2019-12-03 718 瀏覽
好多時去荃灣都會去泰特色泰國餐廳買泰式糕點返屋企同屋企人開心Share 糕點種類有好多款個人就比較鍾意食椰汁西米糕🍡香濃椰汁味😋啖啖西米😋用料足👍🏻👍🏻芒果糕🥄面層有好多芒果肉😋但今次芒果比較酸椰汁紫米糕🍡好耐以前只有一件件賣,依家仲有杯裝選擇但吾係每款都會有杯裝 價錢$12 💰💰依家仲有 🍽芒果鴛鴦糯米飯🍚$45
好多時去荃灣都會去
泰特色泰國餐廳
買泰式糕點返屋企同屋企人開心Share

糕點種類有好多款

芒果糕🥄面層有好多芒果肉😋但今次芒果比較酸

椰汁紫米糕🍡

好耐以前只有一件件賣,依家仲有杯裝選擇
但吾係每款都會有杯裝 價錢$12 💰💰

依家仲有 🍽芒果鴛鴦糯米飯🍚$45
2019-11-05 697 瀏覽
朋友生日, 佢又喜歡食泰國嘢, 而我又在附近返工, 隨意下就揀咗呢間!價錢我就覺得有點貴, 不過佢地做緊晚市8折優惠, 所以計返就同其他餐廳差不多價錢, 唔覺特別抵咗!蝦刺身都算大隻, 我本身好喜歡, 佢地個醬同出面食到嘅唔一樣, 望落好似薑蓉!飛天通菜我選了最辣, 有點兒硬身, 食時唔覺太辣, 但到最尾果啖就有D辣串燒離奇地只有豬同雞, 正正常常咁蝦餅好味, 夠脆口, 又大件整體來講都滿意, 但正如之前提到, 價錢不算抵, 如果選套餐, 就沒有8折優惠了!

串燒離奇地只有豬同雞, 正正常常咁

蝦餅好味, 夠脆口, 又大件
2019-11-04
2019-10-21 588 瀏覽
環境唔錯, 多座位,夠寬闊, 食物種類多因為唔太肚餓, 所以散叫左以下幾款:【炭燒豬頸肉】必食之選!燒得好好,金黃色架,肉薄唔太肥, 唔點醬都已經夠味【冬蔭公蝦湯】 今次叫左細湯,可以斟到4-5碗上菜個時個湯係滾住黎,好夠熱,味道就偏酸有少微辣,湯料好足料對於我唔太食得辣都飲左2碗【泰式炒金邊粉】 麵上面有好多花生碎,配埋蔥, 蛋等等一齊撈埋一齊食都唔錯啲粉係好彈牙,個汁酸酸甜甜都幾開胃【炸蝦餅】自己比較鐘意食蝦,所以叫左黎試下有4大舊蝦餅, 好足料, 味道就OK,點醬會好食啲【芒果沙冰】飲過咁多間芒果沙冰, 呢間暫時係Number 1, 大大杯,裝到滿瀉,芒果又唔會酸, 值得推薦

環境唔錯, 多座位,夠寬闊, 食物種類多
因為唔太肚餓, 所以散叫左以下幾款:

【炭燒豬頸肉】

【冬蔭公蝦湯】
今次叫左細湯,可以斟到4-5碗
對於我唔太食得辣都飲左2碗

【泰式炒金邊粉】
麵上面有好多花生碎,配埋蔥, 蛋等等一齊撈埋一齊食都唔錯
啲粉係好彈牙,個汁酸酸甜甜都幾開胃

【炸蝦餅】
自己比較鐘意食蝦,所以叫左黎試下
有4大舊蝦餅, 好足料, 味道就OK,點醬會好食啲

【芒果沙冰】
  • 芒果沙冰
  • 冬陰公湯
泰特色 隨便入一間餐廳 價格非常驚喜 質量也是很OK的呀平民佳品 38蚊set lunch 包飲品😍豬扒炒公仔麵豬扒入味 味道剛剛 素軟公仔麵炒得剛剛好 不油膩整體來說⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 價錢真的非常抵食!38蚊 有埋嘢飲!豬頸頭撈檬豬頸肉冷冰冰的 烤得不夠幹 檬粉很碎 但是整體來說真的很值得食!
泰特色

公仔麵炒得剛剛好 不油膩

豬頸頭撈檬

豬頸肉撈檬
2019-09-19 519 瀏覽
同朋友食晚飯,揀左呢間外表有泰國特色嘅餐廳1. 前菜:泰式地道青木瓜沙律 好辣,好惹味,做開胃菜一流2. 泰式炸蝦餅 蝦肉彈牙,冇乜油膩嘅感覺,一贊! 加泰色辣醬都好食,但係我個人推薦可以撈青木瓜沙律個辣汁,好味到要食多幾舊啊3. 泰式大蝦炒金邊粉 比我想像中甜太多,唔知係咩醬,如果冇咁甜就好啦4. 蟹肉炒飯 大大碟,好啱多人眾會,必點 但係係彷蝦柳,不過整體都幾好食5. 芥蘭炒牛肉 菜好脆,好新鮮,好食 但係牛肉食落似豬肉
同朋友食晚飯,揀左呢間外表有泰國特色嘅餐廳

1. 前菜:泰式地道青木瓜沙律
好辣,好惹味,做開胃菜一流

2. 泰式炸蝦餅
蝦肉彈牙,冇乜油膩嘅感覺,一贊!

3. 泰式大蝦炒金邊粉
比我想像中甜太多,唔知係咩醬,如果冇咁甜就好啦

4. 蟹肉炒飯
大大碟,好啱多人眾會,必點

但係係彷蝦柳,不過整體都幾好食

5. 芥蘭炒牛肉
菜好脆,好新鮮,好食
但係牛肉食落似豬肉

泰特色泰國🇹🇭餐廳晚市有個2️⃣位用既套餐🍴 $338免加1️⃣已經包左湯🥣、小食併盤、海虎蝦🦐、海南雞🐔、炒飯、飲品🍹同甜品🍮 等我帶大家一齊食返次先😄<冬蔭公海鮮🦞湯>上菜既時候會一直滾住🔥 熱度好足夠👍🏻 冬蔭公兩大重點味道1️⃣酸2️⃣辣,酸度幾足夠既但只有輕微辣味,對於👦🏻唔嗜辣/初階挑戰食辣係1個好好既入門🙈 湯料都幾多,仲有大菇菇🍄同大蝦蝦🍤喺入面添😳<泰式🇹🇭小食併盤>無論去到邊🗺 小食併盤都係最讓人期待既😍 1次過可以食幾款小食😎 鳳爪既酸辣味略為不足,如果再多dddd就更完美😃 炸蝦餅🦐食落有d似去飲既新鮮版炸蟹鉗🙈 外層脆卜卜💥 裡面蝦味甜🦐春卷幾脆餡料亦足👍🏻 配合泰式辣醬🇨🇷味道一流😉 呢度個泰式辣醬唔係平時金拱門🍟食開個隻黎,相對上會超級辣架🔥<泰式海南雞🐔(1/4隻)>最喜出望外🤩既係佢大部分都係雞肉🐔只有輕微雞骨包夾喺中間🦴 雞肉🐔算係幾嫰滑⛷ 配埋呢度既醬料真係惹味非常🤤<地道粉絲海虎蝦🦐煲>主角係兩隻好大好新鮮既海虎蝦🦐 啖啖肉好鮮甜🤤 而且廚師👨🏻‍🍳已經好細心地切開🔪左蝦🦐背方便剝殼進食😃👍🏻 粉絲

<冬蔭公海鮮🦞湯>

<泰式🇹🇭小食併盤>

<泰式海南雞🐔(1/4隻)>

泰式海南雞🐔(1/4隻)

<地道粉絲海虎蝦🦐煲>
地道粉絲海虎蝦🦐煲

主角係兩隻好大好新鮮既海虎蝦🦐 啖啖肉好鮮甜🤤 而且廚師👨🏻‍🍳已經好細心地切開🔪左蝦🦐背方便剝殼進食😃👍🏻 粉絲竟然係好乾爽之餘一d油膩既感覺都無😳

<泰式蟹肉🦀炒飯>

蟹肉🦀炒飯相對其他食物就比較平庸。。😅 不過不失,沒有太大驚喜~
泰式蟹肉🦀炒飯

<班蘭椰汁🥥糕>

聞落會有一陣好清香既味道👃🏻 第一啖誤會左佢係夾雜住綠茶🍵味既馬蹄糕🙈 其實呢陣味係班蘭既味道黎😳 椰汁🥥糕既椰味再多點點就更好😃👍🏻 整體係好食既😊
班蘭椰汁糕🥥

*佢既糕點仲有好多款😳 而且可以喺地下既位置單獨購買架😃👍🏻

<涼粉椰汁🥥冰 + 咸檸🍋梳打🍹>

前者既涼粉量係充足既😉 椰汁🥥味可以再濃d😉 後者飲落幾夠咸味🧂之餘又會有醒腦提神之效😏 飲完會好gur😎
涼粉椰汁🥥冰 + 咸檸🍋梳打🍹
2019-08-04
泰式🇹🇭小食併盤
泰式海南雞🐔(1/4隻)
班蘭椰汁糕🥥
涼粉椰汁🥥冰 + 咸檸🍋梳打🍹
2019-07-15 553 瀏覽
真系超鍾意食泰菜泰特色嘅冬蔭功湯簡直冇得頂😋😋酸味味😍 金邊粉,馬拉盞炒通菜更加系必食,好有鑊氣 同街邊嘅好唔同食完野加杯芒果沙冰和桂花糕甜品😋真系冇得輸 下次要同朋友再食過🥰
真系超鍾意食泰菜
泰特色嘅冬蔭功湯簡直冇得頂😋😋
食完野加杯芒果沙冰和桂花糕甜品😋
真系冇得輸 下次要同朋友再食過🥰
2019-06-06 777 瀏覽
今日同朋友食完午餐,在附近有間泰特色泰國餐廳,見到都好多人去買所以我都心郁郁想食望左一陣冇咁多人,就去買先叫左買外賣椰青糕同蛋花糕椰青糕同蛋花糕-椰青糕同蛋花糕都幾香幾好食,同埋唔算太甜
望左一陣冇咁多人,就去買先
叫左買外賣
椰青糕同蛋花糕
椰青糕同蛋花糕-椰青糕同蛋花糕都幾香幾好食,同埋唔算太甜
2019-06-02
2019-06-04 597 瀏覽
Happy Friday 約左前個前同事敘下舊,今次唔想去cafe就決定食下泰國野。呢間泰國餐廳裝潢係好典型泰國餐廳,下面賣一d泰式甜品,上面就係餐廳,入邊都好闊落,我地預先訂左位,安排左我地坐卡位,環境都唔錯,夠光猛同乾淨。我地4個人叫左生蝦刺身,泰式鳳爪、馬拉盞通菜,蝦餅、冬蔭公湯,食到好飽都係600左右,每個人都係百幾蚊,想試下泰國野既荃灣朋友都不妨黎食下,蝦餅同馬拉盞都幾好味。最緊要唔叫套餐散叫係有8折,所以都叫抵食。

2019-06-04 529 瀏覽
忙完啲野已經兩點幾啦😩😩當然要食返個靚靚下午茶補返數啦。今次去咗一間平民泰國餐廳試下。我哋分別叫咗#海南雞飯同#滷水豬手飯。兩份餐的份量都誠意十足,有午餐咁上下的份量㗎。海南雞飯的飯係黃油飯,惟醬汁只有一款,不過雞件份量也頗多。朋友的滷水豬手飯會有半粒滷水蛋👅👅總括依然這個價錢我說性價比幾高,可以一試。而且附近有$3豆腐花,去開可以試埋。.🏠泰特色泰國餐廳 (荃灣)荃灣海霸街91-93號荃好景大廈1樓及地下F舖

🏠泰特色泰國餐廳 (荃灣)
荃灣海霸街91-93號荃好景大廈1樓及地下F舖
2019-06-01 494 瀏覽
嚟到荃灣,講起食泰國嘢,仲要去到路德圍,好多人第一間都會諗起金字行頭嘅餐廳,不過我食飯都係講求舒舒服服,有啲熱店就未必太啱,因為好多時都要排隊,而且食飯又好趕,所以喺路德圍我通常都會上二樓嘅一間泰國菜呢間泰國菜除咗頭先所講唔使點等位同坐得舒服外,仲好抵食添,30幾蚊就有一個lunch,非常經濟實惠同埋重點就係,set lunch居然有肉骨茶,我可以話去過咁多間泰國菜都冇見過set lunch有得叫,當然要試下喇肉骨茶套餐都唔算貴,48蚊有交易,就噉睇都見到好多杞子都足料嘅,湯飲落去都幾清甜,唔會好油,亦唔會話好有藥材味,飲完成碗都唔夠肥膩,豬骨就好似煲湯嗰啲肉噉,肉質有鞋但都腍嘅,另外仲有一兩塊腐竹。雖然我好少食肉骨茶,但係我覺得都幾好食嘅香葉辣肉碎飯加蛋,唎個飯個份量真係好大,肉碎多到好澎湃,食辣辣地其實幾過癮,送飯一流呢度食飯都係大件夾抵食,而且又唔使等位,又坐得舒舒服服噉,已經成為咗我嘅飯堂

2019-05-13 535 瀏覽
全單七折胡慧沖都話地道嘅泰式料理做緊優惠 好抵食.芒果糯米飯🥭$58黑白糯米口感不錯 熱上特別軟熟芒果幾甜 份量適中 飯後甜品一流.泰式蚵仔蛋🍳$88好大一碟 鐵板上菜滋滋聲蚵仔數量不少 濃濃的魚露味 配上芽菜.原個菠蘿炒飯🍍$98賣相幾好 有蝦 魷魚 蟹柳等海鮮配上腰果 肉鬆 提子乾 增加口感
全單七折
賣相幾好 有蝦 魷魚 蟹柳等海鮮
配上腰果 肉鬆 提子乾 增加口感
  • 菠蘿炒飯
2019-02-05 1148 瀏覽
我第一次寫食評,我年廿九行完花市,就一家六口去呢間食晚飯。我地點左生蝦刺身,蟹肉炒飯,雞肉串燒,濕炒雞肉河,泰式鳳爪。生蝦一d都唔新鮮,唔爽,唔凍...蟹肉炒飯應該叫蟹柳炒飯就真,冇蟹肉得蟹柳碎, 冇味...雞肉串燒,燒到乾晒,完全咬唔到..., 我地食唔晒,個侍應仲問:唔食嗱?。我話:你食呀乾憎憎!泰式鳳爪冇味唯一真心覺得好食係濕炒河點知到埋單... 突然有d灰塵從天而降,我地抬頭望,竟然望到隻老鼠想跌落黎,嚇到我地大叫,錢都唔找(幾10蚊),就即走人。真係冇服務,冇食物質素,連環境衛生都... 唉
生蝦一d都唔新鮮,唔爽,唔凍...
蟹肉炒飯應該叫蟹柳炒飯就真,冇蟹肉得蟹柳碎, 冇味...
泰式鳳爪冇味
唯一真心覺得好食係濕炒河

真係冇服務,冇食物質素,連環境衛生都... 唉

2019-01-13 1104 瀏覽
今日午餐食唔飽,四點鐘去了食下午茶,這間「泰特色」平時都是四點前會見到餐廳入面有一個區域是食自助餐的。今日去到的時候,員工已經清理好餐廳自助餐的位置。我點了海南雞飯,包餐湯。下午茶35元,有雞翼和少少雞髀肉,很開心是因為有酸辣醬,酸辣醬食完,店員還比多一碟我們。油雞飯不會太油,雖然好肥,但都食晒第一次叫鴨胸芥蘭配白飯,36元, 不過就冇乜驚喜, 味道okay,有香草香味,鴨胸都有好多件,好抵食,芥蘭好新鮮,蒜味重都幾香。奶茶好香,唔使加糖都飲曬因為兩點至四點係自助餐時段,大部分人都走哂,所以上到來的時候,人少少,幾舒服。

今日去到的時候,員工已經清理好餐廳自助餐的位置。

奶茶好香,唔使加糖都飲曬

2019-01-13
2018-12-26 852 瀏覽
餐廳分開兩邊,一邊係食自助餐,一邊係食下午茶。 今日假日,公眾假期,雖然人唔係好多但係服務周到。青咖哩牛肉飯36hkd九層塔味好重,白蘿蔔,四季豆,紅椒,青咖哩甜甜地,唔會淡,清新,唔濁,叫咗兩杯奶茶飲(跟餐有送)冬陰公牛肉河38hkd一碟食物煮得好食,咁一定要有鹹又酸又辣, 呢碟湯河非常好, 河粉唔會過林, 河粉既湯又多,yummy.....比到舌尖有個好好嘅享受,一路食野,一路食野,唔洗一陣已光盤, 最正嘅係啲奶味夠重。

青咖哩牛肉飯36hkd

青咖哩牛肉飯