One of my fave shop to buy these egg tarts are from Tae Cheong Bakery.. Their tarts were so rich and creamy! And just the right sweetness too! Tae cheong bakery however offers another variety of the tart using blueberry filling! And it’s delicious too! 😋
下午茶
  • Egg  tart
2021-03-11 429 瀏覽
星期六同屋企人去行下海旁,搭船吹吹風,出發前我哋係尖沙咀天星碼頭地面的泰晶餅家買左d傳統小食,之後再搭船過灣仔碼頭,係灣仔碼頭的平台花園食嘢欣賞維港風景,又可以俾小朋友跑下睇下仙人掌,都幾寫意。我哋買左皇牌蛋撻,酥皮蛋撻,老婆餅,叉燒批和雞批,每款都好吸引呀!酥皮蛋撻的酥皮好鬆脆,蛋汁好香。叉燒批的餡料非常足料而且好好味。另外最欣賞的係佢哋個沙翁,可以話係傳統的經典美食,真係好耐冇食過,十分懷念。

2021-02-26
5 分鐘 (外賣自取)
2021-02-04 532 瀏覽
一落船,到尖沙咀天星碼頭準備回家時,聞到陣陣蛋撻的香味。原來在天星碼頭內有間泰昌餅家,見到這間泰昌有藍莓撻,平時在屋企樓下經過的都未曾見過,所以打算買些回家與家人共食。既然如此,我就每款都要兩件,比較一下味道。◉ 1. 藍莓撻原來藍莓撻是泰昌的新產品,供應期有限,難怪我平時經開餅店都未見過。$12 一件確實又真的可以試試,藍莓撻的撻皮處理得金黃鬆脆,而內裡鬆軟的藍莓粒果肉, 再加上濃郁的藍莓果醬及一層雪白糖花,其味道酸中亦帶甜,非常開胃。◉ 2. 皇牌蛋撻 (曲奇皮) & 酥皮蛋撻 當然少不免就要食泰昌的蛋撻 ,大家一直爭辯蛋撻究竟是曲奇餅底或是酥皮餅底好食,其實就是各花入各眼。不過泰昌的皇牌蛋撻就是曲奇皮的,食落又真的是非常脆口,亦帶充分牛油香味,一直認為酥皮餅底好食的我都被泰昌的曲奇餅底所吸引。◉ 3. 老婆餅屋企人則比較喜歡老婆餅,他們都覺得老婆餅的酥皮非常香脆,而內饀甜潤而不滯,食完過後還說我買得太少。作為老字號的泰昌餅家,處理中式餅點實在不會失望。
◉ 1. 藍莓撻
◉ 2. 皇牌蛋撻 (曲奇皮) & 酥皮蛋撻
皇牌蛋撻
酥皮蛋撻
◉ 3. 老婆餅
老婆餅
作為老字號的泰昌餅家,處理中式餅點實在不會失望。
2021-01-30
皇牌蛋撻
酥皮蛋撻
老婆餅
2021-01-29 267 瀏覽
放工直達尖沙咀想買少少野,老公又未到就四圍睇下,在天星碼頭見到泰昌餅店,知道佢地既蛋撻很出名,都想試。見到紫色撻覺得有興趣,原來是新出既產品,藍莓撻果味香濃,很creamy,仲有食到藍莓果粒,藍莓果醬微甜果香,撻皮是曲奇皮很香脆,口感不錯。$12 藍莓撻(1件) $18 藍莓撻(2件) $18 藍莓撻+皇牌蛋撻 (各1件)甘我梗係買多少少俾屋企人食埋皇牌蛋撻啦蛋撻真的很香濃蛋味,我愛曲奇皮蛋撻,喜歡牛油香,皮胞餡滑,我爸同老公中意酥皮,中意一層又一層鬆化的感覺。見到老婆餅又幾正,帶返屋企都仲暖,冬瓜蓉加芝麻粒很香甜。

$12 藍莓撻(1件)
$18 藍莓撻(2件)
$18 藍莓撻+皇牌蛋撻 (各1件)

甘我梗係買多少少俾屋企人食埋皇牌蛋撻啦

2021-01-28 201 瀏覽
今日去完九巴換口罩後,經過泰昌門口就聞到好香的蛋撻味,望住一盤盤新鮮出爐的蛋撻,即刻忍唔住買了幾件返屋企同屋企人分享。本來想了兩件酥皮,可惜未出爐,店員就介紹我試下新出的藍莓撻。藍莓撻中間有粒粒藍莓肉,撻皮鬆脆,而且又唔會太甜,還帶點藍莓的天然果香的酸味,口感特別。撻皮蛋撻每日即焗,新鮮出爐,蛋王脹卜卜充滿蛋香,曲奇皮香脆。另外再買多兩件老婆餅比阿媽食,中間是煙韌香甜的瓜蓉餡料,焗至表面金黃酥脆。

2020-11-30 162 瀏覽
尖沙咀想揾傳統的味道餅店真系唔容易,向尖沙咀天星搵到呢個美味傳統地道既餅店泰昌, 之前都有試過蛋撻, 皇牌牛油皮蛋撻真系好正, 個皮夠厚又夠脆, 蛋漿甜度適中,蛋味香濃, 宜家系係$10/個, 唔使專登過海中上環分店買, 舖頭細細但有哂蛋撻, 雞批,叉燒酥仲有沙翁, 舖頭裝修用左粉綠色令人感覺好精神, 泰昌除左出名既蛋撻, 仲有沙翁亦相當出色, 而且沙翁向其他餅店都唔容易搵, 所以就即買即食, 沙翁好香蛋味, 外脆內軟, 外面有層沙糖, 令人齒夾留香, 誠意推介比沙翁愛好者.
沙翁好香蛋味, 外脆內軟
2020-11-15
沙翁好香蛋味, 外脆內軟
  • 沙翁好香蛋味
  • 外脆內軟
2020-03-23 296 瀏覽
每次逛街經過,都會去泰昌餅店,必買蛋撻吃~😋😋😋而最愛就是曲奇餅皮蛋撻👍👍👍餅皮不會很油膩,但卻很鬆脆😍😍😍曲奇餅的甜味亦剛剛好,跟甜甜的蛋液很夾👍👍👍而蛋液亦填滿跟餅皮一樣的成水平線,立時變得更抵吃,都對得起這個價錢了~🤣🤣🤣這家分店很方便,就在天星碼頭入口,買完就可坐天星小輪過海~除了蛋撻外,我最愛買白糖糕,砵仔糕及芝麻糕,全部獨立包裝,真的超方便,帶去野餐都可考慮🤣🤣🤣
每次逛街經過,都會去泰昌餅店,必買蛋撻吃~😋😋😋

2019-04-12 765 瀏覽
蛋達黎講, 泰昌既蛋達真係冇得輸, 呢到都有幾多唔同口味既款式選擇, 有牛奶達, 有SO皮同埋牛油蛋達, 我就覺得牛油蛋達最原汁原味最好食, 個蛋好香同好滑, 另外個牛油皮都好有口感
2017-07-28 2792 瀏覽
位於尖沙咀碼頭的泰昌餅家,是一間連鎖糕餅店。時日要到灣仔和高層開會,懷著緊張的心情,到達灣仔總部。幸好全程氣氛輕鬆,開完會後餓到一個點,便到泰昌買蛋撻和雞批吧。蛋撻$9雞批$12雞批外帶回公司,服務員用硬盒把雞批裝好,賣相得體。隔著紙盒,聞到牛油香,摸到熱辣辣,令人囗水流啦。雞批,重手香噴噴。格仔外皮烤至啡黃色,皮厚酥脆,入囗化掉,酥得溶在囗中,果然名不虛傳阿餡料有雞肉粒,火腿,青豆,粟米,豐富鹹香,囗感美味。批皮是雞批的重點推介,非常美味,值得一試阿。
位於尖沙咀碼頭的泰昌餅家,是一間連鎖糕餅店。

蛋撻$9

雞批$12

雞批外帶回公司,服務員用硬盒把雞批裝好,賣相得體。

隔著紙盒,聞到牛油香,摸到熱辣辣,令人囗水流啦。

2017-07-25
2016-06-29 3131 瀏覽
天星碼頭店比較隱蔽,如果唔係搭船應該都唔會見到。今朝On the way見到同事,一齊行去泰昌買早餐,泰昌朝早有即整三文治,我叫左腿蛋治。係尖沙咀除非你係茶餐廳食啦,如果唔係想買三文治都有難度!講返腿蛋治,等佢整都等左大概10分鐘,雞蛋真係即炒,熱呼呼的,夾完麵包都幾厚。雞蛋仲有蛋漿流出黎的蛋滑,沒有煎燶的感覺,火腿都是一般貨色。其實我本身想要餐肉架!因為餐肉同蛋好似夾啲
外賣自取
$15 (早餐)
2016-05-24 1955 瀏覽
原來5月份逢星期二及星期五正價產品可享七五折優惠,發現得太遲了😂原價$7的蛋撻只需$5.3!好便宜啊!泰昌蛋撻的蛋漿不會太甜,曲奇皮不會太硬,重點所有蛋撻都起碼是微溫的,今天買了一個蛋撻因被公事擔誤而放了一小時後吃依然好味!
2016-05-24
早餐
2016-02-25 1828 瀏覽
之前聽講過泰昌餅家,吃過的都說不容錯過。今日終於如願以償,約上朋友就出發泰昌了。侍應就推薦了沙翁,泰昌的沙翁油味稍微會重小小,對於我來說可能是會偏甜的,不過老友話一點都不甜膩,色澤很靚、很新鮮,炸的很漂亮的,外面是很脆但是裡面卻是鬆軟的。蛋撻一定要買嘅,蛋撻皮很酥脆,跟其他的蛋撻皮不一樣,蛋香味和奶香味都令人流口水,裡面的更是很滑、很嫩,是真的嫩!口感很好,好吃得到我跟朋友一話不說低頭就吃。其實因為品種很豐富,我們是不知道點落手的。叉燒批也是不錯,表面的芝麻讓味道聞起來更加香,叉燒餡很多,很喜歡吃。價錢不貴,真是太好喇!
之前聽講過泰昌餅家,吃過的都說不容錯過。
蛋撻一定要買嘅,蛋撻皮很酥脆,跟其他的蛋撻皮不一樣,
2016-01-29
$35 (其他)
2016-01-23 740 瀏覽
這幾天沒什麼食慾,決定換一換西餐,所以來到了尖沙咀這間西點餅店,因為出名的原因吧,點了一個蛋撻,一口咬下,真正的外酥內嫩,但外面的皮去不像其他鋪面的那種,反而像磨碎的餅乾一樣,那裡面的蛋漿很嫩,搭配起來就像非常濃稠令口腔很舒服。之後又覺得不夠,又點了一個老婆餅,這老婆餅甜味剛剛好,就是剛出爐的,外面還是脆脆的,裡面的冬瓜糖又不是很膩,又點了一個蛋卷,表面烤的剛到位,奶香很濃,特別是趁熱吃更好,口感更好,所以我也是買了一點回去跟家人分享,而且這間店的服務態度很好,特別是那個老婆餅特惹人嘴饞。
2016-01-17
2016-01-15 966 瀏覽
呢度嘅餅無論食幾多次多唔會厭的,呢次來都買咗几多下,蛋撻同埋沙翁係我一直以來都會買嘅,泰昌餅家嘅蛋撻,皮蘇蘇的又不會未食都融咗,蛋液又多,又嫩,黃橙橙的,胖乎乎的。真係想日日都有得食啊,可惜同屋企有D遠啦,唉~淚~咬一啖蛋撻,哇,熱熱的,蘇蘇嘅餅皮,軟軟的入口即化的蛋液,真系神仙也不過如此啊。仲有呢家嘅沙沙翁,細個嘅回憶啊,咁多年來我都係鐘意呢仲脆脆嘅,甜甜的,仲有D油油地嘅野,沙翁真係全中啦,不過呢,都係有小小油膩膩啦,好多女仔都唔鐘意。仲有蛋黃酥吖,一大唔可以忽略嘅存在啊,我覺得我真係可以一口氣食五六個都唔覺得多,蛋黃真是正,沙沙嘅好感,正到不得了吖,真係糖心蛋來加,鹹蛋黃特有嘅滋味,本身企鹹蛋黃靚,都帶DD黃油,再配上酥脆嘅外皮,些小甜嘅蓮蓉,呢用滋味啊~非同凡響啊
再配上酥脆嘅外皮,些小甜嘅蓮蓉,呢用滋味啊~非同凡響啊
2016-01-15
2015-09-07 428 瀏覽
誰說到泰昌一定要吃蛋撻?這天公假,一早和河馬生打算乘船到灣仔覓食。河馬生實在太太太肚餓,於是我們經過尖沙咀碼頭的泰昌買了份腿蛋治。也許沒期望會沒失望,這份腿蛋治非常有驚喜,炒蛋嫩滑,價錢實惠($12)比許多店舖水準還要好。過了海經過東海堂,同樣的三文治連飲品卻要$22,有比較,又怎能不顯出泰昌抵食?
誰說到泰昌一定要吃蛋撻?
2015-09-04
外賣自取
$12 (早餐)