃,表面太多油,肉質太(林),可煎乾身d。3)泰式炒蛋:老婆個隻就濃左底,我個隻就冇,但冇蛋香,建議可提前起鑊,另炒蛋更滑。4)牛油豬仔包:可多加鍊奶或砂糖會更好味。5)但整體三十元範圍一個早餐都幾好,都夠飽。
今日試一個泰式早餐,有:
4)牛油豬仔包:可多加鍊奶或砂糖會更好味。
5)但整體三十元範圍一個早餐都幾好,都夠飽。
2014-08-16 1012 瀏覽
又試一新店,今次係泰國嘢 — at Grand Avenue at 荃新天地.今日做完產檢,行去搵野食啦又,眼見荃新天地多左好多新食店,又好多不同選擇,係心大心細之下,我地選擇左Grand Avenue,揀佢全因為佢個名咋,因好有親切感!其實呢間野個名雖然好美式,但卻係食泰國野,裝修都好工業feel!坐位算闊落,空間感十足。剛巧係tea time時間,由2點開始就可以order,選擇有泰式飯同麵,亦有美式同港式既茶餐。美式hotdog同薯條餐:包身軟熟,唔會硬身,口感易食不錯,香腸係一般貨色,無特別,但一個女仕食完都會夠飽的。薯條有點油,而且短而有點碎,所以食完成個餐感覺都有點滯!海南雞飯:其實同lunch差唔多價錢,但lunch就多左個湯。飯本身係長身飯,乾爽而入味,反而雞就一般無太特別,不太入味,好彩雞皮算薄身,唔係用肥雞,份量如果以tea set黎講,只算頂肚!
美式hotdog同薯條餐:
美式hotdog同薯條餐
海南雞飯:
海南雞飯:
題外話/補充資料: 可以加錢轉泰式飲品同泰式奶茶,老公轉左做泰式奶茶,茶味濃,都香滑,但凍飲卻是用熱飲杯上,有點不夠喉!另外,叫左2次先有杯清水到口,唔知係唔夠人手定聽完就算呢?
2014-08-09
  • 泰式奶茶