2024-07-14 356 瀏覽
夏天禁熱無咩胃口~最岩食泰國菜!相約左朋友來到尖沙咀📍泰斗🇹🇭店內更設有室外位置👍🏻鬧市中嘅一片綠洲天氣太熱🥵我選擇坐返室內👍🏻嘆冷氣🥶叫左好幾款食物🥘味道唔錯😌份量好足!大家想食泰國菜又多個好選擇!👏🏻👏🏻👏🏻🥢香葉肉碎炒飯~微辣惹味~好夠鑊氣更加入豆角、肉碎更添口感!🥢蟹肉魚肚湯 ~ 足料製作加入大量爽彈魚肚🥢牛脷心串燒~即叫即燒夠香口飲品叫左兩款沙冰🍧由鮮果榨汁而成🥭芒果沙冰~帶椰汁香味好好飲🥝奇異果沙冰~飲落帶微微蘋果香味好清新甜品叫左🥭芒果糯米飯、椰汁糕、千層糕甜蜜結尾 🫶🏻❤️~好好味!大家一定要叫甜品食📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓hkig #hkiger #hkfoodie #hkkol #foodiehk#hkfoodblogger #photooftheday #foodporn#foodstagram #香港好去處 #hkfoodguide#likeforlikes #香港美食 #相機食先 #香港美食指南#香港美食地圖#香港美食日記#旺角美食 #火鍋 #放題 #任飲任食 #和牛 #啤酒 #旺角放題 #旺角美食
夏天禁熱無咩胃口~最岩食泰國菜!
相約左朋友來到尖沙咀📍泰斗🇹🇭

店內更設有室外位置👍🏻鬧市中嘅一片綠洲
天氣太熱🥵我選擇坐返室內👍🏻嘆冷氣🥶

叫左好幾款食物🥘味道唔錯😌份量好足!
大家想食泰國菜又多個好選擇!👏🏻👏🏻👏🏻

🥢香葉肉碎炒飯~微辣惹味~好夠鑊氣
更加入豆角、肉碎更添口感!

🥢蟹肉魚肚湯 ~ 足料製作加入大量爽彈魚肚

🥢牛脷心串燒~即叫即燒夠香口

飲品叫左兩款沙冰🍧由鮮果榨汁而成
🥭芒果沙冰~帶椰汁香味好好飲

🥝奇異果沙冰~飲落帶微微蘋果香味好清新

甜品叫左🥭芒果糯米飯、椰汁糕、千層糕

甜蜜結尾 🫶🏻❤️~好好味!大家一定要叫甜品

📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓

#香港美食地圖#香港美食日記#旺角美食 #火鍋 #放題
#任飲任食 #和牛 #啤酒 #旺角放題 #旺角美食
2024-07-11 326 瀏覽
早前同朋友們去咗《泰斗》食大餐,估唔到叫咁多嘢都咁抵食,值得推薦🥳🥥原盅椰青冬蔭功湯($128/2人)呢個冬蔭公湯超大份,裏面除咗有海鮮仲有好多椰子肉,辣中帶甜,幾正🥳🐮串燒沙嗲牛($38/2串)🐷串燒沙嗲豬($38/2串)🐥串燒沙嗲雞($38/2串)串燒都係$38兩串!啲肉好大件仲好香好惹味🔥 點埋沙嗲醬更加好味🤤🐣泰式雞($188/半隻)隻脆皮雞好香好滑,半隻都好大份量😍🍜泰式濕炒河($118)呢度乾濕炒河都有,朋友鍾意食濕炒就揀咗,除咗牛肉都仲有多種蔬菜🥬,感覺健康😛🥭芒果沙冰🍑Fruit Punch飲品都好抵叫㗎😛💗

🥥原盅椰青冬蔭功湯($128/2人)

🐮串燒沙嗲牛($38/2串)
🐷串燒沙嗲豬($38/2串)
🐥串燒沙嗲雞($38/2串)

🐣泰式雞($188/半隻)
隻脆皮雞好香好滑,半隻都好大份量😍

🍜泰式濕炒河($118)

🥭芒果沙冰
🍑Fruit Punch
飲品都好抵叫㗎😛💗
2024-07-09 268 瀏覽
位於尖沙咀海防道大廈既泰斗設有露台座位,夜晚打開一盞盞既小燈泡,感覺好有情調😚而且定價唔太貴,呢日平日夜晚去到都爆哂場🤭💫 青芒絲沙律配燒北海道帶子 $168青芒絲沙律酸辣味道好突出🌶,勁開胃~上面加有煎過既北海道帶子,口感彈牙😝💫 小食拼盤 $148 (細) $198 (大)小食拼盤分成細同大Size,細既話係4款小食各4件、大既話就係4款小食各6件;岩岩炸起就上枱,件件都熱辣辣🔥~拼盤內容好豐富😄裏面有香茅味道勁突出既魚餅、彈牙香脆既蝦餅、酥脆兼內涵充實既粉絲皮春卷同埋啖啖肉既泰式雞卷~💫 串燒沙嗲牛 (2串) $38串燒好有驚喜!🤞🏿牛肉串肉質好軟嫩、而且幾Juicy。點埋沙嗲醬更惹味💫 飛天通菜 $98通菜夠索味,味道香辣過癮😜💫 泰式椰青海鮮焗飯 $178原個椰青海鮮焗飯超大份~一直畢都仲有😝配料有魷魚🦑、蝦🦐等,不過海鮮就偏淡味啲,而個飯就入味好多💫 泰式椰青糕 $48口感勁爽口,好似大菜糕既質地,帶淡淡椰味,中間仲有椰肉片🥥💫 芒果沙冰 / 椰汁沙冰 $68沙冰超大杯😍而且唔會好甜,勁解暑🤗

💫 青芒絲沙律配燒北海道帶子 $168

💫 小食拼盤 $148 (細) $198 (大)

💫 串燒沙嗲牛 (2串) $38

💫 飛天通菜 $98
通菜夠索味,味道香辣過癮😜

💫 泰式椰青海鮮焗飯 $178

💫 泰式椰青糕 $48
口感勁爽口,好似大菜糕既質地,帶淡淡椰味,中間仲有椰肉片🥥

💫 芒果沙冰 / 椰汁沙冰 $68
沙冰超大杯😍而且唔會好甜,勁解暑🤗

泰斗係一間鬧市中嘅樓上半露天泰式酒吧餐廳🍴裝潢好似泰國Resort咁 好有渡假風 環境一流🏖️餐廳由30多年經驗泰廚坐陣 主打正宗風味泰菜✨.📌咖喱海鮮(蝦, 魷魚, 青口) $188賣相同相有啲出入 唔太吸引👀咖喱好濃稠杰身 有啲似芡汁咁 蓋住晒所有配菜🤣味道偏甜 冇辣味🍛海鮮份量都幾多 最有驚喜係三大隻青口 超厚肉 冇沙唔腥有鮮味🦪魷魚鎅左花 口感軟嫩有韌勁🦑蝦仁好爽彈🦐另外仲有大大舊爽脆香甜三色椒同洋蔥 加埋西芹同青蔥 更清新🫑🧅🌱.📌蒜蓉包 $36四片厚切法包塗滿牛油再灑上蒜粒烘到金黃色🧈🧄不過烘得過火 成舊都好硬脆 冇外脆內鬆軟嘅口感 仲有啲窿味 所以一定要配咖喱食🥖.📌泰式蝦醬炒飯 $128超推介呢個炒飯‼️好夠鑊氣 飯粒乾爽唔油 粒粒分明有咬口🍚食落泰式香料味唔重🌿但蝦醬鹹鮮香超濃郁 好惹味🦐配料仲有肉鬆, 臘腸, 蝦仁, 肉粒, 白豆, 洋蔥, 蛋花 相當足料 口感味道好豐富🐷🫛🧅🍳.📌泰嫩海南雞(半隻) $168冇改錯名 真係太嫩了 雞好大隻多肉 份量十足💛雞皮爽彈 肉質軟嫩滑溜帶點韌勁 雞香味濃郁🐓點少少鹹香薑蓉同酸辣醬 更加惹味🫚🌶️.📌泰式炒雜菜 $98蔬菜種類比平時

📌咖喱海鮮(蝦, 魷魚, 青口) $188

📌蒜蓉包 $36

📌泰式蝦醬炒飯 $128
泰式蝦醬炒飯

📌泰嫩海南雞(半隻) $168

📌泰式炒雜菜 $98
蔬菜種類比平時多 有西蘭花, 椰菜花, 芥蘭, 椰菜, 雲耳, 秀珍菇同大豆芽🥦🥬🍄‍🟫🌱但略嫌冇乜鑊氣 調味唔重 似普通蒜蓉炒🧄
泰式炒雜菜

📌青檸可樂 $42
青檸果酸味唔出 似普通可樂🍋‍🟩🥤
青檸可樂
泰式蝦醬炒飯
2024-07-02 163 瀏覽
招牌沙律三步曲🥗 $208超級靚嘅擺設😍份量比想像中多😋分別有軟殼蟹柚子沙律、大蝦青木瓜沙律和帆立貝青芒果沙律🙌🏻最突出係柚子沙律👍🏻口感酸甜,軟殼蟹食落脆卜卜,而帆立貝也軟熟程度剛好,沙律三款都少少偏辣,不過可接受!鹽燒馬友🐟 $248極力推介✅新鮮嘅海水魚香煎🐟魚皮香脆,鋪滿鹽,魚肉口感非常嫰滑,肉質結實,原汁原味已經好好食😍配搭上泰式醬汁一齊食,層次感昇華❤️‍🔥口感特別好芒果糯米飯🥭 $68糯米飯質地柔軟,口感偏彈與黏性適中,仲帶有餘溫😍沾上椰漿一起食,食到好濃郁的椰奶香,芒果肉質細嫩,不過美中不足未到好甜🥭芒果沙冰💛 $68推介✅ 真材實料用芒果蓉整成嘅沙冰,飲落啖啖芒果香味👍🏻非常大杯White Temple🤍 $108紫色蝶豆花熊仔冰好得意,打卡一流📸 味道偏果香,易入口,酒精濃度偏淡📍泰斗 尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓

招牌沙律三步曲🥗 $208

鹽燒馬友🐟 $248

芒果糯米飯🥭 $68

芒果沙冰💛 $68

White Temple🤍 $108

📍泰斗
尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓
《柚子沙律》新鮮柚子肉份量都好多 鮮甜可口 口感酸甜爽脆 非常開胃清爽書日夾雜住少少糖蔥餅既味道 好過癮.《鹽燒烏頭》原條烏頭拎去燒 肉質鮮嫩多汁外皮略帶焦香 入面好夠味 簡單就是美《泰式炒牛河》同我地平時飲開既乾炒牛河唔同比較多配菜 仲有蛋絲帶有少少泰式酸甜辣特色《串燒沙嗲豬》沙嗲豬呈橙紅色 燒完入面都好juicy沾上沙嗲花生醬 味道濃郁香醇《芒果糯米飯》經典既泰式甜品 芒果夠哂香甜糯米黏稠綿密 但感覺一d都唔膩《芒果🥭/椰子🥥沙冰》呢到既沙冰 用新鮮果肉打冰涼爽口 清新香甜冰沙質地綿密幼滑 岩哂夏天 超消暑🧊

《柚子沙律》

冰涼爽口 清新香甜
冰沙質地綿密幼滑 岩哂夏天 超消暑🧊
2K
2024-06-28 108 瀏覽
以前讀書嗰陣 最鍾意落堂同friend食泰國嘢💃🏻 今次送佢出國讀書 就揀咗呢間黃金地段靚泰菜聚舊🥹-🍖燒牛肉沙律 138最鍾意呢個沙律🥗 燒牛肉肉質嫩滑牛味重 加埋大量蔥洋蔥同蘿蔔絲🧅 配埋個酸汁調味好好 辣得嚟好爽🥵-🍲原盅椰青大頭蝦冬蔭功 $128原個椰青上好靚呀 仲可以刮埋啲椰肉嚟食架🥥 飲冬蔭功湯同時食埋椰肉 鹹香入面有少少清甜 幾得意😚-🍛馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅 $188馬莎文咖哩唔會太辣 平易近人😘 牛坑腩煮得夠腍又入味 配埋薄餅一啖一個 正呀🫓-🍢鹽燒牛舌芯 $48 / 串燒沙嗲雞 $38牛舌芯燒到啱啱好 唔會太熟😉 點泰式酸汁 好醒神😆 雞肉本身醃味都夠 點埋沙嗲汁更惹味😋-⛱️ Bangkok's Summer $108用咗幾款夏日代表嘅生果 呢杯cocktail飲落寧舍清新🍍 加入Tabasco令味道更加特別 意外哋夾😯-🥭芒果沙冰 $68沙冰質地偏厚實 唔會好快溶曬變水 抵讚🤣 我哋咁啱坐咗半露天位 喺呢個炎夏入面望咗尖沙咀繁忙嘅街道 飲每一啖都係人間極樂🧘🏻📍泰斗 (中達大廈)尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓
🍖燒牛肉沙律 138

🍲原盅椰青大頭蝦冬蔭功 $128

🍛馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅 $188

🍢鹽燒牛舌芯 $48 / 串燒沙嗲雞 $38

⛱️ Bangkok's Summer $108

🥭芒果沙冰 $68

📍泰斗 (中達大廈)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓
不知道是不是因為最近太熱🥵突然好想吃泰國菜?🤣然後意外找到這間寶藏餐廳🤩推薦給大家~餐廳在九龍公園旁邊,樓台座位旁被樹林包圍很有𝚏𝚎𝚎𝚕🌲小編這次坐在室外吃✨怕熱的朋友還是在室內座位吃比較好🤣餐廳品項真的超級多,選擇困難𝚖𝚊𝚡🤣我們點的每一樣都很不錯,好吃而且份量比想像中多✨很適合朋友聚會一起𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎~🍍菠蘿海鮮炒飯 $𝟷𝟼𝟾超級足料✨海鮮很多而且有蝦和青口🤣搭配肉鬆和腰果超級泰🇹🇭🍳小食拼盤(細) $𝟷𝟺𝟾幸虧點了小份😳比想像中多,每樣都很香脆很好吃🍢串燒(沙嗲雞/牛/豬) $𝟹𝟾/串我們各點了兩串,也是色香味俱全,肉很大塊👍🍮千層糕$𝟺𝟾🍰椰子蛋糕$𝟻𝟾大推千層糕!超級大塊又好吃😋椰子蛋糕適合愛吃比較甜的朋友~🍹奇異果沙冰 $𝟼𝟾🍹芒果沙冰 $𝟼𝟾兩杯都不錯👍個人覺得奇異果更解膩✨

🍍菠蘿海鮮炒飯 $𝟷𝟼𝟾
超級足料✨海鮮很多而且有蝦和青口🤣搭配肉鬆和腰果超級泰🇹🇭

🍳小食拼盤(細) $𝟷𝟺𝟾
幸虧點了小份😳比想像中多,每樣都很香脆很好吃

🍢串燒(沙嗲雞/牛/豬) $𝟹𝟾/串
我們各點了兩串,也是色香味俱全,肉很大塊👍

🍮千層糕$𝟺𝟾
🍰椰子蛋糕$𝟻𝟾
大推千層糕!超級大塊又好吃😋椰子蛋糕適合愛吃比較甜的朋友~

🍹奇異果沙冰 $𝟼𝟾
🍹芒果沙冰 $𝟼𝟾
兩杯都不錯👍個人覺得奇異果更解膩✨

2024-06-23 121 瀏覽
想食泰菜就二訪呢間泰菜,而且每次經過海防道都會見到掛住好大隻「泰」字招牌,就係佢地啦!幾鍾意佢有室內同室外位,室外位仲有好多燈泡裝飾,感覺有啲似置身於泰國夜市,氣氛一流泰式生蝦共有八隻,都厚身同大隻而且口感彈牙,配埋蒜蓉、辣椒粒同酸酸辣辣嘅醬汁一齊食正呀汁燒魷魚筒係原隻魷魚上,魷魚唔會燒得過熟,配上辣醬食,口感唔錯同幾惹味泰式辣椒膏炒蜆嘅蜆肉都大隻同鮮味,而且份量多,用嘅辣椒醬就帶點甜味,辣味比較mild ,如果鍾意食辣建議嗌另外一隻味黑胡椒蜆會比較好泰式椰青海鮮焗飯,用咗椰子殼去裝住啲飯,presentation幾靚,個飯裏面有蝦、蜆肉、椰子肉等,食落唔算濃味,清清地帶點椰香都唔錯,加埋肉鬆同埋腰果一齊食口感會更好餐廳仲有各款泰式飲品、cocktail、mocktail同啤酒提供,White temple cocktail 賣相幾靚,上面隻紫色啤啤熊冰粒係用蝶豆花造成,飲品就mix咗荔枝、益力多、白酒、橙汁同桃汁,甜甜地容易入口,而Refresh mocktail 無論賣相同飲落去都幾清新,加咗啲cucumber添整體嚟講幾鍾意佢哋個環境,有氣氛,而且食物味道整體ok同份量算多

2024-06-22 204 瀏覽
呢間餐廳設有半露天平台餐廳同酒吧🍻主打正宗口味泰菜,由30多年經驗嘅泰國師傅主理🇹🇭💗小食拼盤($148 /細) 小食拼盤有齊粉絲皮春卷、手打炸蝦餅、手打炸魚餅同泰式雞卷,全部都即叫即炸熱辣辣,食落金黃香脆,蘸埋泰式甜辣醬仲正🍤💗泰式燒豬頸肉 ($138)豬頸肉燒至表面焦脆,肉質爽脆嫩滑,蘸上特製酸辣汁中和油膩感🐖💗鹽燒盲曹 ($208)原條盲曹超級大條,以鹽焗方式烹調更能保持魚肉嫩滑多汁,魚味濃郁🐟輕輕蘸上表面嘅粗鹽或袐製酸辣汁吊起鮮味🧂💗菠蘿海鮮炒飯 ($168)先將原個菠蘿起肉🍍係炒飯加入新鮮菠蘿、魷魚、青口、鮮蝦、三色豆、提子乾、蛋花等,炒得乾身且粒粒分明,酸甜開胃,最後放上腰果同肉鬆點綴🍛
💗小食拼盤($148 /細)
小食拼盤

💗泰式燒豬頸肉 ($138)
泰式燒豬頸肉

💗鹽燒盲曹 ($208)
鹽燒盲曹

💗菠蘿海鮮炒飯 ($168)
菠蘿海鮮炒飯

小食拼盤
泰式燒豬頸肉
鹽燒盲曹
菠蘿海鮮炒飯
2024-06-20 87 瀏覽
醉貓炒河 海鮮份量多,有魷魚,青口,蝦仁等。香辣惹味。燒豬頸肉豬頸肉大大塊,肥瘦適中,外皮微焦香脆,口感爽脆。燒牛肉沙律味道酸酸辣辣,好開胃。原本以爲沙律菜會偏多,但食食下發現燒牛肉嘅份量多過沙律菜。串燒沙爹雞(兩串) 串燒沙爹牛(兩串) 鷄肉同牛肉都大大件,嫩滑多汁,沾上甜辣嘅沙爹醬,幾惹味。芒果糯米飯黏糯煙韌嘅糯米飯,鮮甜嘅芒果,配上香甜嘅椰汁,味道一流.椰汁沙冰椰香味濃郁,大大杯。奇異果沙冰好特別,出面餐廳好少見有奇異果味沙冰,味道清新,唔會太甜,非常解膩。
醉貓炒河
海鮮份量多,有魷魚,青口,蝦仁等。香辣惹味。

燒豬頸肉
豬頸肉大大塊,肥瘦適中,外皮微焦香脆,口感爽脆。

燒牛肉沙律

串燒沙爹雞(兩串)
串燒沙爹牛(兩串)
鷄肉同牛肉都大大件,嫩滑多汁,沾上甜辣嘅沙爹醬,幾惹味。

芒果糯米飯
黏糯煙韌嘅糯米飯,鮮甜嘅芒果,配上香甜嘅椰汁,味道一流.

椰汁沙冰
椰香味濃郁,大大杯。

奇異果沙冰
泰斗呢間餐廳環境 都唔錯 而且有得揀室外或者室內但係最近嘅中午實在太熱了 小編真係忍唔到所以選擇留喺室內用膳 起碼可以涼住個冷氣食飯唔錯小編最近就去咗泰國旅行 但係小編覺得仲未夠喉所以今日放lunch就同朋友去咗尖沙咀呢一間泰國餐廳食飯😆🇹🇭.🐷凍 泰式奶茶茶味濃郁芳香 比起泰國某大牌子嘅泰奶更加濃郁茶味好啱喺天氣熱嘅時候解渴 .🐷龍眼冰成杯嘢都幾甜 唔錯唔錯 因為嗰種甜唔係死甜 係真係好重龍眼味仲有一啲龍眼肉可以食到.🐷泰式炒河-雞肉雞肉分量好重手 平時 好多餐廳pad thai啲雞肉好細粒但係佢哋啲雞肉好似做慈善咁:)金邊粉好有咬口 咬落去係有着勁 有少少彈牙嘅感覺~成個份都唔算辣(唔係完全冇 但係小編唔覺得可以稱之為辣) 配料都好多!中間炒埋啲蛋真係好香!🥚.🐷青芒絲沙律配燒北海道帶子個沙律 好夠爽脆 燒過嘅帶子外層香脆🥭肉質鮮甜 真係夠味.🐷燒牛肉沙律🐮🥩牛肉味道香濃 個汁都幾濃郁同埋幾辣但係香濃嘅牛味 唔會咁容易被掩蓋到🥰個汁都幾辣但仲可以接受. 🐷芒果糯米飯🥭都幾幾大件芒果 都幾甜 個芒果好似都幾熟咁個糯米粉更加拼成一個心形 份量好足夠可能夠三至四個人一齊食 當作飯後甜品.
泰斗呢間餐廳環境 都唔錯 而且有得揀室外或者室內

🐷龍眼冰
仲有一啲龍眼肉可以食到
🐷泰式炒河-雞肉
雞肉分量好重手 平時 好多餐廳pad thai啲雞肉好細粒
但係佢哋啲雞肉好似做慈善咁:)
金邊粉好有咬口 咬落去係有着勁 有少少彈牙嘅感覺~
中間炒埋啲蛋真係好香!🥚
有四件咁多 仲要每一件都唔細件
椰汁味香濃 口感層次性好
泰斗
📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓
🍝泰式炒金邊粉 $128金邊粉大份,配料有蛋絲、芽菜、蝦🦐、檸檬🍋、花生醉🥜,酸甜開胃,醬汁偏蕃茄味重啲酸啲,味道中規中矩,金邊粉粉得均勻唔會黐埋一舊😆🍢串燒沙嗲豬雞牛(2串)$38鹽燒牛舌芯(2串) $48 串燒每款都juicy,沙嗲豬🐽啖啖肉有咬口,沙嗲雞🍗好入味,雞肉唔鞋沙嗲味出有花生醬味🥜,牛肉比較韌相對上冇咁出色,牛舌芯口感爽脆😝🍖泰式燒豬頸肉$140推介!豬頸肉大塊切成薄片🍖,外面香脆帶炭燒香味,肥瘦適中,有咬口燒得好好保留油香,配上酸辣醬汁,更惹味🌶️,仲要份量都唔少既👍🏻🥘馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅 $188牛腩稔易咬,咖哩汁🥘偏椰奶味重啲唔辣,咖哩汁配薄餅好好食😋🥬飛天通菜 $98通菜🥬有鑊氣,會有小小辣🌶️好惹味,仲加左麵豉醬更加香,通菜爽脆,好送飯👍🏻🥥椰子沙冰 $68入到去見到差唔多每枱都有,大大杯,椰子味算濃,沙冰消暑解渴😆✨餐廳主打泰國菜,食物高質,環境氣氛都好好,坐得舒服,岩聚餐,仲有室外座位,彷似被樹林包圍,夠哂chill
🍝泰式炒金邊粉 $128
🍢串燒沙嗲豬雞牛(2串)$38
鹽燒牛舌芯(2串) $48
🍖泰式燒豬頸肉$140
🥘馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅 $188
牛腩稔易咬,咖哩汁🥘偏椰奶味重啲唔辣,咖哩汁配薄餅好好食😋
🥬飛天通菜 $98
🥥椰子沙冰 $68
  • 飛天通菜
  • 泰式燒豬頸肉
2024-06-15 66 瀏覽
今日朋友話想食泰菜,就搵到尖沙咀呢間泰菜!🦐泰式生蝦 $128-新鮮的生蝦質地鮮嫩爽彈 與泰式醬汁相結合 蒜片及辣椒帶起刺激感 後勁帶酸甜提振味蕾🦐手打炸蝦餅 $118-新鮮蝦餅以甜味作基調 香脆外皮包裹厚而彈牙的蝦滑 手打令口感更加緊實和有嚼勁 配上泰式辣醬為之一絕🌶️椰香青咖喱雞 $138 配蒜蓉包 $36-椰奶的甜味和香氣能夠中和青咖喱的辣味 整體風味更加溫和 雞肉用上雞髀肉 入味且鮮嫩 配上蒜蓉包 不錯👅鹽燒牛舌心 $48-鹽燒牛舌芯烤得略帶脆感 肉厚富彈性 咀嚼時多牛肉汁 伴隨少許鹽的鹹味🥭芒果糯米飯 $68-糯米飯上淋上椰漿後令口感變得更加滑潤 粘綿煙韌的飯粒帶有椰香甜味 伴配有新鮮的芒果切片 令人難以抗拒🍸Fruit Punch $88-由橙汁 菠蘿汁 再加上石榴及梳抗混合而成的特調 味道清新 解渴十分🍹Pussy Foot $88總括嚟講,味道確實唔錯,值得一試!
今日朋友話想食泰菜,就搵到尖沙咀呢間泰菜!

🦐泰式生蝦 $128

🦐手打炸蝦餅 $118

🌶️椰香青咖喱雞 $138 配蒜蓉包 $36

👅鹽燒牛舌心 $48

🥭芒果糯米飯 $68

🍸Fruit Punch $88
🍹Pussy Foot $88

總括嚟講,味道確實唔錯,值得一試!
尖沙咀露天Cocktail Bar,超正宗必食泰式燒雞🇹🇭🔻泰式燒雞 (半隻) 💰188 🌟燒雞鹹甜口味,外皮燒到焦脆,仲有小小燶邊,帶有炭火香氣,非常正宗的味道😋同我起泰國街頭食嘅差唔多😍起香港好難得可以食到咁嘅口感,大推‼️👍🏻🔻泰式生蝦 💰128 🌟生蝦好新鮮彈牙,夾住蒜片同辣椒食,點上酸辣海鮮醬,口味刺激得黎又好清新☺️🔻醉貓炒河 💰128 🌟炒河放入大量魷魚、蝦仁同青口,仲有燈籠椒等各種蔬菜一齊炒,好有鍋氣好香😍份量好多,炒河香到令人不停食😋🔻蒜香軟殼蟹 💰128一份三隻軟殼蟹,炸得超級酥脆,軟殼蟹好大隻好足肉,餐廳仲好貼心咁將軟殼蟹一分為二,配埋炸蒜食,超級香口👍🏻🔻椰子菠蘿慕斯蛋糕 💰58慕斯好軟滑,有淡淡椰子味,蛋糕底係菠蘿粒粒,質感有啲濕🍍🔻Bangkok’s Summer 💰108 🌟由Fresh Lemon, Orange Juice, Tabasco, Pineapple Juice, Pineapple Juice, Passion Fruit, Vodka調成,杯口有半圈辣椒,一啖飲落去,有芒果、菠蘿、熱情果等熱帶水果嘅香氣,嘴唇碰到杯口辣味又好刺激,令人有泰國
尖沙咀露天Cocktail Bar,超正宗必食泰式燒雞🇹🇭

🔻泰式燒雞 (半隻) 💰188 🌟

🔻泰式生蝦 💰128 🌟

🔻醉貓炒河 💰128 🌟

🔻蒜香軟殼蟹 💰128

🔻椰子菠蘿慕斯蛋糕 💰58
慕斯好軟滑,有淡淡椰子味,蛋糕底係菠蘿粒粒,質感有啲濕🍍

🔻Bangkok’s Summer 💰108 🌟
由Fresh Lemon, Orange Juice, Tabasco, Pineapple Juice, Pineapple Juice, Passion Fruit, Vodka調成,杯口有半圈辣椒,一啖飲落去,有芒果、菠蘿、熱情果等熱帶水果嘅香氣,嘴唇碰到杯口辣味又好刺激,令人有泰國夏日熱辣辣嘅感覺🇹🇭🔥

🔻White Temple 💰108
由Yakult, White Wine, Orange Juice, Lychee Syrup, Triple Sec, Peach, Soda, Grenadine調製而成,呢被Cocktail口味較溫和,白葡萄酒香味濃,有各種香甜嘅水果味🍑而頂部的一顆藍色玫瑰花冰都好吸睛😍

尖沙咀原來有咁嘅一間寶藏餐廳,超級Chill~成日行過都miss左🙈

• 泰式生蝦
  • 泰式燒雞