2019-10-03 272 瀏覽
海鮮冬蔭功加辣,勁濃郁的酸,辣弱的辣,重重椰奶味橫行無忌,湯汁完全程白色狀態,未飲都知咯。雪藏海鮮無味道,青口、大蝦、魷魚做裝飾拍拍照或過過口癮還可以。大大啖灌入嘴仔,滿佈香茅、芫茜碎,續少續少地吐掉,很麻煩。四眼長辮阿姐錯完又錯,早前我要串燒併盤就落小食併盤!我都話唔要海鮮冬蔭功,要普通齋冬蔭功咯﹗好采我對海鮮無敏感啫。豬肉生菜包加辣,炒得乾身無水汪汪,夠辣強烈,酸味出眾,重口味我鍾意。將大量香料辣肉鬆釀入生菜,每啖噴汁欲滴,豬鬆軟彈牙不乾鞋,食得津津有味。生菜室溫不涼快要扣分,竟然有一塊生菜散發潤手液味道,好驚呀!阿姐您搽完潤手液去擇生菜嗎?

海鮮冬蔭功加辣
豬肉生菜包加辣
豬肉生菜包加辣
2016-04-19
10 分鐘 (外賣自取)
2019-08-04 216 瀏覽
I visited this Thai restaurant before! This was the second time I visited this restaurant in this month ! I am totally attracted by its beef salad and fried rice! /The beef salad costs almost $80 dollars yet I still ordered it, because it tastes so fresh! The beef in the salad was a bit spicy and sour, which can stimulate your desire to keep eating! /While the fried rice was so tasty that me and my friend cannot stop eating it spoon by spoon! There are several dishes of fried rice available on
While the fried rice was so tasty that me and my friend cannot stop eating it spoon by spoon! There are several dishes of fried rice available on this restaurant, ranging from shrimp to beef to “tomyum” flavour !
This restaurant definitely worth trying when u want to eat light instead of pasta everyday! Yet, the only thing I don’t like about this restaurant is that too noisy here, ppl can barely talk or chat under this environment.
2019-07-31 139 瀏覽
以上水來講,茶餐廳多,想搵啲特別嘅菜式食飯都比較難⋯呢間泰國菜都開咗好多年,自己都食過不下五次,食物質素中規中矩,中等價錢,如果食物質素可提升,應該會有潛力吸引更多食客!雞翼冬陰公湯金邊粉:雞翼炸得香脆,上枱時候仲係熱辣辣,冬陰公湯底味道唔算太辣,啱晒唔食得辣嘅我乾炒雞肉河粉:覺得佢炒得比較濕,雞肉比較零碎,泰國菜來講唔算整得好食🍹之前來食飯叫過凍蜂蜜蘋果茶,今日叫咗熱柚子蜜,兩次來講佢嘅特飲都做得比較遜式,好稀唔夠味,反而飲返普通檸檬茶奶茶較好
以上水來講,茶餐廳多,想搵啲特別嘅菜式食飯都比較難⋯

2019-07-13 77 瀏覽
今晚同細妹慶祝生日,細妹想食泰國野,近近地就搵左屋企附近呢間!六個人食叫左7個餸,食完仲要食蛋糕,所以一於唔叫咁飽!本身個餐食配白飯,我地轉左配蒜蓉包!豬肉生菜包 HK$80鐵板蠔仔奄列 $85個set$368烏頭(冬陰公湯底) 黃咖喱豬頸肉沙嗲串燒 (2串雞+1串豬)蒜蓉通菜 蝦膏炒飯 $68燒牛肉沙律 $80椰王沙冰 $18洛神花冰 $13總括來講都算幾好食嘅,但係價錢稍為貴咗啲囉,一個牛肉沙律都要$80,跟住個set其實冇乜嘢食都食咗$368。同埋呢度唔係一個傾計好地方,因為附近啲人都當左呢度係大排檔咁,環境好嘈,所以好難可以靜靜地傾吓計食餐飯。至於上菜速度呢,佢就係一個一個慢慢上嘅,都上得幾慢下,好多時候可能食完一個先上第二個,同埋我哋已經食到最尾先諗住埋單,竟然先出左嗰個鐵板蠔仔奄列,但係講緊全部野都係一坐低就落單,冇分前後落單喎。

豬肉生菜包 HK$80

鐵板蠔仔奄列 $85

個set$368
烏頭(冬陰公湯底)

黃咖喱豬頸肉

沙嗲串燒 (2串雞+1串豬)

蒜蓉通菜

蝦膏炒飯 $68

燒牛肉沙律 $80

椰王沙冰 $18

洛神花冰 $13

2019-01-23 582 瀏覽
同阿女練完劍,返上水食晚飯,阿女揀左呢間泰國菜,佢話要食Pad Thai。等左大約二十分鐘先至有位,今日店內只有兩位服務員,兩位都忙到甩轆,但佢地係好好禮貌,而上菜時間係比較耐。泰式金邊粉 ~ 炒得比較淋,但味道係OK既,材料都算好多。炒菜 ~ 比較油,味道淡左小小。雞牛豬各一串既串燒 ~ 都唔錯,雞比較好味。薄餅 ~ 唔油而且鬆軟,加少少鍊奶,好好味!芒果糯米飯 ~ 芒果夠香,糯米剛好,偏偏個椰汁比較稀比較淡,有d強差人意!平時同阿女都係黎食lunch, 今日第一食dinner, 感覺一般啦!

泰式金邊粉 ~ 炒得比較淋,但味道係OK既,材料都算好多。
炒菜 ~ 比較油,味道淡左小小。
雞牛豬各一串既串燒 ~ 都唔錯,雞比較好味。
薄餅 ~ 唔油而且鬆軟,加少少鍊奶,好好味!

2019-01-12
2018-05-06 1049 瀏覽
訂咗2030,去到安排坐樓上。落單要乜無乜。落單後,等成差唔多半個鐘先上第一道菜,之後又再等,唔知以為食緊法國菜。食物方面,串燒雞有雪藏味,條魚就無味,薄餅較硬,咖哩蟹不過不失。成餐飯唯一值得讚嘅食物夠熱。
2018-04-04 1031 瀏覽
大家都知~ 上水其實無咩野食, 今次去到上水都係一樣。好多間都食過, 好多次都中伏, 對上試過另一間泰國野, D野又無咩味咁, 真心唔想再中伏.... 利申: 未食哂上水D 野, 可能我次次都揀中中伏的~今次試左呢間, 好食... 同前個排去泰國曼谷食到的味道好似, 真心好正! 當日兩個人, 但叫左好多野食... 分別有豬肉生菜包、東陰公海鮮炒飯、泰式明爐烏頭、薄餅、青咖哩雞肉同庶蝦....最近接近食野, 唔係因為D野份量好細, 而係一來我好大食, 二來D野好食到唔想浪費!!豬肉生菜包: 微辣, 豬肉肉碎好入味, 加上泰式香料調味, 包埋生菜, 味道恰到好處, 酸辣味令你愈食真係會愈想食... 食到就算個嘴辣哂, 你都仲想再食多啖! 泰式明爐烏頭: 呢個又係無得輸, 有我最LIKE嘅魚加上東陰公湯, 酸辣味道. 加上魚質唔會鬆弛, 有小小咬感, 食落完全係好食到呢~ 魚Size 都算幾大條, 淨係食魚都食到你有D飽足感覺!!青咖哩雞肉: 特別叫左個薄餅去配呢個青咖哩, 好有泰國當地食嘅咖哩味道, 由於係青咖哩, 辣味好淡, 好岩唔LIKE辣的朋友, 入面都足料, 應有的材料,, 好似泰

青咖哩雞肉: 特別叫左個薄餅去配呢個青咖哩, 好有泰國當地食嘅咖哩味道, 由於係青咖哩, 辣味好淡, 好岩唔LIKE辣的朋友, 入面都足料, 應有的材料,, 好似泰國茄子都有係入面!

庶蝦: 我自己對庶蝦都情有所鍾, 呢個庶蝦好彈牙可口, 熱辣辣到手, 食落口真係好舒服, 好好味~ 再加D泰式酸辣醬, 真係好食到停唔到!!!

我地兩個已經食到唔想郁, 真係好飽好飽.... 但好滿足! 同埋好抵食...呢間真心要比好多好多個LIKE!!!!
2018-03-04 790 瀏覽
上水,粉嶺區的泰國菜我只食兩間,其中一間就是泰皇悅,不過很久沒有食泰菜,很久沒來了,餐廳有兩層,下層大約30個坐位,環境簡單乾淨。冬陰公6個人每人大約2碗,酸辣度剛好,一定有蝦,菇等,很足料,上檯時熱辣辣,特別好飲青咖哩色澤非常實色,少少辣又夠味,牛肉嫩滑份量正常,還有蕃茄仔,茄子,泰國茄子,豆角~咖哩稀稠度適中配薄餅很好!生蝦新鮮大隻,爽身又厚肉,最中意生蒜片夾埋一齊食夠辣口食得很爽,蘸旁邊的秘製辣汁,好正!

2017-12-17 879 瀏覽
經常幫襯,老闆娘超級好人,因應人數教您嗌分量,口味亦可以隨時要求轉變,人情味親切感出哂嚟!今次嚟到都依然嗌庶蝦,因為實在超級好味,蝦肉彈牙,外面炸得香口!無得彈
2017-09-17 873 瀏覽
【泰皇悦】📍上水马会道166号地下每周例行溜达放风 浪一浪有助于下一周的学习 想吃泰式料理很久啦 搜一搜住处附近评分较好的就是这家啦〈店铺〉在街边的一家店 一排店面有很多可以选择的店铺 门口有很泰式的人像 还摆着特色的椰汁糕 店内装潢也很普通啦 不过老板和服务生还算热情〈冬阴功〉吃泰餐必点的菜式 酸酸的很开胃 虾貌似三只小小的 菌菇些许 汤的味道还算可以啦 但分量真的就不是很大了〈马拉盏通菜〉超好吃 虾酱真的是很厉害了 就着冬阴功汤 和室友们吃的滋滋有味的 配上白米饭很赞〈蒜茸包〉面包烤得酥酥的 蒜蓉很像 外酥内软 和室友大开脑洞蘸着咖喱酱吃 也是别有一番风味〈青咖喱鸡〉泰餐的第二道必不可少的菜式 可惜的是低于期望值 没有吃到椰香 好在鸡肉很嫩 四季豆也算刚刚好 茄子也入味了 差了那么一丢丢〈春卷拼香茅鸡翼〉春卷内馅有木耳胡萝卜卷心菜丝等 蛮香的 蘸着泰式的酱汁 不错吃 鸡翼也挺像的 肉不会柴〈椰汁西米糕〉这个也要点赞 椰汁味很浓 地步有西米和玉米 吃完咸的来点甜的 会很满足店里有午市套餐 四五十hkd左右 也有单点 还可以有两人或四人的套餐 都挺不错的吃完一起踱步回家 回味着味道 满
【泰皇悦】
📍上水马会道166号地下
每周例行溜达放风 浪一浪有助于下一周的学习[跪了] 想吃泰式料理很久啦 搜一搜住处附近评分较好的就是这家啦
吃完一起踱步回家 回味着味道 满足了味蕾就可以继续好好地学习啦 虽然不是什么大店 摆盘也不精美 但味道也蛮不错了 其实街市里 小路上也会有很多令人惊喜的店面 老板真的服务态度很好
马拉盏通菜
2017-09-17
  • 马拉盏通菜
  • 椰汁西米糕
2017-05-05 1046 瀏覽
同屋企人兩個人突然都好想食泰菜所以去左上水間泰皇悅之前我都食過幾次架啦覺得味道唔錯 所以就帶左佢黎本身諗住揀二人套餐 但好似太多野食所以散哎我地兩個都想食咖喱 所以叫咖喱食不過唔知三隻咖喱有啲分別所以問一問佢地 原來青咖喱係最辣由於好想食辣 所以叫左青咖喱雞挑戰下自己由於全間餐廳滿座 我地等左好耐先有得食好肚餓我地由叫野食到上菜好似都等左半個鐘青咖喱雞一黎到已經聞到好香 原來食落都唔係好辣辣辣地又有少少椰汁味好好味呀好似係泰國食緊野咁好懷念呀個青咖喱汁配飯一流仲要有好多餸就算飽都唔想淨低啲咖喱汁繼續食食到唔停得口反而個香葉肉碎(豬)炒金邊粉就好辣味道又唔算好出眾因為太辣啦 好似淨食到辣味同埋啲麵炒到有少少乾身 有啲黏既感覺不過我呢個由細到大都唔鐘意食草菇既人竟然會食佢地啲草菇因為冇果陣草青味就咁叫兩樣野加個飯已經好飽 好滿足下次想食 要唔係好肚餓就過左去先
同屋企人兩個人突然都好想食泰菜

2017-04-30
青咖喱雞
  • 青咖喱
2016-10-29 1307 瀏覽
平時都有嚟開,有時食咖哩,下午茶會考慮平價湯麵,同其他食評講嘅一樣,湯麵有點奇怪,但今日再寫係因為好食嘅清湯可濕口去油膩感,仲有梳菜食吓。雞油飯一D都唔油,香料味同淡淡鹹味好襯個雞。雞胸出奇地嫩,係茶餐廳食唔到嘅質素,雞皮薄薄貼住雞肉,唔油唔膩,加埋個酸酸地嘅泰式汁,可為上午勞碌工作舒緩一下見其他食評都寫佢服務差,其實哩個區好多食店都係咁上下,成本問題,請一兩個全職再搭兼職,繁忙時間張就吓
海南雞飯
清湯可濕口去油膩感,仲有梳菜食吓。
雞油飯一D都唔油,香料味同淡淡鹹味好襯個雞。

2016-10-27
海南雞飯
2016-10-12 1008 瀏覽
人生第一次去上水食野, 就遇到如此不愉快的經歷!從門面看, 感覺這是一間挺有水準的餐廳, 無論食物, 環境, 服務態度!於是我們決定入去試試。入去後找到個位置坐下, 開始叫侍應過來點餐, 惡夢開始...一個看似是全餐廳最年輕的女侍應過來為我們落order, 我們第一次到來, 當然問多少少野才點, 怎知這個女侍應顯得很不耐煩, 意思是所有食物已經列晒在餐牌上, 自已看, 不要問!Ok,我們自已看完後再點餐, 又是這個女侍應, 這次她的態度仍然沒有改善, 而且仲好似未瞓醒咁, 我order 左碗生牛肉金邊粉, 配紅豆冰, 一個咁簡單的order, 她居然全部聽錯, 要我重覆糾正她。只是落order 都搞左幾分鐘, 仲要忍受她節態度! 這樣都算了, 我當時沒有打算離開, 因為對這間餐廳的食物很有期待。怎知在等待食物的過程中, 由於我坐的位置十分近廚房, 那個女侍應和廚房人員的交談被我聽見, 她的說話令我十分震驚! 事源是, 那個女侍應幫我落了碗生牛肉金邊粉後, 廚房的人好大聲講話生牛肉已經冇晒, 只餘下一些好肥的牛肉 (可能已經肥到唔食得), 叫個女侍應問下客人仲要唔要, 怎料個女侍應大大聲
人生第一次去上水食野, 就遇到如此不愉快的經歷!
怎知在等待食物的過程中, 由於我坐的位置十分近廚房, 那個女侍應和廚房人員的交談被我聽見, 她的說話令我十分震驚! 事源是, 那個女侍應幫我落了碗生牛肉金邊粉後, 廚房的人好大聲講話生牛肉已經冇晒, 只餘下一些好肥的牛肉 (可能已經肥到唔食得), 叫個女侍應問下客人仲要唔要, 怎料個女侍應大大聲回應了一句 “話知佢死啦”!
她這句說話一出, 令原本已經受氣的我忍無可忍, 我立即離開這家餐廳。這個女侍應根本趕客, d 食物未到, 人已經被她嚇走!

我在這裏分享, 希望不要有更多人受害或受氣。我真係想講一句, 今時今日仲有咁樣的服務態度!
2016-10-10
2016-10-10 645 瀏覽
侍應態度惡劣,落單落到錯晒。我落左碗生牛肉粉,講左幾次先落啱,之後廚房d人話生牛肉會好生,叫個侍應出來問下我們怕唔怕,點知個侍應大大聲話理得佢死!她們的對話好大聲,全部被我聽到晒!於是我們立刻拍枱走人,唔幫襯佢!
2016-06-04 1178 瀏覽
星期六, 本想去吃日本菜, 走遍整個上水都很多人~ 來到泰皇也見到裡面坐滿人了~ 但門外不見人龍~ 等了5分鐘就有位子了~ (雖然在樓上)  看看MENU~ 很多食物都很吸引~ 點了-泰式生蝦 (很好吃!)-東陰公大蝦河粉 (不錯)-沙嗲串燒 (好味)-芒果糯米飯 (不錯但應該泰國那些好味一點)-椰汁糕 (很不錯)還有很多想試, 可是已經很飽了~這餐廳絕對要再去~! 值得推薦!
 看看MENU~ 很多食物都很吸引~ 點了
-泰式生蝦 (很好吃!)
-東陰公大蝦河粉 (不錯)
-沙嗲串燒 (好味)
-芒果糯米飯 (不錯但應該泰國那些好味一點)
-椰汁糕 (很不錯)

還有很多想試, 可是已經很飽了~
這餐廳絕對要再去~!
 值得推薦!
2016-06-04