2010-09-22 234 瀏覽
那天本想吃日本菜; 但經過這店門口見它的4人套餐幾抵吃($398, 揸打卡更有八五折), 便決定入內光顧。 泰妃雞(另加菜式) - 拌以蒜茸、檸汁、香葉及辣椒, 雞滑汁香泰式翅(沒有影相) –翅雖然同預期般少, 唯勝在熱辣辣, 味道亦不錯酸辣鳳爪豬頸肉沙津 - 味道唔錯, 酸酸辣辣頗開胃咖哩大頭蝦配蒜蓉包- 肉質唔錯, 辣度剛好, 可惜汁料越食越稀明爐烏頭 –配料及味道均不錯, 只是略嫌細條馬拉盞通菜 - 火喉十足有鑊氣, 好味泰式炒飯 - 一般甜品 - 熱的椰汁糕配凍千層糕, 味道清甜, 有驚喜環境 –地方算大﹐以木製枱椅及貝殼燈作裝飾, 有渡假feel服務 - 服務唔錯﹐添水勤快; 即使沒有蟹, 也願以4隻大蝦代替; 只是服務員好像不太熟悉泰菜, 醬汁未有跟足

酸辣鳳爪豬頸肉沙津 - 味道唔錯, 酸酸辣辣頗開胃
明爐烏頭 –配料及味道均不錯, 只是略嫌細條
馬拉盞通菜 - 火喉十足有鑊氣, 好味
泰式炒飯 - 一般
甜品 - 熱的椰汁糕配凍千層糕, 味道清甜, 有驚喜

2010-09-10
  • 酸辣鳳爪豬頸肉沙津
  • 泰妃雞
2010-08-26 77 瀏覽
先黎三個火~menu唔清唔楚~左手邊寫冇加一~右手邊寫番有加一入到去先睇清楚~冇計中計~期望d野好食叫左一個泰式黃加哩三寶飯同一個濕炒豬頸肉河個飯既咖哩汁幾好~唔太spicy但又夠味而三寶係雞翼+蝦餅+春卷雞翼唔夠味又瘦,真係好差.個蝦餅同春卷都唔錯~都夠熱最沙係個河粉~味又咸!又油~直情煮多碟都得~最大問題係~泰國野~居然係冇泰式酸汁!!!之後仲比左雞醬我當係!大過份啦~最後~依家淘大有咁多野揀~千奇唔好試~
先黎三個火~
menu唔清唔楚~左手邊寫冇加一~右手邊寫番有加一
入到去先睇清楚~冇計中計~期望d野好食

叫左一個泰式黃加哩三寶飯
同一個濕炒豬頸肉河
個飯既咖哩汁幾好~唔太spicy但又夠味
而三寶係雞翼+蝦餅+春卷
雞翼唔夠味又瘦,真係好差.個蝦餅同春卷都唔錯~都夠熱
最沙係個河粉~味又咸!又油~直情煮多碟都得~

最後~依家淘大有咁多野揀~千奇唔好試~
2010-08-21
2010-07-04 45 瀏覽
呢晚因為度度冇位,咁就去食呢間野,因為突然間想食蜆等左好耐.....一入去就見到好多人食個個curry 包,但個個都食剩個wo我地冇叫, 叫左其他野食:荔枝冰- 好甜,但好多冰,冇咩荔枝味雞煲- 呢個勁spicy,好油,味道 mama....串燒- 呢個我寧願去simply thai食,冇個種泰式燒野味炒花甲- 呢個太多汁,我中意食干d
呢晚因為度度冇位,咁就去食呢間野,因為突然間想食蜆
我地冇叫, 叫左其他野食:
荔枝冰- 好甜,但好多冰,冇咩荔枝味

雞煲- 呢個勁spicy,好油,味道 mama....

炒花甲- 呢個太多汁,我中意食干d
2010-06-26
(非會員)
2010-06-03 25 瀏覽
其實都黎過唔少次,次次都係lunch同tea~都係三十蚊一個人左右~餐係$2x,凍飲加三蚊,小食又加八蚊~佢o個度既炒飯同咖哩都好香好好食~兩個女仔去share一個炒飯做lunch都夠飽~不過湯粉麵就不敢恭維啦~食過一次,”食送”好少,湯好淡,以後同frd去都...哈哈~o個日tea去既~就食左蝦醬蝦乾炒飯,個frd叫左青咖哩雞飯~蝦醬蝦乾炒飯very good~次次都咁好食,不過一個女仔都食唔哂~可以加椒片撈一撈~更惹味~青咖哩雞飯既雞其實就冇咩雞味咖啦,不過咖哩好好味~同黃咖哩唔同~清香d~下次試埋紅咖哩先~都幾ok~~叫左一個小食鳳爪~都幾好食,唔太辣,都多~5,6隻左右啦~兩個人食ok~香料好ok好不過唔like香料既人就唔好食啦~上面有好多葉~
其實都黎過唔少次,次次都係lunch同tea~
都係三十蚊一個人左右~
餐係$2x,凍飲加三蚊,小食又加八蚊~
哈哈~

可以加椒片撈一撈~更惹味~

下次試埋紅咖哩先~都幾ok~~

2010-05-25
  • 蝦醬蝦乾炒飯
2009-12-04 34 瀏覽
話說朋友仔上次光顧此店時,抽到1張免費的咖喱炒蟹coupon,但上次的經驗告訴她有些食物偏甜,於不想浪費coupon的情況下(其實,是本人貪吃至真),我們再度前來,入座後才發現要惠顧滿$300才可使用coupon,不打緊,我估計應該可以達標!泰式生蝦-從前的我是不吃生蝦的,正所謂,近朱者赤,近幾年,身邊朋友皆好生蝦,於是,幾乎每次食泰菜都會叫來試試, 1碟5隻,取價$48,想叫另一款蝦,貴少少的反而無貨,蝦肉好爽,配1片蒜頭和辣椒,點一點醬汁,味道剛好,醬汁做得好惹味,讚!馬拉盞通菜-好有鑊氣,咸香,好惹味,不會太咸,幾好!冬蔭功海鮮湯-此湯用熱爐上檯,海鮮有青口,蝦肉,魷魚等,飲第1碗時水準仍ok,只是淡了少許,不夠香,但當再想飲第2碗時,好咸.咸到不想飲,失敗!辣椒糕炒聖子-一上檯是排得好整齊的聖子殼上,有一些聖子肉,店方已代為脫殼-.-,好奇怪,是為了賣相嗎?辣椒糕炒的聖子味道甜,沒有辣的感覺,只有甜味,友人上次試了炒蜆,亦是很甜,可以降低少少甜度嗎?????咖喱炒蟹-主菜來了,雖是送的,但不欺場,食得出是新鮮肉蟹,肉質鮮甜而結實,份量不少,至於咖哩汁,有咖哩香而不辣,ok, 我

馬拉盞通菜-好有鑊氣,咸香,好惹味,不會太咸,幾好!

咖喱炒蟹-主菜來了,雖是送的,但不欺場,食得出是新鮮肉蟹,肉質鮮甜而結實,份量不少,至於咖哩汁,有咖哩香而不辣,ok, 我倆還叫了2份薄餅,滋味!
飲品-點了龍眼冰和椰青,前者,龍眼肉好香,份量都幾多
期間,店方贈送2碗魚翅,只見有1件像是翅的在碗內,試一口,是沒有什麼味的獻湯,沒有飲,叫店方收回

後記: 我們離開時,因為滿$300,可以抽獎,結果我們抽到........................咖喱炒蟹again

泰式生蝦
辣椒糕炒聖子
咖喱炒蟹
2009-10-26 9 瀏覽
十月廿五日(星期日)同老公仔去到淘大花園,沿途都有很多食肆!唯獨未試過泰禾味!就過去試試吧!加上lunch很便宜!$20就有一個湯粉,飯都是$30!環境不錯,有電視看!香茅豬扒河湯,見到湯底呈奶白色,一飲先知是魚湯!好味!!清清的加上鮮魚味!河粉很滑,豬扒都不錯!黃咖哩雞扒飯,飯很香!咖哩都不錯,雞扒也炸得香!凍檸茶,茶味濃呢!有下次!!^.^
十月廿五日(星期日)

環境不錯,有電視看!
黃咖哩雞扒飯,飯很香!咖哩都不錯,雞扒也炸得香!
凍檸茶,茶味濃呢!

有下次!!^.^
凍檸茶
香茅豬扒湯河
黃咖哩雞扒飯
2009-10-21 11 瀏覽
呢間泰國店....環境服務係得.....食物就no no no noooooo good!!青木瓜沙律 ~ 沙律汁完全無乜味, 要問佢攞咗d 生蝦泰汁自己加落去先好味!!米紙軟殼蟹生菜卷 ~ 之前係i-thai 食過好味好多, 米紙包得好鬆散, 味道可以la!!薑蔥鐡板生蠔 ~ 完全唔得, 似唔識煮嘢d人煮既菜, 會見到一舊舊透明生粉係蠔度, 我煮一定好味好多....hei...!!冬蔭功湯 ~ order 時叫咗加辣, 一上枱....同朋友二口同聲...wah...咁多油...超多油囉...第一次飲到咁多油既冬蔭功...當然一定飲唔晒la...no good!! 咖哩金枕頭 ~ 上枱好似好睇得....食就一一一般la....係咖哩海鮮...但只得魷魚, 一隻大頭蝦, 三隻細蝦, 青口二隻...魚都無....唉...超no good......泰象啤3支 ~ 無飲..呢個唔得唔得喔!!

泰象啤3支 ~ 無飲..呢個唔得唔得喔!!

青木瓜沙律, 米紙軟殼蟹生菜卷, 冬蔭功湯, 薑蔥鐡板生蠔
咖哩金枕頭
2009-07-29 11 瀏覽
工友就住0係對面,今日推介我地來呢間食下午茶﹗原來呢度點半鐘就有下午茶餐,真係咁多地方我見到既最早一間,亦可想而知而家在淘大開食店幾鬼大競爭﹗見大部份既餐都係二十至廿幾蚊就有得食,我就要左個馬拉盞炒粉絲,$24包凍飲﹗炒粉炒麵成日都食都食,炒粉絲就真係未試過,粉絲炒得乾身不油膩,keep到乾爽既彈牙,加埋微鹹帶香既馬拉盞及蔥段,食落都幾鬼惹味﹗份量仲要幾大碟,唔覺佢因為下午茶而將貨就價,第一次食就幾有好感,睇睇餐牌夜晚食物也不算貴,下次一於來試下先﹗
工友就住0係對面,今日推介我地來呢間食下午茶﹗

2009-07-18 17 瀏覽
今日有個同事生日,咁我地就請佢食飯啦.我地本身今日諗住去食泰國菜,我話去九龍城,但有個同事講,不如去淘大啦果到生日有7折呀我地一聽到有7折.....咪落去試下啦,我一行8個人就殺落去食,可能今日係星期5啦....8點鍾以經有D人係到等....不過等左15分鐘就有位....跟住有個經理咁岩幫我地落ORER,果個經理就介紹我地食幾個送....首先佢問我地食唔食得辣先,咁我地大多數都話食得辣,佢就話介紹我地食幾個野味招牌送1)咖哩炒蟹 2)爆炸聖子 3)椒鹽羊架 ........:跟住我地再問佢咁有無D唔係太辣既送......佢就介紹我地呢3樣野食.....1)米紙香芒軟殼蟹卷 2)鐵板薑沖生蠔 3)海南雞(重係去骨果隻)咁我地都覺得OK啦~~就叫左黎試先講隻蟹先~咖哩非常之香~重好鬼死大隻...我估計應該有1斤到,最低死就係可以出門口可以自己揀蟹......呢個都幾有特別.....到爆炸聖子...我覺得勁好味,不得不讚....連有個唔食辣都話好正再到羊架.......同聖子個FEEL一樣....勁野味海南雞都可以啦....幾夠味.......個經理都算佢無介紹錯...
果到生日有7折呀

跟住我地再問佢咁有無D唔係太辣既送......

佢就介紹我地呢3樣野食.....
咁我地都覺得OK啦~~就叫左黎試

再到羊架.......同聖子個FEEL一樣....勁野味

海南雞都可以啦....幾夠味.......個經理都算佢無介紹錯....比9個叻你(果然識做生意)

鐵板生蠔我本人就覺得一般,無乜特別,但D同事就話好好味
可能岩佢地口味

整體黎講......我地咁多人都話超好食
真係好低埋單都係$$6佰幾蚊
PS.....原來生日優惠,唔係得果日生日先可以有,係計成個月份
,所以都可以再黎~~值得一試~~
2009-07-17
  • 咖哩炒蟹~~~爆炸聖子~~~~同野味椒鹽羊架
(非會員)
2009-07-17 5 瀏覽
今日day off, 本來諗住落九龍城食泰菜(正宗啲嘛),但男友話淘大都有啦(其實佢想去賣嘢),我心諗啲嘢得唔得嫁,算啦即管試吓啦,去到門口個接待員話每人會送一碗魚翅(我即時o嘴),然後觀看店內環境,裝收得好靚好有渡假feel(心諗一定好貴),正想掉頭走,点知個接待員話生曰月份有七折(不過無魚翅送),今次無得走啦(因為本人係七月生日),一打開餐牌當然首選咖喱炒蟹,一睇价錢嘩$168(有無攪錯呀???都仲未計七折)再找個待應問真係無攪錯,即時放心叫嘢啦,一口氣叫咗咖喱炒蟹,爆炸聖子,印度薄餅,波蘿焗飯,虾膠皮旦 ,仲有個虾醬炒飯(外賣),啲食物都幾怏上齊,先講吓隻咖喱蟹,超大隻(哈!哈!因為係我自己出門口 選嘅)肉質鮮味,再嚟個聖子都幾辣男友食唔到(呵呵!成碟都係我嫁啦),薄餅ok啦,菠蘿飯原來係用原個新鮮菠羅整嫁(因為我睇住佢出嚟攞咗個菠蘿入去),虾膠皮旦須然係炸物,但出奇哋食落口唔覺油喎(差唔多比我男友食哂 ),唯一一樣要講嘅係個虾醬炒飯好多油,不過下次食泰菜我一定會再來,因為仲有個鮮帶子剌身等緊我(太飽了食唔落),呀唔記得咗講呢度有電視睇嫁(男友係超級電視迷)最後埋單$340幾
2009-07-16
  • 咖喱蟹,菠蘿焗飯,虾膠皮旦
2009-06-22 4 瀏覽
有人成日話唔試新野,結果尋日去左一間咁激氣既餐廳 !叫左個辣椒炒海鮮,冬陰公海鮮湯,明爐烏頭魚,魚湯牛丸河,海南雞 !- 冬陰公湯 (不過不失,湯料太少,唔多見有好多海鮮,急凍海鮮都比唔到人)- 辣椒炒海鮮 ( 少得可憐,唔見食又唔抵食,食佢幾條豆重多過佢d海鮮)- 明爐烏頭 ( 差 !! 上邊配料又唔夠,所以成條魚都好唔夠味,重要無喇喇加粉絲上去! 完全唔知想點 ! )-海南雞 ( 幾滑 ! 但係斬得好大舊 ! )-魚湯牛丸河 ( 勁難食 ! 未食過咁難食既牛丸,百佳牛丸重好食過佢)途中發生左小插曲...一開始waiter落冬陰公湯睇唔個爐既凹位,整到倒瀉左半碗!但個男仔waiter幾醒目(可能驚比人鬧) 拿拿聲囉疊紙巾比我 ! 但無整到我,所以無怪佢,加上佢自己都比d熱湯整到...唉...唔緊要喇 !(要讚一讚個後生仔,由頭到尾佢都好有禮貌)跟住火起喇 ! d waitress 明明見到我地未食完, 成日埋黎熄我地個爐既火 !同佢地講左話唔洗熄,轉個頭又有兩,三個人就黎問 ! 好煩 ! 最後為左唔比佢地煩,比佢地熄曬 ! 之後叫左個魚湯牛丸
有人成日話唔試新野,結果尋日去左一間咁激氣既餐廳 !

完全唔知想點 ! )
-海南雞 ( 幾滑 ! 但係斬得好大舊 ! )

加上佢自己都比d熱湯整到...唉...唔緊要喇 !
(要讚一讚個後生仔,由頭到尾佢都好有禮貌)
最後為左唔比佢地煩,比佢地熄曬 !
之後叫左個魚湯牛丸河,等左20分鐘先黎 ! 都算 ! 我地一共叫左兩碗 !
但係兩碗"魚湯"既顏色真係極大分別 !!
以我地煮慣野既人有咩可能係咪魚湯同清湯都分唔到 ?
第一碗魚湯好明顯係奶白色,第二碗好明顯係白色 !
我dad: 點解兩碗唔同顏色 ?
waitress: 你試下先喇 ! 真係魚湯黎架 !
我dad: 明明係清湯你話係魚湯 ?
waitess: 你試下先喇 ! 可能入邊廚房未將d湯攪勻 !
我dad : (試左一淡) 一定係清湯,反問waitess,如果你話第二碗係魚湯,
咁我第一碗黎奶白色係咩湯 ?
waitress : 都一樣係魚湯 !
* 明明講緊大話,重可以咁理直氣壯 ! 真係好野 !
最後取消左個order,成碗無要到 !
第一唔係"啖氣"既問題, 佢寫得出黎$28蚊碗 ! 你如果唔係魚湯就無資格收咁既價錢 !
你比清湯我,我是但搵間食粉面 ! 都係10幾蚊 !
食到好似比人呃咁 !
最後收錢 ! $603蚊找數, 咁岩無1蚊 !
比左602+ 一個5毫,2個兩毫+1毫 << 帶位waitress話 : 唔好意思我地間餐廳唔收毫子!
我mum : 咁唔好意思,我都真係無,一係你收少一蚊 !
總結 : 太差 !! 十分之差 !! 唔會再有下次 !!

2009-06-22
2009-04-12 17 瀏覽
7點鐘行完九龍灣,行到洶大想食泰國菜入座後,環境好有泰國feel,不過都好西式化,但都幾靚幾match,之後嗌左個蒜茸炒豬頸肉通菜,1串雞腎,椰青焗海鮮炒飯,印度薄餅,入座送左一隻咖哩炒蟹,好食~尤其椰青焗飯好香椰青味,同愛人都好鍾意~豬頸肉就咸左D@@"雞腎爽口!不過感覺就好似街邊小食都買到既效果..咖哩炒蟹,有1隻蟹,不過好多咖哩汁,多左既汁我用黎點薄餅食我食完飯後唔小心倒瀉左杯水,女侍應過黎幫我抹table@@"下次再黎既話我會試埋個菠蘿焗飯,因為好似好吸引咁~~
7點鐘行完九龍灣,行到洶大想食泰國菜

入座送左一隻咖哩炒蟹,

好食~尤其椰青焗飯好香椰青味,同愛人都好鍾意~

豬頸肉就咸左D@@"

雞腎爽口!不過感覺就好似街邊小食都買到既效果..

咖哩炒蟹,有1隻蟹,不過好多咖哩汁,多左既汁我用黎點薄餅食

下次再黎既話我會試埋個菠蘿焗飯,因為好似好吸引咁~~
2009-03-04
  • 椰青焗海鮮炒飯
2008-11-24 5 瀏覽
星期日係淘大食lunch,好多食店都已經排晒長龍,唯獨是呢間同隔離嗰間越南菜館都仲有大把位,最後決定食泰國菜。今次係我第二次幫襯,第一次係剛剛開張無耐,但食物一般,service麻麻,而且d食具都唔係咁乾淨,所以無再幫襯過。今次佢個selling point係1點已經有下午茶,其實我地唔係太care呢樣野,有當然好啦,但最緊要好食同容易搵位。 我地order咗唔同既set,有扎肉粉絲、青咖哩雞飯、香茅豬排飯、豬頸肉湯河,兩個湯粉d餸少到嚇死你,但係最貴架喎。 扎肉粉絲有三片扎肉、豬頸肉湯河得四小片豬頸肉! 個湯甜甜地,味道一般。飯既餸反而多d,青咖哩雞同香茅豬排既味道好似,前者有少少咖哩+香茅味,後者香茅味就重好多。但整體好過食湯粉囉。再加一杯熱飲,每人大約二十幾三十蚊。我唸係可見既將來我都應該唔會再幫襯。

我唸係可見既將來我都應該唔會再幫襯。
差 (見唔見到d餸呀?! )
差 (分量少到呀!)
ok
ok
2008-11-14 4 瀏覽
九龍灣有間泰國菜好抵食首先最抵食介紹 $28 生蝦 - 新鮮 $1 仲有條明爐魚 米紙軟殼蟹沙律生菜卷 - 味道好特別 (用米紙包住軟殼蟹加沙律醬) 咖哩金枕頭 - 都係好特別既菜 (外面係一個大面包,入面係黃咖哩海鮮,食完入面仲可以食埋出面個包) 香芋焗飯 - 不過不失 黃咖哩炒蟹 - 味道都ok 而家生日正日仲可以全單7折 - 抵
九龍灣有間泰國菜好抵食

而家生日正日仲可以全單7折 - 抵

• 生蝦
  • 米紙軟殼蟹沙律生菜卷
2008-11-02 1 瀏覽
同屋企人去食下午茶,分別要左豬頸肉河粉,青咖喱汁雞扒飯,無骨ge酦辣鳳爪 同埋魚餅豬頸肉河粉: d 河粉有口感, 不錯~青咖喱雞扒飯: d雞扒有點過火,但青咖喱汁好好味~無骨酦辣鳳爪: 唔夠入味, 無咩特別魚餅: 有少少辣味, 食完唔會覺得好重味精, 都ok~餐廳裝潢幾好, 好舒服~ 仲有露天位選擇..

豬頸肉河粉: d 河粉有口感, 不錯~
青咖喱雞扒飯: d雞扒有點過火,但青咖喱汁好好味~
無骨酦辣鳳爪: 唔夠入味, 無咩特別
魚餅: 有少少辣味, 食完唔會覺得好重味精, 都ok~

餐廳裝潢幾好, 好舒服~ 仲有露天位選擇..