餐廳位於📍元朗,有户外座位♥️寵物友善餐廳,狗狗都可以黎🥰一去到門口見到裝修好靚😍😍😍戶外區更有不少打卡位,幾有心思💖.最鍾意食明爐魚同埋泰式香辣蝦膏海鮮炒河🤤好好食呀♥️.⭐️ 整體黎講,值得去食呀🥰 坐位好闊落,坐得好舒服,見到佢地夜晚生意都幾好~最好book左枱先去🤭 食物質數都唔錯,價錢亦合理,尖沙咀同將軍澳都有分店,不過環境一定冇元朗呢間咁靚咁大~等天氣無咁熱一定會帶🐶黎坐户外♥️♥️
餐廳位於📍元朗,有户外座位♥️
寵物友善餐廳,狗狗都可以黎🥰
一去到門口見到裝修好靚😍😍😍
戶外區更有不少打卡位,幾有心思💖
最鍾意食明爐魚同埋
泰式香辣蝦膏海鮮炒河🤤
好好食呀♥️
⭐️ 整體黎講,值得去食呀🥰 坐位好闊落,
坐得好舒服,見到佢地夜晚生意都幾好~
最好book左枱先去🤭 食物質數都唔錯,
價錢亦合理,尖沙咀同將軍澳都有分店,
不過環境一定冇元朗呢間咁靚咁大~
等天氣無咁熱一定會帶🐶黎坐户外♥️♥️

2023-08-15 897 瀏覽
英式下午茶就食得多泰式下午茶,你又試過未?今次就第一次品嚐泰式下午茶餐廳位於元朗正間餐廳佈置得好精緻坐得舒適之餘仲有大量打卡位下午茶餐非常豐富多樣($488)泰式生蝦🦐杯配上酸辣的泰式醬汁和刺激的生蒜頭🧄非常惹味北海道帶子青芒沙律🥗帶子煎得很美搭配著清爽酸甜的青芒沙律非常開胃椰青冬陰功湯湯內有大量雜菌濃郁的酸辣味道讓人回味無窮泰式豬肉生菜包鮮嫩多汁的泰式豬肉碎搭配著新鮮生菜🥬口感豐富燒西冷牛條🐂香氣四溢的燒烤西冷牛肉牛肉味香濃而且份量十足鹽燒大頭蝦🦐大頭蝦大大隻而且很貼心已經開邊方便客人享用加入蒜蓉燒得香氣撲鼻煙三文魚非常大片不會過鹹泰式果凍分別有紅豆🫘椰汁奶凍及龍眼果凍椰汁的味道突出龍眼果凍則清甜可口芒果🥭糯米飯糯米飯暖笠笠配上超香甜芒果為下午茶畫上完美句號除了豐盛的下午茶餐點下午茶餐還包了兩杯飲品而且有很多選擇我們便點了一杯青檸梳打🍹及龍眼冰龍眼冰有滿滿龍眼肉超讚整體用餐體驗非常令人滿意套餐性價比很高環境舒適宜人非常適合打卡記錄一番
英式下午茶就食得多
泰式下午茶,你又試過未?
今次就第一次品嚐泰式下午茶
餐廳位於元朗
正間餐廳佈置得好精緻
坐得舒適之餘仲有大量打卡位

下午茶餐非常豐富多樣($488)
泰式生蝦🦐杯配上酸辣的泰式醬汁和刺激的生蒜頭🧄

套餐性價比很高
環境舒適宜人
非常適合打卡記錄一番

2023-08-15 81 瀏覽
嚟到元朗當然要搵我朋友聚一聚,朋友推介呢間泰式餐廳,原來呢度有三間分店,其中一間分店就喺元朗,入到去嘅時候有一片草地,外外長身用藍色做主題好有旅行feel😙夜晚dinner嚟個外圍全部掛上燈泡,閃呀閃呀好浪漫💕😗,餐廳內模仿到好似泰國嘅餐廳/按摩店,橙色做主題而去天花用泰式嘅裝飾感覺自己置身於泰國😍⭐️值得推介馬沙文咖哩牛坑腩配薄餅薄餅烤至好脆口有少少微燶,食落去外邊有炭爐嘅咪風味,馬莎文咖喱超正😍辣度啱啱適中🌶️加入椰汁撈埋一齊食更加令到咖哩提升香氣,牛坑腩炆到好腍好入味😋😋😋鹽燒牛舌心串 用炭爐燒嘅串燒揀咗牛舌心中間燒到好腍酸辣青檸明爐魚需時20分鐘嘅名火爐,即order即做,鱸魚Siu向左之後用酸辣湯加上一粒檸檬帶少少酸味,粉絲浸滿晒酸辣湯索晒辣味好出泰式風味,明火煮鱸魚肉質比較滑溜,唔會煮到好”鞋”泰式生蝦新鮮冇雪藏嘅味道,凍蝦配泰式汁仲有蒜蓉辣椒🌶️值得一讚泰式奶茶配合香港人口味唔會太過甜,又適合香港人飲佢嘅煉奶非常香,外面杯裝好特別添😗青檸梳打食完辣野要飲杯Soda,青檸甜甜地又開胃梳打夏日又消暑,絕配🤩

⭐️值得推介
馬沙文咖哩牛坑腩配薄餅

鹽燒牛舌心串
用炭爐燒嘅串燒揀咗牛舌心中間燒到好腍

酸辣青檸明爐魚

泰式生蝦
新鮮冇雪藏嘅味道,凍蝦配泰式汁仲有蒜蓉辣椒🌶️值得一讚

泰式奶茶

青檸梳打
2023-08-07
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 馬沙文咖哩牛坑腩配薄餅
幾差同影響心情既一餐飯話說今日同朋友book枱慶生點知一開波食食吓飯坐喺度就跌低冇錯,係坐住跌低第一次員工冇任何反應然後我自行起身再坐一開頭冇為意 以為係自己問題點知再坐低又跌多一次先發現係其中一條凳腳壞咗導致跌低兩次有多名員工見到依舊冇任何反應包括張凳都係我朋友拎過嚟幫我換老實講 我好尷尬又好無奈完全無任何員工同我解釋或道歉係事後我再叫番佢哋請經理出嚟講佢先話會請我哋食甜品補償老實講萬一跌低嗰個係老人家就好大獲仲要兩次 而且冇任何員主動解救…另外 除咗呢個意外之外我哋嗌嘢飲,最尾嗰杯差唔多等咗一個鐘先到漏單提示左兩三次都係唔齊導致無奈最後有一杯嘢飲都係要取消因為大家已經食完飯 效率不理想最後最後叫佢哋上蛋糕都叫咗兩次先至有人安排無奈的一餐飯 人均接近$400 不值叫咗杯椰汁紅豆冰 等左成餐飯完先上仲要成杯8成都係四方型既大粒冰唔係碎冰 飲幾啖就冇晒…補償俾我哋嘅甜品 椰汁膏味道不錯芒果幾甜 但糯米飯有啲硬 唔夠軟糯
幾差同影響心情既一餐飯

完全無任何員工同我解釋或道歉
係事後我再叫番佢哋請經理出嚟講
佢先話會請我哋食甜品補償
老實講萬一跌低嗰個係老人家就好大獲
仲要兩次 而且冇任何員主動解救…
另外 除咗呢個意外之外
我哋嗌嘢飲,最尾嗰杯差唔多等咗一個鐘先到
漏單提示左兩三次都係唔齊
導致無奈最後有一杯嘢飲都係要取消
因為大家已經食完飯 效率不理想
最後最後叫佢哋上蛋糕
都叫咗兩次先至有人安排
無奈的一餐飯 人均接近$400 不值

叫咗杯椰汁紅豆冰 等左成餐飯完先上
仲要成杯8成都係四方型既大粒冰
唔係碎冰 飲幾啖就冇晒…

補償俾我哋嘅甜品 椰汁膏味道不錯
芒果幾甜 但糯米飯有啲硬 唔夠軟糯
2023-08-11 67 瀏覽
住大西北嘅我今日又去元朗搵野食! 最近發現蝶翠峰個面附近開左間特色泰國餐廳, 環境開陽,仲有唔少打卡位! 室內裝修有D民族feel, 而且坐位仲幾闊落! 今次提早book位,所以坐到窗邊卡位, 平日都原來好多人黎! 蒜香軟殼蟹 $118蒜味好香, 軟殼蟹完全唔油膩,仲幾大隻! 泰式蟹肉魚肚羹(細)$168細size 己見舀到好多碗黎飲, 有面有唔少蟹肉同魚肚, 足料之作!蒜蓉包 $36每枱人都有點, 放在鴨仔兜上面, 岩晒打卡, 而且蒜蓉包都好香脆!馬拉盞炒飛天通菜 $98通菜夠翠綠, 而且食落爽口! 泰式炒豬肉河 $118食得出好有鑊氣! 番葉肉碎炒豆腐 $98大量肉碎鋪滿在豆腐上面, 豆腐口感嫩滑, 整體幾惹味!最後叫埋兩杯特飲, 芒果沙冰 ($68) 同椰汁紅豆冰 ($42), 食得好開心🤣

蒜香軟殼蟹 $118
蒜味好香, 軟殼蟹完全唔油膩,仲幾大隻!

泰式蟹肉魚肚羹(細)$168

蒜蓉包 $36

馬拉盞炒飛天通菜 $98
通菜夠翠綠, 而且食落爽口!

泰式炒豬肉河 $118
食得出好有鑊氣!

番葉肉碎炒豆腐 $98
大量肉碎鋪滿在豆腐上面, 豆腐口感嫩滑, 整體幾惹味!

2023-08-05 55 瀏覽
見呢排好多朋友飛泰國,都好掛住泰式美食😋終是朋友就帶左我嚟元朗區一間新式嘅泰國菜滿足下我嘅胃口😆!如果搭車的話可以搭西鐵到朗屏地鐵站,B出口有73小巴,然後係飄渺峰落車,側邊就係餐廳啦!再唔係揸車仲方便,餐廳提供Free Parking架😊!餐廳以泰式奢華皇室格調作主題,華麗嘅巨型泰國圖騰落地玻璃窗,真係好靚,配合埋太陽光,真係好似去左泰國皇室咁!而且,餐廳入面嘅環境都相當有心思,入面用左唔同既植物做佈置,大家影相打卡嘅時候背景都會充滿着色彩。而且擺設都有住東南亞嘅藝術色彩,成間餐廳嘅氛圍相當好,打卡一流!「泰式浪漫下午茶 」$488 🍤泰式生蝦杯一共有4隻,隻隻都好新鮮,每隻都有泰式青汁加蒜片,好辣,但辣得嚟又好惹味😋正!🥗北海道帶子青芒沙律煎帶子伴芽菜,帶子香味十足而肉質軟熟,芽菜更是辣味滿溢,食辣人士必食!🍣煙三文魚每杯有兩大條煙三文魚,作為前菜一流。🥥椰青冬陰功湯冬陰功湯唔會剩係得一個辣字,香中帶辣,酸中帶香,飲落相當開胃,又唔會油膩!🥬泰式豬肉生菜包豬肉碎微辣,但份量夠多,配埋生菜食,好Fresh!🥩燒西冷牛條西冷牛扒熱辣辣上枱,食落牛味十足,肉質鬆軟唔難咬,一啲都唔韌!真係

「泰式浪漫下午茶 」$488

🍤泰式生蝦杯

🥗北海道帶子青芒沙律

🍣煙三文魚
每杯有兩大條煙三文魚,作為前菜一流。

🥥椰青冬陰功湯

🥬泰式豬肉生菜包
豬肉碎微辣,但份量夠多,配埋生菜食,好Fresh!

🥩燒西冷牛條
西冷牛扒熱辣辣上枱,食落牛味十足,肉質鬆軟唔難咬,一啲都唔韌!真係食完一舊接一舊,停唔到口!

🦐鹽燒大頭蝦
上菜時已將蝦一分為2,更方便進食!大頭蝦蝦肉好新鮮,肉質彈牙,而且蝦頭好多蝦膏,好Juicy,好好食!

🥭芒果糯米飯
芒果好鮮甜,而糯米飯椰香味十足,糯米唔會好黏口,好好咬,好食🤤!

🍮泰式果凍
有兩款果凍口味,一款係椰子,另一款龍冰果凍,兩款都各有特色,唔會太甜。

🧉泰式奶茶
超地道嘅泰茶,唔會太甜,好好飲☺️!而且呢款泰式民族杯好靚,打卡一流!
🥛泰式珍多冰
同一般泰式珍多冰無異,唔甜,內有啫喱,口感十足。
2023-08-02 74 瀏覽
元朗捐窿捐罅搵嘢食咁啱有個陪朋友搬咗去李兆基綠洲住今次佢帶咗我去一間世外桃源泰國菜我地一早去到,餐廳人不算多餐廳裝修非常之舒服而且座位好寬鬆闊落以泰國菜黎講,選擇款式非常之多我哋揀咗啲串燒當中推介牛舌芯燒完都好爽口,而且沙嗲醬味道一流汁燒魷魚筒魷魚筒燒到唔會乾柴柴,十分惹味冬陰功湯去到泰國餐廳又怎能夠抗拒冬陰功的威力,很惹味🤙酸辣度好足夠 ,份量足夠二至三人生菜包略嫌覺得唔夠酸同辣,但都有泰國風味🇹🇭芒果糯米飯賣相一流,糯米飯帶軟糯帶Q而且芒果🥭好清甜,再加香甜椰漿好岩我口味椰汁西米糕椰漿味好濃郁,甜而不膩,但有點奇怪是暖吃的
元朗捐窿捐罅搵嘢食
咁啱有個陪朋友搬咗去李兆基綠洲住
今次佢帶咗我去一間世外桃源泰國菜

我地一早去到,餐廳人不算多
餐廳裝修非常之舒服

而且座位好寬鬆闊落

以泰國菜黎講,選擇款式非常之多
我哋揀咗啲串燒當中推介牛舌芯
燒完都好爽口,而且沙嗲醬味道一流

汁燒魷魚筒

魷魚筒燒到唔會乾柴柴,十分惹味

冬陰功湯

生菜包

略嫌覺得唔夠酸同辣,但都有泰國風味🇹🇭

芒果糯米飯

賣相一流,糯米飯帶軟糯帶Q
而且芒果🥭好清甜,再加香甜椰漿好岩我口味

椰汁西米糕

椰漿味好濃郁,甜而不膩,但有點奇怪是暖吃的
2023-07-25 64 瀏覽
一間令人滿意的新派泰菜 👍餐廳環境優美舒適不在話下菜式亦色香味俱全 打卡一流特別要稱讚一下幾位前線員工的服務態度由外代客泊車的員工至內的餐廳職員皆有禮貼心值得一讚 👍
2023-07-24 58 瀏覽
平時去元朗搵食,都覺得好難泊車,今日我地去左位於元朗大樹下東路大旗嶺村633號地下的「泰斗」吃晚餐,最正就係車可以泊門口。餐廳環境好大,有室外室內,室內裝潢設計非常有格調,擺放了好多花做裝飾,打卡一流。而且餐廳採用落地玻璃,空間感十足,座位寬敞,完全不逼狹,非常舒適。小食拼盤(小)好豐富,有泰式雞卷、魚餅、蝦餅、粉絲皮春卷,每款各有4件,全部都係即叫即炸,炸得夠乾身,魚餅有濃濃的香茅味,蝦餅外層酥脆,爽口彈牙,再沾上泰式辣醬,非常惹味。串燒沙嗲牛、豬、雞各2串每次去吃泰國菜都會必點串燒,燒到好香,夠嫩滑不柴口,串燒一定要沾上沙嗲醬,串燒跟沙嗲永遠是絕配。鹹肉炒雜菜入面有西蘭花、小唐菜、椰菜、菜心,雜菇,炒得有鑊氣。菠蘿海鮮炒飯賣相吸引,用原隻菠蘿盛載香噴噴的炒飯,感覺華麗非常,入面有魷魚、蝦、青口等等海鮮,炒飯炒得夠鑊氣,飯粒粒粒分分明,不會太乾或太濕,加上入面有好多粒粒菠蘿,食落非常開胃。椰汁糕泰式奶茶&龍眼冰

小食拼盤(小)

串燒沙嗲牛、豬、雞各2串

鹹肉炒雜菜
入面有西蘭花、小唐菜、椰菜、菜心,雜菇,炒得有鑊氣。

菠蘿海鮮炒飯

椰汁糕

泰式奶茶&龍眼冰

2023-07-22 66 瀏覽
放假出遠少少食chill番餐,今次依間係元朗嚟地鐵站有少少遠,但真係好值得去,店舖門口好寬敞好多打卡位,入到去座位都好舒服難怪真係座無虛席,唔book位真係唔得!試左個泰式香燒雞 半隻($188),即叫即燒要等四至五個字,雞肉係好嫩滑又唔會燒到乾,好香泰式香料嘅味道,唔洗再加醬都好夠味仲試左咖喱海鮮($188),有蝦、魷魚同青口,個咖啡甜甜地幾香,味道唔會太濃掩蓋左海鮮嘅鮮味馬拉盞飛天通菜($98),驚太辣所以叫左少辣,但都影響唔到個鹹香味,個菜夠哂惹味飲品方面選擇好多,飲酒又得泰式特飲又得!試左椰青($48),幾清甜,食啲濃味野飲岩哂最後甜品款式都多,食左芒果糯米飯($68),糯米飯仲加咗唔同香料,有班蘭、蝶豆花咁,個飯口感夠哂煙韌,正!依間整體個質素好高,仲有好多野食試!
難怪真係座無虛席,唔book位真係唔得!

飲品方面選擇好多,飲酒又得泰式特飲又得!
試左椰青($48),幾清甜,食啲濃味野飲岩哂

依間整體個質素好高,仲有好多野食試!
2023-07-20 869 瀏覽
位於元朗大旗嶺村< 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 >, 一間新派泰國菜餐廳, 佔地10,000平方尺, 而露天位置為寵物友善區域, 餐廳裝潢優雅, 配搭泰式雕花巨型玻璃窗。ʀᴏᴀꜱᴛᴇᴅ ʙᴇᴇꜰ ꜱᴀʟᴀᴅ $¹³⁸燒牛肉沙律份量十足, 肉質軟腍多汁, 燒至剛好, 配搭爽脆蔬菜、番茄、洋蔥及西芹。ᴋɪɴɢ ᴘʀᴀᴡɴ ᴛᴏᴍ ʏᴜᴍ ᴋᴜɴɢ ɪɴ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ $¹²⁸原盅椰青大頭蝦冬蔭功, 放入海量雜菇、香茅、檸檬葉、薑、辣椒及魚露, 整體帶有濃郁泰式酸辣味道, 而且完美將椰青味道吸入湯中。ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ ᴡɪᴛʜ ᴋɪɴɢ ᴘʀᴀᴡɴ $¹⁶⁸大頭蝦蛋包金邊粉, 網蛋放入粉質彈牙金邊粉, 甜酸度適中, 配以辣椒粉及花生碎, 面層再放有鮮甜大頭蝦。ᴍᴀꜱꜱᴀᴍᴀɴ ᴄᴜʀʀʏ ᴡɪᴛʜ ʙᴇᴇꜰ ʙʀɪꜱᴋᴇᴛ ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ɴᴀᴀɴ ʙʀᴇᴀᴅ $¹⁷⁸馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅, 咖哩不辣, 而牛坑腩質感軟綿, 再配上脆香薄餅, 完美組合。ᴍᴀɴɢᴏ ꜱʟᴜꜱʜ $⁶⁸芒果沙冰, 清甜冰爽, 解暑一流。ᴡʜɪᴛᴇ ᴛᴇᴍᴘʟᴇ $¹⁰⁸雞尾酒放入益力多、白

ʀᴏᴀꜱᴛᴇᴅ ʙᴇᴇꜰ ꜱᴀʟᴀᴅ $¹³⁸

ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ ᴡɪᴛʜ ᴋɪɴɢ ᴘʀᴀᴡɴ $¹⁶⁸

ᴍᴀɴɢᴏ ꜱʟᴜꜱʜ $⁶⁸
芒果沙冰, 清甜冰爽, 解暑一流。

ᴡʜɪᴛᴇ ᴛᴇᴍᴘʟᴇ $¹⁰⁸
雞尾酒放入益力多、白酒、荔枝、橙汁、桃子及橙皮甜酒, 賣相可愛。

泰斗 (元朗)
📍元朗大樹下東路大旗嶺村633號地下
2023-07-14
2023-07-19 67 瀏覽
朋友揸車帶左我地去間近大棠既餐廳食泰國菜,系餐廳食嘢可以免費泊車幾好。去到門口好似瞬間去左郊區,有種外國餐廳既感覺,門口有個草地,放左啲打卡攞設比人影下相。餐廳建築物系搭出黎,除左戶外有打卡位,餐廳內部都好大好靚,有好多乾花擺設,有一種宮廷feel。餐廳除左環境一流之外,食物味道都好好,份量十足,以全泰國廚師班底主理,店員亦好有禮貌,招呼幾好。小食拼盤 細 $148拼盤有粉絲皮春卷、炸蝦餅、泰式雞卷、魚餅,每款4件。粉絲皮春卷幾有驚喜,味道好之餘,餡料爆滿,好香茹味,比起平時既春卷好食,蝦餅同一般差吾多,都彈牙,而且所有炸物都炸得乾身,食完吾會有油膩既感覺。馬莎文咖哩牛坑腩 配薄餅 $178貌相幾靚,馬莎文咖哩偏黃色,吾辣,岩哂大人小朋友。牛坑腩系腰肋骨之間既肉,最易入味既部分,炆得夠淋,吾乾身,好易咬開,不過較多筋膜部分。泰式香燒雞 半隻 $1884款菜式之中最好食一定系呢隻燒雞,燒雞用左多款香料醃製,醃得好入味,味道好好,吾洗點泰式酸辣醬都已經好夠味,而且燒得岩岩好,啲肉質好嫩滑!泰式蝦醬炒飯 $118材料豐富,飯量十足,都有6-7碗飯。蝦肉大隻彈牙又新鮮,炒飯本身味道吾重,加臘腸

小食拼盤 細 $148

馬莎文咖哩牛坑腩 配薄餅 $178

泰式香燒雞 半隻 $188

泰式蝦醬炒飯 $118
材料豐富,飯量十足,都有6-7碗飯。蝦肉大隻彈牙又新鮮,炒飯本身味道吾重,加臘腸食增加一下咸香味一流!

芒果沙冰 $68
椰青 $48

食完飯已經天黑,夜晚戶外有啲燈飾都幾靚。

2023-07-17 59 瀏覽
泰斗全港第三分店旗艦店於元朗區三月開張🎉佔地逾10,000平方尺的旗艦店,主打新派泰國菜及芭堤雅燒烤,露天茶座同時是寵物友善區域。餐廳設計優雅,特別有泰式雕花巨型玻璃窗,處處都可以打卡留影,充滿異國情調、更可訂座現場音樂表演,適合證婚,聚餐,週年記念。店內一間超大獨立屋有Vip 房浪漫景緻,私隱度高,巴提雅燒烤,極高樓底,店外有凳鞦韆,心形藤樹。必食招牌及新派Fusion菜式有:冬陰功大頭蝦湯、咖哩海鮮南瓜盅爆炸蟹、黃金菜、新派火焰老虎蝦泰式椰奶汁藍青口、大頭蝦蛋包金邊粉🦐原盅椰青大頭蝦冬蔭功 $128(細)推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有驚喜,將冬陰功湯放入椰青內,完美將椰青味道吸入湯中,泰式風味酸辣鮮甜開胃。湯料充足,除左雜菇類亦有香茅、檸檬葉、薑、辣椒及魚露等濃郁美味。🥦咖哩雜菜$118 配薄餅推介:⭐️⭐️⭐️⭐️咖哩配薄餅係指定動作,辣味中等易入口。可以一試。🐟隳燒烏頭 $208推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(製作需時20至25分鐘)呢餐嘅重點主角,上檯吸引,調味上剛剛好,燒香嘅魚皮同軟熟魚肉,令小編回顧當年在布吉食嘅地道風味👍🏼🥩汁燒安格斯牛小排 $198推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五成熟嘅牛小排,牛肉味重,肥瘦平均,沾

泰斗全港第三分店旗艦店於元朗區三月開張🎉
佔地逾10,000平方尺的旗艦店,
主打新派泰國菜及芭堤雅燒烤,
露天茶座同時是寵物友善區域。
餐廳設計優雅,
特別有泰式雕花巨型玻璃窗,
處處都可以打卡留影,
充滿異國情調、更可訂座現場音樂表演,
適合證婚,聚餐,週年記念。

店內一間超大獨立屋有Vip 房浪漫景緻,私隱度高,
巴提雅燒烤,極高樓底,店外有凳鞦韆,心形藤樹。

必食招牌及新派Fusion菜式有:
冬陰功大頭蝦湯、咖哩海鮮南瓜盅
爆炸蟹、黃金菜、新派火焰老虎蝦
泰式椰奶汁藍青口、大頭蝦蛋包金邊粉

🦐原盅椰青大頭蝦冬蔭功 $128(細)
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
有驚喜,將冬陰功湯放入椰青內,
完美將椰青味道吸入湯中,
泰式風味酸辣鮮甜開胃。

🥦咖哩雜菜$118 配薄餅
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
咖哩配薄餅係指定動作,
辣味中等易入口。可以一試。

🐟隳燒烏頭 $208
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(製作需時20至25分鐘)
呢餐嘅重點主角,上檯吸引,
調味上剛剛好,燒香嘅魚皮同軟熟魚肉,
令小編回顧當年在布吉食嘅地道風味👍🏼

🥩汁燒安格斯牛小排 $198
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
五成熟嘅牛小排,牛肉味重,
肥瘦平均,沾上酸辣泰式汁十分惹味。

椰汁沙冰$68 & 龍眼冰$42
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
椰汁沙冰係必叫的,因為見當時其他食客都有一杯在檯👍🏼
炎炎夏日透心涼,解渴滿足。

整體環境質素都十分好,
唯一要留意返到店交通:
1.乘坐巴k66 只需5分鐘車程
由朗屏站悅屏樓上車>到蝶翠峰站下車
2.行到泰斗,需10-15分路程,
由朗屏站D出口沿路直行步就到
🌟餐廳:泰斗📍地址:元朗大樹下東路大旗嶺村633號地下💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 22:00 / 公眾假期及前夕 00:00 - 23:00📱電話:23366 711朋友仔知我鍾意食泰菜,今日就特登約我入元朗,試下呢間世外桃源既新派泰式餐廳 - 「泰斗」,餐廳佔地超大,地方夠哂開揚,空間感十足~———————————————————🔹燒牛肉沙律色彩繽紛而且大大碟~上層既燒牛肉好厚身而且牛味濃郁,帶點牛脂香,入口juicy充滿肉汁,好出色~下層既泰式沙律以青瓜、蘿蔔絲及洋蔥為主,配合微微酸辣既泰式醬汁,食起黎清新開胃又惹味~———————————————————🔹小食拼盤(細)包羅萬有,性價比十足既小食拼盤~有齊泰式雞卷、魚餅、蝦餅及粉絲皮春卷,好豐富呢~我最鍾意蝦餅同粉絲皮春卷。蝦餅既蝦膠彈牙,咬落仲食到粒粒蝦肉,最重要係熱辣辣,必試!粉絲皮春卷外層金黃香脆,餡料有豬肉及粉絲等材料,好飽滿,配以泰式甜辣醬一齊食就更滋味~———————————————————🔹馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅賣相及擺盤夠哂別緻,甚具泰國特色~紅咖哩牛坑腩用料出色,牛坑腩
🌟餐廳:泰斗
📍地址:元朗大樹下東路大旗嶺村633號地下
💰價位:~$200 - $400
📱電話:23366 711

🔹燒牛肉沙律

———————————————————
🔹小食拼盤(細)

🔹馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅
賣相及擺盤夠哂別緻,甚具泰國特色~紅咖哩牛坑腩用料出色,牛坑腩炆至軟淋入味,仲配埋骨膠原十足既牛筋及粉糯既薯仔,大推~當然唔少得香口煙韌既泰式薄餅,點埋啖啖椰香味而且微微辣既紅咖哩醬汁,簡直係perfect match!

———————————————————
🔹粉絲雜菜煲 (馬拉盞風味)
食泰菜必點既菜式~呢款以馬拉盞風味炒制粉絲雜菜煲夠哂鑊氣,特別用砂鍋呈上,份外香噴噴熱辣辣~材料豐富,有齊芥蘭苗、椰菜花、西蘭花、椰菜及雜菇等等,當然唔得索汁既粉絲,粉絲索盡泰式香料既精華,超惹味!令人食過不停!!

🔹椰青糕
有驚喜既泰式甜品~大大件而且真材實料~用上椰青水及椰青肉制作,食落清甜又清新,解膩一流,必試~

🔹椰青 及 青檸梳打
食泰菜點少得叫返d泰式特色飲品~呢度提供既椰青超大個,椰青水清爽解渴;而青檸梳打夠清新,更用上泰式梳打水調制,飲落gur gur 聲好爽!

😋味道:4/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳既設計及裝修好有泰國渡假feel,用餐氛圍舒適寫意,佔地逾10,000平方尺,而室外露天茶座更係pet friendly zone,岩哂帶埋主人落黎一齊chill下~
食物方面主打新派泰國菜及芭堤雅燒烤,菜式高質而且性價比十足,又夠多款式,抵讚~
2023-07-11
2023-07-16 53 瀏覽
泰斗最近係元朗開左新鋪 今次都特登同朋友過去試下🤣 餐廳面積好大 而且環境好好 食物質素都好高 特登入去都好值得👍🏽🍀蒜香軟殼蟹鍾意食軟殼蟹嘅我 見到個份量再聞埋個香味真係超級興奮🤩 軟殼蟹有三隻 而且每隻都好有肉地 配埋蒜香炒法 超級香 食落味道濃郁😍🍀馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅牛腩嘅份量超級多 三個人食都好足夠😛 牛腩大件得黎肉質軟嫩 咖喱配埋薄餅真係絕配😉🍀泰式鐵板豬頸肉由於加左黑椒汁嘅關係 整完之後感覺好似中餐🥢 好食嘅 但對比起傳統嘅泰式燒豬頸肉 味道冇咁香濃😗🍀泰式炒河配雞肉炒河夠乾身 聞落同食落好香鍋氣味😋 份量好多 同樣都係夠三個人食☺️🍀芒果慕絲蛋糕芒果味道好濃郁 配埋慕絲蛋糕嘅質感 整體好夾好好食🍰🍀芒果沙冰芒果味道濃郁 就算飲到底都仲係好濃味🍧

🍀蒜香軟殼蟹

🍀馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅