2018-07-28 814 瀏覽
呢間泰特色食晚飯有個特點,就係全單七折,呢個優惠一直都做緊,都算係抵食。不過今次有啲趕時間,時間關係只允許我急急腳買小小佢嘅甜品佢就好似麥當勞咁,樓下有個甜品部,樓上就食正餐。佢都有大概十款泰式糕點任君選擇,價錢每件6至7蚊,都ok啊~佢整得最多同最受歡迎就係呢款椰汁糕,相信好多人都食過啦。椰汁西米糕上面有一層軟軟的糕,係椰漿同奶溝成嘅漿,中間嗰層就係較彈牙嘅糕,而最下就有西米同粟米! 呢個糕係今次三款入面最好食嘅!有層次,而且香椰子味,食兩舊都飽肚。另外買左分別係芒果布甸同芒果西米糕。兩款味道都好相似,只係一個冇西米,一個有,同埋布甸腍小小。

不過今次有啲趕時間,時間關係只允許我急急腳買小小佢嘅甜品

佢就好似麥當勞咁,樓下有個甜品部,樓上就食正餐。

椰汁西米糕

佢整得最多同最受歡迎就係呢款椰汁糕,相信好多人都食過啦。

呢個糕係今次三款入面最好食嘅!
有層次,而且香椰子味,食兩舊都飽肚。

椰汁西米糕
2018-07-23 818 瀏覽
泰國菜一向係我的至愛, 知道有間泰國菜有任食, 價錢唔貴, 午餐時段12點至2點都只係$68, 團購仲平$8, 可惜午餐時段已賣哂, $68其實當食個普通餐, 所以即管試試, 入座先付款買票, 環境普通, 一張長長的枱放滿食物, 另一邊枱就有中湯, 冬蔭公湯, 糖水及幾款自斟飲品, 其中有洛神花茶及奶茶, 奶茶就麻麻地, 冬蔭公湯好正, 夠熱又夠酸夠辣, 所以我都飲左三碗, 其他食物大部份都係一般野, 炸春卷, 咖哩角, 薯條, 薯餅, 蝦片, 雲吞, 蒜蓉包, 豬皮魚旦, 炒麵, 菠蘿炒飯, 蔬菜種類反而多, 賣相及味道都好, 有款豆腐好好味, 好滑, 主打有盤咖哩魚及青口, 中途就會出海南雞, 但要排隊由服務員配給, 總結算係抵食的, 但冷氣就有少少唔夠, 飲完碗湯就會流汗, 據我所知應詃每日有唔同的食物供應, 啱唔啱食就要睇彩數了.
2018-07-22
2018-07-19 1447 瀏覽
因為我爸是緬甸華僑的關係所以我們太愛東南亞國家的食物了在香港,最常光顧的還是泰國餐廳這次就來「泰特色」感受ThaiFood啦環境算是不錯但是服務員姐姐就有點心不在焉了看了看套餐裡幾乎都是平常常點的索性就點了4人套餐每個選項裡選自己想要的一款就可以了A-泰式小食拼盤泰式柚子沙律、泰式春捲、泰式炸蝦餅、泰式炸雞棗、泰式炭燒豬頸肉👍🏻每一款都很香B-椰子雞湯(中鍋)個人超愛椰子雞湯,在家也常煮不過老公覺得太酸了我就覺得椰奶比例太多了純屬個人口味啦C-泰式咖喱大肉蟹(1隻)必點超香只不過吃起來有點難度會吃得很邋遢而且那天吃得時候我們一致認為蟹有點不新鮮蟹肉都有點黏著蟹殼有點小失望啦D-泰式滷水豬手(1隻碎上)還OK,沒有很驚喜E-馬拉盞炒通菜不錯👍🏻不會太油通菜也爽脆F-泰式菠蘿海鮮炒飯超大份量食物整體來說不錯👌但是服務員卻讓人失望因為通常最後看到吃完飯就會詢問一下然後就會上最後甜品我們吃完飯後坐了超久桌上什麼都收走了就是沒人上甜品服務員姐姐好像遊魂一般一邊跟旁邊的聊天又時而發呆
因為我爸是緬甸華僑的關係
所以我們太愛東南亞國家的食物了
在香港,最常光顧的還是泰國餐廳
這次就來「泰特色」感受ThaiFood啦

環境算是不錯
但是服務員姐姐就有點心不在焉了

看了看套餐裡幾乎都是平常常點的
索性就點了4人套餐
每個選項裡
選自己想要的一款就可以了

A-泰式小食拼盤

B-椰子雞湯(中鍋)
個人超愛椰子雞湯,在家也常煮
不過老公覺得太酸了
我就覺得椰奶比例太多了
純屬個人口味啦

C-泰式咖喱大肉蟹(1隻)
必點
超香
只不過吃起來有點難度
會吃得很邋遢
而且那天吃得時候
我們一致認為蟹有點不新鮮
蟹肉都有點黏著蟹殼

有點小失望啦

D-泰式滷水豬手(1隻碎上)
還OK,沒有很驚喜

一邊跟旁邊的聊天
又時而發呆

• 泰式拼盤
2018-07-15 607 瀏覽
毎逢星期日都會有家庭聚會活動,價錢60 蚊非常吸引我買了團購泰國菜自助午餐,一於試試有幾吸引呢⋯⋯荃灣區都方便近地鐵站行7分鐘到,餐廳位置轉角位上二樓,已經book 位,不須在門口等入座,職員安排餐廳座位都很滿意。擺放食物都好整齊,食品有泰式為主,菠蘿炒飯,炒麵,豬皮魚蛋,菠蘿生炒骨,薯條,薯餅,蝦餅,咖喱角,春卷,蒜蓉包,海南雞,炒青菜,紅燒豆腐,冬陰公湯,番薯糖水.......60 蚊食午餐泰國菜自助餐超值,總括來講都滿意。

60 蚊食午餐泰國菜自助餐超值,總括來講都滿意。

泰國菜
2018-07-15
團購
泰國菜
  • 菠蘿炒飯
優惠卷HK$48元開心去歎下午茶,一次過購買22張。沒有優惠卷HK$58元。作下午茶自助餐首選。炸薯條外脆內肉多,蒜蓉均勻鬆脆烘焙恰到好處、蝦片脆口,可選擇配合冷、熱不同飲品。另外作午餐選擇:有海南雞、菠蘿炒飯、冬蔭公湯、和其他不同泰式小炒,十分豐富。

作自助下午茶餐首選:薯條外脆內多肉、蒜蓉均勻邊脆烘焙恰到好處、蝦片脆口、可配冷熱飲品或糖水。另外作午餐選擇有:菠蘿炒飯、海南雞飯等……再加上其他泰色小菜,甚為豐富。

2018-07-08
優惠券
  • 優惠卷HK$48元開心去歎下午茶,一次過購買22張。無優惠卷HK$58元
  • 優惠卷HK$48元開心去歎下午茶,一次過購買22張
2018-05-28 982 瀏覽
係附近食完個晚餐, 可能較濃味, 所以好想揾野飲. 係朋友介紹下, 試一試黎間泰式糕點. 我同朋友一共試左兩款1. 椰青糕黎款較清甜, 食落非常香椰青味, 糕入面有放椰青肉的薄片, 增加口感. 糕的口感係少少實,又唔會過硬. 用黎定形的粉份量剛剛好! 2. 蛋花糕黎款對比椰青糕是更香及更甜. 蛋花打得非常漂亮! 口感與椰青糕好相似. 如果食完蛋花糕再食椰青糕, 椰青糕的清甜較淡. 所以建議先食椰青糕. 咁比較品嚐到個甜味及椰子香味. 食完之後原本的口渴, 好似真係減輕左少少. 而且熱辣辣嘅天氣, 食完糕點後, 清涼左. 好舒適因爲個人口味,我偏好椰青糕多一點

我同朋友一共試左兩款
1. 椰青糕
2. 蛋花糕
因爲個人口味,我偏好椰青糕多一點
梛青糕  蛋花糕
外賣自取
梛青糕  蛋花糕
  • 椰青糕
2018-05-25 1010 瀏覽
荃灣泰國菜都不少競爭呢其中呢間泰特色,在路德圍2樓,非常大,環境是較荃灣其他泰菜有優勝之處,坐得舒服。今日叫了大嘅泰式拼盤成個high tea嘅盤出現份量係4人份,每種食物都係4件有炸蝦餅(必食),炸肉棗,甜酸無骨雞腳,蝦春卷,炸雜菜春卷,燒豬頸肉,燒雞肉串燒豬頸肉調味很夠,而且燒熟程度不老不生,剛剛好。叫了青咖哩,雖然有點水,但味道不會淡,用來點炸餅食,咖啡亦不是很辣個種,是小小辣小小甜,有椰奶味咖喱內更有泰國茄子食。冬蔭公湯有不少海鮮,份量夠5人飲
荃灣泰國菜都不少競爭呢
坐得舒服

今日叫了大嘅泰式拼盤
成個high tea嘅盤出現
份量係4人份,每種食物都係4件
燒豬頸肉調味很夠,而且燒熟程度不老不生,剛剛好

咖喱內更有泰國茄子食

冬蔭公湯有不少海鮮,份量夠5人飲
2018-05-23 785 瀏覽
朋友係外國番黎,緊係要食飯洗下塵先啦,荃灣出名多野食,最後我地就揀左呢間叫泰特色既餐廳,餐廳入坐率都算高,一坐底先叫左2枝泰啤,正常價錢,$20+,先黎一個沙嗲雞豬雙拼串燒,好少餐廳會跟多一兜汁,但雞同豬就燒得過火左少少,韌左少少,但沙嗲汁既味道都不錯,冬蔭公海鮮湯,3個人剛好1人1碗,但呢個湯我就覺得太酸,所以我飲唔到辣味,然後有個小食拼盤,小食都幾好,唔會炸得太油,生菜包份量都好多,如果辣辣地會仲好食,馬拉盞炒通菜,唔會炒到好咸,出面有些店會炒到好咸,3個人一共食左$380,但可能客人太多餐廳冷氣不夠,全程都有點焗。
2018-05-22
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2018-04-28 900 瀏覽
荃灣,一個每次黎都會有新食肆的地方,餐廳要係度生存下去絕對有難度,所以要係度開業gum耐係有一定實力的。過往黎食過佢個二人餐,已經有一定好印象,果次見到正價主餐牌有全單七折,所以決定再黎試上其他野食。今晚好攪笑地叫左豬為主題,先黎叫左個豬手德國咸豬手,炸豬手,酒樓豬手都常常食過,但泰式就真係第一次食。呢個豬手係鹵水的,個汁唔太咸,豬手鹵得夠腍,最吸引唔係佢個味,而係佢個份量。估唔到一碟係有兩隻,完全超出預算,結果強行先食得曬。講返轉頭,我真係唔知咩係泰式,除左有碟泰式辣汁跟上之外,但個汁又唔算同個豬手好夾。跟手黎個菜,通菜就必定係食泰國🇹🇭野的首選,但因為友人唔食得辣,所以今次無叫最出名的飛天通菜,改為食泰式炒通菜。個人覺得似係蒜頭炒通菜,不過個味都幾香,係略嚴有d咸。主食就係泰式獨特的濕炒河。呢個真係好好食,略帶甜味得黎又可口,炒河最怕的油膩又唔會有,河粉又唔會炒到斷斷續續或者一餅野,絕對係值得推介同埋係水準之作。

今晚好攪笑地叫左豬為主題,先黎叫左個豬手
泰式鹵水豬水

泰式炒通菜

泰式豬濕炒河
2018-04-28
3 分鐘 (堂食)
泰式鹵水豬水
泰式豬濕炒河
2018-04-11 824 瀏覽
有一日在荃灣行街,正愁唔知食乜,就遇到正進行七折優惠的「泰特色泰國餐廳」明爐烤烏頭($88)烏頭本身不是一種特別貴的食材,不過勝在口感不易變霉,所以煮得熟一點也沒問題,因此是很多怕魚腥味朋友都可以試的海鮮。上湯以甜酸菜和青檸作調味,非常醒胃,再配以秀珍菇、芫茜、香蔥、蘿蔔絲、粉絲作配菜,味道便更加豐富,吃到最後以娃娃菜吸收整個魚湯精華,愛魚之人如我都幾乎把整個碟子都吃乾抹淨才罷手。原個菠蘿海鮮炒飯(折後$69)先唔講佢個菠蘿大唔大啲海鮮多唔多,淨係個炒飯有新鮮菠蘿味呢件事已經值回票價。炒飯本身最重要是飯粒乾身不油膩,再加上面頭舖滿肉鬆和腰果,絕對能止口舌之癮!加上足料海鮮,各樣配料加起來,整個菠蘿都幾乎要滿瀉了。馬拉盞炒西蘭花(折後$55)雖然這家店的馬拉盞都很滋味,咸、甜、辣三味交雜,而西蘭花亦很爽甜,不過可能因為前兩道菜實在太吸引我,相比之下便覺有點平凡🙈 但還是很值得一試的。

明爐烤烏頭($88)

原個菠蘿海鮮炒飯(折後$69)

馬拉盞炒西蘭花(折後$55)
  • 泰式明爐魚
2018-02-07 1357 瀏覽
見到隔離金坊好多人排隊,又見佢全日七折,姑且試一試佢。試左冬蔭功海鮮湯、生菜包、煲仔飯、飛天通菜炒雞 同埋椰汁西米糕。冇一樣野好食,好油,又冇味。攞左辣椒醬都冇味。冬蔭功湯好稀,好冇誠意,又唔滾。椰汁西米糕就好甜。唔怪得知又要搞自助餐,又全日七折,都坐唔滿啦。全日一折先再叫我嚟喇。

冬蔭功湯好稀,好冇誠意,又唔滾。椰汁西米糕就好甜。

唔怪得知又要搞自助餐,又全日七折,都坐唔滿啦。

全日一折先再叫我嚟喇。
舊同學係星期六問我去唔去快閃食Tea,上網搵咗好多間Afternoon Tea或者 Tea buffet都滿座或者太貴,我諗起團購都有好多自助餐,最後我搵到一間超級平,見到評語唔錯,打去又有位。一於試吓先。餐廳是位於荃灣海霸街的泰特色泰國餐廳,距離地鐵站都要行大約10分鐘。我得系有朋友帶路先識去。 打電話問過下午茶自助餐有兩點鐘開始,每人只係需要47元,我哋五個人有卡位坐。餐廳都算大,座位都好多。我哋去到剛剛兩點多,顧客已經可以出去拎食物,眼見種類都很多,要記得要記得只係$47,其實價錢咁平,我哋都唔係太期望好多嘢食,只係大家有個地方坐低傾計。但食物的水準令我們有驚喜。餐廳全部是泰國菜式,有冬陰公湯,清淡的瘦肉冬瓜湯。飲品有菊花蜜,奶茶,菜蜜。亦有超級大盤的泰式沙律,泰式沙律中的泰式鳳爪最多人食,每次拿出來都好快K.O.晒。小食有試過,春卷,咖喱角。紫菜有有咖哩雞薯仔,泰式豬手,炒金邊粉,炒飯,炒河粉,咖喱魚蛋,泰式魚香茄子,蒜蓉包,烚菜心,大大塊脆蝦片,炒雜菜。$47可以食到以上咁多食物,真係超級超值,而且味道亦唔係將價就貨。每款都唔錯。我最鍾意係:泰式豬手炆得入味,細細件方便食。冬
泰特色泰國餐廳
,距離地鐵站都要行大約10分鐘。我得系有朋友帶路先識去。

餐廳全部是泰國菜式,
咖喱魚柳
咖喱角
春卷

我最鍾意係:

泰式豬手
炆得入味,細細件方便食。

冬瓜瘦肉湯
食辣野時飲一碗真係舒服晒炒河粉
我出去拎嘅時候已經得返好少,但係好入味,好多人搶住食
蝦片
自己都好耐冇食過哈片,沾一沾咖喱汁好好味好香口

咖喱魚蛋
魚蛋夠彈牙,加上有啲就好易入口,後向,唔會好辣。我都食咗好多啦!
咖喱魚蛋

總括黎講,呢餐真係抵食夾好味!飽到夜晚都慳返呢!
咖喱魚柳
炒飯, 炒河粉
泰式沙律
蒜蓉包
2018-01-09 1732 瀏覽
一早在G團購見到優惠就買了券,怎料年尾再有95折,有點飲恨沒有多買一張,到了預約這天才臨時加了一位,要付正價$58 (團購下午茶 $48)  (券已售罄)在openrice看了多個評價,先在心裏打定輸數,畢竟泰國菜要做得地道不容易呀~今次又是帶泰籍母親去嘗鮮,想不到卻得來各樣好評!由於一早訂了位,所以我們一行四人獲配給了一個卡位~ 就在鳳爪、海南雞、炸物那一張桌子附近,位置很不錯!冷盤中的鳳爪不斷有人來搶,就專門夾鳳爪,我也不能免俗替母親夾了幾隻,這一盤其實還有魚蛋,很彈牙~ 味道又幾好~ (因為我娘有encore)有點怕像其他網友說的會被搶光,所以吃了一輪就裝了一碗糖水,稍稍溫熱而已,但味道不會太甜,挺不錯,後來再添加時就再試了,果然熱的更好吃~ 早前有網友說有任飲汽水,可惜我去的時候沒有,但就有鮮檸檬、檸茶、菜蜜、奶茶及凍咖啡,可以自製檸茶檸蜜挺不錯,奶茶個人覺得有點太甜,凍啡則不會太甜,但不太好咖啡所以就沒有多要,反而因為沒有熱飲,我娘覺得有點可惜~encore了2,3次的有冬蔭湯,我娘都話正    我姐就說蝦片又薄又脆,周不時會加上新的,都是熱辣辣的上桌,非常好。(熱氣野不敢吃

今次又是帶泰籍母親去嘗鮮,想不到卻得來各樣好評!

味道又幾好~ (因為我娘有encore)

encore了2,3次的有冬蔭湯,我娘都話正

我姐就說蝦片又薄又脆,周不時會加上新的,都是熱辣辣的上桌,非常好。(熱氣野不敢吃太多)

後來終於出了這款扎肉卷,可惜沒有炸蝦餅,我弟有點失望,這款肉卷在用餐後期進食,太飽了也試不真味道(因為好飽夾硬食),只覺得挺可口的,好像有粉絲?跟我在台灣吃過的有點像~

後來出了一盤咖喱魚蛋、魚柳之類的,魚蛋又是很彈牙~ encore了一碗仔~ 魚柳的粉皮有點多? 整體都不錯~

薯格、蒜蓉包也是常常添上熱的,吃到熱的時候就覺得很幸福了~ (但我覺得薯格的肉有點粉)

整體都超出我的預期 (可能是先打定了輸數吧?) 但不斷加上熱菜的自助餐,真的很滿意,尤其是常常被清空的海南雞~ 真的幾分鐘後又出來一盤新的!  我吃到約3點左右就出了2,3款菜(炒芥蘭? 忘了還有什麼菜),感覺種類終於平均些了

味道比正常還要好,有再出平的優惠價可能都會再惠顧 (要坐一小時車才能到這店呢)

樓下外賣小店就有賣各種糕點,還有芒果糯米飯賣!HKD 40 比九龍城便宜,但更好吃 @@ 一裝起來熱熱的,忍不住立即試了,很美味~ 就像在泰國吃到的一樣,椰汁糯米糕比較貴,其他糕點一件$5,但它賣$6,但原來真的比較好吃

所以最後真的是滿載而歸了,吃的很飽,又買了很多糕點回去~ 晚餐都不用吃了~
題外話/補充資料: 將用完的碟放在桌邊就會有人收走,服務不錯。很多服務員都是泰國人~
2018-01-06
團購
2017-12-30 1295 瀏覽
1. 冬蔭海鲜湯- 全無冬蔭應有味道…酸味不是来自青檸…似係求其加白醋…難飲之極…成煲無掂2. 所謂南瓜焗海鲜飯…南瓜一D 唔似有焗…D 飯用汁撈過再装入南瓜…凍冰冰.只有係面幾粒腰果食得吓3.青咖喱牛肉~一様係無味…似加中式辣味…全無咖喱香味 no wonder bills wirh 30% off regularly
又來見下荃灣杜德偉(路德圍),想吃泰國餐廳,就想到這間泰特色餐廳,剛巧有傳單員又派單張給我,剛巧我又用我隻纖纖玉手一接,剛巧又是七折優惠,唔通真係岩岩遇著剛剛?怎會又是七折優惠這麼巧合?因為小弟不止吃過一次,上次又是七折優惠,我以為事隔多年我也會心跳,估不到事隔多年也是七折,我懷疑是它的長期宣傳策略,目標就是捕捉貪小的心理,這方面它做得很成功,因為我已經是第二次的座上客。餐廳地方相當寬敝,若以香港人的居住面積計算,這裡擺明是豪宅,大到若不小心掉了一條腳毛,都不知道還能不能找得回,不知道你找不找,反正我是不找的,正所謂:"隨風柳絮輕,腳毛當黎明"。即場點了個原個菠蘿炒飯($98):我經過掘地起底過三幢,中掘底出,掘地三尺後,仍未搜刮到半點菠蘿,十分失望,證明廚師已將民脂民膏搜割乾淨,吃菠蘿炒飯,卻未有菠蘿埋尾唇齒留香,是這一頓飯的最大敗筆。肉碎生菜包($72):吃生菜包之前,還是響應政府呼籲,先做一字手勢,再大叫:洗手先。吃生菜包,通常是少生菜多肉碎,次次都吃剩肉碎,但沒有生菜,唯有打包外賣。蒜子炒通菜($68):略嫌過鹹。泰式明爐烏頭魚($88):已經整枱都是菜,再加上一爐烏頭魚,幾乎

蒜子炒通菜($68):略嫌過鹹。

泰式明爐烏頭魚($88):已經整枱都是菜,再加上一爐烏頭魚,幾乎已放不下任何菜,當吃完一邊,另一邊經已黏底,唯有將原隻起骨,吃起來更方便。

泰國椰青($38):如果是正正常常椰青,未見其伏,都算清甜。

最後埋單$403的7折=$320,年年都是七折,如果我都可以年年十八歲就好啦。
2017-11-30